Selected tags

Η ετικέτα θα αντικατασταθεί από ετικέτες όπως ίντερνετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τεχνολογία, μηχανές, κλπ.

Further tags

Η πρακτική του να κλέβεις την δουλειά άλλων, κάνοντας ένα απλό copy paste στον υπολογιστή σου. Σχηματίζεται κατά το clopyright.

- Πολύ καλή η εργασία του Νίκου.
- Ναι, αλλά υποψιάζομαι ότι την έχει κάνει clopy-paste. Δεν μοιάζει με το ύφος του...

(από Khan, 18/07/11)

Βλ. και clopy disk

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

  1. Ο οδηγός του τρόλεϊ. Ακούγεται για ελληνικούρα, αλλά και οι ίδιοι έτσι αυτοαποκαλούνται. (βλέπε το blogspot troleatzis). Είναι απίστευτο αλλά έχουν κάνει ιστοσελίδα για την πάρτη τους, με σχετικό περιεχόμενο.

  2. Η άλλη έννοια φυσικά είναι ο γνωστός σε όλους καλικάντζαρος τρολ, από τη σκανδιναβική μυθολογία, που του αρέσει να αναστατώνει ιστοσελίδες μπαίνοντας στη μύτη των υπολοίπων μελών. Μεγαλύτερη ικανοποίηση του φυσικά οι αντιδράσεις και τα σχόλια. Αυτά αποτελούν τροφή του τρολεατζή. Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει είναι να μην τον ταΐζουμε...

- Έχει μπει ένας τρολεατζής εδώ και κάνα δυο μέρες στο slang.gr, και τα έχει κάνει πουτάνα.
- Σοβαρά; Είναι και μπαγαποντοδότης;
- Όχι, αλλά ανεβάζει διαρκώς ασυναρτησίες μαζεμένες και θάβει τα καλά λήμματα από τα «πρόσφατα.» (μπαγαποντοθάψιμο;;;;)
- Α τον άθλιο...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το ban (μόνιμη απαγόρευση εισόδου) που τρώει κάποιος από ένα chatroom, site κλπ. επειδή δε συμμορφώθηκε με τους κανόνες, ή απλά επειδή ο admin δε γουστάρει τη φάτσα του και θέλει να τον πετάξει εκτός.

Επίσης, υπάρχει και το συνώνυμο «μπάνιο» (ή banιο).

– Τι λέει, μπήκες καθόλου τελευταία στο www.superwowtsonta.com?
– Άσε πίκρα... Άφηνα το pc βράδια ολόκληρα να κατεβάζει από κει συνέχεια και τελικά έφαγα μπανάνα... Αυτά παθαίνει όποιος δε διαβάζει πρώτα τους κανόνες.

Φάε τη μπανάνα! (από Cunning Linguist, 23/04/09)Έφαγα μπανάνα! (από panos1962, 19/11/09)

Σχετικά: μπανάκι, μπανιστάν. Βλ. και μπαν-άνα, η

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μεταφορά του αγγλικού spoiler. Σημαίνει σε συζητήσεις για σινεμά κυρίως, αλλά και θέατρο και λογοτεχνία, να αποκαλύπτεις κρίσιμα στοιχεία της πλοκής και να καταστρέφεις έτσι το όποιο σασπένς και αγωνία των άλλων που δεν έχουν δει/διαβάσει ακόμη το έργο. Η λέξη φοριέται πολύ σε φόρα και σε βλόγια. Οι ευσυνείδητοι αποφεύγουν την σποϊλεριά, όπως ο διάολος το λιβάνι, και μόνο όταν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς βάζουν πριν τα γραφόμενά τους ένα spoiler warning ή «προειδοποίηση σποϊλεριάς». Αντιθέτως, τα τρολς προσπαθούν να ρίξουν όσες περισσότερες σποϊλεριές μπορούνε χύμα στο κύμα, για να την σπάσουνε σε όσους περισσότερους μπορούνε.

  1. (Από συζήτηση σε σινε-φόρουμ):

- Πάντως δεν έπρεπε ο Γιαπωνέζος να αυτοκτονήσει στο τέλος σκοτώνοντας μαζί και την γυναίκα του! Εγώ ποτέ δεν θα τό 'κανα στην θέση του!
- Αμάν ρε φίλε! Τι τρολεατζής είσαι; Ήταν ανάγκη να ρίξεις τέτοια σποϊλεριά στα καλά του καθουμένου;

  1. (Άλλη συζήτηση στο Αθηνόραμα)

- Δεν νομίζω ότι είναι πολύ τραβηγμένο το γεγονός οτι η Λόλα βλέπει πεθαμένους εξαιτίας των εμφυτευμάτων που της έβαλαν οι εξωγήινοι και τελικά μαθαίνει οτι ειναι νόθα κόρη του μπάτλερ της Ελσας. Έχουμε δει άλλωστε πολύ πιο εξεζητημένα σενάρια απο αυτό στο παρελθόν. Καλό θα ήταν φυσικά να μην διαβάσουν το σχόλιο μου όσοι δεν έχουν δει ακόμα την ταινία.

- Φίλε ευχαριστούμε πολύ που μας είπες το φινάλε και επίσης σε ευχαριστούμε που στο τέλος, αφού έχουμε διαβάσει την κριτική σου, μας προειδοποιείς να μην την διαβάσουμε. Λίγο αργά το θυμήθηκες. Συγχαρητήρια βρε και σε ανώτερα.

- Παιδιά μην ψαρώνετε, δείτε την ταινία, είναι φανταστική η σποϊλεριά που επινοεί ο φίλος μας!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Με την εφεύρεση του Ιντερνετιού έχει ανθίσει μια νέα μορφή επικοινωνίας στα φόρα ή φόρουμς . Πρόκειται για λατινική λέξη, που ορισμένοι αρχαιόκαυλοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μεταφράσουν ως «αγορά». Από την τελευταία όμως απέλπιδα προσπάθεια, επέζησε ο χαρακτηρισμός «αγοραίος» για τον τύπο που συχνάζει σε τέτοια φόρα.

Έτσι ενώ ο όρος «αγοραίος», λ.χ. στο Λεξικό Μπαμπινιώτη, ορίζεται ως σημαίνων τον «κοινό, χυδαίο, πρόστυχο», επειδή δηλώνει αυτόν που συχνάζει στην αγορά και τον όχλο για αμφίβολες εμπορικές ή πολιτικές δοσοληψίες, στην νέα σλανγκική διάσταση έχει εν μέρει διατηρήσει τα παραπάνω στοιχεία, αλλά κυρίως δηλώνει τον ύποπτο μήπως κάτι δεν πάει καλά, μήπως έχει λασκάρει κάποια βίδα και πρόκειται για ψυχάκια ή ψυχάκερ.

Ομοίως, ενώ ο όρος «αγοραία γυναίκα» δηλώνει παραδοσιακά την πόρνη ή πορνοειδή (και «πόρνη» εξάλλου σημαίνει στα αρχαία «πουλημένη», ομόρριζο με τον «έμπορο», οπότε υπάρχει συσχέτιση με την «αγορά»), η σλανγκική απόχρωση σημαίνει την γυναίκα ή άντρα που βγάζει τα σώψυχα ή τα σώβρακά του, φόρα παρτίδα στα φόρα.

Χαρακτηριστικό του ψυχάκια αγοραίου τύπου είναι ότι τρώγεται με τα ρούχα του και ξεσκίζεται για να ακούσει από τους διαδικτυακούς συνομιλητές του έναν επιβραβευτικό χαρακτηρισμό, όπως «ωραίος!», «Ναζωραίος!», «Ζαγοραίος!». Αλλά τελικά ακούει συχνά μόνο τον χαρακτηρισμό «αγοραίος!», που είναι μέση λέξη δυνάμενη να σημάνει είτε απλώς τον χυδαίο και πρόστυχο, είτε και τον ωραίο, όπως οι παραπλήσιες ομο(ί)ηχες λέξεις. Γενικά, ο αγοραίος τύπος είναι αυτός που αναλώνει την ζωή του με μοναδικό σκοπό, για να παραφράσω το ποίημα του Καβάφη, να λάβει «τον έπαινο του Δήμου και της Αγοράς, τα σπάνια και ανεκτίμητα εύγε»! (στην περίπτωσή μας «τον έπαινο του Δήμου και των σλανγκιστών, τους σπάνιους και ανεκτίμητους αστερίες, βλ. αστρολαγνεία ).

Trivia: Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που σχηματίζουν τον πληθυντικό του φόρουμ σε φόρα και την έχουν ψωνίσει ότι ξέρουν καλά αγγλικά / λατινικά, και αυτοί που τον σχηματίζουν σε φόρουμς, και είναι οι πιο αγοραίοι τύποι...

- Πώς πάει το φόρουμ, Λαλάκη;
- Άσε με μωρέ, μου την έχει πέσει ένας αγοραίος τύπος, και μου κολλάει πολύ τώρα τελευταία...
- Εντάξει, πες του ένα «αγοραίος!» και τέλειωσε μαζί του!

Αγοραίος Κολωνός (από Hank, 12/01/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κατά το Λεξικό Μπαμπινιώτη στις εκφράσεις «βγάζω στη φόρα» και «βγαίνω στην φόρα», δεν έχουμε την γνωστή φόρα, όπως στο «ήτανε και κατηφόρα, έβαλα και λίγη φόρα» της Δόμνας Σαμίου (φόρα < φορά < φέρω), αλλά πρόκειται για επιβίωση του λατινικού forum πληθ. fora, δηλαδή της αγοράς (μπορεί κι η λατινική λέξη να είναι κι αυτή βέβαια απ' το fero ή φέρω). Οπότε η σημασία της έκφρασης «βγάζω στην φόρα», σημαίνει «βγάζω στην αγορά», δηλαδή δημοσιεύω. «Παρτίδα » είναι στα εμπορεύματα το μέρος ενός συνόλου.

Οπότε νομίζω ότι, ετυμολογικώς, το «τα βγάζω όλα φόρα παρτίδα» σημαίνει «απλώνω την πραμάτεια μου σε δημόσια αγορά».

Κι έρχομαι τώρα στις σλανγκικές τροπές:
Ως «πραμάτεια» μπορεί να εννοηθούν τα οποιαδήποτε «προσόντα», οπότε αν μιλάμε για κορασίδα, τα μπαλκόνια, οι εξώστες κ.ο.κ. Δηλαδή λέγεται συχνά για κορασίδα που εκχωρεί τα περιουσιακά της στοιχεία στο Δημόσιο. Ή και για άντρα που κάνει το ίδιο, είτε από αμέλεια, είτε από φουστιά με αηδιαστικά σε κάθε περίπτωση αποτελέσματα.

Έχει όμως κρατήσει και την έννοια ότι, κοινοποιώ μυστικά χωρίς διάκριση. Εδώ η έκφραση έλαβε νέα τροπή με την άνθηση της επικοινωνίας στο ιντερνέτι στα λεγόμενα φόρα, φόρουμς ή φόρουμ (βλ. εδώ). Υπάρχουν εκεί διάφοροι αγοραίοι τύποι που επιμένουν να βγάζουν τα σώψυχα και τα σώβρακά τους στην φόρα, ή μάλλον στα φόρα, χωρίς να τους ρωτήσει κανείς. Οπότε λέμε ότι τα «βγάζουν όλα φόρα παρτίδα» με το «φόρα» να εννοεί εδώ τα φόρα του Διαδικτύου.

Έτσι βλέπουμε συχνά Αχιλλείς απ' το Κάιρο να βγαίνουν από την ντουλάπα σε φόρα του Διαδικτύου, χωρίς να τους έχει ζητήσει κανείς από τους συνομιλητές τον λόγο για το γκεϊλίκι τους. Σε ακραίες περιπτώσεις έχουν συμβεί ακόμη και αυτοκτονίες σε ζωντανό διαδικτυακό χρόνο!

- Κοίτα εκεί το πιπίνι πως τα έβγαλε όλα φόρα παρτίδα, κι έχει μείνει μόνο με τον κορδονούρη της!

- Άσε ρε, ήμουν χτες σε ένα φόρουμ κι ένας άγνωστος άρχισε να βγάζει τα σώψυχα και σώβρακά του όλα φόρα παρτίδα! Χωρίς να τον ρωτήσει κανείς!
- Και τι έλεγε, δηλαδή;
- Ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει πια σεξουαλικά, ότι αρχίζει να φοβάται μήπως είναι γκέι ή έστω στρέι...
- Έλα ρε! Έβγαινε απ' την ντουλάπα;
- Δεν ξέρω. Πάντως το απέδιδε στο ότι δεν είναι με την σωστή γυναίκα. Έχει φορτωθεί μια καυλωτική γκόμενα, αλλά του κάνει κούκου μόνο για την φίλη της!
- Σαν κάτι να μου θυμίζει αυτό! Λες να ήταν ο Μένιος;

"Φόρα παρτίδα": Not to be confused with "ήτανε και κατηφόρα, έβαλα και λίγη φόρα".  (από Hank, 12/01/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στην διάλεκτο των μπουρδελιάρηδων έτσι ονομάζονται οι κορασίδες ενός ευαγούς ιδρύματος, που αποτελούν σωστό Σίλικον Βάλεϋ. Αλλά επειδή πρόκειται για την πλειοψηφία των κορασίδων, οι ονομασίες συνήθως αποδίδονται σε αυτές, που κάνει πιο πολύ μπαμ.

Υπάρχει η εξής διάκριση:
Η Σιλικονέλλα βγαίνει από ονόματα όπως Μπαρμπαρέλλα, Εμμανουέλλα κ.ο.κ. Δηλαδή πρόκειται για μια τριφασική μουνάρα με πολλά κυβικά, με μπαλκόνια κι εξώστες οικοδομηθέντες μεν αυθαιρέτως πλην συνάδοντες με την αγριάδα της νταρντάνας που πάντοτε ήταν. Με λίγα λόγια, η σιλικόνη και τα ξυλοπόδαρα είναι απλώς αυτό που έλειπε για να ολοκληρωθεί το εγγενές ύφος της. Είναι μια Αμαζόνα σαν την Ζίνα, (αν κι εδώ έχουμε σχήμα οξύμωρο, γιατί «μαζός» στα αρχαία σημαίνει στήθος κι οι Αμαζόνες ήταν αυτές που δεν είχαν στήθος, οι αβυζαλέες, γιατί το έκοβαν για να μπορούν να πολεμούν καλύτερα στην μάχη - αυτή είναι η θλιβερή αλήθεια που μας την αποκρύβουν «Αμαζόνες» σαν την Ζίνα).

Αντιθέτως, η Σιλικονίτα (κατά το Λολίτα, Ανίτα, Αμίτα) είναι η μινιόν κορασίς, το γλυκότροπο χαριτωμένο κοντοπούτανο. Νάνος, αλλά με κάτι βυζιά νάαααα, αν μου επιτρέπεται σλανγκικώς η παράφραση. Που όσο μπόι της λείπει το πήρε στην περιφέρεια στήθους, έστω κι αν χρειάστηκε να βάλει κι ο Φουστάνος λίγο το χεράκι του. Πάντως, η σιλικονάτη παρέμβαση της ταιριάζει, γιατί αναπληρώνει ως προσόν το ανύπαρκτο ύψος (μαζί με τα ξυλοπόδαρα).

Οι δύο σιλικονούχες ανταποκρίνονται σε διαφορετικά γούστα ή απλώς διαφορετικές στιγμές. Η Σιλικονέλλα είναι γι' αυτούς που αντέχουν και μπορεί τα βυζοσκάμπιλά της να είναι ολέθρια. Η Σιλικονίτα είναι πιο λυγερή, και μπορεί να συνδυάσει αυτήν την ευκινησία με ένα πολύ καλό bouncing των νεόδμητων όπλων της. Ε, να μην το κουράζω άλλο, τα υπόλοιπα τα φαντάζεστε...

(Εννοείται ότι τα παραπάνω μπορούν να ισχύσουν και για χαρακτηρισμούς εκτός των ευαγών ιδρυμάτων).

- Ήταν χθες στο [...] club η Ιζαμπέλλα η Σιλικονέλλα;
- Όχι, αλλά ήταν η Ανίτα η Σιλικονίτα !

(διάλογος απ' το πάλαι ποτέ διαλάμψαν bourdela.com)

Σιλικονέλλα (από Khan, 04/12/12)Σιλικονίτα (από Khan, 04/12/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κατά τα «κριτικός θεάτρου», «κριτικός σινεμά», «κριτικός τέχνης». Ή «μπουρδελοκριτικός» κατά τα «θεατροκριτικός», «σινεκριτικός», «τεχνοκριτικός».

Είναι μια νεοεμφανιζόμενη ειδικότητα, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια χάρη στα διαδίχτυα, σε ειδικά σάιτ και φόρα (παρτίδα), όπου ευδοκιμεί.

Ο κριτικός μπορντέλου έχει υψηλό κύρος, σαν έναν ας πούμε Κακομύρη, καθώς κάνει την διαμεσολάβηση ανάμεσα στην πουτάνα και τον μπουρδελιάρη. Υπάρχουν διάφορα θέματα που τον απασχολούν όταν καλείται να κρίνει ιδίοις πούτσασι. Ένα από τα καίρια είναι ο συσχετισμός μεταξύ GFE και PSE, δηλαδή μεταξύ Girl-friend experience και Porn-Star experience.

Εκεί χρειάζεται το ένστικτο, γιατί και το να βγάλεις την φιλενάδα, και το να βγάλεις την πορν-σταρ από μια πόρνη δεν είναι καθόλου αυτονόητα. Οπότε γι' αυτό χρειάζεται η έμπειρη πούτσα του κριτικού, που θα μπορέσει μετά να ενημερώσει τον απλό φίτσουλα για τις κακοτοπιές, αλλά και για τις δυναμικές. Υπάρχουν ειδικές βαθμολογικές κλίμακες που μετρούν τα δύο μεγέθη, αλλά χρειάζεται και μια περαιτέρω ανάλυση από τον κριτικό.

-Τι έχει γράψει ο Μπουρδελίδης για την Τζέσικα;
-Κακά μαντάτα! Στην κριτική του έγραφε κατά λέξη «αυτοί που πάνε για PSE θα μείνουν με το GFE, κι αυτοί που πάνε για το GFE θα χάσουν και το PSE».
-Έλα μωρέ τον πιστεύεις; Μια ζωή μίζερος και Κακομύρης είναι! Ο Γεωργουσόπουλος της μπουρδελοκριτικής!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Νέο είδος πούτανου, που ψαρεύει πελατεία σχεδόν αποκλειστικά μέσω διαδιχτυών. Μια κύρια μορφή του είναι τα City-Tours ή «τουρίστριες».
Θέλει προσοχή, γιατί όπως και με τους e-πούτσους απ' την άλλη πλευρά, πέφτει πολύ φωτοψώνισμα και τα διαδικτυακώς φαινόμενα απατούν. Μπορεί να πας για e-πούτσισμα και να κάνεις όντως e-πούτσισμα, αλλά με την άλλη, την αρνητική έννοια. Όπως το λέει κι ο λαός μας «να πας για ανωμαλί****, και να βγεις αγγουρεμένος». Γενικά είναι ή του ύψους ή του βάθους. Τις προτιμούν και e-λληναράδες...

-Ρε συ αυτός ο e-πούτανος εδώ είναι φτυστή η Sylvia Saint!
-Δεν είναι φτυστή η Sylvia Saint, είναι η Sylvia Saint, που μας την παρουσιάζει το πρακτορείο ως Τζέσικα! Πάνε να μας πιάσουνε Κώτσους! Μακριά!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μεταφορά στα ελληνικά του City-Tour, καθώς είναι πιο εύηχο απ' το σιτι-τουρού, ή σιτι-τουρατζού. Είναι ένα βασικό είδος e-πούτανου, που γυρίζει από πόλη σε πόλη σαν την Μαντόνα και την Τίνα Τέρνερ, και ψαρεύει πελάτες με διαδίχτυα και τα σχετικά πρακτορεία. Κι εδώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πέσεις στην λούμπα φωτοψωνίσματος και τελικά να την e-πουτσίσεις. Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο, οι τουρίστριες είναι η αφρόκρεμα της πουτανιάς, όπου ο κριτικός μπορντέλου φχαριστιέται παράσταση και χειροκροτάει με την ψυχή του.

Ο όρος τουρίστρια είναι βέβαια πολύ συγκινητικός. Ανακαλεί το απωθημένο του Νεοέλληνα για τις Σουηδανές και το ξανθόν γένος. Τώρα με τον σίτι-τουρισμό ο Έλληνας έχει άλλο ένα πεδίον δόξης λαμπρόν για ανδραγαθήματα ως Γκρήκ λόβερ με τρίχα για πουλόβερ. Μόνο που, φευ, αυτήν την φορά επί πληρωμή, κι όχι με το σπαθί του! Πλην η τουρίστρια αν το έχει το GFE (Girl-Friend Experience) θα τον κάνει με το σπαθί της να θυμηθεί τα νιάτα του (ή τον εναλλακτικό εαυτό του), όταν καβάτζωνε Σουηδές και Δανές τα καλοκαίρια.

Τέλος, οι τουρίστριες έχουν δυστυχώς συχνά πρόβλημα με τα στρουμφάκια και το μόνο αξιοθέατο που βλέπουν από την ωραία χώρα μας είναι το στρουμφοχωριό. Όπως και σε άλλα θέματα η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει κάνει ακριβώς το update κι έτσι επικρατεί μια απρόοπτη κατάσταση. Ωσεκτουτού συχνά το κεντρικό State Department των τουριστικών πρακτορείων εκδίδει τουριστικές οδηγίες να μην έλθουν τουρίστριες προς την χώρα μας, λόγω αυξημένου τρομοκρατικού κινδύνου από τρομοκράτες, στρουμφ, ή Δρακουμέλ. Κι έτσι κλαίνε όλα τα αλάνια, που θα μείνουνε χαρμάνια!...

-Τι γίνεται ρε Νίκο, έχεις να μου πεις τα σώβρακά σου;
-Άσε! Δε σου λέω τίποτα! Ήμουν με μια τουρίστρια χτες, μιλάμε για τρελό κρεβάτι. Σαν πορν-σταρ ήτανε!
-Έλα ρε! Τόσο απελευθερωμένη; Κι έκανε τουρισμό τέλη Γενάρη!
-Πάλι καλά να λέμε, που δεν εξέδωσε καμιά οδηγία το State Department να αποφεύγουν οι τουρίστριες την χώρα μας...
-Και τι λέει τώρα; Θα την ξαναδείς, ή ήταν one night stand;
-400 Euro stand ήτανε! Άμα με το καλό μου εγκρίνει η τράπεζα το επόμενο πουτανοδάνειο, θα την ξαναβρώ. Μού 'πε πως θα με περιμένει!
-Πες το απ' την αρχή ντε, ότι τόση ώρα μιλούσαμε για e-πούτανο!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified