Έκφραση που χρησιμοποιείται για να δηλώσει υπερβολική αργοπορία, αφού ως γνωστόν οι τριλογίες χρειάζονται χρόνο για να γραφούν (ΟΚ, εξαιρείται το «του άη λάιτ»). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν πασπαρτού δικαιολογία.

Στην τουαλέτα:
- Άντε βρε μαλάκα, τι κάνεις τόσην ώρα;
- Γράφω τριλογία!

- Γιατί δεν θα βγει ο Γιάννης τελικά;
- Θα γράψει τριλογία λέει.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κυριολεκτικά (και διεκπεραιωτικά, μπας και διαβάζει κανείς διαφορετικής κουλτούρας):

(Σαν επίθετο –ος –α -ο): Ό,τι τοποθετείται επάνω στον τάφο/ό,τι γίνεται στον τάφο κατά την ταφή/η εκκλησιαστική ακολουθία που τελείται τη Μεγάλη Παρασκευή (αλλά και τμήμα της).

(Σαν ουσιαστικό): Το άμφιο με την εικόνα της κήδευσης του Χριστού/το ειδικό κουβούκλιο που κάργα ανθοστολισμένο φέρει αυτό το άμφιο κατά τη Μεγάλη Παρασκευή και περιφέρεται αργά στους δρόμους των κατά τόπους εκκλησιαστικών ενοριών ακολουθούμενο από λιβανίζοντες ιερείς, νεαρές παρθένες που ψάλλουν και από πλήθος πιστών με αναμμένα κεράκια στα χέρια (αλλά και η ίδια η περιφορά).

Παίζουν σαν παρομοιώσεις:

1. Η έκφραση Πιο αργός κι από Επιτάφιο κι οι σχετικές τονίζουν το υπερβολικά αργό της κίνησης, δράσης κάποιου. βλ. σχ. του Khan, βλ. σχ. του electron, κι εδώ.

Συνώνυμα: πιο αργά από την καθυστέρηση, πιο αργός κι από ριπλέι βλ. σχ. του allivegp, πιο αργός κι απ' τον θάνατο.

2. Οι εκφράσεις Στολισμένη/Ντυμένη σαν Επιτάφιος τονίζουν το υπερβολικό (που αγγίζει το κιτς) της εμφάνισης (συνήθως) κάποιας βλ. πχ του Hodjas.

Σχετικά τα: Ντύθηκε ρεβεγιόν/Χόλυγουντ/ υπερπαραγωγή.

3. Οι εκφράσεις Μυρίζει Επιτάφιο» κι οι σχετικές (και σαν σφόλια) τονίζουν το υπερβολικά έντονο και βαρύ του αρώματος που φορά κάποιος.

Συνώνυμα: Μυρίζει/βρωμά θυμίαμα/λιβάνι/ πατσουλί.

4. Λέγεται απαξιωτικά για κτίρια, κατασκευές, οχήματα και ο,τιδήποτε μπορεί να στολιστεί/διακοσμηθεί και ειδικότερα να φωτιστεί, σημαίνοντας ότι ο διακοσμητής το παράχεσε.

Συνώνυμα: Το ‘κανε λατέρνα/χριστουγεννιάτικο δέντρο».

Πιο σλανγκικά σημαίνει:

5. Αυτόν που με τις αυθαίρετες ενέργειές του βάζει οριστικό τέλος (ταφόπλακα – επιτάφιο λίθο) στις ελπίδες κάποιου άλλου να πετύχει κάτι.

6. Κίναιδος συνοδευόμενος από ωραία και καλοντυμένα τεκνά, (sic απ’ τa Πετροπούλεια «Καλιαρντά»)

7. Κουστωδία του καθηγητή ή διευθυντή κλινικής με τους επιμελητές, βοηθούς και λοιπούς κομπάρσους που βγαίνουν μπουλουκοειδώς για ιατρική επίσκεψη, έτσι που να υποβάλλεται η εντύπωση φανταχτερής, μεγαλόπρεπης και υψηλής επιστήμης (sic από το Ν. Παπαγιάννη στa Πετροπούλεια «Καλιαρντά» αναφερόμενο σε ιατρικά σινάφια, σχολιάζοντας την ομοιότητα με το 6.).

Δεν αποκλείω καθόλου το να χρησιμοποιείται και σε άλλες παρόμοιες καταστάσεις.

8. Οποιαδήποτε συγκέντρωση ατόμων σε πορεία (κυρίως διεκδικητική - συνδικαλιστική) που της λείπει ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχέδιος παλμός κι η συνεπακόλουθη ζωντάνια. Με ειλικρινή κι άπειρη τρυφερότητα (έχοντας πλήρη συνείδηση, δέος και –γιατί όχι;- φόβο του τι επέρχεται σε όλους μας) σχολιάζονται έτσι οι πορείες συνταξιούχων.

Σε λοιπές περιπτώσεις αποτελεί απαξιωτικότατο χαρακτηρισμό και μομφή.

  1. (σημασία 1) «…ρε μάγκες, μπαίνω στο ίντερνετ αυτήν την στιγμή με το κινητό μου σαν μόντεμ, και το πρόγραμμα 1 ευρώ τη μέρα... βολεύει (οικονομικά τουλάχιστον) το προγραμματάκι…., γιατί πραγματικά είναι απεριόριστο, όμως, οι ταχύτητες ρε παιδιά... πολύ επιτάφιος...»

  2. (σημασία 1, επίσης) «…Τώρα πάντως, για να τα λέμε όλα, και αυτός Ζ… δεν έχει το Θεό του. Η ομάδα - απόντος του Γ… - παίζει χωρίς άκρα και αυτός θέλει λέει να του πάρουν βαρύ φορ και «δεκάρι». Να γίνει δηλαδή η ομάδα από αργή, επιτάφιος…»

  3. (σημασία 3) «…Θα προτιμήσω κάτι σε άοσμο BALM λόγω ευαίσθητης επιδερμίδας, αλλά και λόγω του ότι δεν θέλω η κολόνια μου να μπερδεύεται με το άρωμα του after shave και μετά να μυρίζω σαν επιτάφιος…»

  4. (σημασία 4) «…Έχει γεμίσει ledάκια παντού, και από κάτω από το αμάξωμα αυτές τις φωτεινές ράβδους μπλε και φουξ. Δεν σας λέω τίποτα. Επιτάφιος σκέτος. Ο περίγελος της πόλης...»

  5. (σημασία 5) «..Επιτάφιος ήταν ο χαρακτηρισμός που έδωσε στον Π… Κ… Ελλαδίτης καθηγητής διαιτησίας για την εμφάνιση που έκανε πρόσφατα διαιτητεύοντας παιχνίδι του ΠΑΟΚ στην Τούμπα…»

  6. (σημασία 5, επίσης) «…Όμως αυτή τη φορά ο Π… Κ… έγινε στην κυριολεξία ο Επιτάφιος της Σαλαμίνας, θάβοντας κάθε προσπάθεια της Βαρωσιώτικης ομάδας για διάκριση στη φετινή χρονιά…» (όλα απ' το δίχτυ)

  7. (για τις σημασίες 6 & 7) Βλ. μήδια (ό,τι πιο κοντινό βρήκα στο δίχτυ)

  8. (σημασία 8) «…Σε τι ωφελεί λοιπόν αυτός ο επιτάφιος; (αναφέρεται σε άριστα περιφρουρούμενη πορεία) Να θυμόμαστε πως ίσως κάποια μέρα έρθει η ανάσταση; Να τιμούμε το σώμα των εργατών που κρεμάστηκε με τα καρφιά του μνημονίου; Να κουβαλάμε για λίγο στο σταυρό όλοι μαζί όπως κάνουν σε κάποιες χώρες στη θρησκευτική ιεροτελεστία της σταύρωσης για να εκστασιαζόμαστε (μη πω καμιά άλλη λέξη) ένα τέταρτο και μετά πάλι τα κεφάλια μέσα;…» (από μπλογκ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Εντύπωση μου κάμνει πως το λήμμα αυτό δεν πάρχει σε τα σας...

Πρόκειται για την internetική σύνδεση αυτουνού που πέφτει συνέχεια...

Ωσάν τον Καραγκούνη, πρόκειται για τον Ευαγκέλου που πεφτάει συνεχώς, χωρίς να λογαριάζει το καυλό της ομαδας. Πονά για την ομάδα, αλλά κυρίως χάνεται στο διαπροσωπικό του πέσιμο...

- Άσε μαλάκα , προσπαθώ εδώ και 2 ώρες να μπώ στο ξανθομούνα.gr - Δε μπαίζει, είναι τόσο χαμηλό το wireless, που συστήνει σύνδεση Καραγκούνης...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πες πως ένα ζώο μαζεύει την τελευταία υπογραφή του. Ο ψόφος του αντιστοιχίζεται με ένα γεγονός που συνέβη στο παρελθόν. Η αίσθηση της βρόμας εξαιτίας της σήψης του ζώου αντιστοιχίζεται με τη στιγμή ή τις στιγμές που αντιλαμβανόμαστε το γεγονός, η τις συνέπειες του. Διακρίνουμε δυο περιπτώσεις:

  • Πληροφορούμαστε πιο αργά κι από την καθυστέρηση το συγκεκριμένο γεγονός. Μιλάμε για ένα γεγονός που μέχρι κι η κουτσή Μαρία το γνωρίζει. Το γεγονός αυτό μπορούμε να το πληροφορηθούμε είτε άμεσα, είτε έμμεσα (π.χ: όταν αναρωτιόμαστε για κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά που συλλαμβάνουν οι κεραίες μας που μας παραπέμπει προς αυτό, βλ. παρ. 1.). Αργήσαμε να το πληροφορηθούμε, είτε γιατί είμαστε βραδείας αντίληψης, είτε γιατί δεν έτυχε να μας ενημερώσουν, είτε γιατί ήμασταν αλλού με την κλασσική αλλά και με την slang έννοια (βλ. παρ.1).
  • Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να κάνουμε ουσιαστική ρήξη ή απόσυρση με κάποιο θέμα που συνέβη στο παρελθόν και συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί ανά τακτά διαστήματα. Έτσι, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ανοχή στη διατήρηση των συνεπειών κάποιου προβλήματος (π.χ ενός ελαττωματικού μηχανήματος του οποίου η επισκευή είναι ασύμφορη), για κάποια εμμονή σε κάτι που η διάλυσή του μας στοίχισε (π.χ: οι οδυνηρές συνέπειες εξαιτίας της ανάμνησης μιας σχέσης που ξέρουμε πως διαλύθηκε οριστικά), κλπ. Ε... κι όσο δεν προχωράμε στην απόφαση της αλλαγής της κατάστασης, τόσο θα δυσανασχετούμε και θα διαμαρτυρόμαστε, χωρίς αποτέλεσμα (βλ. παρ.2).

Βλ. και λήμματα: last year - λαστ γίαρ, περσινά ξινά σταφύλια

Σημεiώσεις:

  1. Στην πρώτη περίπτωση, η θεωρούμενη βρώμα φτάνει τη στιγμή ανακάλυψης του γεγονότος ή των συνεπειών του, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, η βρώμα φτάνει κάθε φορά που εκδηλώνονται οι δυσμενείς συνέπειες του προβλήματος ή του θλιβερού γεγονότος.
  2. Η φράση έχει απαξιωτικό στιλ και εκφέρεται συνήθως αργά με απαξιωτική κίνηση χεριού και κεφαλιού.
  3. Αντί της λέξης «ψόφησε» μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη έχεσε.
  1. - Γιατί η κυρά Μαρία φοράει μαύρα αυτές τις μέρες; Συνέβη τίποτα; - Αχαχούχα... Πού ζεις εσύ ρε παιδί μου; Δεν έχασε τον άνδρα της πριν ένα μήνα; Πέρσι ψόφησε, φέτος βρώμισε.

  2. - Τι γίνεται όταν δεν μπορείς να ξεκολλήσεις και να προχωρήσεις μπροστά; Όταν νιώθεις ότι δεν έχεις δυνάμεις για να κάνεις κάτι καινούριο; Όταν νιώθεις ένα ψυχολογικό ράκος και βλέπεις μπροστά σου μόνο μοναξιά και απελπισία; Όταν όλοι σου λένε προχώρα και εσύ δεν ακούς κανέναν και το μόνο που κάνεις είναι να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα; (όλα αυτά τα κάνω εγώ δυστυχώς... Crying or Very sad ). Δεν ξέρω γιατί το βάζω το θέμα. Αφού ότι και να μου πείτε εγώ δεν θα αλλάξω γνώμη... No. Απλά ήθελα να τα πω...
    - Πέρσι ψόφησε, φέτος βρώμισε ρε Νινα. Δες

Πέρσι ψόφησε το κυβερνητικό έργο...φέτος του βρώμισε. Κι άσε τον τουκανιστή πρ. πρωθυπουργό να "σκέφτεται για πράσινη ανάπτυξη"...χαχαχα (από GATZMAN, 23/10/09)Πέρσι ψόφησαν, φέτος βρώμισαν (από GATZMAN, 23/10/09)

Επιπλέον σχετικό: αφού όλοι απόκλαψαν, δάκρυσε και η χήρα

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Με πιο αργό τρόπο δεν γίνεται. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στην καθυστέρηση των Ρώσων, αλλά ούτε στην διανοητική, πιο γνωστή ως κατελισμός. Είναι το ύστατο στάδιο αργοπορίας, κούρασης και όλα τα συναφή. Τα παραδείγματα θα σας δώσουν μια πιο καθαρή εικόνα.

  1. -Πωω ρεπστ μου! Αν είναι δυνατόν! 40 λεπτά καθόμαστε και ακόμα να περάσει το 046;! Πιο αργά και από την καθυστέρηση πάει!!!
    -...Live your myth in Greece...

  2. -Συγνώμη! Κοπελιά! ... Έχει περάσει μισή ώρα από τότε που παραγγείλαμε εκείνα τα σουβλάκια. Κόκκαλα έχουν;
    -Εεε κοιτάξτε, έχει πολύ εεε δουλειά το εεε μαγαζί καιιιι...
    -Άσ'το. Τι να πεις και εσύ καημένη; Όλοι εδώ μέσα είστε πιο αργοί και από τη καθυστέρηση...

  3. (Κουβεντούλα κοριτσιών)
    -Χθες μου έτυχε ένας...άσε...πιο αργός από την καθυστέρηση ο τύπος!

(από xalikoutis, 02/04/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λέγεται για κάτι / κάποιον που αργεί πολύ στην πραγματοποίηση μιας λειτουργίας / πράξης του και απαιτεί εκ μέρους μας μια σπάνια αρετή, την υπομονή.

  1. Πρέπει να αλλάξω υπολογιστή, αυτός κάνει πέντε λεπτά να ανοίξει, είναι της υπομονής.

  2. Μη σε πιάσουν πάλι οι βιασύνες σου, αφού ξέρεις ότι η Όλγα είναι της υπομονής μέχρι να τελειώσει το φαγητό της, μασάει και το γιαούρτι.

(από Khan, 07/08/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

(Παροιμία): Αν καθυστερεί πολύ να συμβεί το επιθυμητό, λόγω αργοπορίας, τότε η ποιότητα του περιεχομένου του είναι πολύ αμφίβολη (!)

Ο αντίποδας του : «Το καλό πράγμα αργεί να γίνει».

-Τί θα γίνει με τη Μπέτη και τις φίλες της, θα ‘ρθουν καμιά φορά; Μιάμιση ώρα μας έχουν στήσει.
-Περίμενε λίγο ακόμα ρε, μην είσαι ανυπόμονος και θα δεις. Μιλάμε για σπέσιαλ πιπίνια!
-Καράβι που αργεί, σκατά είναι φορτωμένο. Αυτό λέω εγώ. Ποιος ξέρει τι μπάζα θα μας κουβαλήσει πάλι...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

(Παροιμία) Όταν οι αντιδράσεις του αμέσως ενδιαφερομένου για κάποιο γεγονός είναι είτε δυσανάλογα καθυστερημένες, είτε δυσανάλογα ήπιες, (είτε και τα δυο) σε σχέση με τους υπολοίπους. Υποκρύπτει αδιαφορία.

Ειδικότερο των πέρυσι χέστηκε, φέτος βρώμισε και περσινά, ξινά σταφύλια (για καθυστερημένες αντιδράσεις).

(Γονείς που συζητούν επί ώρες για την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση του γιόκα τους παρουσία του):
-(Μάνα): Εγώ λέω να πάει να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, να μάθει και λίγο να ζει μόνος του.
-(Πατέρας): Εγώ λέω να πάει στην Αγγλία, να μάθει και κάνα εγγλέζικο και να δει πώς ζει ο κόσμος. -(Γιόκας): Εγώ λέω να κάτσω εδώ που είμαι.
-(Πατέρας): Ορίστε, αφού όλοι απόκλαψαν, δάκρυσε και η χήρα... Τόσην ώρα μιλάμε για το μέλλον σου βρε αχαΐρευτε και κάθεσαι μουγγός. Αυτό βρήκες να πεις; Άιντε να χαθείςζωντόβολο!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση ανυπομονησίας και ελαφράς αγανάκτησης, η οποία αφορά στην καθυστέρηση παρασκευής και προσκόμισης ενός γεύματος ή ροφήματος στον σλανγκιστή συνδαιτυμόνα.

σ.ς.: Υποτίθεται ότι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού κοκκάλων σε ένα φαγητό που μαγειρεύεται, είναι δυνατόν να καθυστερήσει σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για να ετοιμαστεί.

- Άντε ρε Σούλα με αυτόν τον ελληνικό, δέκα λεπτά περιμένω... Κόκκαλα έχει;

βλ. και κόκαλα έχει (ο καφές);

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο όρος αυτός εκφράζει το ανάλογο του Φ.Π.Α. στο πεδίο του χρόνου.

Ο όρος αυτός εκφράζει το εξτρά χρονικό περιθώριο τέλεσης κάποιου γεγονότος και η χρήση του είναι αποτέλεσμα υλοποίησης μιας τακτικής προσχεδιασμένης καθυστέρησης ή μιας τακτικής συγκάλυψης της κακής εκτίμησης του χρόνου που δύναται να έχουμε είτε εξαιτίας μας είτε εξ αιτίας άλλων.

Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε αρχικά την εντύπωση στον άλλο ότι η δραστηριότητα θα τελεστεί τάχιστα ενώ τον προετοιμάζουμε για χρονική καθυστέρηση. Αυτός ο τρόπος του χρονικού κατακερματισμού, δημιουργεί χιουμοριστική ατμόσφαιρα και έτσι ο άλλος μπορεί να αποβάλει το ενδεχόμενο άγχος του και να αποδεχθεί ευκολότερα την καθυστέρηση ενός γεγονότος. Είναι δε ευχαριστημένος αν το γεγονός τελεστεί γρηγορότερα από την εκπνοή του χρονικού περιθωρίου.

Αν τώρα, θέλουμε να κάνουμε πιο φλου τα πράγματα μπορούμε να μην ορίσουμε ποσοστό χουπουά. Έτσι μπορούμε να διευρύνουμε ακόμα τα χρονικά περιθώρια αφού εκμεταλλευόμαστε τη σύζευξη που κάνει ο άλλος με τον αδελφό όρο Φ.Π.Α που μόνο ελάχιστος δεν είναι.

- Μήτσο καίγομαι. Θέλω να έχω όσο πιο γρήγορα γίνεται το έγγραφο που σου ζήτησα.
- Θα τό 'χεις σύντομα.
- Πότε όμως; Καίγομαι!
- Ε τι να σου πω; Σε 3 ώρες συν χουπουά.
- Χα χα χα. OK, θα περιμένω.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified