Από το τουρκικό kösem, είναι ο τράγος ή κριάρι που οδηγεί το κοπάδι.

H λέξη είναι λεξικογραφημένη κυρίως στην κυριολεξία της, έχει ωστόσο ενδιαφέρον ότι χρησιμοποιείται και μεταφορικά για να σημάνει κάποιον που είναι μπροστάρης, ή προχώ, ή λειτουργεί ως ηγέτης, ως ταγός. Καθώς όμως τα γκεσέμια είναι συνήθως ευνουχισμένα, πρόκειται εντέλει για έναν ευνουχισμένο πρωτοπόρο, οπότε η λέξη μπορεί να θεωρηθεί είτε επαινετική, είτε υβριστική αν τυχόν κάποιος γνωρίζει αυτήν την λεπτομέρεια, -όπως το πάρει κανείς. Εξάλλου και χωρίς την τελευταία αυτή λεπτομέρεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρνητικά αν κάποιος χαρακτηριστεί ως ηγέτης ή πρωτοπόρος ενός κακού ή εξουσιαστικού σχηματισμού.Δεν περιγράφω άλλο, καθώς πλούσια ανάλυση της λέξης και των χρήσεών της μπορούμε να βρούμε σε σχετικό άρθρο του Νίκου Σαραντάκου εδώ, με αφορμή την πρόσφατη χρήση της από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, η οποία την γνωστοποίησε ευρέως.

Πάσα (Δ.Π.): Professor.

1. - Ελάτε τώρα που θα τρομοκρατήσει τα γκεσέμια του μηντιακού συστήματος και του Μέγκα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ελάτε τώρα... (Μια διάσημη χρήση της λέξης από τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρη Παπαδημούλη συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Γιώργο Οικονομέα)

2. Αντιλαμβάνονται ότι τα γκεσέμια μαζεύουν ψήφους.Και αντιλαμβάνονται ότι προκύπτει ανάγκη για ισχυρά ψηφοδέλτια εκτός κι αν οι κεντρικές κομματικές ηγεσίες έχουν κρυφά χαρτιά τα οποία κρύβουν για την ώρα, προκειμένου να παρουσιάσουν τους άσους την τελευταία στιγμή κερδίζοντας και την παρτίδα…

3. Πολύς κόσμος στις συγκεντρώσεις του Θωμά Μίχογλου αλλά και πολλά «γκεσέμια» του Τοπείρου δίνουν το παρόν. Άνθρωποι με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες, συστρατεύονται με τον υποψήφιο δήμαρχο.

Στο 0.58. (από Khan, 23/01/14)(από Khan, 23/01/14)

Got a better definition? Add it!

Published

  1. Η τουαλέτα, εκ του Αλβανικού hale. Προφέρεται με βαρύ σαλονικιώτικο λ για να είναι πιο χορταστικό. Παρότι η λέξη δεν είναι χυδαία, το άκουσμά της προκαλεί αποτροπιασμό στους «καθωσπρέπει» γύρω μας. Είναι αυτό που λεν οι Άγγλοι «crude expression». Ιδανική η χρήση του όταν θέλουμε να συγχύσουμε καμιά θείτσα.

  2. Το χαμένο κορμί, ο τίποτας, το ρεμάλι, το κατακάθι, ο τελευταίος. Συνήθως άεργος, παράσιτο της κενωνίας, πότης, τζογαδόρος και ό,τι άλλο κουσούρι μπορεί να φανταστεί κανείς. Μία λέξη τα καλύπτει όλα.

  1. Η θεία: - Πού πας αγόρι μου;
    Το οργισμένο νιάτο ανηψιός: - Στο χαλέ πάω ρε θειά! Θες να 'ρθείς;
    Η θεία:- Τσ τσ τσ! Τί εκφράσεις θεέ μου...

  2. - Τα'μαθες; Κόψαν το ρεύμα στο σπίτι του Τάκη.
    - Τελέρε! Έχει δυσκολίες ο Τάκης;
    - Τι δυσκολίες μωρέ; Το ρεμάλι έπαιξε το μισθό του στο στοίχημα.
    - Α καλά μιλάμε για μεγαααααάλο χαλέ!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση που αυτονομήθηκε πλήρως απ' την μπάλα και το μπάφκετ.

Παίζει μπάλα όποιος πούστης άντρας ή πουτάνα γυναίκα πρωταγωνιστεί θεσπέκια σε κάποιο (οποιαδήποτε) παιχνίδι ή δραστηριότητα, πεοκαλώντας ουάου θαυμασμού, ρίγος και δάκρυα συγκίνησης στα μουνιά. Άλλως, όποιος κεντάει, ζωγράφίζει και δίνε ρέστα.

Ή απλώς, όταν κάποιος συμμετέχει κάπου επάξια.

1.
«Παίζει μπάλα» η Κύπρος, τρεις μέρες στο Λονδίνο…Δεν θέλει και πολύ εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις για να καταλάβει κανείς ότι η επερχόμενη τριήμερη επίσκεψη του Κύπριου προέδρου στο Λονδίνο, συνοδευόμενος – όλως τυχαίως – από του υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, θα είναι πολύ κρίσιμες για το μέλλον του εθνικού θέματος...

2.
«Παίζει μπάλα» μόνη της στη Eurovision η Δέσποινα Βανδή

3.
Ο Μ. Βωβός ξαναπαίζει μπάλα στο Βοτανικό, ελέω κυβέρνησης

4.
Το Skype παίζει «μπάλα» πλεόν και στο iPad

5.
Στο λέω με εγγύηση. Άντε αγορίνα μου … παίξε μπάλα. Είδες πως ο Αλέξης έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα. Εγώ θα στα λέω ρε μάγκα; Άντε Πανούλη μου …

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πρόκειται για επική όλος-χρόνος κλασική ατάκα του τιτανοτεράστιου Αλέφαντου σε ντέρμπι των αιωνίων. Άλλοι πάλι την αποδίδουν στον Καραϊσκάκη. Διαλέγετε και παίρνετε.

Υιοθετήθηκε με θέρμη από πάσης φύσεως βλάσφημους αστειάτορες και εκφέρεται με λολαδερή διάθεση φορ τεχ λουλζ.

1.
Στο μήνυμά του, ο Αρχιεπίσκοπος ζητάει από μαθητές και εκπαιδευτικούς να έχουν πάντα στο μυαλό τους τον Χριστό και τονίζει πως με την βοήθεια του Θεού θα τους γαμήσουμε την Παναγία.

2.
Θα σας «γαμήσουμε την Παναγία» με την «βοήθεια του Χριστού»!...Σφίξανε τα πράγματα στην ιερά μονή «Εσφιγμένου»!

3.
Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά εμένα μ' αρέσει ο μύθος για την απάντηση του Καραϊσκάκη παραμονή επίθεσης: Eίμαστε λίγοι, αλλά με τη βοήθεια του Χριστού, θα τους γαμήσουμε την Παναγία. Κι αν δεν είναι αλήθεια, μοιάζει ηρωικό και όμορφο. Θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ από απελπισία.

(από σφυρίζων, 23/01/14)(από σφυρίζων, 23/01/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παροιμιώδες μαργαριτάρι που κάποτε ξεστόμισε ο πο(ρ)δοσφαιριστής Βαμβακούλας σε τηλεοπτικό πάνελ με θέμα τη βία στα γήπεδα.

Όπως αναφέρει το Πρώκταγκον, «δεν επρόκειτο για ευφυολόγημα, ο Νικόλας δεν είχε πρόθεση να κάνει χιούμορ αν και μπορούσε να γίνει ολόκληρος ένα αστείο. Ήταν η εποχή του πρώιμου ΠΑΣΟΚ κατά την οποία η «Αλλαγή» έσπερνε επιτροπές και θέριζε γραφειοκράτες.»

Η έκφραση υιοθετήθηκε με θέρμη από την λολαδερή κοινότητα των αστειατόρων και εκφέρεται όταν δυσκοίλιοι φορείς (κυρίως του δημοσίου) κρύβουν την αναποφασιστικότητα, ανεπάρκεια και ευθυνοφοβία τους (ή τα τρώνε) συστήνοντας ατέρμονες επιτροπές επί επιτροπών.

1.
Εγώ επέμενα για το Βαμβακούλα. Να κάνουμε μια τριμερή επιτροπή με πέντε άτομα, να τα βρούμε, να σώσουμε τη χώρα. Δυστυχώς δε με άκουσαν...

2.
Η κατάσταση ξεφεύγει πια απ’ τις τραγικές της διαστάσεις και γλιστράει σε άκρως κωμικές. Αίφνης μια τριμερής επιτροπή από τρία μέλη για κάθε μέρος (κάτι που ούτε ο Βαμβακούλας είχε φανταστεί) αναγορεύεται σε μεσολαβητή, σε συντονιστή, σε επόπτη, σε δικτάτορα μεταξύ των Υπουργείων, σε επιτηρητή του ίδιου του Πρωθυπουργού, όστις μπαίνει έτσι υπό την κηδεμονία του κ. Ψαριανού! Ή της κ. Ρεπούση (που έχει και πιο ανθρώπινο πρόσωπο). Προβλέπει κάποιος θεσμός ένα τέτοιο όργανο, ου μην και σχήμα; Και γιατί αύριο, άλλος τις μαραχοτρίφτης να μην επινοήσει και μιαν 19μελή Επιτροπή από 45 άτομα (κι ενός κοκόρου γνώση) που θα κάνει κουμάντο στις σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τον ΦΠΑ στις μπουγάτσες;

3.
Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ…που θα ελέγχει (!) τη κυβέρνηση θα είναι εννεαμελής αφού κάθε τροϊκομματικό μέρος θα έχει τρία μέλη. Και για να μας ξεμπερδέψει ο Βαμβακούλας, θα μαζευτούμε εννιά μέλη για να φτιάξουμε μια τριμερή επιτροπή.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ένας μαλακισμένος σολοικισμός τύπου Άντζελας Δημητρίου που κάποτε είπε ο Αλέφαντος. Για κάποιο λόγο, όπως όλες οι μαλακίες, μας κόλλησε και το λέμε και το γράφουμε συνέχεια, ειδικά στο διαδίκτυο.

Φαντάζομαι ξεκίνησε ως ειρωνεία για τα κακά Ελληνικά του Αλέφαντου, αλλά πλέον είναι απλά εμφατικό. Όταν θέλουμε να προσδιορίσουμε κάτι (κατάσταση, συζήτηση, αντικείμενο, προσωπικότητα, μέρος...) ως πλήρες ή και υπερβολικό, είτε θετικά είτε αρνητικά, λέμε τα ''πάντα όλα''.

Μοιάζει με την αμερικάνικης προέλευσης slang έκφραση ''ο καλυτερότερος'', όπου βάζουμε δυο καταλήξεις συγκριτικού στο επίθετο πάλι για έμφαση.

- Πουτάνα! Πόρνη! Κοντοπίθαρη! Χαμηλοκώλα! Γαμιόλα! Σιχαμερή! Βλαχάααρα! Βρωμομούνα!
- Τα πάντα όλα...
- Ποια είσαι συ που τολμάς να χωρίζεις εμένα;
- Νώντα, ο κύριος με ενοχλεί... (Ο Νώντας είναι το γκαρσόνι που την γαμούσε τόσο καιρό χωρίς να της κάνει τραπέζια και δωράκια.)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Δεν είναι ελεύθερα τα χέρια μου να κάνω αυτό που θέλω, γιατί βαστάω ή κουβαλάω κάτι.

Μου ανοίγεις την πόρτα γιατί δεν έχω χέρια;

Got a better definition? Add it!

Published

Οι λεγόμενες περικοκλάδες, οι περιστροφές. Όταν θέλουμε να πούμε κάτι δύσκολο σε κάποιον και το πάμε μέσω Λαμίας.

- Μωρό μου ξέρεις, κάπως είμαι τελευταία...
- Δηλαδή;
- Να μωρέ δε φταις εσύ, εγώ φταίω...
- Τι λες μωρή;
- Περνάω φάση τώρα τελευταία...
- Ότι;
- Θέλω λίγο να σκεφτώ...
- Άσ'τα κορδελάκια ρε Λίλιαν!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μπούφος, βλήμα, χαζούλης που κάνει όλο βλακείες, τύπος που τον κοροϊδεύει η παρέα, ατζαμής, άνθρωπος που δε βγάζεις άκρη με τίποτα.

- Καλησπέρα θα ήθελα μία μπολονέζ.... αααα και μία πίτσα
- Η πίτσα με τι;;
- Χμμμμμ... Τετράγωνη...
- Κυριέ μου είστε Γύλος;; Τι να βάλω μέσα στην Πίτσα;;;

Ο Αυλωνίτης ως Γύλος (από Khan, 23/01/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το επίθετο νεοκλασικό χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη για κτίρια που έχουν από μικρή ως καμία σχέση με το αρχιτεκτονικό πρότυπο ή τα περίοπτα διατηρητέα κτίρια των αστικών κέντρων.

Η ίδια η Πολιτεία με την αλλοπρόσαλλη και ανακόλουθη πολιτική της ως προς τα κτίσματα ειδικά της Αθήνας, προκάλεσε σύγχυση, απαξίωση και εκλαΐκευση στη συνείδηση του μέσου μη αρχιτέκτονα Νεοέλληνα. Τα αποκαλούμενα διατηρητέα σύγχρονα μνημεία νεοκλασικής ή και μοντέρνας αρχιτεκτονικής που διασώθηκαν από την λαίλαπα της αντιπαροχής είναι ό,τι απέμεινε. Από αυτά λίγα πραγματικά συντηρούνται από τον Δήμο Αθηναίων, όσα είναι πολύ γνωστά και σε πολύ κεντρικά σημεία. Τα περισσότερα είναι στα χαρτιά διατηρητέα και στην πραγματικότητα ερείπια.

Μέσα στην υπερβολή, έχουν χαρακτηριστεί δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και διατηρητέα οικοδομές χωρίς καμιά αισθητική αξία, που είχαν χτιστεί από άγνωστους αρχιτέκτονες με φτηνά δομικά υλικά, όπως ορισμένα ευτελέστατα σπίτια στην περιοχή της Πλάκας ή στον Πόρο, περιοχές στις οποίες ΤΑ ΠΑΝΤΑ έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα κτίρια ή προσφυγικές πολυκατοικίες, που μόνο ασχημαίνουν το κέντρο της πόλης και στις οποίες δεν έχει γίνει καμιά αναπαλαίωση.

Κάποιοι κατασκευαστές πολυκατοικιών ήδη την δεκαετία του 1950 έφτιαχναν σπίτια με στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής σε ακριβά προάστια, ενίοτε συνεργαζόμενοι με επιφανείς ή με καλές σπουδές στο εξωτερικό αρχιτέκτονες. Μέχρι και σήμερα, στην Ελλάδα συνεχίσθηκε αυτή η παράδοση. Στις καλές περιοχές και αργότερα σε όλες τις νέες οικοδομές, αν και άλλαζαν οι τάσεις στην κατασκευή και εμφάνιση της πολυκατοικίας, οι κατασκευαστές στόλιζαν τις πολυκατοικίες τους με κίονες, κεραμίδια, τριγωνικές εισόδους και τις βάφτιζαν «νεοκλασικά». Πολλά από τα κανονικά νεοκλασικά αλλά και τα «νεοκλασικά» διώροφα και τριώροφα των δεκαετιών 1950-70 δέχτηκαν πολλές τροποποιήσεις λόγω αλλαγών χρήσης (σπίτια, φροντιστήρια, μαγαζιά, ωδεία, ταβέρνες, φούρνοι, videoclub, bar, οτιδήποτε…), ακόμα και αφαίρεση και αντικατάσταση όλων των «νεοκλασικών» εξωτερικών στοιχείων, πχ αλλαγή παντζουριών και κουφωμάτων, διάφορα βαψίματα, αφαίρεση διακοσμητικών κεραμιδιών ή ακόμα και ολική αλλοίωση της πρόσοψης με αφαίρεση του τοίχου κι αντικατάσταση με μοντέρνα ενιαία τζαμαρία, αλλά κράτησαν την ονομασία, αν εξακολουθούσαν να είναι στοιχειωδώς καλαίσθητα, σε ακριβά προάστια και εφόσον δεν ήταν πολυώροφα κτίρια.

Tελικά όλο αυτό το μπάχαλο οδήγησε στο να λέμε νεοκλασικό συχνά οποιοδήποτε κτίριο δεν είναι πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης με αλλοδαπούς -όπως η ιστορική αλλά για τον πούτσο περίφημη μπλε πολυκατοικία των Εξαρχείων που ήταν το πρώτο μικρό βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους καταστροφής του σύγχρονου αστικού τοπίου.

Πρόσφατα, το σκανδαλώδες νεοκλασικό του Τσοχατζόπουλου στην Αρεοπαγίτου ξανάφερε την λέξη στην μόδα με μια καινούργια χροιά, εκείνη του σπιτιού μεγάλης αξίας που μάλλον ανήκει σε κάποιον «κλέφτη» -είτε διεφθαρμένο πολιτικό ή επιχειρηματία είτε λιγότερο κοινωνικά διακεκριμένο, αλλά εξίσου εύπορο κακοποιό.

- Είδες σε τι σπίτι μένει ο Γιωργάκης στην Καλλίπολη; Νεοκλασικό! Παλατάκι!
- Ε με τόσες κλεψιές που είχε κάνει ο μπαμπάς του ο γύφτος ο εργολάβος πριν από την κρίση λογικό… Τώρα όμως θα έχει πέσει η τιμή, δεν είναι και Διονυσίου Αρεοπαγίτου η… Καλλίπολη στον Κωλοπειραιά!

Σύγκρινε χουντικό.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified