Σχήμα οξύμωρο, το οποίο σηκώνει σεντόνια. Απλά ένας όρος ξύλινης γλώσσας που χρησιμοποιείται από τους «προοδευτικούς». Σε εισαγωγικά, γιατί πράσινη ανάπτυξη δεν υπάρχει! Είναι ένα τρικ. Ανάπτυξη σημαίνει οικονομική ανάπτυξη, που προϋποθέτει σπατάλη φυσικών πόρων. ΤΕΛΕΙΑ (τον τόνο τον βάζετε όπου σας αρέσει διότι έχομεν δημοκρατία).

Για να μην μακρηγορώ, θα δώσω ένα παράδειγμα, και ο νοών νοείτο. Ανά 3-4 χρόνια παρουσιάζονται καινούριες «πράσινες» τεχνολογίες, εκφράσεις της πράσινης ανάπτυξης (για καταναλωτικά προϊόντα). Αναρωτιέται κάποιος που πάνε οι παλιές συσκευές; Ήταν μήπως καλύτερα παλιότερα που αγοράζαμε ένα αυτοκίνητο για τριάντα χρόνια, ή είναι καλύτερα τώρα που αλλάζεις αυτοκίνητο κάθε 5 χρόνια, και μάλιστα σχεδόν απαγορεύονται τα αυτοκίνητα δεκαετίας; Όταν κάτι είναι τσάμπα και οικολογικό (π.χ. ηλιακή ενέργεια, ίσως η μόνη οικολογική μορφή ενέργειας), δεν περπατάει, διότι δεν δημιουργεί ανάπτυξη, δηλαδή θέσεις εργασίας, σχέσεις αλληλεξάρτησης και λοιπά κομμουνιστικά.

Οπότε η έκφραση «πράσινη ανάπτυξη» ουσιαστικά είναι πλήρως αδόκιμος όρος και συνώνυμος του πράσινα άλογα, ή των μπλε μπούτσων. Στα παραδείγματα είναι εμφανές το συνώνυμο του πράγματος.

Η όλη ανάλυση, γίνεται συνειδητά από έναν μικρομεσαίο, που από μέσα του θεωρεί εαυτόν τυχερό, που γεννήθηκε στα όρια του δυτικού κόσμου και όχι στην ζούγκλα της πανέμορφης Αφρικής. Απλά ενοχλείται από μπουρδολογίες και εφησυχασμούς ολκής.

disclaimer: ο όρος ανέβηκε σαν αδόκιμος, και όχι σαν σλανγκ. Επίσης γιατί παρουσιάζεται από όλους τους πολιτικούς χώρους ως το φάρμακο δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν.

...Η πράσινη ανάπτυξη είναι μια πρόταση για μια νέου είδους πρωτοποριακή ανάπτυξη όπου
το περιβάλλον και η ποιότητα δεν είναι μια παράμετρος ή μια ακόμα τομεακή πολιτική αλλά ο κύριος άξονας και η βάση ενός πρωτοποριακού και εναλλακτικού αναπτυξιακού σχεδίου μιας χώρας στη παγκοσμιοποιημένη οικονομία....

Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι μία νέα αναπτυξιακή ολοκληρωμένη στρατηγικά φιλοσοφία που ενσωματώνει την ενεργό περιβαλλοντική προστασία, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη.

...Σήμερα είναι κοινά αποδεκτό ότι η σύγχρονη κρίση δεν αντιμετωπίζεται με παλιά εργαλεία. Το αναπτυξιακό μοντέλο τη χώρας έχει πλέον εξαντλήσει τα όρια του ενώ τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της δεν είναι η βαριά βιομηχανία, αλλά το περιβάλλον, οι ανθρώπινοι πόροι η ιστορία και ο πολιτισμός της. Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι μία νέα αναπτυξιακή ολοκληρωμένη στρατηγικά φιλοσοφία που ενσωματώνει την ενεργό περιβαλλοντική προστασία, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η έκφραση αυτή συνοψίζει την ιστορία της ελληνικής αριστεράς. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι τόσα όσοι είναι και οι θεωρητικοί της αριστεράς. Και όσες φορές πήγε να γίνει κάποιο είδος ένωσης, το εγχείρημα δεν κράταγε πάνω από δύο χρόνια, και πάντα με μια διάσπαση συνοδευόμενη από χοντρές αλληλοκατηγορίες. Έτσι ώστε, η έκφραση «ενιαία αριστερά» να αποτελεί ανέκδοτο για τον ελλαδικό πολιτικό χώρο.

Η παραπάνω ανάλυση έχει να κάνει με την αριστερά σαν πολιτική ιδεολογία, και όχι σαν ιδέα. Διότι υπάρχει η ευρύτερη έννοια της αριστεράς (σαν πρωτοπορία, προοδευτικότητα, ανοιχτό πνεύμα κλπ), η οποία καμία σχέση δεν έχει με τα αναχρονιστικά κομμουνιστικά κόμματα, τα οποία τα τελευταία πενήντα χρόνια είναι μαριονέτες του πολιτικού συστήματος, και ακολουθούν τις εξελίξεις, αντί τουλάχιστον κάποιες φορές να τις προκαλούν.

— Τι έγινε πάλι με τον Σύριζα ρε Αλέκο;
— Τα γνωστά. Τέσσερα κόμματα, πέντε διασπάσεις.

(από Khan, 03/10/09)Η συγγραφική ομάδα του ατόμου electron κινδυνεύει να διασπαστεί αν οι Τροτσκιστές πετύχουν τη διάσπαση του ατόμου (βλ.σχόλια) (από GATZMAN, 04/10/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κλασική φράση νεανιών, που γενικά λόγω ηλικίας τρώνε κολλήματα. Και οι φίλοι με αυτή τη φράση τους λένε «καλά είναι». Είναι το ξεκόλλα με τις θεωρίες, αλλά για τους κάτω από 20.

Ολίγη ανάπτυξη δεν βλάπτει. Όλοι μας, γύρω στα 20 ή και πιο πριν τρώγαμε κολλήματα με πράγματα. Συγκροτήματα, γκόμενες, ιδεολογίες κλπ. Αυτά βέβαια όσο περνάει ο χρόνος αμβλύνονται και η απολυτότητα της νιότης, δίνει θέση στη νοσταλγία της εμπειρίας και την κριτική σκέψη που ακολουθεί τα πρώτα άντα. Πολλές φορές, σου 'ρχεται να σφαλιαρίσεις (με την καλή έννοια) κάποιον που με στόμφο υποστηρίζει πράγματα, που τον κάνουν να φαίνεται σοφότερος (χωρίς είτε να τα ξέρει καλά, ή να είναι «μεταφορές»), ή να θεοποιεί διάφορα, αλλά από την άλλη θυμάσαι τον εαυτό σου στην ηλικία του και απλά χαμογελάς, ή τον τσιγκλίζεις.

Παράδειγμα της φράσης. Πάρτυ με frondάκια καμιά δεκαριά χρόνια πριν. Κατά τις 3 η ώρα, όλοι πιωμένοι, και είναι ένας που φωνασκεί, ενώ αυτοχαστουκίζεται. Ξαφνικά, την κάνει, κραυγάζει «ξεκόλλα με το μυαλό σου» στον εαυτό του, και ρίχνει μια βουτιά από έναν βατήρα πεντάμετρο στην πισίνα, που μέσα βρίσκονταν οι υπόλοιποι!! Η φράση πριν δέκα χρόνια ακουγόταν πολύ.

— Αεκάρα ρε, και τα μυαλά στα κάγκελα ρεεε. Θα τον γαμήσω αυτόν που πέρασε με την μπλούζα του ολυμπιακού. Πάω.
Ξεκόλλα με το μυαλό σου ρε ψυχάκια. Θα σε μαζεύουμε πάλι από το πεζοδρόμιο αιμόφυρτο!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το τσατσόνι, η ουρά κάποιου, ο υπηρέτης, ο αυλικός (για διάσημες αδελφές).

Ο όρος προέρχεται από τα ιταλικά. Ordinanza ήταν (έχει καταργηθεί σαν πρακτική) ο στρατιώτης που εκτελούσε χρέη υπηρέτη και ακόλουθου ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού. Συνήθως κατοικούσε στο σπίτι του στρατιωτικού, αποσπασμένος, και τον βοηθούσε σε οτιδήποτε, από το άνοιγμα της αλληλογραφίας, μέχρι και το ντύσιμο. Ενίοτε, ήταν και αυτός που βόλευε την γυναίκα ή την κόρη του αφέντη, ή και τον ίδιο τον αφέντη, πήγαινε για ψώνια, κράταγε το λαμπατέρ κ.λ.π.

  1. [...] Τον θυμάστε τον περίφημο πρώην υφυπουργό Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλο, που ως πραγματική ορντινάντσα έτρεχε πίσω από την Νατάσα Καραμανλή η οποία εκείνες τις [...]

  2. [...] Τον Βασίλη δεν τον θέλω για σωματοφύλακα αλλά για ορντινάντσα, να μου πηγαίνει την κόρη μου στο σχολείο, να προλαβαίνω και εγώ να πίνω τον [...]

  3. [...] Ένα επαίσχυντο πρωτοσέλιδο εκείνης της εποχής στο ΒΗΜΑ, από δημοσιογράφο-ορντινάντσα, του τότε εκδοτικού κατεστημένου, σε βάρος του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΒΟΛΑ [...]

  4. (με την κυριολεκτική σημασία) H ορντινάντσα έφερνε σιδερωμένο το μαύρο παντελόνι της επίσημης στολής του συνταγματάρχη με τις κόκκινες φαρδιές μπάντες, και τα φρεσκογυαλισμένα παπούτσια. [...]

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σλανγκιστί, έτσι αποκαλούνται αντικείμενα που διευκολύνουν την ζωή (κάνουν κάποιον «ακαμάτη»).

Τα τρία πιο γνωστά είναι:

  • Tο μπιλάκι που προσαρμόζεται στο τιμόνι, κυρίως των φορτηγών, και βοηθάει να στρίβεις πιο εύκολα το τιμόνι,
  • Tο αντικείμενο (ένα ξύλο που στην άκρη έχει ένα χέρι) που σε βοηθάει να ξύσεις την πλάτη σου,
  • O μικρός αυτοσχέδιος ανυψωτήρας (τροχαλία και σκοινί) που χρησιμοποιείται για να ανεβάζεις μικροπράγματα στη σκαλωσιά ή ψηλά σε όροφο. Καμιά φορά και η τροχαλία αποκαλείται ακαμάτης.
  1. - Μαλάκα, χθες μπήκα σε έναν γκόλντεν μπόϊ ταρίφα. Άκου τι εξοπλισμό είχε το τυπάκι. Πέρα από τις κλασικές θήκες για ποτήρια και κινητό, είχε βεντουζάρει ένα μπλοκ Α4 στο παρμπρίζ, ένα notebook που έδειχνε τις μετοχές, gps με φωνή της Πετρούλας, και το κορυφαίο. Σε ταξί μερσεντές, είχε και ακαμάτη στο τιμόνι!
    - Για να έχει ένα χέρι ελεύθερο να κάνει πράξεις, μάλλον!

  2. - Που 'σαι, Σαράντο! Πιάσε από την καρότσα τον ακαμάτη, να ανεβάσουμε τα εργαλεία απάνω, μη λερώσουμε τις σκάλες της κυρίας...

  3. - Μωρό μου, έλα γρήγορα, προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις.
    - Ήρθα. Τι θέλεις;
    - Ξύσε με γρήγορα στην πλάτη. Υποφέρω.
    - Κι εγώ τι θα πάρω ως αντάλλαγμα;
    - Τίποτα, συζυγικό καθήκον σου είναι.
    - Τότε ψάξε να βρεις τον ακαμάτη.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Φράση κλισέ, που την χρησιμοποιούν δημοσιογράφοι και πανελίστες, με την οποία προετοιμάζουν το ακροατήριο για κάποια υπερβολή, ή για – απλά - μία μαλακία ακόμα. Από την άποψη προειδοποίησης, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες, γιατί συνήθως τις παπαριές που λένε τις τρώμε απροειδοποίητα.

Αλλά τέσπα, η φράση αυτή, πιο πολύ σημαίνει, «παρακαλώ προσέξτε τι λέω», παρά οτιδήποτε άλλο.

Η φράση ανήκει στην κατηγορία εκφράσεων, που ανά καιρούς γίνονται της μόδας στον προφορικό λόγο, χωρίς λόγο και αιτία. Όπως ένα καιρό, όλοι οι πολιτικοί χρησιμοποιούσαν το «θέλω να πιστεύω» (νόημα ουδέν!!! Ή πιστεύεις ή ελπίζεις ρε μπάμια).

Οι λέξεις που ακολουθούν την φράση και η σημειολογία τους είναι:

  • H υπερβολή, που σημαίνει αυτά που λέω είναι τόσο ανούσια, ώστε αν δεν υπερβάλω, δεν θα μου δώσει κανείς σημασία.
  • H αγένεια, που σημαίνει ότι μόλις διέκοψα έναν μαλάκα συνομιλητή που έλεγε μαλακίες, αλλά εγώ θα τις πω καλύτερα.
  • Tο αδόκιμο της έκφρασης, (μιλάω τέλεια ελληνικά, αλλά...).
  • O ενικός (ή η οικειότητα), που σημαίνει ότι όλοι οι επώνυμοι είμαστε κολλητοί.
  • O πληθυντικός, που σημαίνει είμαι πολύ πιο νέος από εσάς.
  • Μπορείτε βέβαια να βάλετε και οτιδήποτε θέλετε μετά, αφού ουσιαστικά η έκφραση δεν σημαίνει τίποτα. Είναι μία προειδοποίηση!

Ας μας συγχωρεθεί αν δεν είναι σλανγκ, αλλά... μπορεί και να είναι!

  1. Ας μου συγχωρεθεί ο ενικός, αλλά με τον Αντώνη γνωριζόμαστε από παλιά (στη θέση του Αντώνη, βάλτε όποιον επώνυμο θέλετε, γιατί αυτός που μιλάει είναι ο Μικρούτσικος).

  2. Ας μου συγχωρεθεί η αγένεια, αλλά δεν μπορώ να ακούω ανακρίβειες! Τα νούμερα που δίνετε είναι ψευδή. Είστε ένας κοινός συκοφάντης!

(από electron, 04/10/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Γιαγιαδισμός, που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάποιο άτομο ως περιορισμένης ευθύνης, αλλιώς βουδόκαρο.

Διότι μες την απλή λογική, όταν έχουμε πέντε βούδια, είναι δύσκολο να κάνεις δύο ζευγάρια, κάποιος περισσεύει.

  1. - Παιδί μου, πήγαινε άνοιξε την πόρτα. Πρέπει να είναι ο Αντρέας από το μανάβικο.
    - Οκ, πάω. Αν και την προηγούμενη φορά, δυσκολευτήκαμε να βρούμε λογαριασμό.
    - Αφού είναι πέντε βούδια, δυο ζευγάρια. Απορώ πως φέρνει βόλτα το μανάβικο.

  2. - Ρε, πόσες φορές θα στα εξηγήσω; Όταν πληρώνεσαι παλιά χρωστικά. δεν τα βάζεις στο βιβλίο σαν έσοδα, τα σβήνεις από το άλλο βιβλίο.
    - Από ποιο βιβλίο ρε αφεντικό;
    - Αφού είσαι πέντε βούδια, δυο ζευγάρια, τι χάνω την ώρα μου. Εγώ δεν φταίω;

ceci n\'est pas un βούδι (από BuBis, 08/10/09)Εγώ πάντως βλέπω αρχικά 10 ζευγάρια... (από BuBis, 08/10/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Απαραίτητο εργαλείο, για κάθε μάστορα που σέβεται τον εαυτό του. Για τους μικρότερους, να πούμε ότι το αλφάδι είναι ένα απλό όργανο που σου δείχνει αν κάτι είναι ίσιο, ή ευθυγραμμισμένο, με την βοήθεια υγρού. Βέβαια τα καινούρια τρέντι αλφάδια χρησιμοποιούν λέϊζερ.

Αλφάδι ονομάστηκε, μάλλον από το αρχαίο αιγυπτιακό αλφάδι, το οποίο ήταν ένα ξύλινο ισοσκελές «Α», που από την κορυφή του κρέμονταν μία κλωστή με ένα βαρίδι. Το οριζόντιο ξυλαράκι, είχε ένα σημάδι στη μέση ακριβώς, όπου ήταν και το σημείο αλφαδιάσματος. Με αυτόν τον τρόπο λέγεται ότι οι Αιγύπτιοι αλφάδιαζαν κάθε πέτρα που έβαζαν στις πυραμίδες.

Η λέξη πέραν συμβολισμών (αναρχία, μασονία) και μαστορικής ευθυγράμμισης, περιγράφει και καταστάσεις που είναι αρμονικές, που μας κάθονται καλά, που είναι ευθυγραμμισμένες με τα γούστα μας, ή καταστάσεις μεγάλου πιώματος.

-Αγάπη μου τι έγινε με τις διακοπές;
-Όλα εντάξει. Εγώ θα πάω Κέρκυρα, εσύ Χίο, και τα παιδιά Κρήτη. Υπέροχα θα είναι.
-Κρυάδες. Εισιτήρια βρήκες;
-Τα πήρα. Έκλεισα και ξενοδοχείο, έκλεισα και αυτοκίνητο. Αλφάδι όλα. Δεν θέλω να μου ανησυχείς, θα σε έχω βασίλισσα.
-Να φιλήσω τον πρίγκηπα μου;
-Μίλα μου πρόστυχα...

-Ρε Τάκη, κοίτα ένα κορμί που μπαίνει...
-Αυτό είναι που λέμε κορμί αλφάδι, φίλε μου

-Πως περάσατε χθες;
-Στην αρχή καλά. Κάποια στιγμή όμως, αλφαδιάζαμε το πάτωμα.
-Κατάλαβα....

-Τι έγινε; Τα βρήκες τα λεφτά για την επιταγή;
-Ναι ο κουμπάρος μου, μου ξηγήθηκε αλφάδι. Είπε εγώ είμαι εδώ. Και μου έδωσε και αβάντζο δύο μήνες για την επιστροφή.
-Ντεκλαρέ ο κουμπάρος.

Ο πρόγονος του αλφαδιού. Βλ. β παρ/φο ορισμού (από GATZMAN, 30/09/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χώνω, σφηνώνω. Ανωτάτη μαστοροεμπορική σλανγκ.

Η έκφραση χρησιμοποιείται κυρίως από υδραυλικούς και μαραγκούς, αλλά και από εμπόρους που γεμίζουν ράφια, ή γεμίζουν αποθήκες.

Από που προέρχεται η έκφραση, νομίζω ότι μπορείτε να το καταλάβετε! Μην περιαυτολογούμε τώρα...

  1. - Αφεντικό, έλα να βοηθήσεις.
    - Μα είσαι εντελώς ηλίθιος; Η άκρη με τη [φλάντζα] πάει στον νεροχύτη, και την άλλη άκρη τη μπουτσώνεις στον σωλήνα της αποχέτευσης, αυτόν που εξέχει από τον τοίχο σαν μουνάκι. Όλα εγώ θα στα λέω;

  2. - Παιδί, πάρε την κούτα με τα δρακουλίνια και μπούτσωσέ τα εδώ στο ράφι. Πρόσεχε να φέρεις τα 2-3 παλιά σακουλάκια μπροστά.
    - Έγινε μάστορα.

  3. - Πάρε τους τάκους και μπούτσωσέ τους κάτω από την πόρτα, και περίμενε.
    - Τι να περιμένω;
    - Να πάω να φέρω το αλφάδι και το τριβίδι.
    - Τι θα κάνουμε τους αναρχικούς και τις λεσβίες ρε μάστορα;
    - Τελέρε χαλασμένε;

την μπούτσισε ο γάιδαρος... (από BuBis, 28/09/09)την αίτηση σας από πρόπερσι; κάπου εδώ την έχω μπουτσώσει, για μισό... (από BuBis, 28/09/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λάθος προφορικού λόγου, που τείνει να περάσει στην μοντέρνα ελληνική, όπως η αττική σύνταξη για τους αρχαίους ένα πράμα.

Αυτή η γραμματική μορφή νιντζοδιαλέκτου, λόγω τηλεόρασης και συνεντεύξεων αγανακτισμένων νίντζα στις λαϊκές, πέρασε ξανά στο πανελλήνιο. Και το λέω αυτό (το ξανά) διότι αυτού του είδους το λάθος, σαν παραφορά του λόγου ακούγονταν εξ' από ανέκαθεν από κόσμο, που λόγω της ανέχειας δεν είχε την ευκαιρία να τελειώνει το δημοτικό.

Οι νίντζα λοιπόν, δυσκολεύονται να κατανοήσουν την θηλυκή κατάληξη στο α' πληθυντικό αρσενικών, και με μία περίτεχνη νιντζοκίνηση βάζουν την «σωστή» κατάληξη. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο τύπος είναι αρκετά εύηχος, και εύθυμος (π.χ. το πούστηδοι χρησιμοποιείται από πολύ κόσμο και σαν αστεϊσμός, αλλά και γενικότερα ο λανθάνων αυτός τύπος χρησιμοποιείται κατά κόρον και από τους νέους, όπως φαίνεται στα παραδείγματα).

Άλλο αγαπημένο νιντζολάθος (παρόμοιο με του λήμματος), είναι η ακόλουθη σύνταξη: στους τσιγγάνοι, στους γύφτοι, στους μαύροι, στους Αλβανοί. Σύνταξη που κρύβει και λίγη απέχθεια και ξενοφοβία, χρησιμοποιώντας ονομαστική πληθυντικού, αντί για αιτιατική.

..........
Και είναι κι ένα μάτσο πούστηδοι, που θα έλεγε η θεια Μάρω..

................
Είναι πούστηδοι, λεσβίες και ανώµαλοι. Είναι παράξενοι, Είναι αλλόκοτοι. Είναι Queer. Είναι άλλα φύλα συνεχώς. Και αν δεν βρούµε τρόπο να µιλήσου...

...........
Μόνιμη επωδός της, ως κατακλείδα των αποστομωτικών επιχειρημάτων υπέρ Μπούλας, ήταν ότι αυτοί ”οι πούστηδοι που τα λένε αυτά, πρέπει να πλένουν τον στόμα........

.................
αφηστε μας (τους αντριδοι) ησυχους! δεν εχουμε φτιαχτει για να χορευουμε,καθε χορευτης εχει υποπτο παρελθον και μισητο μελλον.ειμαστε αγγουρια γιατι ετσι ...

...........
Τι να κανουμε,εμεις οι αντριδοι ειμεθα ανθρωποι του πνευματος και της γνωσης,και θελουμε να μας καθεστε χωρις να υπαρχει καποιος συγκεκριμενος λογος ...

.........
αμα παψουνε να αεριζονται οι αντριδοι, να δεις ποσο μεθανιο θα γλιτωσει η ατμοσφαιρα. Φασίστρια κότα........

(Από το νετ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified