Further tags

Όταν εκφέρουμε τον όρο, μιλάμε για γωνιακό μαγαζί, μαγαζί από το οποίο οι διερχόμενοι πελάτες μπορούν να περάσουν μπροστά από τις δυο (ή και περισσότερες) πλευρές του. Αποσπάται έτσι καλύτερα η προσοχή τους (από τις βιτρίνες του καταστήματος), από το να υπήρχε θέα μόνο από τη μια πλευρά του. Η κατάλληλη αξιοποίηση της κατάστασης παρέχει δυνατότητα επαύξησης του τζίρου του καταστήματος.

Η δυνατότητα επαύξησης των εισρεομένων χρημάτων μέσα από αξιοποίηση κάποιων καταστάσεων, μέσων, κλπ, αποτελεί την ιδιότητα κλειδί του συγκεκριμένου ορισμού. Διακρίνουμε δυο περιπτώσεις:

1) Αναφερόμαστε σε εταιρείες, ιδρύματα, οργανισμούς που, αξιοποιώντας θεμιτά & αθέμιτα μέσα, αλλά και κάποιες συγκυριακές καταστάσεις, μπορούν να επαυξήσουν τον τζίρο τους (βλ. παρ. 1, 2).

2) Σε εταιρείες, οργανισμούς, ιδρύματα, στους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί από κάποιους εργαζόμενους, ψάρεμα πελατών για τον εαυτό τους (βλ. παρ. 3).

  1. Αυτό που θέλω να πετύχω άμεσα στην ΑΕΚ και πιστεύω ότι ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται, εκτός από την τεράστια ιστορία της ομάδας, να είναι και ένα μαγαζί-γωνία! Σε οργάνωση, λειτουργία και φερεγγυότητα. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε άμεσα. Ότι καλύτερο κινείται αυτή τη στιγμή στην αγορά από πλευράς παικτών συζητάει με την ΑΕΚ. Κάτι που μέχρι πριν από δυο-τρεις μήνες φάνταζε εξωπραγματικό».
    Δες

  2. «Θαύμα παιδί μου θαύμα» ανακράζουμε. Η πονεμένη ΔΕΗ έγινε ξαφνικά… μαγαζί γωνία!...
    ...Λειτουργώντας σε απόλυτη σύμπνοια (καθότι εδώ δεν έχουν αντικρουόμενο συμφέρον) οι συντεχνίες (ΓΕΝΟΠ, κτλ) και η διοίκηση της ΔΕΗ (υπό την… πίεση υποτίθεται και των πρώτων) ζήτησαν ως μονοπώλιο τεράστιες αυξήσεις με το πρόσχημα των υψηλών τιμών καυσίμων, τις πήραν, αλλά τώρα που οι τιμές των καυσίμων καταρρέουν… παραμένουν αμετάβλητες οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν… τότε.
    Και βεβαίως δημιουργούν απίστευτα μονοπωλιακά κέρδη (με κύριο αποδέκτη το… κράτος) στην πλάτη της ελληνικής βιομηχανίας! Δες

  3. - Το ΙΚΑ είναι μαγαζί γωνία. Πας για επίσκεψη σε ένα γιατρό, σου κάνει έναντέμο των ικανοτήτων του σε λιγοστό χρόνο και σου λέει για τα περαιτέρω να περάσεις απ΄το γραφείο, γιατί περιμένουν πολλοί, γιατί εκεί θα έχεις και καλά, πιο εμπεριστατωμένη θεραπεία (με εξειδικευμένα όργανα, κλπ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χρησιμοποιείται προκειμένου να δείξει τον απόλυτο βαθμό κατά τον οποίον υπερτερεί αυτό το οποίο θέλουμε δια της φράσης να εξυψώσουμε. Η προέλευση της φράσης θα πρέπει ν' αναζητηθεί στα Λούκυ Λουκ.

- Πω ρε μαλάκα...τι μπουτάρες έχει αυτή η Ελένη...!
- Άσε φίλε! Τα πιο όμορφα μπούτια ανατολικά του Μισισιπή! - Γιατί ρε, δυτικά του Μισισιπή παίζουν καλύτερα;
- Πού να ξέρω ρε ζωέμπορα, λέμε τώρα...

Δικστής Ρου Μπήν. Ο νόμος δυτικά του Πέκος (από GATZMAN, 15/04/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το καφέ της Χαράς, είναι μια παλιά σειρά του Αντ-1 που προβλήθηκε στο διάστημα 2003-2006. Βασικοί πρωταγωνιστές, η Ρένια Λουιζίδου (στο ρόλο της Χαράς) κι ο Χάρης Ρώμας, στο ρόλο του συντηρητικού δημάρχου ενός παραδοσιακού χωριού της ορεινής Αρκαδίας.

Στη σειρά, η Χαρά υποδυόταν μιά μοντέρνα κοπέλα που άνοιξε ένα πολύ προχώκαφέ, για τα δεδομένα του χωριού αυτού. Το καφέ της Χαράς. Απ' εδώ ξεκινάει ο σλανγκισμός.

Όταν λέμε «πάμε για καφέ», συνήθως τουκανίζουμε, αφού ο καφές είναι συνήθως το δευτερεύον στοιχείο της υπόθεσης. Λες π.χ., πως πας για καφέ, ενώ στην ουσία θες να κάνεις μια σοβαρή επαγγελματική κουβέντα, να ψήσεις μια γκόμενα, να κάτσεις για να κοζάρεις κόσμο, να πας για απλό κουτσομπολιό και ένα σωρό άλλα πράγματα.

Εδώ όμως δεν τουκανίζουμε. Εδώ σλανγκίζουμε. Όταν μιλάμε εδώ, για καφέ της Χαράς, μιλάμε... για φραπέ από flocafe. (χωρίς να δίνουμε στόχο στους περίεργους).

Μιλάμε για έναν προχώ καφέ, για έναν καφέ που δίνει μοναδική χαρά στους θαμώνες, οδηγώντας τους σε πρωτοποριακές ερωτικές απολαύσεις. Για έναν καφέ που δεν φτιάχνεται με μηχάνημα, αλλά με το χέρι, ή με το πόδι (με το πόδι... φτιάχνεται δουλειά του ποδιού, δεν γίνεται), αλλά και με το μεράκι μιας έμπειρης μαστόρισσας.

- Πάμε Σαββατόβραδο για καφέ;
- Πάλι καφέ;
- Πάμε τότε, για φραπουτσίνο στο... καφέ της Χαράς;
- Μέσα. Αλλά σε ποιο απ' τα πολλά της αλυσίδας;

Είναι κεφάτος γυρίζει απ τον "Καφέ της Χαράς!" (από Vrastaman, 04/05/09)(από GATZMAN, 04/05/09)καφε α λα σκάρλετ ο χάρα   (από GATZMAN, 18/07/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χρησιμοποιείται ενίοτε και από άτομα τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά ότι φυσικά και δεν υφίσταται η «γωνία» Ανθίμου και Γαζή, αλλά θέλουν να υποδηλώσουν το ... ανύπαρκτο ή την αποφυγή ενός τρίτου ατόμου το οποίο δεν έχει γνώση αυτής της ... «ιδιαιτερότητας» (sic).

  1. - Πού θα σε βρώ αύριο;
    - Ανθίμου και Γαζή γωνία ρε μαλάκα... Αφού σου είπα ότι θα είμαι με την Τζούλια από το πρωί αύριο και θα βγάζουμε τα μάτια μας όλη μέρα... Πόσο μαλάκας είσαι;

  2. - Τί έγινε ρε μαλάκα με τον κ. Τρεχαγυρεύοπουλο;
    - Του έδωσα ραντεβού Ανθίμου και Γαζή γωνία του μαλάκα για αύριο... Και «τσίμπησε» ο βλάκας... Θέλω να τον δω να ψάχνει την ... γωνία...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

O άνευ ενδιαφέροντος και τεκταινόμενων τόπος (υποκειμένικά, έτσι;), όπου ακόμη και η αλώπηξ και ο γλαυκίσκος, χαρακτηριστικοί και επίμονοι νυκτόβιοι θηρευτές, ελλείψει εναλλακτικών, άγουσιν προς τούφα.

Αντλεί από την λαϊκή μας παράδοση και διατίθεται σε 15-σύλλαβο.

- Εγώ, κύριοι, για το καλοκαιράκι σας αφήνω γεια, Κηπουριό Γρεβενών και κάντε τα κουμάντα σας! - Τι λες ρε ανώμαλε, εκεί που λέει η αλεπού στον γκιώνη καληνύχτα;
- Έτσι, έτσι, εσείς να πάτε στην Καλλιθέα να πήξει η μούνα σας! Λέμμινγκς!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Οι απόλυτες εσχατιές, εκεί που χωρίζουν τα οικόπεδα του Αληθινού Θεού από του αλλουνούνα!

Τελευταίως και η πλατεία Ομονοίας.

- Κυκλαμίνων 506, στους Νέους Επιβάτες παρακαλώ!
- Τι λες βρε παιδί μου, τέρμα Θεού, αρχές Αλλάχ! Να σε πω, να αφήσουμε και το παλληκάρι Μενεμένη που βολεύει;

Got a better definition? Add it!

Published

Ακριβώς μπροστά, ενώπιον, σε πρώτο πλάνο (τοπικό επίρρημα).

Η προέλευση της φράσης πιθανό να προέρχεται από το ποδόσφαιρο, και συγκεκριμένα την επίδειξη κάρτας σε παίκτη από το διαιτητή, η οποία οφείλει να γίνεται με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο.

  1. [...] με ενοχλεί η σελίδα του [...], που μου βγάζει φάτσα κάρτα τα εθνικά σύμβολα —σημαίες και μακεδονίες—, με τα οποία λόγω ιδεών δεν τα πάω και τόσο καλά... Αλλά ας κάνει ότι θέλει το παιδί. (από συζήτηση στη Βικιπαίδεια)

  2. Περίπτερο φάτσα κάρτα στην παραλία Ωρεών: Πολλές διαμαρτυρίες είχαμε από τους Ωρεούς για την εγκατάσταση του περιπτέρου [...] ακριβώς δίπλα από την προβλήτα και στο μέσον του δρόμου που το καλοκαίρι σφύζει από κίνηση. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι είναι αντιαισθητικό και δε βοηθά την τουριστική εικόνα της παραλίας. (από τον Σερβιτόρο της Εύβοιας)

  3. Συναγερμός έχει σημάνει στην Ρόδο μετά την ανακοίνωση ότι ανώριμος ιδιώτης άφησε ελεύθερο έναν πύθωνα μήκους 5 μέτρων σε δασική περιοχή του Ασκληπειού. [...] οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ανησυχούν πάρα πολύ για την σωματική τους ακεραιότητα, αλλά για καλό και για κακό ας είναι όλοι προσεκτικοί. Δεν είναι και λίγο να έρθεις φάτσα κάρτα με έναν πύθωνα στα καλά καθούμενα! (από το newsfilter.gr)

(από vikar, 29/05/09)

Φάτσα με φάτσα: φάτσα κάρτα, φάτσα μπάτσα, φάτσα παρτίδα, φάτσα φιγούρα, φάτσα φόρα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, σλανγκιστί, δίνει αφορμή για μια παρετυμολογία. Δηλαδή το Κάιρο, όπως και το καΐκι, σημαίνουν τον καμμένο, την καμμένη φλάντζα, το καμένο χαρτί, τον καρακαμένο, το αποκαΐδι, τον φλατζοκαμμένο. Έχουν σχηματιστεί ανάλογες εκφράσεις, όπως «έφυγε για Κάιρο μεριά».

Να μην συγχέεται με το πραγματικό Κάιρο, που έχει την εξής ετυμολογία:
Κάιρο < αγγλικό Cairo < αραβικό Al-Kahira = νικηφόρος, πιθανόν προς τιμήν του Άραβα στρατηγού που κατέλαβε την Αίγυπτο το 969 μ.Χ. Το παλαιότερο όνομα της πόλης ήταν Khereohe/Kheriaha που σημαίνει πεδίο μάχης, επειδή σε εκείνη την περιοχή πολέμησαν δύο αιγυπτιακές θεότητες. Για την σλανγκ χρήση του Καΐρου βλ. και συνδέω με Κάιρο και Ο Αχιλλέας απ' το Κάιρο.

Πηγή: JohnBlack.

- Πολύ φευγιό ο δικός σου δικέ μου!
- Ναι, έχει φύγει για Κάιρο μεριά...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Γνωστός παραθεριστικός προορισμός των Θεσσαλονικέων, η παραθαλάσσια αυτή κωμόπολη της Χαλκιδικής διαφοροποιείται από μια και μόνη συλλαβή από το περίφημο παπάκι που το λένε και γατάκι ή μύδι, το πολυθρύλητο εξάρτημα που έκανε τις γυναίκες διάσημες σε όλο τον πλανήτη.

- Καλά, τί σου ήρθε και την έκανες τόσο νωρίς χθες βράδυ; Μιλάμε, με το που έφυγες, γέμισε ο τόπος Μουδανιά χωρίς το δα.
- Εμ, οι λακίεσμα πληρώνονται.

Δήμος Ν. Μουδανιών  (από allivegp, 14/06/09)(από allivegp, 18/06/09)

βλ. και Αρχιμήδης χωρίς το Μη

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

  1. Η θάλασσα, το ανοιχτό πέλαγος.
  2. Ο Πειραιάς για τους Αιγινήτες.
  3. Η φυλακή ή το τρελάδικο.
  1. Η κυρα-Σούλα όλη μέρα είναι μόνη, ο άντρας της είναι μέσα και ψαρεύει.

  2. Σήμερα θα λείπω, θα πάω μέσα για δουλειές.

  3. – Με τις μαλακίες που κάνεις θα σε κλείσουν μέσα στο τέλος.
    – Πού, στον Κορυδαλλό ή στο Δρομοκαΐτειο;

-20 χρόνια ήμουν μέσα. -Λαϊκή, Εθνική, Αγροτική, Πίστεως κι έτσι δικέ μου; Φτηνά την έβγαλες ρε φίλε! Εδώ κότα κλέβεις και πας απόσπασμα αμα λάχει ναουμ! (από Hank, 16/06/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified