Further tags

Ο χαβαλές, η ανεμελιά, αλλά και η ακαταστασία που προέρχεται από αυτά.

Πιθανόν ηχοποίητη λέξη από το καχ και μπαχ, επιφωνήματα αγνώστου ετύμου και προελεύσεως.

- Τι έγινε χθες στο συνέδριο;
- Άσε ρε, απαράδεκτοι. Το ρίξανε στο καχαμπάχα και γινότανε της μουρλής.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Είθισται να λέμε ότι κάποιος ή κάτι είναι αμφιβόλου ποιότητας, χαρακτήρα, προέλευσης κλπ. Για συντομία και από μαγκιά όμως, λέμε «αμφιβόλου» σκέτο, πράγμα που καθιστά την έκφραση ειρωνικότερη.

  1. - Έχεις φάει ποτέ σουβλάκι από κει;
    - Μπα, μου κάνει λίγο αμφιβόλου...

  2. - Γαμώ του άντρες ο Λεфτέρης.
    - Μμ, τον κόβω για αμφιβόλου...

  3. Τι είναι όλ' αυτά; Πάλι σήκωσες το ντέλι της γειτονιάς; Σου έχω πει εξακόσιες φορές ότι είναι αμφιβόλου αυτά που πουλάει!

Η Αγγελική Αμφιβόλου-Αβυσσαλέου (από Vrastaman, 30/11/10)

βλ. και γενική αντί ονομαστικής

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χρησιμοποιείται εν είδει επιρρήματος, για να περιγράψει μια έξτρα πρίμα γκουντ κατάσταση, μια φάση τριφασικιά και ανεβαστικιά, ένα τρελό σκηνικό κλπ.

Συνώνυμα: τζετ, τζιτζί, τζάμι, και γαμώ, καύλα, πένα, τούμπανο, πάουερ, δύναμη, ζάχαρη, μέλι, κομπλέ... και πολλά άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός.

Παράγωγο επίθετο: γκαζιάρικος

Πολύ γκαζιάρικο μωρό η Πόπη.

Γιατί γκάζι;

Μα φυσικά διότι έχει μόνο θετικές συνδηλώσεις, σε αντίθεση πάντα με το φρένο:

Έκανα χτες βράδυ κίνηση να τη γαμήσω αλλά μου 'βαλε φρένο.

Το γκάζι ταυτίζεται με την Ενέργεια, τη Δύναμη. Στη φράση μου έχωσε γκάζια, παραδεχόμαστε πως υπομείναμε αγόγγυστα τον υπέρτερο δυναμισμό του νουθετούντος ημάς.

Το γκάζι, όπως και το Αυτοκίνητο, είναι ένα παντοδύναμο σύμβολο του βιομηχανικού πολιτισμού, ίσως και της ίδιας της ιδέας της Προόδου, σύμφυτης με αυτόν. O φίλος μου ο Βίκας με είχε προτείνει παλαιότερα το σχετικό Ο Μύθος της Μηχανής του Lewis Mumford, το οποίο ακόμη δεν αξιώθηκα να διαβάσω :(

Συναφές πανίσχυρο σύμβολο του βιομηχανισμού είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, βλ. σχετικά το σαββοπουλικό «σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα». Εξ ου και ο Pierre Bourdieu έχει προτείνει, ενάντια στη φρενίτιδα του τεχνικού πολιτισμού, «να κατεβάσουμε τους διακόπτες».

Αυτά όσον αφορά το γενικόν του πράγματος. Ειδικά όσον αφορά τον Έλληνα, για τον οποίο το αμάξι του είναι το υπέρτατο φετίχ, δεν είναι καθόλου τυχαίο που ταυτίζει την καλοπέραση με το γκάζι. Ο έλληνας είναι ακόμη δέσμιος του μυθικού αφηγήματος της Προόδου, εξακολουθεί εν πολλοίς να θαυμάζει με παιδική σχεδόν αφέλεια τα μεγάλα τεχνικά επιτεύγματα του Πρώτου Κόσμου - ίσως γιατί ο ίδιος ούτε καν με αυτά. Ο έλληνας αντιμετωπίζει το μεταμοντέρνο και τις σχετικές επιφυλάξεις και σκεπτικισμό απέναντι στην Πρόοδο ως εξωτικά φρούτα, από τα οποία θέλει να δοκιμάσει μια σταλιά έτσι για τα νεφρά, αλλά ως εκεί, μην το παραχέσουμε κιόλας: η Άννα Βίσση, το 4Χ4 και το τζακούζι παραμένουν σταθερές αξίες στη ζωή του. Ο έλληνας είναι ακόμη βαθύτατα μοντέρνος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) ήτοι, με σημερινούς όρους, βαθύτατα οπισθοδρομικός.

- Για πε, τι κάνατε τελικά χτες, βγήκατε;
- Πού να στα λέω, μαζεύτηκαν όλοι οι πεθαμένοι, που 'χαμε να τους δούμε από του Αγίου Πούτσου ανήμερα! Κώστας Παγκράτι, Σπυράκλας, Κουνούπι, Πεταλούδας, ο Φίλιππας ο καπετάνιος, πανικός σου λέω, τα πάντα όλα! Αράξαμε Πανόρμου, ήπιαμε τον κώλο μας, κλάσαμε στο γέλιο, γενικώς την περάσαμε γκάζι. Μαλακία σου που δεν ήρθες.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η μαλακία (μτφ), η ανοησία, η μπούρδα, η σαχλαμάρα, η κουκουρούκου φάση / πράξη, η άλαν ντάλον κατάσταση, μπλε, γκάου, κλπ.

- Άρχισες πάλι τις κουκουρουκιές; Ετοιμάσου να σε γειώσει το αφεντικό, τον ακούω να έρχεται.

(από allivegp, 01/12/10)(από perkins, 01/12/10)

Got a better definition? Add it!

Published

Κάνω την προσπάθεια να πάρω ένα αποτέλεσμα μόνο και μόνο με την παρουσία μου.

Συνήθως έχω ειδικό βάρος και ελπίζω ότι μόνο το γεγονός πως θα συναγωνιστώ σημαίνει πως θα διαλύσω και θα κατατροπώσω τον ανταγωνισμό. Ακολουθεί συνήθως παταγώδης αποτυχία.

Η έκφραση έχει τις ρίζες της στο ποδόσφαιρο, όταν μια ομάδα (συνήθως δυνατή) κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο χωρίς διάθεση και ελπίζει να κερδίσει μόνο με την παρουσία της στον αγωνιστικό χώρο ακα να πάρει κανα πέναλτυ μαϊμού ή να κοιμηθεί ο Θεός.

  1. Με τη φανέλα κατέβηκε στις εκλογές η Ν.Δ., αλλά έτσι δεν παίρνονται τα ματς, ιδιαίτερα όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πάρει μεγάλους παίκτες από το εξωτερικό
    (απο εδώ)

  2. Πώς πήγαν οι εξετάσεις ρε; Το σήκωσες το πτυχίο;
    - Αλκίντια, κατέβηκα να το πάρω με τη φανέλα το ματσάκι και πήγα άπατος... φού δεν είχα ανοίξει βιβλίο...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το μποτιλιάρισμα ή αμφορεάρισμα των αυτοκινήτων, έτσι ώστε να ακινητοποιούνται πλήρως και να θυμίζουν τουτού στοιβαγμένα σε πάρκινγκ. Λέγεται και φωτογραφία. Άμα είσαι σεντανάκιας, ας πρόσεχες...

Πάσα: Αγκού.

- Πάλι πορεία στο κέντρο έχει και την κάνανε πάρκινγκ την Κηφισίας, γαμώ τον Τσίπρα μου μέσα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η λέξη έχει πολλές έννοιες. Την λες ας πούμε όταν διαφωνείς με κάτι και λες, ας πούμε, ότι δεν θα γίνει ποτέ (τ' Αγίου Πούτσου), ή όταν θες να περιγράψεις κάτι που είναι χάλια, π.χ. μια κατάσταση, ή κάτι, τέλος πάντων. Σε όλες τις περιπτώσεις η λέξη είναι χυδαία.

Πω ρε με αυτή τη κρίση. Δεν θα καταφέρω να κρατήσω το σπίτι μου με τέτοιο τριπούτς επάγγελμα.

Jeanne Tripplehorn, έχει καυλώσει περισσότερα από τρία πουτς (από Vrastaman, 02/01/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κάνω κέφι, έρχομαι στο κέφι, γουστάρω, είμαι σε μουντ ή και μπαίνω σε τρανς. Αλλά κυρίως γουστάρω.

Στο Δ.Π. υπό Βικαρίου.

  1. Φίλε μου [...] σου είπα μερικά πράγματα σχετικά με τις εμπειρίες μου στην παρτούζα και δύστυχώς η ευτυχώς σε αυτό δεν μπορεί να μου την βγει κανένας γιατί φιλαράκο μου εγω λόγω τουρισμού στο νήσι μου τότε πρωτογάμησα στα 14μιση μου όταν εσύ το πιθανότερο σε αυτήν την ηλικία ακόμα δεν είχες ανακαλύψει το πουλάκι σου, [...] επισης δεν είμαι κανένας που ψάχνει την αγέννητη και ούτε είμαι του στυλ η μία μου βρομάει και η άλλα μου ξυνίζει αλλά απλώς θέλω η γυναίκα που γαμαώ να την κεφάρω κια όχι να τον χώσω σε τρύπα και ότι νάναι [...] ΑΛΛΑ το τονίζω εδω μέσα και σε άλλα σάιτ οι πιο πολλές που γράφουνε είμαι η τάδε και θέλω πουτσό η κατι παρόμοια είναι βυζητούδες και με αυτές τις γελοίες καταχωρήσεις προσπαθούν να βρουν πελάτη και γελάω που οι περισσότεροι στέλνετε μηνύματα και περιμένετε πως θα γαμήσετε και φυσικά άμα πέσει το παραπεσύν υα γαμήσετε αλλά εδω φιλαράκο υπάρχει μία ειδιοποιός ότι ο ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ δεν ΠΛΗΡΏΝΕΙ την γυναίκα για να την γαμήσει γιατί έτσι έχει κακομάθει από το νησί του [...] (greekswinging.gr).

  2. ρε παιδιά γιατί να μη θελω να μπω στο δημόσιο εφοσον πρωτα απο όλα τα λεφτά είναι σαφως καλύτερα!!! δεύτερον παιρνω άδεια όποτε κεφάρω!!! (Εδώ).

  3. Αν ήμουν οδηγός σχολικού, έτσι για να σπάσει η μονοτονία και η καθημερινότητα, να μην «καπνίσω» 5 τσιγαράκια να κεφάρω;;; (Εδώ).

  4. φίλε άμα δεν κεφάρει η φάση άστο,απλά άστο. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Όπως οι πουτάνες έγιναν ερωτικές αναπληρώτριες και το Γουδί, Γουδή, έτσι και το πτωχό πλην άτιμο «κάνω δίαιτα» συμμορφούμενο στις υποταγές της κορεκτίλας μεταλουμπαδιάστηκε στο και καλούα μουράτο «κάνω διατροφή».

- Κάνω διατροφή, όχι δίαιτα. Και ζυγίζομαι τακτικά. Αν δω τον δείκτη να ανεβαίνει ένα με δύο κιλά προσπαθώ να προσέχω τις επόμενες μέρες. Όσο για τους κοιλιακούς το οφείλω στο βόλεϊ που παίζω χρόνια αλλά και σε διάφορες μορφές άσκησης που κάνω όπως yoga.
(Βίκυ Χατζηβασιλείου, εδώ)

- Αυτη τη στιγμή κανω διατροφή Ατκινς.
(εκεί)

- Κάνω διατροφή και γυμναστική 3 με 4 φορές τη βδομάδα οπωσδήποτε. Ακόμα κάνω αποτρίχωση, αφού ασχολούμαι με την κολύμβηση...
(παραπέρα)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πτώση που προκαλεί η έλλειψη ισορροπίας μεθυσμένου.

Η Ελένη είπε: Σε ευχαριστώ που με υποστήριξες χθες όταν έπεφτα. Χάμω. Χαμόβερ.

(από terry, 22/01/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified