Μεταφορά στην ελληνικήν του αγγλικού «photoshop», ήτοι του προγράμματος για τον χειρισμό και την παρέμβαση σε εικόνες μέσω υπολογιστή. Υπάρχει, βέβαια, και η κατά λέξη μετάφραση «φωτομάγαζο», κατά τα «φατσοβιβλίο» (facebook), «εσυσωλήνα» (youtube) κ.ο.κ. Η μεταφορά «φωτοψώνισμα», όμως, σημαίνει ιδιαίτερα ότι κάποιος παρεμβαίνει (ή βάζει κάποιον ειδικό να παρέμβει) στην φωτογραφία του, επειδή είναι ψώνιο και θέλει να δείχνει καλύτερος απ' ό,τι είναι. Ενίοτε φτιάχνει την φωτογραφία του έτσι ώστε να μοιάζει με ειδικούς σταρ με τους οποίους ψωνίζεται, ή ώστε να έχει τις ειδικές αναλογίες που επιτάσσει μια ορισμένη εμφανισιακή μόδα. Το φωτοψώνισμα δημιουργεί μια διάσταση ανάμεσα στο ίματζ ενός ανθρώπου και την πραγματικότητά του, που προκαλεί δυσάρεστα απρόοπτα, όταν μετά γίνει η συνάντηση με τον πραγματικό άνθρωπο.

Χρησιμοποιείται πολύ από: α) Επαγγελματίες διαφημιστές που αφαιρούν μια τυχαία ατέλεια ενός μοντέλου, προκειμένου να την κάνουν ακόμη πιο τέλεια/ο απ' ό,τι ήδη είναι. Λ.χ. μπορεί η Σκλεναρίκοβα να είχε φάει την προηγούμενη μέρα ένα πουτσοσκάμπιλο απ' τον Carembeu κι η μελανιά να δείχνει άσχημα στον φακό. Ε, λοιπόν, θα αφαιρεθεί με φωτοψώνισμα.
β) Σε διαδικτυακές επαφές που κάνουν φεϊσμπουκάκια, e-πούτσοι και διάφοροι γνωριζόμενοι μέσω Διαδικτύου. γ) Σε διαφημίσεις e-πούτανων, άλλως «τουριστριών». δ) Για πολιτική χειραγώγηση, με το να βγάλεις μια τυχαιότητα, που μπορεί να χαλάει την σούπα. Λ.χ. μια υπουργός της Γαλλίας είχε φωτογραφιστεί να εξαγγέλλει μέτρα λιτότητας, κρατώντας μια τσάντα Louis Vitton, η οποία όμως αφαιρέθηκε στο φωτοψώνισμα. Όταν αποκαλύφθηκαν οι αρχικές φωτογραφίες ξέσπασε σκάνδαλο. ε) Για πολλούς άλλους λόγους.

  1. - Κοίτα τον Μήτσο τι άντρακλας δείχνει στην ταυτότητά του στο φατσοβιβλίο!
    - Ναι, αλλά μου φαίνεται ότι έχει φωτοψωνιστεί λίγο... Τον θυμάσαι να έχει τέτοια ποντίκια;

  2. - Αλήθεια, πήρες την Βερόνικα; Και πώς ήταν;
    - Φωτοψωνισμένη! Στην φωτογραφία του πρακτορείου έδειχνε μπαλκόνια να, μετά συγχωρήσεως, και μέση δαχτυλίδι. Ε, στην πραγματικότητα ήταν το αντίστροφο!
    -Ήττα δικέ μου!

  3. - Κοίτα εδώ! Ο Μιχαλάκης έχει βάλει την αφεντομουτσουνάρα του μέσα σε μια φωτογραφία του Brad Pitt!
    - Ρε το φωτοψώνιο!

  4. Κρίμας πάντως για τον Στάλιν που δεν πρόλαβε την εποχή του φωτοψωνίσματος! Θα μπορούσε να είχε βγάλει τον Τρότσκι απ' όλες τις φωτογραφίες με τον Λένιν και να έβαζε τον εαυτό του στην θέση του, χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ιντερνετικός όρος από το αγγλογενές ρήμα μπανάρω, δηλαδή απαγορεύω. «Κάνω μπανάκι» σημαίνει τρώω πόρτα από ένα διαδικτυακό forum ή άλλη παρόμοια μορφή ιντερνετικής επικοινωνίας, επειδή έχω υπερβεί κατάφωρα τους κανόνες λειτουργίας του κι ο mod ή admin με πετάει όξω. Η πρόσκληση «πάμε για μπανάκι;» λέγεται σε μια σπάνια στιγμή ευγενούς διαδικτυακής ανδρείας, όταν ο γράφων σε forum αποφασίσει να γράψει τον αντμιν στην πούτσα του, επειδή νιώθει ότι πρέπει οπωσδήποτε να πει αυτό που θέλει να πει. Η έκφραση «πάμε για μπανάκι» είναι ένα σύγχρονο «Μολών λαβέ!».

- Ρε φίλε, η παροιμία που καταχώρισες στο slang.gr υπάρχει απ' την Τουρκοκρατία, και την ξέρει κι η κουτσή Μαρία! Ο Τριανταφυλλίδης έχει πέντε σελίδες για πάρτη της! Άσε που δεν έχει κανένα στοιχείο αργκό! Τι το πέρασες εδώ; Μπαμπινιώτη; Ή σου αρέσει να κάνεις μπανάκι;

(από Vrastaman, 10/09/10)

Σχετικά: μπανάνα / banάνα, μπάνιο, μπανιστάν

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ατάκα που καθιέρωσε η αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλη για διαπόμπευση κι εξοβελισμό δημοσίων προσώπων, συνήθως πολιτικών, που διαπράττουν σοβαρό ατόπημα.

- Ο Κούγιας έχει ως γραμμή υπεράσπισης του πελάτη του αστυνομικού την δυσφήμηση του νεκρού δεκαπεντάχρονου.
- Όξω πούστη απ' την παράγκα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κάθε μεγάλος κατακτητής έχει το Βατερλώ του! Το μουνοβατερλώ είναι η φαρμακομούνα, που αποδεικνύεται μοιραία για έναν μεγάλο Δον Ζουάν ή Καζανόβα. Μπορεί να είναι ένας μοιραίος έρωτας, μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ένας καταστροφικός γάμος, ένα παράσημο, μια οποιαδήποτε ήττα, ή απλώς ένα στραβοκαύλιασμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο γαμίκουλας δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος...

-Τι κάνει ο Απόστολος; Ακόμη γαμεί και δέρνει;
-Μπα, η Καλλιόπη ήταν το μουνοβατερλώ του. Τώρα έχει και τρία παιδάκια ο καψερός!...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παράγεται από το «πουτάνα» και το «Τιτανικός». Προέρχεται από τίτλο τσόντας των late '90s, που παρωδούσε την οσκαρούχο ταινία. Έχει δύο σημασίες.

α) Λόγω του μεγέθους του Τιτανικού, ο Πουτανικός αντίστοιχα είναι το πουταναριό, ήτοι η μεγάλη συνάθροιση από πουτάνες, ή η καραπουτάνα, δηλαδή η πουτάνα στον υπερθετικό βαθμό.

β) Λόγω της γνωστής τραγικής κατάληξης του Τιτανικού, ο Πουτανικός είναι η φαρμακομούνα πουτάνα, που σηματοδοτεί το μουνοβατερλώ του μπουρδελιάρη. Είτε λόγω κάποιου παράσημου, είτε κάποιας συναισθηματικής εμπλοκής, που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πουτανοκαψούρα. Γενικά, ο Πουτανικός είναι ο πούτανος - τραγωδία, ο πούτανος που αρχίζει ωραία και τελειώνει με πόνο...

«Δεν είν' πουτάνα, δεν είν' πουτάνα, αυτό που γάμησα,
είναι σου λέω πανικός,
ένας σωστός Πουτανικός,
και θα 'ναι θαύμα, αν δεν την πούτσισα»
(Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - για την παράφραση Hank).

(από Khan, 10/11/12)"Ένας μικρός Τιτανικός" (από Khan, 03/04/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο πικάντικος πούστης. Από τα «πούστης» και «μουστάρδα». Ο πούστης, που παρόλο που κάνει μπαμ το πουστρηλίκι του, δεν μπορούμε παρά να του αναγνωρίζουμε ότι είναι hot, τρέντυ, σέξι. Ο πούστης που με την ομορφιά και χοτοσύνη του μας κάνει να νιώσουμε μια φευγαλέα απόρρητη αγωνία μήπως τον βάζουμε κι εμείς τον φορτιστή στην πρίζα.

- Πολύ σέξι αυτός ο Σάκης! Πολύ χοτ!
- Πλάκα με κάνεις; Μα δεν το ξέρεις ότι την παριστάνει την μπασκέτα;
- Ο Σάκης πούστης; Ο Σάκης που κολάζει και καλόγρια;
- Εμ, κι ο Σωκράτης ο σοφός, πούστης ήτανε κι αυτός! Κοίτα δεν μπορείς ακριβώς να τον πεις πούστη... Μάλλον πουστάρδα θα τον έλεγες!..

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο αείμνηστος Σωτήρης Μουστάκας έκανε ένα update της παραδοσιακής έκφρασης, λέγοντας σε μια συνέντευξη ότι η απόλυτη φαντασίωσή του θα ήταν να περάσει μια ειδυλλιακή βραδιά με την γνωστή ηθοποιό Βάνα Μπάρμπα στην Κορώνη, ώστε να μπορεί να αναφωνήσει: «έχω Μπάρμπα στην Κορώνη»!

-Ποια είναι η μεγαλύτερη φαντασίωσή σας;
-Να έχω Μπάρμπα στην Κορώνη!

Μπάρμαν στην Κορώνη... (από HODJAS, 10/02/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

  • Η νιρβάνα, η απόλυτη ευδαιμονία, η έκσταση, το bliss (προφέρεται «μπλjις» στα καθ' ημάς).

Στο ψυχαναλυτικό παράδειγμα του β-Lacan, τον φαλλό ως αντικείμενο της επιθυμίας και σημαίνον αυτού του απολύτου, τον κατέχει ο πατέρας. Όμως στην ελληνική ιδιοτυπία, δεν τον κατέχει ο πατέρας, μα ο μπάρμπας. Τουτέστιν, από τον μπάρμπα περιμένουμε να μας δοθεί ως διά μαγείας η ευτυχία, η επιτυχία, η ευδαιμονία, ή απλώς το χαρτζηλίκι. Ο μπάρμπας είναι ο κάτοχος της αλήθειας και του ψεύδους ως «ο μπάρμπας μου ο ψεύτης» , ή ο Μπαρμπαλήθειας, also known as μπαρμπα-truthman. Ο μπάρμπας είναι αυτός που κατέχει τα μυστικά του γυναικείου οργασμού, αφού αυτός ανοίγει και κλείνει τη βάνα (βρύση), και γενικότερα σ' αυτόν αποβλέπουμε για οποιαδήποτε οργασμική εμπειρία μας στην Κορώνη, στην Αμερική (έχω μπάρμπα στην Αμερική) ή αλλού.

Αφού ετυμολογικώς ο μπάρμπας συνδέεται με την βαρβατίλα (παράβαλε τις ετυμολογικές παρατηρήσεις στο αντίστοιχο λήμμα), ο μπάρμπας είναι ο νούμερο 1, ο κατ' εξοχήν βαρβάτος, κι ο πατέρας ακολουθεί καταϊδρωμένος. Ετυμολογική ρίζα είναι το λατινικό barba = γένεια (βλ. μπαρμπιέρης), απ' όπου το ιταλικό barba, δηλαδή ο σεβάσμιος γενειοφόρος, αλλά και το βαρβάτος, με την γνωστή έννοια (βλ. τα ρουμάνικα, που επικαλείται το Πονηρόσκυλο εδώ). Οπότε ο μπάρμπας κερδίζει τον θαυμασμό και την εμπιστοσύνη χάρη και μόνο στην εγνωσμένη βαρβατίλα που αποπνέει, πρώτος αυτός, και μετά τα λοιπά αρσενικά, πατεράδες, παππούδες, παππούστηδες ξάδερφοι, μπατζανάκηδες και λοιποί. Συχνότατα είναι ο αδερφός της μητέρας. Στην ιδιοτυπία της παραδοσιακής ελληνικής κοινωνίας έχουμε ένα κράμα πατριαρχίας και μητριαρχίας, όπου υπάρχουν μεν οι παραδοσιακές πατριαρχικές δομές, πλην η γυναίκα είναι μητριάρχης στο νοικοκυριό (λέμε για παλιά χρόνια τώρα), κι εκεί η μεγάλη αυθεντία είναι ο μητραδελφός. Άλλωστε ποιος είναι ο πατέρας τους δεν το ήξεραν ούτε τα παιδιά του Ζεβεδαίου, αλλά όλοι ξέρουν ποιος είναι ο μπάρμπας τους. Αν προσθέσουμε και τον παραδοσιακό νεποτισμό του ελληνικού / ελληνορωμαϊκού / ρωμαίικου κόσμου, τότε έχουμε ένα εκρηκτικό μίγμα, όπου ο μπάρμπας είναι η αυθεντία στον οποίο προστρέχουμε σε κάθε δύσκολη στιγμή και δεόμαστε για τα πάντα. (Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο τα Ελληνάκια αποκαλούν όλους τους μεγάλους σε ηλικία φίλους της οικογένειας «θείο, θείο», το οποίο κάνει μπαμ στην Διασπορά, λ.χ. στην ελληνοαμερικάνικη κοινωνία του My Big Fat Greek Wedding).

Επειδή, όμως, ο μπάρμπας δεν έχει μόνο εμάς για ανήψια, είναι αναμενόμενο όπου περνάει ο μπάρμπας, να γίνεται το έλα να δεις, το λαϊκό προσκύνημα, το πατείς με πατώ σε, το αδιαχώρητο άμα και ανυποχώρητο. Και βέβαια, είναι μοιραίο ο μπάρμπας να έχει δύο πρόσωπα, ως άλλος Ιανός. Το ένα είναι το ευμενές, του πράου μπάρμπα, που ικανοποιεί σπλαχνικά την δέησή σου. Το άλλο είναι του αδυσώπητου αποτρόπαιου μπαρμπόιλ, που απαντά στο αίτημά σου μ' ένα παγερό «Μπαρμπαριά και Τούνεζι»! Ή «μπαρμπούτσαλα κι αντίδια καπαμά»! Συμπερασματικά, το δώσε και μένα μπάρμπα είναι ως αίτημα, καημός, όνειρο κ.τ.ό. η ευδαιμονία, το μπερεκέτι, η νιρβάνα, ο οργασμός, γενικά ότι περιμένουμε απ' την ζωή να μας το επιδαψιλεύσει χωρίς ανταλλάγματα ο μπάρμπας μας απ' την Κορώνη ή ο μπάρμπας απ' την Αμερική. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό πραγματικότητα, αν γίνει, είναι το τρομαχτικό κομφούζιο, και χάος που επικρατεί από την προσέλευση όλων των αιτούντων ανηψιών. Με λίγα λόγια το χάος στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα στις τελευταίες δύο χιλιετίες και βάλε.

  • Όλα τα παραπάνω ισχύουν αν το «μπάρμπα» στην έκφραση είναι κλητική προσφώνηση και με μικρό το αρχικό «μ». Υπάρχει και η περίπτωση, όπου το «Μπάρμπα» είναι με μεγάλο «Μ», (το λεγόμενο «μι εις τη νιοστή», πού 'λεγε κι ο Ανδρουλάκης), και τότε μιλάμε για την γνωστή και μη εξαιρετέα ηθοποιό Βάνα Μπάρμπα.

Οι δύο περιπτώσεις δεν διαφέρουν τόσο όσο μπορεί να νομίσει κανείς. Και στην δεύτερη περίπτωση έχουμε εναγώνιο αίτημα - δέηση, μόνο που τώρα αναφερόμαστε στο οργασμικό αντικείμενο των προσδοκιών μας, το οποίο είναι η μεγάλη νταρντανογυναίκα, ο μπάρμπας με Μ κεφαλαίο, που μπορεί να τα κατάφερει όλα με τοσπαθί της.
Επομένως, ουσιαστικά η ίδια και απαράλλακτη έκφραση λέγεται διττώς, αναφορικά α) προς τον πάροχο της αιτήματος, και β) το εκπληρωμένο αίτημα καθαυτό. Για να θυμηθούμε και τον β-Lacan, ο πατέρας (μπάρμπας στην Ελλάδα) έχει τον φαλλό, ενώ η μητέρα (Μπάρμπα εδώ, η απόλυτη μητρική φιγούρα - μανάρα) είναι ο φαλλός.

Μερικές περαιτέρω ομοιότητες μεταξύ μπάρμπα και Μπάρμπα: Και οι δύο μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, τίποτα δεν είναι αδύνατο γι' αυτούς. Ο μεν πρώτος ως Ρήγας - μπαστούνι, άλλως μπαστουνόβλαχος, με το μπαστούνι - γκλίτσα του, η δε δεύτερη, ως (Μα)ντάμα - σπαθί (κατά GATZMAN, βλέπε εδώ) τα καταφέρνει όλα με το σπαθί της. (Φαλλικά σύμβολα και τα δύο, για να θυμηθούμε τον β-Lacan). Και ο μεν μπάρμπας είναι αυτός πουανοίγει και κλείνει την βάνα, όμως η Βάνα Μπάρμπα είναι αυτή που, κατά την εναλλακτική ανάγνωση της ίδιας έκφρασης, χύνει. Ο μπάρμπας είναι ο δρόμος προς τον οργασμό, η Μπάρμπα είναι ο ίδιος ο οργασμός.

Δώσε και μένα Μπάρμπα, τελικά σημαίνει την ευχή, το αίτημα για το ανεκπλήρωτο, αυτό που ο β-Lacan αποκαλεί «το πραγματικό» (le reel), και όπου ενώνονται το αρσενικό και το θηλυκό, ο έρωτας και ο θάνατος. Να σας θυμίσω ότι η Μπάρμπα είναι το μεγάλο θηλυκό - νταρντάνα με την υψηλή τεστοστερόνη, η βαρβάτη γκόμενα, η Barbarella, η κατεξοχήν Ελλεεινίδα! Αλλά κι αυτή που ο οργασμός μαζί της είναι θανατηφόρος, ολετήριος (πολλά έχουν ακουστεί γι' αυτό!). Οπότε πρέπει να το αναρωτηθούμε καλά: Θέλουμε πράγματι να μας δώσουν την Μπάρμπα;

Θα έλεγα ναι, αφού ακόμη κι ο οργασμικός θάνατος στην αγκαλιά μιας Μπάρμπα είναι ένα «μακάριον τέλος» με την αρχαιοελληνική έννοια, ότι ευτυχισμένος θνητός είναι αυτός που πεθαίνει όμορφα στην κορύφωση της ζωής του (του οργασμού του θα προσέθετα εγώ). Απλώς θέλει αρετήν και τόλμην!

Μετά τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, υποσχέθηκε ο Καραμανλής τα τριχίλιαρα κι έγινε το δώσε και μένα μπάρμπα, ποιος θα τα πρωτοπάρει. Και μετά τον ξαναψήφισαν! Τώρα που κάηκε κι η Αθήνα, θα ξαναγίνει το δώσε και μένα μπάρμπα για τα δεκαχίλιαρα; Τελικά, ως πότε θα περιμένουμε από έναν μπάρμπα, τον x μπάρμπα, την σωτηρία για όλα τα δεινά μας;

Όπου περιέφερε ο Ευφραίμ τα κειμήλια, γινόταν το δώσε και μένα μπάρμπα. Και τώρα γίνεται το δώσε και μένα μπάρμπα όπου πάει, αλλά για να τον κράξουν!

Ο τύπος είναι αδίστακτος! Μέχρι πρότινος έλεγε δώσε και μένα μπάρμπα στον πράσινο μπάρμπα του απ' την Μεθώνη, σαν να 'ταν πρασινοφρουρός. Κι όταν άλλαξαν τα πράγματα τσαμπούνησε το δώσε και μένα μπάρμπα στον γαλάζιο μπάρμπα του απ' την Κορώνη. Ναι, ήμουν παρών που του μίλαγε απ' το bluetooth, ζητώντας μονιμοποίηση.

- Και τι θέλεις να σου δώσω παιδάκι μ';
- Δώσε και μένα Μπάρμπα, μπάρμπα!

Δώσε και μένα μπάρμπα Jack. (από Jonas, 25/02/09)(από gizaha, 06/09/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αλγεβρικό σύμβολο, κατά το οποίο το μι τίθεται εις τη νιοστή δύναμη. Πρόκειται απλώς για το γνωστό μας «μουνί», που έτσι έχει άλλη μια ευκαιρία να δηλωθεί γραφικά και υπαινικτικά στον επίσημο λόγο, χωρίς να ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Έλα όμως που ξεσήκωσε! Ναι μεν ο όρος υπήρχε ανέκαθεν (από τα χρόνια των πατεράδων / παππούδων μας, ή κι απ' όταν οι Άραβες ανακάλυψαν την Άλγεβρα), όμως έγινε της μόδας από το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, που βιογράφησε τον βίο και πολιτεία πολλών διάσημων «μι εις τη νιοστή» της Ιστορίας και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.

Ο γελοιογράφος ΚΥΡ εφηύρε την έκφραση «το μι εις τη νιοστή σέρνει καράβι», και την παρέστησε ως εξής:

Μετά την αντίδραση στο βιβλίο του Ανδρουλάκη, το παπαδαριό κάνει πραξικόπημα και εγκαθιδρύει ένα καθεστώς χριστιανοταλιμπάν, με σκοπό την απαγόρευση του άσεμνου βιβλίου. Τότε οι υποστηρικτές του μι εις τη νιοστή εγκλείονται σε καράβι, που τους οδηγεί προς τη Μακρόνησο ως τόπο εξορίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο «το μι εις τη νιοστή σέρνει καράβι».

(Εντάξει, λίγο Σεφερλή θυμίζει, αλλά τό 'πε ο πολύς ΚΥΡ, δεν φταίω εγώ!).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η φράση έχει λάβει μια νέα τροπή απ' όταν έγινε της μοδός ο Γιαλόμ και διαμορφώθηκε νέος τύπος γκόμενας, η Γιαλόμα, ή Γιαλόμουνο (δες οπωσδήποτε το αντίστοιχο λήμμα). Οι διαφορετικοί τρόποι που υπάρχουν να 'ξηγήσει τα όνειρα ένας ονειροκρίτης - καζαμίας αποτελούν την διελκυστίνδα στην σχέση της Γιαλόμας και του γκόμενού της Γιαλομοπαθούς.

Η Γιαλόμα ασχολείται υπερβολικά με τα όνειρά της και ψάχνει να βρει για το καθένα μια βαθύτερη ψυχαναλυτική εξήγηση. Πολλά από αυτά τα όνειρα είναι explicitly (προφέρεται εξπλίσιτλjυ, κατά το «μπρόμπαμπλjυ») ή sexplicitly σεξουαλικά. Αλλά η Γιαλόμα δεν επαναπαύεται στο προφανές, αλλά συνεχίζει να ψάχνει κάτι πίσω από το σεξ. Είδωλό της είναι η Nicole Kidman στο «Μπούτια ερμητικά κλειστά», η οποία ζητούσε απ' τον άντρα της Tom Cruise να της εξηγήσει γιατί στο όνειρό της έκανε παρτούζα με καμιά εκατοστή άνδρες. (Να σημειωθεί εδώ ότι απ' όταν η Νικόλ Κίντμαν έγινε Γιαλόμα, χώρισε με τον Τομ Κρουζ).

Ο Γιαλομοπαθής έχει έναν και μοναδικό τρόπο να ξηγάει τα όνειρα. Γι' αυτό και σ' όλους τους παρόμοιους προβληματισμούς της Γιαλόμας απαντά με το γνωστό «Έλα δω, μωρό μου, να σου ξηγήσω εγώ τα όνειρα», θεωρώντας ότι η σεξοθεραπεία είναι η μοναδική αποτελεσματική μορφή ψυχοθεραπείας.

Δεν είναι όμως αυτονόητο ότι θα πετύχει το γαμήσι ως κύρια μέθοδος του ονειροκρίτη - καζαμία γκόμενου. Δεν ανέφερα την ταινία «Μπούτια ερμητικά κλειστά» τυχαία. Η πιο χαρακτηριστική φάση Γιαλόμας και γκόμενου, είναι όταν ο γκόμενος θέλει να την πηδήξει κι αυτή απαντά με ατάκες του στυλ: «Έχεις σκεφτεί ποια είναι τα βαθύτερα κίνητρά σου γι' αυτήν την επιθυμία σου να με βάλεις στο κρεβάτι; Τι προσπαθείς να αποδείξεις στον εαυτό σου; Γιατί έχεις αυτόν τον ψυχαναγκασμό να θέλεις οπωσδήποτε να κάνεις σεξ;». Η Γιαλόμα φαίνεται να θεωρεί ότι το γαμήσι δεν είναι καθαυτό αρκετό ως αυτοσκοπός, αλλά κρύβει κάτι βαθύτερο. Αν η Γιαλόμαείναι πιο ύπουλη, δεν θα κάνει σεξ μαζί σου, αν δεν κάνεις καμιά εκατοστή συνεδρίες με ψυχαναλυτή για να λύσεις το θέμα της «ψυχαναγκαστικής» εμμονής σου για σεξ. Αν είναι πιο αγαθομούνα, θα σε αφήσει τελικά να της ξηγήσεις εσύ το όνειρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σέξι Γιαλόμας στο καλυτερότερό της, αλλά στο εξίσου πρηκτικό, ήταν η Νόνη Δούνια, όταν ψυχανέλυε τον Γιώργο Παρτσαλάκη στο «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή» (aka «Και οι παντρεμένες έχουν μουνί»). Αλλά μην πλανάσθε! Δεν είναι όλες οι Γιαλόμες Νόνη Δούνια!

Τελικά, ή στραβός είν' ο Γιαλόμ, ή στραβά ψωλαρμενίζουμε! Βλέπε και τα παρακάτω trivia.

Trivia: 1. Το αγαπημένο βιβλίο της Γιαλόμας είναι το «Όταν έκλαψε ο Νίτσε», το οποίο ο Γιαλομοπαθής παραφράζει σε «Όταν έκλασε ο Νίτσε»!

Λ.χ.:
- Αχ, Βρασίδα μου, απ' όταν διάβασα το «Όταν έκλαψε ο Νίτσε», έχει αλλάξει η ζωή μου!
- Κι επειδή έκλασε ο Νίτσε, πρέπει να την πληρώνουμε τώρα εμείς;

  1. Δεύτερο πιο αγαπημένο βιβλίο της είναι το «Στο Ντιβάνι». Εφόσον ο γιαλομοπαθής έχει χαρρυκλυννική παιδεία, θα απαντήσει στην Γιαλόμα:

- Στο ντιβάνι, και στο κομοδίνο, και στη ντιβανοκασέλα, δεν μας χέζεις ρε Γιαλόμ!!
(κατά το: δε(ν) μας χέζεις ρε Νταλάρα).

  1. Έτερο είδωλο της Γιαλόμας είναι ο Lacan, ο οποίος αποκαλείται από τον Γιαλομοπαθή β-Λακάν. Η Γιαλόμα είτε δεν έχει διαβάσει ποτέ της β-Λακάν, είτε το προσπάθησε λίγο, αλλά δεν την πάλεψε, γιατί δεν κατάλαβε Χριστό, ή δεν κατάλαβε Μωυσή , που είναι η αντίστοιχη έκφραση προκειμένου περί ψυχανάλυσης. Οπότε στράφηκε στον Γιάλομ, που είναι πιο κατανοητός, κι εξίσου μουράτος. Παρόλα αυτά καρυκεύει που και που το λόγο της και με βΛακάν.

  2. Τα αγαπημένα τραγούδια του Γιαλομοπαθούς είναι, όπως κατέδειξε ο jesus εδώ το «Γιαλόμ Γιαλόμ πηγαίναμε, κι όλο για σένα λέγαμε, Γιαλόμ να πας, Γιαλόμ να 'ρθεις, Γιαλόμ να πας να γαμηθείς!», και το «Ρίξε στο Γιαλόμ φαρμάκι!».

- Βρασίδα, είδα χτες ένα πολύ ενδιαφέρον όνειρο.
- Α μπα...
- Ναι, ήμουν μόνη μου στην έρημο... Και μετά ήρθαν δύο βεδουίνοι με τρεις καμήλες. Ο ένας μου χάιδεψε το κεφάλι. Ο άλλος έμοιαζε με τον μπαμπά μου. Μου πρόσφεραν μια καραμέλα. Και μετά εμφανίστηκαν καμία εκατοστή αράπηδες. Μου έκαναν έρωτα παντού σε όλες τις στάσεις, όλοι ταυτόχρονα. Ο ένας απ' αυτούς είχε τα χαρακτηριστικά σου. Δεν ξέρω, Βρασίδα, είμαι πολύ ανήσυχη. Τι να σημαίνουν όλα αυτά; Τι σημαίνουν οι τρεις καμήλες; Τι θα έλεγε ο Γιαλόμ για την περίπτωσή μου;
- Άσε τον Γιαλόμ, μωρό μου, κι έλα δω να σου ξηγήσω εγώ τ' όνειρο!

- Αχ βρε Βρασίδα, γιατί δεν μπορείς να μου ξηγήσεις κι εσύ το όνειρο, όπως κάνει ο Γιαλόμ στην πρωταγωνίστρια του «Στο Ντιβάνι»; Είναι τόσο σέξι!
- Λάι ον δε κάουτς, μπέμπι, κι έρχομαι να στο ξηγήσω το όνειρο!
- Θα μου το ξηγήσεις τόσο καλά όσο ο Γιαλόμ;
- Ο Γιαλόμ μπορεί να 'ρθει να μου κλάσει το Νίτσε. Θα στο 'ξηγήσω με τον δικό μου τρόπο!

(από Khan, 04/04/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified