Άλλος ένας χαρακτηρισμός για τον πούστη.

Χρησιμοποιείται απο παλιότερους ανθρώπους «της πιάτσας» οι οποίοι έζησαν τα πρώτα μοντέλα του εν λόγω αυτοκινήτου και φυσικά γνωρίζουν πως το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι παίρνει τη μηχανή από πίσω.

Συνομιλία σε επαρχιακό μηχανουργείο:
- Κοίτα ρε 'συ γκόμενα που κυκλοφοράει ο Ντίνος!
- Ναι καλά, φολκσβάγκεν κλούβα είναι ο τύπος και μάλιστα με πολλά χιλιόμετρα!
- Άααντε ρε! Η μάνα του το ξέρει ή να της το πούμε;

(από xikis, 06/01/09)(από xikis, 06/01/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο φαντάρος που είναι επιρρεπής στο φίδιασμα. Έχει αναπτύξει σε τέτοιο βαθμό τις ικανότητές του στην απόκρυψη-κάλυψη-προσαρμογή στο περιβάλλον του, ώστε να τον ταυτίζουν επάξια με τα εν λόγω ερπετά. Όπως και για τα φίδια, έτσι και γι' αυτόν η ιδιότητα αυτή είναι κριτήριο επιβίωσης, δεδομένου ότι όσο καταφέρνει να μένει στην αφάνεια, είναι σχετικά απίθανο να τον ανακαλύψει κάποιος (ανώτερος) και να τον χώσει.

  1. Αξιωματικός, μπαίνοντας στην αποθήκη με τα σκαπτικά:
    - Ρε φίδι! Γιατί δεν είσαι στο τσάπινγκ μαζί με τους άλλους;!
    Κουλουριασμένος φαντάρος:
    - Σςςςςςς...

  2. Το δεύτερο και χειρότερο, ο στρατός είναι ένα τεράστιο σχολείο της Λούφας. Πολύ γρήγορα σου μαθαίνει να επιζητάς να τη γλιτώσεις από το καθετί. Λίγο αργότερα μαθαίνεις και να τα καταφέρνεις αποτελεσματικά στο λεγόμενο «φίδιασμα» (παραμένεις κρυμμένος αποφεύγοντας την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας). Έτσι καλλιεργήθηκαν γενιές δημοσίων υπαλλήλων. (Από βλόγιο.)

Χρησιμος και για τον στρατο (από xikis, 30/12/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η εταιρία η οποία ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν τον σύγχρονο Έλληνα. Σ' αυτά συγκαταλέγονται οι κακόγουστες τηλεοπτικές διαφημίσεις, αλλά κυρίως η αυξημένη εκπομπή αερίων θερμοκηπίου μέσω του ρεψίματος (ερμηνεύοντας και μια παλαιότερη δήλωση του Π. Αθανασόπουλου), που προκαλεί η κατανάλωση των κατά τα άλλα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων που παράγει. Τέλος αξίζει να αναφερθεί και το μοναδικό ηχόχρωμα του ρεψίματος που παράγεται, το οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν ηχορύπανση Α' βαθμού.

- Ρρρρρρρρρπ!
Σλόγκαν: άλλο ένα προϊόν ποιότητας μόνο από την τρία ρέψιλον!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σαν ουσιαστικό σημαίνει πουτάνα. Σαν επίθετο, απ' όπου και κατάγεται ετυμολογικά το ουσιαστικό, χαρακτηρίζει κάτι με την ιδιότητα του καθαρού.

Η λέξη άρχισε να χρησιμοποιείται ευρύτερα μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, όπου η έφεση των γυναικών προσφύγων στην καθαριότητα προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους ιθαγενείς, οι οποίοι όπως φαίνεται ήταν τσακωμένοι με τα σαπούνια.

Τη μοναδική εξαίρεση ως τότε αποτελούσαν οι ντόπιες πουτάνες, που η φύση της εργασίας τους τις υποχρέωνε να πλένουν συχνά τα ρούχα τους, τα σκεπάσματά τους αλλά και τους εαυτούς τους. Έτσι, οι σοφοί ημών πρόγονοι ταύτισαν επαγωγικά την ιδιότητα της καθαρής με την ιδιότητα της πουτάνας.

Μαρίκα: Να χαίρεσαι τη νύφη σου, καλή κοπέλα φαίνεται. Και καθαρή...
Κατίνα: Άσε με Μαρίκα μου, να δω τι θα κάνω με τη παστρικιά που μου κουβάλησε ο γιος μου!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ασθένεια ευρέως διαδεδομένη σε όλα τα μήκη και πλάτη της γής. Πλήττει άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και κοινωνικής κατάστασης. Τα συμπτώματα που προκαλεί περιλαμβάνουν αποστράγγιση φαιάς ουσίας, μερική ή και πλήρη έλλειψη ειρμού και γενικότερα έλλειψη επαφής με το γύρω περιβάλλον.

Αν και η επιστήμη δεν κατέληξε σε σαφή συμπεράσματα για τον τρόπο θεραπείας της, εντούτοις σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε βελτίωση της κατάστασης των υποκειμένων, με χρήση ύβρεων, φωνασκίας και χτύπημα με βαριά αντικείμενα.

Σημείωση: οι παραπάνω θεραπείες δεν έχουν την έγκριση του ΕΟΦ.

Χτύπησε πάλι η βληματίωση! Καλά ρε Λόλα, πήγες κι έβαλες την πίτσα μαζί με τ' αλουμινόχαρτο στα μικροκύματα; Θα μας κάψεις ζωντανούς!

Βλ. και σχετικά λήμματα: βλήμα και βλήμαντρο

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Άκλιτη λέξη, η οποία υπάρχει στο λεξιλόγιο των ψαράδων της Ανατολικής Χαλκιδικής, απ' όπου και «αλιεύτηκε». Χαρακτηρίζει καταστάσεις που εξελίσσονται ομαλά. Προφέρεται και μπζβι από τους πολύ βαριεστημένους.

Όλα μπίζιβι! (όλα καλά)

Δε ξέρω τι έπαθε η μηχανή. Χθες ακόμα δούλευε μπίζιβι!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παράφραση της λέξης αμαρτωλή, με διατήρηση (λίγο-πολύ) της σημασίας της, κατά το αρματολός (και κλέφτης). Κατάσταση, η οποία αν και έχει προκαλέσει πρόβλημα σε αυτόν που την διηγείται, στην ουσία έχει ήσσονος σημασίας γενεσιουργή αιτία.

- Τι έγινε ρε, πάλι τσακωμένοι είστε με τη Λίτσα;
- Άστα, αρματωλή ιστορία. Με ρώτησε αν την αγαπάω κι εγώ της απάντησα πως πρέπει πρώτα να ρωτήσω το λογιστή μου!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified