Και παρτουζιάρα

Αυτός που επιδιώκει την παρτούζα ως ύπατο ηδονικό ιδεώδες. Δύσκολη υπόθεση, καθώς δεν είναι εύκολο πάντα να βρεις διαθέσιμους παρτουζέρ, οπότε συνήθως επαναλαμβάνονται τα ίδια σχήματα με συνήθη κατάληξη την πλήξη και τον συνακόλουθο εκφυλισμό (εξ ού και έκφυλος/η).

  1. Ο Νίκος είναι μεγάλος παρτουζιάρης. Του ζήτησα να κοιμηθούμε μαζί και μου είπε να 'ρθεις κι εσύ. Ήμαρτον, Παναγία μου!

  2. - Χθες πηδηχτήκαμε με τη Δήμητρα!
    - Μεγάλη δουλειά έκανες. Αυτή είναι μεγάλη παρτουζιάρα, κάπου θα την πετύχαινες έτσι κι αλλιώς.

Οθωμανική παρτούζα (από panos1962, 07/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Επίσης και παρτούζερ

Ο συμμετέχων, ή η συμμετέχουσα, σε παρτούζα, ο παρτενέρ σε παρτούζα. Να μην συγχέεται με το παρτουζιάρης, που είναι αυτός που επιδιώκει την παρτούζα.

  1. Ο Γιώργος; Αυτός είναι γνωστός παρτουζέρ. Μακριά!

  2. Τη Μαίρη είναι πιο πιθανό να τη γνωρίσεις ως παρτουζέρ, παρά ως καθηγήτρια. Μεγάλη γαμιόλα, σου λέω.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λευκαδίτικη έκφραση που σημαίνει το φοβερό χασμουρητό.

Κατακλείδι πρέπει να είναι η κάτω γνάθος στα Λευκαδίτικα, οπότε έτσι εξηγείται η έκφραση. Απαντά σε όλα τα πρόσωπα, π.χ. «Ε, βρε μαλάκα, θα σου βγει το κατακλείδι», ή «Δες πως χασμουριέται, θα του φύγει το κατακλείδι» κλπ.

  1. Μπα, σε καλό μου. Θα μου φύγει το κατακλείδι! Τι νύστα είναι αυτή;

  2. Τραβάει κάτι χασμουρητά ο μαλάκας, θα του φύγει το κατακλείδι.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Όρος που περιγράφει τα χακερίστικα και λοιπά αλαμπουρνέζικα των κομπιουτεράδων και των γκατζετάκηδων. Προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων java + μάβα. Η java είναι εξαιρετική γλώσσα προγραμματισμού που σήμερα ξεσκίζει λόγω του τεράστιου πορταμπιντέ που διαθέτει μέσω των virtual machines (VM). Το επίθεμα «μάβα» αφορά σε όλα τα υπόλοιπα κομπιουτερίστικα λήμματα που αραδιάζουν οι γκουρού και οι κουρού των Η/Υ.

  1. Ήρθε ο Αντώνης κι έκανε κάτι τζάβα-μάβα, δεν κατάλαβα χριστό! Πάντως τώρα δουλεύει!

  2. Για να «ανεβάσεις» λήμματα από το slang.gr στο blog θέλει τζάβα-μάβα. Άσ' το καλύτερα...

  3. - Πώς το 'κανες ρε μεγάλε και βγάζει κάθε ανάρτηση με άλλο χρώμα;
    - Εύκολο είναι, αλλά θέλει λίγο τζάβα-μάβα.

Java logo (από panos1962, 06/11/09)τζάβα-μάβα (από panos1962, 06/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η μεταφερσιμότητα (portability) προγραμμάτων στους Η/Υ. Ο όρος προέρχεται από γαλλοποίηση και συνακόλουθη παραφθορά της λέξης portability -> πορταμπιλιτέ -> πορταμπιντέ. Η χρήση του όρου κρίνεται απαραίτητη, καθώς ο αγγλικός όρος, αλλά και ο ελληνικός είναι γλωσσοσπάστες.

  1. - Ρε μεγάλε, το 'χεις ρίξει στη Java. Γιατί έτσι;
    - Γιατί έχει και γαμώ τα πορταμπιντέ· κάνω πρόγραμμα και μου τρέχει από Cray μέχρι κινητό τηλέφωνο!

  2. - Πήραμε το καινούριο Compiz. Είναι κατσεκαλάν!
    - Κατσεκαλάν μπορεί να είναι. Δες όμως και το πορταμπιντέ μην πάθεις καμιά κασκαρίκα.

  3. Πολύ καλό το καινούριο GUI. Έχει και πορταμπιντέ;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο όρος έλκει την καταγωγή από την αργκό των Η/Υ. Πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο του γκουρού που σημαίνει ειδήμων, βαθύς γνώστης θεμάτων των Η/Υ και της Hi Texh γενικότερα. Το λέμε συνήθως για άσχετους που το παίζουν επαΐοντες. Στην κυριολεξία, κουρού είναι είδος τυροπιτακίου χωρίς σφολιάτα (βλέπε σχετικό μήδι).

  1. -Άκουσα ότι αυτός ο καινούριος είναι γκουρού.
    -Κουρού είναι! Χθες μου γάμησε το registry και δεν μπορώ να το συνεφέρω.

  2. Ήρθε απ' την εταιρεία ένας κουρού και τα έκανε κουλουβάχατα. Όλοι οι servers αλλάξαν IP. Τι να σου πω, χαμός. Μπλέχτηκαν τα σώβρακα με τις φανέλεςμ!

Τυροπιτάκια κουρού (από panos1962, 06/11/09)Εργασίες αποκατάστασης μετά από παρέμβαση κουρού (από panos1962, 06/11/09)Richard Stallman (από panos1962, 06/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο αυνανισμός, η καλώς εννοούμενη μαλακία, το τρομπάρισμα γενικώς. Ευχάριστη απασχόληση στην οποία επιδίδονται κυρίως ενήλικες, αλλά και άτομα μικρότερης ηλικίας.

Για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζουμε η πράξη της χ. επιτελείται κυρίως κατά μόνας και αποκρύβεται επιμελώς από το περιβάλλον. Πιθανόν να έπαιξαν ρόλο παλαιότερες δοξασίες σχετικά με δυσάρεστα επακόλουθα που δήθεν συνοδεύουν την εν λόγω πράξη: τύφλωση, αποβλάκωση κλπ. Ως συνέπεια αναφέρεται ακόμη και ο νανισμός («πάλι μαλακία βαράς, δεν θα ψηλώσεις βρε αγοράκι μου, πόσες φορές θα στο πω») που πιθανόν όμως να έχει κάποια βάση: αυ + νανισμός = αυνανισμός. Σήμερα πάντως, και σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, πιστεύεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που να σχετίζεται με το άθλημα, οπότε παρατηρείται μεγάλη έξαρση σε παγκόσμια κλίμακα.

  1. -Τι κάνει ο Γιώργος; Έμαθα ότι η Αντριάνα πήρε μετάθεση στη Σκύρο.
    -Τι να κάνει; Έχει τρελαθεί στη χειροτεχνία.

  2. Την είδες τη Δόξα σήμερα; Ήρθε να κάνει αρχαία στο Γ3 με κολλητό κολάν και βρακί ξέχνα το! Θα τρελαθούν τα παιδάκια στη χειροτεχνία απόψε. Πες της κι εσύ κάτι!

  3. Ρε συ, η δικιά σου απέναντι το 'χει ρίξει στη χειροτεχνία με τα φώτα ανοιχτά και τις κουρτίνες φόρα παρτίδα. Θα μας τρελάνει!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο κακώς εννοούμενος οίστρος, δηλαδή ο χυδαίος, ο (ζ)αγοραίος οίστρος, αυτός που έχει απώτερο (και εγγύτερο) σκοπό το ξέδωμα, το ξαλάφρωμα, το γαμήσι. Λέγεται σε περιπτώσεις που κάποιος ή κάποιοι αραδιάζουν μαλακίες σωρό πιστεύοντας ότι λένε κάτι σπουδαίο ή ιντελεκτουέλ.

Βλέπε και σχετικό διάλογο στα σχόλια του χαγιαπούτσα.

- Εννοώ, μια ενιαία πλατφόρμα σε αντιιμπεριαλιστική βάση, έξω και πέρα από λογικές του ευρωμονόδρομου και της ρεβιζιονιστικής φράξιας της μεταμοντέρνας αριστεράς.
- Να μη σε κόψω πάνω στο χύστρο σου, αλλά το αριστερό μου κλαίγανε και το μοιρολογούσαν! Τι παπαριές μας αραδιάζεις; Το θέμα είναι τι γίνεται με την επιδότηση!

Με συνεπήρε ο χύστρος (από panos1962, 06/11/09)Αγορητής σε χύστρο (από panos1962, 06/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σημαίνει ήρεμα, χαλαρά. Απαντά και σε άλλες παραλλαγές, π.χ. «χαμηλά τη μπάλα», «τη μπάλα κάτω» κλπ. Η έκφραση έλκει την καταγωγή από το χώρο του ποδοσφαίρου. Πράγματι, δεν είναι σπάνιες οι φορές που ακούμε μαινόμενους προπονητές να ουρλιάζουν στα γήπεδα τις συγκεκριμένες εκφράσεις προσπαθώντας να τιθασεύσουν τους παίκτες τους, που έχουν πάρει αέρα και κάνουν σαλτανάτια και παιχνίδι εντυπωσιασμού κινδυνεύοντας να φάνε γκολ. Εκτός γηπέδου, η έκφραση λέγεται ήρεμα, παραινετικά και συνωμοτικά και κατατείνει σε χαλάρωση ή εκτόνωση φορτισμένης κατάστασης.

  1. - Πώς πάει ρε Μήτσο;
    - Άσε ρε μαλάκα κι εσύ, μας έχει γαμήσει αυτός ο καινούριος! Ανάσα δεν παίρνουμε.
    - Ήρεμα, ρε συ. Τη μπάλα κάτω, μη μασάς. Θα φύγει.

  2. - Δες το μαλάκα, την πέφτει στη Μαρία! Τώρα θα φταίω άμα του σπάσω κανα μπιφτέκι;
    - Έλα, βρε μαλάκα, δεν τη γάμησε κιόλας. Χαλάρωσε, κάτω τη μπάλα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σημαίνει τον αρχηγό, το συντονιστή μιας ομάδας ή ενός project. Κυριολεκτικά σημαίνει τον προπονητή αθλητικής ομάδας. Σε κάθε περίπτωση είναι αυτός που έχει το γενικό πρόσταγμα και αυτός ο οποίος θα ακούσει τα μπινελίκια σε περίπτωση αποτυχίας ή ακόμη και ατυχίας.

Στην αργκό μπορεί να συναντήσετε και τα πιο σοφιστικέ «κότσης» και «κότσας», που έχουν και μια δόση «κότσια» (guts, αρχίδια). Πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με το «κώτσος», που έχει τελείως διαφορετική σημασία. Γενικά ο όρος θεωρείται επαινετικός και φανερώνει την αποδοχή του υποκειμένου από την ομάδα.

  1. Γεια σου ρε κόουτς!

  2. Κόουτς, έχουμε πρόβλημα! Οι πολυπλέκτες τα 'παιξαν. Μόνο εσύ μπορείς να σώσεις την κατάσταση. Θα 'ρθεις λίγο;

  3. - Το κάνω με τον παλιό τρόπο και δε γαμιέται, βαρέθηκα!
    - Αν σε πιάσει ο κόουτς θα σε σκίσει.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified