Further tags

Ο αισιόδοξος για τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ο τεχνο-οπτιμιστής, αγγλιστί techno-optimist.

Ο Hoffman, που αυτοαποκαλείται «τεχνο-αισιόδοξος», παρομοίασε την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με εκείνη των αυτοκινήτων. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Εκ της αγγλικής λέξης negging εκ του negative. Σημαίνει το να χειραγωγώ συναισθηματικά μέσω του να κάνω αρνητικά και υπονομευτικά σχόλια συνεχώς, στο οποίο κολλάνε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, προκειμένου να αποδείξουν την αξία τους.

Τα ρεντ φλαγκς υπήρχαν από την αρχή της σχέσης, ειδικά το πώς σε νέγκαρε, αλλά εσύ δεν τα έβλεπες, γιατί τότε δεν ήσουν ώριμος.

Got a better definition? Add it!

Published

Μία από τις σημαντικές λέξεις του 2023. Νεολογισμός που αποτυπώνει τη σύζευξη της πολιτικής (politics στα αγγλικά) με τη διασκέδαση (entertainment στα αγγλικά). Οι πολιτικοί καλούνται πλέον να προσφέρουν ψυχαγωγικό θέαμα κατάλληλο για τις νέες πλατφόρμες (κυρίως το TikTok). Στόχος η διεισδυτικότητα στην «απολιτίκ» Γενιά Ζ, που τα περισσότερα από αυτά που είδε τα βρήκε σούπερ κριντζ. Από το αγγλικό politainment.

Όταν ο μπουλντόζας ο Έβερτ έκανε πολιτέινμεντ, οι Αμερικανοί τρώγανε ρίζες.

Got a better definition? Add it!

Published

Μία από τις σημαντικές λέξεις του 2023. Είναι ο διαπιστευμένος «αναγνώστης» που αναλαμβάνει να συνετίσει λογοτεχνικά έργα έτσι ώστε να είναι συμβατά με τις πάμπολλες «σύγχρονες ευαισθησίες». Από το αγγλικό sensitivity reader.

Αναγνώστες ευαισθησίες ξαναδιαβάζουν τα μυθιστορήματα Τζέιμς Μποντ του Ίαν Φλέμινγκ και τους αφαιρούν όλες τις σεξιστικές αναφορές.

Got a better definition? Add it!

Published

Αυτός που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθεί να σε αποτρέψει από το να καταναλώσεις ένα συγκεκριμένο προϊόν με το επιχείρημα ότι είναι ανήθικο. Επιτελεί δηλαδή τον αντίθετο ρόλο από τον ίνφλουενσερ.

Μας τα έχει κάνει τσουρέκια ο ντείνφλουενσερ με το διαρκές virtue-signalling του.

Got a better definition? Add it!

Published

Τρανσφεμινισμός (ή και τρανς φεμινισμός) ονομάζεται ο όρος που έχει αποδώσει η ακτιβιστής και ακαδημαϊκός Έμι Κογιάμα "στο κίνημα των τρανς γυναικών, για την ελευθερία όλων των γυναικών και παραπέρα". Η Κογιάμα αναφέρει ότι το εν λόγω κίνημα είναι ανοιχτό και για άλλα queer και ίντερσεξ άτομα, καθώς και για τρανς άνδρες, μη τρανς άνδρες (cisgender), μη τρανς γυναίκες (cisgender), όπως επίσης και σε όλα τα άτομα που υποστηρίζουν την ανάγκη των τρανς γυναικών ή ατόμων, όπου η υποστήριξη αυτών των δικαιωμάτων τους βοηθά και για τη δική τους απελευθέρωση. Ο τρανσφεμινισμός ορίζεται γενικότερα ως «μία προσέγγιση του φεμινισμού, η οποία προέρχεται από τρανς πολιτικούς». (Εδώ).

Ο τρανς-φεμινισμός (δηλαδή οι τρανς προσεγγίσεις στα φεμινιστικά ζητήματα, ή οι φεμινιστικές προσεγγίσεις στα τρανς ζητήματα) είναι μια από τις πολλές υποκατηγορίες του Τρίτου Κύματος του φεμινισμού. Οι απαρχές του είναι άμεσα συνδεδεμένες με αρκετά από τα υποκινήματα μέσα στον φεμινισμό, ιδιαίτερα τον sex-positive φεμινισμό, τον μεταμοντέρνο / μετα-στρουκτουραλιστικό φεμινισμό, την queer θεωρία και τη διαθεματικότητα. Αυτά τα νήματα του φεμινισμού απομακρύνονται από τη θέαση του σεξισμού ως μια μονοδιάστατη υπεραπλουστευμένη μορφή καταπίεσης όπου απλώς οι άντρες είναι οι τύραννοι και οι γυναίκες οι καταπιεσμένες.

Αντίθετα, αυτοί οι φεμινισμοί αναγνωρίζουν τις πολλές και διαφορετικές μορφές του σεξισμού -τις διακρίσεις που βασίζονται στο βιολογικό ή το κοινωνικό φύλο ή τη σεξουαλικότητα. Παράλληλα με τον παραδοσιακό σεξισμό (όπου οι άντρες θεωρούνται πιο αποδεκτοί από τις γυναίκες) υπάρχει και ο ετεροσεξισμός (όπου οι ετεροφυλόφιλοι θεωρούνται πιο αποδεκτοί από τους ομοφυλόφιλους) και ο μονοσεξισμός (όπου οι άνθρωποι που έλκονται ερωτικά μόνο σε ένα φύλο θεωρούνται πιο αποδεκτοί από τους ανθρώπους που έλκονται ερωτικά σε πάνω από ένα φύλο), και ο ανδροκεντρισμός (όπου οι εκφράσεις αρρενωπότητας θεωρούνται πιο αποδεκτές από τις εκφράσεις θηλυκότητας) κ.ο.κ.

Υπάρχουν κι άλλες μορφές περιθωριοποίησης στην κοινωνία μας, όπως ο ρατσισμός, οι ταξικές διακρίσεις και οι διακρίσεις βάσει αναπηρίας. Όπως έχουν επισημάνει και μη-λευκές φεμινίστριες*, αυτές οι μορφές διακρίσεων όχι μόνο δεν δρουν ανεξάρτητα, αλλά τέμνονται σε διάφορα σημεία και οξύνουν η μία την άλλη. Μια μη-λευκή γυναίκα δεν αντιμετωπίζει τον ρατσισμό και τον σεξισμό ανεξάρτητα. Ο σεξισμός που αντιμετωπίζει είναι συχνά ρατσιστικός και ο ρατσισμός που εισπράττει είναι συχνά σεξιστικός. Αυτή η έννοια της διαθεματικότητας είναι πλέον πολύ αποδεκτή ανάμεσα στ@ς σύχρον@ς φεμινιστ@ς, αν και δεν τη συναντάμε ανάμεσα σ’ εκείν@ς που προσεγγίζουν τον φεμινισμό μονοδιάστατα).

Ο τρανς-φεμινισμός έχει στον πυρήνα του την ιδέα ότι υπάρχουν πολλαπλές μορφές έκφρασης του σεξισμού που τέμνονται μεταξύ τους και με άλλες μορφές κοινωνικής καταπίεσης. (Καμένα Σουτιέν).

Got a better definition? Add it!

Published

Όταν ένας πρώην σου, συχνά κάποιος/α που σου έκανε γκόστινγκ επιστρέφει στη ζωή σου, σαν να μην συνέβη τίποτα. Συχνά συμβαίνει επειδή σε χρησιμοποιεί ως καβατζογκόμενο/α και κάτι άλλο δεν έχει πάει καλά στη ζωή του/της. Χρησιμοποιείται στο ιδίωμα των διαδικτυακών ραντεβού.

Ναι. Καλά κατάλαβες η λέξη ζομπινγκ προέρχεται από τη λέξη «ζόμπι» και αυτό σημαίνει πως ο εξαφανισμένος σύντροφος/ συντρόφισσα εμφανίζεται ξανά από το πουθενά μετά από μια μακρά περίοδο... γκοστινγκ. Τύπου νεκρανάσταση, δηλαδή. Ήδη οι χρήστες στα social media έχουν αρχίσει και συζητούν έντονα για αυτή τη νέα τάση στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Αφορμή στάθηκε μια δημοσίευση που έκανε στο TikTok η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Mariel Darling η οποία μοιράστηκε με τους ακολούθους της την εμπειρία της. «Είναι σαν το γκοστινγκ αλλά γυρνάει πίσω μετά από δυο μήνες και σε...χτυπάει» εξήγησε η ίδια στο βίντεο που ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο προβολές και τα 151.100 likes. (Εδώ).

https://www.tiktok.com/@mariel_darling/video/7223854455677586734?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7021636081745774086 Οι ακόλουθοι της άρχισαν να λένε τις δικές τους ιστορίες με μια από αυτές να λέει «ο δικός μου έχει το σύνδρομο του Ιησού Χριστού, επιστρέφει κάθε 3 μέρες»! Και έναν άλλο να συμπληρώνει πως «είδα κάποιον βάζει emoji ταφόπλακα στο όνομά του στις επαφές του, ώστε να ξέρει να μην ασχολείται πια μαζί του».

Σύμφωνα με την ειδικό στις ανθρώπινες σχέσεις Samantha Jayne, αυτή η τάση υπήρχε από τότε που υπήρχαν οι σχέσεις. «Μπορεί το ζομπινγκ να είναι εξαιρετικά επιζήμιο. Επηρεάζει την αυτοπεποίθηση και αφήνει κάποιον με το άγχος της εγκατάλειψης. Όταν μια παλιά φλόγα αναζωπυρωθεί χωρίς εξήγηση και περιμένεις ότι τα πράγματα θα είναι φυσιολογικά στη συνέχεια, είναι σκληρό. Θυμηθείτε ότι αυτό το άτομο εμφανίζεται χωρίς καμία εξήγηση και περιμένει τα πράγματα να επανέλθουν στο σημείο που είχαν σταματήσει».

Όπως είπε η Jayne οι λόγοι για να κάνει κάποιος γκοστινγκ είναι δυο: Ο πρώτος είναι, απλ, να πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν ειναι καθόλου καλός στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην επικοινωνία και ο δεύτερος, είναι να είσαι εσύ η... δεύτερη επιλογή οπότε να επιστρέφει σε εσένα κάθε φορά που η πρώτη του επιλογή τον απορρίπτει!

Got a better definition? Add it!

Published

Χρησιμοποιείται στα ραντεβού, στο dating, διαδικτυακό και μη, και σημαίνει όταν κάποιος από την αρχή δημιουργεί αίσθηση ψευδούς οικειότητας και ταύτισης, στην οποία έπεται η απογοήτευση. Από το αγγλικό the most (=τα περισσότερα), επειδή σου τάζει τα περισσότερα δυνατά και μετά επέρχεται ματαίωση.

“Στην ουσία, είτε μιλάμε για έναν απόμακρο νάρκισσο είτε για έναν άτολμο φοβικό, πίσω από το mosting κρύβεται ένα δειλό άτομο, που δεν τολμά να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Επιθυμεί την εγγύτητα, αλλά φοβάται ότι κανείς δεν θα του δώσει αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη. Όσο καλός κι αν είναι ο άλλος μαζί του, μιλάμε για έναν άνθρωπο που δεν θα νιώσει ποτέ ασφάλεια. Ακόμα κι αν η σχέση προχωρήσει, παρόλο που εκείνος με τη συμπεριφορά του μπορεί να προκαλεί τον άλλο να φύγει, θα επιλέξει να αναβιώσει το προσωπικό του δράμα και να φύγει τελικά εκείνος. Εάν η σχέση πάει καλύτερα, θυμάται ότι ο πόνος είναι αναπόφευκτος, οπότε φεύγει για να προλάβει την τελική και απόλυτη απογοήτευση” εξηγεί η ειδικός. Για όλα φταίει η μαμά λοιπόν ή, μάλλον, η σχέση μαζί της, που αναβιώνει ξανά και ξανά στις ερωτικές μας σχέσεις. (Εδώ).

How to (not) get the most

Πώς θα αποφύγεις την παγίδα του mosting;

Όλες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε κάθε νέα αρχή δίνουμε εντυπωσιακά μεγάλα περιθώρια. Οι γυναίκες θέλουμε να πιστέψουμε ότι όλα αυτά που λέει ο άλλος έχουν βάση, αλλιώς δεν θα είχε λόγο να τα πει και να τα κάνει. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι μπορεί, αυτή τη φορά, η σχέση να πετύχει, αγαπάμε να πατάμε το restart, όσες φορές κι αν έχουμε πληγωθεί στο παρελθόν. Κλείνουμε, λοιπόν, τα μάτια μας ή, μάλλον, τα αφτιά μας και αφηνόμαστε να μας συνεπάρει αυτή η νέα συνθήκη. Μέχρι να κάνει «μπαμ» και να σκάσει μπροστά μας ξυπνώντας μας απότομα από τον λήθαργο. Σύμφωνα με την Ανδριάννα Γεροντή, δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τους mosters: “Όταν δημιουργείται μια ψεύτικη αίσθηση οικειότητας, δεν χρειάζεται παρά να πλησιάσεις λίγο πιο κοντά για να καταλάβεις ότι δεν είναι αλήθεια. Το πρόβλημα, όμως, με το mosting είναι ότι συμβαίνει κυρίως εκεί όπου ενώνονται οι ανάγκες των δύο ανθρώπων. Οι mosters διακρίνουν εκείνους που έχουν ανάγκη να ακούσουν όμορφα λόγια και τους τα σερβίρουν απλόχερα”. Οπότε, ξεκινώντας από τον εαυτό μας και τις ανάγκες του, μπορούμε να καταλάβουμε αν είμαστε πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν οι πρακτικές ενός moster. Είμαστε, όμως, όλες ή πάντα έτσι; Εκείνο που δεν γνωρίζουν οι άνδρες, σύμφωνα με την ειδικό, είναι ότι μπορεί και μια γυναίκα απλά να θέλει να κάνει σεξ, χωρίς να της τάξεις τον ουρανό με τ’ άστρα, ούτε καν ένα δεύτερο ραντεβού. “Και οι γυναίκες εκτιμούν την ευθύτητα, οπότε αναλογιστείτε πόσες ευκαιρίες πάνε χαμένες και πόση φαιά ουσία θυσιάζεται στον βωμό του επίπλαστου ρομαντισμού…”.

Got a better definition? Add it!

Published

Χρησιμοποιείται στα διαδικτυακά ραντεβού και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σημαίνει όταν κάποιος δεν έχει το κουράγιο να διακόψει μια σχέση ή, κυρίως, μια αρχή σχέσης, και απλά εξαφανίζεται σαν φάντασμα (ghost στα αγγλικά), σαν να μην υπάρχει, αφήνοντάς σε στο "διαβάστηκε".

Παίρνεις τηλέφωνο, στέλνεις μηνύματα, καμία απάντηση. Περνάν οι μέρες και δε δίνει κανένα σημείο ζωής. Και καθώς συνεχίζεις τις προσπάθειες να βρεις ανταπόκριση, ξεκινούν οι σκέψεις “Γιατί εξαφανίστηκε;”, “Έκανα κάτι που τον/την πείραξε;”, “Είπα κάτι που τον/την ενόχλησε;”, “Φταίω εγώ;”, “Βιάστηκα;”, “Να περιμένω κι άλλο;”.

Σκέφτεσαι όλα τα πιθανά σενάρια και αναπολείς όλο το διάστημα που περάσατε μαζί. Ώσπου, καταλήγεις να αναλύεις μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια από την τελευταία σας επικοινωνία και ταράζεσαι γιατί δε μπορείς να βρεις μια λογική εξήγηση για αυτή τη συμπεριφορά. [...]

Σήμερα, το να εξαφανίζεται κάποιος έτσι απροειδοποίητα είναι ένα φαινόμενο που έχουν βιώσει, ή κάνει, ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών. Παρά το πόσο κοινό είναι το ghosting, τα συναισθηματικά αποτελέσματα που αφήνει μπορεί να είναι καταστροφικά. Το ghosting μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό συμπεριφοράς κάποιων ανθρώπων που επιλέγουν τη φυγή από τη «μάχη».

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως το ghosting δεν έχει να κάνει με εσένα. Δηλαδή, δεν συνέβη επειδή εσύ έκανες κάτι λάθος. Έχει να κάνει καθαρά και μόνο προσωπικά θέματα του άτομου που εξαφανίστηκε. Για να προχωρήσεις ξανά σε νέες περιπέτειες, χρειάζεται να αποδεχθείς την κατάσταση και να μην ξεχνάς ότι δεν σχετίζεται με πράγματα που μπορεί να έκανες εσύ λάθος. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Μία από τις λέξεις του 2023 σύμφωνα με αγγλόφωνα λεξικά, είναι η φάση που έχεις μια "περίπου σχέση" με κάποιο/α, βγαίνεις μαζί του/ης, αλλά δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι υπάρχει σχέση. Σε μια situationship μπορεί να μην υπάρχει σεξ ή μπορεί και να υπάρχει σεξ τύπου friends with benefits, φίλοι με προνόμια.

11 σημάδια ότι βρίσκεσαι σε μια situationship. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published