Κατηγορία μουσικών οργάνων, συνήθως χείριστης ποιότητας και κατασκευής, παραπλήσια με τα καυσόξυλα.

Σε αντίθεση με τα τελευταία, τα τουριστικά όργανα δεν αφορούν μόνο έγχορδα και/ ή γενικά ξύλινα όργανα, αλλά μουσικά όργανα σχεδόν κάθε τύπου (νυκτά, πνευστά κλπ) που πολλές φορές θεωρούνται χαρακτηριστικά της πολιτιστικής ταυτότητας μίας χώρας ή ενός τόπου (τα λεγόμενα παραδοσιακά μουσικά όργανα), π.χ. μπαγλαμάδες, τζουράδες, μπουζούκια, τουμπερλέκια, ούτια, σάζια κλπ (στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου), και ως εκ τούτου μπορεί κανείς να τα δει να πωλούνται πλάι-πλάι σε προϊόντα τύπου κούπες με στάμπα «Ι Love Greece» και διάφορα χαϊμαλιά και σκουριασμένα/ κατασκονισμένα σιδερικά (όπως απομιμήσεις γνήσιων βαλκανικών κατάνα). Η χρήση του επιθέτου τουριστικός αντανακλά τον πραγματικό σκοπό δημιουργίας, αλλά και τον προσδοκώμενο αποδέκτη-αγοραστή των οργάνων αυτών.

Η κάθε χώρα έχει τα δικά της τουριστικά όργανα και τα πουλάει στα αντίστοιχα τουριστικά μαγαζιά, συχνά στοιβαγμένα σε καλάθια (ανάλογα πάντα με το μέγεθος τους). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και αετονύχηδες εισαγωγείς μουσικών οργάνων που σου πουλάνε, ή πάνε να σου πουλήσουν, τουριστικό για χειροποίητο, και αυτό αφορά τόσο μικρά καταστήματα, όσο και μεγάλα και καταξιωμένα μεγαθήρια της εμπορίας μουσικού εξοπλισμού.

Η μοίρα των τουριστικών οργάνων είναι κοινή: Αφού δεν βγάζουν ήχο, τουλάχιστον πάνε ωραία με τον τοίχο.

1.Τέλος της εβδομάδας θα πάω για ένα τετραήμερο στην Πόλη. Σκοπεύω να αγοράσω ένα τσουμπούς. Γνωρίζετε μήπως τι να προσέξω κατά την αγορά; Έχει επισκευτεί κανείς από εσας την Πόλη για αγορά οργάνου, και μήπως ξέρει κανείς κάποιο κατάστημα για να γλυτώσω το τουριστικό όργανο; (Εδώ)

2.Απο σαζια δεν έχω ιδέα (απο μπουζουκια ξέρω) αλλά το όργανο φαίνεται να είναι καλό (δεν μπορει τα κλειδια να ειναι απο εβενο σε τουριστικό όργανο).Το όργανο το αγόρασα κατα τυχη απο ιδιωτη (οχι μαγαζι) που δεν έχει καμια σχεση με το αθλημα οποτε... (Εκεί)

  1. Γνωρίζω ότι έχει 4-5 βοηθούς, υποπτευόμουνα ότι αυτοί τους φτιάχνουν. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμα και φοιτητές του ΤΕΙ να είναι, δεν με ενδιαφέρει, το λέω και το εννοώ, εφόσον υπάρχει ο μάστορας ο οποίος θα αναλάβει ευθύνη για οτιδήποτε. Η ουσία είναι ότι δεν είναι «τουριστικά» όργανα, αλλά με καλό ήχο !(Πιο' κει)

  2. ...πρέπει να έχω ένα μπουζούκι (ο θεός να το κάνει) τουριστικό. Αν το θες μπορώ να στο δανείσω για όσο καιρό θες, μέχρι να βρεις δικό σου. (Παρακάτω)

  3. Εγώ έχω ένα μεσομπούζουκο φτιαγμένο από τον Ζ. Καρανδρέα και έναν μπαγλαμά τουριστικό που τον αγόρασα από το μοναστηράκι. (Παραπέρα)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Υποστηρίζω ρυθμικά ένα μουσικό κομμάτι, δηλαδή εκτελώ το ρυθμικό σχήμα (και γενικά παίζω τον ρυθμό) του κομματιού αυτού, κρατώντας ταυτόχρονα τη σωστή ταχύτητα (ή ταχύτητες) στην οποία έχει γραφτεί και στην οποία είναι ενδεδειγμένο να παίζεται ζωντανά (κυρίως) ή ηχογραφημένα το κομμάτι αυτό, φροντίζοντας παράλληλα να τονίζω στις σωστές στιγμές έτσι ώστε τα παραπάνω να είναι και να ακούγονται ξεκάθαρα.

Η συνολική λειτουργία της τήρησης ρυθμού και ταχύτητας ονομάζεται τεμπάρισμα.

Οι δύο αυτές μονάδες της μουσικής ιδιολέκτου ακούγονται αρκετά στους χώρους της παραδοσιακής/λαϊκής μουσικής, αν και συχνά αναφέρονται και από οργανοπαίκτες ή επαγγελματίες άλλων μουσικών ιδιωμάτων. Οι απόψεις για τον ορθό τρόπο τεμπαρίσματος (στακάτο/ μονότονο ή πιο ελεύθερο, με ή χωρίς γεμίσματα κλπ.) εξακολουθεί (και θα συνεχίσει) να αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των μουσικών/ κριτικών/ ακροατών, συχνά επηρεαζόμενο περισσότερο από την προσωπικότητα και τον εγωισμό του εκάστοτε μουσικού, και λιγότερο από το επίπεδο τεχνικής επάρκειας και/ ή μουσικής γνώσης του. Σε πιο ακραία δε κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει σε ασυμφωνίες, αλληλοσκεπάσματα, διαφωνίες, ενίοτε και σε ταβερνόξυλο ανάμεσα στους συντελεστές ενός μουσικού σχήματος.

Από το τέμπο (<ιταλ. tempo).

  1. Επίσης πέρα από τις μεθόδους αυτές, ο μαθητής πρέπει να αρχίσει ένα κομμάτι της υ΄λης του πιάνου BEYER/CΖΕRΝΥ/HANON/BACH.. θεωρώ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ τη μελέτη αυτών των βιβλίων ακόμα και στο αρμόνιο για να βελτιώσουμε τη τεχνική των δαχτύλων μας σε κάθε επίπεδο... θέλω να επισημάνω ότι ο μάθητής πρέπει να ξεφύγει μετά από κάποιο σημείο από την ευκολία των STYLES και να μάθει να συνοδεύει τον ευατό του τεμπάροντας με το αριστερό του... Εκμάθηση δεξιοτεχνικων κομματιών υψηλού επιπέδου... (Εδώ)

  2. Φίλε χρειάζεσαι δουλίτσα !

  3. Πρώτα πρέπει να μάθεις καλά να τεμπάρεις. Δηλαδή ανεξάρτητα χέρια. Ότι ήχο και να βάλεις, χωρίς βάση, (μπάσο κιθάρα) θα σκάει κούφια!!
  4. Πρέπει να ξέρεις πέρα από τα δικά σου μέρη, και τις μελωδίες. Έτσι θα κάνεις δεύτερες ,για να γεμίζει η όλη μουσική παρουσία, και αν κολλήσει το σολιστικό όργανο κάπου, δεν θα φανεί.
  5. ΠΟΤΕ δεν παίζουμε πάνω στη φωνή. Στην δική σου φάση, θα σου πρότεινα ένα καλό αρμόνιο . Τα έχεις όλα έτοιμα. Αλλά και εδώ πάλι, θέλει δουλίτσα, για τις γρήγορες εναλλαγές. Πιστεύω έτσι θα έχεις γρηγορότερα, και καλυτέρα αποτελέσματα. (Εκεί)

  6. H εκτέλεση των μουσικών μερών κάποιου οργάνου «βασίζεται». ρυθμικά (groove timing - «τεμπάρισμα») ή εντασιακά (layering - «συνήχηση») στην αντίστοιχη δράση κάποιου άλλου οργάνου (ή οργάνων) του οποίου και θα πρέπει η ένταση να πριμοδοτηθεί ανάλογα στο monitor mix του πρώτου (κλασικό παράδειγμα, η άρρηκτη σχέση drums - μπάσου όπου το λανθασμένο monitor mix οδηγεί σε «φλαμάρισμα»). (Παραπέρα)

(από Mr. Cadmus, 16/01/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ανακαλύπτω, μαθαίνω ή διαπιστώνω κάτι που είναι ευρέως γνωστό, οφθαλμοφανές και ανάλογα με την περίσταση ήδη ξεπερασμένο από όλους τους άλλους εκτός από εμένα. Η αναφορά της Ακρόπολης στη φράση δεν είναι τυχαία, μιας και η ιστορία αλλά και η θέση της τόσο στον χάρτη του λεκανοπεδίου Αττικής, όσο και στην ευρύτερη εικόνα και προβολή της χώρας, καθιστούν μάλλον δύσκολο το να ξεφύγει της προσοχής μας επί μακρόν.

Η ειρωνεία και ο σαρκασμός της φράσης αυτής δεν αφορούν την ίδια την ανακάλυψη, αλλά τ’ ότι ο τολμηρός πιονέρος θεωρεί άξιο λόγου να προβεί σε ανακοίνωση της ανακάλυψης του, συχνά διανθισμένης με βαρύγδουπες περιγραφές και αναλύσεις, οι οποίες ενίοτε καταλήγουν σε αξιολογικές ή μη κρίσεις. Δηλαδή κομίζει γλαύκας εις Αθήνας όπως λέγανε κι οι αρχαίοι ημών παππούδες κι αυτοί ξέραν κάτι παραπάνω: Αυτοί κυριολεκτικά ανακάλυψαν την Ακρόπολη.

Δεν πειράζει όμως. Όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας πιαστήκαμε αδιάβαστοι, ακόμη περισσότεροι πιαστήκαμε μαλάκες. Παθαίνουμε και μαθαίνουμε. Αν και κατά κανόνα μόνο παθαίνουμε.

  1. Μετά το Χριστόφορο Κολόμβο, το Μάρκο Πόλο, το Βάσκο ντε Γκάμα και το Μαγγελάνο, ο Πάμπλο Γκερουλάνο… ανακάλυψε την Ακρόπολη και το Σούνιο. Συνέβη εψές. Ο υπουργός του Πολιτισμού μας επισκέφτηκε τη βραχώδη χερσόνησο που προβάλλει στη θάλασσα στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής, ατένισε το πέλαγος πίσω από τις κολώνες, ατένισε τις κολώνες με φόντο το πέλαγο, χάιδεψε το μάρμαρο με τις άκρες των κρινοδακτύλων του αφήνοντας για πάντα μερικά μόρια Αρμάνι στο μνημείο, σκάλισε με τις μύτες των μοκασινιών του το άνυδρο καλοκαιρινό χώμα, έκανε, μακριά από τα βλέμματα των παρατρεχάμενών του, τσίσα στα ιερά αγριόχορτα, έπαθε μέθεξη και είπε: «Τι ωραία που είναι η Ακρόπολη!». (Εκεί)

  2. Καλά κι αυτοί κάνουν λες και ανακάλυψαν την ακρόπολη. Δεν θυμάμαι στιγμή που αυτή η ριμάδα η βιομηχανία δεν στηριζόταν από τα μεταχειρισμένα. Πάντα το 50% αγόραζε καινούρια και τα πούλαγε στο άλλο 50% για να πάρει τα επόμενα και ο κύκλος συνεχίζεται από την εποχή του atari 2600 και θα συνεχίζεται αφού ουσιαστικά κρατάει την βιομηχανία των games σε κίνηση. (Παρακεί)

  3. Όταν παρουσιάζονται οι εικόνες και θέλω κάποια που μου αρέσει να την αποθηκεύσω....ενώ πρώτα πατούσα αποθήκευση κατ' ευθείαν στην εικόνα που μου άρεσε, και μου έβγαινε πολύ μικρή (δηλ. με πολύ μικρή ανάλυση με αποτέλεσμα όταν την εκτύπωνα να βγαίνει αχνή ή με έντονα πίξελς σαν σχέδιο για σταυροβελονιά).......τώρα κάνω το εξής......πατώ αριστερό κλικ στην εικόνα μου........εμφανίζεται μόνη της αρκετά μεγαλωμένη και πάνω σ' αυτήν κάνω αποθήκευση........φαίνεται απλοϊκό......σαν να ανακάλυψα την Ακρόπολη ας πούμε.......αλλά εμένα με βόλεψε........ (Λίγο πιο' δω)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

  1. Ξεφορτώνομαι ή απομακρύνω κάποιον/κάποια με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς περιττές και ανούσιες δικαιολογίες και εξηγήσεις.

  2. Ξαφνιάζω, ξεπερνάω ή απλά αφήνω κάποιον μαλάκα με την επιδεξιότητα ή την τεχνική/εκτελεστική μου δεινότητα σε κάτι.

Παραδείγματα ατόμων που πήγαν για τσιγάρα και δεν ξαναγύρισαν υπάρχουν σε διάφορες εκφάνσεις της τέχνης. Ωστόσο, η ενεργητική χρήση της φράσης αναδεικνύει μία άλλη πτυχή, αυτή της απαξίωσης απέναντι στον/στην κατά συνθήκη αγγαρειομάχο, μία ύστατη και τέλεια μορφή ξεφτίλας: Εν τέλει, δεν είναι παρά το παιδί για το τασάκι κι όποτε θέλω του τραβάω ένα σούτο και πάμε γι' άλλα. Τον έχω για πασατέμπος, που θα' λεγε κι ο Χιώτης. Τόσο απλά.

Η δεύτερη περίπτωση χρήσης δεν αναδεικνύει μεν τέτοιον απύθμενο εγωισμό, αλλά η ξεφτίλα είναι η ίδια. Κι αν γίνεται ενώπιον κοινού, μόκο και τα ρέστα δικά του.

  1. Μπορεί να αναφέρει τις προηγούμενες σχέσεις του, και θα σε διαβεβαιώσει ότι εισέπραξε απαράδεκτη συμπεριφορά παρά το πόσο εξαιρετικά συμπεριφέρθηκε σε εκείνο το άτομο. Κοκορεύεται για τις εκρήξεις θυμού του και την απαξιωτική συμπεριφορά του διότι δεν αναγνωρίζει τίποτα κακό στη βιαιότητα και υπερηφανεύεται ότι “δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του” (ναι, την έστειλε για τσιγάρα και αυτή ακόμα τον περιμένει - παρά το γεγονός ότι ήταν κουκλάρα μοντελικών διαστάσεων - γιατί ήταν τσούλα και τρελή – βλ. δείκτη 20. Και, φυσικά οι φίλοι του έμειναν με το στόμα ανοιχτό που “έστειλε” τέτοια γκομενάρα). (Από εδώ)

  2. Νόμιζε πως είχε τους μαθητές του απέναντι του…Όλο αερολογίες έλεγε… Πολιτική πες πες κάτι θα μείνει στο τέλος…Πανηγύριζε όταν από την Ν.Δ τον επέλεξαν για υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας… Πανέξυπνος ο Σωτηράκης… Δεν του έκοψε καθόλου πως ο ΄κολλητός΄ του Σαμαράς τον έστειλε για τσιγάρα…Τον ξεφορτώθηκε με τι μια και αυτόν και τον Δράκο…. (Από εκεί)

  3. Σαν σύνολο η αποδοσή του μπορεί να χαρακτηριστεί μέτρια προς καλή. Έδωσε βοήθειες τόσο στην αμυντική λειτουργία της ομάδας, όσο και στην επιθετική. Αν φέρει κάπου ευθύνη είναι στο πρώτο γκολ της ομάδας του, όπου ο Καστίγιο τον έστειλε για… τσιγάρα και εν συνεχεία έβγαλε στον Κωνσταντίνου, που έκανε το 1-0! (Από πιο πέρα)

  4. Τo τελικό 4-0 σημειώθηκε στo 83΄ όταν o Χαλιμακoύδης σε διάστημα λόγων μέτρων έστειλε για τσιγάρα δύo αμυντικoύς της Δόξας, έκoψε στoν Τσαβδαρίδη πoυ με κoντινό σoυτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα…(Από πιο κεί)

0.40: "Με στέλνεις στο περίπτερο τσιγάρα να σου πάρω και μέσα σε 8 λεπτά βολεύεις τον κουμπάρο" (από Khan, 22/01/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ιστοσελίδα όπου οι χρήστες (εγγεγραμμένοι ή μη) μπορούν να μοιραστούν (να κατεβάσουν) αρχεία άλλων χρηστών, ή να ανεβάσουν τα δικά τους για να τα μοιραστούν με άλλους. Η δυνατότητα χρήσης της ιστοσελίδας αυτής γίνεται μέσω συνδρομής (για γρηγορότερο κατέβασμα) ή τζάμπα (με πιο αργές -ναι, κάτι μας είπες τώρα- ταχύτητες μεταφόρτωσης).

Στην σύγχρονη κοινωνία του διαδικτύου, τα κατεβασάδικα μπορούν να θεωρηθούν είτε ως ιστοσελίδες κοινωνικής δικαιοσύνης, κοινοκτημοσύνης και αλληλεγγύης, και λαμπρό παράδειγμα σοσιαλισμού στην πράξη, είτε ως ο παράδεισος του τζαμπατζή. Και οι δύο απόψεις έχουν γερά ερείσματα, όπως κι αν το δει κανείς.

Ονόματα ιστοσελίδων δεν χρειάζεται να αναφερθούν. Όποιος λέει ότι δεν τα έχει χρησιμοποιήσει, είτε τώρα ανακαλύπτει το διαδίκτυο (από το μηδέν), είτε πολύ απλά λέει πίπες.

Πάσα: Αλεξάνδρα, από Lexilogia, Τεχνική υποστήριξη: Valentini_Mellas (από Leximania)

  1. Σας ήρθε κανένα μειλ από την ομάδα του gt για καινούριο κατεβασάδικο; (Εδώ)

  2. Ο υπολογιστής είναι πολυμηχάνημα. Υπάρχουν και άλλες χρήσεις εκτός από κατεβασάδικο. (Εκεί)

  3. Το CAPTCHA είναι το σύστημα με τα παραμορφωμένα γράμματα τα οποία μας ζητείται σε κάποια σημεία του διαδικτύου να αναγνωρίσουμε για να βεβαιωθούν ότι δεν είμαστε κάποιο απαίσιο διεισδυτικό και παρενοχλητικό μηχανάκι. Περισσότερα στη Βίκη. CAPTCHA έχουμε εδώ, έχουν βάλει στην Ανέμη, χρησιμοποιούν πολλά κατεβασάδικα κ.ο.κ. Μια απορία που έχω συνέχεια, χωρίς να με κάνει να χάνω τον ύπνο μου: πού στο καλό βρίσκουν τις λέξεις που ρωτούν αφού τις παραμορφώνουν; (Πιο κει)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

  1. Γράφω κάποιον στα παπάρια μου. Όπερ σημαίνει ότι τον γράφω εκεί που ξύνω.

  2. Γράφω ό,τι να 'ναι και το πληρώνομαι για άρθρο, πόρισμα, σύγγραμμα, βιβλίο κλπ. Συμπληρώστε ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς.

Παραλλαγή του γνωστού σκέφτομαι και γράφω, πεδίο ανάδειξης λαμπρών και διάσημων συγγραφέων, ποιητών, αρθρογράφων και κριτικών από τα θρανία του δημοτικού έως τις σελίδες έγκριτων και σοβαρών εντύπων, ιστολογίων και λοιπά.

  1. Μιλάς για άτομο που πριν από μερικά χρόνια έλεγε για το Μακεδονικό ότι σε λίγο καιρό, ουδείς θα το θυμάται, ουδείς θα ασχολείται… Που η πολιτική καριέρα στην οικογένειά του (δηλ. το ξύνομαι και γράφω) είναι στοιχείο του Ε9, που κληροδοτείται αποφορολογημένο από τις ευθύνες του πατρός… (από εδώ)

  2. Τα χόμπι σου: Ξύνομαι και γράφω μαλακίες που δε θα διαβάσει ποτέ κανείς . (από εδώ)

  3. Ο ένας έγραφε ΜΟΥΣΙΚΗ και άλλος, ξύνεται και γράφει σκουπίδια.. (από εδώ)

  4. Το πρόβλημα δεν είναι όμως εκεί. Όλοι αυτοί που είναι αρμόδιοι να κάνουν κάτι απλά ... ξύνονται και γράφουν εκθέσεις ιδεών για πολίτες επιπέδου Δ' δημοτικού. (από εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

... ή όπου γης και πατρίς.

  1. Η κλασική αυτή φράση, όταν επέχει θέση κατηγορουμένου, χρησιμοποιείται για να δηλώσει οπορτουνισμό και / ή τυχοδιωκτισμό. ανάλογα με το άτομο, τον χρόνο και την περίσταση.
    Τουτέστιν, όταν κάποιος είναι όπου γης και πατρίς, δεν έχει σταθερές απόψεις και πεποιθήσεις, πέραν ίσως του εγώ και η πάρτη μου, αλλά συμπορεύεται με το κυρίαρχο ρεύμα, την τρέχουσα μόδα και αντίληψη, κι απλά εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις προς ίδιον όφελος. Αν έτσι επιτάσσει η ανάγκη, την μία μέρα Αναΐς, την άλλη Παναής κι άμα αλλάξει το κλίμα πάνω απ' όλα η σωτηρία της πατρίδος ή η πάλη για τον σοσιαλισμό.
    Εναλλακτικά, ο όπου γης και πατρίς ενδέχεται να είναι ένας άνθρωπος του πλήθους με την κατά Πόε έννοια, που απλά αισθάνεται ότι πρέπει οπωσδήποτε να ανήκει κάπου, να μην είναι ξεκρέμαστος γιατί ο κόσμος είναι κακός και ψιθυρίζει, αλλά που κουράγιο και χρόνος τώρα να κάνει κάτι μόνος του, δύσκολα τα πράγματα και τι να κάνεις, οπότε πας με τα νερά της γκόμενας / του γκόμενου / της παρέας / του συνδέσμου κι έχεις το κεφάλι σου ήσυχο...

  2. Η ίδια φράση, με την ίδια γραμματική χρήση, χρησιμοποιείται επίσης προκειμένου να δηλώσει ότι κάποιος / κάποια είναι άστατη στις προσωπικές της σχέσεις. Η χρήση αυτή, ωστόσο, αφορά περισσότερο ελεύθερους, -ες, παρά ξενοπηδίκουλες. Συνώνυμο: Όπου φυσάει ο άνεμος.

  1. Οι απόψεις του ΛΑ.Ο.Σ είναι «όπου γης και πατρίς».Δηλαδή όπου υπάρχουν ψήφοι. (Από εδώ)

  2. Κι εγώ δεν χωνεύω ούτε χώνεψα κανέναν από την αρχή γκαστρούλα μου, γιατί εκεί είναι όλοι 45-50άρηδες που βαριόυνται την ζωή τους και πήγαμε 2 κοπέλες οπου η μία(η κοντή που λέω...σόρυ, αλλά το παιζει τόσο και είναι σαν ξόανο...και λίγα την λέω) είναι όπου γης και πατρις(και της ψάχνουν γαμπρό(μη χσ!!!) και από την άλλη εγώ, σχεδόν νιόπαντρη, πιο σοβαρή, πιο bitch(κατα την γνωμη τους...που ματαξαναλέω χέστηκ@) και μετά από 4 χρόνια κάνω και τον μπέμπη μου...εμ είχα μια πρόοδο στην ζωή μου ΧΙ και τους πείραξε.... (από εκεί)

  3. «Είμαι όπου γης και πατρίς. Ανάλογα με τη σύνθεση της παρέας προσαρμόζομαι, αλλά αποφεύγω τα ντάπα- ντούπα, τα έχω βαρεθεί πια», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του. (Από επαέ)

  4. Τα παράνομα ραντεβού κλείνονταν σε γνωστό ξενοδοχείο. Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό το «παράνομα» δεν ισχύει στην κυριολεξία. Ουδείς από τους δυο ήταν παντρεμένος. Εκείνη είχε βέβαια κάποια σχέση, αλλά δεν ήταν δεσμευμένη και έτσι αμαρτίαν σοβαρή ουκ είχε. Εκείνος από την άλλη ήταν όπου γης και πατρίς. Αλλαζε, δηλαδή, τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα. (Από πιο' κει)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

  1. Περνάω το χρόνο μου αντιπαραγωγικά, με την έννοια ότι δεν κάνω απολύτως τίποτα. Ή, ακόμη καλύτερα, δεν κάνω τίποτα χρήσιμο σύμφωνα με τις διδαχές και τα κυρίαρχα δόγματα της προτεσταντοκρατούμενης Δυτικής κοινωνίας αλλά καταναλώνω τον χρόνο μου νωχελικά, αξιοποιώντας την ευκαιρία να μην κάνω τίποτα κουραστικό ή επίπονο, είτε πρόκειται για σωματική, είτε για πνευματική δραστηριότητα.

  2. Αφήνομαι σε ξέφρενη διασκέδαση, ασωτίες, ξενύχτια, αλητείες κλπ συναφή, εξίσου αντιπαραγωγικά όπως στην αποπάνω περίπτωση (για οποιονδήποτε άλλο πλην εμού πάντα). Τα κάνω όλα πουτάνα, κάνω τα χειρότερα, όλα είναι εδώ κι όλα είναι τώρα. Υπό αυτή την έννοια, προσεγγίζω το ρεμάλι με την κλασική και καθιερωμένη έννοια της λέξης.

Άμεσο παράγωγο του ρήματος είναι το ρεμάλιασμα, το οποίο μπορεί να είναι ατομική ή συλλογική δραστηριότητα, ή, ανάλογα με τις δύο περιπτώσεις του ορισμού, μη-δραστηριότητα.

Η λέξη χρησιμοποιείται με σκωπτική -ως επί το πλείστον- διάθεση, μακριά από τις αρνητικές συνδηλώσεις που έχει το ρεμάλι ως τύπος ανθρώπινου χαρακτήρα.

  1. Μου αρεσει που τα ξαναεφτιαξα με την πρωην....δεν μου αρεσει που δεν μπορω να ρεμαλιαζω με τους καφρους τους φιλους μου οπως πριν! (Από εδώ)

  2. ρεμαλι με κανει το οτι ρεμαλιαζω κανονικα μεχρι τα ξημερωματα, ντιρλιαζω, καπνιζω, χορευω, φωναζω, κλαιω, γελαω, αλλα πααααντα θυμαμαι τι εχω κανει!(αλλιως θα ημουν μια κλασσικη γκομενιτσα που χρειαζεται δικαιολογια το ποτο για να κανει οτι κανει και μετα θα ντρεπομουν κιολας.. ναι σιγα!) (Από εκεί)

  3. Λοιπον απο τοτε που γνωρισα τον blog-world καθε φορα που ρεμαλιαζω στον real-world αναρωριεμαι ποσοι απο οσους περνουν διπλα μου στο δρομο ή πινουν καφε στο απεναντι τραπεζι ή περνουν με το αμαξι απο μπροστα μου,μπορει να εχουν ενα δικο τους χωρο-οπως κι εγω-οπου εκφραζουν καποιες απ τις σκεψεις τους(;) (Από πιο ' κει)

  4. Καλημέρα με φιλιά! Δεν έχω πάει δουλειά σήμερα και έτσι θα σας βλέπω όλη μέρα. Ρεμάλιασμα στο full δηλαδή σήμερα, μια χαρά σε βρίσκω! Μετά από τη βραδινή έξοδο που έπαιξε ρεμάλιασμα σε ένα καφέ με την παρέα και το πολύωρο κάψιμο εδώ, στο fb, το ikariam και άλλα (όχι τα άλλα δεν είναι redtube και τα συναφή), θα χαιρετήσω για να απλώσω την κορμάρα στο κρεβάτι και να ταβλιαστώ! (Από παραπέρα)

(από Vrastaman, 03/02/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

  1. Στην φανταροσλάνγκ, βυσματίας καλείται ο στρατιώτης ή και βαθμοφόρος που τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης λόγω γνωριμίας, συγγένειας κλπ συναφή με το βύσμα, το οποίο και φροντίζει έτσι ώστε η άχρηστη αυτή περίοδος στην ζωή του αντρός να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και χαλαρά γίνεται, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι για να δροσίζεται ο κανακάρης άλλοι τρώνε τα αγγούρια.

Άλλοι ίσως να σπεύσουν να δικαιολογήσουν τους βυσματίες, ισχυριζόμενοι ότι δεν φταίνε οι ίδιοι γιατί δεν είναι παρά άρρωστοι που πάσχουν από την σπάνια νόσο της βυσματίωσης. Η σπανιότητα της νόσου έγκειται στ' ότι αυτή προσβάλλει τους ασθενείς αυστηρά επιλεκτικά, ενίοτε δε και με σειρά προτεραιότητας.

  1. Ο βυσματίας διατηρεί την ίδια ακριβώς σημασία και στην εκτός στρατού σλανγκ, μόνο που εκεί η αδικία είναι μεγαλύτερη και χειρότερη.

Συνώνυμα: βύσμα, βυσματικός, bluetooth κ.α. Με μικρότερη (ενδεχομένως) συχνότητα, υφίσταται και ως πολύμπριζο.

Αναρτηθέν εις Δ.Π. υπό Khan.

  1. Φιλαράκι βυσματίας αεροπόρος που κάνει τις διακοπές του εεε το φανταρικό του εννοώ στο μακρινό ..Ζούμπερι,ειδοποιήθηκε ότι φεύγει άρον άρον με απόσπαση στη Χαλκίδα Χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες (ήταν εκτός στρατοπέδου όταν τον ειδοποίησαν) Ξέρουμε πιθανά στρατόπεδα της αεροπορίας στη Χαλκίδα όπως και γιατί πάει εκεί;(υποτίθεται έχει αρκετό βύσμα για να έμενε Ζούμπερι.) (Από εδώ)

Τα πολιτικά γραφεία έστησαν «ανοιχτή» γραμμή με το Πεντάγωνο, η στρατιωτική ηγεσία ανέλαβε να υλοποιήσει τις πολιτικές διευθετήσεις, οι σχετικές λίστες «ημετέρων» πηγαινοερχόντουσαν, ο φαντάρος περίμενε το τηλέφωνο του διοικητή να χτυπήσει και να τον καλέσει, ενώ οι κυβερνήσεις «έπαιζαν» προεκλογικά παιχνιδάκια με τη μείωση της θητείας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο «βυσματίας», εάν τελικά «αναγκαζόταν» να υπηρετήσει, να περνά πράγματι «ζάχαρη», ενώ, όσοι δεν είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη», σήκωναν το βάρος των υπηρεσιών επιβεβαιώνοντας τις σχετικές «best seller» ανάγλυφες εκφράσεις στις σκοπιές. (Από εδώ)

  1. Η πρόσληψη θα γινόταν μέσω ΑΣΕΠ.Στις προϋποθέσεις (προσόντα), ανάμεσα στα άλλα, ζητούσαν και 7 (επτά) χρόνια προϋπηρεσία στην ίδια θέση!!!! Σκέφτηκα πώς διάβολο μπορούσε να είχε κανείς αυτό το προσόν. Η απάντηση ήταν προφανής. Το προσόν το διέθετε ΜΟΝΟ αυτός που ήδη υπηρετούσε εκεί, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, η οποία συνεχώς ανανεωνόταν. Όταν λοιπόν μάζεψε ο κύριος βυσματίας αρκετή προϋπηρεσία, την οποία ΑΠΟΚΛΕΙΟΤΑΝ να είχε μαζέψει οποιοσδήποτε άλλος παγκοσμίως, το διεφθαρμένο ελληνικό δημόσιο προκήρυξε τη μόνιμη θέση. Και φυσικά την πήρε ο βυσματίας. Ο οποίος, αν ρωτηθεί τώρα, θα πει ότι «προσλήφθηκα μέσω ΑΣΕΠ». (Από εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

  1. Αναλαμβάνω ολομόναχος να φέρω εις πέρας κάτι μετά κόπου και αυτοθυσίας, υπέρ πίστεως, πατρίδας και οικογένειας γιατί μπορώ, ή γιατί πολύ απλά κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει, ή δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με δαύτο.

  2. Μονοπωλώ κάτι και διεκδικώ με λύσσα την αποκλειστική νομή, χρήση και εκπροσώπηση αυτού, μη και τολμήσει κάποιος άλλος να μου το πάρει. Η χρήση της εργολαβίας σε αυτή την περίπτωση μπορεί να περικλείει πολλά και ετερόκλητα πράγματα, από ιδεολογίες και κοινωνικές τάσεις μέχρι τη συζήτηση (για οποιοδήποτε θέμα) σε κλειστό ή ανοικτό κύκλο, ιδιωτικά η δημοσίως. Ανάλογα με την περίσταση και την περίπτωση μπορεί κάποιος (ή κάποιοι) να παίρνουν εργολαβία τον πατριωτισμό, τη σωτηρία της πατρίδας, την αριστεροσύνη, τον φεμινισμό, το χιούμορ, την ενημέρωση, την ψυχαγωγία, το πισωγλεντοκόπημα, την αλληλεγγύη στης γης τους κολασμένους, την ελεύθερη σκέψη, την απάντηση απ' τον συνομιλητή του, τις σεξουαλικές επιδόσεις κλπ κλπ κλπ με όλα τα γνωστά από την ιστορία και την πραγματικότητα (πρόσφατη και παλιότερη) αποτελέσματα.

  3. Η έκφραση παίρνω εργολαβία έχει και μία τρίτη σημασία, σχετική με την δεύτερη έννοια, που στην περίπτωση αυτή επεκτείνεται σε υλικά αγαθά. Π.χ., παίρνω εργολαβία το ίντερνετ = Μπαστακώνομαι μπροστά στον υπολογιστή και δεν σηκώνομαι ούτε με γερανό, ή παίρνω εργολαβία το φαί = Χλαπακιάζω και δεν αφήνω τον άλλο ούτε να σηκώσει πηρούνι. Μ' άλλα λόγια, με το να παίρνω κάτι εργολαβία δηλώνω σαφή και ξεκάθαρη αντιπαρτουζική στάση.

  1. Μιας και έχει ψιλο-εξαφανιστεί ο Μπόγδης (θα πήρε την άδεια του να ξεσκάσει ο άνθρωπος - είπαμε, το «υποστηρικτής του ΓΑΠ» είναι πλέον το μόνο χόμπυ που κολλάει ένσημα Βαρεά και Ανθυγιεινά) πήρε εργολαβία την υπεράσπιση η «Μελίνα Λ». Το καημένο το Μελινάκι όμως δεν έχει τον στόμφο του θαλερού Δημοσθένη. Κλαψουρίζει λίγο για «δάνεια» και ότι βρήκαμε το φτωχό, το ορφανό και του τα φορτώσαμε όλα και μετά ξεφουσκώνει ... τι να άλλο να πει κιόλας; (Από εδώ)

  2. Αφού σε πήρε εργολαβία η παρέα σε απαντήσεις να σου πω ότι το πιο σημαντικό είναι να βρεις απο τις εταιρείες που πετάνε προς Μαρόκο ποια έχει την καλύτερη πολιτική για μεταφορά εξοπλισμού windsurfing. Πας στο site της εταιρείας και ψάχνεις να βρεις την σχετική πολιτική της. (Από εδώ)

  3. Εγώ ρε το πήρα εργολαβία το προηγούμενο topic; Εσύ εδώ έχεις παστάρει όλα τα ανέκδοτα της χιλιετίας... Και για να σου την σπάσω, πιάσε ένα νέο gifακι! Και να θυμάμαι ότι ίσως εσύ είσαι το επόμενο θύμα... (Από εδώ)

  4. ..στην αρχή, όταν ξεκίνησαν (πριν απο 20φεύγα χρόνια δηλαδή!), ε, συμπαθητικοί ήταν... στη συνέχεια, πήραν εργολαβία την εμπορική πρωτοπορία και έκτοτε ...ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΗΞΕΙ ΤΑ ΣΥΚΩΤΙΑ! (Από εδώ)

  5. Βέβαια οι Λιθουανοί και οι λοιποί βαλτικοί τελειωμένοι λαοί ήσαν οι πρώτοι που την έκαναν από την ΕΣΣΔ, αλλά τέλως πάντων, ας μην ενισχύσουμε άλλο τα φιλελληνικά λιακοπούλεια συναισθήματά μας. Άλλωστε το πατριωτιλίκι τώρα το πήραν εργολαβία οι αγανακτισμένοι, άσχετα που πολλοί από δαύτους από ορθογραφία της ελληνικής γλώσσης παίρνουν μηδέν. Μέχρι και ορθογραφία, συντακτικό, γεωγραφία, πατριδογνωσία και πατριωτισμό θα σας μάθουν οι κομμουνισταί βρε, αλλά ποιος μας ακούει. Παρακάτω. (Από εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published