Selected tags

Η ετικέτα θα αντικατασταθεί από ετικέτες όπως ίντερνετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τεχνολογία, μηχανές, κλπ.

Further tags

Στην ιντερνετική σημαίνει: μπαίνω σε διαδικτυακό σάη αυξάνοντας την επισκεψιμότητά του, δηλαδή κάνω χτύπημα, κάνω hit σε απλά ελληνικά.

Χρησιμοποιείται περισσότερο στο γ' πληθυντικό «το χτυπάνε», και λιγότερο στη Μέση Φωνή «χτυπιέται». Πάντως ως ρήμα χρησιμοποιείται λιγότερο από το ουσιαστικό χτύπημα.

Από όταν ενωθήκανε όλοι οι μπλόγκερς μαζί το χτυπάνε περισσότερο το μπλογκ.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Όρος που χρησιμοποιείται για συσκευή της Ε.Υ.Π., η οποία υποκλέπτει συνομιλίες και μηνύματα κινητών τηλεφώνων.

Στο Δ.Π. υπό JohnBlack.

  1. To «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ που ξήλωσε τους μπράβους της νύχτας αλλά και τη σαπίλα στο ποδόσφαιρο είναι ένας κοριός υψηλής τεχνολογίας, τον οποίο έχει δωρίσει η CIA στην ΕΥΠ. Έχει δυνατότητα να υποκλέπτει συνομιλίες και SMS (πολλά γραπτά μηνύματα αναφέρονται και στην δικογραφία για τα στημένα), παρακάπτοντας την εταιρία κινητής τηλεφωνίας, καθώς και να εντοπίζει γεωγραφικά το τηλέφωνο-στόχο. Το «βαλιτσάκι» βρίσκεται στην κατοχή της ΕΥΠ από το καλοκαίρι του 2004. Το όνομα του είναι GSM-XP. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι έχει τη δυνατότητα γεωγραφικού εντοπισμού του τηλεφώνου-στόχου με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων. Να σας πω πως δεν απαιτείται καν η συνεργασία-μεσολάβηση του παρόχου (εταιρείας) κινητής τηλεφωνίας. (Εδώ).

  2. ΕΥΠ - Μια Βαλίτσα που πήγε μακριά. (Εδώ).

  3. -Αστεία αστεία,το βαλιτσάκι της ΕΥΠ τείνει να γίνει για τον απλό πολίτη -το νόμιμο φορολογούμενο και μόνιμα εύκολο στόχο της τρόικας και της κυβέρνησης - Η ΚΑΘΑΡΣΗ. Τείνει να φέρει την κοινωνική δικαιοσύνη που ακόμα βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας,και που δεν έχει αρχίσει το ταξίδι της από τα άστρα στη γη. Γιαυτό σου λέω το βαλιτσάκι της ΕΥΠ αν μη τι άλλο απειλεί να ξεμπροστιάσει όσους έχουν υπηρετήσει τη διαφθορά και την διαπλοκή. Απειλεί να ξεμπροστιάσει το σαθρό σύστημα με μια απλή κινησούλα. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το κουμπί στο Playstation που πατάμε με το δείκτη και τον μέσο. Είναι μακρόστενο και πάνω από το χειριστήριο και γι' αυτό λέγεται έτσι.

- Όχι ρε, μου απέκρουσε το τετ-α-τετ!
- Έπρεπε να τον κρεμάσεις.
- Πώς;
- Μα τι νιουμπάς είσαι, δεν ξες; Πατάς ταυτόχρονα το σουτ με το αριστερό φτερό...

L1, L2, R1, R2 φτερά (από Galadriel, 09/01/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η ανάρτηση στο Tweeter, το tweet ή τουιτάρισμα. Ή αξιολογικώς το nice tweet. Βλ. κελαηδάω.

- Τι κάνει τσίου-τσίου στα κεραμίδια του Μαξίμου; Ο Ευάγγελος Βενιζέλος που θέλει να γίνει πρωθυπουργός, φυσικά! Στα τσίου-τσίου του αναπληρωτού πρωθυπουργού, δεν έχει δοθεί μέχρις στιγμής διευκρινιστική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου. Αποκλείεται να μην έχει ακούσει τα κελαηδίσματα του Ευάγγελου στο twitter ο gadgetάκιας πρωθυπουργός (;). (Εδώ)

(από Khan, 07/01/12)

Got a better definition? Add it!

Published

Ο διαδικτυακός σύνδεσμος, το hyperlink ή link εντάσσεται έτσι στο ελληνικό κλιτικό σύστημα. Πληθυντικός: τα λίνκια. Για περισσότερα βλέπε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Βικούλας που παρέθεσα και το πάτσειο λινκάρω.

  1. Ψάχτε το και λίγο παραπάνω με το λίνκι, μη σας πάρω στο λαιμό μου. (Εδώ).

  2. Το άρθρο αυτό το πήρα από την εγκυκλοπαίδεια Γνώσις του Διαδικτύου. Θα μπορούσα να βάλω απλώς το λίνκι, αλλά έχει καεί η γούνα μου από το πόσο εύκολα και απροειδοποίητα αλλάζουν ή χάνονται τα διαδικτυακά λίνκια. (Εδώ).

  3. και με λίγο ψάξιμο, κλικ στο κλικ, λίνκι στο λίνκι, βρήκα τον Clown Prince of Denmark, τον Unmelancholy Dane Victor Borge κι ένα βιντεάκι (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Ο διαδικτυακός σύνδεσμος, το hyperlink ή link εντάσσεται έτσι στο ελληνικό κλιτικό σύστημα (πληθ. οι λινκιές) με την βοήθεια της εξαιρετικά σλανγκενεργού κατάληξης -ιά. Ενώ το λίνκι είναι πιο ουδέτερο, η λινκιά έχει μια ελαφρώς πιο μάγκικη χροιά, και επίσης μπορεί και να σημαίνει την συνήθεια να το παρακάνει κανείς με συνδέσμους, οπότε ενίοτε ο όρος έχει εμμέσως επικριτικό χαρακτήρα είτε προς την υπερβολή των συνδέσμων είτε εν γένει προς την πρακτική αυτή. Χρησιμοποιείται βεβαίως και τελείως ουδέτερα, όπως και το λίνκι, και πάντως πιο σπάνια από ό,τι αυτό. Βλ. και λινκάρω για περισσότερες λεπτομέρειες.

  1. Εγκούκλαρα στον έρωτα
    Να δω τι θα μου βγάλει
    Κι έπεσα πάνω σε λινκιές
    Που είχαν μαύρο χάλι

Άλλες τσοντιάρικες χοντρά
Άλλες με γκέι τύπους
Κι άλλες με συνοικέσια
Μες του γουέμπ τους κήπους

Δε βρήκα όμως τίποτα
Για σένανε μωρό μου
Ούτε ότι ο έρωτας
Θάναι το βάσανό μου

Όταν γκουγκλάρεις φίλε μου
Σε λέξεις όλο πάθος
Θα πέσεις πάνω σε λινκιές
Που όλες είναι λάθος.

(Ρεμπέτικο Λεξικό της Πληροφορικής).

  1. Τι σοϊ λινκιες θες βρε αχορταγε σαϊμπερκαπιταλα; (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ίνμποξ δόκιμα (όχι σλανγκ) αποκαλείται το κουτί, ανοιχτό από πάνω, όπου μπαίνουν τα εισερχόμενα έγγραφα σε ένα γραφείο. Το νόημα της λέξης αυτής επεκτάθηκε και στον φάκελο των εισερχόμενων της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email inbox). Και τώρα με το facebook, που έχει και αυτό ίνμποξ (χωρίς φακέλους, ούτε θέμα όμως, για να μην μπερδεύονται οι χρήστες - καταναλωτές), έχει αρχίσει πια να λέγεται ίνμποξ και το ίδιο το μήνυμα στο facebook: αυτή είναι και η slang έννοια της λέξης.

- Σου έστειλα τη διεύθυνσή μου σε ίνμποξ.

- Στείλε μου ίνμποξ το τηλέφωνό σου.

- Έχεις ίνμποξ.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο πολύ ενεργός χρήστης σε ένα φόρουμ ή άλλο σάιτ, αυτός που κάνει πολλές αναρτήσεις (posts αγγλιστί). Δηλονότι το αγγλικό «ποστ» λαμβάνει την μεγεθυντική γαμοσλανγκοτέτοια κατάληξη -αρας, που κανονικά θα είχε θετικό πρόσημο, όπως παραμοσχάρι στα παικταράς, αναλυταράς, Νικηταράς. Πλην το υπονοούμενο αφορά στο πουσταράς, οπότε εννοείται ότι ο τοιούτος χρήστης έχει κυριολεκτικά ξεκωλωθεί στις αναρτήσεις. Πρόκειται, νομίζω, για την γνωστή αντίληψη ότι όποιος ασκεί μια δραστηριότητα υπερβολικά την κάνει σαν πούστης.

Σύμφωνα με τον πασαδόρο Perkins είναι κυρίως αυτός που ποστάρει φίδια στο ιντερνέτι. Προσώπικαλλυ το έχω συναντήσει μόνο με τη γενικότερη σημασία που ανέφερα. Εδώ πάντως η συζήτηση έχει προχωρήσει και πέφτουν και διάφοροι άλλοι όροι, όπως πόστρα, καραποσταράς, ενώ ως ποστ(ρ)άκι χαρακτηρίζεται ο νεαρός χρήστης με λίγα ποστ.

  1. Πως θα σου φαινοταν ενα πολλ με τιτλο «Ποιος ειναι ο μεγαλυτερος ποσταρας του πχορουμ τζι αρ» με μοναδικη υποψηφιοτητα(ala Πασοκ)...guess who! (phorum.gr).

  2. «ΠΟΣΤΑΡΑΣ» =κατα την Μπουκαλα ο χρηστης που αναρταει ποστς [...]
    EISAI KALODEXOYMENOS AN KAI MH POSTARAS. (forums.gr).

3 Όταν είδα αυτό το ποστ αποφάσισα να γίνω ποσταράς (από zoo.gr).

  1. να βγει ο 2ος ποσταρας απο τον σντηρητικο χωρο..να υπαρχει μια ισορροπια... (Οι τρεις μεγαλύτεροι ποσταράδες του Phorum)

Δες και πόστης.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ιστοσελίδα όπου οι χρήστες (εγγεγραμμένοι ή μη) μπορούν να μοιραστούν (να κατεβάσουν) αρχεία άλλων χρηστών, ή να ανεβάσουν τα δικά τους για να τα μοιραστούν με άλλους. Η δυνατότητα χρήσης της ιστοσελίδας αυτής γίνεται μέσω συνδρομής (για γρηγορότερο κατέβασμα) ή τζάμπα (με πιο αργές -ναι, κάτι μας είπες τώρα- ταχύτητες μεταφόρτωσης).

Στην σύγχρονη κοινωνία του διαδικτύου, τα κατεβασάδικα μπορούν να θεωρηθούν είτε ως ιστοσελίδες κοινωνικής δικαιοσύνης, κοινοκτημοσύνης και αλληλεγγύης, και λαμπρό παράδειγμα σοσιαλισμού στην πράξη, είτε ως ο παράδεισος του τζαμπατζή. Και οι δύο απόψεις έχουν γερά ερείσματα, όπως κι αν το δει κανείς.

Ονόματα ιστοσελίδων δεν χρειάζεται να αναφερθούν. Όποιος λέει ότι δεν τα έχει χρησιμοποιήσει, είτε τώρα ανακαλύπτει το διαδίκτυο (από το μηδέν), είτε πολύ απλά λέει πίπες.

Πάσα: Αλεξάνδρα, από Lexilogia, Τεχνική υποστήριξη: Valentini_Mellas (από Leximania)

  1. Σας ήρθε κανένα μειλ από την ομάδα του gt για καινούριο κατεβασάδικο; (Εδώ)

  2. Ο υπολογιστής είναι πολυμηχάνημα. Υπάρχουν και άλλες χρήσεις εκτός από κατεβασάδικο. (Εκεί)

  3. Το CAPTCHA είναι το σύστημα με τα παραμορφωμένα γράμματα τα οποία μας ζητείται σε κάποια σημεία του διαδικτύου να αναγνωρίσουμε για να βεβαιωθούν ότι δεν είμαστε κάποιο απαίσιο διεισδυτικό και παρενοχλητικό μηχανάκι. Περισσότερα στη Βίκη. CAPTCHA έχουμε εδώ, έχουν βάλει στην Ανέμη, χρησιμοποιούν πολλά κατεβασάδικα κ.ο.κ. Μια απορία που έχω συνέχεια, χωρίς να με κάνει να χάνω τον ύπνο μου: πού στο καλό βρίσκουν τις λέξεις που ρωτούν αφού τις παραμορφώνουν; (Πιο κει)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κομπιουτεροσλανγκιά (ή μήπως σλανγκοκομπιουτεριά;) που δηλώνει τη γραφή με έντονους (bold) χαρακτήρες, ώστε το συγκεκριμένο κομμάτι να τραβάει την προσοχή.

Πριν ξαναχαθεί στα βάθη του αχανούς σάητος, το ρήμα εντοπίστηκε προς στιγμήν περιφερόμενο σε κάποιο σχόλιο, πιθανώς της Galadriel. Έσπευσα να το φωτογραφίσω, για να μην ισχυριστούν κάποιοι κακόπιστοι ότι είναι ανύπαρκτο σαν τον μυθικό Μονόκερω.

Ξαναστείλτου το μέιλ του μαλάκα, αλλά τώρα μπολντάρισε την τελευταία παράγραφο, για να μην αρχίσει πάλι τις παπαριές ότι και καλά δεν την πρόσεξε.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified