Το κλασικό επιχείρημα αντλημένο από την Γραμματική, με το οποίο ο φωραθείς επί μπανιστηρίω σύζυγος (σύντροφος) προσπαθεί να διασκεδάσει την οργή της συντρόφου του. Υπονοείται ότι το αντρικό μπανιστήρι και η γυναικεία ζήλεια ανήκουν στην φύση των πραγμάτωνε, βιολογική αλλά και γλωσσική.

Λάουρα: Μένιοοο!!! Πάλι κοιτάς την Λίλιαν!
Μένιος: Ωχού! Είπαμε βρε Λαουράκι, ο οφθαλμός είναι γένους αρσενικού, η ζήλεια είναι γένους θηλυκού

Got a better definition? Add it!

Published

Πάγια φράση, που σημαίνει την πεμπτουσία του κουλέζικου και άνετου στυλ. Θέλει να πει ότι δείχνεις επίτηδες λίγο απρόσεκτος, για να μην σε περάσουνε για κάνα φύτουκλα του λάιφ-στάιλ, αλλά φροντίζεις ταυτόχρονα να είσαι πολύ μοδάτος.

Ήρθε ο Αντρέας με ένα και καλούα επιτηδευμένα ατημέλητο υφάκι, με το ρολόι πάνω απ' το πουκάμισο κτλ, για να μας το παίξει ότι είναι μπίζνεσμαν και δεν έχει χρόνο για να προσέχει τέτοιες λεπτομέρειες.

Δες και σπρετσατούρα

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο ιταλικός και διεθνής όρος για την επιτηδευμένη ατημέλεια. Είναι «το να κάνεις τα δύσκολα να φαίνονται εύκολα», ένα είδος αυτο-ειρωνείας στο εμφανισιακό σου στυλ. Κλασική σπρετσατούρα ας πούμε είναι να έχεις λίγο λυμένη την γραβάτα, και το ρολόι πάνω απ' το μανίκι του πουκαμίσου.

Στα '60ς ο Τζιάνι Ανιέλι εισήγαγε την σπρετσατούρα στο ιταλικό λάιφ-στάιλ, εμπνέοντας τον Τσερούτι και πολλούς άλλους. Ήθελε να δείξει ότι σαν μπίζνεσμαν δεν είχε χρόνο να αφιερώσει στο στυλ του, ενώ στην πραγματικότητα το στυλ του ήταν αποτέλεσμα εξαιρετικά προσεγμένου σχεδιασμού από ειδικούς στυλίστ.

Όλα τα λεφτά είναι το ρολόι του Ανιέλι πάνω απ\' το πουκάμισο! (από Lafkadio, 27/01/09)

Δες και κυβερνοσπρετσατούρα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το μπουζούκι είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο, με ρίζες από την Αρχαία Ελλάδα (θεωρείται απόγονος της πανδούρας –πληροφορίες εδώ) και πολλά ερεθίσματα από την ανατολή (κυρίως από την περίοδο της τουρκοκρατίας). Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι το συγκεκριμένο λήμμα δεν αναφέρεται στο όργανο αυτό στον πληθυντικό αριθμό.

Κι αυτό γιατί, η λέξη αυτή ζει ανάμεσά μας για να περιγράψει λιτά, λακωνικά και εύστοχα τα νυχτερινά κέντρα στα οποία –και όσον αφορά τα μουσικά όργανα– κύριος πρωταγωνιστής είναι το μπουζούκι.

Κάθε κλασσικός Ελληναράς (καθώς και e-λληνάρας ή e-λληναράς τολμώ να πω, εφόσον κάποια πράγματα είναι αναλλοίωτα στο πέρασμα των ετών), που σέβεται τον εαυτό του, επισκέπτεται αυτού του είδους μουσικές στέγες προκειμένου, αφενός να διασκεδάσει (όχι τόσο με τα μουσικά ακούσματα, όσο με το τρίπτυχο ποτό-γυναίκες-χαβαλές) και αφεδύο για να πουλήσει μούρη στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του.

Από την λέξη αυτή προκύπτουν αρκετοί παράγωγοι slang όροι, όπως οι παρακάτω ήδη υπάρχοντες ορισμοί: μπουζουκλερί, μπουζουκοδάνειο, μπουζουκομάγαζα, μπουζουκομούνι κ.ά.

Σε καμία περίπτωση ο παραπάνω ορισμός δεν υποτιμά το μπουζούκι ως όργανο. Είναι δεδομένο ότι είναι ένα από τα πλέον εκφραστικά όργανα και μία κύρια πηγή έμπνευσης και ψυχισμού των Ελλήνων. Είδη όπως το γνήσιο λαϊκό και το ρεμπέτικο (που χρησιμοποιείται κυρίως αυτό το όργανο) είναι κάτι παραπάνω από αξιοσέβαστα για όλους μας.

Επίσης, όπως τόνισα και παραπάνω, το μπουζούκι είναι ναι μεν το πρώτο από τα όργανα σε τέτοιου είδους κέντρα, αλλά σε καμία περίπτωση ο κεντρικός πρωταγωνιστής. Γιατί πολύ απλά, βασικός πρωταγωνιστής ή πρωταγωνίστρια για να γίνω πιο συγκεκριμένος, είναι η τουλάχιστον μία αοιδός (τις περισσότερες φορές και πολλές περισσότερες) που έχουν από φωνή μουνί κι από μουνί φωνάρα. Οι συγκεκριμένες αποτελούν πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό των ανδρών παρευρισκομένων σε τέτοια κέντρα. (Βλέπε φώτος).

  1. Από συνεργάτες του υπουργού επισημαίνεται ότι τα σχετικά δημοσιεύματα και η διάδοση της πληροφορίας για την παρουσία του στα μπουζούκια προέρχονται από οργανωμένη προβοκάτσια, που ως στόχο έχει να βλάψει την πολιτική εικόνα του υπουργού, ιδιαίτερα τώρα που το υπουργείο του βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. (εδώ)

  2. Τα μαγαζιά που φιλοξενούν “τα μπουζούκια” έχουν γίνει για να “τα οικονομίσουν χοντρά” κάποιοι, μαγαζάτορες της νύχτας ή “καλλιτέχνες” και όχι για να διασκεδάσουν τον κόσμο με την προσφορά πραγματικά λαϊκής μουσικής. (εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Είναι που φταίει το κλίμα, η διατροφή, το βάρος της Ιστορίας, τα 400 χρόνια υπό τον τουρκικόν ζυγόν, το άριον της φυλής μας, τα νεφελίμ, τι διάολο άλλο δεν ξέρω, αλλά η εθνική μας ταυτότητα προσδιορίζεται με γνώμονα αυτή την πάνσοφη ρήση. Γιατί, βρε παιδί μου, καλό είναι το να κάθεσαι και να μην είσαι όρθιος ή να μην καταπονείς το σώμα σου με σωματικές εργασίες, δε λέω, αλλά να, πιάνεται η μέση, ο αυχένας, μουδιάζει η ουρά, οι γοφοί, τρίζουν τα κόκκαλα όταν σηκώνεσαι, παθαίνεις μια αγκύλωση γενικώς, πράγμα που ουδέποτε συμβαίνει στο κρεββάτι, σε αυτή την άψογη ανθρώπινη επινόηση που σε τραβά σαν τον μαγνήτη και σε επαναφέρει στο λίμπο της εποχής όπου μεγάλωνες στην κοιλιά της μάνας σου. Εξάλλου το να είσαι ξαπλωμένος δεν σημαίνει ότι τεμπελιάζεις. Στο κρεβάτι μπορείς να κάνεις τα πάντα: να μελετήσεις, να γράψεις, να δουλέψεις στον Η/Υ, να φας, να πιεις, να κοιμηθείς, να γαμήσεις, να γαμηθείς, να δεις τηλεόραση, βίντεο, να ακούσεις ραδιόφωνο, να μιλήσεις στο τηλέφωνο, μόνο για κατουροχέσιμο πρέπει να σηκωθείς, για μαγείρεμα, για ψώνια, για να πλυθείς και κάποτε. Αυτό είναι όλο. Α, και για διακοπές.

Γύρισα… γύρισα και δεν έχω να σας γράψω για τίποτα. Οι διακοπές τέλειες όπως θα πρέπει να είναι οι διακοπές για τον καθένα. Οι δικές μου ήταν ήρεμες. Δεν έβλεπα την ώρα να φύγω για να λιώσω στην ξάπλα… ή για να είμαι ακριβής δεν έβλεπα την αιώρα! Ναι, ναι όπως το ακούτε δεν έβλεπα την αιώρα να φύγω, γιατί σε μία αιώρα την έβγαλα όλο το καλοκαίρι και σε μία πετσέτα στην παραλία… άντε και στον καναπέ της γιαγιάς. Γιατί αγαπητοί φίλοι μου όπως λέει και η γιαγιά μου («τι άτομο και αυτή) «καλό το καθισιό μα σαν την ξάπλα…»

ιντερνετικόν

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το ακραίο μανούλι! Δύο μανούλια σε συσκευασία ενός!

Ωπ! Κοίτα ένα μανουλομάνουλο που έσκασε μύτη!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Υπαρξιακή φράση που εκφράζει το παράλογο, την τυχαιότητα και την ενδεχομενικότητα (contingency) της ύπαρξης. Κανείς δεν μας ρώτησε για να έρθουμε σ' αυτήν την ζωή, ίσως και κανείς να μη μας θέλησε!...

Συνώνυμα: Ο σχιζοφρενής περιπτεράς με τη βελόνα!
All my daddy wanted was a blowjob!

(Κατά Αρκάν): Νεκρός: Δεν θα έπρεπε να έχουμε και μια δεύτερη ευκαιρία;
Άγγελος: Πρέπει να είσαι ευχαριστημένος που είχες και πρώτη! Ξέρεις τι χαμός γίνεται στο τμήμα αγέννητων ψυχών; Ουρές! Κι αν τυχόν τα καταφέρουν, το πιο πιθανό είναι να γεννηθούν Κινέζοι!

-Τι το ψάχνεις φιλάρα; Ποτέ δεν θα είναι καλύτερος αυτός ο ψεύτης ντουνιάς! Αφού γεννηθήκαμε από ένα τρύπιο προφυλακτικό!

All daddy wanted was a blowjob! (από Hank, 27/01/09)(από Galadriel, 07/03/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σύνθεση από το λαϊκό «δώσε βάση» και το κουλτουριάρικο «νόημα», όπως στα «το νόημα του έργου, της ταινίας, του βιβλίου» κ.ο.κ. Χρησιμοποίησε πολύ την ατάκα ο Χάρρυ Κλυνν σε έναν ήρωα λαϊκού Ελληνάρα που σε εποχή Μελίνας και κουλτούρα να φύγουμε γούσταρε να δει κουλτουριάρικες ταινίες κι άμα λάχει τις ανέλυε κιόλας, λέγοντας «δώσε βάση στο νόημα» κάθε φορά που επρόκειτο να πει υπερκουλτουριάρικη ατάκα.

Γενικά, η έκφραση λέγεται για να χαρακτηρίσει φαινόμενα υπερκουλτουρίασης, όπως ταινίες Αγγελόπουλου, Ταρκόφσκι κ.ο.κ. Επίσης, όταν ήρωας τέτοιου έργου πρόκειται να εκστομίσει φοβερή φιλοσοφικούρα ή ο σκηνοθέτης δίνει υπερβολική έμφαση σε σκηνή με και καλά συμβολισμό. Και όταν οποιοδήποτε πρόσωπο αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται να εκστομίσει βαρυσήμαντη πομπώδη ατάκα.

- Δώσε βάση στο νόημα! Την βλέπεις την μύγα που στα τελευταία είκοσι λεπτά της ταινίας προσπαθεί να αναρριχηθεί στο καλαμάκι του φραπέ, για να γλιτώσει την μάταιη τούτη ζωή της; Και με τέτοιες μουσικές συγχορδίες! Σίγουρα κάτι θέλει να πει ο Κισλόφσκι, αλλά τι;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Φράση από το σχολείο παλιότερων γενιών, σαν την δική μου, που ψάχναμε ακόμη να βρούμε τα «καλολογικά στοιχεία» στα ΚΝΕΛ (Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας), και δεν είχαμε εμπεδώσει τον μπαρτικό «θάνατο του συγγραφέα».

Η έκφραση χρησιμοποιείται για καταστάσεις «μιλάς με γρίφους, γέροντα». Λ.χ. ατάκες σε κουλτουριάρικες ταινίες. Ή υπονοούμενα και αιχμές που μια γκόμενα αφήνει να αιωρούνται στον αέρα.

  1. Στο λήμμα «χαμούρεμα» τι ήθελε να πει ο ποιητής Σλάνγκος Δράκος;

  2. Λίλιαν: Θα με κερδίσει όποιος από σας δεν ανεβαίνει στο συσιφόνι! Κι όποιος κάνει την καλύτερη ροδέλα!
    Μένιος στον Αντρέα: Τι εννοεί ο ποιητής;
    Αντρέας: Δεν ήξερες! Δεν έμπαινες στο slang.gr να μάθεις;

Σμιλεύοντας τους γρίφους (από Vrastaman, 28/01/09)Από το 4.45 μέχρι το 6.00 διαρκεί η απόλυτη "δώσε βάση στο νόημα" σκηνή! (από Hank, 28/01/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πήζει το τυρί / φτιάχνει τυρί.

Όταν κάποιος (συνήθως βαρεμένος μαθητής μέσα σε μια τάξη τη ώρα του μαθήματος) επιδίδεται στο ανασκάλεμα των περιεχομένων του παντελονιού του.

Κάποιος βαρεμένος μαθητής μέσα σε μια τάξη, την ώρα του μαθήματος, φτιάχνει τυρί, πήζει τυρόγαλο / μυτζίθρα / μυτζιθρόνι / κεφαλοτύρι.

Kavli Cheese Spread (από Vrastaman, 28/01/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified