Χαρακτηρισμός που εξαπολύεται με αξιοσημείωτη πλέον ευκολία εναντίον όσων διατείνονται ότι την Ελλάδα δεν κατέστρεψαν τα μνημόνια, αλλά το δράμα είχε από καιρό συντελεσθεί, απλώς στη γαλανή πατρίδα μας το να πέφτεις απ' τα σύννεφα είναι τελικά το εθνικό μας σπορ. Πχ Είμαι ναρκομανής, γερμανοτσολιάς και ηλίθιος.

Γίνεται και ήπια ποδοσφαιρική χρήση: «Ο σύντροφος του Ολυμπιακού που έχασε αυτή την ευκαιρία πρέπει να είναι γερμανοτσολιάς, δεν εξηγείται»

Το αντίθετο= Συριζοτσολιάς : «Γερμανοτσολιάς: καταδότης, συνεργάτης Γερμανών. Συριζοτσολιάς: καταδότης, συνεργάτης Εφοριακών»

Γλέζος για ΣΥΡΙΖΑ: Άλλαξε μόνο όνομα το Μνημόνιο, ζητώ συγγνώμη που συνήργησα στην ψευδαίσθηση.
● «(...) Λοιπόν; Μήπως είναι και ο Γλέζος γερμανοτσολιάς, προσκυνημένος και μερκελιστής; Το τέρας που λαϊκισμού που εξέθρεψαν θα τους καταπιεί, όπως κατάπιε και τον αντιμνημονιακό Σαμαρά προσφέροντας στη χώρα κόμματα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Στο τέλος έρχεται πάντα ο λογαριασμός.»

● «Το παραμύθι με τους 'δημοκράτες' της αριστεράς θα έπρεπε να είχε τελειώσει προ πολλού. Συγκεκριμένα από τότε που καλούσαν το λαό να κατέβει στο δρόμο για να ανατρέψει τις μνημονιακές κυβερνήσεις, από τότε που αποκαλούσαν Γερμανοτσολιάδες τους πολιτικούς τους αντιπάλους και υπόσχονταν κρεμάλες στο Σύνταγμα, όπως και τότε που τον καλούσαν να μην πληρώνει διόδια, χαράτσια και οτιδήποτε άλλο δεν ενέκρινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτοί με όσα έχουν πει και κάνει την τελευταία πενταετία συνεχίζουν να παριστάνουν τους δημοκράτες, είναι επειδή στη χώρα μας οι πολίτες αγνοούν την πραγματική διάσταση της δημοκρατίας και ιδίως εκείνη που αναφέρεται στο σκέλος των υποχρεώσεων.»

Ενδεικτικοί του κλίματος διάλογοι στο twitter:
● -Σύντροφε, πήγες στην υποδοχή της Τρόικα σήμερα; Πήγαινε γιατί μπορεί να θέλουν να τους φτιάξεις καφέ.
-Δοσιντροφε,τα συντροφικα σε μενα αστα! Εσεις οι δηθεν απροσωποι φασιστοφιλελε γλυφετε κωλους 70χρ. Αδειασε μου την γωνια τωρα.
-Σύντροφε, συγγνώμη αλλά η αλήθεια είναι πικρή. Είσαι πλέον κι εσύ γερμανοτσολιάς. Καλώς ήρθες.

● Στη χώρα του Καμμένου,του Τράγκα,του «δεν στηρίζεις=γερμανοτσολιάς», του Κυρίτση, των καταλήψεων κ του Φωτόπουλου κλαψουρίζουν για το bullying.
● Νεοφιλελε γερμανοτσολιαδοφασιστακια,τα κουβαδακια σας κ σε αλλη παραλια. Μονο για μαθημα σε παιδακια δημοτικου ειστε.
● Για να καταλάβω τώρα τα ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ τρολλ παίζουν το καλός έλληνας-ο κακός Έλληνας γερμανοτσολιάς για να μπετονάρουν κόσμο για τις εκλογές;
● άλλοι ήθελαν να γίνουν γιατροί,δικηγόροι άλλοι ποδοσφαιριστές ο @ThanosTzimeros ήθελε να γίνει γερμανοτσολιάς απλά γεννήθηκε λάθος εποχή.

Όθωνας. Ο πρώτος, ο ορίτζιναλ γερμανοτσολιάς (από soulto, 15/03/15)Νεομικροί νεοήρωες εναντίον νεογερμανοτσολιάδων. (από Khan, 16/03/15)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η κατάσταση όταν θέλεις να διαμαρτυρηθείς τόσο έντονα για κάτι που επιλέγεις να το κάνεις με τον πλέον θεαματικό αυτοκαταστροφικό τρόπο. Ο υπερθετικός βαθμός του «είναι για να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο».

Από τον μπασκετμπολίστα του Πανιωνίου που διαμαρτυρόμενος για σφύριγμα του διαιτητού χτύπησε το κεφάλι του με φόρα στη μπασκέτα, με αποτέλεσμα να μείνει μόνιμα παράλυτος.

- Άσε, ψηλέ, πέτυχα το Λίλιαν να φασώνεται με τον οννεδίτη ειδικευόμενο και έπαθα νταμπλά. Στιγμές Μπόμπαν Γιάνκοβιτς σε λέω...
- Άστα ρε φίλε, ζωή είναι, θα περάσει.

Εξώφυλλο της εποχής. (από Dr. Steve Brule, 23/11/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Φτάνω στο μη περαιτέρω, συναντώ τα όριά μου, η προσπάθειά μου φτάνει σε ανυπέρβλητο εμπόδιο, οι μεγαλύτεροι κόποι που καταβάλλω δεν έχουν αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Αντιπρβλ. την έκφραση βρίσκω τοίχο, όπου το εμπόδιο οφείλεται σε εξωγενή παράγοντα και όχι στις δυνάμεις μας, χωρίς η αντιδιαστολή αυτή να είναι απόλυτη.

 1. Από εδώ:

Κοντεύω να γίνω γκουρού, φτάνω σε επίπεδο Βούδα σε πλήρη αυτοσυγκέντρωση, σα Μαραθωνοδρόμος που έχει βαρέσει τοίχο και πρέπει να βγάλει τα τελευταία 3 χιλιόμετρα.

 1. Από εδώ:

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς βαρύς οικονομολόγος για να αντιληφθεί ότι η ακολουθούμενη στρατηγική έχει βαρέσει τοίχο και ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν μπορεί πλέον να ζήσει με ποσοστό δημοσίων δαπανών στο ΑΕΠ παρόμοιο με αυτό της Βουλγαρίας, και ότι η ύφεση κάνει αδύνατη την αύξηση των εσόδων.

 1. Από εδώ:

βρήκα όμως λίγο χρόνο και είπα να ξεσπάσω πάνω στο pc μου, προσπαθώντας να το πάω πάνω από τα όρια, με full ρεύματα και κλειστό! κουτί κάποια στιγμή θα το ανοίξω, και θα βάλω εξωτερικό ανεμιστήρα να το τρελλάνει στα μποφόρ, να δω που θα βαρέσει τοίχο, και πόσο ρόλο παίζουν οι θερμοκρασίες ούτως ή άλλως, η gigabyte φαίνεται να μην καταλαβαίνει τίποτα από τα ζόρια!

Got a better definition? Add it!

Published

Ποδοσφαιρικό, όταν μια ομάδα δεν είναι καλά ετοιμασμένη και προπονημένη μια βροχή την σώζει από την ξεφτίλα γιατί ακυρώνεται ο αγώνας. Ή αν δεν ακυρωθεί ο αγώνας μπορεί να γλιστράει το γήπεδο και ο αντίπαλος να μην είναι εξοικειωμένος με το γήπεδο.

Το λέμε όταν δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι και φοβόμαστε την ξεφτίλα και για αυτό ελπίζουμε να συμβεί κάποια μικροκαταστροφή που θα μας γλιτώσει.

- Καλά θα είναι κανείς στη διαδήλωση ή εμείς κι εμείς;
- Άσε, μια βροχή θα μας σώσει.

(από Spider, 18/02/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λέγεται για κάποιον ο οποίος τελικά δεν καταφέρνει να έχει συνέπειες, να ριζώσει, να κάνει κατάσταση, αλλά έρχεται και παρέρχεται. Όπως μια μπαλιά στο ποδόσφαιρο που περνάει και δεν βρίσκει τίποτα, ούτε δοκάρι ούτε γκολ.

 1. Τον διαφημίσανε ως μεγάλο σταρ από το ΝΒΑ, αλλά τελικά πέρασε και δεν ακούμπησε. Δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στην Ευρώπη.

 2. Κι εδώ που τα λέμε, και ως Υφυπουργός πέρασε και δεν ακούμπησε. Πώς να τον εμπιστευτείς μετά;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

του μιλάει του + αντικείμενο δεξιοτεχνίας

Έχω μεγάλη δεξιοτεχνία σε κάτι, το χειρίζομαι πολύ αποτελεσματικά.

Μάλλον ποδοσφαιρικής προέλευσης: της μιλάει της μπάλας. Πιθανώς εννοείται ότι μιλάει στην μπάλα και της δίνει εντολές που αυτή «ακούει», δηλαδή ακολουθεί.

Βλ. και της μιλάει της ψωλής.

 1. Από εδώ:

Τι εννοείς δεν γίνεται; Ότι είναι ενάντια στους νόμους της ποδοσφαιρικής λογικής; Αν ο παίκτης της μιλάει της μπάλας -όπως ο Ματαμόρος- καταφέρνει ακόμα και με σκαφτό… τακουνάκι να τη στείλει μέσα!

 1. Από εδώ:

Πώς να μην δίνει πάλι πρόκριση με νικητήριο πέναλτι ο παιχταράς;
Της μιλάει της μπάλας, διάβολε. Κι αυτή του λέει ναι.
Τόσα χρόνια βλέπω μπάρτσα κι έλεγα ότι της μιλάνε, τώρα πια έχουμε και αποδείξεις.

 1. Από εδώ:

Της μιλάει της… τσίχλας, ο Οζίλ. Ο Γερμανός μέσος της Άρσεναλ έφτυσε την τσίχλα του, την κλώτσησε και αυτή κατέληξε πάλι στο στόμα του.

 1. Από εδώ:

-Έλα μωρέ με τους πουθενάδες. Ο Νίτσες είναι φιλοσοφούρα .Είναι δύο Καντιδες και 62 Ντεριντάδες είναι και ταχύς. Ρε της μιλάει της διαλεκτικής και έχει αποδόμηση διαβήτη (που θα έλεγε και ο Αλέφαντος).

Got a better definition? Add it!

Published

Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες, κλπ.:

1.
το πως θα κανεις φαση με την κοπελα σου δεν μπορουμε να στο πουμε εμεις. ο Καθενας το κανει με τον δικο του τροπο και αυτο θα το καταλαβεις μονος σου :) Οσο για το σεξ δεν το προτεινεις,ερχεται σιγα σιγα... αλλα αφου λες δεν ξερεις καν να κανεις καλα καλα φαση μαθε πρωτα αυτο και εχεις χρονο μπροστα σου :)

2.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ > Με το... στανιό να κάνει φάση

Got a better definition? Add it!

Published

Αδόκιμη σύνταξη λέξεων που οφείλεται σε ένδεια λεξιλογίου (λεξιπενία) και χρησιμοποιείται κατά κόρον από αθλητικογράφους, αθλητές ή παραγοντίσκους του αθλητισμού. Η υγεία δεν είναι κάτι που «βγαίνει» αλλά κάτι που αναδύεται, ή αλλιώς, αυτός που την κατέχει σφύζει από αυτή.

Εν πάση περιπτώσει, με το λήμμα οι ανωτέρω ειρηθέντες θέλουν να δηλώσουν ότι η ομάδα τους δεν νοσεί, αλλά είναι και φαίνεται υγιής, κάτι το οποίο τις περισσότερες φορές βέβαια είναι ευσεβής πόθος (wishful thinking) παρά πραγματικότητα.

 1. Κοτσόλης: Βγάζουμε υγεία σαν ομάδα (εδώ)

 2. Αργεντινή: Η Τίγκρε βγάζει υγεία, η Ολ Μπόις βρίσκεται υπό πίεση (εδώ)

 3. Πέτροβιτς: Βγάζει υγεία ο Απόλλων Πατρών (εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χαμός, πανικός, της πουτάνας, σφαγή (περισσότερο μεταφορικά), γαμάει ο κουφός τον μουγκό. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει βίαιες συγκρούσεις και όχι μόνο σε γήπεδα ποδοσφαίρου (παράθεση από εδώ), έως και ελαφρώς κυριολεκτικά (βλ. τρίτο παράδειγμα), αλλά και μη βίαιες τέτοιες, που δεν φορτίζουν ιδιαίτερα τον ομιλητή. Εφαρμογή έχει, στην δεύτερη περίπτωση, το φαινόμενο που ο συσλανγκιστής vikar ονοματίζει εύστοχα «αλλαγή προσήμου» στην αργκό.

Από την ομότιτλη νουβέλα του Vicente Blasco Ibáñez η οποία έγινε αρκετές φορές ταινία: το 1916 από τον ίδιο το συγγραφέα, το 1922 με το Ροδόλφο Βαλεντίνο, το 1941 με τον Ταϋρον Πάουερ και την Ρίτα Χέϊγουορθ και το 1988 με την Σάρον Στόουν (παράθεση από εδώ).

 1. Από εδώ:

Οικολόγοι Πράσινοι: αίμα και άμμος ή βελούδινο διαζύγιο;

 1. Από εδώ:

Γουστάρουμε ντέρμπυ Μιλγουολ-Γουεστ Χαμ. Αίμα και άμμος
Κι αφήστε τα άλλα για τους άλλους

 1. Από εδώ:

Αίμα και άμμος στη Νέα Μανωλάδα: Πυροβόλησαν 25 εργάτες που ζήτησαν να πληρωθούν

 1. Από εδώ:

Αίμα και... άμμος η Κάρολιν
Η Κάρολιν Στούμπερ είναι Γερμανίδα που θα ήθελε να βρίσκεται στις ελληνικές παραλίες αφού σύρθηκε στην άμμο για το Playboy της πατρίδας της.

(Σ.σ.: Μάλλον ατυχής χρήση για γυμνή φωτογράφιση γυναίκας)

(από patsis, 05/12/13)

Got a better definition? Add it!

Published

Αρχικά φέρεται να είναι φράση των κλεφταρματολών επί Τουρκοκρατίας που είχε την σημασία ευχής να σε βρει θάνατος από βόλι κατά την διάρκεια μάχης ή συμπλοκής και έτσι να πεθάνεις ένδοξα, το οποίο θεωρείτο καλύτερο από το να επιζήσεις και να ατιμαστείς.

Επίσης «καλό μολύβι».

Το ενδιαφέρον είναι, ότι αν ισχύει αυτή η αρχική ετυμολογία, που είναι η κυρίαρχη, όσο μπόρεσα να ψάξω, έχουμε αλλαγή σημασίας. Η σημασία αρχικά ήταν καλώς να σε δεχτεί το βόλι ώστε να έχεις τίμιο θάνατο, ενώ αργότερα εμπεδώθηκε η πιο ενεργητική σημασία του να ρίχνεις εσύ καλά το (όποιο) βόλι. Πρόκειται δηλαδή για κάτι παρόμοιο με την φράση ραντεβού στα γουναράδικα, που ήταν επίσης μια ατάκα δήλωσης ότι ο ήρωας αψηφά τον θάνατο.

Εν συνεχεία, η έκφραση χρησιμοποιήθηκε για την ψήφο στις εκλογές, καθώς οι ψηφοφόροι έριχναν σφαιρίδια σε ξεχωριστές κάλπες για το «ναι» και το «όχι», οπότε το σφαιρίδιο παρέπεμπε περισσότερο σε βόλι, από ό,τι η σημερινή διαδικασία. Το σύστημα αυτό που ίσχυσε μέχρι το 1911, και το οποίο περιγράφεται εδώ, μας έδωσε και τις εκφράσεις δαγκωτό και μαυρίζω.

Σήμερα ο κρεψινισμός αυτός είναι πολύ συνήθης και για την ψήφο στις εκλογές, αλλά και στη σεξοσλάνγκ ως ευχή για «καλό σεξ», και στη χεζοσλάνγκ ως ευχή για καλό χέσιμο / χεζοβόλι.

Γενικώς, είναι μια ευχή που περιμένουμε να μας πούνε όταν πάμε προς τουαλέτα για νούμερο δύο, ή όταν ανακοινώνουμε ότι θα βγούμε ραντεβού με κρεβατάμπλ φίλη.

Επίσης, όπως φαίνεται από τα γουγλικά ευρήματα, είναι η βασική ευχή στο ιδίωμα των μπουρδελιάρηδων. Και, όπως γράφει και ο Γκατσανήρ στον έτερο ορισμό, χρησιμοποιείται με την σημασία «καλή επιτυχία» σε πολλές περιστάσεις, λ.χ. ακόμα και σε εξετάσεις.

Με περισσότερο κυριολεκτική σημασία χρησιμοποιείται επίσης από κυνηγούς και ψαροντουφεκάδες.

Ας ελπίσουμε να μην ξαναζήσουμε πόλεμο, ώστε να το λέμε πάλι εντελώς κυριολεκτικά, και ότι η χρήση θα περιοριστεί στην όποια κάλπη ρίχνει ο καθένας το βόλι του.

 1. Δήλωση Αντώνη Μανιτάκη: «Πριν από δύο ώρες ξεκίνησε κανονικά η εκλογική διαδικασία. Δήμοι, Περιφέρειες και υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών είναι στη θέση τους. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται στα εκλογικά τμήματα και δέχονται τους εκλογείς. Όλα βαίνουν κανονικά, όπως είχαν προβλεφθεί και προετοιμαστεί.
  Καλό βόλι σε όλους μας!»

2. Μάθε τι σεξ κάνει το κάθε ζώδιο και… καλό βόλι!

 1. καβαλαει τον βαρδαβουλαρη μου οπου δεν αργησα να καταθεσω....προσωπικα για εμενα αξιζε το 50 ευρω που εδωσα.στα συν της οτι δεν βιαζοτανε!!καλο βολι στους επομενους!!!! (Από μπουρδελοσάιτ)

 2. -Γεια σου Μαρία, και καλό βόλι με τις εξετάσεις αύριο!
  - Σ' ευχαριστώ, Πέτρο, να 'σαι καλά! (Από ανάλυση για los Armatoles y los Kleftes).

Ρίξε το το τιμημένο! (από Khan, 09/11/13)Σύγχρονη χρήση της έκφρασης. (από Khan, 09/11/13)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified