Further tags

Όλα πάνε στραβά , πάμε από το κακό στο χειρότερο, μας πάει πίπα-κώλο.

Έκφραση που υποδηλώνει ότι μια σειρά γεγονότων που έχουν σχέση με εμάς πηγαίνουν πολύ άσχημα και μάλιστα τόσο άσχημα όσο δεν γίνεται. Συνήθως για αυτή την 'αναποδιά' ευθύνεται κάποιο συγκεκριμένο άτομο με το οποίο συνήθως πάλι έχουμε σχέση προϊστάμενου-υφιστάμενου (φυσικά δεν είμαστε εμείς ο προϊστάμενος).

Η έκφραση αυτή ακούγεται συχνά σε στρατώνες αλλά και σε πολλές φιλελεύθερες εταιρείες.

- Δεν αντέχω άλλο ρε στραβάδι. Ο νέος διοικητής μας πηγαίνει γαμιώντας και μάλιστα χωρίς λόγο...
- Τι χωρίς λόγο βρε ηλίθιε , ξέχασες τι έκανες;
- Που να φανταστώ ρε μαλάκα ότι το τεκνό που μας την έπεσε ήταν η γυναίκα του;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Όρος που χρησιμοποιείται συχνά σε στρατιωτικές μονάδες και προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων σωματική βελτίωση. Σκοπός του σωβέ είναι να ενδυναμώσει τη ψυχή και το σώμα των στρατευμένων να καλλιεργήσει την ευγενή άμιλλα και να τους χαρίσει υγεία και ευεξία. Σε ελεύθερη μετάφραση, καψώνι.

- Λοιπόν στραβάδια τέρμα η λούφα. 2 ώρες σωβέ για να γίνετε άντρες...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κυριολεκτικά η έκφραση προέρχεται από τον ένδοξο Ελληνικό Στρατό, όπου τα αντικείμενα (εξοπλισμός, ιματισμός κλπ) τα χρεώνονται οι φαντάροι συμπληρώνοντας μία φόρμα με τον κωδικό αριθμό 108. Επειδή ο ΕΣ είναι από τα τελευταία πράγματα που λειτουργούν έστω και υποτυπωδώς σωστά σ' αυτή τη ρημάδα τη χώρα, η χρέωση αυτή μέσω του συγκεκριμένου κωδικού είναι τελεσίδικη και δεν μπορείς να τους μπαλαμουτιάσεις και να την κάνεις με υλικό της υπηρεσίας.

Μεταφορικά λοιπόν, όταν έχουμε χρεωθεί κάτι με 108 σημαίνει αφενός ότι για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον το έχουμε παντρευτεί και καλά θα κάνουμε να το προσέχουμε και αφετέρου ότι μάλλον το χρεωμένο «αντικείμενο» είναι κομματάκι παλτό.

Χρησιμοποιείται τόσο για άψυχα όσο και για έμψυχα.

  1. - Τι γίνεται ρε Μήτσουλα; Χάθηκες.
    - Τι να γίνει ρε δικέ μου; Πίκρα. Έχει έρθει ένα ξαδερφάκι μου απ' το χωριό και μου τον έχει χρεώσει η γριά μου με 108. Ούτε να κατουρήσω δεν μπορώ να πάω μόνος μου. Γάμησέ τα...

  2. - Πού 'σαι, Μίλτο; Να δανειστώ λίγο τ' αμάξι σου για κάτι τρεχάματα που έχω κάνα δυο μερούλες;
    - Νταξ ναούμ, αλλά τό 'χεις χρεωμένο με 108. Αν πάθει τίποτε, θα σου κάνω τον κώλο παπαρούνα. Γκέγκε;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο ήχος που κάνουν οι παντός είδους πλαστικές παντόφλες, όταν ο χρήστης τους σέρνει τις φτέρνες του. Όπως είναι λογικό, το είδος ευδοκιμεί το καλοκαίρι και είναι ανεξάρτητο ηλικίας και φύλου, αν και οι άρρενες έχουν πλεονέκτημα λόγω μεγέθους πέλματος, αριθμού αντιπροσώπων και συνδυασμού ψευτομαγκιάς/βαρεμάρας (κάτι σαν το κρεμασμένο χέρι στο αυτοκίνητο ένα πράγμα).

Μυστήριο παραμένει η διαφορά του ήχου ανάμεσα στο δεξί και αριστερό πόδι, στην οποία οφείλεται και η διαφορά στα φωνήεντα της φράσης. Για τους άντρες, οι πληροφορίες που θέλουν τη διαφορά να οφείλεται στην τοποθέτηση των καλαμπαλικιων στην ανάλογη πλευρά άρα και μετατόπιση βάρους, αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης.

Η ένταση, χροιά και διάρκεια του ήχου εξαρτάται τόσο από τον χρήστη όσο και από την παντόφλα. Για παράδειγμα, οι νεότερες και πιο μοδάτες σαγιονάρες (βλ. Flip-Flop), που είναι κατασκευασμένες από αφρώδη υλικά κάνουν σαφώς λιγότερο εφέ από τις κλασσικές, ημιάκαμπτες Μιτσούκο και ΝτεΦονσέκα. Εάν δε, η παντόφλα έχει στο πέλμα «κενά» τύπου βεντούζας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μαζέψει χαλικάκια τα οποία αυξάνουν το ηχητικό αποτέλεσμα, προς απόγνωση των παρευρισκομένων.
Αντίστοιχα, τα τσόκαρα και σαμπώ λόγω των υλικών κατασκευής τους, δεν μπορούν να παράγουν το φραστ-φρουστ και περιορίζονται σε υπόκωφους, στακάτους ήχους.

Όπως αναφέρθηκε το όλο εφέ εξαρτάται από τον χρήστη και την παντόφλα. Έτσι λοιπόν εκτός από τους ερασιτέχνες, καθημερινούς φραστ-φρουστέους, υπάρχει και ο απόλυτος εκπρόσωπος, λόγω του οποίου άλλωστε, δημιουργήθηκε και η φράση: ο παλιός.
Ο παλιός στρατιώτης λοιπόν και συγκεκριμένα, αυτός που θέλει κάτι μέρες να απολυθεί αλλά είναι ακόμη στο στρατόπεδο, συνδυάζει τα χαρακτηριστικά για το τελειότερο φραστ-φρουστ:
- απόλυτη βαρεμάρα (το πόδι δεν υψώνεται ποτέ πάνω από 20mm από το έδαφος)
- πλήρη αδιαφορία για τη δημόσια εμφάνισή του (απολύομαι ρε!)
- το απόλυτο όπλο, το οποίο παρέχει στον στάνταρ εξοπλισμό των μαχητών του ο Ελληνικός Στρατός: την καφέ-τσιρλί λαστιχένια παντόφλα, οι προδιαγραφές της οποίας, αποτελούν όπως αντιλαμβάνεστε ύψιστο στρατιωτικό μυστικό (κάτι σαν τεχνολογία Stealth).

Ψυχολογικές μελέτες στις τάξεις του ΕΣ μάλιστα, τείνουν στο συμπέρασμα ότι η αδιαφιλονίκητη αρχοντιά, επιβολή και αρχηγία του παλιού επί των νέων, οφείλεται σε μεγάλο μέρος στο απόλυτο φραστ-φρουστ.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η φράση χρησιμοποιείται ως σύνθημα-παρασύνθημα μεταξύ δύο ατόμων, όπως το γνωστότερο: - «επ!» - «ωπ!».

- Ήμουνα στη σειρά για το τηλέφωνο χθες και σκάει ο Μάκης ο παλαίουρας με φανέλα, μαγιό και σαγιονάρα, φραστ-φρουστ κατευθείαν στην αρχή της ουράς... Ποιος να του μιλήσει που μετράει 4 και σήμερα;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Φράση της στρατιωτικής ορολογίας που υποδηλώνει την παράνομη έξοδο από το στρατόπεδο (σκασιαρχείο) ή την παράνομη παράταση αδείας. Αυτό συμβαίνει όταν η έξοδος ή η άδεια γίνεται αυθαίρετα, χωρίς δηλαδή την έγκριση των ιεραρχικά αρμόδιων προσώπων. Η λογική που διέπει το λήμμα σχετίζεται με το γεγονός πως η σημαία βρίσκεται ιεραρχικά πάνω από κάθε στρατιωτικό, οπότε θεωρητικά κάποιος φαντάρος θα μπορούσε να πάρει άδεια από τη σημαία.

Συζήτηση φαντάρων λίγο πριν την πρωινή αναφορά του λόχου:
- Ρε εσύ, ο Μανωλόπουλος έπρεπε να γυρίσει χθες το βράδυ από την άδεια κι από ό,τι μου είπε ο λοχίας υπηρεσίας του λόχου μας δεν ενημέρωσε ο μαλάκας το γραφείο που τσεκάρει τις άδειες κι έτσι ο λόχας ετοιμάζεται να τον δώσει αδικαιολογήτως απόντα, στην πρωινή αναφορά.
- Κατάλαβα... Ο Μανωλόπουλος είχε δεν είχε... πήρε άδεια απ' τη σημαία.

(από GATZMAN, 04/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στην κανονική του σημασία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για άνδρες και σημαίνει ότι, αφού κλείσω τα 18, πρέπει να παρουσιαστώ στον στρατό για να μου πούνε πού θα πάω να χάσω τον καιρό μου (να υπηρετήσω δηλαδή τη θητεία μου)... Το περιοδεύον είναι το συμβούλιο επιλογής οπλιτών σύμφωνα με το λεξικό του Τριανταφυλλίδη, αλλά περισσότερες πληροφορίες δεν κατάφερα να βρω...

Ωστόσο η έκφραση περνάω περιοδεύον χρησιμοποιείται με άλλη σημασία αποκλειστικά για γυναίκες, και είναι ένας κομψός τρόπος για να πεις ότι μια γυναίκα έχει περίοδο.

  1. - Χθες μου ήρθε χαρτί για να περάσω περιοδεύον...
    - Τι, θα πας φαντάρος;
    - Μαλάκας είσαι; Αναβολή!

  2. - Πολύ ντεκαυλέ είμαι αυτόν τον καιρό φίλε... Ευτυχώς που η δικιά μου περνάει περιοδεύον και έχω βγει ελεύθερος υπηρεσίας...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κάνω τον τρελό για ίδιον όφελος.

Προσφιλής στρατηγική των στρατευμένων νιάτων.

Πουλάει τρελίτσα για να τον απαλλάξουν από φαντάρο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λέγεται και αερογάμινγκ ή απλά αερογάμ. Συναντάται συχνά στη στρατιωτική ορολογία και ακούγεται συνήθως από υπαξιωματικούς κατά την ώρα της γυμναστικής αλλά και κατά την ώρα καψωνιού προς τους στρατευμένους, με στόχο τον παραδειγματισμό τους όταν ζητούν από τους φαντάρους να πάρουν κάμψεις. Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη περίπτωση ο ανώτερος λέει συχνά στους στρατευμένους: «Θέσεις για κάμψεις λάβατε», υποδηλώνοντας τους στρατευμένους πως πρέπει να εκτελέσουν push-ups. Το γαμήσι του αέρος είναι η μορφή του αναποτελεσματικού και κακώς εκτελούμενου push-up κατά την οποία ο κορμός, η περιφέρεια και τα πόδια δεν ανεβοκατεβαίνουν παράλληλα προς το έδαφος, όπως συμβαίνει στο κανονικό push-up. Στη μορφή αυτή ο κορμός βρίσκεται ψηλότερα, ενώ η περιφέρεια και τα πόδια χαμηλότερα. Η μορφή αυτή ονομάζεται γαμήσι του αέρος γιατί αυτός που ασκείται έτσι μοιάζει να λειτουργεί ως air fucking simulator ή με άλλα λόγια ως επιβήτορας του ανέμου.

Υπαξιωματικός απευθυνόμενος σε αόρκιστους φαντάρους που κάνουν push-ups κατά την πρωινή γυμναστική στο κέντρο εκπαίδευσης
- Όταν λέμε να κάνουμε κάμψεις εννοούμε κάμψεις. Αυτό που είδα πριν λίγο ήταν γαμήσι του αέρα. Τι έγινε; Σας χτύπησε η στέρηση στο κεφάλι;

(από GATZMAN, 07/07/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μια έκφραση βγαλμένη από τη στρατιωτική ζωή.
Συνηθίζεται από παλιούς φαντάρους που μετρούν λίγες μέρες για να απολυθούν.
Εφαρμογή: Ο παλιός, κυκλοφορώντας στο στρατόπεδο, χύμα σε κατάσταση διάλυσης και αποσύνθεσης, και βλέποντας νέους γυαλισμένους, κομβιωμένους, ξυρισμένους, πετάει τη συγκεκριμένη ατάκα.
Συνέπειες: O παλιός καβλώνει στο άκουσμά της, ενώ παράλληλα η εκφορά της αφήνει έκθαμβους τους νέους, που λες και αντικρίζουν ποιος ξέρει τι; Η ατάκα αυτή ψαρώνει και λυπεί τους νέους αφού εκείνοι έχουν κάτι καντάρια μέρες για να απολυθούν.
Έτσι ο παλιός συνειδητοποιεί καλύτερα ότι σε λίγο τερματίζει τη στρατιωτική ζωή.
Διαχρονικότητα: Η ατάκα είχε μεγαλύτερο νόημα παλιότερα, όταν η στρατιωτική θητεία ήταν πολύ μεγαλύτερη. Αλλά επειδή όλα στο μυαλό παίζονται ακόμα και τώρα, η διάρκεια της θητείας, σε αρκετούς φαντάζει αιώνας. Οπότε η ατάκα έχει διαχρονική αξία.

O πάλιουρας που μετρά δέκα μέρες για να απολυθεί, περπατά αργά αργά στο στρατόπεδο σε κατάσταση διάλυσης. Δεν φοράει τζόκεϊ, έχει ξεκούμπωτο χιτώνιο, το οποίο είναι πενταβρώμικο, φοράει σαγιονάρες και έχει μια έντονη δόση βαρεμάρας σε όλες τις αντιδράσεις του. Στο διάβα του συναντά ένα κοπάδι νέους που η αμφίεση τους είναι απολύτως σύμφωνη με τις προδιαγραφές. Ο παλιός βλέπει τον πιο ψαρωμένο και του πετάει, έχοντας ειρωνεία στο βλέμμα: «Περπατώ και διαλύομαι. Λες να απολύομαι;»

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Είναι το στρατόπεδο όπου λαμβάνει χώρα η βασική εκπαίδευση των Νεοσύλλεκτων της Αεροπορίας.

Μεταξύ των φαντάρων ακούγεται και το 124 Πρόβατα Βόσκουν Ελεύθερα
λόγω του χυμείου της κατάστασης στην Αεροπορία γενικότερα...

-

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified