Κατάσταση θερμοκρασίας, όταν έχει πιο πολλή ζέστη κι απ τον καύσωνα. Πολλοί επιμένουν ότι χρησιμοποιείται λανθασμένα αντί του σωστού «ζέστη». Δημιουργήθηκε προφανώς κατά: ζέστη ωααα / ζέστηααα / ζέστααα / ζέστα. Η συγγένεια της με τη λέξη βενζίνα παραμένει άγνωστη.

Παρόμοια: Καμίνι, σκάει ο τζίτζικας κλπ.

(βγαίνοντας από το μαγαζί με air condition, Ιούλιος στις 3 το μεσημέρι, ντάλα ήλιος, 42 υπό σκιάν):
- Πωωωωω...
- Ζέστα!

(από Khan, 28/06/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έτσι παλιά αποκαλούσαμε το πορνό και έχει τις ρίζες του στην ομώνυμη σειρά της ΕΡΤ, στα 70s-80s. Ήταν συνήθως η απάντηση στο «ωχ τσόντες βλέπετε ρε

- Ωχ! Ρε καθίκια τσόντες βλέπετε στο pc της δουλειάς;
- Έλα ρε σιγά, εκπαιδευτική τηλεόραση.

(από gizaha, 11/04/13)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σαν φράση αργκό δεν λέγεται τόσο συχνά, παρ' όλα αυτά υπάρχει σαν φράση-φόρος τιμής, στο homemade χιουμοριστικό βιντεάκι που προβλήθηκε στην εκπομπή ΑΜΑΝ, στο επεισόδιο όπου προβαλλόταν μόνο ερασιτεχνικά βίντεο από fans. Το συγκεκριμένο έδειχνε έναν χοντρούλη τύπο που πήγε και καλά σε ινστιτούτο αδυνατίσματος, και μετά καταλήγει να γίνεται ακόμα πιο χοντρός και δήλωνε «πριν πάω στα βόδι-Line ήμουν τάδε κιλά, τώρα κοιτάξτε πως έγινα, γαμώ τα σάντουιτς του Αλέκο». Άγνωστο παραμένει μέχρι και σήμερα, ποιος είναι τελικά ο Αλέκος στον οποίο αναφέρεται, παρ' όλα αυτά βγάζουμε το συμπέρασμα ότι κάνει / έκανε καλό μεν, λιπαρό δε, σάντουιτς.

  1. - Ρε πώς έγινε έτσι το Μαράκι;
    - Γαμώ τα σάντουιτς του Αλέκο.

  2. Έχω λιώσει στο γυμναστήριο 2 μήνες και κιλά δεν χάνω. Γαμώ τα σάντουιτς του Αλέκο (αυτοσαρκασμός).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έτσι λέγεται ο άντρας που την πέφτει στις γυναίκες, που είναι γενικά ενεργητικός, που δεν μασάει. Οι πράξεις του αυτές, λέγονται ματσκαριλίκια.

Κατά την Παρδαλή Λέξη, ματσκάς είναι στα αντιχασιώτικα ο θηριώδης άντρας.

  1. - Ήρθε ο Γιώργος ο ματσκάς, τον πούστη χθες βράδυ σε 5 κορίτσια κόλλησε μέσα σε 20 λεπτά!

  2. - Βγήκαμε χθες με τον Γιώργο κι άρχισε τα ματσκαριλίκια, συνέχεια πάει και μιλάει αυτό το παιδί ρε, δεν κολλάει καθόλου.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Γιωτιλίκια, με λίγες λέξεις, είναι οι πράξεις του γιωτά.

Στην πράξη όμως, είναι πιο πολύπλοκα, καθώς οι γιωτάδες έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες με συγκεκριμένο τρόπο. Όποιοι πήγαν φαντάροι, ξέρουν καλύτερα.

Στην πραγματική ζωή όμως, είναι λίγο διαφορετικά. Γιωτιλίκι θα χαρακτηριστεί μια πράξη ενος τύπου, που έρχεται σε αντίθεση με τις κοινές συνήθειες του πλήθους, ενώ ο συγκεκριμένος την θεωρεί κανονική και την υποστηρίζει δυνατά.

Δεν λέω πως οτιδήποτε διαφορετικό καθίσταται γιωτιλίκι, αλλά μερικά είναι για σφαλιάρες. Πχ τύπος που κυκλοφορεί με παπάκι και μέρα νύχτα φοράει φωσφοριζέ γιλέκο κι ένα σωρό καραγκιοζιλίκια που φωσφορίζουν στο κωλομήχανό του, κι αν του πεις ότι το βρίσκεις υπερβολικό θα ισχυριστεί επιμένοντας πως «ναι, αλλά μια φορά που πετάχτηκε κάποιος και θα με πατούσε...». Θα σε πατούσε επειδή ΕΙΣΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ. Δεν θα σε σώσουν αυτές οι υπερβολές.

Άλλο παράδειγμα. Γιωτιλίκι είναι να φοβάσαι πολύ για την υγεία σου, σε φάση «δεν τρώω γύρο γιατί έχει μέσα συντηρητικά που οδηγούν σε μπλα μπλα μπλα και πεθαίνεις».

Γιωτιλίκι επίσης χαρακτηρίζεται κάποια σωματική «αδυναμία» μερικών (χωρίς να φταίνε). Πχ μερικές ασπρουλιάρες γυναίκες που κάθονται 1 λεπτό στον ήλιο και γίνονται σαν της μαϊμούς τον κώλο και μετά σου λένε «είμαι αλλεργική στον ήλιο». Άλλος σου λέει «είμαι αλλεργικός στον φραπέ» ή «ευαίσθητος στο αλάτι, βγάζω σπυράκια». Οκ σεβαστές οι σπάνιες αδυναμίες σας, ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΩΤΙΛΙΚΙΑ.

Γιωτιλίκι είναι να κλειδώνεις ΜΕ 5 ΛΟΥΚΕΤΑ ΤΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΣΟΥ ή ακόμα χειρότερα τη ρόδα απ' το αμάξι σου. Άλλο να τα προστατεύεις, αυτός που είναι υπερπροστατευτικός, μπορεί να δικαιολογήσει όμορφα και σεμνά την πράξη του και να βρει το δίκιο του. Ο ΓΙΩΤΑΣ θα σου πει (πάντα με έντονο ύφος για έναν περίεργο λόγο!) «έχεις δει πώς κλέβουν; Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά».

Εν κατακλείδι, γιωτιλίκι είναι η προσωπική στάση ή πράξη ενός ατόμου, η οποία είναι εκκεντρική και το ξεχωρίζει απ' το σύνολο, την οποία στάση ο συγκεκριμένος υποστηρίζει σθεναρά, με όχι δυνατά, λογικά και κοινωνικά επιχειρήματα, χαρακτηρίζοντάς τον υπερβολικό και αντικοινωνικό (ως και περιθωριακό).

Ελπίζω να σας κάλυψα, η συνέχεια στο επόμενο επεισόδιο. Απορίες κλπ στα σχόλια.

Γιωτιλίκι είναι να κρατάς μανιωδώς όλες τις αποδείξεις απ τα ΑΤΜ «για να μη σε κλέψουν». ΟΧΙ ΗΛΙΘΙΕ, η παρουσία της απόδειξης αποδεικνύει την ύπαρξη της ανάληψης. Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΟΝ ΑΝΑΛΗΨΗ. Συνεπώς η απουσία μιας απόδειξης ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΗΛΙΘΙΕ, άρα μη λες «δεν έχω την απόδειξη, άρα δεν την έκανα εγώ αυτή την ανάληψη».

Παιδιά καθημερινά βλέπω μπροστά μου δεκάδες «γιωτιλίκια». Τώρα δεν μου έρχονται παραδείγματα. Άντε γαμηθείτε, το πιάσατε το νόημα του λήμματος, βάλτε δικά σας παραδείγματα, νυστάζω. Φιλάκια.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σάπιο ονομάζουμε ένα αντικείμενο όταν δεν είναι τόσο καλό ποιοτικά.

Το αντίθετο, δηλαδή όταν κάτι είναι πολύ καλό, το ονομάζουμε μουνάρα.

- Καλός ο καφές στο νέο μαγαζί;
- Μπα, σάπιος ήταν.

- Σάπιο το φτηνοκινητό που αγόρασα, ούτε bluetooth δεν έχει.

- Καλή η νέα γκόμενα του Μήτσου;
- Όχι ρε, σάπια ήταν.

- Το ηχοσύστημα στο αμάξι σάπισε, μία διαβάζει τα cd, μία όχι...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το να πίνει κάποιος κατ' ευθείαν απ' το μπουκάλι αγνοώντας το ποτήρι, δείγμα σκληρότητας και αντρισμού. Γίνεται σε μπύρες, κόκα κόλες κλπ.

(Η σερβιτόρα φέρνει τις μπύρες)
- Ποτήρια θέλετε;
- Όχι, θα τις πιούμε κλαρίνο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η φράση αυτή αναφέρεται σε κάποιον ή κάτι που εκμεταλλεύεται κάποια κατάσταση και, εξερχόμενος απ' το χάλι στο οποίο ήταν βυθισμένος, κοντεύει πλέον να μας γαμήσει κιόλας. Όπως μια μύγα που ξαφνικά εμφανίστηκε σ' αυτήν ένας κώλος και εκμεταλλευόμενη την κατάσταση, έχεσε, ή επιδιώκει να χέσει όλο τον κόσμο.

- Ο Δημητράκης πώς την είδε; Πήρε προαγωγή και άρχισε να φωνάζει κιόλας, από 'κει που δεν έβγαζε μιλιά;
- Έκανε κι η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο ομοφυλόφιλος, η αδερφή, ο gay, η λούγκρα κλπ.

Με την καλή έννοια, είναι κάποιος που έκανε κάποιου είδους κατόρθωμα και του αξίζει ένα μπράβο.

  1. - Του Μούλη δεν του αρέσει η Μαρία.
    - Ε βέβαια ρε μαλάκα, αφού είναι πούστης, δεν το ήξερες;

  2. -Ο γιος μου πέρασε πρώτος στο Πανεπιστήμιο.
    - Τι λε ρε τον πούστη!
    - Όχι ο μεγάλος ρε, ο μικρός.

Ρε Tom Pousti τι κορμάρα τους έφτιαξε! (από Khan, 06/01/14)Μπράβο ρε Pousti, τούμπανο την έκανες! (από Khan, 06/01/14)Είπανε του Pousti να την τουμπανιάσει, κι αυτός ξεκωλώθηκε! (από Khan, 06/01/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Οι Ρωσοπόντιοι.

...πλάκωσαν μετά και οι Ρ.Π. και τό 'καναν θερινό το μαγαζί.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified