Selected tags

Further tags

Βρισιά που συνδυάζει τις ήδη πολύ διαδεδομένες βρισιές λαγός και κότα, που και οι δύο δηλώνουν τον δειλό, για να σημάνει κάποιον που είναι υπερβολικά δειλός. Χρησιμοποιείται κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από οπαδούς του Ολυμπιακού για να υβρίσει μέλη και οπαδούς της ομάδας του Παναθηναϊκού.

  1. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ ΛΑΓΟΚΟΤΕΣ!
    Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ, ΠΟΥ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΣΧΕΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΟΥ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ . ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΜΠΟΧΑ ΚΑΙ ΒΡΩΝΑ , ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΖΑΛΙΣΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΓΟΥΕΜΠΛΕΥ!!! ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!!!! (Εδώ).

  2. ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΛΑΓΟΚΟΤΕΣ ΑΔΕΦΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΑΣΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΛΩΡΟΙ...ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΑΝΕ, 4 ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ,5.000 ΜΠΑΤΣΟΥΣ,ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΙ...ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΙ ΦΛΩΡΟΙ ΜΗΝ ΤΥΧΩΝ ΜΑΣ ΤΟ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΚΑΝ... (Από το Φέισμπουκ)

  3. απέδειξαν οι ίδιοι με τα έργα τους ότι αποτελούν ένα πρωτότυπο υβρίδιο του ζωικού βασιλείου: λαγόκοτες ή κονικλόρνιθες -διαλέγετε και παίρνετε. (Εδώ χρησιμοποιείται από οπαδό του Παναθηναϊκού εναντίον του Ολυμπιακού).

(από Khan, 12/07/13)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χαρακτηρισμός για τον οπαδό ή μέλος της ομάδας του Ολυμπιακού, αλλά και γενικότερα για τον Πειραιώτη.

Πρόκειται για ένα παλιό παρατσούκλι, που χρονολογείται από τις αρχές της ομάδας, και προσδίδει μια ταξική διάσταση στην αντιπαράθεση των δύο αιωνίων αντιπάλων, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού (βλ. παραδείγματα και άρθρα στους συνδέσμους): Από τη μια οι ταπεινοί μαουνιέρηδες του λιμανιού, ενός τόπου εργατικού και προσφυγικού, και από την άλλη ο αστικός κόσμος. Στο πλαίσιο αυτό, η ονομασία και χρησιμοποιήθηκε μειωτικά, αλλά και πανηγυρίστηκε από τους ίδιους τους Ολυμπιακάκηδες ως μια λαϊκή υπεροχή τους έναντι των φλώρων και τζιτζιφιόγκων του Παναθηναϊκού. Τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η ταξική αυτή αντίθεση υποχώρησε κάπως, χρησιμοποιείται λιγότερο από παλιότερα.

Σημειωτέον, ότι το μαουνιέρης χρησιμοποιείται επίσης και ευρύτερα για να χαρακτηρίσει στερεοτυπικά έναν λαϊκό, ακαλλιέργητο άνθρωπο, που βρίζει υπέρμετρα σε φράσεις τ. «μη βρίζεις σα μαουνιέρης», «πώς βρίζεις έτσι; Μαουνιέρη μεγάλωσα;», που βγάζουν έναν μπαμπαδισμό- παππουδισμό.

Πάσα: Χότζας.

  1. Κανονιέρηδες-.... Μαουνιέρηδες (μόνο) 2-0! Η ήττα του Ολυμπιακού από την Αρσεναλ με 2-0 για το τσάμπιονς λιγκ, απασχολεί κυρίως τα σημερινά πρωτοσέλιδα του αθλητικού Τύπου. (Εδώ).

  2. Στη δεκαετία του ’50, λ.χ., τότε που ο Ολυμπιακός έγινε και ονομάστηκε κατά γενική παραδοχή Θρύλος, δεν ήταν trendy για τον «καλό φίλαθλο» να υποστηρίζει τους «μαουνιέρηδες» και την «ψαραγορά»... δεν ήταν «comme il faut», δεν ήταν «καθώς πρέπει». Η ομάδα μας μπορεί να ιδρύθηκε από ανθρώπους της μέσης αστικής τάξης, αλλά από την πρώτη της κιόλας μέρα τράβηξε κοντά της το λαϊκό στοιχείο του Πειραιά –της μεγάλης αυτής εργατομάννας– και των λιμανιών της χώρας. Απλώθηκε ο Ολυμπιακός σε όλη την Ελλάδα όχι μόνο για τις αγωνιστικές επιτυχίες του, που ήσαν πολλές, αλλά και γιατί εξέφραζε το άδολο όνειρο του λαϊκού ανθρώπου: να δει επί τέλους στη ζωή μιαν άσπρη μέρα. Νικώντας οι «μαουνιέρηδες» τους «τζιτζιφιόγκους» ήταν σαν να νικούσαν οι Αποκάτω τους Αποπάνω. Ιδεολόγημα; Βεβαιότατα! Και αν, μάλιστα, κάτσεις και καλοσκεφτείς ότι «τζιτζιφιόγκοι» δεν ήσαν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟ (που ήσαν μεν και εκείνοι παιδιά των λαϊκών τάξεων, αλλά έπαιζαν για την ομάδα της «καλής κοινωνίας»), τότε το συγκεκριμένο ιδεολόγημα γίνεται αφόρητο και απύθμενο.
    Ωστόσο, ιδεολόγημα-ξεϊδεολόγημα, από όλη αυτή τη συγκρουσική ιστορία έβγαινε κάθε Κυριακή απόγευμα ένα συμπέρασμα: ότι ο εργατικός και προσφυγικός Πειραιάς νικά την καλοταϊσμένη Αθήνα των βολεμένων αστών. (Εδώ).

  3. Κάποτε υπήρχαν φλώροι και μαουνιέρηδες. Σήμερα οι παράγοντες του Ολυμπιακού θα ήταν μαουνιέρηδες αν οι θαλαμηγοί μετονομάζονταν σε μαούνες. (Εδώ).

  4. Κάπως έτσι ο ΠΑΟ έγινε η ομάδα που στη συλλογική νεοελληνική συνείδηση είναι ταυτισμένη με τον μεγαλοαστισμό. Η ομάδα των μεγαλοαστών, αλλά και η ομάδα εκείνων που ονειρεύονταν μεγαλοαστικές καταξιώσεις, δηλαδή που ονειρεύονταν να γίνουν μεγαλοαστοί. Είναι τυχαίο ότι το υποτιμητικό παρατσούκλι των οπαδών του Ολυμπιακού για πολλές δεκαετίες ήταν το «μαουνιέρηδες»; Όχι φυσικά! Το «μαουνιέρηδες» συνδηλώνει το σηκωμένο φρύδι του πλούσιου απέναντι στον φτωχό, την αίσθηση υπεροχής και υποτίμησης του μεγαλοαστού απέναντι στον ταξικά υποδεέστερο. (Εδώ).

  5. Oι Πειραιώτες μεταλλάχθηκαν από «ψαράδες» σε «μαουνιέρηδες» για να καταλήξουν σε «ψευτόμαγκες». Tώρα πια έχουν εξαφανιστεί αυτά τα παρατσούκλια και το μόνο που τους έχει μείνει είναι το «γαύροι», χαρακτηρισμός που έχει να κάνει με τους φίλαθλους της αιώνιας αγάπης της πόλης, που δεν είναι άλλη από τον Oλυμπιακό. «Tι ομάδα είσαι;» «Γαύρος!». Έτσι απλά... (Εδώ).

Μυδασίστ: Σαράντ. Στην αρχή του άζματος. (από Khan, 31/07/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Επίσης, ψιλοχρησιμοποιείται για μέλη και οπαδούς της ομάδας του Π.Α.Ο.Κ. για λόγους που εξηγούνται αναλυτικά στο λήμμα λαχαναγορίτης. (Πιο σπάνιο πάντως από τα άλλα προσωνύμια των Παοκτσήδων, είναι δυσεύρετα τα γουγλικά ευρήματα).

Πάμε να νικήσουμε τους μανάβηδες μες στην Τούμπα!

Got a better definition? Add it!

Published

Κι ένα για το καλοκαίρι: βατραχάκια, οι αναπηδήσεις στην επιφάνεια της θάλασσας από την ρίψη επίπεδου βοτσάλου. Εμβληματικό θαλασσινό παιχνίδι για παιδιά κάθε ηλικίας.

Συμβουλές του καθηγητή εφαρμοσμένων μαθηματικών του University College του Λονδίνου Frank Smith, για να πετύχουμε πολλά βατραχάκια: «Πάρτε μια πέτρα όσο το δυνατόν πιο λεπτή και ελαφριά. Πετάξτε τη με όσο περισσότερη δύναμη έχετε, όσο πιο οριζόντια μπορείτε και από πολύ κοντά στο έδαφος. Το να περιστρέφεται η πέτρα στον αέρα βοηθά πολύ στο να μειωθεί η αντίσταση του αέρα και έτσι επιτυγχάνονται οι περισσότερες δυνατές αναπηδήσεις» (εδώ).

Ασίστ: Βράσταμποϋ.

1.
Σημειώνεται ότι το ρεκόρ στα «βατραχάκια» είναι τα 51 και το κρατά ο Ράσελ Μπίαρς, ένας αμερικανός μηχανικός. Ο «ειδικός» στο διασκεδαστικό παιχνίδι συνιστά να επιλέγουμε επίπεδες πέτρες με μέγεθος όσο αυτό μιας παλάμης και να χρησιμοποιούμε τον αντίχειρα και τον δείκτη μας ώστε να τις περιστρέφουμε κατά τη ρίψη.

2.
Τα 50 πράγματα που πρέπει να κάνει το παιδί σας πριν γίνει 12 χρονών

  • Σκαρφάλωσε σε ένα δέντρο
  • Κυλίσου κάτω από ένα μεγάλο λόφο
  • Πήγαινε για κάμπινγκ στην φύση
  • Στήσε μια σκηνή
  • Κάνε «βατραχάκια» με μια πέτρα στο νερό
  • Βγες και τρέξε κάτω από την βροχή
  • Πέτα έναν χαρταετό
  • Πιάσε ένα ψάρι
  • Κόψε και φάε ένα μήλο κατευθείαν από το δέντρο
  • Πέτα μια χιονόμπαλα
  • Σκάψε την άμμο στην παραλία για να βρεις ένα χαμένο θησαυρό
  • Φτιάξε μια πίττα από λάσπη
  • Κατασκεύασε με κλαδιά ένα αυτοσχέδιο φράγμα σε ένα ρυάκι
  • Κατέβα μια χιονισμένη πλαγιά με ένα έλκηθρο
  • Θάψε κάποιον μέσα στην άμμο
  • Χρησιμοποίησε ένα πεσμένο δέντρο ως δοκό ισορροπίας
  • Κάνε κούνια από ένα λάστιχο δεμένο σε ένα δέντρο
  • Φάε άγρια βατόμουρα κατευθείαν από το θάμνο
  • Κοίταξε μέσα στην κουφάλα ενός δέντρου
  • Επισκέψου ένα νησί
  • Ψάξε να βρεις απολιθώματα
  • Κοίτα την ανατολή του ηλίου
  • Άνοιξε τα χέρια και κάνε σαν να πετάς στο άνεμο
  • Σκαρφάλωσε ένα ψηλό λόφο
  • Κολύμπα πίσω από ένα καταρράκτη
  • Τάισε ένα πουλί σπόρους κατευθείαν από το χέρι σου
  • Πιάσε μια πεταλούδα με ένα δίχτυ
  • Ψάξε να βρεις τα χνάρια άγριων ζώων στο δάσος
  • Ανακάλυψε τι κρύβεται στο βάθος μιας μικρής λίμνης
  • Φώναξε μια κουκουβάγια κάνοντας την κραυγή της
  • Σήκωσε μια πέτρα για να δεις τι κρύβεται από κάτω
  • Πιάσε ένα καβούρι με τα χέρια σου
  • Πήγαινε για ένα φυσιολατρικό περίπατο μέσα στην νύχτα
  • Φύτεψε ένα σπόρο, πότισέ τον, δες τον να μεγαλώνει και να βγάζει καρπούς και μετά φάε τους.
  • Κάνε rafting
  • Άναψε μια φωτιά χωρίς σπίρτα
  • Βρες τον δρόμο σου χωρίς να χρησιμοποιήσεις πυξίδα ή χάρτη

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Τουρίστας προερχόμενος από χώρες του Ευρωπαικού Βορρά (κυρίως από Γερμανία). Προέρχεται από το όνομα του παλιού άσσου της Εθνικής Γερμανίας Klaus Aughentaler.

Για κοίτα τον Αουγκεντάλερ. Έχει την κάλτσα μέχρι το γόνατο!

(από Khan, 30/07/13)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Επικεντρώνω την προσοχή, προσηλώνομαι, δίνω σημασία. Δίνω υπόσταση (σύμφωνα και με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία που θεωρούσε την ουσία ως μια βάση των όντων), δηλαδή με την προσοχή που αποδίδω δίνω έρεισμα στα λεγόμενα- γεγονότα κ.τ.λ., τα κάνω να υφίστανται πραγματικά.

Πολύ συνηθισμένο σε προστακτική δευτέρου ενικού (δώσε βάση) ως προτροπή σε συνομιλητή ότι τώρα είναι που πρέπει πραγματικά να προσέξει. Χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις όπου ο συνομιλητής καλείται να μαζέψει τις δυνάμεις του για ένα ειδικά σημείο από τα λεγόμενα ή τα πραττόμενα.

Σημαντικότερες χρήσεις του τα:

- δώσε βάση στην πενιά στο ρεμπέτικο ιδίωμα, - δώσε βάση στο νόημα ως μαγκίτικη προτροπή να προσέξει ο συνομιλητής τη βαθύτερη και ίσως υπόρρητη σημασία των λεγομένωνε, και το οποίο έλαβε και μια τροπή ειρωνική προς αρρωστουργήματα υπερκουλτουρίασης, όπου καλείσαι να βρεις το βαθύτερο μήνυμα του ποιητή,
- στη τζιβάνα δώσε βάση το τσιγάρο μη χαλάσει στο ναρκοϊδίωμα,
- σήμερα χρησιμοποιείται πολύ στο ιδίωμα του γυμναστηρίου, όταν παρακαλούμαστε να προσέξουμε την εκγύμναση ενός ειδικά μέρους του σώματός μας ή μιας ειδικά άσκησης.

Πάσα (Δ.Π.): Vikar.

  1. Κι όταν παίζει το μπουζούκι
    δώσε βάση στην πενιά
    για να θυμηθείς τα πρώτα
    Φαληριώτισσα γλυκιά (από το άζμα του Γιάννη Παπαϊωάννου εδώ).

  2. Δώσε βάση κι άκουσέ με, δώσε βάση και θα δεις, σαν κι εμένα, πίστεψέ με, άλλον άντρα δε θα βρεις. (άζμα εδώ).

  3. Άκου, Λουκά Παπαδήμο, και δώσε βάση! (εδώ).

  4. Βλακ» list για να ξεχωρίζεις τον κάφρο.. Δώσε βάση!
    - Το 70% των προτάσεων ξεκινάει με το << εγώ >>
    - Έχει καταλήξει να είναι μόνος, χωρίς φίλους και κοπέλα αλλά αυτός δεν φταίει σε τίποτα!Οι άνθρωποι είναι σκάρτοι..
    - Μιλάει με άσχημο και υποτιμητικό τρόπο για την πρώην του (εάν υπάρχει)
    - Και φυσικά θεωρεί οτι θα κάνετε και σεξ γι αυτό και συμπεριφέρεται αναλόγως. (Εδώ).

  5. Θες να την πηδήξεις; Δώσε βάση πρώτα στην ηλικία της. (Εδώ).

  6. Δώσε βάση στα τρικέφαλα! (Εδώ)

  7. Ριάνα: Δώσε βάση στους γλουτούς! (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Αποτελεί τη συγχώνευση των ομάδων ΠΑΟ και Α.Ε.ΣΠΑΡΤΗΣ, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο Δημήτριος Γιαννακόπουλος. Η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια όταν ο Παναθηναϊκός θα έχει κατρακυλήσει στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και για να ορθοποδήσει θα αναγκαστεί να συγχωνευθεί με την Α.Ε.ΣΠΑΡΤΗΣ. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα ηγηθεί αυτή της προσπάθειας και θα επιβεβαιωθούν οι φήμες που τον θέλουν να ασχολείται και με τα διοικητικά του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού. Το Ω στην ονομασία προτιμάται για να προσδώσει ένταση και δυναμική στο νέο σωματείο το οποίο θα κυριαρχήσει στις μικρές κατηγορίες.

Το μεγάλο μπαμ με την απόκτηση του Νίκου Βαμβακούλα για την τεχνική ηγεσία του Σ.Π.Α.Ω. ανακοινώθηκε από τον Δημήτριο Γιαννακόπουλο μέσα από το σκάφος στο οποίο κάνει τις διακοπές του αυτό το καλοκαίρι.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μειωτικός χαρακτηρισμός της ομάδας του Ολυμπιακού εκ του κουρέλας με ένα ψευδογαλλικό ζενεσεκουά, ο οποίος ήταν πολύ δημοφιλής στην δεκαετία του 1970 και ψιλοκράτησε και αργότερα. Σήμερα λέγεται περισσότερο νοσταλγικώς από παλαίμαχους αντι-ολυμπιακούς, ενώ η έκφραση χρησιμοποιήθηκε πιο πρόσφατα ως μειωτικός χαρακτηρισμός για την αεροπορική εταιρεία της Ολυμπιακής.

  1. Υπεράνω όλων, όμως, η μεγάλη επιτυχία της εποχής «Ασπρα , κόκκινα, κίτρινα , μπλέ» του Δημου Μούτση
    Παρά το ότι ερμηνεύεται από την Βίκυ Μοσχολιού, (ή, ισως, ακριβώς γι αυτό!) θα ακουστεί στο Καραϊσκάκη, όσο η χρονιά προχωρεί προς το φινάλε της «Ασπρα , κόκκινα, κίτρινα , μπλέ , Θρυλε, Θρυλε ομαδάρα, είμαστε πρωταθλητές» Δειλά, δειλά, αντιτείνεται στην ...;Λεωφόρο «Ασπρα , κόκκινα, κίτρινα , μπλέ , ΠΑΟ, ΠΑΟ ομαδάρα, Ολυμπίκ ντε Κουρελέ». (Εδώ).

  2. Ολυμπικ ντε κουρελέ θα σκάσουν από το κακό τους, που στην Ευρώπη η Ελλάδα έχει μόνο μια ομάδα, την ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑΡΑ! (Εδώ).

  3. Ήταν ένα site εμπνευσμένο από τα αξέχαστα λόγια του κυρ-Αντρέα στην πρώτη συνέντευξη τύπου της ΠΕΚ, τότε που φώναζε «ρεουλελέ-ρουλελέ-ολυμπίκ ντε κουρελέ».
    (Αλήθεια λέμε, τα έχουμε ζήσει αυτά στον Παναθηναϊκό, δεν κάνουμε πλάκα) (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Επίσης, χαρακτηρίζονται έτσι υβριστικά οι οπαδοί / μέλη της ομάδας του Ολυμπιακού (κυρίως από Παναθηναϊκούς). Εννοείται ως μια ψαροκασέλα γεμάτη με γαύρους.

Για την καθιέρωση της βρισιάς αυτής θεωρώ εύλογο ότι έχει επιδράσει και η κλασική αργκοτική σημασία της ψαροκασέλας ως της παρτόλας γυναίκας (βλ. ορισμό Vrastaman) που μυρίζει ανδρικό σπέρμα, όπως η ψαροκασέλα βρωμάει ψαρίλα.

  1. Ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας, επικράτησε ... ΡΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΥΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΑΡΟΚΑΣΕΛΕΣ ΛΕΜΕ. (Εδώ).

  2. Ψαροκασέλα, σου αρέσει να συχνάζεις στα πράσινα μπλογκς, ε; Λογικό, κανείς δεν ξεχνάει αυτόν που του πρωτοέμαθε τον έρωτα! Σας έχει πιάσει κρύος ιδρώτας στο τουρκολίμανο…Εκεί που μας είχατε για διαλυμένους αλλάξανε τα κόζια και τρέμετε γιατί ξέρετε ποιος είναι ο αιώνιος δυνάστης σας…Υπομονή, έχετε χρόνο ως τους τελικούς του Μάη να ξυριστείτε/ντυθείτε/πάτε κομμωτήριο για να μας περιμένετε… (Εδώ η στιχομυθία).

  3. «Οσο για τις ψαροκασελες, τις αφηνουμε στην θλιβερη καταντια τους» εγραψα και ορθα ο εξαδελφος σχολιασε οτι αδικω την ομαδα μπασκετ του ολυμπιακου. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σύντομη ετυμολογία της φράσης «Παίζω ποδόσφαιρο σε επαγγελματική ομάδα και συμμετέχω κανονικά στις προπονήσεις».

Το αντίθετο, δηλαδή «Δεν ακουμπάω μπάλα», χρησιμοποιείται για τραυματισμένους παίκτες ή όσους έχουν μείνει ελεύθεροι χωρίς ομάδα.

- Έμαθα ότι ο Μάντζος θα πάει στη Φούλαμ για παρτενέρ του Καραβούτα;
- Φύγε ρε μαλάκα, ο Βαγγελάκης; Ούτε με σφαίρες! Αφού έχει να ακουμπήσει μπάλα 2 χρόνια ρε, σε όποια ομάδα κι αν πήγαινε δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια του.

Got a better definition? Add it!

Published