Ως γνωστόν, η μεγάλη φουρτούνα χτυπάει περισσότερο τα μικρά καράβια - οπότε μην πει κάποιος ότι δεν είναι σλανγκ. Στην παρούσα έκφραση η φουρτούνα χρησιμοποιείται έντεχνα (από το λαό μας) με το νόημα της έγνοιας, των προβλημάτων.

Κλασικός μπαρμπαδισμός, που αφορά το μέγεθος των πραγμάτων με τα οποία κάποιος καταπιάνεται, και το ρίσκο που ενέχεται. Και πιο συγκεκριμένα, τις συνέπειες όταν κάτι πάει στραβά.

  1. - Ρε πόσο πλήρωσα τον καθρέφτη της μερκεντέ;
    - Ξέρω κι εγώ; Του δικού μου κάνει 45 ευρώ.
    - Εγώ πλήρωσα 230 συν είκοσι τα εργατικά, γιατί λέει, ο μηχανικός παιδεύτηκε επειδή χάλασαν και οι αισθητήρες. Μόλις χθες πλήρωκα 675 για το σηματάκι. Μου φαίνεται θα τη σκοτώσω να πάει στ' ανάθεμα.
    - Δεν ξέρεις τι λένε; Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες!

  2. (Περιστατικό σε γλίστρα κάπου στο Αιγαίο)

Έχουμε πάει για καφέ με το τεσσάρων μέτρων φουσκωτό κολλητού. Την ίδια ώρα, γυρίζει και ένα δεκαπεντάμετρο καμπινάτο φουσκωτό, τοπικού φραγκάτου μεγαλοεργολάβου. Εμείς πλαγιάζουμε τη γλίστρα, βάζουμε γάτζους, και πάει ο κολλητός να φέρει το σαμουράϊ με το τρέϊλερ.

Την ίδια ώρα, τσάτσος του μεγαλοεργολάβου, ο οποίος έχει ειδοποιηθεί, έχει φέρει το Πατζέρο κι έχει πάρει θέση. Αλλά έλα που λόγω του βάρους και της γλίτζας το πατζέρο σπινάρει.... Και ο μεγαλοεργολάβος καλεί στο κινητό τσάτσο νάμπερ του, να έλθει με το καινούριο τζιπ, ένα βόλβο.

Φεύγοντας εμείς, γυρνάει ο καπετάνιος (κολλητός) και λέει με στόμφο:

«Αυτά είναι... για αυτό το λόγο δεν παίρνω μεγαλύτερο φουσκωτό, να κάθομαι να παιδεύομαι; Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες»

  1. (από το διαδίκτυο)

Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες. Μπορεί ένα πρωτάθλημα σαν αυτό της Πριμέρα Ντιβισιόν να κινδυνεύει από την παγκόσμια οικονομική κρίση; Σύμφωνα με τους δικούς του ανθρώπους, ναι. Και άμεσα, μάλιστα......

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ασχολούμαι, έρχομαι σε επαφή, έχω κάποια εξοικείωση, νταραβερίζομαι, καταπιάνομαι με κάτι/κάποιον. Αυτή η λέξη ακούγεται στην πιάτσα και χρησιμοποιείται συνήθως σε τρίτο πρόσωπο.

Τις περισσότερες φορές (αλλά όχι πάντα), η έκφραση έχει μια αρνητική χροιά. Δηλαδή δεν θα ακούσεις ποτέ την έκφραση «μπακιαρίζομαι τώρα τελευταία με καθηγητές Πανεπιστημίου». Το αντικείμενο του μπακιαρίσματος είναι συνήθως ύποπτο, αν όχι παράνομο... Για αυτό ίσως και το πιο «σωστό» συνώνυμο, είναι το νταραβερίζομαι (με την έννοια του δούναι και λαβείν).

Disclaimer: Η λέξη μάλλον προέρχεται από το τούρκικο bakir, που σημαίνει χαλκός. Και επειδή ο χαλκός δουλεύεται με τέχνη και μαστοριλίκι, κάποιος πρέπει να έχει εξοικείωση, λέμε τώρα...

  1. - Ρεεεε, λαμόγιο ο τύπος, σου λέω.
    - Μα είσαι σίγουρος;
    - Άκου που σου λέω. Μπακιάρομαι τόσα χρόνια με λαμόγια, που τους πιάνω με τη μυρωδιά. - Θα δείξει....

  2. - Ρε μάστορα, μπορείς να μου φτιάξεις αυτό το διαολόπραμα;
    - Για να το δω να σου πω..... Μμμμμ, που το βρήκες αυτό, ρε παλουκάρι;
    - Άσε που το βρήκα, μπορείς να το κάνεις να δουλεύει;
    - Αυτό είναι ρώσικο... Δεν μπορώ, αλλά θα σε στείλω στον Κυρ-Μήτσο, δυο τετράγωνα παρακάτω που μπακιαρίζεται τέτοια μαραφέτια. Αν δεν μπορεί αυτός, τότε πέτα το, και πάρε κανα κινέζικο. Μπορεί να μην κρατήσει δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά την δουλειά του την κάνει.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η έκφραση χρησιμοποιείται καθ' υπερβολήν, για να δηλώσει την «σχεδόν» απουσία, ή τον εξαιρετικά χαμηλό βαθμό ή μέγεθος κάποιων πραγμάτων.
Η έκφραση ακολουθείται από ουσιαστικό, μονάδα μέτρησης, ή αφηρημένη έννοια. Με μηδέν βαθμούς, με μηδέν στροφές, με μηδέν αυτοπεποίθηση, με μηδέν βυζί, με μηδέν ντροπή, με μηδέν συμμετοχή κ.ο.κ.

  1. - Χθες γνώρισα μια γκόμενα...
    - Για λέγε, για λέγε...
    - Θεά, ωραίος τύπος, αλλά με μηδέν βυζί.
    - Για να λες εσύ που είσαι του σαμπανιζέ, ότι είχε μηδέν βυζί, φαντάζομαι ότι θα έχει κοιλότητα, η καμένη η κοπεγιά!

  2. - Ρε τι χάλια έπαιξες χθες. Σαν σταματημένος πήγαινες.
    - Ε, τι περίμενες; Με μηδέν βαθμούς, να χορεύω στη χορταρού; Νορβηγός είμαι;
    - Σωστά, ξέχασα ότι σε πήρανε στην ομάδα για Βραζιλιάνο!

  3. (από το σλανγκρ, και σχόλιο της συγγραφικής εδώ)
    όλες οι ταχύτητες κουμπώνουν και κάνουν τον θόρυβο. Απλά την πρώτη επειδή την βάζεις με μηδέν στροφές, την ακούς, γιατί δεν υπάρχει θόρυβος.....

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αγελάδα αποκαλείται ο ήχος της σειρήνας, ο οποίος μοιάζει με αυτόν της αγελάδας, με ένα σύντομο αλλά δυνατό «μουυυυυ».

Νοσοκομειακά, πυροσβεστικά και αστυνομικά οχήματα, πέραν της σειρήνας, έχουν την δυνατότητα να βγάλουν από τα ηχεία και τον ήχο της αγελάδας. Συνήθως τον χρησιμοποιούν, όταν κάποιος αγνοήσει τη σειρήνα, λόγω αφηρημάδας, και ο οδηγός για αφύπνιση του βαράει μια γελαδιά.

Επίσης, είναι σήμα κατατεθέν των ασφαλίτικων αυτοκινήτων. To FBI βγάζει την αποσπώμενη σειρήνα, οι ασφαλίτες χρησιμοποιούν την αγελάδα, για να δείξουν τα διακριτικά τους. Ίσως επικράτησε γιατί η πλειονότητα των αστυνομικών (μέχρι πριν και δέκα χρόνια) ήταν βοσκοί από την Πελοπόννησο, που έμπαιναν με καθαρά ρουσφετολογικό τρόπο στα σώματα ασφαλείας.

-Έλα ρε μαλάκα, αργείς;
-Όχι, σε ένα λεπτό είμαι έξω.
-Καλά κάνω ένα γύρω το τετράγωνο, γιατί πίσω είναι η δημοτική με τη 'γελάδα....

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η πρακτική του «δύο σε ένα» στα μυστήρια της χριστιανοορθοδόξου εκκλησίας μας. Βέβαια, το πακετάκι αυτό δεν προσφέρεται με χαρά από τους εκτελεστές του μυστηρίου (οι οποίοι χάνουν και λεφτά, γιατί για δύο μυστήρια, πληρώνονται μια φορά τα πάγια δλδ, καντηλανάφτρα, ψάλτες κλπ), αλλά προτιμάται από μοδέρνους γονείς.

Και πώς φτάσαμε ως εδώ;

Τα περισσότερα ζευγάρια πλέον συζούν για πολλά χρόνια και πολλές φορές δεν κρίνουν αναγκαίο να ενωθούν στα μάτια της εκκλησίας, οπότε το κωλοβαράνε το θέμα του γάμου. Μέχρι τη στιγμή που έρχεται ένα τέκνο. Και τότε α) για να το βαφτίσεις, πρέπει πρώτα να τελέσεις θρησκευτικό γάμο, β) αρχίζουν τη γρίνια οι γονείς και κάτι θείες θεούσες, γ) ως βέροι Έλληνες, ψοφάμε για πανηγύρια και γιορτές -και εδώ μιλάμε για δύο γλέντια, δ) είπαμε είμαστε προοδευτικοί, αλλά όχι τόσο ώστε να αφήσουμε τα παιδιά μας αβάφτιστα!

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι. Προσθέστε τώρα και λίγο από οικονομική κρίση, δλδ ένα κέρασμα αντί για δύο, ενώ δώρα παίρνουν και το τέκνο και το ζεύγος-και γεννηθήτω η γαμοβάφτιση.

- Σε κάλεσε η Μαρία;
- Νομίζω, κάτι μου είπε η Δέσποινα. Θα κάνει το ψώνιο τον γάμο στη Μύκονο. Πού καιρός για έξοδα.
- Όχι μόνο αυτό, είναι και γαμοβάφτιση, δλδ διπλά δώρα...
- Άκυρο, δεν βγαίνω...

(από Khan, 23/09/10)Προβλήματα που προκαλούνται από τον θεσμό της γαμοβάφτισης. (από Khan, 17/07/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μπάρες αποκαλούνται τα κλασσικά μπαράκια, αμερικάνικου τύπου, με τους μεγάλους μακρόστενους πάγκους του στυλ Λούκυ Λουκ, που πετάει ο μπάρμαν το ουίσκι και φτάνει μετά από κανα δίωρο.

Η έκφραση γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80, οπότε και επήλθε και ο εξαμερικανισμός των συνοικιακών, καθώς και των μπαρ του κέντρου της Αθήνας.

bar-> μπαρ-> μπάρα

(από μνήμης, σε εξώφυλλο του ΚΛΙΚ)
... παρουσιάζουμε τις καλύτερες μπάρες της πρωτεύουσας...

(από το νετ)
... Δημοφιλείς νέοι συνδυασμοί από τους κορυφαίους μπάρμεν στις πιο trendy μπάρες της Αθήνας. Παράγγειλέ τα - ή καλύτερα μάθε να τα φτιάχνεις κι εσύ! ...

(από electron, 15/08/10)(από electron, 15/08/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σύνθετος όρος που αποτελείται από το πρόθεμα πουτσο- (με την κυριολεκτική έννοια αλλά και με την -για τον πούτσο- έννοια), και την σλανγκ, όπως απεικονίζεται στο σλανγκρ.

Ο όρος ομπρέλα αναφέρεται:

α) σε όλα εκείνα τα πιπεράτα λήμματα που ανθούν στο σλανγκρ, τύπου αδημουνώ, αχλαδομουνοπατσαβούρα, εθελοντής πουτσοδότης, πουτσομεζές κ.λ.π., τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο των λημμάτων.

β) στα ίου λήμματα, τα οποία ακροβατούν μεταξύ σεξουαλικού και εμετικού περιεχομένου. Ο λόγος είναι ότι στα ιταλικά, πούτσα (puzza) σημαίνει βρώμα (ουσιαστικό αλλά και ρήμα στο γ' ενικό).

Παράγωγo: πουτσοσλανγκιστής (ο σλάνγκος με έφεση στα πουτσολήμματα και όχι ο σλάνγκος για τον πούτσο)

Άμα περπατήσει ο όρος, θα βάλω και παραδείγματα!!!!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το τέλος του γνωστού ανέκδοτου, που παρέμεινε σαν αμηχανοαυθόρμητη απάντηση στο σχόλιο «Καλό μουνί!!!!!». Επίσης λέγεται για οποιοδήποτε αντικείμενο χαρακτηρίζεται ως καλό.

Η απάντηση έρχεται αυθόρμητα και ως αστεϊσμός, αφού μηχανικά το μυαλό των συνομιλούντων πάει στο ανέκδοτο που παραθέτω:

Πέμπτος όροφος, κτίριο κάπου στη 765746η λεωφόρο της Νάβα Γιόρκα. Νταβατζής, κάργα στη μαστούρα οργιάζει με τις υπαλλήλους του. Βγαίνει στο μπαλκόνι με μία από αυτές και επιδίδεται σε ακροβατικά σεξουαλικά. Εκεί, σε μια πιρουέτα, η γκόμενα γλιστράει και καταποντίζεται. Ο νταβατζής τύφλα και απορημένος μπαίνει μέσα στο δωμάτιο και συνεχίζει με άλλη παρτενέρ. Η προηγούμενη γκόμενα πέφτει από τον πέμπτο όροφο -γυμνή εννοείται- και καρφώνεται με το κεφάλι σε κάδο σκουπιδιών, σε σκυλίσια στάση.
Εκεί παραδίπλα γυρίζει ένας αλκοολικός άστεγος, που ψάχνει τους διπλανούς κάδους. Ξαφνικά γυρνάει, βλέπει την γκόμενα. Γδύνεται γρήγορα και αρχίζει να την γαμάει. Τελειώνει, κατεβαίνει και συνεχίζει τον δρόμο του. Χαμένος όπως είναι ο δρόμος τον ξαναβγάζει από το ίδιο στενό, οπότε αφού έχει ξαναγεμίσει, ρίχνει άλλο ένα στα γρήγορα. Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται, και κάποια στιγμή, μονολογεί:
- Καλό μουνί... δε λέω, αλλά γιατί το πετάξανε;

- Κοίτα τι περνάει....
- Καλό μουνί!!!!
- Ναι, αλλά γιατί το πετάξανε;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Προικιά όπως μάλλον θα γνωρίζετε, είναι (ήταν αν προτιμάτε) το σύνολο των εσωρούχων, ρούχων, σεντονιών, υφασμάτων, πλεκτών, πετσετών, τραπεζομάντηλων και λοιπών αντικειμένων, που η νύφη έπαιρνε από τη μάνα της με το που αποχωριζόταν το πατρικό σπίτι.

Στην καγκουροσλάνγκ τώρα «προικιά» αποκαλούνται τα μαμίσια ανταλλακτικά, που έχουν αντικατασταθεί με aftermarket.

Για να το κάνω λιανά, στους μη κάγκουρες δίνω παράδειγμα. Είμαστε στο 2002, όπου φραγκάτος σαραντάρης κάγκουρας αγοράζει το θηρίο που λέγεται hayabusa. Σε μία εβδομάδα βγάζει τις μαμίσιες εξατμίσεις (τα δύο τελικά), και βάζει yoshimura (λιανική τιμή 2.000 ευρώ) μονό τελικό που δίνει 1457 ντεσιμπέλ παραπάνω, και slim look. Μετά, επειδή δεν του κάθεται το πίσω φτερό οπότε το αφαιρεί και βάζει ένα πιο μικρό aftermarket. Οι μαμίσιες εξατμίσεις, όπως και το μαμίσιο φτερό (αχρησιμοποίητα σχεδόν), αν δεν πουληθούν, κρύβονται στην αποθήκη. Μετά από διετία, ο κάγκουρας βαρέθηκε το hayabusa, και γουστάρει το δεκατεσσάρι της kawasaki. Οπότε πουλάει το θηρίο, όπως είναι (με τις αλλαγές), και με, ή χωρίς τα προικιά της (αν είναι με, συμβαίνει όπως ακριβώς με τις νύφες).

Συνήθως τα προικιά εμφανίζονται στη μεταπώληση, και κάποιες φορές ο όρος αναφέρεται και στο σύνολο των αξεσουάρ (μαμίσια αλλά και aftermarket), που δεν φοράει την συγκεκριμένη στιγμή η μηχανή (για παράδειγμα ένα σετ μπαγκαζιέρες, μία μεγάλη ζελατίνα -παρμπριζ για ταξίδια ή μια κουκούλα προστασίας από την βροχή).

-Πόσο πάει το πριόνι;
-8.000. -Πολλά... Βρίσκω με 7 χιλιάρικα το ίδιο...
-Όχι και το ίδιο. Έχε υπόψη σου, είναι καθαρό, κι έχει πάνω του της παναγιάς τα μάτια. Acrapovic, φίλτρο ελευθέρας, σωληνάκια υψηλής, καρίνα και σίδερα. -Ναι, αλλά τα extra, δεν τα πληρώνεσαι στη μεταπώληση.
-Δεν τα πληρώνεσαι καινούρια, αλλά για να τα βάλεις καινούρια πάει πάνω από δύο χιλιάρικα, και όπως βλέπεις, η παραπάνω αξία είναι ένα χιλιάρικο από την τιμή της αγοράς. -Ναι ρε φίλε, γιατί να δώσω τα παραπάνω, ενώ εγώ δεν γουστάρω τον πολύ θόρυβο;
-Η τιμή είναι με όλα τα προικιά της. Σου λέω είναι ευκαιρία. Άμα γουστάρεις βάζεις τα μαμίσια. Πάρτο, δεν θα χάσεις.
-Έτσι λέει ρε φίλο!!!! Μάλλον θα το κλείσω.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η έκφραση κινείται στα όρια του μπαρμπαδισμού, αλλά χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως. Αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου η τροπή των πραγμάτων γίνεται εξαιρετικά ευνοϊκή για κάποιον (-οιους). Τόσο ώστε μοιάζει σαν μια φέτα με βούτυρο, έτοιμη να φαγωθεί από αυτόν (-ούς). Για τέτοια ευκολία μιλάμε...

Μούσα : mes

Από διάφορους ιστότοπους

... Επομένως, έχουμε δυο προβλήματα που είναι βούτυρο στο ψωμί των λεγόμενων κερδοσκόπων οι οποίοι ακριβώς θεωρούν ότι υπάρχει έδαφος να ...

... Βούτυρο στο ψωμί των πολιτικών και των εργατοπατέρων, οι απεργίες των εργαζομένων. Θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος γιατί γίνεται η σημερινή ...

...Μάλιστα η ΚΕ του ΚΚΕ είχε τότε μιλήσει, ότι αυτή η ενέργεια αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του ιμπεριαλισμού, που ήθελε να επιταχύνει τη λήψη μέτρων, ...

... Οι ηλικίες 11 έως 35 των ελλήνων χρηστών, που αποτελούν το «βούτυρο στο ψωμί» των διαφημιστικών, διατηρούν blog, συμμετέχουν σε forum και ...

(από electron, 28/08/10)(από electron, 28/08/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified