Πρόκειται για καρακλάσικ έκφραση της καθομιλουμένης με πρώτο νόημα την δυσπιστία αλλά έχει καταλήξει να σημαίνει κυρίως την πολύ μεγάλη έκπληξη.

Δηλώνει ακριβώς το σημείο στο οποίο η μεγάλη έκπληξη, η οποία εκφράζεται με το επίσης καρακλάσικ έλα ρε! [ * ], κατά κάποιο τρόπο λεβελιάζει και αγγίζει τη δυσπιστία, δε μπορεί, δηλαδή, παρά να δηλωθεί με κάτι που να δηλώνει δυσπιστία (δηλαδή, ακριβώς με το φύγε ρε).

- Δε σ'τα λεγα εγώ;
- Τι έγινε ρε;
- Τι λέγαμε χθες; Αυτό που σου λέγα, ακριβώς όπως σου τό' λεγα...
- Έλα ρε φίλε!
- Α-κρι-βώς όπως σου τό λεγα!
- Φύγε ρε!
- Αμέ...
- Έλα ρε!
- Ναι σου λέω!
- Φύγε ρε!

Μεγαλειώδες νομίζω αυτό το έλα ρε!-> φύγε ρε!-> έλα ρε!-> φύγε ρε! εκκρεμές της έκπληξης - δυσπιστίας, στο οποίο υπολειμματικά απηχεί ακόμη κάτι από την γενεσιουργό - εικάζω - συνοδευτική σλανγκική κινησιο-χειρονομία, δηλαδή, το να πιάνεις τον άλλο από μανίκι, γιακά ή όπου για να τον φέρεις κοντά σου και να εξετάσεις π.χ. στο πρόσωπό του αν λέει αλήθεια ("έλα ρε!, τι είναι αυτά που μου λες;!") και όταν αυτός επιμείνει ότι λέει αλήθεια, τον σπρώχνεις, τον απωθείς, επειδή δε σε έπεισε και καλά ("φύγε ρε, τι είναι αυτά που μου λες;!") και για να τον εξετάσεις και εκ του μακρόθεν.

 • Απαντά επίσης ως: άντε φύγε ρε!
 • Πιο λάιτ, ευγενική, και σε καποιο βαθμο δήθεν εκδοχή: άντε ρε!
 • Επιπλέον έμφαση με το: σήκω φύγε (ρε)! ή το φύγε ρε τώρα!
 • Συνώνυμα, πιο ισχυρά: άντε χάσου ρε, άντε φύγε ρε, χέσε με, α στο διάολο
 • Απαντά επίσης, ας πούμε, ελλειπτικά ως: φύγε!
 • Σπανίως και κάπως διαλεκτικά με το φεύγα ρε!
 • Συνοδεύεται ή αντικαθίσταται από το πιο επιφωνηματικό: ώπα ρε! αλλά ακριβέστερα με το ουστ ρε (σιγά μη σε πιστέψουμε).
 • Αντίστοιχα αμερικλάνικα (και για το έλα ρε τώρα!): give me a break, get outta here, shut up
 • Αντίστοιχα αγγλικά: go away! και ως fuck off!
 • Στην Κρήτη (Ανώγεια) ακούγεται και το: άμε μπρε να πα χωστείς (=πήγαινε κρύψου)
 • Με μια δόση δυσπιστίας: ποιο;, πού;

[ * ]Το λήμμα που μας θύμισε/ενέπνευσε το παρόν λήμμα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Τα διαβόητα πάρτι που διοργάνωνε ο αρχιπουτσίας και βιαγκροΨωλέας πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η έκφραση πρωτοακούστηκε το 1910, σε μια φάρσα που έγινε από συγγραφείς -ανάμεσά τους κι η νεαρή τότε Βιρτζίνια Γουλφ- κι ακόμα στοιχειώνει το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.
Το «μπούγκα-μπούγκα» πρωτοακούστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, σε μια από τις διασημότερες φάρσες όλων των εποχών

Τι είναι το «μπούγκα-μπούγκα»; Εντάξει, δεν διδάσκεται σε κάποια σχολή, αλλά είναι ένα είδος χορού που λάμβανε χώρα σε ντίσκο της βίλας των οργίων η οποία, τελικά, είχε πολλά facilities. Ο χορός γινόταν μετά τα δείπνα, αφού είναι γνωστή η ιστορία με τα νηστικά αρκούδια. Οι κοπέλες ήταν ημίγυμνες και ο Ιταλός πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν τις προέτρεπε να ρίξουν κάτι επάνω τους για να μην τις πιάσουν τα λαιμά τους, αλλά τις θώπευε στα πιο ιδιαίτερα σημεία του σώματός τους. Πώς κάνουν οι νοικοκυρές για να δουν αν έχει ψηθεί το κρέας; Αυτό. Στη συνέχεια, ο «καβαλιέρε» διάλεγε με ποιες - «καλοψημένες» - κοπέλες ήθελε να περάσει την υπόλοιπη νύχτα, προσφέροντας, σε αντάλλαγμα, συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, η λεγόμενη και «ταρίφα».
Πηγή εδώ

Κατ' επέκταση η φράση "κολλάει" σε παρεμφερείς, γαμάουα δραστηριότητες, αλλά και πρόσωπα που διακρίνονται για το γαμώ και δέρνω ταμπεραμέντο τους.

 1. Κρίμα πάντως που δεν πρόλαβε ο Μπερλουσκόνι ν' αγοράσει το ελληνικό νησί. Νάχουμε τα μπούγκα-μπούγκα μές στα πόδια μας. (εδώ)

 2. Μεγαλώνει η αγωνία γιά την συμφωνία! Πρώτα μπουγκα μπούγκα κ μετά θάνατος ή κατευθείαν θάνατος; (εδώ)

 3. Αθώος ο Στρος Καν για τα πάρτι, αναμένω ν ανακοινωθεί τηλεγράφημα "μπούγκα μπούγκα, αδερφέ" από τον Μπερλουσκόνι (εδώ)

 4. Ο άντρας, ο μόρτης, ο μάγκας, ο ασίκης, ο καραμπουζουκλής, η καυλοπαγίδα, ο μπούγκα-μπούγκα μίλησε, αφού πρώτα συνομίλησε με τον “Νέστωρα” της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη (εδώ)

 5. Τι λέει λοιπόν ο Σαμαράς στην γυναίκα του όταν εκείνη τον ρωτάει για τις δηλώσεις του μπούγκα-μπούγκα Μειμαράκη του στυλ «δεν θα κλείσει το κανάλι της Βουλής»; (εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Διασαφηνίζοντας και συμπληρώνοντας τον δωρικό ορισμό του kemper αλλά και τους σχετικούς των elias-jelay και johnblack εδώ:

Πιασάρικο προτρεπτικό - επιφωνηματικό που ● κάνει λαμπρή καριέρα σε στίχους καψουροτράγουδων αφού επιτείνει την έκφραση του παράφορου νταλκά που προκαλεί το αντικείμενο του πόθου, επιζητώντας μαζοχιστικά μια ψυχικά ηδονική ..οδύνη,

● σαν παραγγελιά στον επί το έργο βιρτουόζο παντός είδους, τον καλεί να στείλει με την τέχνη του κάθε μερακλωμένο στο επέκεινα, συνήθως μέσω της διονυσιακής οδού,

● πάνω στη δημιουργία ή την πρόβα σαν καλλιτεχνική παρακίνηση στον οργανοπαίκτη, τον τραγουδιστή ή και τον ηθοποιό τον καλεί να προσθέσει φίλινγκ, πάθος, ψυχή, «αίμα», ή και δράμα στο παίξιμο ή την ερμηνεία του,

● υπό μια έννοια, στο πιο ενθουσιώδες, είναι σχεδόν ταυτόσημο του «παίζε μπάλα» σε συνδυασμό με σπέκια,

● σαν τίτλος άρθρων εκφράζει μια ανδροπρεπή ..κλαψομουνίαση για ευγενείς πόθους που δεν επιτεύχθηκαν εξαιτίας της πουτάνας τύχης, της κακούργας κενωνίας, της άπιστης στρογγυλής θεάς, της ανικανότητας ή αστοχίας εκείνου που πάνω του είχαν στηρίξει όλοι τις ελπίδες τους,

● σαν ντοπάρισμα στον κολλητό, τον συμπαίκτη, τον συναγωνιστή τον καλεί σε υπερπροσπάθεια για ξεπέρασμα προβλημάτων, του εαυτού και των ψυχικών ή σωματικών του δυνάμεων όταν αυτός τα ‘χει δώσει σχεδόν όλα. Αν ταυτόχρονα αυτό προκαλεί ..πόνο στον αντίπαλο· ακόμη καλύτερα,

● και πέραν της προστακτικής ενίοτε σημαίνει και «βγάζω γούστα», ξεχαρμανιάζω,

● λέγεται σαφώς συχνότερα σκωπτικά (τελευταία, πολιτικολογώντας, η έμφαση πέφτει στη μαζοχιστική πλευρά της έκφρασης) παρά κυριολεκτικά ενώ γραπτώς, επιπλέον, συχνά στοχεύει στον εντυπωσιασμό συνήθως οπαδών.

Εξαιρετικά πετυχημένο το «δώσε Bono» του Khan.

1.
Μια εμφάνιση έκπληξη έκανε ο Έλενα Παπαρίζου στη Θεσσαλονίκη στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδά η Πάολα. Η δημοφιλής τραγουδίστρια μετά την guest εμφάνιση της σε κλαμπ της συμπρωτεύουσας επισκέφθηκε το νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται η Πάολα και μάλιστα ανέβηκε στην πίστα και τραγούδησε μαζί της. «Δώσε πόνο Πάολα...όλες οι γυναίκες αξίζουμε Πάολα» φώναξε χαρακτηριστικά στη λαϊκή τραγουδίστρια ... (1ο μήδι)

2.
Δώσε πόνο μικρέ! Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ χορογραφίας. Τι να πρωτοθαυμάσεις; Το πάθος, την ένταση ή τα ακροβατικά. Ο νεαρός πιθανότατα ινδικής καταγωγής δίνει ρέστα στους ήχους της μουσικής και με μοναδική πλαστικότητα σαρώνει το σαλόνι του σπιτιού του κάνοντας επίδειξη ικανοτήτων. (5ο μήδι)

3.
«Δώσε Πόνο» τιτλοφορείται το νέο promo-single του Ominus μέσα από το επερχόμενο mixtape του με τίτλο «Ominus Prhyme II: Ο θρόνος του Έκπτωτου», όπου αναμένεται να κυκλοφορήσει διαδικτυακά μες στο 2013 εντελώς δωρεάν! Σ’ ένα κομμάτι όπου το εκρηκτικό του μπάσο ταράζει κάθε δυνατό ηχοσύστημα, ο Ominus δίνει πόνο στο μικρόφωνο με τον δικό του μοναδικό τρόπο ταρακουνώντας όλα τα club της χώρας για ακόμα μια φορά, έτσι όπως μας έχει συνηθίσει κάθε κυκλοφορία του ανεξάρτητου label του, «Legacy Entertainment». Εσείς απλώς δυναμώστε την ένταση, νιώστε τον ρυθμό και «δώστε πόνο» δίχως όρια και αναστολές! (2ο μήδι)

4.
Δώσε… πόνο. Τσούζει, πονάει, πικραίνει. Όλα αυτά και άλλα πολλά κάνει ο Λέτο και τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης κλαίνε…

5.
Δώσε πόνο Φώτη! ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ!!! ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ;

6.
-Έχεις πιει πολλά τσιγάρα εσύ μου φαίνεται και δίνεις πόνο στο graf section
-….
-Μην αφήνεις τίποτα δώσε πόνο...

7.
Δώσε… πόνο Γιούβε. Είτε τους αρέσει είτε όχι, η Γιουβέντους θα αποδείξει ότι παρά τα όσα πέρασε από το 2006 κι έπειτα, από τους αντιπάλους της θα ξεφύγει και πάλι για τα καλά σε χρόνο-ρεκόρ. Θα ανοίξει πολύ την ψαλίδα, παρά την μεγαλύτερη αγωνιστική και οικονομική ζημιά της ιστορία της, επειδή πολύ απλά είναι η Γιουβέντους. Άρα, όλοι οι άλλοι είναι πολύ μικροί μπροστά της. Και αυτό τους πεθαίνει καθημερινά!

(Ως εδώ, όλα απ’ το δίχτυ)

8.
-Να μου τα δώσεις;
-Τι έβαλες πάνω ρε μαλάκα πάλι!!... Πόσα;
-Όσα βγούνε.
-Έτοιμος όταν είσαι.
-…1…- …2… - …3…Φουουουουουού!!
………
-Πέντε… Έξι! …Έλα ένα ακόμη!! -Φου! Φου!! φουουουού!!!
-Επτά!!! Δώσε πόνο!!!
-Φουού α-α-α- ΑΑΑΑΑγκγκγκ Σςςςςςς ΆΆΆ!!! …Γκλανγκ!! (sic σε σιδεράδικο).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πατροπαράδοτη ελληναράδικη μέθοδος κυνηγιού γατόσκυλων με κοπριτολιχουδιές μαριναρισμένες σε ένα κουλί εντομοκτόνων, ποντικοφάρμακου και τριμμένων γυαλιών, με πολλές σλανγκικές εφαρμογές.

Εδώ θα δjούμε δύο ακόμα:

 • H φόλα παρείσφρησε στο πολιτικό ντισκούρ με το παλιό αντιχουντικό σύνθημα για τον Δ. Ιωαννίδη «φόλα στο σκύλο της ΕΣΑ». Έκτοτε πέρασε από πολλά κύματα και αυτονομήθηκε ως μπινελίκι με αποδέκτη πάντα κάποιο σκύλο.
 • Πιο σλανγκικά και λιγότερο ξύλινα, εκσφενδονίζεται και σκέτο ως επιφώνημα κακεντρέχειας ή κατάρας - π.χ. φόλα, πούστη!

Σ.ς. οι εξ ίσου φιλόζωοι με εμάς κινέζοι επίσης προσάπτουν σκυλίσιες ιδιότητες σε πολιτικούς αντιπάλους.

Πάσα από δουπού: malakia.

- Η Κοκκινιά γνωρίζει από προσφυγιά, φόλα στους φασίστες σε κάθε γειτονιά!
(εδώ)

- Φόλα στον Σκύλο του ΔΝΤ!!!
(εκεί)

- Φόλα στους σκύλους της Χρυσής Αυγής
(παραπέρα)

- Φόλα στο σκύλο τον Ραν Ταν Πλάν
(παραδίπλα)

- Φόλα στον σκύλο τον ΡΑΤΑΓΕΝΟΠ
(κατά ΔΕΗ μεριά)

- Αβραμοπουλε θα φας φολα.
(ici)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Καρακλασικό επιφώνημα, συνοδευτικό τριών μεγάλων κατηγοριών χοιρονομιών μανουριάσματος:

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Νέας κοπής και σχετικά τρέντι επιφώνημα επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας.

- Η 28η Οκτωβρίου φέτος πέφτει Παρασκευή.
- Αγαπώ!

- Μόλις ήρθε η πανταχούσα από την εφορία.
- Αγαπώ!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το πασπαρτού εθνικό επιφώνημα (βλ. ορισμό αυτοκτονημένου) εμφανίζεται με μια ειδικότερη σημασία, ως τροπικό επίρρημα με θετική αξιολόγηση, σε περιπτώσεις του τύπου:

- Ως τις δύο η ώρα το μαγαζί ήτανε ύπνος, δεμπά να έκανε ο ντιτζέι παπάδες. Κανείς δε χόρευε, τρελή ξενέρα η φάση. Ώσπου σκάνε ξαφνικά δυο μωρά σπαθάτα, ανέβηκαν στης μπάρας την πλάτη και κάνανε το μαγαζί όπα.

Το όπα είναι, δηλαδή, μια κατάσταση ξεφαντώματος όπου πρυτανεύει το πατροπαράδοτο ελληνικό kefi. To όπα είθισται να προκύπτει αιφνιδίως και να μεταδίδεται δίκην κύματος, αναδυόμενο μέσα από φάσεις αδράνειας / νωχελικότητας / υποτονικότητας, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απόλυτο:

- Φέτος στον Κιάμο το μαγαζί ήτανε όπα κάθε βράδυ. Ο άνθρωπος είναι περφόρμερ, ξέρει να επικοινωνεί με το κοινό, διαδραστικός κάργα.

Υπεύθυνα για την τροπή από υπνοστεντόν σε όπα είναι, συνήθως, δίποδα εγκλήματα με μίνι φούστες και ψηλοτάκουνα.

Ο ορισμός αφιερούται τῳ φιλτάτῳ Khan.

Στον ορισμό.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Επιφώνημα που χρησιμοποιείται σε ποδοσφαιρικό αγώνα όταν ο επιθετικός καταφέρνει και κάνει στον αμυντικό μια τρίπλα κάτω από τα πόδια με υπερβολικά αργό ρυθμό.

Επίσης, χρησιμοποιείται όταν κάνουμε κάτι με τη θέληση μας αλλά το κάνουμε να μοιάζει σαν να έγινε κατά λάθος.

 1. - Δώσε πάσα ρε!
  - Πάω να τον κόψω εγώ!
  - ............
  - ............
  - Όπα λίγο...
  - Όχι ρε μου ξέφυγε...

 2. - Πεινάω πολύ ρε...δεν αντέχω...(μπαμ!) Όπα λίγο... ωωω τι λάθος!!! έκατσα πάνω σε 3 κρουασάν.
  - Ρε φίλε φάτα τώρα κρίμα είναι!
  - Έχεις δίκιο...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ηχομιμητικό του χτυπήματος των δοντιών επιφώνημα που δείχνει α) κρύο, β) μεταφορικώς κρύο σαχλό αστείο τ. σεφερλίτιδα, γ) δέος και φόβο για κάτι τρομακτικό και μακάβριο (κυριολεκτικά ή μεταφορικά ή ειρωνικά).

 1. Μπρρρ...παγωνιά. (Εδώ).

 2. α) - πάνε 20 χρόνια από τότε και ο μακαρίτης που τα έβλεπε αυτά έχει πάθει εκταφή (μουάχαχα... μπρρρ).
  (Ιρονίκ εδώ)

β) - vagina dentata είναι βέβαια και ένα αρχετυπικό ονειρικό περιεχόμενο σύμφωνα με την ψυχανάλυση....μπρρρρ (εδώ).

 1. - σίσυφος είναι αυτός που την περνάει ολημερίς στο συσιφόνι....
  μπρρρ... (εδώ).

(από Khan, 01/02/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ουσιαστικό:

 • ο ψίθυρος, ο ελάχιστος ήχος, η ανεπαίσθητη φωνούλα, μιλιά, λέξη,
 • χαρακτηρισμός κατάστασης (παρ. 1): μόκο, δεν ακούγεται ούτε ψίθυρος για το φλέγον θέμα, κάποιοι κάνουν υποχθόνια ησυχία με σκοπιμότητα να αποκρύψουν γεγονότα, κάνουν το γερμανό και σφυρίζουν αδιάφορα για τον καιρό.

  Επιφώνημα (με εννοούμενο το «μη βγάλεις»):

 • προσταγή απόλυτης ησυχίας: Τσιμουδιά! - Σσσ!!! Σουτ! Σιωπή! Σκασμός! Ούτε κιχ! Άχνα! (παρ. 2)

 • προσταγή τήρησης απόλυτης εχεμύθειας τ. μη διανοηθείς να βγάλεις τσιμουδιά (γιατί κατά τα γνωστά η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράμα, τα τσιμεντένια παπούτσια δεν είναι όμορφα κ.λπ.).

Παράδειγμα/-τα 1: Τσιμουδιά για τον Κάρατζιτς. Τσιμουδιά από τον Άρη για Γκρασιάν. Τσιμουδιά τα Ελληνικά ΜΜΕ!

(Παράδειγμα 2, εδώ: Μπαμπάς στο παιδάκι του την ώρα του δείπνου:)
-Φάε τη σούπα σου και τσιμουδιά!

Τσιμουδιά δε θα βγάλω, εδώ θα κάτσω και θα σας ακούω, αλήθεια. (από Galadriel, 08/05/10)Τσιμουδιά, αλλιώς οι φωνές στο κεφάλι μου θα πρέπει να αρχίσουν να φωνάζουν. (από Galadriel, 08/05/10)

Σχετικά: σιλάνς, τουμπεκί.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified