Κατά το σαράντα χρόνια τούρκικα.

Ρετρό, εξαφανισμένη πλέον έκφραση που σήμαινε μεγάλο χρονικό διάστημα, αδικαιολόγητη καθυστέρηση, υπέρ το δέον χρονοτριβή. Κάποιοι περιμένουν ακόμα το ξανθό γένος να μας σώσει.

Για μιά πιθανή ερμηνεία της φράσης βλέπε το α' παράδειγμα. Ο γούγλης δεν έδωσε τίποτα, αλλά δεν είχα στη διάθεσή μου και ρούσικες ώρες να ψαχουλεύω τα ιντερνέτια. Οπότε βρήκα απ' αλλού.

-Του Αβράμ και του Ισάκ τα καλά έχει εκείνη η Άγια Ρωσία, έμαθε η Άννα να λέει απ' τη γιαγιά της, και τον Παράδεισο τον φανταζόταν στη Ρωσία, όπου όλα ήταν μεγάλα και πλουσιοπάροχα και ατέλειωτα, ακόμα και οι ώρες. "Ρούσικες ώρες έκανες ως που να με το φέρεις", έλεγε η Λωξάντρα στο μπακαλάκι όταν αργούσε.

Μ. Ιορδανίδου, Διακοπές στον Καύκασο, εκδ. Εστία.

Η ώρα έξι το απόγευμα (17 του Αυγούστου) θα γινόταν η έναρξη. [...] Η σάλα είναι φίσκα όπως είπα. Κι όμως ακόμα έρχεται κόσμος πολύς. Βουητό χαρούμενο, φως θαμπωτικό παντού. Είναι η ώρα 7 κι ακόμη δεν άρχισε το συνέδριο. Ρούσικη ώρα!

Κ. Βάρναλης, Τι είδα εις την Ρωσσίαν των Σοβιέτ, εκδ. Αρχείο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση που μάλλον πρόκειται για συντομία του «σε μας τα λες αυτά;»

Εκφράζει την έννοια του «μας δουλεύεις; Για ποιον με πέρασες;», τόσο για να δείξει ότι ο ομιλητής είναι ανώτερος του ακροατή, όσο και για να δείξει ότι ο ομιλητής δεν είναι τόσο άχρηστος όσο νομίζει ο ακροατής.

Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να αντικατασταθεί με το μπρίκια κολλάμε;

  1. - Ρε αλήθεια σου λέω, δε μαρτύρησα εγώ της Πόπης ότι βγήκες με τη Λίνα χτες!
    - Σε ποιον τα πουλάς αυτά ρε; Σε τα μας; Αφού η ίδια η Πόπη μου είπε ότι της το μαρτύρησες!!

  2. - Πω ρε αρχηγέ, πότε πρόλαβες και το χτύπησες το γκομενάκι; Χτες που έφυγα από το μπαρ μόλις την είχες πιάσει στο μιλητό.
    - Έλα ρε, σε τα μας; Αφού ξέρεις ότι είμαι άπιαστος σ' αυτά!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified