Οι επιστημονικοί ορισμοί των τριών βασικών κατηγοριών του φυσικώς εξερχόμενου αερίου εκ του πρωκτού, κοινώς αναφερόμενης και ως κλανιάς ή πορδής. Οι ορισμοί γίνονται με βάση το ηχητικό αποτέλεσμα, που προηγείται, και τις συνέπειες που έπονται (κάτι σαν την αστραπή και την επακόλουθη βροντή).

Αναλυτικά:

Βροντόφωνος η άοσμος: Χαρακτηριστικός δυνατός ήχος πολυβόλου ή και φερμουάρ, ο οποίος είναι μεν τρομακτικός αλλά καταλήγει συνήθως σε false alarm. Καμία μυρωδιά και κανένα παρεπόμενο. Καταλαβαίνεις όμως εύκολα τον ένοχο.

Συρίζουσα η βρομούσα: Τυπικότατος σφυριχτός ήχος, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζει κινήσεις μεγάλης ταχύτητας. Όταν τον ακούσεις, είναι πλέον αργά για να αντιδράσεις. Απλώς βιώνεις τις συνέπειες, συνήθως με ένα ηλίθιο χαμόγελο τραγικής μαστούρας. Αν είσαι ο «ο Μπάμπης είμαι, έπεσα!» μπορεί να προλάβεις να ανοίξεις το παράθυρο, και να πηδήξεις ακόμα. Το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλάβεις τον ένοχο.

Υπόκωφος η αναισθησιογόνος: Δεν άκουσες τίποτα, μόνο βρέθηκες ξαφνικά μέσα στις αναθυμιάσεις από ληγμένο κουνάβι και μετά δεν θυμάσαι τίποτα πλέον, ίσως μόνο να ξερνάς την τελευταία μπουκιά της τηγανιάς που έτρωγες. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΕΝΟΧΟ!

Κάθε μια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες περιλαμβάνει και άλλες μικρότερες υποκατηγορίες, αλλά γενικά οι τρεις κύριες κατηγορίες καλύπτουν όλο το φάσμα της αγενούς, πλην όμως αναγκαίας έκφρασης του ανθρώπου.

(Στο γραφείο του διευθύνοντος)
- Κ. Γεωργακόπουλε, θέλω να αλλάξω γραφείο. Μου είναι αδύνατο να δουλεύω με τον Κανέλλο. Κλάνει συνέχεια!!!
- Τι εννοείς Παυλίδη παιδί μου. Σε ποια κατηγορία κλανιάς αναφέρεσαι;
- Συρίζουσα η βρομούσα κ. Γεωργακόπουλε και καμιά φορά βροντόφωνος η άοσμος! Αλλιώς δεν θα βρισκόμουν εδώ να διαμαρτύρομαι τώρα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο λαιμός. Το λέμε συνήθως για ασθένεια (έχω τα λαιμά μου).

- Ο Νίκος μου είπε ότι δε θα έρθει σήμερα στην εταιρεία γιατί έχει τα λαιμά του.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το μεγάλο διαδικτυακό κατόρθωμα.

Προς γραμματέα:
Βρε Κική, μπορείς να μου κάνεις μια ματριξιά; Θέλω σε μισή ώρα να έχω για το ταξίδι μου στην Ιταλία μέσω Ίντερνετ εισιτήρια πήγαινε-έλα, ξενοδοχείο για Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Βαλένθια, και αυτοκίνητο. Μπορείς;

(από Khan, 07/05/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Άλλος ένας τρόπος με τον οποίο οι μπλόγκερς προσπαθούν να χαραμίσουν ακόμη περισσότερο χρόνο από ό,τι ήδη σπαταλούν. Πρόκειται για ένα ανόητο συνήθως παιχνίδι κατόπιν πρόσκλησης. Βλ. παράδειγμα:

-Λοιπόν, ύστερα από πρόσκληση του φίλου μπλόγκερ Αρνάκι θα συμμετάσχω κι εγώ στο μπλογκοπαίχνιδο. Σύμφωνα με τις οδηγίες του παιχνιδιού, έψαξα το βιβλίο που είναι 18ο στο 3ο ράφι της 2ης πιο κοντινής βιβλιοθήκης μου, το άνοιξα στην σελίδα 96, και η 3η πρόταση της 2ης παραγράφου από τα κάτω, είναι: «Τότε η Σούζαν θυμωμένη του έδωσε μια κλωτσιά στα αχαμνά». Ο μπλόγκερ Ιπτάμενος Γάιδαρος καλείται να συνεχίσει την ιστοριούλα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Got a better definition? Add it!

Published

Ο υπερβολικά τεμπέλης. Από το ρατσιστικό στερεότυπο ότι οι Μεξικάνοι κάθονται όλη την μέρα και λιάζονται με ένα τεράστιο καπέλο.

Τι κάθεσαι όλη μέρα και τα ξύνεις σαν Μεξικάνος;

(από Galadriel, 03/08/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λέγεται κι έτσι ο σεπούλτουρος, ο φανατικός του συγκροτήματος Sepultura, για να ακούγεται ειρωνικά προς το «κουλτουριάρης».

Ο μεγάλος αδερφός μας βγήκε πολύ κουλτουριάρης. Ο μικρός πάλι σεπουλτουριάρης.

(από Khan, 30/10/14)

Got a better definition? Add it!

Published

Από την διαφήμιση των καταστημάτων για κινητά «Γερμανός» με τον Αντώνη Καφετζόπουλο. Το σλόγκαν είναι «το κινητό θέλει τον Γερμανό του». Φαντάζομαι πως η διαφήμιση στηρίζεται στο ότι οι Γερμανοί φημίζονται για την ακρίβεια, πειθαρχία ή και σκληρότητά τους. Οπότε η έκφραση λέγεται για κάποιον που έχει ταλέντα, αλλά πρέπει να μπει σε πρόγραμμα και πειθαρχία. Θέλει φτιάξιμο. Λέγεται και ειρωνικά για τα σκάνδαλα με τη Ζήμενς: «Ο πολιτικός θέλει τον Γερμανό του / για να γίνεις κυβέρνηση, θέλεις τον Γερμανό σου».

Λεγόταν πολύ για Ρεχάγκελ: Η Εθνική ήθελε τον Γερμανό της!

Καλό παιδί ο Λούλης, αλλά πολύ ρετάλι κι έξω καρδιά. Αλλά από όταν παντρεύτηκε την Κική τού 'βαλε τα δυο πόδια σ' ένα παπούτσι. Τελικά καλό του έκανε. Φαίνεται, ήθελε τον Γερμανό του.

(από Galadriel, 16/02/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Για κάποιο λόγο το Χαρτούμ, η πρωτεύουσα του Σουδάν, θεωρείται ειδικά αυτό ως συνώνυμο για το μπάχαλο, το χάος και την τριτοκοσμικότητα. Πιθανόν επειδή κάνει ομοιοκαταληξία με το «αλαλούμ». (Βλ. παράδειγμα).

-Έχουμε γίνει Χαρτούμ τον τελευταίο καιρό.

Τραγούδι του Δάκη:

Αλαλούμ, αλαλούμ, αλαλούμ, αλαλούμ,
άλλη γλώσσα μιλάμε,
μάζεψέ τα να πάμε,
πιο καλά στο Χαρτούμ...

Βλ. και Ζιμπάμπουε, Ουγκάντα

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το ειρωνικό παρατσούκλι του τραγουδιάρη Κώστα Χαριτοδιπλωμένου, που προκύπτει αν εξαγάγεις τα δύο αντίθετα από τα δύο συνθετικά του πραγματικού του ονόματος. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρίσει ένα είδος τραγουδιάρηδων μιας εποχής, όπως καλή ώρα ο Δάκης, η Πωλίνα, η Αλέξια, η Μαντώ κ.ο.κ. Μπορεί να λεχθεί για πλάκα και με την κυριολεκτική του σημασία για κάποιον που δεν προσέχει την εμφάνισή του.

- Και ποιος θα τραγουδάει εκεί που μας πας; Ο Αχαροτσαλακωμένος;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ιδιότροπη χρήση του «νομίζω», ως ερώτηση, στο τέλος αυστηρά πρότασης –σχετικά παλαιάς κοπής σλανγκ. Τώρα, τι περιέχει/περιείχε η προηγούμενη πρόταση...

Χμμμ, περιέχει/περιείχε βασικά ένα ακαταμάχητο επιχείρημα, μια απόδειξη για το επιχείρημα, που αντικρούει και εκμηδενίζει ότι είχε ειπωθεί πριν από τον ταπεινωμένο συνομιλητή-αντίπαλο. Περιείχε μια κωλοτρυπίδα τόσο μεγαλειώδη μέσα στο απροσδόκητό της και απροσδόκητη μέσα στο μεγαλείο της που κάνει ακόμα και αυτόν που την εξέφρασε να απορεί για αυτό που είπε («τι είπα πάλι ο πούστης!») –εξ ου και η ερωτηματική διατύπωση. Συνήθως δεν περιείχε παρά μια μαλακία, δηλαδή, αλλά το άτομο που το λέει είναι πάνω από όλα αυτά.

συζήτηση μπροστά στον υπολογιστήρα

- Εγώ πάντως νομίζω ότι αυτό το «νομίζω;» δεν το λέει κανείς πια...
- Μα γιατί το λες αυτό ρε μαλάκα, εγώ το ακούω συνέχεια...
- Μπα, εγώ νομίζω, δεν το λέει κανένας... μαλακίες λες...
- Μα γιατί ρε μαλάκα, δηλαδή, ο ψηλός δεν το λέει, ο χοντρός δεν το λέει, ο άλλος... Το λέει όλος ο κόσμος, βασικά, απλά είναι τόσο διαδεδομένο που δεν το παρατηρείς πια... Αυτό συμβαίνει σε πολλά πράγματα, πουχού...
- Ώχου ρε μαλάκα, άσε με να νομίζω να 'ούμε ότι δεν το λέει κανείς, άσε με ρε πούστη....
- ..................... Νά το ρε μαλάκα, το γράφει κι εδώ στο slang.gr... Νομίζω;
- Νομίζεις...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified