Ο χάκερ, κατά το μπυρόνι και άλλα σλανγκοειδή. Επίσης, ο χάκερ και ο ψυχάκερ. Αλλά και ο σύγχρονος Ρομπέν των Δασών του Διαδικτύου.
- Μα την Παναγία, είσαι μεγάλο χακερόνι!
Ο χάκερ, κατά το μπυρόνι και άλλα σλανγκοειδή. Επίσης, ο χάκερ και ο ψυχάκερ. Αλλά και ο σύγχρονος Ρομπέν των Δασών του Διαδικτύου.
- Μα την Παναγία, είσαι μεγάλο χακερόνι!
Got a better definition? Add it!
Published
Last modified
Παρατηρούμε πολλές φορές, πως ένας κλασσικός πολυλογάς άρτι αφιχθέντας από το Μπλαμπλαντές, ένας φασαριόζος, ένας τύπος που κάνει έντονη την παρουσία του από όπου περνάει, ένας τύπος που κάνει τον κόσμο μαλλιά κουβάρια, να πέφτει σε φάσεις ηρεμίας και αδράνειας, χωρίς να υπάρχει κάποια εξήγηση.
Tο πράγμα μας φαίνεται ασυνήθιστο. Στο μακρόκοσμό μας μπορούμε να αναφωνήσουμε: «Τι γίνεται; Kανένας φούρνος γκρέμισε;» Στο σλανγκικό μικρόκοσμο θα μπορούσαμε αντίστοιχα να πούμε: «Τι γίνεται; Έγραψε οθονιά ο κάβουρας;» Ασυνήθιστα πράγματα. (Τριγκάρω τον καβουρα;)
Με δυο λόγια: Εκπλησσόμαστε. Κάτι δεν πάει καλά λέμε. Ανησυχούμε κιόλας. Όχι μόνο για αυτόν αλλά και για την αίσθηση της ανατροπής της αντίληψης που έχουμε για τη λογική των πραγμάτων. Λέμε τώρα!
Και, θες από ενδιαφέρον, θες από ανάγκη για να κουτσομπολέψουμεκαι λίγο, βρε αδελφέ, ρωτάμε κάποιον απ' τον περίγυρό του, για να μας φωτίσει σχετικά. Αλλά... ω του σεναρίου... ούτε αυτός δεν ξέρει. Ωστόσο όμως μας απαντά με χαμόγελο, λέγοντάς μας πως ο τυπάς, φορτίζει.
Τι θέλει να πει ο εθνικός ποιητής;
Απλά. Λέει πως ο τύπος βρίσκεται σε φάση φόρτισης. Αποθηκεύει δηλαδή ενέργεια (λες κι είναι κινητούμπα, λάπιτόπι, κλπ) για να τη χρησιμοποιήσει αργότερα. Άρα, σου λέει, μην ανησυχείς. Επιστρέφει Δημήτριος για να κάνει το.... λεκτικό τσουνάμι κι όλα τα άλλα που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο.
- Τι γίνεται ρε; Ο Κώστας έπεσε σε αγρανάπαυση;
- Γιατί το λες;
- Μια ζωή μας γανώνει το μυαλό στο μπίρι μπίρι και τώρα αυτό το ντούρασελ πολυλογίας και ξερολισμού λουφάζει στη γωνιά του. Τι παίζει; Νηστεύει λόγια;
- Φορτίζει, φίλε μου. Φορτίζει. Ένα σου λέω μόνο. Υπομονή. Τα χειρότερα έρχονται... χε χε χε.
Got a better definition? Add it!
Στις ενδελεχέστατες κατά τα λοιπά αναλύσεις τους των ρημάτων καίω και ψήνω, οι λημματοδότριες σλανγκομούνες παρέλειψαν να αναφέρουν μια ακόμα μεταφορική εφαρμογή, η οποία παρατίθεται παρακάτω χάριν σλανγκαρχιδισμού:
Καίω ή ψήνω σημαίνει και πραγματοποιώ εγγραφή σε CD ή DVD.
Εκ της αγγλικής εκφράσεως «το burn a CD οr DVD»
- Πώς «καίω» βιντεάκια σε Video DVD format;
- Ξέρω ότι γίνεται με το Adobe Premiere Pro, για απλό κάψιμο και για περισσότερες επιλογές σε συνδυασμό με το Adobe Encore DVD
(από εδώ)
- Ταγάρι: Πάμε απόψε στην λέσχη; Έχει μεταμεσονύκτια προβολή τα «Χαμένα Τσόκαρα της Γιόντι Φρόκαου»;
- Kαβουρογαμόσαυρος: Τσσς! Ήδη κατέβασα το torrent και το έψησα σε δωδ! Φάε λάδι κι έλα βράδυ...
Got a better definition? Add it!
Το λέμε για ένα μηχάνημα που αρχίζει να λειτουργεί και πρέπει να περάσει ένα αρχικό διάστημα, ώστε τα διάφορα μέρη του τρόπον τινά να «συνηθίσουν» να λειτουργούν μαζί, να «συναρμολογηθούν».
Ας πούμε, το λέμε για ένα αυτοκίνητο, που γράφει τα πρώτα χιλιόμετρα. Τότε δεν ευχαριστιόμαστε τόσο την οδήγηση, όσο κάνουμε τον σταυρό μας να μην παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.
Έτσι, η φράση σλανγκίζεται για τις πρώτες σεξουαλικές συνευρέσεις ενός ζευγαριού, όπου δεν ευχαριστιέσαι το σεξ καθ' εαυτό, όσο κοιτάς πώς θα «τα βρεις» με τον άλλο, πώς θα αποκτήσεις σεξουαλική οικειότητα, πώς θα κατανοήσεις τα σεξουαλικά χούγια, επιθυμίες και ανάγκες του άλλου, κι αυτός τις δικές σου. Η ευχαρίστηση έρχεται μετά από αυτήν την πρώτη περίοδο ρονταρίσματος.
Δεν γενικεύω ασφαλώς, άμα σου κάτσει το Λίλιαν δεν θα κάτσεις να ροντάρεις...
- Πώς πάτε με την Αφροξυλάνθη ρε Χάρη; Εννοώ στο φίκι-φίκι ιφ γιου νόου γουάτ άι μην...
- Ε, τώρα ακόμα ροντάρουμε, γράφουμε τα πρώτα χιλιόμετρα, αλλά ευελπιστώ ότι σιγά σιγά θα εξελιχθεί σε ένα πρώτης τάξεως θήλυ νέας κοπής και θα βγάλουμε τρελά γούστα.
Got a better definition? Add it!
Published
Last modified
Ο μπάτσος που ελέγχει και τις συναλλαγές μας στο Ίντερνετ για να βγάλει άκρη και να συλλάβει. Ή η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Από φόρουμ:
Όλα τα είχαμε ο κυβερνόμπατσος που θα μας φακελώσει μας έλειπε ... Eυκολος χαρακτηρισμος το κυβερνομπατσος, σημερα ομως ειμαστε στην ΕΟΚ και το φακελωμα πάει σύννεφο...
Αλλού στο Ιντερνέτι:
Αυτη η διωξη η ηλεκτρονική δηλαδή τι θα κάνει απλα θα το κλείσει κ θα λέει error μετά ή θα μου πετάει popup «εδω κυβερνόμπατσος,over.;;
Ποντίκι:
Ο υπουργός έσπευσε να νομοθετήσει και σύντομα οι πάροχ
Got a better definition? Add it!
Published
Διεθνής λέξη του διαδικτύου, από το αγγλικό ρήμα stalk (= καταδιώκω/παρακολουθώ αθέατος, παραφυλάω).
Stalker λοιπόν είναι ο ψυχάκιας του ίντερνετ. Μέλος διαδικτυακών κοινοτήτων διαφόρων ειδών (π.χ. forum, chatroom, blog, Facebook, MSN κτλ.) και κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία του μέσου, ελέγχει με αρρωστημένη απόλαυση τις κινήσεις των άλλων χρηστών στο ίντερνετ (π.χ. αν και πότε βρίσκονται online κάπου, αν και τι ποστάρουν κτλ).
Από εκεί και πέρα μπορεί:
•να γίνεται πόνος σε κάποιον, ζαλίζοντάς του τ'αρχίδια κάθε φορά που τον πετυχαίνει online.
• Να συλλέγει πληροφορίες για την πραγματική ζωή (δηλ. τη ζωή εκτός ίντερνετ) κάποιου χρήστη και να τις χρησιμοποιεί για να τον απειλήσει.
• Να παρενοχλεί σεξουαλικά κάποιον/-α, δρώντας σαν cyber δράκος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης είναι να στέλνει στο θύμα την τσαπού του μέσω e-mail.
• Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές πιθανότητες και υποπεριπτώσεις γιατί, ως γνωστόν, όλοι οι ψυχάκηδες στο ίντερνετ έχουμε μαζευτεί!
Κύριο χαρακτηριστικό του stalker πάντως είναι η ψυχολογική βία/τρομοκρατία που ασκεί στους άλλους χρήστες.
(Από συζήτηση κομπιουτεράδων/ιντερνετάκηδων)
- Θυμάσαι εκείνον τον albanty78;
- Στο φόρουμ για τα γλυκά του κουταλιού δεν ήταν αυτός;
- Ναι, σωστά! Ο τύπος ήταν τρελός stalker, καθόταν όλη μέρα στο PC και κοίταζε τι κάνει ο καθένας μας εκεί μέσα!
- Ναι, με είχε ζαλίσει κι εμένα... Ευτυχώς με το μπαν γλυτώσαμε!
Got a better definition? Add it!
Published
Last modified
Είναι όλα αυτά τα e-mail που έρχονται απρόσκλητα και από άγνωστο αποστολέα κουβαλώντας διαφημίσεις, παραπλανητικές πληροφορίες που σκοπό έχουν να πείσουν τα κορόιδα-παραλήπτες να κάνουν κάτι για το οποίο ύστερα θα τραβάνε τα βυζιά τους (π.χ. να στείλουν τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας), ή ακόμα και ιούς.
Ως σπαμ βέβαια θα μπορούσαμε να ορίσουμε και όλα αυτά τα e-mail που μας κάνουν forward μαζικά διάφοροι γνωστοί επειδή βαριούνται στο γραφείο. Εμείς βέβαια τα διαγράφουμε κατευθείαν, διαβάζουμε όμως και κανένα μια στις τόσες μήπως και μας ρωτήσουν αν τα λαμβάνουμε...
Η λέξη spam είναι διεθνής στην διαδικτυακή αργκό και προέρχεται από ένα παλιό σκετς των Monty Python στη θρυλική σειρά Monty Python's Flying Circus (βλ. βίντεο).
(άσχετη χαζογκόμενα κάνει τα παράπονά της σε κάποιον που κάνει υπομονή μπας και πηδήξει)
- Άσε, μου κόλλησε ιό το κομπιούτερ! Δεν ξαναβάζω πειρατικά Windows!
- (Τι μαλακίες ακούω!) Μήπως άνοιξες κανένα spam και κόλλησες τον ιό;
- Όχι, τα Windows φταίνε σου λέω!
- Υπάρχει μια εφαρμογή για αυτές τις περιπτώσεις...
- Ναι; Ωραία!
- Πάμε σπίτι σου να σου την περάσω;
(Από την Ελευθεροτυπία)
Ο ιός «ζόμπι» που έχει εισβάλει κρυφά στον υπολογιστή σας δεν είναι ανθρωποφάγος. Βρίσκεται ήδη μέσα στην ηλεκτρονική διεύθυνσή σας (e-mail) και με όλη του την άνεση στέλνει ανέξοδα χιλιάδες διαφημιστικά σκουπίδια, γνωστά και ως σπαμ (spam).
(Από συνάντηση μελών του slang.gr σε καφετέρια. Έρχεται Πακιστανός να πουλήσει διάφορα παντελώς άχρηστα πράγματα.)
(Πακιστανός) Θέλει αγοράσει;
(dik) Όχι άλλο spam!!
Βλέπε και σπαμαρχίδας.
Got a better definition? Add it!
Published
Last modified
Στο ίντερνετ χρησιμοποιείται όταν ο λογαριασμός κάποιου σε κάποια διαδικτυακή κοινότητα (π.χ. site ή forum) ή σε πρόγραμμα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Myspace) απενεργοποιείται (για κάποιο διάστημα ή μόνιμα) από τον υπεύθυνο administrator.
Ενεργητικός τύπος: ρίχνω/ κάνω ban
Παθητικός τύπος: τρώω ban
To ban γίνεται συνήθως για τρεις λόγους: για spamming, για trolling ή για stalking. Δηλαδή το ban το τρώει κάποιος που ποστάρει διαφημίσεις, γαμάει την συζήτηση ή ασκεί ψηφιακή τρομοκρατία ή σεξουαλική παρενόχληση σε άλλους χρήστες.
Αν και το ban είναι ανακούφιση για τους υπόλοιπους χρήστες όταν ρίχνεται σωστά, είναι μέγιστη πίκρα για κάποιον όταν το τρώει κατά λάθος ή από παρεξήγηση.
Στην πραγματική ζωή η έκφραση τρώω/ρίχνω ban μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανάλογες περιστάσεις (βλ. παράδειγμα 5).
«για να μην κουράζω και να μην κολάνε από τα μέλια και τις ρομαντζάδες οι χρήστες του φόρουμ αυτού...
κάνω ban τον εαυτό μου και δεν πρόκειτε να ξαναμιλήσω στο φόρουμ αυτό.
γιατί ρε μοντς κάνετε μπαν τους χρήστες που δεν πρέπει ;»
(από εδώ)
«ο καθενας λεει τον πονο του...ποιος αλλος θα μας καταλαβει;θα πας στην γκομενα κ θα πεις εφαγα μπαν κ επαθα το ενα κ το αλλο;θα σε κοιταει σαν να της λες οτι ηρθαν εξωγηινοι...»
(από εδώ)
«Αν θα κάνω λίγα Σπαμ
λες να φάω κανά ΜΠΑΝ;
Κανέναν δε θέλω να κοντράρω
παρά μόνο να σπαμάρω
Κάνω όλα τα τόπικ χάλια
άλλα οι συντονιστές τσακάλια»
«αυτοκράτωρ με φωνάζουν
μπαν τους ρίχνω
και τρομάζουν
όλοι να σπαμάρουν θέλουν
και τα τόπικ καταστρέφουν
μεσ τα τοπικ τριγυρνώ
με τα μπαν καραδωκώ
τσικ..τσικ..τσιιιιιιιιιιικ..........ΜΠΑΝ»
Got a better definition? Add it!
Published
Last modified
Στην κυριολεξία σημαίνει ότι πατάω το μαγικό κουμπάκι του πληκτρολογίου μου και, με μια κίνηση, διαγράφω τον χαρακτήρα, την λέξη, την πρόταση, το κείμενο, το φάιλ, την επαφή, το λινκ, την εγγραφή, την συνδρομή, την επιστολή, τον αποστολέα, την απάντηση, ο,τιδήποτε τέλος πάντων δεν θέλω πια να υπάρχει στο ηλεκτρονικό μου σύστημα και πρέπει να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Εννοείται ότι, αν γίνει κατά λάθος κάτι τέτοιο, πρόκειται -συνήθως- περί μεγάλης καταστροφής. Αλλιώς είναι σκέτη ηδονή η εξυπηρέτηση αυτή που μας προσφέρει η τεχνολογιά.
Κάνω delete όμως και μεταφορικά. Σβήνω από τη ζωή μου ή/και από το μυαλό μου ανθρώπους, σκέψεις, σχέσεις, αναμνήσεις. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για σχήμα λόγου, όχι μόνον γιατί δεν μπορείς με ένα κουμπάκι να τα διαγράψεις όλ' αυτά, αλλά γιατί, απλούστατα, Δεν Μπορείς. Λες ότι το έκανες, αλλά, όπως έχει πει κι ένας σοφός (Γκομπρόβιτς), «ό,τι έχει δει το φως της ημέρας πασχίζει με νύχια και με δόντια να παραμείνει στη ζωή». Άρα το delete, εν τω προκειμένω, δεν είναι παρά ευσεβής πόθος.
(παρεμπίπταμπλυ, αν έχετε όρεξη, ρίξτε μια ματιά στο www.bovary.fr
να δείτε από πόσες διορθώσεις πέρασε το μυθιστόρημα αυτό)
Got a better definition? Add it!
Στη συγκεκριμένη περίπτωση σλανγκίζουμε, την κλασσική έννοια για το εικονοστάσι, που αφορά, την μεγάλου ύψους κατασκευή, που χωρίζει το Άγιο Bήμα, από τον κεντρικό χώρο ενός χριστιανικού ναού, που κοσμείται με πληθώρα λατρευτικών εικόνων.
Μιλάμε για το τέμπλο του ναού δηλαδή. Καλά και άγια αυτά. Εδώ όμως...για τι πράγμα μιλάμε; E, εδώ κάνουμε την ανατροπή...
Ο όρος έχει, είτε χιουμοριστική, είτε απαξιωτική χροιά, και αναφέρεται στην επιφάνεια εργασίας (ντέσκτοπ) του Η/Υ κάποιου, που είναι τιγκα απ' τα εικονίδια (αρχείων, συντομεύσεων, κλπ), ώστε... και καλά, να φέρνει σε εικονοστάσι. Λέμε τώρα..!
Ενα βαρυφορτωμένο ντέσκτοπ συμβάλλει στη μεγαλύτερη κατανάλωση πόρων συστήματος, επιβραδύνει τη λειτουργία του Η/Υ και κάνει δυσκολότερο τον εντοπισμό κάποιου αρχείου εντός της επιφανείας του.
Πολλοί λένε πως, ένα ατακτοποίητο ντέσκτοπ, αντανακλά ανοργανωσιά που εκδηλώνεται από τον κάτοχο του Η/Υ, στο περιβάλλον του (π.χ: περιβάλλον διαμονής, εργασίας, κλπ).
Αυτοί δε, παραφράζοντας τον Αίσωπο λένε: Δείξε μου το ντέσκτοπ του Η/Υ σου, να σου πώ πόσο οργανωμένος και τακτοποιημένος είσαι, γενικότερα. Αν είναι εικονοστάσι...τότε, κλάφτα Χαράλαμπε.
Απαξιωτική χροιά
Προϊστάμενος:
- Σουλούπωσε ρε εσύ λίγο το ντέσκτοπ του υπολογιστή σου. Εικονοστάσι το έκανες. Πώς να μην αργεί μετά το σύστημα σου; Τσαντίζομαι που το βλέπω έτσι....
Απαξιωτική χροιά
Προϊστάμενος:
- Καλά ρε φίλε, αν θελήσεις να βρεις στα γρήγορα ένα αρχείο, σ' όλο αυτό το πέλαγος εικονιδίων που 'έχεις πετάξει στο ντέσκτοπ, του υπολογιστή σου, πως θα το βρεις; Εδώ χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Αίτηση στον ΟΗΕ πρέπει να κάνουμε. Ντέσκτοπ είναι αυτό ή εικονοστάσι;
Χιουμοριστική χροιά
- Πω πω τι εικονοστάσι είναι αυτό ρε εσύ; Μόλις το είδα πήγα να κάνω το σταυρό μου...χα χα χα
Got a better definition? Add it!
Η ετικέτα θα αντικατασταθεί από ετικέτες όπως ίντερνετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τεχνολογία, μηχανές, κλπ.