Στην επαγγελματική αργκό του ντηλάκια, χταπόδι αποκαλείται είδος τηλεφωνικής συσκευής που χρησιμοποιείται για τηλεδιασκέψεις σε ανοιχτή ακρόαση.
Χταποδιάρα γραμματέας: - Αχταπόδια, πού να τα βάλω;
Στην επαγγελματική αργκό του ντηλάκια, χταπόδι αποκαλείται είδος τηλεφωνικής συσκευής που χρησιμοποιείται για τηλεδιασκέψεις σε ανοιχτή ακρόαση.
Χταποδιάρα γραμματέας: - Αχταπόδια, πού να τα βάλω;
Got a better definition? Add it!
Slang από τον πολυπαθή χώρο της πληροφορικής. Δηλώνει το μηχάνημα που έχουμε διαθέσιμο, αναφορικά με τα σπεκς και τις τεχνικές δυνατότητές του.
Αποτελεί μια μάγκικη (αλλά και ταυτόχρονα ακριβέστατη) μετάφραση του όρου hardware.
Στον επαγγελματικό τομέα χρησιμοποιείται συχνά σε συζητήσεις με υψηλά ιστάμενους από τους οποίους ζητάμε έγκριση χρηματοδότησης για νέα μηχανήματα. Στην καθημερινότητα, θα ακουστεί κυρίως για games.
- Και που λέτε κύριε Γενικέ, τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για να φτιάξουμε μια εφαρμογή που να χαίρεται να χρησιμοποιεί ο χρήστης, με το τάδε functionality, το δείνα feature κτλ.
- Άκουσε κύριε Σκορδοπούτσογλου, εμένα δεν με ενδιαφέρουν αυτές οι μαλακίες που μου αραδιάζεις. Πες μου σταράτα ακριβώς τι θες, σίδερο-λειτουργικό-βάση, κι εγώ θα σου πω αν πληρώνουμε ή όχι.
- Γεια σας, θα ήθελα να μου αντιγράψετε το νέο Crysis.
- OK φιλαράκο, εγώ δεν έχω πρόβλημα, σου το καίω στο λεπτό. Αλλά για πες μου. Τι σίδερο έχεις;
- Εεε, ένα Pentium MMX...
- Καλά, άσ' το. Πάρε το Monkey Island καλύτερα.
Got a better definition? Add it!
Συχνά στον πληθυντικό: ντιζαϊνιές.
Από το αγγλικό design (ντιζάιν).
Γραφικά, κυρίως, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους τομείς του σχεδιασμού (πχ. του βιομηχανικού) που εντυπωσιάζουν αλλά στερούνται πραγματικού νοήματος.
Έχουν γίνει μόνο για να γίνουν, χωρίς να εκφράζουν κάτι ή να περνάνε ένα μήνυμα.
Καλές οι ντιζαϊνιές αλλά δεν υπάρχει κόνσεπτ…
Πάλι καλά που αυτές που αυτές οι ντιζαϊνιές του κώλου δεν θεωρούνται αρχιτεκτονική από όσους πραγματικά γνωρίζουν το αντικείμενο.
Το κουτάκι είναι από τις κλασικές ντιζαϊνιές της Apple.
Got a better definition? Add it!
Ελληνική απόδοση του unfriend, ήτοι του να διαγράφω κάποιον από φίλο στο facebook ή από άλλη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Ο εκλεκτός συσλανγκιστής Sarant αναλύει τον νεολογισμό ενδελεχώς εδώ.
Προσοχή όμως: άλλο το ξεκάνω φίλο και άλλο το ξεκάνω τον φίλο.
Εναλλακτικά, ξεφιλιώνω ή αποφιλοποιώ.
Λέξεις σχετικές με το facebook: έχεις δει τη μούρη σου στο φέισμπουκ;, καραλάικ, λαϊκιστής, ξεκάνω φίλο, φατσοβιβλίο, φατσοτέφτερο, φέικμπουκ, φέις του φέισμπουκ, φεϊσμπουκάκι, φεϊσμπουκάρω, φεϊσμπουκάτος, φεϊσμπουκλού, φίλος στο φέισμπουκ, φουμπού.
Got a better definition? Add it!
Το χρησιμοποιούμε σε εκφράσεις υπερβολής, όπως επίσης και σε σχόλια που θέλουμε να υπερτονίσουμε την «ανυπαρξία» και την τραγικότητα ενός άνθρωπου από άποψη ένδυσης, εξωτερικής εμφάνισης, αλλά και αντίδρασης σε κάποια κατάσταση!
Got a better definition? Add it!
Σε μια διαδικτυακή αγορά, θρεντ ή νήμα αποκαλείται το σύνολο των απαντήσεων σε κάποια αρχική καταχώριση. Τα θρεντ συνήθως φέρουν τίτλο και εμφανίζονται χρονολογικά ως ενότητες. Οι συντελεστές των αγορών συχνάκις υφαίνουν ολάκερα σεντόνια με ένα μόνο θρεντ.
Εκ του αγγλικού thread.
- Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Γιατι σβήστηκε θρεντ για βοήθεια σε τραυματία; Πριν λίγο ανοιξα ένα θρεντ παραθέτοντας ενα μήνυμα για ανάγκη αίματος για εναν σοβαρα τραυματία μοτοσυκλετιστή στον ευαγγελισμο.
- κανένα πρόβλημα φίλε μου. Απλά είναι ένα chain mail για πιθανότατα ανύπαρκτο άτομο που έχει μπει σε όλα τα φόρα της Ελλάδας τους τελευταίους 18 μήνες...
(Διάλογος εδώ
Got a better definition? Add it!
Το ψευδώνυμο χρήστη ιντερνετικού τόπου.
Εκ του αγγλικού nick < nickname < μεσαιωνικού ekename < [eke + name] όπου eke < IE aug- ~ ἄυξω- και name < ὄνομα.
Καμία σχέση με το Αραβικό nik ή με το έτερο ήμισυ της Ironick.
Got a better definition? Add it!
Το air-condition, λόγω περαιτέρω ολίσθησης του σλανγκοσημαίνοντος αρκουδίσιον. Ίσως και λόγω του ότι εν μέσω καύσωνος ευελπιστούμε να βρεθούμε σε περιβάλλον με πολικές, και, -γιατί όχι;-, με βολικές αρκούδες.
Επίσης, το ψέμα, η αρκουδιά, βλ. και αρκούδες.
Και τρίτη αρκούδα αναγκάστηκα να πάρω, μία για την κρεβατοκάμαρα, μία για το σαλόνι, και μία για την κουζίνα να μαγειρεύει η Σούλα, γαμώ την τρύπα του όζοντος, γαμώ!
Got a better definition? Add it!
Παραλλαγή του γκουγκλάρω, η οποία, παρόλο που ακόμα δεν δίνει πολλά αποτελέσματα στην Αναζήτηση (και παρόλο που λέμε «γκουγκλ» και όχι τόσο γούγλε) τείνει να επικρατήσει. Ίσως γιατί στη λέξη αυτή είναι πιο δόκιμη και σαφώς διασκεδαστική η ελληνοποίηση (το -γ- δηλαδή), παρά σε άλλες περιπτώσεις (όπως το κωμικό πια Χάυδν αντί Χάυντν).
Γουγλάρω: είμαι στο ίντερνετ και ψάχνω πληροφορίες ή εικόνες ή βίντεο για κάτι.
Γουγλάρω κάποιον: ψάχνω σαν τον χαφιέ ή σαν την κυρα-περμαθούλα να μάθω ό,τι μπορώ προτού επισυνάψω σχέση (κάθε είδους) με κάποιον.
Η λέξη ακόμα δεν έχει βρει την οριστική ελληνική μορφή της ή την απόλυτη σημασία της. Εδώ στο σλανγκρ φαίνεται μέρος της πορείας της:
γόογλε / γούγλε
γκουγκλάρω
γούγλε γούγλε
ψαχτήρι
καθώς και εδώ
Got a better definition? Add it!
Ο περιηγητής του διαδικτύου που η μόνη του συμμετοχή σε warez fora είναι να κλικάρει στο «thank you» ή εναλλακτικά να απαντάει με ένα ξερό «ευχαριστώ πολύ» ή συνηθέστερα thank u/thanks κλπ (για να μη χάνει χρόνο με alt+shift και τόνους) με προφανή σκοπό να δει τα κρυμμένα λυνξ.
Σημειωτέον ότι ποτέ μα ποτέ δεν ανεβάζει κάτι ο ίδιος μιας και κάλλιστα αυτό θα βρεθεί αργά η γρήγορα σε άλλα fora.
- Εδώ σου έχω γραμμένα τις δισκογραφίες, το ο σι αρ και το όφις-σπασμένο οφ κορς που μου ζήτησες χθες.
- Κιόλας;Καλά ποιος είσαι δηλαδής; Ο Σούπερμαν;
- Οχι, βρε,ο θένκιουμαν!
- Που πα να πει;
- Ένα ευχαριστώ αρκεί.
- Φχαριστώ ρε συ, εκ βάθους καρδίας!
- Όχι σε μένα ρε Μήτσο, τον απλόαντερ!
- Ποιος είναι αυτός τώρα;
- Κάτσε να βγάλω το νέτμπουκ και θα δεις!
Got a better definition? Add it!
Published
Last modified
Η ετικέτα θα αντικατασταθεί από ετικέτες όπως ίντερνετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τεχνολογία, μηχανές, κλπ.