Further tags

Ο νεαρός Αμερικάνος. Γνωστοί οι Αμερικάνοι για την αφέλεια και την ηλιθιότητά τους που την αποδεικνύουν ειδικά όσον αφορά θέματα πολεμικών συγκρούσεων. Να θυμηθούμε το Βιετνάμ; Θα τελείωναν σε χρόνο ντετέ και ακόμα προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους. Να θυμηθούμε την Γιουγκοσλαβία; Πίστεψαν ότι με το να την ισοπεδώσουν θα μπορούν τα παιδιά τους να πηγαίνουν άφοβα διακοπές εκεί και ας μη γνώριζαν ούτε σε ποια μεριά του πλανήτη βρίσκεται! Άσε που ακόμα δεν μπορούν να χωνέψουν την κασκαρίκα που φάγανε όταν αντί για την Γιουγκοσλαβία βρέθηκαν στην λαχαναγορά της Θες/νίκης! Όταν λοιπόν λέμε κάποιον αμερικανάκι τον θεωρούμε από αφελή έως ηλίθιο.

  1. Μην μου το παίζεις αμερικανάκι, ξέρεις πολύ καλά σε ποιο θέμα αναφέρομαι!

  2. Για αμερικανάκι με περνάς; Nομίζεις ότι δεν κατάλαβα εχθές τα υπονοούμενα που έλεγες στον Κώστα;

Τα αμερικανάκια δεν είναι χαζά (με υπότιτλους) - το παιγνίδι είναι σικέ αλλά έχει πλάκα. (από Galadriel, 23/02/09)

Δες ακόμη: αμερικλάνος.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο πανύβλαξ, ο κρετίνος, ο στόκος, που τα χάφτει όλα. Ο εξαιρετικά εύπιστος άνθρωπος χωρίς κριτική ικανότητα για το παραμικρό.

Ρε χάπατο, φτύσ' τ' αγκίστρι, σε δουλεύουνε ρεεε! πάρ' το χαμπάρι επιτέλους! δε γουστάρει εσένα το θεόμουνο, δεν το καταλαβαίνεις;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ένα μάλλον μικρό πετρόψαρο που έχει τη φήμη ότι είναι πολύ κουτό.

Μεταφορικά, ο βλάκας. Ειδικότερα, ο βλάκας που κοιτάει με το βλέμμα απλανές και - οπωσδήποτε αυτό - το στόμα ανοιχτό. Κατ' επέκταση, και το κορόιδο, το εξαιρετικά εύπιστο άτομο.

Χρησιμοποιείται κυρίως στη φράση «Τι κοιτάς σαν χάνος, ρε;» - ή, εναλλακτικά, «τι χάσκεις σαν χάνος;». Είναι ερωτήσεις που κλασικά απευθύνουμε σε τύπο που έχει καρφωθεί είτε διότι έχει μείνει μαλάκας λόγω έκπληξης είτε διότι έχει αφαιρεθεί τελείως είτε διότι υπάρχει μια προσωρινή διακοπή στη δορυφορική επικοινωνία με τον πλανήτη του. Χαρακτηρίζοντας τον χάνο, υπονοούμε ότι αυτή η έκφραση του προσώπου είναι και ασφαλής ένδειξη χαμηλού άι-κιου. Πιο συγκεκριμένα, υπονοείται ότι και άτομο με τέτοια φάτσα όποια παπάρα και να του πουν θα την πιστέψει - από δω και η φράση «το έχαψε σα χάνος».

Όλα αυτά διότι ο χάνος θεωρείται το κατ' εξοχήν χαζό ψάρι.

  • ορμάει αμέσως στο δόλωμα, το καταπίνει με τη μία και πιάνεται εύκολα στο αγκίστρι
  • αφου πιαστεί, δεν κάνει τίποτε - κάθεται και περιμένει να τον ανεβάσεις
  • όταν ανεβεί στη βάρκα έχει το μάτι γουρλωμένο και το στόμα ορθάνοιχτο

    Βεβαίως, οι χαζοί χάνοι ευδοκιμούν και οι τσιπούρες που περνιούνται για ξύπνιες, μαγκιόρες κι αλανιάρες κοντεύουν να εξαφανιστούν.

  1. Τι έχεις πάθει ρε παιδί μου και με κοιτάς σα χάνος; Σκουρδουμπλούκου; Έλα, ξεκόλλα.
    - Μα... (αντιγραφή από το παράδειγμα στο λήμμα σκουρδουμπλούκου)

  2. - Τι χάσκεις σα χάνος, ρε; Πρώτη φορά βλέπεις τραβέλι με τρία αρχίδια να πιπώνεται μόνο του; Καουμπόικα στο χωριό σου δεν είχατε;

  3. Κοντεύει να μην μείνει ούτε μια πράσινη σπιθαμή δάσους και σεις παίζετε παιχνιδάκια,για να χρυσώσετε το χάπι στον Έλληνα! Δεν φταίτε κύριε υπουργέ, ούτε σεις ούτε η κυβέρνησή σας, όντως! Φταίει ο Έλληνας που πίστεψε ότι είσασταν οι σωτήρες του! Φταίει ο Έλληνας που έχαψε τα ψέμματα σαν τον χάνο! (από εδώ))

Χάνος - το ψάρι (από poniroskylo, 13/01/09)(από perkins, 06/06/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στέλεχος είναι ο χαρακτηρισμός ενός εργαζομένου, τον οποίο η εταιρεία στην οποία εργάζεται τον έχει πιάσει κορόιδο ή κότσο.

Ως στέλεχος χαρακτηρίζει μια εταιρεία έναν εργαζόμενο όταν:

  1. Του δίνει ένα τίτλο τύπου manager και άλλες τέτοιες παπαριές,
  2. Τον αμοίβει με κατιτίς παραπάνω από το κανονικό της σύμβασης αλλά
  3. Τον φορτώνει με περισσότερες ευθύνες,
  4. Τον βάζει να δουλεύει 12ωρα και 15ωρα ή Σαββατοκύριακα και
  5. Δεν του πληρώνει τις υπερωρίες που δικαιούται.

Ο εργαζόμενος νιώθει μεγάλο στέλεχος = κορόιδο όταν διαπιστώσει ότι αν δούλευε σαν ένας απλός εργαζόμενος και πληρωνόταν τις υπερωρίες του και πιο πολλά θα έβγαζε και δεν θα τον πρήζανε τόσο και θα ήταν καλύτερα στην προσωπική του ζωή.

- Γιώργο , πήγα τώρα στον διευθυντή μου και του είπα ότι δεν μπορώ να έρθω και το άλλο σαββατοκύριακο στην δουλειά γιατί έχω κάποιες σημαντικές κοινωνικές υποχρεώσεις. Και ξέρεις τι μου απάντησε; Ότι δεν γίνεται να λείψω γιατί είμαι σημαντικό κομμάτι στην εταιρεία, ότι η εταιρεία έχει επενδύσει πολλά πάνω μου και άλλα τέτοια...
- Σε βλέπω και σε θαυμάζω. Μπράβο σου Γιάννη! Είσαι μεγάλο στέλεχος!
- Ρε σύ Γιώργο δεν κόβεις το δούλεμα που τα έχω πάρει στο κρανίο! Άντε!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

H Λέξη Αφελίμ προέρχεται εκ της λέξης αφελής και παραπέμπει στις λέξεις: Νεφελίμ - Ελοχίμ των Λιακούριων θεωριών. Μιλάμε για τους αφελείς αυτής της πλάσης. Θα μπορούσε κανείς να πει, πως όπως θεωρητικά τουλάχιστον κάποιοι πιστεύουν πως υπάρχουν απόγονοι των Νεφελίμ και των Ελοχίμ, έτσι θα μπορούσαν να υπάρχουν και απόγονοι των Αφελίμ.

Οι Αφελίμ ήταν πανταχού παρόντες στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Καλοπροαίρετοι και αφελείς παρασύρονταν πάντα από τη ρητορική δεινότητα των απανταχού biri biri maker. Οι εποχές αλλάζουν, οι τακτικές και οι πρακτικές μπορεί να διαφέρουν, οι ρόλοι ποτέ. Απλά σε κάθε εποχή οι biri biri makers αξιοποιούσαν στο έπακρο τα διαθέσιμα εφόδια, για να πετύχουν το δόλιο σκοπό τους.

Οι λαοπλάνοι διαγνώνουν τις αδυναμίες των απλών ανθρώπων, τα όνειρα τους, τις ανάγκες τους, τους πουλούν φούμαρα και τους τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Με τη δύναμη το λόγου τους και τα επικοινωνιακά τους χαρίσματα, κάνουν το αδύνατο να φαντάζει δυνατό και το καλό ύποπτο. Είναι ικανοί στο να δημιουργήσουν προβληματισμούς για το πλέον ξεκάθαρο θέμα κάνοντας πανεύκολα την τρίχα τριχιά. Είναι δεινά ταλέντα στο να ανάγουν το αληθοφανές σε αληθές για να μπορέσουν να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Οι συγκεκριμένοι λαοπλάνοι είναι άσοι στις συνομοσιολογίες. Μιλούν ψυχωμένα και θεωρούν πως αφυπνίζουν τις μάζες. Αισθάνονται περιχαρείς όταν συμβεί κάποιο μπάχαλο, γιατί τότε τους δίνεται η ευκαιρία να υφάνουν ένα απίστευτο πλαίσιο μυστηρίου, το οποίο αξιοποιούν προς ίδιον όφελος.

Οι Aφελίμ πάλι, χωρίς καμιά κριτική διάθεση, προσπαθώντας να φύγουν από το δόκανο των κακών ή των υποτιθέμενων κακών, πέφτουν στο δόκανο των λαοπλάνων. Υπάρχουν και κάποιοι εκ των Αφελίμ που αισθάνονται πως οι λαοπλάνοι κολακεύουν την πονηρία τους. Αυτό τους φέρνει πιο κοντά τους. Η εμπιστοσύνη που τους δείχνουν τους τυφλώνει και έτσι αυτοί πέφτουν πιο βαθιά.

Οι λαοπλάνοι αυτοί μπορεί να 'ναι Λιακό style, μπορεί να 'ναι από το χώρο της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της δικηγορίας, της εκκλησίας,του ποδοσφαίρου και γενικότερα στους χώρους δουλειάς, παντού. Σε κάθε χώρο εκμεταλλεύονται τις ελπίδες των ανθρώπων και σε κάθε χώρο διαστρεβλώνουν και λασπώνουν κάθε άδολη δραστηριότητα. Ο στόχος τους είναι η μάσα. Σαν ύαινες που οσμίζονται ψοφίμια, ψυλλιάζονται την ανασφάλεια των ανθρώπων και σαν γατόνια που είναι ποντάρουν στην ευαισθησία των άλλων για να πετύχουν το σκοπό τους.

  1. -Ακουσες χθες τι είπε ο Λιακό, αναφερόμενος στα γνωστά γεγονότα που ταλανίζουν την κοινή γνώμη;
    -Τι είπε πάλι;
    -Μίλησε για αποσταθεροποιητικούς κύκλους, για σφραγίδες που ανοίξανε, για το μέλλον που μας χτυπάει την πόρτα, για τις αδελφότητες των... μπλα... μπλα...για τις προφητείες... μπλα... μπλα...
    -Και το κατέληξε σε ένα πακέτο που έχει ετοιμάσει για την περίσταση;
    -Πώς το κατάλαβες; Παρακολουθούσες;
    -Όχι βέβαια. Δυο επεισόδια του... να δεις καταλαβαίνεις την τακτική του. Παράγγειλες; -Ναι βέβαια. Είναι να χαθεί τέτοια ευκαιρία;
    -E, είσαι απόγονος των Αφελίμ. Δε χωρεί αμφιβολία.
    -Αφελίμ; Έχω χάσει επεισόδια;
    -Τι επεισόδια ρε καημένε. Εσύ κι οι όμοιοι σου είσαστε οι απόγονοι των Αφελίμ που μασάτε το χόρτο που σας σερβίρουν και σε dt θα κάνετε μεγιστάνες τα λαμόγια της συνομοσιολογίας.

  2. (Από φόρουμ)
    Eνδιαφέρον θέμα… Εξαρτάται φαντάζομαι από την οπτική γωνία που έχει ο καθένας. Ο οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο νεοέλληνας είναι ένα Αλβανο-σλαβο-τουρκο-μογγολικό υβρίδιο. Ο οπαδός του ΛΑΟΣ μάλλον ότι είναι απόγονος των ΕΛ. Οι δε οπαδοί των δύο κομμάτων εξουσίας τον θεωρούν κάφρο.
    Η προσωπική μου άποψη-αλλά εγώ είμαι απόγονος των Αφελίμ- είναι ότι ο νεοέλληνας πλέον δεν είναι παρά ένα κακομαθημένο ζωντόβολο που θεωρεί πολιτισμό τα μπουζούκια και τη Μadonna (μεγάλη η χάρη της) και πως έχει μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις.Νομίζω ότι εξάντλησα το θέμα και αποχωρώ…
    Βλέπε
    Το ελληνικό ερωτηματικό πρέπει να γίνει αλλοδαπό.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σύνθετη λέξη από τα χάφτας + βλάκας. Όταν μόνο μία εκ των δύο λέξεων δεν επαρκούν για να εκφράσουμε την αγανάκτηση μας για κάποιον άλλο, αυτή είναι η τέλεια λέξη!

- Άντε ρε παλιο$%^# γαμώ το μουνί&^%$^(#@$.....!!
- Τι βρίζεις και συ ρε... Χαφταβλάκα!!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κάποιος που αναζητά τη λύση ενός περίπλοκου ζητήματος με παιδαριώδεις μεθόδους και θεωρεί τον εαυτό του εξπέρ στην επίλυση τέτοιων ζητημάτων. Κάνει λάθος εκτιμήσεις τόσο στο ζήτημα όσο και στις ικανότητες του.

- Καλά... έχει φάση ο Νώντας. Το παίζει αστυνόμος Σαΐνης. Φαντάζεται διάφορα άσχετα πράγματα και η πλάκα είναι πως νομίζει πως θα βρει την άκρη σε τέτοιο κυκεώνα. Θα μπει σε περιπέτειες με το μυαλό που κυβερνάει...
- Άστον να πάθει σοκ, μήπως και ξυπνήσει.
- Τι να ξυπνήσει μωρέ; Την έχει πατήσει ουκ ολίγες φορές αλλά είναι ψωνισμένος ο άνθρωπος.

Εμπρός καλό μου χέρι! (από Galadriel, 07/06/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αυτός που τα χάφτει όλα.

— Καλά, τι ζώον είναι αυτό;
— Ναι ρε συ, είναι μεγάλος χάφτας...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Βασικά, καλό παιδί - αλλά και κομμάτι σπασαρχίδης και λίγο μαλακάκος.

Είναι ο τύπος ο καλοπροαίρετος ο οποίος, όμως, γίνεται αφάνταστα κουραστικός. Θέλει να κάνει μία τουλάχιστον καλή πράξη την ημέρα και προσφέρεται φορτικά να βοηθήσει χωρίς να του το ζητήσει κανείς. Έχει ηθικές αρχές παλαιάς κοπής και φροντίζει να το ξέρουν όλοι. Και σε φάσεις που όλοι είναι χύμα στο κύμα, αυτός επιμένει να φτιάχνει χωρίστρα -μεταφορικά και συχνά και κυριολεκτικά. Στο σχολείο ήταν πιθανότατα απουσιολόγος.

Καπάκι σ' όλα αυτά, συνήθως είναι και loser και πιάνεται σχετικά εύκολα κορόιδο. Διότι μπορεί να ξέρει να δένει σαράντα δύο είδη κόμπων αλλά στα καθημερινά μασάει, π.χ. σε ό,τι έχει σχέση με λεφτά. Στα χαρτιά είναι ο κλασικός αιμοδότης, ενώ και στα γκομενικά είναι θύμας: η πρώτη καπάτσα γκόμενα που θα του τύχει τον έχει βάλει στο βρακί της με τη μία.

Σημειωτέον ότι ο προσκοπισμός καλωσορίζει μικρούς και μεγάλους.

- Κωστάκη, τι έγινε; Τα πήρατε πίσω τα ενοίκια που σας είχε κρατήσει η κυρία Χατζηκωλάρα; - Μπα, δεν τα δίνει ... μάλλον δικαστικώς θα το πάμε τώρα το θέμα. Ευτυχώς, προσφέρθηκε ο ξάδερφος της Φιφής να βοηθήσει ... πολύ καλό παιδί ...
- Όοοχιιι, μή αυτόν ... είναι πρώτος χασοδίκης ... τελείως πρόσκοπος ... Έσο έτοιμος για μαλακία ... θα βάλει η Χατζηκωλάρα κάναν ατσίδα δικηγόρο και θα το τυλίξει το προσκοπάκι σε μια κόλα χαρτί και θα βγείτε να χρωστάτε κι από πάνω ...

(από poniroskylo, 01/05/08)(από poniroskylo, 01/05/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το πολύ μεγάλο και μόνιμο θύμα. Αυτός που μια ζωή πιάνεται κορόιδο και οι άλλοι τον εκμεταλλεύονται. Πολλοί το ξέρουν ότι είναι ριγμένοι και, για κάποιον λόγο, το υπομένουν. Άλλοι την πατάνε κατ' εξακολούθηση προσπαθώντας να κάνουν τον έξυπνο.

Σχετικά λήμματα: «μασάει η κατσίκα ταραμά», loser

Βεβαίως και του τα φάγανε... Τί ήθελε να μπλέξει μ' αυτούς; Και καλά δεν ήξερε... γιατί δεν ρώταγε; Αλλά, ο άνθρωπος είναι μεγάλος θύμας... μια ζωή κάνει τον μάγκα και μια ζωή τρώει παπάρες.

Ναι, αλλά... (από Galadriel, 07/03/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified