Την προσθήκη «μωρό μου», την βάζουν συνήθως οι γκόμενες. Εμείς οι ορίτζιναλ άντριδοι, το λέμε σκέτο. Φράση που προέρχεται από τον τίτλο αλμπουμ των Munoz/Sampayo, που εκδόθηκε από την Βαβέλ (δες μύδι #1).

Σλάνγκ των κομικάδων, την οποία πετάνε σε άσχετες στιγμές, και συνήθως δεν την πιάνουν οι άλλοι....
Η έκφραση είναι συνώνυμη, του δεν την παλεύω κάστανο, ή σε άπταιστα ελληνικά: you can't always get what you want (χωρίς τη συνέχεια)...

Σημαίνει απλά, ότι η πραγματική ζωή είναι πολύ σκατά για να την αντέξεις (τον περισσότερο καιρό) και χάνει κατά πολύ σε σύγκριση με τον μαγικό κόσμο της όγδοης τέχνης, που μάθαμε από την Βαβέλ. Ό,που όλα επιτρέπονται, και όλα επιβάλλονται. Κάτι σαν τον Τορπέντο που γλυτώνει πάντα με λίγες γρατζουνιές, κάτι σαν τους τέλειους κώλους του Μανάρα, κάτι σαν το ναυτικό καπέλο του Κόρτο, τους ατελείωτους σεξουαλικούς διαλόγους του Reiser, και τον ονειρικό κόσμο εκείνου του Έλληνα που έστειλε τα κόμικς σε γράμμα, και ο κατάλογος συνεχίζεται...

-Πάλι μου χάλασες το βράδυ...
-Εγώ ή οι ξενέρωτοι φίλοι σου. Οι άνθρωποι δεν υπάρχουν. Κόντεψα να πέσω στα βαριά από την ξενέρα.
-Ας έκανες υπομονή. Ένα βράδυ βγήκαμε μαζί τους. Θα μπορούσες να κρατηθείς και να μη χασμουριέσαι συνέχεια, και να παίζεις με το κινητό σου!
-Επίσης θα μπορούσα να είμαι και ο Σάκης Ρουβάς με το Ε9 του Κόκκαλη. Αλλά...
-Τι αλλά;
-Αλλά η ζωή δεν είναι κόμικς!
-Κι εσύ δεν είσαι ο Σούπερμαν...
-Πού ξέρεις τι κάνω τα βράδια όταν κοιμάσαι;
-Σταμάτα να μιλάς και φίλα με μονόχνωτε.....

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Βαρέλα στην διάλεκτο των μπετατζήδων (προφανώς λόγω της ομοιότητας του πίσω μέρους της με κρασοβάρελο) είναι η μπετονιέρα (το φορτηγό).

  1. από VHF:
    - Βαρέλα 2, πού είσαι;
    - Ξεφορτώνω, σε κανα μισάωρο θα 'μαι βάση.
    - Ωραίος, ξαναγεμίζεις και φεύγεις για Κονταξάκη.
    - Έγινε....

  2. - Σε τι κατάσταση βρισκόμαστε;
    - Δύο βαρέλες είναι οφ, τρεις στο εργοτάξιο του Θεοχαράκη, δύο στου Παπαδόπουλου και άλλες δύο σταντμπάϊ.
    - Σκατά... Πάρε τη μία με το που τελειώσει από Θεοχαράκη, να φύγει για Τερζόπουλο, και οι άλλες δύο φορτώνουν αμέσως για Φερτίδη. Συνεννοήσου και ενημέρωσε με.

(από Fotis Nitsiopoulos, 21/12/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Γκιοσές (τουρκικής προέλευσης λέξη) είναι το κλειστό μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, σε ένα δίπατο σπίτι. Συνήθως ξεπετάγεται μες τον δρόμο, αφού το πλατύσκαλο του σπιτιού είναι το όριο του δρόμου. Οι ορίτζιναλ γκιοσέδες ήταν ξύλινοι και είναι καθαρά δείγμα αρχιτεκτονικής της περιοχής των παραλίων, καθώς και των νησιών, σε αστικές συνοικίες. Από τον γκιοσέ ελέγχεις όλη την κίνηση του δρόμου, αφού στην ουσία στέκεσαι πάνω από τον δρόμο.

Σπίτια με γκιοσέδες υπάρχουν στα παράλια και στα νησιά κοντά στα παράλια. Έχουν μείνει ακόμα κάποια σπίτια με γκιοσέδες, αλλά οι πιο πολλοί γκρεμίστηκαν με την έλευση των λεωφορείων και των φορτηγών.

Δείτε τα μήδια.

(από electron, 18/12/09)πάρτε τρεις γκιοσέδες στη σειρά (από electron, 19/12/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σλανγκ παλαιάς κοπής, ολίγον ελιτίστικη, παλιομοδίτικη, και κυρίως του γραπτού λόγου (αυτοαναιρούμενο χαρακτηριστικό, ως προς το σλανγκ του πράγματος).

Η φράση κολλάει οπουδήποτε υποπτευόμαστε, ότι έγινε κάποια λαμογιά. Σε περιπτώσεις που τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, και σακκουλευόμαστε την κομπίνα ή την συγκάλυψη.

Η φράση προέρχεται από τον «Αμλέτο» του Σακεσπίρου. Και βεβαίως οφείλεται στις παλιές (προ του '50) μεταφράσεις. Εκείνο τον καιρό (προ της τελικής επικράτησης της δημοτικής) επικρατούσε η αντίληψη σε κάποιους κύκλους, ότι οι μεταφράσεις ξένων όρων πρέπει να βασίζονται στον εξελληνισμό του «αθροίσματος» των γραμμάτων, και όχι στην αυτόχθονη προφορά των ξένων όρων. Κάτι το οποίο τον καιρό της «παγκοσμιοποίησης», μας ακούγεται σίγουρα κάπως. Βέβαια, η συγκεκριμένη έκφραση, διεσώθη και λόγω αυτού του κωμικού -για εμάς- χαρακτηριστικού της μετάφρασης.

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΟΝ

......................................................................................
«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Εκφραση που δείχνει να ταιριάζει γάντι στη σκοτεινή υπόθεση με τον εξοστρακισμό τεσσάρων ποδοσφαιριστών από την εθνική ομάδα του Ιράν, επειδή σε πρόσφατο αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.....

.......................................................................................
Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Χάνει η μάνα το παιδί, και το παιδί την μάνα εν όψει εκλογών στην ΕΣΗΕΑ. Εκεί στη Συσπείρωση Δημοσιογράφων τους έχει πιάσει πανικός και ταραχή και ψάχνουν να βρουν απο που θα βρουν ψήφους για να κερδίσουν τις εκλογές.

.........................................................................................
«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»
Τί παίζει στο Γκουαντανάμο και πέντε κρατούμενοι ανέλαβαν την ευθύνη για τα γεγονότα της 11/9; Συνέταξαν διαβάζω ένα κείμενο με τίτλο «Η Ισλαμική Απάντηση στις Εννιά Κατηγορίες της Κυβέρνησης» και δηλώνουν .........

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο όρος αναφέρεται στο βραζιλιάνικο μπικίνι, το λεγόμενο και 2/3, ή 3/4 (Θα σας γελάσω, γιατί με τα κλάσματα δεν τα πάω καλά από το δημοτικό).

Το συγκεκριμένο καβλωτίκ κυλοτάκι αποτελεί έναν από τους τρεις λόγους λατρείας στο λατινοαμερικάνικο αυτό κράτος! Οι υπόλοιποι δύο, είναι η τέχνη της στρογγυλής Θεάς, και το περήφανο (από άποψη στάσης) όπισθεν περιεχόμενο του εν λόγω αξεσουάρ.

- Βάλε eurosport ρε μπουχεσίδη, που έχεις και βλέπουμε τις national geographic!
- Τι έχει;
- Τελικό ευρωπαικού μπιτς-βόλεϋ γυναικών. Βάλε να δούμε τα βραζιλιάνικα...
- Τι δουλειά έχουν οι Βραζιλιάνες σε ευρωπαϊκό τελικό. ρε κατεστραμμένε;
- Αϊντε άϊντε.... Όλες, βρε βλάκα, φοράνε βραζιλιάνικα κυλοτάκια στο μπιτς. - Ε, τότε αξίζει.... Θα ενημερωθώ για τα του πλανήτη κάποια άλλη φορά!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σλανγκ παλαιάς κοπής, από τότε που ο κόσμος μαζευόταν στο καφενείο του χωριού. Και σε αυτό το καφενείο, υπήρχε πάντα και ένας με περισσή έπαρση, ο οποίος, και λόγω της έπαρσης, αρπαζόταν και εύκολα. Δηλαδή ένας αναμκιόρης και ψευτοτσαμπουκάς. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όλοι τον έπαιρναν στο ψιλό, ακόμα και αν τον συμπαθούσαν.

Ο όρος προέρχεται από την συμπεριφορά των κοκόρων στα κοτέτσια. Επειδή ο κόκορας δεν είναι χρήσιμος σε τίποτα εκτός από την αναπαραγωγή (δες και προκοφτικά), κάθε κοτέτσι αποτελείται από έναν μόνο κόκορα. Οι υπόλοιποι αρσενικοί σφάζονται με την ενηλικίωση και συνοδεύονται από κόκκινη σάλτσα, δηλαδή γίνονται κρασάτοι. Ο μοναδικός λοιπόν κόκορας, ενός κοτετσιού :
α) είναι περήφανος διότι έχει πολλές γκόμενες
β) ευέξαπτος διότι προστατεύει το χαρέμι του, και μάλιστα πάντα είναι επιθετικός στους επισκέπτες
αλλά χωρίς να γνωρίζει ότι:
α) είναι καθαρά θέμα τύχης ότι δεν έγινε αυτός κρασάτος, αλλά ο αδελφός του
β) ότι όλες οι γκόμενες είναι δικές του, επειδή οι ανταγωνιστές φαγώθηκαν, και όχι επειδή είναι ο Σάκης Ρουβάς των κοκόρων
γ)το μέλλον του σίγουρα έχει μια κατσαρόλα, με το που ενηλικιωθεί το πρώτο αρσενικό παιδί του.

Στα δικά μας τώρα, κοκοράκι αποκαλείται ο ψωροπερήφανος, ο ξερόλας, που πάντα πρώτος πετάγεται και αντιτίθεται σε κάτι, ή ξέρει τη λύση για κάτι. Συνήθως νομίζει ότι με αυτήν την κίνηση έχει και την πλειοψηφία μαζί του, κάτι που συμβαίνει σπάνια, διότι όποιος βιάζεται, σκοντάφτει. Και συνήθως το κοκοράκι, ως ευέξαπτο, αγνοεί πολλά πράγματα, κάτι που θολώνει και την κριτική ικανότητά του.

- Τι έγινε στην κομματική συγκέντρωση;
- Πού να στα λέω! Ήρθε ο γραμματέας της τοπικής από την πρωτεύουσα να δει τι γίνεται και που πάμε, και τον καταχέριασε ο Μιχάλης.
- Δηλαδή;
- Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον έβγαλε άχρηστο, και έλεγε ότι εκείνος ξέρει πιο καλά τι γίνεται στο κόμμα, και πού πρέπει να πάμε. Άσε, δεν τον άφηνε να μιλήσει...
- Το κοκοράκι πάλι έλαμψε!!!
- Άλλο να σου λέω, κι άλλο να βλέπεις. Αισθανόταν σαν ηγέτης!
- Μέχρι να βάλει πάλι υποψήφιος και να τον μαυρίσουν πάλι!!!
- Ε! Αυτό θα γίνει. Δεν θυμάσαι όταν είχε βγει πρόεδρος στην ομάδα. Τα είχε κάνει σαν τη μούρη του. Είχε μαλώσει μέχρι και με εμάς, γιατί αυτός είχε μόνο δίκιο!!! Τον ξαναεμπιστεύεται κανείς;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο Δαμίγος ο ανθοπώλης, είναι ένα φανταστικό πρόσωπο, βγαλμένο όχι από την δραματουργία (όπως ο Θείος Βάνιας, για παράδειγμα), αλλά από την διαφήμιση της Εθνικής τράπεζας (που να πέσει φωτιά να τις κάψει όλες, όπως έλεγε και ο Μαρξ στην πτυχιακή του). Είναι εγγονός του Σιορ Τάπα, τον αστυνόμου Μπέκα, και γιος του Αλέκου, της ηλεκτρονικής, και πατέρας του funny bear. Ο Δαμίγος, θα ζήσει και αυτός την προσωρινή δημοσιότητα που χαρίζει η τηλεόραση στα δημιουργήματά της, και θα δώσει τη θέση του σε κάποιον καινούριο ήρωα.

Στα δικά μας τώρα. Επικαλούμαστε τον Δαμίγο τον ανθοπώλη όταν:

  • κάποιος μας τα πρήζει με την πολυλογία του (ή με τις μαλακίες του) και του σπάμε τον ειρμό, μπας και σκάσει
  • όταν κάνουμε λάθος, και παραγνωρίζουμε κάποιον, και το γυρίζουμε στο χούμορ
  • όταν κάποιος φίλος αρχίζει μια κουβέντα που δεν μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα
  • όταν θέλουμε να γαμήσουμε τη συζήτηση, γιατί έχει παρασοβαρέψει

    Άγνωστο παραμένει ακόμα αν ο Δαμίγος ο ανθοπώλης αποπληρώνει κανονικά το δάνειο, ή οι τράπεζες του έχουν πάρει ήδη το σπίτι, ένεκα που το λελουδικό δεν επωλείτο, λόγω κρίσης...

  1. - Τι γίνεσαι Τάκη;
    - Καλά, αλλά με λένε Δημήτρη...
    - Σίγουρα;
    - Σίγουρα, σίγουρα..
    - Ε τότε, τον Δαμίγο τον ανθοπώλη, τι τον έχεις;
    - Μπουαχαχάαααα (κρύο αστείο, οπότε ψεύτικα γέλια)

  2. - Και που λες, με την οικονομική κρίση όπως προείπα, θα τον πιούμε όλοι. Και ακόμα δεν είδες τίποτα... Θα μας βγάλουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί τα σκατώσαμε, και δεν μπορούμε να ορθοποδήσουμε. Είναι συνομωσία των εβραίων και τον Ελοχίμ. Το είπαν και οι Μάγια! Διανύουμε το δεύτερο πακτούν. Είναι ξεκάθαρο σου λέω. Αλλά εσύ δεν διαβάζεις, δεν ψάχνεσαι...
    - Ρε συ, τον Δαμίγο τον ανθοπώλη, τι τον έχεις;
    - Γιατί ρωτάς;
    - Γιατί και αυτός, το ίδιο ψωλοπαίκτης με σένα είναι....

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κουφογονατιάζω, στην κυριολεξία, σημαίνει ότι ξαφνικά εκεί που στεκόμουν στα πόδια μου, βρίσκομαι βιαίως (ή από κούραση, ή από άγνωστο λόγο) στα τέσσερα.

Ως σλανγκ της σλανγκός βέβαια, το ρήμα αναφέρεται σε αδυσώπητο σεξ, επιπέδου γερμανικής τσόντας του '80. Συνώνυμο δηλαδή, του «την έκοψα στα δύο» την γκόμενα. Σε τρίτο πρόσωπο σημαίνει ότι η γκόμενα μας έκοψε στα δύο από τις «χορευτικές» φιγούρες.

  1. - Πάμε για κανά ποτάκι;
    - Άσ' τα να πάνε ρε φίλο! Μετά από δέκα ώρες πάνω στη σκαλωσιά, με το που μπήκα στο σπίτι κουφογονάτιασα, και δεν με βλέπω ικανό να σηκωθώ.
    - Οκ, άλλη φορά.

  2. - Γιωργάκη, αδυνατισμένο σε βρίσκω..
    - Μπααααά, δε νομίζω, μια χαρά αισθάνομαι.
    - Ναι, γιατί δε λες, ότι η φοιτητριούλα σε κουφογονατιάζει κάθε βράδυ ρε; Ντροπή είναι; Είναι κομμένο το Γιωργάκη μας, γιατί κάνει υπερωρίες....

  3. - Καλά πήγε χθες ο αγώνας.
    - Μιλάμε ζωγράφισα... Την κουφογονάτιασα μετά από μισή ώρα με τα ακροβατικά μου! - Ίσα ρε γαμίκουλα των Καρπαθίων! Φυσικό ήταν. Αφού είχες να γαμήσεις από το μεσοπόλεμο... Απορώ αν έφυγε αρτιμελής η κοπέλα!
    - Αλήθεια, τώρα που το λες, σε μια στιγμή σκέφτηκα να έχω καβάτζα ένα ασθενοφόρο απ' έξω, αλλά τελικά άντεξε. Με τα χίλια ζόρια βέβαια. Τρεις κουβάδες νερό της έριξα για να συνέλθει...

(από electron, 21/11/09)(από electron, 21/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο όρος έχει δύο αντίθετες έννοιες, και είναι γένους ουδετέρου. Ενώ λοιπόν στα ισπανικά σημαίνει απλά «αγάπη μου» στα ελληνικά το μιαμόρ είναι:

α) το αίσθημα, η γκόμενα μου, το κορίτσι μου, η γυναίκα μου (όταν τα πάμε καλά). Η αλήθεια είναι ότι ο όρος, με αυτή την έννοια, κινείται στα όρια του γουτσισμού.

β) λατίνα ιερόδουλος.

Η έκφραση ξεκίνησε ως ναυτοσλάνγκ και αναφέρεται στα εργαζόμενα κορίτσια που βγάζουν μεροκάματο στα λιμάνια της λατινικής Αμερικής, και οι οποίες αποκαλούν τους πελάτες μιαμόρ (αφότου ο Χόρχε πληρωθεί το μπακάρντι)! Οι έλληνες ναυτικοί, βέβαια, το μετέφεραν στην πατρίδα ως σλανγκ. Έτσι σιγά σιγά πέρασε και στον υπόλοιπο πληθυσμό.

  1. - Θα πάμε για καφέ το απόγευμα;
    - Πάμε αλλά θα είναι και το μιαμόρ.
    - Τι μου το λες; Φοβάσαι μην πίνω απ΄τον καφέ της;

  2. - Πως ξύπνησε η κούκλα μου σήμερα;
    - Καλά αν αναλογιστείς ότι κοιμήθηκα μόνη μου χθες. Είπες ότι θα πας να δεις το ματς, κι εσύ γύρισες στις 5 το πρωϊ. Ωραίο σαββατόβραδο πέρασα...
    - Ναι, μπλέξαμε λιγάκι... Αλλά τώρα θα φέρω στο μιαμόρ μου, πρωϊνό στο κρεββάτι...

  3. - Μαλάκα, στο τελευταίο μπάρκο, έμπλεξα με ένα μιαμόρ, τι να σου πω...
    - Πώς ήταν;
    -Τ ι να σου λέω. Θεά, αλλά και επαγγελματίας. Μου έφαγε ότι είχα βγάλει μέχρι τότε, αλλά χαλάλι της. Τα άξιζε μέχρι τελευταίας δεκάρας.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το έντομο που στην υπόλοιπη Ελλάδα αποκαλείται σφήκα. Για την ακρίβεια είναι η έντονα κιτρινόμαυρη μεσαίου μεγέθους σφήκα, όχι η καφεκίτρινη. Στη Χίο, σφήκα αποκαλούμε την καφεκίτρινη μεγαλόσωμη σφήκα, λιλιγκιά την κιτρινόμαυρη, και μέλισσα την μέλισσα (αυτή που παράγει το μέλι, μικρόσωμη χνουδωτή γκριζοκίτρινη).

(από την τοπική τηλεόραση, ένας δημοσιογράφος έχει πάει σε ένα χωριό που ο μικρότερος (σε ηλικία) κάτοικος έχει ζήσει τουλάχιστον έναν παγκόσμιο πόλεμο και παίρνει συνέντευξη από νίντζα, που κρατάει μυγοσκοτώστρα)

- Ε, γιαγιά πως περνάτε την ώρα σας εδώ;
- Τι να σου πω γιούκα μου, να... Καθόμαστε εδωνά, και περιμένουμε να σκοτώσουμε καμιά μύα, κανα λίλικα....

(από το νετ, Χιώτης μάλλον, που δεν ξέρει ότι η λέξη είναι μόνο Χιώτικη!)
Επισης ειμαι ο μονος ανθρωπος που ξερω που τον εχει τσιμπησει λιλιγκια(οχι μελισσες οι αλλες, πως λεγονται) ΜΕΣΑ στο στομα, γιατι ειχα ριξει πετρα σε φωλια ...

(από electron, 20/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified