Κομμέ χαρακτηρισμός του αντιχουντικού, είτε πρόκειται για την παλαιάς κοπής χούντα με το χαρακτηριστικό γυαλί είτε για νεόκοπες εκδοχές τ. χούντα του μνjημονίου και τα ρέστα παγωτά.

- Αντιχού, τ' είν' τούτο; ο εξολοθρευτής της κουκουβάγιας; θα γελάει ο κόσμος με την παπαριά που ανέβασες πάλι! Ο ορισμός είναι λάθος και θα πρέπει να κατέβει, αφού πρώτα απολογηθείς.
- Κι όμως compañero, κάπου είδα μια ολόκληρη αναφορά στο νέτι...μισό...μούμπλε μούμπλε...έλα, τσίμπα ένα παράδειγμα:

"πες μας με ποιον είσαι και άσε τις αόριστες μαλακίες και αν δεν στηρίζεις κανέναν, πρότεινε λύση για να καταλάβουμε. Γιατί πολλά γράφεις αλλά σε βλέπουμε να συχνάζει και σε αρκετά εκλογικά κέντρα, μεγάλε, μοναδικέ, αποκλειστικέ, αντάρτη, αντιφά, αντιχού κτλ" (εδώ)

Βλ. επίσης: αντιφά, αντικρά, κ.ο.κ.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κομμέ εκδοχή του "πρωθυπουργός", σπανίως εκφέρεται με καλή διάθεση.

- Με την επιστροφή του κου Τσίπρα θα έχουμε και ανασχηματισμό έτσι ώστε ο πρωθυ να απεγκλωβιστεί από τα "βαρίδια" της αριστεράς να πετάξει σαν την τρίχα από το ζυμάρι τους διαφωνούντες βουλευτές του έτσι ώστε μαζί με το "Ποτάμι", ΝΔ, ΠΑΣΟΚ να περάσει με μεγάλη άνεση το όποιο πρόγραμμα έχει υπογράψει. Αυτή την "αριστερά" σύντροφοι του Σύριζα ονειρευόσαστε? (εδώ)

- Πρωθύ εκτός πραγματικότητος: είπε τις ίδιες μαλακίες που λέει πάντοτε, τις ίδιες ασυναρτησίες, τα ίδια καραμπινάτα ψέμματα, τις ίδιες ανερμάτιστες παπαριές. Τί διάολο, σκατά έχει στο κεφάλι του και δεν καταλαβαίνει ότι γίνεται ανυπόφορος, ίσως ακόμη και στους τσανακογλείφτες του; (εκεί)

- Αν μη τι άλλο, ο πρωθύ παραδέχεται -εμμέσως πλην σαφώς- ότι αυτό το κωλοπολίτευμα που λέγεται "δημοκρατία" -και πρέπει να το φυλάμε ως κόρη οφθαλμού επειδή υποτίθεται πως είναι "το καλύτερο πολίτευμα του κόσμου"- έχει κι αυτό τα προβληματάκια του.

Πρωθύ ελαφρώς κομμέ

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Είναι η κάπως ειρωνική κομμέ για τα εναλλακτικά κινήματα και τους οπαδoύς τους. Πιο απαξιωτικά γίνεται εναλλακτικίλα.

  1. Τι κι αν αντί Βελλίδειο πάει στο Μπιτ παζάρ ή σταθεί έξω απο το Ιλάν Μερμέρ στην Χορχόρ; Χιππισμοί και εναλλά της συμφοράς. (εδώ)

  2. Προκύπτουν βάσιμες υποψίες ότι βγαίνοντας θα παρανομήσει; ε, και λοιπόν; Οι εναλλάδες και οι αντιεξουσιαστές δεν σημαδεύονται ακόμη στο μέτωπο με πυρωμένο σίδερο. Οι ομάδες γύρω του, τριγυρισμένες απο Τσιριμώκους, δύσκολα θα τον βοηθήσουν. Η βία που υποστηρίζει, στρέφεται εναντίον του ιδίου. Ας όψεται η μανούλα του. (thegreekcloud)

  3. Θα παρακαλεσω τους Djs του Εναλλα Ραδιο όπως καταθέσουν σήμερα μέχρι τις 6 το απόγευμα τα μεροκάματα τους για την άμεση καταβολή των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ευχαριστώ πολύ (εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η εκμετάλλευση στα κομμέ, -δεν ξέρω αν είναι αυθεντικό κομμέ, είναι περισσότερο κάτι σαν το ψυχανάλα, θεωρείται κάπως πιο μαγκίτικο να κόψεις αυτή την κατάληξη που καθιστά τη λέξη κάπως λόγια.

Το βρίσκουμε ήδη (1954) στο άζμα σε στίχους Χρήστου Γιαννακόπουλου και μουσική Μιχάλη Σουγιούλ "Σβήστε με απ' τον χάρτη".

Σβήστε μ’ απ’ το χάρτη
μια γυναίκα αγάπησα και μου βγήκε σκάρτη
μια γυναίκα αγάπησα και μου βγήκε σκάρτη
Είμαι για κρεμάλα
για φιγούρα μ’ ήθελε και για εκμετάλλα
για φιγούρα μ’ ήθελε και για εκμετάλλα
Είμαι για κρεμάλα

Μιχάλης Σουγιούλ

Ασφαλώς έχει και πολιτικοοικονομική διάσταση "εκμετάλλα αθρώπου από άθρωπο" κτλ. Γενικά είναι μεν παλαιός μαγκίτικος σχηματισμός, αλλά λέγεται και σήμερα για να αποφορτίσει μια συζήτηση μαγκίτικα να μη φανεί ότι χρησιμοποιούμε υπερβολικά τεχνικούς όρους ξέρωγω.

  1. Kαι έρχομαι εις το θέμα αποκομιδή σκουπιδιών. Kαλά, εδώ είναι που πέφτει η χοντρή η εκμετάλλα, καθότι το σκουπίδι, σκουπίδι είναι και ως σκουπίδι να πούμε, η ευαισθησία μεγαλύτερη, όπερ κι η εκμετάλλα μεγαλύτερη. Eκμετάλλα και παραπληροφόρησις. (Χάρρυ Κλυνν σλανγιωτατίζων εδώ).
  2. Δύσκολο πράμα να το καταλάβει ο εργατάκος, και ακόμα πιο δύσκολο να καταλάβει ότι στο σύστημα που ζούμε πέφτει εκμετάλλα. (Από Κομμουνιστικό Ιστολόγιο Ενημέρωσης).
  3. Με τους καταδότες και τους ψευτόμαγκες, τους γιαλαντζί αρσενικούς αγαπητικούς, τους μπασκίνες, τα χασίσια, τη βρομιά, την εκμετάλλα. (Ιστορία της Τρούμπας).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Οι διασυνδέσεις, από το αγγλικό connections.

  1. - Κάνε ρε Πέτρο κάνα κονέ μπας και πιούμε τίποτα απόψε.
  2. - Έχεις τίποτα κονέ καλά να μας βάλουν τσαμπέ;

Κονέ στα ασανσέρ. Σήμανση ασφαλείας. Εμπορικό κέντρο The Mall, Μαρούσι, Αττική. Φωτογραφία: Νοέμβριος 2014. (από patsis, 11/12/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified