Ανήκει στο λεξιλόγιο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου και είναι ο δεύτερος πόλος της αντίθεσης με την αυτοδιαχείριση.

Αναφέρεται στην νοοτροπία της αποφυγής ευθυνών ή της μή εκτέλεσης των αποφάσεων από τα άτομα που τις λαμβάνουν, τα οποία, συνηθισμένα από την καθεστικυΐα τάξη πραγμάτων, υποθέτουν ότι η ψήφιση μιας πρότασης ισοδυναμεί με την εφαρμογή της, ή ότι κάποιος θεσμός, τυπικός (κράτος, πολιτεία) ή άτυπος, θα αναλάβει την εφαρμογή της.

Η λογική της ανάθεσης προφανώς είναι ασύμβατη με την άμεση δημοκρατία, πολίτευμα στο οποίο η λήψη και η εφαρμογή των αποφάσεων είναι θέμα των ίδιων των πολιτών και όχι κάποιων απρόσωπων θεσμών στους οποίους αναθέτουμε τις εξουσίες αυτές. Το γεγονός ότι αυτή η λογική είναι ριζωμένη στην συμπεριφορά μας έχει ως αποτέλεσμα όταν καλούμαστε να λάβουμε και να εφαρμόσουμε αποφάσεις, να κάνουμε το πρώτο βήμα, αλλά συνήθως να σταματάμε εκεί και να αναθέτουμε (έτσι αόριστα) την εφαρμογή τους. Ε, του πούστη, κάποιος θα το κάνει και αυτό, και συνήθως είναι πάντα τα ίδια άτομα στην ομάδα-συνέλευση, μέχρι που βαριούνται και τα παρατάνε και αυτοί.

Απαντά και ως ρήμα, όπως φαίνεται και στον ορισμό.

  1. - Λοιπόν, πρέπει να γραφτεί το κείμενο και να φτιαχτεί το πανώ. Ποιοι θα το κάνουν; (σηκώνουν τα χέρια οι κλασσικοί κάβλακες της συνέλευσης). Ωραία, ο Μπάμπης και ο Γιάννης για το πανώ, η Μυρτώ και ο Θανάσης για το κείμενο, και μαζευόμαστε αύριο να συζητήσουμε το κείμενο.
    - (κάποιος από τους μή κάβλακες της συνέλευσης στον διπλανό του) Ωραία. Αναθέσαμε πάλι. Πάμε για μπύρες και βλέπουμε.

  2. (κλασσικές ατάκες αφίσας, τρακτ, τοποθέτησης κτλ)
    Ενάντια στην λογική της ανάθεσης, για την αυτοδιαχείριση και την αναρχία (ή τον κομμουνισμό).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο γερμανός μεταφραστής θα έγραφε τρελές αρλούμπες αν δεν υπήρχε το σλανγκρ να του εξηγήσει ότι αυτή η φράση δεν κυριολεκτεί ακριβώς, αλλά είναι περισσότερο σχήμα λόγου που δηλώνει:

  1. ότι τελικά, «συνεννοηθήκαμε», βγήκε άκρη από την κουβέντα μας, από κει που σκάλωνε σε κάτι αδιαφανές, απροσδιόριστο, κοινώς μισόλογο και ύποπτο από πλευράς σου. Δηλ. με αυτά που μου έλεγες δυσκολευόμουν να σε πιστέψω, αλλά τώρα που το εξήγησες καλύτερα επανήλθα και καλά στην αρχική εικόνα που είχα για σένα. Τις περισσότερες φορές όμως το λέμε με δυσπιστία ή ειρωνικά, για να δείξουμε ότι καταλάβαμε πως ο άλλος μας δουλεύει ψιλό γαζί.

Παρομοίως λέμε: «έτσι πες μου/μας (ντε)», «πες το Χρυσόστομε», «τώρα μιλάς», « α μπράβο», «να γεια σου», κττ.

  1. αρχή αφήγησης που μας προδιαθέτει για γκαντέμικη εξέλιξη εις βάρος τού πάντα αθώου κι ανυποψίαστου αφηγούμενου πρωταγωνιστή.

Συντάσσεται με το «να» και σημαίνει: πήρα την απόφαση (μετά από πολλή σκέψη) να..., «έκανα να (ξεκίνησα να)...». Πολύ συχνά συνοδεύεται και από έναν μεμψιμοίρικο χαρακτηρισμό του αφηγούμενου («είπα ο μαλάκας να...», «είπα η κακομοίρα να...»).

Πολύ πιθανό να βαστάει η έκφραση από τη ρήση «είπε ο Εβραίος να πάει στο παζάρι κι ήταν η μέρα Σάββατο».

1.α. Τι ερωτηση ειναι αυτη; Σου φαινεται να το εκανα εγω; Οχι δεν το εκανα εγω!

α ειπα και γω

1.β.
καλά το κατάλαβα, είπα κι εγώ, εσύ να μιλήσεις, αν είναι δυνατόν!.. Το στόμα σου το έχεις μόνο για να τρως.

1.γ. Σύσταση ειδικής ομάδας της ΕΛ.ΑΣ για προστασία των ανήλικων, προανήγγειλε ο Μ. Όθωνας
είπα και γω...(;) ..που στο δ****ο θα πήγαιναν τα χρήματα που περικόπηκαν από την παιδεία. Στην αμορφωσιά..

  1. ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
    Είπα και γω ένα Σάββατο να βγω να πάω στα λεγόμενα βλάχικα για κοντοσούβλι, που τόσο καλά λόγια είχα ακούσει. Δοκίμασα το εν λόγω μαγαζί... Τι το ήθελα; Το φαγητό ήταν σκέτη απογοήτευση. Οι πατάτες άνοστες, το κρέας μέσα στα μπαχαρικά σε σημείο να μη θυμίζει γευσtικά κρέας(κοντοσούβλι χοιρινό). Απλά τζάμπα έφυγε το 20αρικο. ΑΙΣΧΟΣ.

(από το νέτι ούλα)

Got a better definition? Add it!

Published

Κλασικότατη καθημερινή έκφραση αποδοκιμασίας ή αγανάκτησης. Σα να λέμε τα πιάσαμε τα λεφτά μας, δέσαμε μούτσο, όλα του γάμου δύσκολα κι η νύφη τραβεστί και δεν συμμαζεύεται.

Βλ. μήδι 1. αατα.

(από Jonas, 27/04/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

«Κάνω οχτάρια» σημαίνει οδηγώ ή παραπατώ σε βηματισμό που θυμίζει το σχήμα 8. Γιατί είναι αδύνατο να πάω ίσια.

Οφείλεται στο μεθύσι ή σε ζάλη. Όταν αφορά την οδήγηση, είναι αποτέλεσμα κάποιας λανθασμένης (ή ξεπίτηδες καγκούρικης) κίνησης.

Με ρώτησε η μάνα του αν ήπιε πολύ χθες ο γιος της, τι να της πω, ότι είχε γίνει ντίρλα και παραπάταγε και έκανε οχτάρια, και ότι τελικά πήρα εγώ το αυτοκίνητο αλλά το στουκάραμε στη μάντρα; Ε της είπα ότι φταρνίστηκε και του ξέφυγε το τιμόνι.

(από Khan, 07/02/12)Στο 1.00, "για σένα κάνω στην άσφαλτο οχτάρια", ούμπερ ποίηση Αντύπα. (από Khan, 07/02/12)

Τρεκλίσματα: ζεϊμπεκιά, οχτάρια, στρέκλα-δίπλα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πιάνω κάποιον από τον γιακά με άγριες διαθέσεις, τσακώνω, αρπάζω κάποιον, ξεκινάω τσαμπουκά. Συλλαμβάνω και εξουδετερώνω κάποιον που παρανομεί, ιδίως επ' αυτοφόρω ή πριν διαφύγει.

  1. Από εδώ:
    Κάποτε, έπεσε κροτίδα και ΜΕΣΑ στο κτίριο, δέκα μέτρα από το χώρο που εργαζόμουν. Πραγματικά τρόμαξα (τι βάζουν μέσα σ'αυτές τις κροτίδες;; Βγήκα έξω, αλλόφρων, να «γιακαδιάσω» όποιον βρω.

  2. Από εδώ:
    Το θέμα Αντώνη μου είναι οτι προσφερθήκαμε ένα κάρο άτομα να καταθέσουμε ΕΠΩΝΥΜΑ,και πολύ στα τέτοια μου κιόλας..Εδώ τον γιακάδιασα και μας κοιτούσε όλη η Αναγνωσταρά,λες να τον φοβόμουν να του κάνω την καταγγελία,ειδικά όταν προτίθενται κι άλλοι πολλοί;

  3. Από εδώ:
    Σε ποια άραγε εξωθεσμική σκοπιμότητα οφείλεται η δραστήρια παρουσία ενός σκοτεινού ιππότη σε μια μεγαλούπολη, όπου το σύστημα φαίνεται να λειτουργεί ομαλά, καταφέρνοντας αργά ή γρήγορα να «γιακαδιάσει» τους παρανόμους;

  4. Από εδώ:
    [...] από την άλλη βρέθηκε να χρωστάει εκατομμύρια και οι πληροφορίες μου λένε οτι σκέπτεται να αποδράσει απο τη χώρα(πηγαίνοντας στη Νότια Αφρική να δουλέψει στα ορυχεία διαμαντιών). Θα τον παρακαλούσα να μη μας αναγκάσει να τον γιακαδιάσουμε στο αεροδρόμιο [...]

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

  1. Πείθομαι πολύ εύκολα, σαν το ψάρι που τσιμπάει το δόλωμα, μασάω, ψαρώνω.

  2. Τρώω ελαφρά.

  3. Κολλάω μια αρρώστια (πχ γρίπη, αφροδίσιο, κλπ).

  4. Τσιμπάω ένα αρχίδι ή δυο αυγά μελάτα.

  5. Την προστακτική, τσίμπα! = πάρε, τσάκω.

  1. - Ρε συ, λέει αλήθεια ο Χαρδαβέλας ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει το 2012;;;
    - Τι τσιμπάς ρε πστ κάθε μαλακία που ακούς στην τηλεόραση, θα την πετάξω!

  2. Τι λες, να τσιμπήσουμε κάτι σπίτι ή να βγούμε;

  3. - Πώς είσαι έτσι;!
    - Γάμησέ τα, κάτι τσίμπησα μου φαίνεται, νιώθω χάλια. ααααααΑΨΟΥ!!!!!!
    - Στα μούτρα σου, μαλάκα, φύγε μη με κολλήσεις και μένα!

  4. Την κατέβασα την ταινία, τσίμπα την.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η πραγματική σημασία της λέξης περιγράφει είδος μετάλλινου μαγειρικού σκεύους, χύτρας ή κατσαρόλας, καθώς επίσης και περίσσευμα φαγητού σε συσσίτιο. Από το ιταλικό marmitta (it) > γαλλ. marmite.

Μεταφορικά αναφέρεται στην άσκηση εργασίας / δραστηριότητας με σημαντικές απολαβές, χωρίς όμως παραγωγικότητα, κάματο ή ευθύνες. Παραπέμπει στο γνωστό αρνητικό πρότυπο δημοσίων υπαλλήλων ως επί το πλείστον, οι οποίοι αμείβονται δυσανάλογα με την απόδοσή τους, σαν να τσιμπολογάνε φαγητό από τη χύτρα.

Απόσπασμα από άρθρο πολιτικής εφημερίδας:
«Η «μισθωτή εφεδρεία» ΔΕΝ προβλέπει την πληρωμή υπερωριών (εικονικών τις περισσότερες φορές), την αποζημίωση για εργασία τα Σαββατοκύριακα και κάθε λογής επιπλέον απολαβές που έχουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ (όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ).
Οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ αντιδρούν γιατί θα χάσουν τη μαρμίτα. Θα χάσουν όλα όσα χρήματα έβαζαν στην τσέπη τους ΧΩΡΙΣ να τα δουλεύουν, ή τουλάχιστον χωρίς να ανταποκρίνονται στην εργασία που έκαναν».

Εικόνα αρχείου από τα Γαλατικά Νέα του 75 π.χ.  (από GATZMAN, 13/11/10)

βλ. και έκφραση έχει πέσει στη μαρμίτα

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Προσταγή, εντολή, απειλή, προειδοποίηση που σημαίνει παρέμεινε φρόνιμα, ήρεμα, πειθήνια, κάτσε καλά, στάσου προσοχή, μη μου κουνιέσαι κλπ.

Εκφέρεται και σκέτο, όμως συνοδεύεται συνήθως με κλεφταρματολίτικες και Γκουζκγουνικές υποσχέσεις ή αριστοφανικά κοσμητικά επίθετα.

Από την πιο κυριολεκτική χρήση: ευθυγραμμίσου ίσια, ίσα, στοιχίσου. Σε πιο traditionale χρήση εκφράζει σύγκριση.

Διπλό, «ίσα-ίσα», σημαίνει σχεδόν, πολύ κοντά, αλλά και εξ αντιθέτου, αντιθέτως, αντίθετα. Όρα και τσίμα-τσίμα, κάθε άλλο.

  1. Σκέτο:
    - Ίσα.
  1. Απειλή κλπ: - Ίσα μη σου γαμήσω.
    - Ίσα και σας έφαγα
    - Ίσα και σε καθάρισα.
    - Ίσα μωρή χαμούρα...
  1. Σύγκριση:
    - Μια κοπελάρα, ίσα μ' εκεί πάνω.

  2. Κοντά, σχεδόν:
    - Ίσα ίσα προλάβαμε το πλοίο που έφευγε.
    - Η σφαίρα πέρασε ίσα-ίσα, δίπλα απ το κεφάλι του.
    - Ίσα βάρκα, ίσα νερά.

  3. Αντιθετικά:
    - Όχι μόνον καθυστέρησε αλλά ίσα-ίσα, μας τα 'ψαλε κιόλας.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

  1. Κρεμμυδάκια
    Κάνω κάποιον με τα κρεμμυδάκια σημαίνει ότι τον βάζω στη θέση του, του δίνω και καταλαβαίνει (σε λόγια ή σε ξυλικι).

  2. Ραδίκια
    Βλέπω τα ραδίκια ανάποδα, σημαίνει ότι έχω πεθάνει και είμαι χωμένος μέσα στο χώμα κοιτώντας τα ραδίκια ανάποδα. Λέγεται και σαν απειλή (δες παράδειγμα tsdinos στον ορισμό του)

  3. Λάχανο
    Τρώω κάποιον λάχανο σημαίνει ότι τον κερδίζω κατά κράτος ή τον απειλώ ότι θα τον καθαρίσω. Ειρωνικά λέμε και σπουδαία τα λάχανα (ή σιγά τα λάχανα) για κάτι που αμφισβητούμε έντονα (δες και σιγά τα ωά).

  4. Πράσα Πιάνω κάποιον στα πράσα σημαίνει τον πιάνω επ' αυτοφώρω πάνω στη στιγμή της πράξης. Δες και μας πιάσανε στα πράσα και δεν φοράμε ράσα.

  5. Κουνουπίδι
    Γίνομαι κουνουπίδι όταν πίνω πάρα πολύ. Έχει ανέβει ως κουνουπίδια αλλού. Ανάλογο των κουδούνι, γκολ, λιάρδα κ.α.

  6. Μαϊντανός
    Αυτός που τον βλέπεις συνέχεια μπροστά σου όπου βγεις και όπου σταθείς. Αυτές οι γνωστές άγνωστες φάτσες που κυκλοφορούν παντού για να τους δει ο κόσμος (ξεκίνησε από τις TV περσόνες, δες και το λήμμα για περισσότερα). Λέγεται και μάϊνταν αγγλιστί.

  7. Αγγούρι
    Κάτι πολύ δύσκολο. Δες και παλούκι.

  8. Μαρούλι
    Το χρήμα. Πολύ καλός ορισμός εδώ.

  9. Πατάτα
    Μάπα, κάτι που δεν αξίζει τον κόπο. Επίσης η γκάφα.

  10. Αρακάς
    Δίνω αρακά λέμε όταν ξυλοφορτώνω κάποιον. Το ξυλίκι. Βγήκε από τις πολεμικές τέχνες όπου σε κάθε μάπα που τρως (συνήθως στο μάτι) μετά θες ένα σακουλάκι αρακά κατεψυγμένο για να το συνεφέρει.

  1. Με τα κρεμμυδάκια έκανε ο Πάγκαλος τον Μαρκουλάκη χθες βράδυ (εδω)

  2. Πέντε πράγματα που θέλουμε να κάνουμε πριν δούμε...τα ραδίκια ανάποδα (εδω)

    α) Nα φάω ραδίκια. β) Να φτιάξω γλυκό με ραδίκια. γ) Να πιώ χυμό με ραδίκια. δ) Να κάνω μπάνιο με ραδίκια. ε) Να φτιάξω ραδικόπιτα.

  3. Τζίγγερ: Θα τον φάω λάχανο τον «Βγενό» και τον Πατέρα (εδω)

Βγενόπουλος: Σιγά τα λάχανα... ως πρόεδρος του ομίλου MIG κλήθηκε (τον Μάιο του 2008) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή είπε ένα ευγενές «σιγά τα λάχανα», ότι δηλαδή το ποσό δεν είναι υψηλό σε σχέση με τον κίνδυνο της επένδυσης των 2,3 δισ. ευρώ. (εδώ)

  1. Πιάστε στα πράσα το αφεντικό σας να λέει ψέματα...
    Μήπως το αφεντικό σας λέει ψέματα; Ακολουθείστε τις ενδείξεις...Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ποιες είναι αυτές και σας βοηθάει να τον πιάσετε στα ‘πράσα’ (εδώ)

  2. Την ήθελα τη γνωριμία αυτή ,και το ιδιο μεσημερι θα εφευγα παλι απο Αθήνα. Μιλήσαμε, γελάσαμε , αλλα τελικά δεν μπορουσα εκει που μιλαω στα καλα καθουμενα να πω «οκ και τωρα ας φιληθούμε». Μου βγηκε το ρομαντικό μου. Πόσο ζηλευω τους αναισθητους. Τα παιδακια που πηδιουνται πεντε πεντε και τραβανε με το κινητο και τα περνανε στο ιντερνετ. Σε καποια στιγμη της λεω «μπυρίτσα ή χυμό;» Μπυρίτσα , μου απαντησε. Κατεβηκα και βρήκα περίπτερο και πηρα τεσσερις. Εγινα κουνουπιδι. να σημειωθει οτι πίνω μονο σοκολατα και γαλα.Περάσαμε υπεροχα μεχρι την ωρα που επρεπε να φυγει. Εκεινη τη στιγμη με ενα φιλι μεταξυ μαγουλου - στοματος ενοιωσα σαν τα καρτουν οταν νοιωθουν ηλίθια και μεταμορφονονται σε γλυφιτζουρι που γραφει επανω «sucker». Να! παπαρα που ήθελες και χρυση βροχη/μπόρα. (εδώ)

  3. - Είδα και την Κέλλυ χτες στο Ροκ.
    - Μπα; Τι λέει το Κελλάκι;
    - Μαλακίες μωρέ, το μαϊντανό έκανε με κάτι καγκουρό. Απλά να υπάρχει...

  4. - Πως ήταν τα θέματα σήμερα;
    - Πως να ήταν ρε; Πέσαμε στο λάκκο με τα αγγούρια, γάμησε τα...

  5. - Τι έλεγε το έργο στο σινεμά;
    - Πατάτα ήταν, 2 ώρες χαμένες από τη ζωή μου
    - Πάλι καλά που δεν έκανα την πατατιά να πάω και εγώ.

  6. Το muay-thai είναι κάτι σαν kick-boxing όπου επιτρέπονται χτυπήματα με γόνατα και αγκώνες. Καλή φάση, βρωμόξυλο
    κι έτσι. Στο πρώτο μου ραντεβού με την (πρώην) gomena είχα πάει με μπλαβί μάτι. Έτρωγα της χρονιάς μου. Κάθε τρεις και λίγο πήγαινα στην κατάψυξη του γυμναστηρίου κι έβαζα το σακουλάκι με αρακά Μπαρμπά-Στάθη για να μη κάνω μώλωπες. (εδώ)

Μ\' ΑΝΑΒΕΙΣ (από GATZMAN, 04/10/10)(από Galadriel, 18/09/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η πιστολιά.

Στο καρναβάλι της Ξάνθης περάσαμε γαμώ! Πήραμε όλα τα μπαρ με τη σειρά και πίναμε κούτρα! Άντε να μας βρουν μέσα στο χαμό.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified