Ο τρελούτσικος, ο φευγάτος, αυτός που γυρνάει σα σβούρα, ο ανυπόμονος σε οτιδήποτε.
Κάτσε σε μια μεριά ρε τζιρανανά.
Ο τρελούτσικος, ο φευγάτος, αυτός που γυρνάει σα σβούρα, ο ανυπόμονος σε οτιδήποτε.
Κάτσε σε μια μεριά ρε τζιρανανά.
Got a better definition? Add it!
Ορισμός που χρησιμοποιείται από τεχνικούς υπολογιστών που αναβαθμίζουν υπολογιστές. Μιλάμε για σωστές μητρικές, ωραίες, overclockable, φωσφοριζέ, σταθερές, με φτερά προστασίας. Επάνω στις μητρικές λοιπόν, υπάρχουν θέσεις για κάρτες γραφικών, κάρτες μνήμης, κάρτες tv, κλπ.
Το πριτσικλέκι είναι αυτό εκεί που κουμπώνει και σταθεροποιεί την κάρτα.
Έλα ρε, είναι το ULTRA, όχι το SLI. Γι' αυτό δεν βλέπεις το «πριτσικλέκι καρτο-ειδές»... που το βαζεις απο την μια πλευρα αν εχεις 1 καρτα και απο την αλλη μερια αν παιζεις με SLI;;; Εκεινο που εχει και η ταδε+msi ανάμεσα στις 2 vga και μοιαζει με dimm απο notebook...
Got a better definition? Add it!
Η επιτήδευση σε κάτι, η τελειοποίηση, η επιτυχής πατέντα σε κάτι που έφτιαξε ο «μάστορας»!!!!
Παραφθορά του ονόματος του συστήματος «tourbillon» που υπάρχει σε κάποια ακριβά ωρολόγια και έχει σαν αποτέλεσμα να «εξουδετερώνει τις επιδράσεις της βαρύτητας».
Είναι γνωστό ότι ξεκίνησε από τα ρολόγια τσέπης, όπου είχε νόημα καθώς το ρολόι καθόταν όλη τη μέρα στην ίδια θέση (στην τσέπη του γιλέκου) και επομένως η εξουδετέρωση της βαρυτικής έλξης είχε νόημα, καθώς επηρέαζε την ακρίβεια του ρολογιού.
- Τι έγινε ρε μπίλη, πώς πάμε, το φτιάξαμε το μηχάνημα;
Ο μπίλης... γεμάτος υπερηφάνεια!!!
- Ε... καλά τώρα, τι να λέμε ...το 'χω φτιάξει το μασίνι ''τουρμπιγιόν''.
Got a better definition? Add it!
Στην ιδιόλεκτο των κοινωνιολόγων είναι η απευκταία κοινωνία που έχει αδύναμη και ελλιπή μεσαία τάξη, και η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο άκρα είναι μεγάλη, όπως μια κλεψύδρα που αδυνατίζει στην μέση της. Αντώνυμο: στάμνα.
Για την κλεψύδρα ως γυναικότυπο, βλ. κλεψυδρομούνα.
Σε εποχές κρίσεως η κοινωνία από στάμνα γίνεται κλεψύδρα.
Got a better definition? Add it!
Στην ιδιόλεκτο των κοινωνιολόγων ειναι η κομιλφό κοινωνία που έχει ισχυρή και πολυπληθή μεσαία τάξη, όπως η στάμνα πλαταίνει στην μέση. Το αντίθετο είναι η κοινωνία- κλεψύδρα.
Σε περιόδους κρίσεως η κοινωνία από στάμνα γίνεται κλεψύδρα.
Got a better definition? Add it!
Στανταρισμένη καθημερινή έκφραση μπάτσων κάθε συνομοταξίας εν ώρα εκτέλεσης μάχιμου καθήκοντος.
Αν αναφέρεται σε άτομο, σημαίνει πως είτε αυτό δεν είναι σταμπαρισμένο σαν ύποπτο για κάτι, απλώς βρίσκεται στο πεδίο δράσης του οργάνου, είτε πως δεν αποτελεί τον κύριο στόχο.
Αν αναφέρεται σε αντικείμενο, τόπο, κατάσταση, σημαίνει πως δεν έχει θεωρηθεί, καταγγελθεί ή καταχωρηθεί σαν κλεμμένο, επικίνδυνο, ύποπτο, άξιο επιτήρησης, επιθεώρησης, παρακολούθησης.
1. - ...Η Αναΐς τσιμπουκώνει στέρεο Μπόλεκ και Λόλεκ πίσω από κάδους Μεγαλέκου-Κολοκυνθούς. Όβερ.
- Δεν απασχολεί.
- Πάκης τσουρνεύει Αλβανό τουρίστα Τζέισον-Κεραμικού. Όβερ.
- Μην καρφώνεσαι!! Δεν απασχολεί!! Εσύ, την αποστολή (το φελέκι μου για νέοπα γαμώ!)
- Διπλοπαρκαρισμένο βανάκι αδειάζει παστωμένα ξανθά πιπίνια Κολωνού-Αγησιλάου. Όβερ.
- Δεν απασχολεί. Εσύ, την αποστολή!
- Μοντέλα δίνει χαλαρά κοκό σε μπέμπα και τσιμπάει μωβ μασούρι Αη Κώτσου και Μενάνδρου. Όβερ.
- Χέσ’ το βαποράκι! Δεν απασχολεί! Εσύ, την αποστολή!
- Ζαλωμένος Νιγηριανός σιντάκιας πουλά Κυνόδοντες και Χούλιες-2 Ζήνωνα – Κεραμικού. Όβερ.
- Μπίνγκο αγορίνα μου!! Μπαγλάρωσέ τον τον μπινέ που θα μου κάνει την Ομόνοια Ταχρίρ μη χέσω!! Στέλνω ενισχύσεις!!
- Ενημερώνω: Όλα υπό έλεγχο! Όβερ!
- Εύγε όργανον! Και κοίτα: κράτα τον Κυνόδοντα και φέρε ‘δω τις Χούλιες, είναι αποδεικτικά στοιχεία.
2. ...Φίλε, μπορεί να πήγε και να το έλεγξε κάποιο όχημα της ασφάλειας, όποτε δεν το κατάλαβες, και να εξακρίβωσε μέσω τερματικού ότι το όχημα δεν απασχολεί, οπότε από εδώ και πέρα, αφού είναι εγκαταλειμμένο, αρμόδια είναι η δημοτική αρχή. (αναφέρεται σε καταγγελία πολίτη για πιθανώς κλεμμένο όχημα)
(Από το δίχτυ)
Got a better definition? Add it!
Published
Last modified
Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να αναγγείλουμε αδυναμία ευρέσεως ενός αντικειμένου (που μπορεί να πρόκειται για έγγραφο, φάκελο, εργαλείο, γαμίδι, ή οποιοδήποτε άλλο πουπήγιο).
Προέρχεται από το γνωστό μήνυμα: HTTP 404 error Not Found, που βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας όταν ο browser δεν μπορεί να βρει την ιστοσελίδα που ψάχνουμε.
- Έψαξα όλο το αρχείο, αλλά δεν βρήκα τον φάκελο που μου ζητήσατε. Σόρυ γκάιζ, σφάλμα 404.
Got a better definition? Add it!
1. Τα κάτσε στην F-Laplace, και χλάαατς στην F-Laplace (προφέρεται: εφ λαπλάς) με ταυτόχρονη την επίδειξη του κωλοδάχτυλου υπονοούν πως κάποιος, πάνω στην (ή παρά την) προσπάθεια να κάνει κάτι, τα γάμησε τη μάνα, τα ‘χεσε μ’ αποτέλεσμα να[/I] την πιεί, να του ‘ρθει το τσιβί στον κώλο να καρφωθεί σαν πούστης, να πάθει μεγάλη νίλα, να υποστεί μέγιστη ταπείνωση, να [I]του τη φέρουν από πίσω και όλα τα αντίστοιχα.
Απευθύνεται προς τον παθόντα με χαιρεκακία, στυλάκι: εγώ σου τα ‘λεγα, δεν ήξερες, δεν ρώταγες;, τα ‘θελε ο πάτος σου και τα σχετικά.[/list]
Κλασική λυκειακή σλαγκιά εμπνευσμένη από τον «κανόνα των τριών δακτύλων του δεξιού χεριού» που εφαρμόζουμε όταν θέλουμε να βρούμε τη φορά της δύναμης Laplace η οποία εμφανίζεται όταν ένας αγωγός που διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκεται μέσα σε μαγνητικό πεδίο.
Κρατήστε τον αντίχειρα, το δείκτη και τον μέσο (κοινώς κωλοδάχτυλο) του δεξιού σας χεριού όπως κάνουν τα παιδιά όταν θέλουν να παραστήσουν πως κρατάνε ένα όπλο (κάθετα το κάθε δάχτυλο στα άλλα δυο: βλ. μήδι).
Αν ο αντίχειρας δείχνει τη (συμβατική) φορά που έχει το ρεύμα που διαρρέει τον αγωγό και ο δείκτης δείχνει τη φορά των δυναμικών γραμμών του μαγνητικού πεδίου τότε τη φορά της δύναμης Laplace (F) τη δείχνει το... κωλοδάχτυλο οπότε και εξού!!
Από τους μνημονικούς κανόνες που έφεραν σε αμηχανία πολλούς καθηγητές Φυσικής στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν τις αρχές του ηλεκτρομαγνητισμού σε ορμονικά διαταραγμένους εφήβους κι έδωσε σε άλλους πιο προχώ την ευκαιρία να τις εντυπώσουν, έστω επιφανειακά, σε ανεπίδεκτους ως προς τέτοιου είδους... φυσικά φαινόμενα μαθητές τους.
2. Όμως ο μεγαλοφυής Pierre-Simon, marquis de Laplace (1749 – 1827) είναι ο εμπνευστής και των περίφημων, στα σινάφια μαθηματικών και φυσικών, «μετασχηματισμών Laplace» που οι γνώστες τους διατείνονται πως διευκολύνουν τα μάλα στην επίλυση γραμμικών διαφορικών εξισώσεων. Οι υπόλοιποι νοιώθουν την ομώνυμη δύναμη να τους χτυπά την πίσω πόρτα.
Εξού λοιπόν τα: τράβα / κάτσε / εφάρμοσε / φερμάρησε (της) έναν Laplace (να ξεμπερδεύεις / ξενοιάσεις) και τα παρόμοια που κυριολεκτικά υπονοούν την πουτάνα... εξίσωση και μεταφορικά... τα πάντα όλα αφού οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι:
–Πω ρε πούστη μου τσαλάκα!! -Γάμησέ τα. Ό,τι μαλακία και να του πω θα με γαμήσει ανάποδα. -Ξύδια και φιγούρες γούσταρε ο γκαζοφονιάς. Κάτσε τώρα στην F-Laplace και μόκο!!
–Μμμ, ναι…καλά – καλά. Θα σε πάρω ‘γω.
-Χαχαχα.
-Τι γελάς ρε μαλάκα;
-Πάρτην ντε!! μόνο λόγια!! Χαχα!!
-Δε γαμιέσαι ν’ ασπρίσεις; λέω ‘γω!
-Εκείνη η γαρίδα η ..Πάτη πάλι;
-Θέλει να διαβάσουμε ΜΜΦ-2 μαζί. Έχει απορίες λέει.
-Βρε φερμάρησ’ την έναν Laplace να την ξεμπερδέψεις την κοπέλα!-Λες ε;
Συγκαλυμμένη χρήση και εδώ
Ο μνημονικός κανόνας των 3 δακτύλων του δεξιού χεριού (από sstteffannoss, 06/03/11)
Got a better definition? Add it!
Published
Last modified
Κλασική σλαγκιά - λογοπαίγνιο μεταξύ φοιτητών της Φυσικής κι ειδικότερα όσων ασχολούνται με τη Μετεωρολογία, που αναφέρεται στη Δύναμη Coriolis (από το όνομα του Γάλλου μαθηματικού και μηχανικού Gaspard-Gustave Coriolis 1792-1843).
Είναι μια φαινομενική δύναμη που χρησιμοποιεί κάποιος που κινείται, για να περιγράψει την παρέκκλιση απ’ την ευθεία που παρατηρεί στην κίνηση άλλων σωμάτων.
Μια και η Γη περιστρέφεται γύρω απ’ τον άξονά της, οτιδήποτε κινείται πάνω της δέχεται τις... καργιολο-επιδράσεις που γίνονται εμφανείς από κάποιον που παρατηρεί από την επιφάνειά της Γης, αλλά όχι από κάποιον αστροναύτη.
Η τιμή της εξαρτάται από την απόσταση του σώματος που κινείται από τους Πόλους και η φορά της από το ημισφαίριο στο οποίο γίνεται η κίνηση. Έτσι π.χ, στο Βόρειο ημισφαίριο, το νερό που τρέχει από την ανοιχτή βρύση στο σιφόνι, κυλάει με φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού (στο Νότιο ημισφαίριο ρέει αντίστροφα).
Πριν κατηγορηθώ για τη μόρφωση που έπαθες αγαπητέ αναγνώστη, ομολογώ πως η φλασιά για τον άνοστο (για πολλές –τότενες- ανασφαλείς φελολόγους τουπαραλιγοναμπεί) όρο, προέκυψε απ’ τα εδώ σχόλια.
- (Κοιτά δεξιά) Πού θα πέσει ο πύραυλος το φελέκι μου;
- Στ’ αρχίδια μου. Εγώ για τα θέματα ήρθα.
- (Κοιτά ...έξω αριστερά) Πού θα πέσει ο πύραυλος το ξεσταύρι μου μέσα;
- Στο άσυλο. Πού αλλού;
- (Κοιτά ...πίσω) ψψττ! κοπελιάαα;
- Εμένα;
- Ναι! ναι!! Πού θα πέσει ο πύραυλος;
- Με λένε ...Πάτη.
- Ενδιαφέρον, εμένα Σσ ...Μίλτο, αλλά πού θα πέσει ο πύραυλος;
- Στo σημείο Τζι!!
- Την καργιόλα τη δύναμη την υπολόγισες;
- Χιχιχι! Χαλαρά.
Got a better definition? Add it!
Published
Last modified
Στην επαγγελματική αργκό των οπτικοακουστικών σημαίνει φιλμάρω ό,τι νά 'ναι, είτε διότι δεν ξέρω τι μου γίνεται ή γιατί κάνω μια ξεπετοδουλειά και το αποτέλεσμα είναο ανούσια πλάνα, κακοτραβγημένα, κακοφωτισμένα, τα ίδια και τα γίδια, που ούτε ο πιο αδιάφορος τουρίστας δεν θα τράβαγε ποτέ.
Λέγεται και για τους αρσενικούς γάτους που αμολάνε αυτό το ζουμί που προσελκύει τις θηλυκές, μαρκάρει την περιοχή τους και βρωμάει τρελά. Στο πιο κορεκτίλα λέγεται «κάνω σπρέι».
ο βαριεστημένος σκηνοθέτης στον καμεραμανατζή:
- Χρειαζόμαστε και πέντε-έξι πλάνα από Πλάκα. Πήγαινε να ψεκάσεις λίγο προς Αναφιώτικα μεριά και βλέπουμε αν χρειαστούμε τίποτ' άλλο.
- Γιατί πέταξες το στρώμα σου;
- Μου το ψέκασε ο Μήτσος και δεν καθαρίζει με τίποτα!
Got a better definition? Add it!