Η φράση «νηστεύω τα νηστίσιμα», μπορεί να λεχθεί σε περιόδους νηστείας. Η φράση δεν σημαίνει μόνο πως δε νηστεύω, αλλά και πως αποφεύγω συστηματικά και τροφές που ενώ θεωρούνται νηστίσιμες, εντούτοις μπορεί να πλαισιώνουν και ένα μη νηστίσιμο γεύμα (πχ ψωμί).

Η φράση δεν εκφράζει συνήθως τη χαλαρή άποψή μας κατά την περίοδο μίας νηστείας, αλλά εμπεριέχει καθ' υπερβολήν το στοιχείο της αντίδρασης προς οτιδήποτε θεωρείται νηστίσιμο (βλ. παράδειγμα 1).

Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί και η περίπτωση όπου συγκυριακά μας την έχει δώσει να λειτουργήσουμε ως Τάταροι κι ως καθαρόαιμα σαρκοβόρα (βλ. παράδειγμα 2).

Με την εσκεμμένη ή αυθόρμητη εκφορά της φράσης :

α) Τριγκάρονται γλαρίνες, ή άλλα θρησκόληπτα άτομα,
β) προκαλείται έκπληξη σε άτομα του φιλικού μας κύκλου.

Σε περίοδο σαρακοστής
1.
Κάποιος Κώστας που δε νηστεύει επιθυμεί να τριγκάρει δύο γνωστές του θεούσες (Μαρία, Λουκία).
Μαρία: Εμείς νηστεύουμε όλη τη σαρακοστή, με όλους τους τύπους.
Λουκία: Και εμείς το ίδιο. Κανονικότατα και αυστηρότατα.
Κώστας: Κι εγώ κορίτσια νηστεύω. Νηστεύω τα νηστίσιμα. (Το λέει με γέλιο που θυμίζει λαμόγελο)
Μαρία: Εσύ νηστεύεις; Δεν πάμε καλά. Εσύ δε νηστεύεις ποτέ. Πώς το 'παθες;
Λουκία: Α ρε Μαρία. Είσαι περιορισμένης ευθύνης. Δεν το 'πιασες το υπονοούμενο. Δεν είπε πως νηστεύει. Νηστεύει τα νηστίσιμα, είπε.
Κώστας: Κοφ' τη τη νηστεία ρε Μαρία. Αφού σε χαλάει. Δεν το βλέπεις;
Λουκία, Μαρία (ως χορωδία): Α... να χαθείς Αντίχριστε. Ύπαγε οπίσω (του κάνουν και το σχήμα του σταυρού, λες κι ο άλλος είναι ο δαίμονας).

  1. O Πέτρος είναι φοιτητής στα Γιάννενα. Μιλάει με το συμφοιτητή του, το Λάκη, στο χώρο του πανεπιστημίου.
    Πέτρος: Άστα, τον τελευταίο καιρό, έχω 'κονομήσει ένα τεράστιο μπολ με κρέας από το σπίτι μου στην Αθήνα κι απ' την άλλη βαριέμαι να φτιάξω οτιδήποτε άλλο. Και έτσι τρώω κρέας και μόνο κρέας.
    Λάκης: Ουπς! Νηστεύεις κανονικά ε; Χα χα χα.
    Πέτρος: Νηστεύω... Νηστεύω τα νηστίσιμα, όμως. Χα χα χα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Όπως είναι φυσικό, στο άκουσμα κάποιας προτεινομένης δίαιτας εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους παχείς (έχουν πραγματική ανάγκη να αδυνατίσουν). Φυσικά ενδιαφέρον μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και από κάποιους πολύ αδύνατους που θεωρούν πως μια ελάχιστη αύξηση του βάρους τους πέραν του συνηθισμένου είναι... η αύξηση. (;;;;)

Όσο κι αν δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, υπάρχει μη slang εκδοχή της συγκεκριμένης προτεινόμενης δίαιτας. (Δες εδώ και εδώ, αλλά και στο παράρτημα 2 στο χώρο των παραδειγμάτων)

Στη συγκεκριμένη περίπτωση (slang εκδοχή) όταν κάποιος ακούει τον τίτλο της συγκεκριμένης δίαιτας και δεν ξέρει τι θέλει να πει ο ποιητής, απορεί και ίσως να αναρωτηθεί για την αποτελεσματικότητα μίας τέτοιας δίαιτας. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί μέσα του: «Λες ρε ο μπαγάσας να ξέρει κανένα μυστικό τρόπο αδυνατίσματος;» Μπορεί να πει μέσα του: «Δεν πολυτρώω ανανά, όπως οι περισσότεροι άλλωστε. Λες να ισχύει;» Και έτσι ρωτάει για τη δίαιτα μούφα, όμως η δουλειά και απομυθοποίηση του ονείρου, αφού στη «δίαιτα» αυτή τρως τα πάντα και σε όσες ποσότητες θέλεις εκτός από τη βάση της, τον ανανά (κάτι που βάζει άμεσα τον άλλο στο νόημα). Τότε μπορεί αυτός να πει: «Μα ήδη την κάνω... Δεν τρώω ανανά» και να σκάσει στα γέλια. Και να πεί: «Και να τα αποτελέσματα... δείχνοντας την υπερμεγέθη κοιλιά του». Στην ουσία κάνουμε πλάκα στον άλλο, όταν του προτείνουμε τέτοια «δίαιτα», ή σατιρίζουμε τον εαυτό μας, για την αύξηση του βάρους μας, όταν λέμε πως κάνουμε αυτή τη «δίαιτα».

Σημείωση:
Θα μπορούσαμε εκτός του ανανά, να μιλήσουμε και για άλλα εξωτικά φρούτα, ή ασυνήθιστες για δίαιτα τροφές. Όσο πιο εξωτικό και πιο ασυνήθιστο το φρούτο, ή η τροφή, τόσο πιο πολύ κάποιος αναρωτιέται για την ύπαρξη κάποιου επτασφράγιστου μυστικού και τόσο πιο πολύ προσγειώνεται όταν φανεί πως μια τέτοια «δίαιτα» ήδη την κάνει.

Από φόρουμ

  1. Όχι βρε Ρύκιε, η δίαιτα του ανανά είναι αυτή που τρως τα πάντα εκτός από ανανά.
    Δες

  2. Καλησπέρα, ώρα 7:30, ζέστη με ελαφρό αεράκι. Ο Πλανήτης υποδέχεται το καλοκαίρι, και τα πιάτα που μας σερβίρεις δεν βοηθάνε την υπόσχεση για δίαιτα που θα αρχίσει απο κάποια Δευτέρα. Εγώ κάνω την δίαιτα του ανανά. Την ξέρεις; Τρως τα πάντα εκτός από ανανά!!
    Δες

Παράρτημα

  1. Για άλλες υποτιθέμενες δίαιτες, κοίτα εδώ και εδώ.

  2. Η δίαιτα του Ανανά είναι η δίαιτα του τα τρώω όλα εκτός από Ανανά! (χρησιμοποιείται χιουμοριστικά προς τους άλλους και τον εαυτό μας ότι και καλά κάνουμε δίαιτα ακριβώς λόγω της σπάνιας εμφάνισης του συγκεκριμένου φρούτου στο διαιτολόγιό μας. Οπότε τέρμα στη δίαιτα του Ανανά σημαίνει ναι στον Ανανά!
    Δες

Σημείωση:
Στην τελευταία φράση του παραρτήματος 2 γίνεται άμεση αναφορά στη slang εκδοχή και έμμεση αναφορά στη μη slang εκδοχή.

Δίαιτες: του ανανά, της πίτσας, τουκάν.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ως έλκος ονομάζεται οποιαδήποτε ανοιχτή εσωτερική ή εξωτερική πληγή. Ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για ανοιχτές πληγές του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν μιλάμε για ανιχνευτή έλκους, δε μιλάμε για κάποιο ιατρικό μηχάνημα που μπορεί να εντοπίσει το έλκος, ούτε μιλάμε επίσης για κάποιον άλλον τρόπο ανίχνευσης του μέσω ιατρικών μεθόδων και πρακτικών.

Μιλάμε είτε για πικάντικες καυτερές και βαριές για τον οργανισμό τροφές (πχ κοκορέτσι, ντονέρ, παστρουμά, σουτζούκια κλπ), είτε για ποικιλία διαφόρων τροφών (βλ.φεστιβάλ χοληστερίνης) που υποβάλλουν σε crash test το στομάχι βομβαρδίζοντας το για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Oι τροφές αυτές τσιτάρουν το στομάχι και μπορούν να προκαλέσουν έλκος και άλλα προβλήματα υγείας.

Έτσι μέσω ενός τέτοιου ανιχνευτή έλκους:
- Αν δεν έχεις έλκος, σου βρίσκει και έτσι αποκτάς (mode 1).
- Αν ήδη έχεις, στο εντοπίζει και σε στέλνει κανονικά (mode 2).

- Χθες που λες πήγα με το Μήτσο και χτυπήσαμε στα χαλαρά καυτερά κεμπάπ, σουτζούκια, κοκορέτσι,παστουρμά και...και...και...
- Όπα ρε. Κούλαρε λίγο. Τι χαλαρά και πράσιν' άλογα μου τσαμπουνάς; Αυτό που χτυπήσατε είναι το δίχως άλλο ανιχνευτής έλκους και μάλιστα ανιχνευτής έλκους ταχείας δράσεως.

Ανιχνευτής έλκους (από GATZMAN, 22/12/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η λέξη του λήμματος δεν αναφέρεται σε αυτούς τους τσοχανταραίους. Πρόκειται για διαφορετική περίπτωση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η λέξη σχηματίζεται από τις λέξεις τσόχα και αντάρα.

Η λέξη τσόχα παραπέμπει στην πράσινη τσόχα και κατ' επέκταση σε σχετικά μ' αυτή τυχερά παιχνίδια όπως: χαρτοπαίγνιο (31, black jack, Θανάσης, πόκερ, κ.λπ.), ρουλέτα, κ.λπ. Τα τυχερά αυτά παιχνίδια μπορούν να γίνουν σε σπίτια, σε λέσχες, σε καζίνο, κ.λπ.

Η λέξη αντάρα αναφέρεται στη μανία ορισμένων προκειμένου να πάνε στο πεδίο της μάχης (χαρτοπαίγνιο) για να ποντάρουν τεράστια ποσά, καθώς και στα διαρκή χτυπήματα τους με στόχο το μπαγιόκο, το ρεφάρισμα και την αποφυγή του φαλιρίσματος. Μιλάμε για την... αντάρα!

Οι τσοχανταραίοι εφαρμόζουν τις στρατηγικές τους και κάνουν τις σχετικές λαμογιές τους, με στόχο να εξέλθουν τροπαιούχοι απ' το πεδίο της μάχης.

Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, η πίεση και η αδρεναλίνη είναι σταθερά καρφωμένες πάντα στο κόκκινο. Είτε τους πάρουν τα σώβρακα, είτε κερδίσουν, αυτοί συνεχίζουν στη μαστούρα τους.

Άρα, σύμφωνα με τα παραπάνω, ως τσοχανταραίους στη συγκεκριμένη περίπτωση, χαρακτηρίζουμε τους μανιακούς των αναφερόμενων τυχερών παιχνιδιών, οι οποίοι, όπως και οι παλιοί τζοχανταραίοι, δε διστάζουν σε τίποτα προκειμένου να εκπληρώσουν την αποστολή τους (να πάνε, να παίξουν, να νικήσουν).

Βεβαίως, στα παράνομα χαρτοπαίγνια, οι τσοχανταραίοι (μανιακοί χαρτοπαίκτες) φοβούνται μην τους πιάσουν στα πράσα οι τζοχανταραίοι (μπασκίνες).

Μέγας τσοχανταραίος, ο Nick the Greek.

Συνώνυμη λέξη: τζογανταραίοι (εκ των λέξεων τζόγος και αντάρα).

-Που είναι ο Βρασίδας;
-Έχει πάει ο μαλάκας μαζί με κάτι άλλους τσοχανταραίους να ακουμπήσουν περιουσίες πάλι στην πράσινη τσόχα. Θέλει λέει να ρεφάρει για να πάρει ένα πανάκριβο μενταγιόν στη Λίλιαν, αλλά με την γκίνια που τον δέρνει τελευταία, θα χάσει και τη Λίλιαν αλλά και όλη του την περιουσία. -Του είναι πιστή η Λίλιαν;
-Μπα. Απ' ότι μαθαίνω, από τα ίχνη όπου αφήνει το αμαρτωλό σε διάφορα λήμματα, έχει πάρει, όχι απλά το Βρασίδα, αλλά και τα δέντρα.

(από GATZMAN, 23/12/08)(από GATZMAN, 23/12/08)Οι τσοχανταραίοι στην αντάρα της μάχης (από GATZMAN, 23/12/08)Ταινία"Χαρτοπάικτρα".Μια ταινία με πολλούς τσοχανταραίους και τζοχανταραίους (από GATZMAN, 23/12/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μοιραία ο νους στο άκουσμα της λέξης πάει στον ανώτατο διπλωματικό αντιπρόσωπο της χώρας του σε μια ξένη χώρα. Οποία τιμή!

Έλα μου ντε όμως που εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ τα πράγματα δεν έχουν να κάνουν με τιμή, μα με «κατάντια». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να αυτοαποκαλεστεί κάποιος πρέσβης, ή να αποκαλέσουμε κάποιον με μια δόση χιούμορ ή με μια δόση ελαφράς ειρωνείας έτσι, όταν αυτός είναι... πρεσβύωπας!!! Κάποιον δηλαδή που πάσχει από πρεσβυωπία!!!. Η πρεσβυωπία εκδηλώνεται συνήθως με το πέρασμα της ηλικίας.

Αν προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια... ο Θεός να τα κάνει... κοινά σημεία, μεταξύ αυτών των δύο τύπων πρέσβη θα δούμε πως:

α) θεωρητικά τουλάστιχον έχουν κι οι δύό εμπειρία, αφού ο πρέσβης - πρεσβευτής τοποθετούμενος εκεί θα πρέπει να 'ναι σπίρτο μονάχο. Στην πράξη όμως τα κονέμετράνε. Ο δε πρέσβης - πρεσβύωψ, ένεκα που η πρεσβυωπία χτυπά τους σχετικά μεγαλύτερους στην ηλικία θα πρέπει λογικά, να μπορεί να λειτουργεί λόγω εμπειρίας ως γριά πουτάνα αφού σαράντα χρόνια... Ωστόσο υπάρχουν... και κάτι παλιμπαιδίζοντες ανώριμοι πουρέϊτζερ...

β) Ο πρέσβης - πρεσβύωπας πάλι, ενώ στα κοντά μπορεί να 'ναι γκαβαδίας ολκής, στα μακρυά αποδεικνύεται αετός. Ο πρέσβης - πρεσβευτής θα πρέπει, σε θεωρητική τουλάστιχον βάση, να βλέπει μακρυά.

γ) Και οι δύο αξιολογούνται και οι αξιολογήσεις αυτές επηρεάζονται από τις συγκυρίες (ως αιτίες ή ως αφορμές). Ο πρέσβης - πρεσβευτής αξιολογείται με όχι τόσο αξιόπιστα και έγκυρα κριτήρια λόγω κονέ και παρασκηνιακών ενεργειών (προκειμένου να προωθηθούν κάποιοι και να εκτοπιστούν κάποιοι άλλοι). Ο πρεσβύωπας αξιολογείται με αντικειμενικό τρόπο αφού η πρεσβυωπία κάποιου αποτιμάται μέσω μέτρησης των βαθμών πρεσβυωπίας (αντικειμενικά καθορισμένοι). Ωστόσο όμως και εδώ καραδοκεί η αναξιοπιστία της μέτρησης, αφού μπορεί π.χ. το όργανο να δείχνει εσφαλμένη μέτρηση (συνήθες πρόβλημα διακρίβωσης οργάνου).

  1. Δυο εξηντάρηδες πρώην συμμαθητές συζητούν:
    - Τα μαθες, ο Νώντας... ξέρεις ο παλιός μας συμμαθητής...
    - Ναι κατάλαβα. Τι συμβαίνει μ' αυτόν;
    - Έγινε πρέσβης.
    - Δε μας χέζεις ρε Νταλάρα. Πρέσβης αυτός; Για να γίνεις πρέσβης πρέπει να κάνεις ειδικές σπουδές, να 'σαι γατόνι και να μιλάς κομψά. Αυτός δεν έχει τίποτα από αυτά. Αυτός έμενε πάντα στην ίδια τάξη. Με το ζόρι τελείωσε το γυμνάσιο. Το νοητικό του επίπεδο είναι χαμηλότερο κι από επίπεδο μετροπόντικα. Μέχρι πρότινος ήξερα πως δούλευε στη λαχαναγορά, μιλάει σα νταλικέρης, φοράει πάντα τα χειρότερα ρούχα, ζέχνει σα μπακαλιάρος και γενικώς τσακώνεται μ' όλο τον κόσμο. Αυτός πρέσβης; Χα χα χα. Με τι προσόντα ρε όρνιο;
    - Κι όμως έχει ένα και καλό. Έχει 2,5 βαθμούς πρεσβυωπία.
    - Ε;
    - Κλείσ' το στόμα σου μη μπει καμιά μύγα. Μιλάς τόση ώρα σαν τον κώλο του κρυωμένου και δε σκέφτηκες το αυτονόητο. Όρνιο... ε όρνιο!

  2. Δύο γέροι συζητούν:
    - Άστα Μήτσο το γήρας ου γαρ έρχεται μόνο. Το πουλί μου έχει συρρικνωθεί τόσο. Δεν το βλέπω πια.
    - Τέτοια προβλήματα είχα κι εγώ. Μέχρι που πήγα σε έναν οφθαλμοντόκτορα. Με έχρησε πρέσβη. Κι από τότε το ταπεινό γαριδάκι μου φαίνεται σαν τηνπίτα του παππού.
    - Ε... κόψε κάτι.
    - Ε...τι να σου πω. Ελπίδα σου δίνω. Έτσι κι αλλιώς αυτή πεθαίνει τελευταία.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ξεκινάω με τις από καρδιάς ευχαριστίες στο φίλο Gizaha για το πολύ καλό λήμμα. Thanks.

O Καπετανάκης του τραγουδιού «Δεν ξανακάνω φυλακή με τον Καπετανάκη» (Παράρτημα/χώρος παραδειγμάτων) ήταν διευθυντής των φυλακών της Παλιάς Στρατώνας, κατά τη δεκαετία του '30 . Οι φυλακές αυτές βρίσκονταν στο Μοναστηράκι και, μαζί με τις φυλακές του Ναυπλίου και του Γεντί Κουλέ, ήταν οι γνωστότερες της εποχής. Με αυτόν τον Καπετανάκη φαίνεται να «τα μίλησε/συμφώνησε» ο ήρωας του τραγουδιού, για να μην ξαναμπεί στη φυλακή.

Στο τραγούδι αυτό εκφράζεται το παράπονό του ήρωα για την ύβρη του διευθυντή προς τη μάνα του (την «πότισες φαρμάκι»), της οποίας το ήθος προφανώς θα αμφισβήτησε ο διευθυντής σε κάποιο επισκεπτήριο, εξ ου και η εξήγηση για το υπονοούμενο περί «μελιτζανιών» (εσωρούχων που φορούσαν οι πόρνες). Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι πόρνες χρησιμοποιούσαν, για αντισηπτικό, διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου, το οποίο έχει χρώμα μοβ. Για να μη φαίνονται οι λεκέδες στα εσώρουχα, χρησιμοποιούσαν υφάσματα σε χρώμα μελιτζανί. Έτσι η φράση «τα μελιτζανιά να μην τα βάλεις πια» σημαίνει «δε θα είσαι πια πόρνη και δεν θα φοράς μελιτζανιά εσώρουχα».

Και πάμε τώρα στην αρχική σημασία της λέξης ντούγκλα. Παρόλο που η λέξη φέρνει λεκτικά στη λέξη μπούκλα, εντούτοις δεν παίζουν έτσι τα πράγματα.

Αρχικά ο στίχος ήταν «που 'χει Ντούγκλας το μουστάκι» και εννοούσε ότι έχει μουστάκι σαν το μουστάκι του ηθοποιού Douglas Fairbanks. (Αυτός γεννήθηκε το 1883 στο Ντένβερ του Κολοράντο και μεσουρανούσε όταν γράφτηκε το τραγούδι. Πέθανε το 1939. Η φωτογραφία στο λινκ είναι προσφορά στους τριχοφοβικούς φίλους.) Το μουστάκι α λα Fairbanks Douglas είναι λεπτότριχο και μακρύ (βλ. φωτογραφίες).

Η γνώση των αγγλικών εκείνη την εποχή ήταν μηδαμινή κι έτσι το Ντάγκλας έγινε εύκολα Ντούγκλας. Αργότερα το Ντούγκλας έγινε Ντούγκλα.

Κατά μια λιγότερο ισχυρή εκδοχή, γίνεται αναφορά στην αλοιφή «Douglas» που χρησιμοποιούσαν οι τότε ρεμπέτες ως ζελέ για τα μαλλιά και το μουστάκι. Πιθανά να παντρεύτηκαν οι δυο παραπάνω περιπτώσεις και επ' ευκαιρία να βρήκε τρόπο να διαφημιστεί κι η κρέμα αυτή.

Η σημαντικότερη λοιπόν εκδοχή αυτής της πρωταρχικής σημασίας ήταν: μουστάκι α λα Fairbanks Douglas. Ωστόσο όμως, με την πάροδο του χρόνου, ο ζωντανός χαρακτήρας της γλώσσας έχει προσδώσει στη λέξη επιπρόσθετες σημασίες, ώστε η γλωσσική χρήση του όρου να μπορεί να εξυπηρετεί και πρόσθετες γλωσσικές χρηστικές ανάγκες.

Έτσι κάποιοι που αγνοούν την προέλευση της, λόγω της παρεμφερούς λεκτικής μορφής της με τη λέξη μπούκλα, τη χρησιμοποιούν για φουντωτά μπουκλοειδή μουστάκια (καθ' όλο το μήκος τους/στα άκρα τους, βλ. παράδειγμα 1).

Κάποιοι άλλοι μπορούν να συνδέσουν την αγριότητα του Καπετανάκη με το τσιγκελωτό μουστάκι, ή με το μουστάκι που έχει γυριστές τις άκρες του.

Πολλές φορές ακόμα, δε χρησιμοποιείται η λέξη για να περιγράψει τον τύπο ενός μουστακιού, αλλά μέσω των λέξεων-κλειδιών του τραγουδιού (φυλακή, Καπετανάκης, κλπ) και του κλίματος της εποχής (στο οποίο δημιουργήθηκε το τραγούδι), μπορεί να παραπέμψει εμφατικά στα παρακάτω χαρακτηριστικά που μπορεί ενδεχομένως να χαρακτηρίζουν κάποιον μουστακοφόρο. Μπορεί λοιπόν να παραπέμψει:

α) Στην αγριόφατσα, ή/και στο σκληρό-αγριωπό και αρρενωπό χαρακτήρα ενός μουστακοφόρου. (Ωστόσο πολλές φορές ένα τέτοιο λουκ μπορεί να λειτουργεί ως φερετζές του πούστη, βλ. παράδειγμα 2).

β) Σε μαγκιά (πραγματική ή τεχνητή, δες εδώ αλλά και στο παράδειγμα 3).

γ) σε κάποιον μουστακοφόρο που το στυλ του μας κάνει εντύπωση. (Το μουστάκι του για παράδειγμα μπορεί να παραπέμπει στην εποχή που δημιουργήθηκε το τραγούδι, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο σχηματισμό της εντύπωσης αυτής, βλ. παράδειγμα 4.)

Θα μπορούσαμε τέλος να αναφερθούμε σε γυναίκες που έχουν έντονη τριχοφυΐα μεταξύ μύτης και στόματος (μουστάκι λάιτ, βλ. παράδειγμα 5), στοιχείο που αντιτίθεται στη θηλυκότητα μιας γυναίκας.

Κλείνοντας, ζητώ συγνώμη από την Μαρία την όμορφη, που μπορεί να διαβάσει για άλλη μια φορά ένα θέμα που αφορά τριχοφυΐα.

Από φόρουμς
1. [...] από σήμερα υιοθετούμε το στυλ «με τον Καπετανάκη που 'χει ντούγκλα το μουστάκι, ή μπούκλα στο μουστάκι».
Δες

  1. Μην ανησυχείτε, υπάρχουν άντρες που έχουν ντούγκλα το μουστάκι και έχουν τα μπράτσα πέτρες κι όμως την αρμέγουν την σαύρα...
    Δες

  2. Εξετάστηκε από το ΚΥΣΕΑ (Κυβέρνηση Σεσημασμένων Αμερικανοτσολιάδων σύμφωνα με παλαιότερη ρήση του Τζιμάκου) η πρόταση του υπουργού Εθνικής Αυτοϊκανοποίησης Βαγγέλα Μεϊμαράκη που 'χει ντούγκλα το μουστάκι για την αντιμετώπιση της «λειψανδρίας» στα ελληνικά στρατά. Ο υπουργός καταχειροκροτούμενος από νεολαίους της ΟΝΝΕΔ και τους ΛΑΟΣ που είχαν προσκληθεί στα πλαίσια του διαλόγου με την νέα γενιά για το εν λόγω ζήτημα, πρότεινε το παιδομάζωμα όλων των αγοριών ηλικίας 13–18 ετών.
    Δες

  3. Α ωραία... Ξέρω μια καλή καφετέρια (ή καφετερία, όπως έλεγε η προγιαγιά μου) Σολωμού και Γ' Σεπτεμβρίου, δίπλα στον Ερυθρό Σταυρό, δυο βήματα από τον ΟΚΑΝΑ. Ό,τι πρέπει για συνάντηση! Εκεί θα δούμε και τον Καπετανάκη, που 'χει ντούγκλα στο μουστάκι. Ειδάλλως, θα αναγκαστούμε να πάμε στο Μοναστηράκι. Κλαψ!
    Δες

  4. Αλλά... ούτε μια κουβέντα για τα φιλιά στις θείες με τη ντούγκλα στο μουστάκι.
    Δες

Παράρτημα

Δεν ξανακάνω φυλακή με τον Καπετανάκη

Δεν ξανακάνω φυλακή
με τον Καπετανάκη που 'χει ντούγκλα στο μουστάκι
τα μιλήσαμε, τα συμφωνήσαμε

Τη δόλια τη μανούλα μου
την πότισες φαρμάκι
αχ εσύ Καπετανάκη τα μελιτζανιά να μη τα βάλεις πια

Ξυπνώ και βλέπω σίδερα
στη γη στερεωμένα
τα παιδάκια τα καημένα
τα μιλήσαμε, τα συμφωνήσαμε

Στίχοι: Πάνος Μιχαλόπουλος
Μουσική: Λεονάρδος Μπουρνέλλης
Πρώτη εκτέλεση: Πάνος Μιχαλόπουλος

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία λάβα είναι η διάπυρη ρευστή μάζα από λιωμένα υλικά, που βγαίνει από κρατήρες ενεργών ηφαιστείων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η λάβα είναι το ρευστό εκχυνόμενο σπέρμα (δες κι εδώ) που εξέρχεται από το ενεργό ηφαίστειο του άντρα.

Ο σεισμός που συνοδεύει την ηφαιστειακή έκρηξη στην περίπτωση μας προέρχεται από την ενέργεια που παράγεται απο τη σεξουαλική περίπτυξη, ενέργεια που επηρεάζεται άμεσα από το σεξουαλικό ταμπεραμέντο των εραστών και την αλληλεπίδραση τους.

Λάβα ωστόσο μπορεί να παραχθεί και κατά τη manual διαδικασία παραγωγήςεργοχείρου, όπου η μήτρα υποκαθίσταται από τη χείρα με τα πέντε ορφανά.

Αντίθετα με την κλασική λάβα, που προκαλεί καταστροφές, θύματα, κ.λπ., η συγκεκριμένη δύναται να προκαλέσει δημιουργία (εγκυμοσύνη). Ωστόσο και μετά την καταστροφή που έρχεται μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη (με την κλασική έννοια) δύναται σε ορισμένες περιπτώσεις να αναπτυχθεί η χλωρίδα ενός τόπου, λόγω της απορροφούμενης από το έδαφος θερμικής ενέργειας.

  1. Καυλάουρα: Εχουμε να τα πούμε πέντε μήνες ρε κολλητή. Τι νέα;
    Λίλιαν:Που λες Καυλάουρα, γνώρισα ένα παιδί τίγκα στο μαρούλι.
    Καυλάουρα: Οκ. Καλό αυτό. Στο σεξ όμως, πως τα πάει;
    Λίλιαν:Ανεπανάληπτος... που λεγαν κι ο Βοσκό κι ο Λεπά κάποτε. Η λάβα του σαν πύρινο ποτάμι ξεχύνεται από το λάβαρο του και εφορμά μέσα μου. Τρομερός.Τρομερός!
    Καυλάουρα: Επικίνδυνες αποστολές, ε; Αν θες, την επόμενη φορά να ρθω παρέα, για να μην περάσεις το μακελειό μόνη σου. Ετσι είναι οι φίλες πρέπει να μοιράζονται τις δυστυχίες.
    Λίλιαν: Δε νομίζω... Ξέρεις έμεινα έγκυος και μάλιστα μου δήλωσε πως θα με παντρευτεί και μάλιστα μου άνοιξε και κατάστημα με είδη γάμου που μου το 'γραψε στο όνομα μου και το ονόμασε Λίλιαν(Δες).

Απο φόρουμ
2.Όλο του το είναι, το σπέρμα του, ξεχύθηκε σαν λάβα μέσα μου, και με έλιωνε ολόκληρη.
Δες
Σχόλιο:Το σπέρμα εκπροσωπεί όλο το είναι του εραστή.Οιμέ!!!

3.Αυτό ήταν ... άφησα όλη την καυτή λάβα του σπέρματος μου πάνω στα χείλη της και μέσα στο στόμα της!
Δες

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ρώσικη ρουλέτα είναι τρόπος μονομαχίας, κατά τον οποίο ο καθένας από τους αντιπάλους αυτοπυροβολείται στο κεφάλι με περίστροφο, του οποίου μία ή δύο μόνον από τις θαλάμες έχει σφαίρα.

Η έννοια κλειδί για τον επερχόμενο ορισμό είναι η ανάληψη ενός υψηλού ρίσκου που μπορεί να έχει άμεση επίδραση στη ζωή κάποιου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ορίζουμε ως ρώσικη ρουλέτα, τη σεξουαλική περίπτυξη, κατά την οποία ο άνδρας δε φορά κράνος. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε παρασημοφόρηση του τολμούντος. Στην περίπτωση αυτή ισχύει η ρήση:«Ο φορών κράνος νικά».

Αλλιώς ανοίγει η πόρτα μόλυνσης σε μολυσματικές ασθένειες με προεξάρχουσα το AIDS (σύνδρομο ανοσοποιητικής ανεπάρκειας).

Ως γνωστόν, η πιθανότητα παρασημοφόρησης μπορεί να επισπευσθεί στην περίπτωση που κάποιος έχει σεξουαλικές επαφές με αρκετούς σεξουαλικούς συντρόφους.

1.Με ή χωρίς προφυλακτικό; Το χωρίς είναι σαν να θέλεις να παίζεις ρώσικη ρουλέτα. Αν πάλι είσαι τόσο τολμηρός, εγώ το σέβομαι. Αλλά παίξε ρώσικη ρουλέτα με την πάρτη σου, μόνος σου, με κανονικό πιστόλι και όχι με τις ζωές των άλλων. Το πρόβλημα, ηλίθιε, δεν είναι ότι θα κολλήσεις εσύ, το πρόβλημα είναι ότι θα κολλήσεις και τους άλλους. Άλλο η αυτοκτονία και άλλο η μαζική δολοφονία.
Δες
Πέτρος Κωστόπουλος

  1. Η ρώσικη ρουλέτα δεν έχει πάντα καλή κατάληξη.
    Αυτό το οποίο σήμερα με εξοργίζει είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι. Γιατί ; Πόσοι πρέπει να πεθάνουν σε αυτό το ολοκαύτωμα ώστε να σταματήσει ; Πόσο μολυσμένο αίμα πρέπει να χυθεί ; Το δικό μου πάντως δεν θα χυθεί
    Δες

3.τι να πω.. μου κάνει εντύπωση αυτή η εντελώς ανεύθυνη συμπεριφορά (μην παρεξηγηθείτε γιατί αλήθεια είναι) οχι του φρι ειδικότερα.. όλων σας γενικότερα που παίζετε ρώσικη ρουλέτα μέχρι να φάτε το κεφάλι σας κ να τρεχετε...
Δες

  1. -Λέω να παώ το Σαββάτο να βρω τη δίμετρη τη Ρωσίδα τη Νατάσα για εισαγωγές-εξαγωγές.
    -Μην πας όμως, όπως το συνηθίζεις να πηγαίνεις στο γήπεδο.
    -Ωχού καλά...
    -Πρόσεξε. Μην παίζεις τη ζωή σου στη ρώσικη ρουλέτα. Άκου τη γριά πουτάνα. Πρόσεξε ρε καημένε μη σου κάνει η πουτάνα, πουτινιές και πουτανιές και σε παρασημοφορήσει. Κι όχι με απλό
    παράσημο, αλλά με το Μεγαλόσταυρο+).
    -Μην ανησυχείς. Δε μολύνεται το αίμα μου. Έχω αίμα Ομάδας Ε. Απόλυτα συμβατό με την κατάσταση.
    -Π ρ ό σ ε χ ε !
Τι απέφερε ο τζόγος της αυτοπροσφοράς κάποιου στη ρώσικη ρουλέτα; (από GATZMAN, 30/12/08)Εγκλήματα. "Τι άλλα νέα;" (από patsis, 10/05/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η φράση «και ο μήνας έχει εννιά» (βλ. ομώνυμο τραγούδι στον χώρο παραδειγμάτων, παράρτημα α.) υποδηλώνει: ζωή και κότα, άνετη ζωή χωρίς άγχη και σκοτούρες, χαλαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής.

Η συγκεκριμένη φράση αναφέρεται στις χρονιές που περιέχουν το ψηφίο 9 και φυσικά και στην παρούσα (2009).
Η φράση μπορεί να ειπωθεί στην περίπτωση:

α) Θέλουμε να δούμε θετικά τη συγκεκριμένη χρονιά ειδικά όταν προερχόμαστε από μια κακή χρονιά και έχουμε ανάγκη να ανασάνουμε. Τη φράση αυτή μπορούμε να την πούμε είτε στην αρχή της χρονιάς (ως ευχή), είτε όποτε μας κάτσει κάτι καλό στη διάρκειά της. Η φράση εκφράζει την ενδόμυχη ανάγκη μας για να πιστέψουμε σε θετική έκβαση των πραγμάτων... μπας και συνωμοτήσει το σύμπαν μαζί μας και πάει διακοπές κι ο γνωστός εθνικός γκαντέμης (βλ. φωτό και παράρτημα β), ώστε να γυρίσει ο τροχός για να γαμήσει κι ο φτωχός (Δες και εδώ) (βλ. Παράδειγμα α)

β) Αναφερόμαστε σε τύπους που τα 'χουν γραμμένα όλα κανονικά εκεί που δεν πιάνει μελάνι και μέσω αυτής της φράσης μιλάμε εμφατικά για τον γραψαρχιδισμό και για το σύνδρομο του τζακντανιελισμού που τους διακρίνει, κάτι που εκτιμούμε πως θα συνεχίσει να συμβαίνει και σε μια τέτοια χρονιά. Ωστόσο θα μπορούσαν και οι ίδιοι να αναφερθούν μέσω αυτής της φράσης για τη διατήρηση της αναφερόμενης κατάστασής τους (βλ. παράδειγμα β).

  1. Φεύγει το δίσεκτο και ο χρόνος έχει εννιά
    Δες

  2. Δυο υπάλληλοι, ο ένας (Ι) εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ο άλλος (Δ) στο δημόσιο:
    Δ: - Πώς πάτε από δουλειές;
    I: - Άσ' τα πνιγόμαστε στη δουλειά. Και μετά την Πρωτοχρονιά, ακόμα χειρότερα. Θα μας φύγει ο τάκος. Εσείς;
    Δ: - Ε... για μας... και με τον νόμο πια... ο χρόνος έχει εννιά.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

  1. Και ο μήνας έχει εννιά

Μια ζωή την έχουμε, κι αν δε την γλεντήσουμε
τι θα καταλάβουμε, τι θα καζαντίσουμε
τι θα καταλάβουμε, τι θα καζαντίσουμε

Μες στον ψεύτικο ντουνιά
παίξτε μου διπλοπενιά
παίξτε μου διπλοπενιά
και ο μήνας έχει εννιά
και ο μήνας έχει εννιά

Όσο ζει ο άνθρωπος, κοίτα, παρατήρησε
μέχρι τα σαράντα του, κι ύστερα μπατίρισε
μέχρι τα σαράντα του, κι ύστερα μπατίρισε

Μες στον ψεύτικο ντουνιά
παίξτε μου διπλοπενιά
παίξτε μου διπλοπενιά
και ο μήνας έχει εννιά
και ο μήνας έχει εννιά

Στου διαβόλου τα 'γραψα όλα το κατάστιχο
και γλεντώ τα νιάτα μου, πριν με πιάσει λάστιχο
και γλεντώ τα νιάτα μου, πριν με πιάσει λάστιχο

Μες στον ψεύτικο ντουνιά
παίξτε μου διπλοπενιά
παίξτε μου διπλοπενιά
και ο μήνας έχει εννιά
και ο μήνας έχει εννιά

Τη ζωή σου γλέντησε, πριν να 'ρθούν γεράματα
και σου λένε άδικα, μάθε γέρο γράμματα
και σου λένε άδικα, μάθε γέρο γράμματα

Μες στον ψεύτικο ντουνιά
παίξτε μου διπλοπενιά
παίξτε μου διπλοπενιά
και ο μήνας έχει εννιά
και ο μήνας έχει εννιά

Στίχοι: Γιώργος Τζαβέλλας
Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Γούναρης, Κουρνάζος, Τρίο Κιτάρα (Ντουέτο)
Άλλες ερμηνείες: Μαρίκα Νίνου || Βίκυ Μοσχολιού || Άλκηστις Πρωτοψάλτη

  1. «Εύχομαι το 2009 να είναι ο πρώτος χρόνος αυτής της νέας ελπιδοφόρου πορείας και εύχομαι σε όλους υγεία και ευτυχία για το νέο έτος».
    Δηλώσεις Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Δες

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Γενικά ο όρος παραπέμπει σε βραδιά, όπου μπορεί να μιλήσει ένας συγγραφέας για το έργο του, για ένα νέο βιβλίο του, να γίνει αναφορά στο έργο ενός υπόγειου λογοτέχνη, να γίνει συζήτηση γλωσσολογικών θεμάτων, να μιλήσουν διάφοροι λογοτέχνες για τα αναφερόμενα θέματα, να γίνουν ερωτήσεις από δημοσιογράφους, κριτικούς, λοιπούς παρευρισκομένους, να γίνει υπογραφή αντιτύπων βιβλίων, κλπ.

Κατά τη βραδιά, όπως είναι φυσικό, το ύφος του λόγου των ομιλητών είναι λόγιο, δεν γίνονται διακοπές των συνομιλητών, η ένταση του ήχου κρατείται σε λογικά επίπεδα, το ντύσιμο των προσκεκλημένων είναι ευπρεπές και είναι από καλό, ως σχετικά επίσημο, προσφέρονται χαλαρά κεράσματα (π.χ: γλυκά, βουτήματα, τσάι, πορτοκαλάδα, κλπ) και το πρόγραμμα λήγει νωρίς το βράδυ. Όλα φαίνονται πως ακολουθούν κάποιο πρωτόκολλο που αρμόζει στη βραδιά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε υποτιμητικά για μια βραδιά, στην οποία υποτίθεται πως θα γίνει... άγριο γλέντι, ξεσάλωμα, πως θα υπάρχει ανεβαστική μουσική με ένταση σχετικά δυνατή, πως... θα γίνει η κρασοκατάνυξη, κρασοπατινάδα, πως το καρουισκάκι θα ρέει σαν τον Αχελώο, πως θα υπάρχει χορός, πως θα πέσει ο χορός της αρκούδας μέχρι τελικής πτώσεως, πως θα πέσουν ... μπυρουέτες, πως θα υπάρχουν ενδιαφέρουσες παρουσίες (π.χ: εκφυλογκόμενες, λικνιτζούδες, ανάφτρες, παστάκια, κλπ) και πως το γλέντι θα λήξει τις πρωινές ώρες.

Αντ' αυτού η βραδιά αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών. Τα πάντα κυλούν χαλαρά, δεν υπάρχουν ενδιαφέρουσες παρουσίες, η βαρεμάρα ατέλειωτη, η μουσική αδιάφορη και σε χαμηλή ένταση, και η βραδιά τελειώνει νωρίς.

- Πώς περάστε χθες στο νέο κέντρο που σας σύστησε ο Πέτρος;
- Παπαριές. Μας μιλούσε ο μαλάκας για τη βραδιά του απόλυτου ξεσαλώματος με ζωντανή ορχήστρα, ρεμπέτικα, αφηνιασμένα άλογα και λοιπά αμαρτωλά και μας πήγε σε μια φιλολογική βραδιά. Αισθανόμαστε σα να είχαμε πάει για παρηγοριά σε μνημόσυνο.
- Σας είχε πει νομίζω πως εκεί συχνάζει κι η Λίλιαν.
- Ναι. Είπε κι άλλα κουλά.
- Και τι έγινε;
- Άσ'τα. Δεν υπήρχε ζωντανή ορχήστρα, κάτι μπάζα ήταν εκεί, το service χάλια. Η... βαρεμάρα. Κι όσο για τη Λίλιαν... Μας είπαν πως έχουν να τη δουν από τότε που βγήκαν οι λάσπες.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified