Ο αυνανισμός ως μια χειρωνακτική εργασία μοιάζει με το πλέξιμο και με το κέντημα, εξ ου και λέγεται και εργόχειρο. Επίσης και τα δύο έχουν αγχολυτικές ιδιότητες, γι' αυτό και χαρακτηρίζονται αντιστοίχως ως πλεξοτανίλ και παιξοτανίλ. Τη φράση αυτή τη λέμε όταν κάποιος φωραθεί να έχει πει ή κάνει μεγάλη μαλακία και μάλιστα καθ' έξιν. Οπότε του λέμε ότι λυπούμαστε που δεν μπορεί η επαναλαμβανόμενη μαλακία του να διοχετευτεί σε κάποιον πρακτικό σκοπό και να του λύσει και το αιώνιο ελληνικό άγχος να βρεθεί προίκα για τον επικείμενο γάμο. Σχετικό: αν η μαλακία ήταν εργόχειρο θα έπλεκες πουλόβερ.

1. Ευτυχώς που δεν πατάω Μυτιλήνη ή Λευκάδα, γιατί θα με περάσεις από πάνω και θα ξεφτιλιστώ...Αν η μαλακία ήταν κέντημα αγόρι μου, θα είχες κάνει προίκα... Εύχομαι μόνο, να πήξει το μυαλό σου, για να μην μαυροφορέσεις κάποιους, από την ανωριμότητά σου...

 1. Γράφει ο άλλος, ''τιμωρήστε τον Τσίπρα δίνοντάς του αυτοδυναμία''. Και κάπου εκεί είναι που θυμάμαι το παλιό γνωμικό ''αν η μαλακία ήταν κέντημα θα είχες κάνει την προίκα σου''. (Από το Φέισμπουκ).

3. Ο νέος υπουργός παρουσίασε άμεσα τα νέα σχολικά βιβλία που θα αντικαταστήσουν τα παλιά! ... Αν η μ@λ@κί@ ήταν κέντημα, θα είχες κάνει την προίκα σου!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στις σημερινές συνθήκες οικονομικής ένδειας στις οποίες καλείται να επιβιώσει ο σύγχρονος νεοέλληνας, η παραπάνω κλασσική φράση χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά για να δηλώσει το ανέφικτο της συγκέντρωσης ενός ποσού που μας ζητείται για οποιοδήποτε λόγο (για λογαριασμό της ΔΕΗ, εφορία, αγορά ενός καταναλωτικού αγαθού, χαρτζιλίκι κ.λπ.).

Παραδοσιακά, το να εισέλθει κάποιος «εις γάμου κοινωνία» συνεπαγόταν υπολογίσιμες οικονομικές δαπάνες για τα έξοδα της γαμήλιας τελετής και ως εκ τούτου δεν το έπραττε κανείς παρά μόνο εφόσον είχε εξασφαλίσει τα σχετικά κονδύλια ενώ προς τον σκοπό αυτό θυσιάζονταν οι άλλες δαπάνες. Η δε αδυναμία εξεύρεσης του αναγκαίου ποσού, οδηγούσε σε αναβολή του ευτυχούς γεγονότος, και από εκεί προκύπτει και ο ευσεβής πόθος που αποτελεί το λήμμα μας.

Στο γκισέ της ΔΕΗ:
- Αν είχα τα 2,804.56 ευρώ που μου ζητάτε, θα παντρευόμουν.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η μεταφορά αυτή λοιπόν χρησιμοποιείται για τους μουνόδουλους, τα όντα που όταν δουν οτιδήποτε θηλυκό γίνονται μπουχοί και το παίρνουν από πίσω. Περιγράφει γλαφυρά την δύναμη της γυναίκας και την επιρροή της πάνω στο ανδρικό φύλο.

Εγώ πάντως το εκλαμβάνω ως εξής: ο άντρας για να ρίξει σεχ θα κάνει ότι πιο μαλακισμένο θέλημα του ζητηθεί από το εν λόγω θηλυκό.

— Πάει και ο Σάκης, τον είδες; Όλα τα ψώνια τις πληρώνει.
— Μουνόδουλος τέζα. Αν δεις καράβι στο βουνό, μουνί θα το 'χει σύρει...

(από Galadriel, 14/09/12)

Βλ. επίσης και το μουνί σέρνει καράβι και το αιδοίο σύρει πλοίο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το άτομο έχει υπερβεί τα νοητά όρια του αυνανισμού και περνά σε άλλο στάδιο. Κολλάει, δηλαδή, στον υπολογιστή κατεβάζοντας βιντεάκια ή φωτογραφίες πορνογραφικού χαρακτήρα, ή ακόμα σκέφτεται φαντασιώσεις και διευρύνει μόνο με αυτόν τον τρόπο τους ερωτικούς του ορίζοντες. Φυσικά αυτό γίνεται με απουσία ερωτικού συντρόφου.

Όταν η μαλακία (αυνανισμός, αυτοϊκανοποίηση ή για τους αγγλομαθείς mastrubation) αντικαθιστά τις επαφές με το άλλο φύλο και επιδρά αισθητά στη νοημοσύνη του ατόμου, τότε υπάρχει πρόβλημα. Κάθε άτομο οφείλει να την ελέγχει και να μην παρασύρεται, γιατί συνήθως γυρισμός δεν υπάρχει!!!

Εμπνευσμένος από τον καθηγητή Χημείας μου κο Π.

-Είμαι ο μπλε power ranger -Όχι εγώ είμαι ο μπλε power ranger -Όχι εγώ είμαι ο μπλε power ranger -Όχι εγώ είμαι ο μπλε power ranger -Όχι εγώ είμαι ο μπλε power ranger .
. .
Αν η μαλακία ήταν εργόχειρο θα πλέκατε πουλόβερ ηλίθιοι!!!!!!!!!!!

(από patsis, 06/02/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στάνταρ απάντηση όταν ακούμε μαλακισμένα υποθετικά σενάρια που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και του απίθανου. Ειδικότερα αν η φράση περιέχει περισσοτερα απο δύο «θα» η χρήση της έκφρασης είναι επιβεβλημένη. Πιο adult ατάκα απο το «άν είχε η γιαγιά μου ρόδες θα ήταν πατίνι».

- Άν θα κέρδιζα το τζόκερ, θα αγόραζα στάνταρ την καινούργια Lamborghini Murcielago, και θα με έβλεπε με άλλο μάτι η Λίλιαν.
- Ναι, ναι... και αν η γιαγιά μου είχε αρχίδια θα ήταν ο παππούς μου.

Motorcycle Granny (από Vrastaman, 05/12/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Υβριστική έκφραση προς άτομο που θεωρείς εγκληματικά άσχημο.

- Τί κοιτά ρε μάπα;!... Τη γκόμενά μου ρε χαλβαδιάζεις;
- Ό'ι ρε φιλαράκ', 'ντάξ' να 'ούμε, δέν... άραξε....
- Τί άραξε ρε φρίκουλο, ζώον, άντε κοιτάξου στον καθρέφτη να πούμε, που 'σαι σα μουνί κλαμένο και μου θες και καμάκια, γελοίε... Που αν είχα τη φάτσα σου για κώλο μου θα ντρεπόμουν να χέσω ρε!... Κουασιμόδε!... Άιντε πίσω στο τσίρκο σου, ουστ!...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Επική έκφραση που υποδηλώνει την απίστευτη αδυναμία των υποθετικών επιχειρημάτων ή αμφιβολιών. Η εν λόγω έκφραση χρησιμοποιείται κυρίως από αγανακτισμένους συνομιλητές, οι οποίοι δεν αντέχουν να ακούνε γελοίες προτάσεις αμφισβήτησης και αντιρρήσεων περί των λεγομένων τους. Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των προτάσεων είναι ότι όλες ξεκινούν με το μόριο αν.

- Η δουλεία αυτή είναι βέβαιο ότι θα πετύχει.
- Αν όμως ανέβει το πετρέλαιο στα 500$ το βαρέλι την πατήσαμε.
- Σιγά μην ανέβει και στα 1000..
- Καλά, και αν πέσει το χρηματιστήριο στη Σιγκαπούρη τι κάνουμε;
- Ρε Κώστα... και αν το πουλί μου είχε νύχι θα 'ταν δάχτυλο. Έλεος πια με τις υποθέσεις σου...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το πουλί, ως γνωστόν, όλοι το παίζουνε (εξαιρούνται οι υπερβολικά θρησκευόμενοι, που καλά θα έκαναν να ρίχνουν και καμία που και που)... Το βιολί πάλι ανήκει στα πιο δύσκολα μουσικά όργανα και απαιτεί να του αφιερώσει κανείς μια ολόκληρη ζωή.

Έχουμε λοιπόν εδώ μια υπόθεση: αν αφιέρωνε ο κόσμος στο βιολί όλη την ώρα και την προσπάθεια που αφιερώνει στο πουλί του (και στο σεξ γενικότερα), θα ήμασταν όοολοι μα όλοι σολίστ και όχι ψωλίστ όπως είμαστε τώρα!

Το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να πούμε πως κάποιος είναι τρόμπας (στην περίπτωση αυτή αποσιωπάται το δεύτερο σκέλος της έκφρασης). Επίσης λέγεται όταν κάποιος είναι ανίδεος σχετικά με κάτι, αλλά πολύ θα ήθελε να ξέρει και γι' αυτό το παίζει έμπειρος (βλ. καλαμπόρτζης). Όπως είναι φυσικό, χρησιμοποιείται πολύ στους μουσικούς κύκλους.

Υπάρχει και ταινία με τον Σωτήρη Μουστάκα, ο οποίος όμως κάνει την αντίθετη υπόθεση: «Αν ήταν το βιολί πουλί», 1984.

 1. - Το βλέπεις το καινούριο αμάξι που πήρα; 28.000 ευρώ φίλε!
  - Πού τα βρήκες τόσα λεφτά ρε;
  - Ε, πούλησα το παλιό, έβαλα και δάνειο για πέντε χρόνια...
  - Καλά, αν ήταν το πουλί βιολί... Γιατί δεν κάθεσαι στ' αυγά σου και κάνεις συνέχεια μαλακίες;;

 2. - Κοίτα ρε ποζεριά! Ο τύπος ούτε ένα σόλο της πούτσας δεν ξέρει να παίξει και νομίζει ότι είναι ο γαμιάς της γειτονιάς!
  - Ε βέβαια, αν ήταν το πουλί βιολί, όλοι θά 'ταν μουσικοί!

Σκηνές από το έργο με τον Σωτήρη Μουστάκα. (από Cunning Linguist, 04/06/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified