Έκφραση προερχόμενη κυρίως από Βόρεια Ελλάδα. Σημαίνει με το ζόρι, με το στανιό, σώνει και καλά. Σε αντίθεση το παρεμφερές καλά ντε που σημαίνει: εντάξει ρε πάω, μη μου τα πρήζεις θα το κάνω κλπ... Μπορεί να εκφράσει και θυμό ή απέχθεια προς άτομο, ενέργεια ή κατάσταση.

Συνηθισμένες εκφράσεις:

 1. Έρχεται η Λένα και μου λέει ντε και καλά αύριο να πάμε Θάλασσα. Ρε μανάρι, δουλεύω αύριο το ξέχασες;

 2. Ντε και καλά ο δικός σου να μας πείσει ότι το αμάξι του είναι το καλύτερο που κυκλοφορεί.

 3. - Θέλει ο Μάχος ντε και καλά να γνωρίσει τους δικούς μου.
  - Τι λες, δεν του έλεγες ότι μένουν στο εξωτερικό;
  - Μπα είναι πολύ γάτος για να το χάψει.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση με την οποία ο χρήστης δηλώνει προς το συνομιλητή του τη βαθιά και μάλλον αγεφύρωτη διαφωνία του, που έχει να κάνει με ζητήματα κοσμοθεωρίας και αρχών. Σημαίνει, πιο κοντά στην κυριολεξία, ότι τα διαβάσματα με τα οποία ο χρήστης συγκρότησε τη σκέψη και κατάλαβε τον κόσμο είναι πολύ διαφορετικά ή και αντιθετικά με του συνομιλητή.

Μάλλον οι πιο συνηθισμένες εκδοχές της φράσης: εγώ ξέρω/έχω διαβάσει/είμαι (από) άλλα βιβλία, με επιτονισμό στο άλλα βιβλία.

Κουράζοντάς το λιγάκι περισσότερο, με τη φράση ο χρήστης δηλώνει ότι είναι "από άλλο ανέκδοτο", ώστε από ένα σημείο και μετά η συζήτηση είναι άσκοπη και η πρόθεση συνέχισής της από πλευράς του άλλου του φαίνεται σάπια στο βαθμό που μοιάζει να εκβιάζει το να βρεθεί κοινό έδαφος και άρα κάποια συναίνεση / νομιμοποίηση εκεί που δεν υπάρχει.

Ακούγεται, λοιπόν, και είναι αμυντικό, γιατί σηματοδοτεί μια διάθεση να την Κάνιγγος από το διάλογο, χωρίς όμως να παραχωρήσουμε καν στο συνομιλητή ένα πολιτισμένο συμφωνούμε ότι διαφωνούμε (σημαντική διαφορά) αν και ως έκφραση είναι σε χρήση ακριβώς ως γείωση ενάντια σε μεταμοντερνιάρικους ή μη αναθεωρητισμούς και, αν και λιγάκι - ως πολύ - μπαμπαδίστικη, ενάντια σε πατερναλιάρικους σχετικισμούς ακριβώς του στυλ διαφωνούμε ότι συμφωνούμε.

Όποιος, λοιπόν, λέει για "άλλα βιβλία" θέλει να φαίνεται ότι απεκδύεται ή αγνοεί την αστική ευγένεια, όχι, όμως, και την (αστική, με την έννοια του διαφωτισμού) παιδεία του, θέλει να δηλώσει ότι είναι από χωριό (εφόσον ούτε παραχωρεί ούτε αξιώνει ιδιαίτερα το σεβασμό με την έννοια της ανοχής) όπου χωριό, όμως, δεν είναι συνήθως κάποια πατροπαράδοτη αγράμματη μούχλα, αλλά μάλλον κάποια "μεγάλη αφήγηση", συνήθως προοδευτική - ριζοσπαστική, από αυτές που κάτι έχουν οι έρμες και ψοφάνε - ψοφάνε; μπροστά στη θολή νεοφιλελέρα.

(ψιλοαδύνατο να βρεθεί / ξεχωριστεί διαδιχτυακό παράδειγμα χρήσης της φράσης με το σλανγκικό νόημα)

- Άστο φιλαράκι, εγώ άλλα βιβλία ξέρω...
- Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, δηλαδή;
- Μπα, ούτε αυτό, άστο, γάμα το...
- ...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το «εξ απεναντίας τουναντίον οπωσδήποτε» είναι μια φράση που εφηύρα και χρησιμοποιούσα στα εφηβικά μου χρόνια, προς τα φιλαράκια, άρεσε αυτή η ατάκα κι έτσι καθιερώθηκε στη παρέα μας.

Είναι διφορούμενη έννοια και βγάζει γέλιο, ο άλλος ψάχνεται (μπλοκάρει) όταν του απαντάς με αυτήν την φράση σε κάτι ειρωνικό που σου λέει και μετά πάει να το μπαλώσει με κολακεία.

Στέλος ντάλτον σκάει στον σκακιστικό σύλλογο, έρχεται κοντά και παρακολουθεί το ματς, ξαφνικά πετάει τη εξυπνάδα του...
- Καπετάνιο έμαθες σκάκι; ή ακόμα με το τάβλι παλεύεις... α,τι βλέπω εδώ τον έχεις στριμώξει άσχημα τον μαιτρ, τον βλέπω να χάνει από χέρι.
- Ρε Στελάκη... τι λες τώρα, εξ απεναντίας τουναντίον οπωσδήποτε.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Δε νομίζω Τάκη: Είμαι στο δικό μου προσωπικό σύμπαν και θα κάνω ό,τι με φωτίσει ο θεός αλλά πάντως όχι ό,τι φαίνεται λογικό στα μάτια του μέσου συνανθρώπου μου. Θα κάνω αυτό που θέλω και δεν θα επηρεαστώ από αδιάφορες παραμέτρους (π.χ. ο κόσμος καίγεται) που δυσκολεύουν την πορεία προς το στόχο μου (π.χ. να λιώνω στο προ πίνοντας μπάφους). Παράδειγμα 2.

Η σχετική διαφήμιση που έχει κολλήσει το σοφό Τάκη στα στόματα και στα κεφάλια πολλών επισυνάπτεται ως μήδι και το επικό κείμενο στο Παράδειγμα 1.

Ευρύτερη χρήση της φράσης περιλαμβάνει κάθε περίπτωση όπου κάποιος διαφωνεί. Δε νομίζω ότι έχεις δίκιο, δεν θεωρώ ότι συμβαίνει αυτό που λες σε φάση, πιστεύω ότι λες μαλακίες. Παράδειγμα 3 και στο 4 ως χαριτωμενιά - λολοπαίγνιο.

 1. - ΔΝΤ σημαίνει Δε Νομίζω Τάκη - Ο Τάκης είναι ένας φίλος μου που μου λέει ήρθε κρίση, μάζευε λεφτά, είναι δύσκολοι οι καιροί... αγριεμένα Δε νομίζω Τάκη... Δε θα πάρω εγώ φωτογραφική μηχανή; Δε νομίζω Τάκη... Δε θα πάρω playstation να ξεσκίζομαι στα call of duty και στα pro evolution; Δε νομίζω Τάκη... Δε θα πάρω εγώ laptop να παίζω και να κατεβάζω και να κάνω ό,τι γουστάρω; Δε νομίζω Τάκη... Κρίση-κρίση αλλά εμείς έχουμε κάποιες ανάγκες και πρέπει να τις εκπληρώσουμε. Δε νομίζω Τάκη, δεν το βλέπω να σε ακολουθώ... ΔΝΤ σημαίνει Δε Νομίζω Τάκη, όχι άλλα....

 2. Φιλοσοφώντας: Κατέληξα ότι η νοοτροπία «δε νομίζω Τάκη» είναι ένας μηχανισμός άμυνας του Έλληνα που στις γιορτές και τα πανηγύρια την αναπτύσσει στην πλήρη λειτουργία του... Μετά την περίοδο «δε νομίζω Τάκη», λογικά πρέπει να ακολουθήσει η περίοδος «αχ τι πάθαμε Τάκη»... Σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δηλώνει και την δυσφορία που εκφράζει ο Έλληνας... Πάντως, την περίοδο «δε νομίζω Τάκη» οφείλω να ομολογήσω ότι τη σχεδίασε και την εκτέλεσε με τέλειο τρόπο... Κλείδωσε τη Ύφεση στο υπόγειο και ξεσάλωσε στο ισόγειο και τους άλλους ορόφους... Σαν να μη συνέβαινε τίποτα...

 3. Εδώ: 24ωρη εξυπηρέτηση; Δε νομίζω Τάκη: πήρα πριν λίγο τηλέφωνο στο 800…00 και στο 13…0 για ένα τεχνικό πρόβλημα που είχα και βγήκε ένας ωραίος τηλεφωνητής που μου ανακοίνωσε: [...] 1) για τεχνική εξυπηρέτηση μπορείτε να καλείτε από 9 το πρωί μέχρι 12 το βράδυ, 7 μέρες την εβδομάδα, 2) για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, από 9 το πρωί μέχρι 5 το απόγευμα, Δευτέρα έως Παρασκευή. μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουν και την ιστοσελίδα τους που σε διάφορα σημεία ακόμα διαφημίζουν 24ωρη εξυπηρέτηση, 7 ημέρες την εβδομάδα;

Εδώ (βρήκαμε τον Τάκη»): Δε νομίζω, Τάκη... «Στιγμιαίο λάθος» χαρακτήρισε ο Γιάννης Τάκης το πλαστό έγγραφο του Ηρακλή, αλλά τον εκθέτει το ...DNA της ενημερότητας. Η επιτροπή δεν αποφάσισε «λόγω σοβαρότητας της υπόθεσης»!

(από Galadriel, 03/06/11)(από patsis, 26/06/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Απαραίτητη προϋπόθεση για χρήση της παραπάνω έκφρασης είναι η προηγούμενη διατύπωση ορισμένου αιτήματος ή άποψης από το συνομιλητή και η ύπαρξη κάποιας μορφής του ρήματος «μπορώ» μέσα σε αυτή.

Η έκφραση μπορέλι καταδεικνύει την αδυναμία εκπλήρωσης του προαναφερθέντος αιτήματος εκ μέρους του ομιλητή ή τη διαφωνία του ως προς τις απόψεις του συνομιλητή.

Προέρχεται από τη ρίζα του ρήματος «μπορώ», ενώ ο αγαπημένος πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού μπορεί να αντικατασταθεί και με άλλα (πάντα σχετικά με μπάλα) ονόματα.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στην ηχητική ομοιότητα του επιλεγμένου όρου με τη μορφή του ρήματος «μπορώ» που έχει προηγηθεί, ενώ, για έμφαση ή ειρωνεία, προτιμάται η «ξερή» χρήση (βλ. παραδείγματα).

 1. (Χρήση μέσα σε πρόταση, φιλικά - εδώ στο τηλέφωνο)
  - Έλα ρε Γιάνναρε... Απεργούνε οι ταρίφες και μόλις κατέβηκα απ'το ΚΤΕΛ. Μπορείς να έρθεις να με πετάξεις μία σπίτι να μη γαμηθώ στα λεωφορεία;
  - Καλώς μας ήρθες φίλε αλλά δυστυχώς μπορέλι, το αμάξι είναι συνεργείο εδώ και δυο βδομάδες, έχω χτίσει πολυκατοικίες στην κίτρινη φάρα...

 2. (Μονολεκτική πρόταση για ειρωνική διάθεση)
  - Αν η ΑΕΚ κάνει 1-2 καλές μεταγραφές τον Ιανουάριο μπορεί να χτυπήσει πρωτάθλημα.
  - Μπορμπόκης.

 3. (Έμφαση στην ηχητική ομοιότητα}
  - Τι έγινε τελικά με το γκομενίδι που φάσωνες χτες;
  - Αν δεν ήμουν κομμάτια θα μπορούσα να την είχα πάρει σπίτι αλλά μετά από τόσα σφηνάκια μπορούσια...

Δες και και μπορέλι, χοσέ μπορέλι

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αυτοαναφορική έκφραση σλάνγκων για τον χαρακτηρισμό λήμματος που δεν είναι σλανγκ, δεν λέει, δεν χρησιμοποιείται και είναι μαλακία ρε αδερφέ μου, λογαριασμό θα σου δώσουμε, μπααα... (το τελευταίο για τους πιο θερμοκέφαλους).

Η αρχή έχει γίνει με την φοβερή και τρομερή συζήτηση σχετικά με το τι θεωρείται καταχωρίσιμο για την οποία έχουν γραφτεί έπη, λυρικά τραγούδια, έχει γίνει ταινία και τίποτα άλλο.

Η συνέχεια ήρθε με το σλανγκόμετρο του χρήστη Vrastaman που όποτε χρειάστηκε να παρέμβει για την στηλίτευση μη-σλανγκικών τερατουργημάτων υπήρξε καίριο και ακριβοδίκαιο.

Η συνέχεια γνωστή μιας και το αίσθημα της σλανγκ έχει πλέον μπει στο πετσί του κάθε χρήστη και τα κρούσματα αναρτήσεων μη-σλανγκ έχουν μειωθεί δραματικά (χωρίς το σλανγκόμετρο να έχει χάσει τη δουλειά του φυσικά, απλά δουλεύει με μειωμένο ωράριο και χαμηλότερο μισθό καθαρίζοντας σκάλες για να μπορεί το κεφάλαιο να επωφελείται).

Η έκφραση εκφέρεται αντί χριστοπαναγιδίων, αγανάκτησης, παραπόνων, χοντρής ειρωνείας στα όρια σαρκασμού και σιχτιρίσματος. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ζαμπουνιά αλλά ειλικρινής και ευγενής σλανγκάμιλλα απαλλαγμένη από κάθε είδους δηθενιά. Συνήθως τα λήμματα που απέχουν παρασλάνγκας είναι τα χαζά λογοπαίγνια χωρίς σημασία, οι εκφράσεις που λέγονται εδώ και μύρια χρόνια και έχουν καταγραφεί επίσημα και ό,τι άλλο αποφασίσει η δεκαπενταμελής επιτροπή που συσκέπτεται έντονα σε τέτοιες περιπτώσεις.

- Και δε μου λες ρε chomsky37, είναι σλανγκ το «Ντρούλης»; Το λήμμα σου απέχει παρασλάνγκας.
- Γιατί ρε φιλαράκο, σε χάλασε;
- Όχι ρε δικέ μου αλλά από που βγαίνει για να 'χουμε καλό ρώτημα;
- Αν είσαι τόσο στόκος που δεν καταλαβαίνεις τι να σε πω... Από το Χοντρούλης ρε.
- Και ποιος το λέει αυτό;
- Τί ποιος; Μόνο προχτές είδα 20 άτομα να το λένε ίσαμε 5 φορές σε ένα τρίλεπτο.
- Μήπως ήταν Τσικνοπέμπτη και αυτοί που το έλεγαν ήταν πιτσιρίκια που άκουγαν συγκροτήματα του Άλτερ;
- Γιατί, κι αυτοί αυριανοί σλάνγκαρχοι δεν είναι;

"Από νιούμπης φαινόμουνα πως θα γινόμουν μάγκας, μα τελικά απ\' την σλανγκιά απέχω παρασλάνγκας" ομολογεί με συντριβή Σλάνγκος Δράκος. (από Khan, 05/02/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified