Πέθανε, αλλά επειδή υποσχεθήκαμε αιώνιες ζωές και άλλους παπάδες, απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη λέξη.

Το εκοιμήθη στην τελική συμβαδίζει και με τη μακαριότητα.

  1. Εκοιμήθη στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής ο πρώην Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Αυγουστίνος Καντιώτης, σε ηλικία 104 ετών.

  2. - Γιωργάκη, πρέπει να σου πω ότι ο πατέρας σου εκοιμήθη στις πεντέμισι το πρωί.
    - Γιατί κοιμήθηκε τόσο αργά, ρε παππού; Πάλι στα μπουζούκια είχε πάει;
    (© Πιτσιρίκος)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

…ή αναλυτικά Φόρος Αφαιρούμενου Χρόνου. Κατά τα πρότυπα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ΦΠΑ, ο Φ.Α.Χ. βρίσκεται και αυτός στο 19% και ολοένα και αυξάνεται. Καταβάλλεται, ή για να ακριβολογήσουμε, προκαταβάλλεται στην υπό συγκατοίκηση γκόμενα ή την σύζυγο, προκειμένου να μπορέσει ο άντρας να αφοσιωθεί σε οποιαδήποτε ασχολία – χόμπι τον ευχαριστεί. Π.χ. για μια δίωρη απουσία (120 λεπτά) από το σπίτι για ποδόσφαιρο (1 ώρα καθαρός χρόνος + 1 ώρα ντους και μετακινήσεις από και προς το γήπεδο ), ο άντρας θα αναγκαστεί να προκαταβάλλει χρονικά το 19%, δηλαδή 22,8 λεπτά σε άχρηστη ενασχόληση, ή σε δουλειές οι οποίες μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Νανά (ώρα 18:20): Για πού ετοιμάζεσαι πάλι;
Μπάμπης (βάζοντας τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια): Σήμερα καρδούλα μου είναι Δευτέρα! Το ξέχασες; Στις 19:00 έχουμε μπάλα με τα παιδιά!
Νανά: Εεε βέβαια! Αυτά δεν τα ξεχνάς ποτέ. Τέλος πάντων, πέρασες από το σχολείο του μικρού για εκείνα τα δικαιολογητικά;
Μπάμπης: Ναι!
Νανά: Και τι σου είπαν;
Μπάμπης: Να τα πούμε μόλις γυρίσω, γιατί πρέπει να πάρω και τον Μάκη από το σπίτι του;
Νανά: Δηλαδή όταν είναι για κάτι σοβαρό, εσύ ποτέ δεν έχεις χρόνο! Έχω βαρεθεί την ανευθυνότητα σου…
Μπάμπης: Καλά, εντάξει! Λοιπόν μου είπαν ότι…
… (10 λεπτά)
Νανά: Όπως θα φεύγεις, πετάξου απέναντι να μου πάρεις την Espresso. Έχει για τον χωρισμό της Μενεγάκη.
Μπάμπης: Μα δεν θα προλάβω κούκλα μου, πρέπει να πάω και στου Μάκη…
Νανά: Το κάνεις θέμα για τα 5 λεπτά. Αν ήταν για κάποιον φίλο σου, δεν θα είχες πρόβλημα…
Μπάμπης: Εντάξει πάω!
… (8 λεπτά, αφού τελείωσε η Espresso απέναντι και χρειάστηκε να πάει μέχρι το περίπτερο)
Μπάμπης: Ορίστε! Πρόλαβα την τελευταία!
Νανά: Ευχαριστώ. Κατέβασε και τα σκουπίδια για να μην τα έχουμε έτσι στο μπαλκόνι!
Μπάμπης: Τι έτσι δηλαδή; Θα τα κατεβάσουμε το πρωί!
Νανά: Μια φορά να συμφωνήσεις με αυτό που θα σου πω, και τι στον κόσμο…
Μπάμπης: ΟΚ, πηγαίνω!
… (4 λεπτά)
Μπάμπης: Λοιπόν φεύγω!
Νανά: Μην αργήσεις! Ααα φέρε μου και από το πρώτο συρτάρι το στεγνωτήρα για να στεγνώσω τα μαλλιά μου.
Μπάμπης (πηγαίνοντας - 0,8 λεπτά): (χαμηλόφωνα) Γαμώ το Φ.Α.Χ. μου!
Νανά: Τι είπες;
Μπάμπης: Είπα, γαμώ το σφάχτη μου! Πάλι θα με ζορίζει στον αγώνα…
Νανά: Εεε τότε μην πας να παίξεις! Γιατί δεν μένεις εδώ να δούμε αγκαλίτσα τα Μυστικά της Εδέμ;
Μπάμπης: @$^#%!

(από batcic, 04/02/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο τύπος που παίζει με το πουλάκι του. Συνώνυμο των τσουτσουνοπαίκτης, αυνάνας, μαλάκας.

Περισσότερο πομπώδης έκφραση από τα συνώνυμα της, οφείλει την ύπαρξη της στον μέγιστο Μητσικώστα ο οποίος ως Ζουράρις αποκάλεσε έτσι τον Κακαουνάκη (τον οποίον υποδύθηκε βέβαια ο ίδιος).

Ζουράρις προς Κακαουνάκη:
- Είστε κιβερπής και χαμέβδηλος, μαλακογνώμων στομίλος, ονοπαντοφλίπαρσος και παίκτωρ πουλακίου!!!

(από Hank, 05/03/09)

Δες ακόμη: πεοκρούστης, ψωλοβρόντης, ψωλοκοπάνης.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χρησιμοποιείται για τις περιπτώσεις όπου συντελείται μια παράφορη αδικία εις βάρος σου εκ μέρους του ανωτερου σου στη βαθμίδα, του αφεντικού, του προϊστάμενου ή της εξουσιάζουσας αρχής. Αν και αδικείσαι, δεν έχει κανένα περιθώριο αντίδρασης...

Η έκφραση προέρχεται από την λέξη Κατής, ο οποίος ήταν ο ανώτατος δικαστής κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σε μια πιο σκληροπυρηνική εκδοχή της έκφρασης, αυτή διατυπώνεται ως εξής:

Αν σε γαμήσει ο κατής, σε ποιον να παραπονεθείς;

- Τελικά τίποτα δεν αλλάζει σ' αυτήν την κωλοχώρα! Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου πέρασε και δεν άνοιξε μύτη! Μας τρώνε ρε συ τα λεφτά μας και κανένας δεν αντιδράει...
- Αφού ρε Αγαθοκλή η εκκλησία είναι κράτος εν κράτει στην Ελλάδα! Και ως γνωστόν, αν σ' αδικήσει ο κατής, σε ποιον θα πας να δικαστείς;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Οι επιστημονικοί ορισμοί των τριών βασικών κατηγοριών του φυσικώς εξερχόμενου αερίου εκ του πρωκτού, κοινώς αναφερόμενης και ως κλανιάς ή πορδής. Οι ορισμοί γίνονται με βάση το ηχητικό αποτέλεσμα, που προηγείται, και τις συνέπειες που έπονται (κάτι σαν την αστραπή και την επακόλουθη βροντή).

Αναλυτικά:

Βροντόφωνος η άοσμος: Χαρακτηριστικός δυνατός ήχος πολυβόλου ή και φερμουάρ, ο οποίος είναι μεν τρομακτικός αλλά καταλήγει συνήθως σε false alarm. Καμία μυρωδιά και κανένα παρεπόμενο. Καταλαβαίνεις όμως εύκολα τον ένοχο.

Συρίζουσα η βρομούσα: Τυπικότατος σφυριχτός ήχος, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζει κινήσεις μεγάλης ταχύτητας. Όταν τον ακούσεις, είναι πλέον αργά για να αντιδράσεις. Απλώς βιώνεις τις συνέπειες, συνήθως με ένα ηλίθιο χαμόγελο τραγικής μαστούρας. Αν είσαι ο «ο Μπάμπης είμαι, έπεσα!» μπορεί να προλάβεις να ανοίξεις το παράθυρο, και να πηδήξεις ακόμα. Το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλάβεις τον ένοχο.

Υπόκωφος η αναισθησιογόνος: Δεν άκουσες τίποτα, μόνο βρέθηκες ξαφνικά μέσα στις αναθυμιάσεις από ληγμένο κουνάβι και μετά δεν θυμάσαι τίποτα πλέον, ίσως μόνο να ξερνάς την τελευταία μπουκιά της τηγανιάς που έτρωγες. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΕΝΟΧΟ!

Κάθε μια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες περιλαμβάνει και άλλες μικρότερες υποκατηγορίες, αλλά γενικά οι τρεις κύριες κατηγορίες καλύπτουν όλο το φάσμα της αγενούς, πλην όμως αναγκαίας έκφρασης του ανθρώπου.

(Στο γραφείο του διευθύνοντος)
- Κ. Γεωργακόπουλε, θέλω να αλλάξω γραφείο. Μου είναι αδύνατο να δουλεύω με τον Κανέλλο. Κλάνει συνέχεια!!!
- Τι εννοείς Παυλίδη παιδί μου. Σε ποια κατηγορία κλανιάς αναφέρεσαι;
- Συρίζουσα η βρομούσα κ. Γεωργακόπουλε και καμιά φορά βροντόφωνος η άοσμος! Αλλιώς δεν θα βρισκόμουν εδώ να διαμαρτύρομαι τώρα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση που εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο των αγγλοελληνικών εκφράσεων που έχει καταχωρήσει ο Vrastaman, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιείται και αυτόνομο σαν έκφραση, και όχι στα πλαίσια χιουμοριστικής ανασκόπησης των ανωτέρω εκφράσεων.

Προέρχεται από το αγγλικό «piece of cake» και χρησιμοποιείται ανάλογα, για να καταδείξει δηλαδή το πόσο γελοία εύκολο είναι ένα εγχείρημα.

- Πώς το βλέπεις, θα τα καταφέρεις να τη ρίξεις τη Θέκλα στο κρεβάτι;
- Εεεε καλά τώρα! Κομμάτι από τούρτα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χρησιμοποιείται καθαρά σκωπτικά, κατά βάση σε στοιχήματα, για να ξευτελίσει εντελώς την αντίπαλη πλευρά, καταδεικνύοντας το πόσο εύκολη είναι η επικράτηση απέναντι της. Τόσο εύκολο είναι να κερδίσεις το συγκεκριμένο στοίχημα και να πάρεις τα λεφτά του αντιπάλου, ώστε αυτό να αποτελεί μέγιστο αμάρτημα. Η έκφραση έχει τις ρίζες της π.Β. (προ Βατοπεδίου) στα εκκλησιαστικά κτίσματα τα οποία έχουν τα εξής χαρακτηριστικά

Όσον αφορά την ευκολία (θετική βαθμολογία):
- Είναι αφύλακτα (+5).
- Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι μέσα, ακόμα και οι ληστές και μικροαπατεώνες (+1).
- Το παγκάρι τους είναι πάντα γεμάτο (+5).
- Κανένας ευσεβής άνθρωπος δεν θα σε κοιτάζει την ώρα που θα γεμίζεις τις τσέπες σου, γιατί θα είναι χαμηλοβλεπής και θα έχει εστιάσει στη μαύρη κάλτσα της μπροστινής γιαγιάς με τους πρησμένους αστράγαλους. Οι παπάδες, οι οποίοι δεν είναι ευσεβείς, είναι απλώς μακριά από τη φάση, αντιδιαμετρικά στον ναό (+10).
- Ακόμα και αν σε πιάσουν, μπορείς να μετανοήσεις επί τόπου = Παράδεισος (+100).

It’s a win – win situation.

Όσον αφορά την αμαρτία (αρνητική βαθμολογία):
- Κλέβεις τον Οίκο του Θεού (- άπειρο).

The ultimate sin! Τέλος πάντων από τα μεγαλύτερα γιατί το μεγαλύτερο είναι αυτό!

Συνεπώς όταν η ένα στοίχημα θεωρείται ακόμη πιο εύκολο, και συνάμα έχει ως συνέπεια να χάσει κάποιος εξαιρετικά αδύναμος τα λεφτά του, θεωρείται τόσο εξευτελιστική πράξη από μέρους σου, ώστε καλύτερα να ληστέψεις εκκλησία.

Η έκφραση έχει και ιστορική αξία αφού μ.Β. (μετά Βατοπεδίου) τείνει να εκλείψει σαν έκφραση. Και αυτό γιατί το αδιανόητο (το να ληστέψω εκκλησία) θεωρείται πλέον αυτονόητο και ακριβοδίκαιο.

Γιώργος: Μαλάκα, την Τρίτη παίζουμε με την Πανεταιρική Α. Ε. για το εταιρικό πρωτάθλημα. Να τους παίξουμε κανένα χιλιαρικάκι στοίχημα;

Ανδρέας: Έλα ρε φίλε, κάλλιο να ληστέψεις εκκλησία, παρά να τους πάρεις τα λεφτά τους τα παιδάκια. Εδώ σκεφτόμαστε να παίξουμε με σέντερ την Αγγελική...

Επί το έργον... (από batcic, 22/01/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το λήμμα προέρχεται από τον συμπαθή αλλά κακάσχημο Ρώσο διεθνή μπασκετμπολίστα Μπαζάρεβιτς (έπαιξε ένα φεγγάρι και στον ΠΑΟΚ) με το χαρακτηριστικό ακριδομούστακο.

Υποσύνολο του μπάζου. Προσδιορίζει την έννοια μπάζο ως την ασχήμια η οποία εστιάζεται στο πρόσωπο κυρίως και λιγότερο στο σώμα. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις εμφανούς τριχοφυΐας στο πρόσωπο.

Στο γραφείο!
(Βρασίδας με υψηλές προσδοκίες): - Είναι καλή η καινούρια γραμματέας;
(Στέλιος γειώνοντας εν τη γενέσει): - Σωματικώς κάτι λέει, αλλά κατά τα άλλα ο Μπαζάρεβιτς ο ίδιος!

Σύγκρινε με γκόμενα-γαρίδα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση που χρησιμοποιείται συνήθως για να αποτρέψει την προσέγγιση προς εμάς, θηλυκού τετράπαχου, άσχημου και ενίοτε γενειοφόρου!

Η προέλευση της έκφρασης έχει τις ρίζες της στο κλασσικό Ποπάυ, όπου ο πρωταγωνιστής ναύτης προέτρεπε τον αντίπαλο του Μπρούτο (εξ ου και το τετράπαχο, άσχημο και γενειοφόρο του πράγματος) να απομακρυνθεί πάραυτα!

- Μπάμπη, αυτό το μπάζο η Νένα έρχεται κατά πάνω σου. Και με άγριες διαθέσεις απ' ό,τι βλέπω...
- Πίσω γορίλλα!!!

(από stathisbsg, 06/02/10)Fabrizio de Andre: Attenti al Gorilla! (από HODJAS, 06/02/10)

Η έκφραση είναι προγενέστερη του Ποπάυ: Γορίλλαι στην αρχαιότητα αποκαλούντο τα μέλη μυθικής φυλής κακάσχημων τριχωτών γυναικών.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Υποκειμενική κλίμακα. Η ποσότητα ποτών που πρέπει να καταναλώσει ο βαθμολογητής, ώστε να καταφέρει να πιτσιλίσει το υπό βαθμολόγηση θήλυ.

Η κλίμακα ξεκινάει από το 0, το οποίο μπορεί να έχει πολλές καταγεγραμμένες, από Αντριάνα Λίμα μέχρι και λ.χ. την θελκτική γραμματέα στη δουλειά. Δηλαδή θα την παστέλιαζες, έτσι ξεροσφύρι (sic), πλήρως νηφάλιος. Η κλίμακα δεν έχει ταβάνι αφού το drop-dead του καθενός, ώστε να απουσιάζει πνευματικά από μια συνεύρεση π.χ. με την κ. Λουκά, μεταβάλλεται δραματικά ανάλογα με τις αντοχές.

Σύνθετη λέξη εκ του πιτσιλάω και του αγγλικού ability.

Η κλίμακα κυμαίνεται από το -8 (π.χ. η κ. Λουκά) έως το +13 (σε Αντζελίνα Τζολί ένα πράμα).

Κυριακή, πρώτο επισκεπτήριο στο στρατόπεδο. Αυτοί που δεν περιμένουν επισκέψεις, κάθονται σε μια γωνία και βαθμολογούν τα θηλυκά που εισέρχονται στο στρατόπεδο:

- Φτούουου! 9 για να μην πω 10.
- Πίσω γορίλλα, 16.
- Άααα σας άκουγα τόσην ώρα και απορούσα γιατί είναι όλες χάλια! Σε αντίστροφη πιτσιλισαμπίλιτυ βαθμολογείτε;
- Μαλάκες, εκεί στα αριστερά!!! Μηδέν!!! Πόπω τι είναι αυτό το παιδί!!!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified