Χαρακτηρισμός για τη Θεσσαλονίκη την ερωτική πόλη που τα πράγματα είναι πιο χαλαρά με τον φραπέ ως απαραίτητο εξάρτημα.

H Θεσσαλονίκη μας, μετά τον τίτλο της Φραπεδομάνας, της Mπουζουκαρούς, της Παπαγεωργούπολης και του Ψωμιαδοχωρίου, έχει τη χρυσή ευκαιρία σε λίγες μέρες να στεφθεί τροπαιούχα και να κερδίσει τον τίτλο της Γαυροσκοτώστρας μέσω του Αρεως. Aυτό είναι το νέο όραμα της πόλης, εφόσον εις τον ορίζοντα δεν διαφαίνεται καμία Expo και καμία Oλυμπιάδα. http://stavrochoros.pblogs.gr/tags/thessaloniki-gr.html

Got a better definition? Add it!

Published

Ή και Αρσακλί. Έτσι λέγονταν από τους Οθωμανούς και λέγεται ακόμα από παλιούς (αλλά και νεότερους) η περιοχή Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Προέρχεται από το τούρκικο ak:λευκό και το sakal:γενειάδα. Ο ak-sakalli λοιπόν είναι αυτός που έχει λευκή γενειάδα, ένας σεβάσμιος γέροντας δηλαδή. Στις χώρες της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου ο Ακσακάλ είναι κάτι σαν τον σοφό ηγέτη της κοινότητας και έχει αρμοδιότητες δικαστή. Υπάρχει και χωριό Ακσακάλ στην Ανατολική Θράκη.

Στη παρέα: -Ρε σεις, δε πάμε κατά το Αρσακλή, να φάμε 'κανα τρίγωνο?

Got a better definition? Add it!

Published

  1. Τους πήραν στο κυνήγι οι μπάτσοι από Καμάρα μέχρι Συντριβάνι. Πρέπει να πρόλαβαν να χωθούν στα ήμια.

  2. Τι θα κάνουμε απόψε; Λέω να πάμε ήμια, έχει πάρτι στο Πολυτεχνείο.

Χρησιμοποιείται χάριν συντομίας. Προέρχεται από τη λέξη Πανεπιστήμια. Αναφέρεται στο κάμπους του Α.Π.Θ. Έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, κυρίως στον αναρχικό χώρο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Θηλυκό, παλιά σχετικά λαϊκίζουσα ονομασία για το Λονδίνο. Υπάρχει και στο πληθυντικό ως Λόντρες! Έγινε και τραγούδι από το Τραϊφόρο, το τραγούδησε η Βέμπο περί τα 1944 με τίτλο "Λόντρα, Παρίσι, Νιου Γιορκ..."

-Που να τρέχουμε τώρα Λόντρες και Παρίσια.

Got a better definition? Add it!

Published

Ὀνομασία ἀρκετῶν τοπωνυμίων στὸ μείζονα ἑλληνικὸ χῶρο μἐ πρῶτον τὸν Γαλατᾶ τῆς Κωνσταντινούπολης, ποὺ πιθανὸν ἦταν ἡ αἰτία νὰ ὀνομαστοῦν ἔτσι καὶ κάποιοι ἀπὸ τοὺς ὑπόλοιπους, ἐξ αἰτίας τῆς παρόμοιας τοπογραφίας τους (βρίσκονται ἀπέναντι σὲ κύριους οἰκισμοὺς). Αὐτὸ λοιπὸν τὸ χαρακτηριστικὸ, ἡ ἔμμεση ἀναφορὰ/παραπομπὴ τῶν οἰκισμῶν αὐτῶν στὴ βασιλεύουσα, δίνει στὴν ὀνομασία τους ἕναν ἰδιωματικὸ χαρακτήρα καὶ ἐπιτρέπει κττμγ νὰ τοὺς συμπεριλάβουμε στὸν ἱστότοπο.

Ο Γαλατάς (Galata) είναι κεντρική παράλια περιοχή με λιμενικές εγκαταστάσεις της Κωνσταντινούπολης, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και άκρη του Κερατίου κόλπου.
Γαλατᾶς Κωνσταντινούπολης ἐδῶ

Χαρακτηριστικὸ του εἶναι ὅτι βρίσκεται ἀπέναντι ἀπὸ τὴν παλιὰ Κωνσταντινούπολη, ἐξ οὗ καὶ ἡ ὀνομασία Πέραν:

Το αρχικό όνομά της περιοχής ήταν Συκεαί ενώ επίσης αποκαλούνταν "Πέραν εν Συκεαίς" από όπου προήλθε και η ευρύτερη ονομασία Πέραν.

ἐδῶ.

Ἀντίστοιχη τοπογραφία ἔχει καὶ ὸ Γαλατᾶς τοῦ Πόρου, ποὺ βρίσκεται ἀπέναντι ἀπὸ τὸν οἰκισμὸ τοῦ Πόρου ἐδῶ.

Γαλατᾶς Πόρου.

Τὸ ἴδιο ἰσχύει καὶ γιὰ τὸ Γαλατᾶ Αἰτωλοακαρνανίας ποὺ βρίσκεται ἀπεναντι ἀπὸ τὴν Πάτρα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὸ συνοικισμὸ τοῦ Γαλατᾶ στὴ Δρυοπίδα τῆς Κύθνου ποὺ βρίσκεται ἀπέναντι ἀπὸ τὸν κύριο οἰκισμὸ τοῦ χωριοῦ.

Ὁ Γαλατᾶς στὴ Δρυοπίδα τῆς Κύθνου

Ψάχνοντας στὸ γούγλη βρῆκα κι ἄλλα τοπωνύμια μὲ τὸ ὄνομα Γαλατᾶς (στὰ Χανιὰ, στὸ Ἡράκλειο, στὴν Ἀρκαδία, στὴν Κορινθία καὶ στὴν Πρέβεζα, πλὴν ὅμως δὲν γνωρίζω τὴν τοπογραφία τους. Ὅποιοι τυχὸν γνωρίζουν ἄς μᾶς ποῦν ἄν ταιριάζουν στὸ τοπογραφικὸ σχῆμα ποὺ προανέφερα.

Δέν πάγω πιὰ στὸ Γαλατᾶ μὲς τοὺς παληκαρᾶδες
ποὺ παίζουνε τὸ μπαγλαμᾶ καὶ γύρω οἱ λουλᾶδες

Πολίτικο ζεϊμπέκικο τραγουδισμένο ἀπὸ τὸν Ἀντώνη Διαμαντίδη (Νταλγκᾶ) στὰ 1928.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ

σλανγκασίστ barbarosa (γαλατάς)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το ορμητήριο/ άντρο των βρυξελλιωτώνε. Οι Βρυξέλλες είναι μία (1) γιατί.

Η Βρυξέλλα έχει ήδη αναφερθεί από τον Χάνκιο ως ακραίος δημοτικισμός και υπάρχει και το «τρίκαλο» αντί «Τρίκαλα» του johnblack. Ετυμολογία των Βρυξελλών εδώ, ευγενικῇ του Χάνου χορηγίᾳ.

  1. Ωραία όλα αυτά, αλλά έχουν υπολογίσει χωρίς τους Βέλγους που τους τη βάρεσε να γίνουν ανεξάρτητοι και λένε στον Γουλιέλμο πάρε τα κουβαδάκια σου κι άμε να παίξεις αλλού, τη Βρυξέλλα μας δεν θα την πειράξεις! ΕΔΩ

  2. Ο δε Ιωάν(ν)ης ο Νάρκισσος είχε παραφρονήσει και στρωνόταν καταγής σαν τον διακονιάρη. Και εταξίδευε πέρα δώθε Βρυξέλλα, Ρίγα, Αθήνα με την ίδια πουκαμίσα πλύνε βάλε, μέχρι που τα λαχούρια ξεθώριασαν. Και ούτε σ’ ένα καπηλειό για να ξεσκάσει δεν τολμούσε να πάγει, διότι εκεί τον επερίμεναν οι Εξαρχειώται για να τον προγκήξουν και να του αδειάσουν ζύθο στην κεφαλήν. (Μεσαιωνικόν ανάγνωσμα)

  3. [...] το πανηγύρι άρχιζε από την Βρυξέλλα . Δεν έβγαζαν όμως, τσιμουδιά, δεν έφερναν καμιάν αντίρρηση και πήγαινε ο δόλιος της Επιτροπής Ελέγχου, με τον Έλληνα γκαουλάιντερ πάντα από δίπλα, για να ελέγξει Κρητικό κοπάδι εριφίων. Που πα, ρε δόλιε Καραμήτρο. Πήγαινε να ελέγξει, γελάδια στην Τήνο, που στο τελευταίο μαντρί, τα δόλια τα ζωντανά φαίνονταν από μακριά, ότι είχανε κλατάρει, από το πήγαινε έλα. Τα ίδια σε όλα τα μαντριά και οι, ηθελημένα ανόητοι, δε βάζανε και καμιά γελάδα στο σημάδι για να αντιληφθούν ότι είχαν συστηθεί και από κάπου αλλού. ΕΔΩ

  4. -Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας έστειλε μήνυμα στους λαθρομετανάστες ότι "καλά περνάμε εδώ" και αυξήθηκε ο αριθμός τους.
    -Πες ρε Βαγγέλη στη Βρυξέλλα ότι είναι λαθρομετανάστες που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να μη μιλάν τζάμπα για προσφυγική κρίση. ΕΔΩ

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

(Ναυτικό): Κατ' ευφημισμόν η μετάθεση στο Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα. Εκ του αλήστου μνήμης μπάρ plus (+) soda στην Αθήνα.

- Άσε, με στείλανε πλας Σούδα. Πηξ λα μουν και δυο χορεύουν.
- Ντάξει 15-15 θα παίζεις τί γκρινιάζεις; Τί να πώ κι εγώ, που είμαι Σαλαμύκονο κι έχω κολλήσει στη 1-1 καραβίσια και δε με βλέπει το σπίτι μου;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ένας κάπως πιο μουράτος (υποτίθεται) τρόπος να απαντήσεις σε ένα τηλεφώνημα ή σε μια πόρτα που χτυπάει αντί του ορθότερου εμπρός.

Ντρρίιιιιν!!!
- Μπρονξ;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified