Further tags

Νέα ονομασία για τα γουρούνια της Ευρώπης. Προκύπτει από το αρκτικόλεξο GIPSI εκ των Greece Ireland Portugal Spain Italy, που είναι ομόηχο με την αγγλική λέξη gipsy που σημαίνει γύφτος. Έχει τα πλεονεκτήματα έναντι του P.I.G.S. ότι βάζει μέσα και την Ιρλανδία χωρίς να δοθούν λύσεις τύπου P.I.I.G.S., καθώς και ότι υπάρχει μια σχετική ιεράρχηση των προβλημάτων με την Ελλάδα πρώτη.

  1. Γουρούνια και γύφτοι.
    Οι γύφτοι, αυτή η υπέροχη ράτσα, παρ' όλα τα κακά της μοίρας της, κατάφερε κι' αυτή σπουδαία επιτεύματα, από τους μεγάλους λαϊκούς οργανοπαίχτες και τραγουδιστές (Βασιλόπουλοι, Μανώλης Αγγελόπουλος), μέχρι το μαύρο διαμάντι της Αχαίας τον Κώστα Δαβουρλή!
    Φυσικά, οι «σοφοί της Δύσεως», ουδεμία σχέση έχουν με το ταπεραμέντο και την μενταλιτέ του νότου. Έτσι μετά τα γνωστά PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain), ανακάλυψαν και το GIPSY (Greece, Ireland, Portugal, Spain, ItalY) club*!! (εδώ).

  2. Τώρα, έχουμε δυνατότητα επιλογής. Τι θέλουμε να είμαστε; Τα «γουρούνια» ή οι «γύφτοι» της Ευρώπης; (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Γράφεται σαφώς συνηθέστερα με τα τρία πρώτα γράμματα κεφαλαία αφού προέρχεται απ' τα γνωστά Μ.Μ.Ε. (μουμουέ: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή κατά άλλους –επαναλαμβάνοντας τον Khan και συμπληρώνοντας– Μέσα Μαζικού Εκβιασμού / Εκμαυλισμού / Εκφυλισμού / Ελέγχου / Εξευτελισμού / Εξονειδισμού / Επηρεασμού / Εφησυχασμού ή Μέσα Μαζικής Εθελοτυφλίας / Εξαγρίωσης / Εξαθλίωσης / Εξαπάτησης (η πλέον χρησιμοποιούμενη βαριάντα) / Εξαχρείωσης / Εξημέρωσης / Εξιλέωσης / Εξόντωσης / Εξουθένωσης / Επιτήρησης / Ευθυγράμμισης).

Διαβάζεται μουμουές ή (σπανιότερα) μιμιές με πληθυντικό μουμουέδες ή μιμιέδες αντίστοιχα.

Αναφέρεται απαξιωτικότατα στο γνωστό, πασίγνωστο διαπλεκόμενο και παρατρεχάμενο της Εξουσίας ον, που παπαγαλίζει με υφάκι την εκάστοτε γραμμή που παίρνει, μεγεθύνει το ασήμαντο, αγνοώντας, κάνοντας γαργάρα ή συκοφαντώντας το σημαντικό, λιβανίζει φελλούς, κωλογλείφει τενεκέδες ξεγάνωτους, κανιβαλίζει τον πόνο, τρέφεται με αίμα και σπέρμα, λαϊκίζει ξεφωνίζοντας, αγωνιζόμενο μόνο για τις εντυπώσεις.

Χρωματισμένος, εξασκείται στο πέταγμα λάσπης, είναι τρομολάγνος, εκφράζεται δημοσίως με κλισέ και για πετ φροντίζει κοριούς. Ξέρει περισσότερα απ' όσα λέει και μένει μαλάκας όταν μαθαίνει όσα έπρεπε να ξέρει.

Ακόμη όμως και το σχόλιο του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα για «το πάρτυ στην πλατεία... που διοργανώνεται κάθε βράδυ με επιτυχία» ήταν αρκετό για να ξεσηκωθούν οι «διαδικτυακοί» αγανακτισμένοι, κάνοντας λόγο για «τηλε-καννίβαλους» και «τελειωμένους ΜΜΕδες».

(Απ' το δίχτυ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Βλ. και αφιμί.

Προφέρεται φιπι-ά, όχι φιπχιά.

Μερικοί τον λένε Φουπουά.

  1. Κι εκεί που ο κυρ-Φάνης προσπαθεί να το χωνέψει, τον αρχίζει ο κυρ-Τάσος στο πρέσινγκ: «Άμα βέβαια θες και τιμολόγιο, πάει 354 με το φιπιά».

  2. Και φυσικά έκοψαν αποδείξεις για όλα, ασφάλισαν τους υπαλλήλους στο ΙΚΑ και θα πληρώσουν και το Φιπιά. Συγχαρητήρια.

  3. Και μετά περιμένετε εμάς τους εμποράκους ν' αποδώσουμε τον ΦουΠουΑ; Τρελλός παπάς σας βάφτισε; χα!

όλα από το νέτι

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αριθμός Φορολογικού Μητρώου. Κατά το καψιμί.

Κάποιοι θέλουν να το λένε άλφαφιμί.

Βλ. και φιπιά.

  1. Γιατί ενώ στον υπόλοιπο κόσμο γίνονται μεταγραφές παικτών, άντε και προπονητών (όπως στην περίπτωση του Βίλας Μπόας από την Πόρτο στην Τσέλσι), στην Ελλάδα γίνονται μεταγραφές παραγόντων, ομάδων ολόκληρων, μέχρι και φορολογικών μητρώων (αφιμί)!

  2. Question is, can I apply for a VPA number at the local tax office here or will an AFIMI do for my invoices;

  3. Κάθε Α κάθε ΑΦιΜί μπατίρη
    κάθε Α- κάθε ΑΦιΜί μαγκούφη
    θα τ’ αρμέ- θα τ’ αρμέγει με κασμίρι
    πάντοτε πάντοτε τ’ αλογοσκούφι

  4. η ταμείας στο πλαίσιο πρέπει να της πω 4 φορές το αφιμί μου για να το πετύχει...

όλα από το νέτι

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λούμπεν μεγαλοαστική τάξη.

Νεολογισμός που εισήγαγε η 17 Νοέμβρη το 1986 (αν δεν απατώμαι), στη σεντονιάδα που απέστειλε στον τύπο μετά τη δολοφονία του Προέδρου του Δ.Σ. της Χαλυβουργικής Δημήτρη Αγγελόπουλου. Σύμφωνα με τους νονούς του αρκτικολέξου (εδώ):

Αυτή τη τάξη των μεγάλων καπιταλιστών, που απέτυχαν σαν άτομα επιχειρηματίες αφού οι επιχειρήσεις τους χρεωκόπησαν κι είναι υπερχρεωμένες. Απέτυχαν σαν σύνολο, σαν καπιταλιστική-τάξη ν' αναπτύξουν αυτοδύναμα, ισόρροπα με μια σχετική αυτονομία τη χώρα. Που υπερπλούτισαν με απάτες και κομπίνες, κλέβοντας και λεηλατώντας τη χώρα και τους εργαζόμενους, και έβγαλαν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό. Που είδαν τη χώρα σαν απλή αποικία με ευκαιρίες για εύκολο, γρήγορο, παρασιτικό πλουτισμό τους, σε βάρος των συμφερόντων της δένοντας τη τύχη τους με το ξένο κεφαλαίο και υποτάσσοντας τα συμφέροντα τους στα δικά του ονομάζουμε λούμπεν μεγαλοαστική τάξη (λματ) και τον αντίστοιχο κοινωνικό σχηματισμό στον οποίο άρχει, καπιταλισμό μπανανίας. Η κύρια μορφή της δραστηριότητας αυτής της τάξης είναι ο πλουτισμός κι η καπιταλιστική εκμετάλλευση με παραβίαση του αστικού νόμου, δηλ. απάτες σε συνεργασία και υπό το ξένο κεφάλαιο σε βάρος της χώρας. Σε αντίθεση με την καπιταλιστική τάξη των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών, όπου η κύρια μορφή της δραστηριότητας της είναι η κλασσική καπιταλιστική εκμετάλλευση κι αυτοδύναμη συσσώρευση μέσα στη χώρα, χωρίς να καταφεύγει, παρά μόνο δευτερευόντως και σαν εξαίρεση, σε κραυγαλέες παραβιάσεις του νόμου, σε απάτες».

Τώρα βέβαια, μετά την ENRON, τη LEHMAN BROTHERS, τα σκάνδαλα με τη Hulliburton και τους ιδιωτικούς στρατούς του Ιράκ, τα παραπάνω φαντάζουν μάλλον ως αφελής αγιογράφηση του αχαλίνωτα παραβατικού καπιταλισμού των «ανεπτυγμένων δυτικών χωρών». (Μήπως τελικά ρε παιδιά πάλι στην πρωτοπορία ήταν η Ελλαδίτσα;)

Η διαπίστωση περί ξενόδουλης μεταπρατικής αστικής τάξης της λοβιτούρας και της απάτης, όσον αφορά την εντόπια αστική τάξη, ήταν (και παραμένει) λίγο πολύ κοινή σε όλες τις αναλύσεις της αριστεράς.

Ωστόσο η πατρότητα του όρου και του αρκτικολέξου από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη (φτου κακά! τουτέστιν αποπτύω την μασχάλην μου) απέτρεψε τη διάδοση της χρήσης του. Απ' όσα έχω διαβάσει μόνον ο Ραφαηλίδης την υιοθέτησε.

Οπότε και το αρκτικόλεξο μεσουρανούσε στο σχετικό προφορικό λόγο όσο το κρατούσαν στην επικαιρότητα οι συνοδευτικές των φόνων προκηρύξεις (και είναι κοινώς παραδεκτό ότι η 17 Νοέμβρη υπήρξε, και κατά κάποιο τρόπο παραμένει, ένας πολυσυζητημένος παράγοντας του πολιτικού σκηνικού της χώρας). Η άντεργκράουντ προέλευσή της και η σταδιοδρομία της στον προφορικό αποκλειστικά λόγο νομίζω ότι δίνουν στη λματ το διαβατήριο για τη σλανγκ.

Ντισκλέιμερ: Εισάγω το λήμμα για καθαρά γλωσσολογικούς και ιστορικούς λόγους, ο παραπάνω παρατιθέμενος συντάκτης εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τις δικές του απόψεις στην προκήρυξή του, τις οποίες δεν υιοθετεί ο λημματοδότης, και δηλώνω εν γνώσει των συνεπειών του νόμου: Δεν είμαι η Άννα η Ξανθιά!

(Οι τσαρλατάνοι οικονομολόγοι δημοσιογράφοι) μιλάνε συνέχεια για συντεχνίες εργαζομένων και πουζαντισμούς, ενώ δε λένε λέξη για την υπαριθμόν ένα συντεχνία της χώρας, τη λματ.
... ο μεγαλοκαπιταλιστής και άνθρωπος της λματ Παναγόπουλος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας...
Τέλος ευθυγραμμίζεται με τους άλλους φορείς της λματ που μόλις μυρίστικαν τα χρήματα των ΜΟΠ έπεσαν σαν τα κοράκια να τα τσεπώσουν.
Το κράτος σήμερα δεν μπορεί να βάλει φρένο στη ληστρική δραστηριότητα και τις απάτες της λματ, δεν μπορεί να τη δαμάσει...
Όλα από εδώ.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (αγγλιά από το Media of mass communication) ή απλώς μουμουέ δίνουν αφορμή για πολλές μπανεύκολες τροπές τους όπως Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης ή Μέσα Μαζικής ΕξαγρίωσηςΕναγρίωσης). Επίσης Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης, εφόσον θεωρηθεί ότι λειτουργούν κατευναστικά για να χειραγωγήσουν τους πολίτες σε συμβιβασμό και αποδοχή του καθεστώτος.

Το lexilogia.gr δίνει μια ακόμη μεγαλύτερη λίστα, όπου περιλαμβάνονται και τα εξής: Μέσα Μαζικής Εξαθλίωσης, Μέσα Μαζικής Εξαχρείωσης, Μέσα Μαζικής Εκμετάλλευσης, Μέσα Μαζικού Εκμαυλισμού, Μέσα Μαζικού Εξευτελισμού, Μέσα Μαζικής Εθελοτυφλίας, Μέσα Μαζικού Εκβιασμού, Μέσα Μαζικού Εκφυλισμού, Μέσα Μαζικού Εξονειδισμού, Μέσα Μαζικού Εφησυχασμού, Μέσα Μαζικής Εξουθένωσης, Μέσα Μαζικού Επηρεασμού. Επίσης, αν διαλέξουμε να φύγουμε από το αρκτικόλεξο Μ.Μ.Ε. τρέπονται σε Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης, Μέσα Μαζικής Αποχαύνωσης, Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης κ.ά. Με αυτές τις μπανεύκολες τροπές ο γούγλης είναι εξαιρετικά κιμπάρης και δίνει εκατοντάδες χιλιάδες χτυπήματα.

  1. Τούρκοι πράκτορες κατευθύνουν τα ελλαδικά “Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης”; (Εδώ).

  2. ολα τα αλλα ΜΜΕ (μεσα μαζικης εξαγριωσης) και υστεριας,προβαλουν την λαμογιά, την αμαθεια, την αγνοια, την ημιμαθεια, τον πανικο, τον φοβο για να χαλιναγωγησουνε τις μαζες και φυσικα να τα κονομησουνε. Και οι περιφημοι Σταρ των ειδησεων: ξερολες, ειδικοι, με εμπεριστατωμενες αποψεις και υφος χιλιων καρδιναλιων. Βρε ουστ κοπροσκυλα. Θα φτυσω στους ταφους σας, ελεγε σε'να του βιβλιο ο Μπορις Βιαν (δεν το τελειωσα γιατι με αγχωσε).
    Βρε ουστ λαμογια, παρτε τα να μην σας τα χρωσταω,ααααααααααααα το χαρηκα!!! (Εδώ).

  3. Επιστρατεύτηκαν ψυχολόγοι και άλλοι επίδοξοι αναδιφούντες την ανθρώπινη ψυχή για να βρούνε τι ακριβώς όπλισε το χέρι του δολοφόνου. Πουλάει, βλέπετε, σφόδρα το ζήτημα στα Μέσα Μαζικής Εξαχρείωσης. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Συντομογραφία της αγγλικής φράσης good game (= καλό παιχνίδι).

  1. Μια ευγενική παρατήρηση που εκφέρεται μετά το τέλος ενός γύρου / αγώνα ή μετά το τέλος ενός παιχνιδιού (διαδικτυακού, όπου μετέχουν συνήθως πολλοί παίκτες, multiplayer game), για να δείξει ότι ένας αγώνας ήταν δίκαιος και ευχάριστος.

α) Συνήθως εκφέρεται συλλογικά από όλους τους συμμετέχοντες του παιχνιδιού, ως επίδειξη καλής αθλητικής συμπεριφοράς.

β) Μερικές φορές μπορεί να έχει και ειρωνικό, περιπαικτικό ή προσβλητικό (υπο)νόημα.

  1. Ως συγκαταβατικό σχόλιο, συχνά εκφερόμενο από κάποιον που δε γνωρίζει την παραπάνω (1.) σημασία, και απλώς επαναλαμβάνει αυτό που οι άλλοι έχουν πει.

  2. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται ως συνώνυμο της φράσης: «μια χαρά».

Στην Αγγλική αποτελεί το αντίθετο του BG (bad game).

  1. Η Κόκκινη όμαδα κέρδισε, 50 - 47
    Κόκκινη ομάδα: GG
    Μπλε ομάδα: GG

  2. Στο τέλος ενός γύρου (λ.χ. στο διαδικτυακό παιχνίδι Dota):
    [Volmarias] gg
    [JikYo] gg
    [Tripitos] gg
    [Trelo
    Kokori] gg
    [Tardias] gg

  3. Η Μπλε όμαδα κέρδισε, 60 - 5
    Μπλε ομάδα: GG, κόκκινη ομάδα!
    Κόκκινη ομάδα: Άντε γαμήσου!

  4. Α: Πώς είσαι; Β: GG.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αρκτικόλεξο για το Αλήτες Ρουφιάνοι Δημοσιογράφοι.

Χρησιμοποιείται ώστε και να εκφραστεί η αγανάκτηση προς τους δημοσιοκάφρους και να μην επιβαρυνθεί ο λόγος με μια κατευθείαν βρισιά ή με ένα μακρυνάρι. Το χρησιμοποιούν πολύ οπαδοί αθλητικών ομάδων κατά αθλητικών δημοσιογράφων.

Πάσα: Vardar.

  1. Αυτοί είναι οι ΑΡΔ...
    Ποιοί είναι επιτέλους αυτοί οι ΑΡΔ;
    Όλοι τους ξέρουν. «Ζουν ανάμεσα μας», που λένε. Είναι αυτοί που ισχυρίζονται οτι «επιτελούν λειτούργημα» και πως «μοναδικός σκοπός τους είναι η καταγραφή γεγονότων και η παρουσίαση τους στον κόσμο όπως ακριβώς είναι, με στόχο την ενημέρωση και μόνο την ενημέρωση». [...] Κύριος στόχος ενός ΑΡΔ, όμως, είναι η παραπληροφόρηση, η δημιουργία εντυπώσεων, η διασπορά ψευδών ειδήσεων προκειμένου να πουληθεί κανένα φύλλο και να έρθει καμμιά χορηγία.

Είναι εύκολο πάντως να εντοπίσεις τους ΑΡΔ :
- Είναι αυτοί που κουνάνε με συγκατάβαση το κεφάλι όταν βγαίνουν στα ραδιόφωνα οι δήθεν Ολυμπιακοί, κρυμμένοι πίσω από ψευδώνυμα «ο Γιάννης απ'το Χολαργό», «ο Δημήτρης απ'τα Λιόσια» και «ο Κώστας απ'τα Σούρμενα» και λένε «ντρέπομαι που είμαι Ολυμπιακός» (σκατά στα μούτρα τους, λέμε εμείς, όποιος ντρέπεται να γίνει βάζελος).
- Είναι αυτοί που όταν στον Παναθηναϊκό χρίζεται αρχηγός ο 18χρονος Νίνης το θεωρούν «σημάδι υγιούς ανταγωνισμού» και «ευφυή απόφαση», ενώ όταν στον Ολυμπιακό έβγαζαν τον 18χρονο Καστίγιο ήταν «χουνέρι των παικτών στον προπονητή» και «διακωμώδηση της διαδικασίας εκλογής αρχηγού». (Και άλλα κριτήρια αναγνώρισης Α.Ρ.Δ. εδώ).

  1. Τι είναι οι ΑΡΔ;
    - Είναι αυτοί οι οποίοι όποτε απεργούν οι ναυτεργάτες μιλούν για την “ταλαιπωρία” των επιβατών και τη χασούρα των εφοπλιστών από την πραγματοποίηση της απεργίας. Την ίδια ώρα “θάβουν” τα αιτήματα των ναυτεργατικών σωματείων και οι εκπρόσωποί τους δεν καλούνται για να καταθέσουν τη δική τους άποψη. [...] Ας κρατήσουν λίγο τα προσχήματα. Αλλά εδώ που τα λέμε…είναι πολλά τα λεφτά ΑΡΔ!!! Σωστά; (Κι άλλα κριτήρια αναγνώρισης Α.Ρ.Δ. εδώ).

  2. Oι Κολωνακιώτες εκατομμυριούχοι ΑΡΔ που μας επιβάλουν το paidi της Μάργκαρετ. (Εδώ).

  3. ΧΡΕΟΚΩΠΙΑ = ΨΕΜΜΑ ! Ούτε ΕΝΑΣ ΑΡΔ ;;; (Εδώ).

Βλέπε και Μ.Γ.Δ..

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το αρκτικόλεξο Όφα (= Όπου Φυσάει ο Άνεμος) δεν αντιστοιχεί μόνο σε ένα οιονεί πολιτικό κόμμα των ανερμάτιστων και οπορτουνιστών. Οι χρήσεις του είναι ευρύτερες.

Όφα είναι γενικώς ένας τύπος γιούχου, σε φάση τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, ομνύων στο σεπτό δόγμα του ο,τινανισμού. Περαιτέρω συμβολή στη φαινομενολογία του όφα: αναποφάσιστος, μονίμως με αίσθηση ανικανοποίησης, ευμετάβλητος, αναξιόπιστος, ασταθής, επιπόλαιος, ασόβαρος, χειραγωγήσιμος, κλπ.

Προτιμάται ιδιαιτέρως ως χαρακτηρισμός ατόμων θηλυκού γένους, προδιαθέτει εν προκειμένω η κατάληξη -α. Το όφα ως το θηλυκό του επιθέτου οφ: άκυρος, άμπαλος, άσχετος, αουτσάιντερ (αλλά όχι underdog, όρος με λεπτές, λεπτότατες νοηματικές αποχρώσεις), κλπ.

- H γκόμενα είναι όφα, τι πας να μπλέξεις;

Επειδή ως γνωστόν ενός κακού μύρια έπονται - και επειδή η σλανγκ ενίοτε αγαπά τις βάναυσες γενικεύσεις - μια γκόμενα όφα είναι, συνήθως αλλά όχι πάντα, και μπάζο, πλην των άλλων ελαττωμάτων της.

(σ.ς.: εν γνώσει και προς συμπλήρωση του ορισμού του Πονηρόσκυλου)

- Εγώ ρε αγόρι σε θυμάμαι μια ζωή με τίμια γκομενάκια, τι είν' αυτή η όφα που τραβιέσαι τώρα;

(από Khan, 31/08/11)

βλ. και όπου φυσάει

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αρκτικόλεξο εκ των:
Δεν Καβλώνω,
Ναι,
Υποφέρω!

Χαρακτηρισμός (μονίμου) κατάστασης θήλεως, το οποίο καλύπτει το δράμα του ενδυόμενο με είδη της ετικέτας με το ψευδώνυμο donna karan new york.

Η φέρουσα DKNY είναι συνήθως μανιοκαταθλιπτική, ανέραστος και ενίοτε προβληματοστραφής.

Τα εύσημα στην Δ.Β, καλή της ώρα όπου και να 'ναι.

Δε χρειάζεται. Όλοι ξέρουμε από μια.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified