Ρετσίνα με κοακόλα, αλλέως και κοκτέιλ του φτωχού.

Πώς λέμε τζιν με τόνικ, βότκα με λεμόνι, ουίσκι με σόδα, ή και οίνος αλά αρχαία, έ, το κουστούμι αποτελεί την ελληνική λαϊκή επιλογή νερωμένου αλκοολούχου, τόσο μάλιστα διαδεδομένη, που μαθαίνω μόλις σήμερα ότι πλασάρεται ήδη και ως αυτόνομο προϊόν (δείτε πολυμέσο) –πού οδεύει αυτός ο κόσμος, θα 'θελα να 'ξερα...

Η ονομασία οφείλεται στο λευκό της ρετσίνας και το μαύρο της κόλας, χρώματα που φέρνουνε σε σμόκιν και συνήθως καθόλου στην πραγματική ενδυμασία του εκάστοτε πελάτη που το πίνει.

Το κουστούμι λέγεται και Τούμπα Λίμπρε, παραπλανητικά κατά τη γνώμη μου, μια και, κακά τα ψέματα, πιο πολλούς φτωχούς έχει η χώρα παρά παόκια.

– Με φωνάξατε λεβέντες; Θα πιείτε κάτι άλλο;
– Ναί ρε μπάρμπα. Πιάσε πάλι μιά ρετσίνα-κόλα επι δύο.
– Με κουστουμάκι θα τη βγάλουμε σήμερα ρε παλικάρια; Τί έγινε, μας έκοψ' ο μπαμπάς το χαρτζιλίκι;

Τί βγάζουνε ρε οι κερατάδες... (από vikar, 15/06/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

(άκλ.) Ο χώρος. Λογοπαίγνιο με τις λέξεις χώρος και horror (αγγλ.: τρόμος, φρίκη). Μαθηματικό χούμορ.

Τα Μαθηματικά, από καθαρά φορμαλιστική άποψη, πραγματεύονται πάντοτε χώρους, ή αλλιώς δομές, σύνολα πάντως από πράγματα, τα οποία σχετίζονται μεταξύ τους είτε με απλούς είτε με φρικιαστικά πολύπλοκους τρόπους. Η δεύτερη κατηγορία μάλιστα έχει τέτοιο εύρος, που στην πιάτσα θ' ακούσεις να λεν ότι έτσι παίρνουν οι περισσότεροι χώροι τ' όνομά τους: προστιμήν δηλαδή του ανθρώπου που τρελάθηκε πρώτος, όταν τους βρήκε και τους μελέτησε. Πρώτος, μα όχι και τελευταίος...

Ευκλείδης λοιπόν και Μινκόβσκι, και Χίλμπερτ και Μπάναχ και Σομπόλεφ, και Κολμογκόροφ και Φρεσέ και Χάουσντορφ και Τιχόνοφ, καί καί καί —μα τί λεμε τώρα, εδώ κοτζαμάν πολωνικό έθνος έχει βογκήξει κάτ' απ' το αφύσικο βάρος αυτού που είν' εκεί, εσύ όμως δέν το βλέπεις (αυτό είναι σχήμα λόγου για τα μαθηματικά).

Κι' αν ποτέ —κούφια η ώρα που διαβάζει— ακούσετε για «χώρο vikar» στα μαθηματικά, μη με κλάψτε, αλλά να φέρνετε τσιγάρα, κάπου εκεί στο Άρκαμ θα μ' έχουνε, πιστεύω πως ξέρω και πού, τρίτη πόρτα κάτω, τρίτη κόμμα πρώτη τέταρτη πρώτη πέμπτη ένατη, δεύτερη έκτη πέμπτη τρίτη πέμπτη, όγδοη ένατη έβδομη ένατη τρίτη, και τα λοιπά και τα λοιπά και τα λοιπά, εις τους αιώνας των αιώνων, αατά.

– Δίνω μεθαύριο γραμμική άλγεβρα κι' έχω καραφρικάρει ρε φίλε. Τί σκατά είναι διανυσματικός χώρος ακόμα δεν έχω καταλάβει. Κοιμάμαι κι' ονειρεύομαι βαθμωτά να με κυνηγάν με τόξα και να μου πετάν διανύσματα ντουγρού για την καρδιά...
– Και σε πετυχαίνουν;
– Αμέ, πού και πού. Να, δες εδώ...
– Πό ρε φίλε μου, είσαι και πρωτοετό. Πού να κάνεις και συναρτησιακή ανάλυση να δεις τι εστί χώρορ... Εκεί τον λένε Μπάναχ...

O  χώρος ... ο χώρος ... (από Vrastaman, 31/05/09)(από jesus, 18/08/09)(από BuBis, 19/08/09)Υπερβολικός χώρορ... (από vikar, 30/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ακριβώς μπροστά, ενώπιον, σε πρώτο πλάνο (τοπικό επίρρημα).

Η προέλευση της φράσης πιθανό να προέρχεται από το ποδόσφαιρο, και συγκεκριμένα την επίδειξη κάρτας σε παίκτη από το διαιτητή, η οποία οφείλει να γίνεται με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο.

  1. [...] με ενοχλεί η σελίδα του [...], που μου βγάζει φάτσα κάρτα τα εθνικά σύμβολα —σημαίες και μακεδονίες—, με τα οποία λόγω ιδεών δεν τα πάω και τόσο καλά... Αλλά ας κάνει ότι θέλει το παιδί. (από συζήτηση στη Βικιπαίδεια)

  2. Περίπτερο φάτσα κάρτα στην παραλία Ωρεών: Πολλές διαμαρτυρίες είχαμε από τους Ωρεούς για την εγκατάσταση του περιπτέρου [...] ακριβώς δίπλα από την προβλήτα και στο μέσον του δρόμου που το καλοκαίρι σφύζει από κίνηση. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι είναι αντιαισθητικό και δε βοηθά την τουριστική εικόνα της παραλίας. (από τον Σερβιτόρο της Εύβοιας)

  3. Συναγερμός έχει σημάνει στην Ρόδο μετά την ανακοίνωση ότι ανώριμος ιδιώτης άφησε ελεύθερο έναν πύθωνα μήκους 5 μέτρων σε δασική περιοχή του Ασκληπειού. [...] οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ανησυχούν πάρα πολύ για την σωματική τους ακεραιότητα, αλλά για καλό και για κακό ας είναι όλοι προσεκτικοί. Δεν είναι και λίγο να έρθεις φάτσα κάρτα με έναν πύθωνα στα καλά καθούμενα! (από το newsfilter.gr)

(από vikar, 29/05/09)

Φάτσα με φάτσα: φάτσα κάρτα, φάτσα μπάτσα, φάτσα παρτίδα, φάτσα φιγούρα, φάτσα φόρα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο θηλυκός άνθρωπος, η γυναίκα, η γκόμενα. Από τις πολιτικά ορθές στιγμές της ελληνικής αργκό.

Δες και ανθρώπας, άνθρωπας, άθρωπας.

  1. Είμαι πολύ ευτυχισμένο!!!... Σήμερα με πήραν από το γιατρό και το κλουβί και με πήγαν στο σπίτι φιλοξενίας, έχω αγκαλίτσες, φαγάκι ωραία αμμούλα και μια ονυχοδρομιάρα από μια συναυλία ροκ. Έχω και μια σκυλούλα και τα σκυλάκια της και παιχνιδάκια κι έχω και μια ανθρωπίνα που μου δίνει κάτι χάπια και με χαϊδεύει.

(γάτα-χρήστρια διαδικτυακού φόρουμ)

  1. – Πώς λέμε το έι τί έμ που έχει ενσωματωμένο, μεταξύ αφαλού και γονάτου, κάθε ανθρωπίνα;
    – Μμμ... χμμ... μμμ... ξέρω 'γώ, πώς;
    Τριχωτό πορτοφόλι!... Ά χα χα χα...
    – ...
    – Χά χα χα... Ά χα χα... Χά... Χέχ... Χμμ. Τί ρε;
    – Εννοείς το μουνί;...

(από Galadriel, 12/10/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το προσωρινό αιμάτωμα που προκαλείται στο δέρμα από ρουφηχτό φιλί σε συνδυασμό πιθανώς με δάγκωμα –αποτέλεσμα συνεπώς κυριολεκτικής ρουφοδάγκας–, κατά τη διάρκεια ερωτικής περίπτυξης.

Σε εμφανή μέρη (λαιμός, χέρια) για τις εφηβικές ηλικίες και σε πιο απόκρυφα για τις μετεφηβικές, πρόκειται τόσο για παραδοσιακό τρόπο μαρκαρίσματος του άλλου μισού όσο και για υποδειγματική αφορμή παρεΐστικου κουτσομπολιού και καζούρας.

Λέγεται και ρούφηγμα.

ΒΙΚΤΩΡΑΣ: Χφ! Ο τέτοιος είναι πάλι; Ο γκόμενός σου;
ΕΥΑ: Μισό να απαντήσω...
ΒΙΚΤΩΡΑΣ: Του έχεις πεί οτι είσαι εδώ;
ΕΥΑ: Σου εξήγησα, δέν έχουμε μυστικά μεταξύ μας. Αλλα εφόσον δέν αλλάζουν τα συναισθήματά μου προς αυτόν έχω την άδειά του να...
ΒΙΚΤΩΡΑΣ: Τέλος πάντων. Σόρι αλλα δέν μπορώ να τ' ακούω.
ΕΥΑ: Μωράκι; Είσαι οκέι;
ΒΙΚΤΩΡΑΣ: Απόψε είσαι όλη δικιά μου. Μόνο αυτό με νοιάζει...

[σ.ς.: Μετά 'πο αρκετή ώρα...]

ΒΙΚΤΩΡΑΣ: Έλα εδώ, καυτή γκομενίτσα...
ΕΥΑ: Άχ... Εμ... Μόνο... Μή μου αφήσεις πιπιλιά, έ;

(Η. Κυριαζής, «Manifesto Δύο»)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Εννοείται λεπτό. Προτροπή αναμονής ή παύσης. Συνώνυμα: μια στιγμή, κάτσε. Όπως κάθε τέτοια έκφραση, συμπληρώνεται για έμφαση και από το λίγο.

  1. Α: Eνα ακομα μεγαλο jam απο το HC στο οποιο παιξανε 6-7 κιθαριστες απο ολο τον κοσμο.. Εγω εκανα την παραγωγη και ενωσα τα κομματια.. Παιζω στα σημεια 0-0:15 και 3:00-3:30..
    Β: ωραίος... και ότι δεν έχω ακούσει θα ήθελα πολύ να ακούσω... ευχαριστούμε [...] για την προσφορά σου (κοινωνική) :p. Αλήθεια, άλλα δείγματα του μύρωνα όσον αφορά την κιθάρα έχουμε;; αυτό μέχρι να τον δούμε και ζωντανά... ή να ρωτήσω τον ίδιο;
    Γ: Σόρρυ, σόρρυ μισό λίγο... Οι κιθάρες στο 13,5 είναι γραμμένες από σένα όταν ήσουνα 13,5 χρονών; .........εεεεεε......... μας δουλεύεις; ;;; :o :o :o :o :o ;;;

(από φόρουμ)

  1. Είμαι μια κοπέλα μικρή. Μικρή και χαριτωμένη. Έχω λαμπερά καφέ μάτια και ξανθά μαλλιά. Έχω τεράστιο σουξέ στους άνδρες και αυτό οφείλεται όχι μόνο στην εξωτερική μου εμφάνιση αλλά κυρίως στη μαγειρική μου.

Μαγειρεύω. Μαγειρεύω σαν σκλάβα σε φυτεία κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική που πρέπει να ταΐσει τριάντα πεινασμένους λαθρέμπορους τη φορά. Και μιλάμε για τρία τουλάχιστον φαγητά τη φορά.

Μισό λίγο να δω το φαγητό στο φούρνο... Εντάξει, δεν είναι έτοιμο ακόμη. Τι σου έλεγα;

(από ιστολόγιο)

Ραούλ ρε vikar! (από MXΣ, 29/02/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ηχομιμητική λέξη. Ο ρόγχος, ο ήχος από βραχνά στο στήθος, το σάουντρακ του θεριακλή καπνιστή ή του άρρωστου με αναπνευστικό πρόβλημα. Λέγεται ενίοτε και χουρχούρι, αν και δεν το 'χω ακούσει ποτέ σε πλάγια πτώση.

– Αμαν Faith τι ηταν αυτο που παθατε... Πως γινεται βρε κοριτσια αυτο; Ετσι στα καλα καθουμενα απο ενα απλο συναχι να γυρισει σε βρογχιολιτιδα; Ο Θεος να φυλαξει δηλαδη... Ελπιζω το μωρακι να το ξεπερασει συντομα και με οσο το δυνατον μικροτερη ταλαιπωρια...
– ευτυχως ειμαστε πολυ καλυτερα [...] εχει ακομα χουρ χουρ και μυξες αλλα χθες καταφερε να κοιμηθει σερι 4 ωρες και φυσικα και εγω
(από φόρουμ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Φτάνω στα όριά μου ή και τα ξεπερνάω. Τα όρια νοούνται συνήθως ανοχής, αντοχής, υπομονής, αλλά και απόδοσης.

Το πιράκι είναι υποκοριστικό του πίρος, ο οποίος γράφεται και με έψιλον γιώτα, εξού και η γραφή χτυπάω πειράκια. Γράφεται όμως και χτυπάω πυράκια παρετυμολογημένα απ' το πυρ. Τέλος, ως συνήθως σε παρόμοιες εκφράσεις, το χτυπάω μπορεί να αντικατασταθεί από το βαράω.

Η παρούσα είναι μία από τις μπόλικες συνώνυμες λαϊμπνίτσειες καρτεσιανές εκφράσεις (ο άνθρωπος δεν είναι παρά μία μηχανή) που κυκλοφορούν: βαράω τιλτ, χτυπάω κόκκινα, χτυπάω μπιέλα, χτυπάω στρόφαλο.

  1. Και το ερώτημά μου είναι: είχε φτάσει ο Παναθηναϊκός ως «μηχανή» το maximum των δυνατοτήτων του με τις μεταγραφές των Σπανούλη, Ζίζιτς, Περπέρογλου, Ουίνστον; Μήπως πάλι ο Σάρας είναι η παραγωγική μονάδα που θα οδηγήσει τον «κινητήρα» σε maximum λειτουργία ή υπάρχει ενδεχόμενο να αποτελεί την πλεονάζουσα παραγωγική μονάδα η οποία θα κάνει τον κινητήρα να «χτυπήσει πιράκια»; (από φόρουμ)

  2. Μην λεμε για μαθηματα αγωνιστικης οδηγησης γιατι κατι με πιανει, βαραω πειρακια πως το λενε! Διαφωνω καθετως σε αυτο δεν πας να [έχεις] κανει 1000 μαθηματα αν δεν το εχεις μεσα σου δεν γινεται τιποτα.. (από φόρουμ)

  3. Περνω τους κωδικους μπαινω στο my.otenet.gr για να ορισω username και pass και μετα παω στο router να τα περασω.....οσο και αν πατουσα APPLY δεν τα επαιρνε.....του κανω fimware update βαζοντας την ver 1.35 RC24 δοκιμαζω και παλι αλλα τιποτα.....παταω το reset και επιτελους μετα δεχτηκε τους κωδικους καθως και τις υπολοιπες ρυθμισεις.....το προβλημα ειναι οτι δεν κανει μονο του connect.....ενω παλια εκανε μονο του.....αν πχ εχουμε μια διακοπη ρευματος και κλεισει το router οταν θα ανοιξει και παλι ο μονος τροπος για να συνδεθει ειναι να μπω στο webinterface του ρουτερ και να πατησω connect....υπαρχει καποια λυση; ειναι καποια ρυθμιση που μου ξεφευγει και πρεπει να την κανω; Η ετσι απλα μαλλον χτυπησε πυρακια το router;!! (από φόρουμ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παλιά αργκό για το ρέψιμο. Από την ομοιότητα με ήχους της αποχέτευσης.

Ο Πάκης είναι στ' αρχίδια του όλα ρε σύ, πολύ ζώον. Να φανταστείς, ήμασταν προχθές στο τσέχικο με κάτι γκόμενες που γνωρίσαμε 'πιτόπου και πίναμε μπίρες. Και τί κάνει ο ανεκδιήγητος; Κατεβάζει ένα κρίκερ απνευστί και πατάει έναν βόθρο που το ποτήρι ράγισε... 'Ντάξει ρε φίλε, είπαμε, χέζε και στο δάσος άμα λάχει να 'ούμε, κάνα πρόβλημα. Στην π ό λ η ομως τί ζητάς;...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το γάργαρο ρέψιμο.

Νίνος: Με κόλα ρε μαλάκες, στάνταρ...
Λίνος: Παπαριές λές, σεβενάπ δαγκωτό.
Ντίνος: Καί οι δύο είστε λάθος –κοακόλες και γκαζόζες και σαχλαμάρες... Ά' δε πιείς τη σουρωτή σου να στανιάρεις, πώς θα βγεί η καθαρεύουσα ρε μάγκες; Καθάρια πράματα. Να φανταστείτε, πρίν, απο εκπομπή, ο Ζουράρεις –ή μήπως Ζουράρυς;... χμμ...– τελοσπάντων, πάντα κατεβάζει μία σόδα. Μή μιλήσω για τον παπά της ενορίας πρίν το κήρυγμα...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified