Selected tags

Η ετικέτα θα αντικατασταθεί από ετικέτες όπως ίντερνετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τεχνολογία, μηχανές, κλπ.

Further tags

Το κοίλο κάτοπτρο που συγκεντρώνει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που έρχονται από ραδιοτηλεοπτικούς δορυφόρους, οι οποίοι κινούνται πάνω από τη γη, και τα ανακλά / κατευθύνει σε μια συσκευή τοποθετημένη πάνω του. Όλο αυτό συνδέεται με την τηλεορασούλα μας και απολαμβάνουμε ξένα κανάλια και το βλέμμα μας ανασαίνει.

Λέγεται έτσι λόγω του σχήματός του. Διατίθεται σε χρώμα γκρι, σιμπιζάκι και καφέ.

Συνεκδοχικά, λέμε πιάτο και την δορυφορική τηλεόραση γενικά.

  1. Στης ακρίβειας τον καιρό έβαλα πιάτο και εγώ...(όλα τα χα αυτό με μάρανε....)

  2. Έβαλα πιάτο πρίν 2 χρόνια: 1.2 μέτρα με 2 lnb για Hotbird, Astra, γύρω στα 140ε τα υλικά & 60ε η εργασία. Τους δύο συγκεκριμένους δορυφόρους πρέπει να τους βάλεις οπωσδήποτε, έχουν πολλά κανάλια και οι δυο μαζί, και το κόστος δεν έχει μεγάλη διαφορά από το να βάλεις τον έναν (ή μικρότερο πιάτο).

(από Khan, 08/11/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κάνω τσίου: τουιτάρω, καταγράφω την άποψή μου μέσω Tweeter.

Από την Λεξιλογία αντιγράφουμε σχετικό γλωσσάρι:

  • Tweeter: τιτιβιστήριο, κανάρα, ορνιθώνας, πτηνοστάσιο,
  • Tweet: τιτίβισμα, τσίου,
  • Nice tweet: κελάηδισμα,
  • Awful tweet: κρα,
  • Retweet: τιτιτίβισμα, τσίου-τσίου,
  • Nice retweet: κεκελάηδισμα,
  • Awful retweet: κρα κρα.

- Ανά το κόσμο θα βρούμε κατομύργια αθρώπους να στέλνουν από το αππ του άι-φον τους τσίουζ («μια στιγμή να πάω τουαλέτα και φεύγω», «έλα, βρήκα ταξί σε 20 είμαι εκεί», «ρε σεις τι ώρα είναι;», «βαριέμαι να κάνω τσίου» και άλλες απίθανα χρήσιμες πληροφορίες).
(εδώ)

- Τι κάνει τσίου-τσίου στα κεραμίδια του Μαξίμου; Ο Ευάγγελος Βενιζέλος που θέλει να γίνει πρωθυπουργός, φυσικά! Στα τσίου-τσίου του αναπληρωτού πρωθυπουργού, δεν έχει δοθεί μέχρις στιγμής διευκρινιστική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου. Αποκλείεται να μην έχει ακούσει τα κελαηδίσματα του Ευάγγελου στο twitter ο gadgetάκιας πρωθυπουργός (;). (εκεί)

- ο καθένας έχει από ένα μινι-ιστολόγιο για να δημοσιεύει sms και τα επανατσιουτάρει ό,τι του αρέσει ή να απαντάει στο τσίου με re-τσίου-στα-μούτρα-σου κουλουπού. (παραπέρα)

Τσίου! (από Vrastaman, 13/11/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μεταφορά στα ελληνικά του αγγλικού tweet με την σημασία γράφω στο Twitter, δηλαδή ό,τι λέμε σε απλά ελληνικά τουιτάρω.

Συνώνυμα είναι εκτός του τουιτάρω και τα κάνω τσίου και κελαηδώ. Το χαρακτηριστικό του τιττυβίζω είναι ότι αποτελεί ακριβή μετάφραση του tweet (πιθανόν και ομόρριζη ή μάλλον παρομοίως ηχοποίητη λέξη) που αφενός μπορεί να είναι καλό για λόγους ακριβείας ή εθνικής κάθαρσης των ξενισμών, ωστόσο προσδίδει μια ποζεριά στον λόγο και για αυτό μπαίνει συχνά μεταξύ κουότ είτε στον γραπτό λόγο είτε στον προφορικό. Είναι λιγότερο συχνό από το τουιτάρω. Επίσης, ως προς το κελαηδώ υφέρπει και μια αξιολογική διαφορά, όπου το κελαηδώ είναι το καλό τουιτάρισμα, ενώ το τιττύβισμα το άχρωμο (βλ. και τρίτο παράδειγμα).

Για να γκατζμανίσω και λίγο (με την καλή έννοια) ο Μπάμπης γράφει ότι το τιττυβίζω είναι πιθανώς ομόρριζο με το σαν(σ)κρητικό tittira, που σημαίνει πέρδικα που με την σειρά της είναι ομόρριζο του πέρδομαι. Τυχαίο;

  1. Οι φίλοι του τουίτερ θα θυμούνται τις πρώτες μέρες απολογητές του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου με χαρά να τιτιβίζουν από το Σύνταγμα. (Εδώ).

  2. Στο Twitter οι χρήστες «τιτιβίζουν» για ό,τι τους φαίνεται ενδιαφέρον. (Εδώ).

  3. Twitter σημαίνει τιττυβίζω.
    Τιττύβισμα είναι ο ήχος που βγάζουν τα μικρά πουλιά και μοιάζει, αλλά δεν είναι κελάιδισμα. Γιατί το κελάιδισμα έχει ένα νόημα –το υπέρτατο ίσως νόημα, την ανεπιτήδευτη και ανερμήνευτη ομορφιά. Καθώς το αηδόνι σχηματίζει τη γλυκιά του μελωδία, είναι αδύνατο να μη σταματήσεις οτιδήποτε κάνεις, για να πεις: «Τι όμορφα!» Το τιττύβισμα είναι ένα μονότονο, επαναλαμβανόμενο πιπιπιπιπιπι, ένας ήχος που υπάρχει, μια πραγματικότητα που υφίσταται, κάτι με το οποίο ζούμε μαζί, αλλά δεν το προσέχουμε, δεν το παρατηρούμε, δεν σταματάμε την εργασία μας για να το απολαύσουμε. Αν το κελάιδισμα έχει ένα νόημα –δίνει ένα νόημα– και για τον τραγουδιστή και για τον ακροατή, το όποιο νόημα του τιττυβίσματος περιορίζεται στον τιττυβιστή και μόνο, γιατί πολύ απλά ακροατής δεν υπάρχει. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Υποτιμητικά ο κουμανταδόρος του chat room, ο αντμινιστρέιτορ που έχει δυνατότητα επιλογής και αποβολής του εισερχόμενου κόσμου και της λογοκρισίας στη συμπεριφορά του κοινού.

Οι σχετικές εξουσίες κάνουν ενίοτε τον άντμιν μισητό πρόσωπο ειδικά αν είσαι αυτός που έφαγε το μπανάκι ή την επίπληξη γιατί σταδγιάλα πήρε ένα παπάκι (σ.ς. το σύμβολο που μπαίνοντας μπροστά από το νικνέιμ στη λίστα ξεχωρίζει τα αφεντικά από τους πληβείους - βλ. μήδι 1) και νομίζει ότι είναι κάποιος, ο κομπλεξικός (περαιτέρω χαρακτηρισμοί στο παράδειγμα 1).

Εννοείται ο όρος συναντάται στα βάθη των τσατικών στοών, κάτω από τον πραγματικό κόσμο, εκεί που έχουν αναπτυχθεί νέες κοινωνίες όπου επικρατεί εγκεφαλική μετάλλαξη.

Εδώ: Η εποχή του (^&%) με τα σαράντα(40) ξύλινα στρατιωτάκια. Ο αποτυχημένος ρουμάρχης σύμφωνα με το κατά (*&%) το ανάγνωσμα, με μόνιμο στόχο να γίνει ρουμάρχης, που ποτέ δεν πέτυχε.«Εσείς μπορείτε ρε μαλάκες να βάλετε τόσα nicks; Εγώ μπορώ(!) άντε γαμηθείτε ρε μουνιά»(LOL), favorite έκφραση του hacker.

Εδώ: «πως κατάντησες έτσι bro μας;» Πες κάτι άλλο, κώλυσε η βελόνα στο καθυστερημένε. Στο λεξικό έτσι ψάξουμε αποτυχημένο roomarxi και playboy παίρνουμε απάντηση (&^%&).

Ο dave για όποιον κάνει ban. (από Galadriel, 17/11/11)Κι αυτός ρουμάρχης   (από GATZMAN, 17/11/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Που έχει σχέση ή θυμίζει ή αρμόζει σε κλαμπάκι.

Κλαμπίσιο λέμε συνήθως ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, ως προς το ύφος και τον ήχο του (δηλ. να χαρακτηρίζεται από έντονο και χορευτικό μπιτ και να έχει μεγάλη διάρκεια, ή έστω να έχει ηχητικά εφέ που χαρακτηρίζουν συνήθως ένα τέτοιο κομμάτι).

Λέμε όμως και τον ήχο αυτό καθεαυτόν που βγαίνει από ηχεία τα οποία «φωνάζουν», δηλ. προορίζονται για τις παραπάνω μουσικές και όχι πχ για τζαζ ή κλασική, οι οποίες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις (όγκο, βάθος, ευκρίνεια κλπ)

Κλαμπίσιο λέμε και το ύφος ενός μαγαζιού ή μια φωνή ή, τέλος, ένα στυλ ντυσίματος που συνηθίζεται στα κλάμπζζζ, δηλ. σέξυ, φανταχτερό, αποκαλυπτικό κλπ.

Από το αγγλικό club.

Σπανίως λέγεται και για κλαμπ με την έννοια της λέσχης (βλ. παρ. 7).

  1. Ζορικο ειναι,κλαμπισιο.Ραδιοφωνικο δε θα το λεγα,εχει κάπως ένα undergroud υφακι. Γερμανικό electro gothic μου κάνει σαν ατμοσφαιρα

  2. Ευτυχώς η μουσική προχωράει και εξελίσσεται σε άλλα μέρη του κόσμου οπότε δεν στερούμαστε μουσικών ακουσμάτων...και ναι φίλε μου, ακόμα και. «κλαμπίσια»

  3. Ο δισκοθέτης επέλεγε μουσική κλαμπίσια, αισθητικώς ανώτερη των γραικυλικών αλυχτισμάτων.

  4. Σκέφτομαι να στήσω ένα συστηματάκι ηχείων κλαμπίσιο για να έχω «εικόνα» ήχου στυλ club

  5. Όπα ρε μάστορα θα μου πείτε(με το δίκιο σας) και απο ποιότητα τί γινεται;Άμα είναι απλά να φωνάζουν πάω και αγοράζω 2 κλαμπίσια ηχεία και ξεμπερδέυω.

  6. Τόπος συνάντησης της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας το Villa Mercedes, έδωσε στο Γκάζι την κλαμπίσια αίγλη που χρειαζόταν.

  7. Οι Llumar Titanium μπήκαν σήμερα, στο κατάστημα Ψυχικού. Όλα καλά και τιμή κλαμπίσια...
    με γεια σου σταυρο! σου ζήτησαν κάρτα μελους ή απλα ειπες οτι εισαι απο το club;

Kλαμπίσιο σάντουιτς (από Vrastaman, 18/11/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Από το αγγλικό leak (= διαρρέω). Το χρησιμοποιούν οι τζαμπατζήδες που κατεβάζουν από το ίντερνετ για να δηλώσουν ότι ένα άλμπουμ ή μια ταινία υπάρχει στο ίντερνετ ενώ δεν έφτασε η επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας. Συνήθως μιλάμε για πέντε έξι μέρες πιο νωρίς.

- Άκουσα το νέο άλμπουμ των Mars Volta!!!!
- Τώρα; Έχει λικάρει δω και μια εβδομάδα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Θα το ακούσεις ως απάντηση στο «Γεια» από άτομα που είναι νέα στον προγραμματισμό. Συνήθως τρίτη λυκείου.

Μια μορφή επανάληψης σε έναν αλγόριθμο είναι έτσι:

[i]Για i από x μέχρι y επανάλαβε
...
Τέλος_επανάληψης[/i]

Έτσι όταν κάποιος τους πει «γεια», ρωτάνε αστειευόμενοι τι χαρακτήρες να χρησιμοποιήσουν σαν να τους υπαγορεύουν άσκηση και να λένε «για...».

- Γεια.
- Από; Μέχρι;
- Χαχαχα. Έχεις καεί με τον προγραμματισμό.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αυτός που σερφάρει στο Internet, αλλά με συχνότερη ένταση από έναν μέσο άνθρωπο.

Εσύ που είσαι ιντερνετάκιας και έχεις μαύρη ζώνη στα κομπιούτερ, δεν έρχεσαι να μου δείξεις πώς να κατεβάσω ταινίες μέσω torrent;

(από HardcoreGR, 07/12/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Γράφω στο Tweeter, τουιτάρω, τιττυβίζω, κάνω τσίου.

Μπορεί να έχει και αξιολογική χροιά, δηλαδή να είναι το αντίστοιχο της αγγλικής έκφρασης nice tweet. Οπότε ενώ τουιτάρω και τιττυβίζω είναι το απλό tweet, κελαηδάω είναι το nice tweet. (Βλ. και εδώ).

Συναφώς, πολλά δημοτικά ή λαϊκά τραγούδια που αναφέρονται στο κελάηδισμα πουλιών τρέπονται πλέον για να αποτελέσουν λολοπαίγνια με το Tweeter. Λ.χ.

- Άκουσες Κωνσταντίνε μου τι λένε τα πουλάκια;
- Πουλάκια είν΄και κελαηδούν, πουλάκια ειν' κι ας λένε.
Λέγεται πλέον για να ειρωνευτούμε σελεμπριτόνι, που αφού έχει σκάσει είδηση εναντίον του στο Τουίτερ αυτός σφυρίζει αδιάφορα.

- Για μας κελαηδούν τα πουλιά.
Όταν οι απαρτίζοντες μια χώρα, κράτος, οργανισμό, ή άλλη ομάδα συνειδητοποιούν ότι απασχολούν το ενδιαφέρον του Τουίτερ όχι για καλό.

(Επίσης, θα ήταν ίσως ενδιαφέρουσα και μία σύγκριση με την παραδοσιακή αργκοτική σημασία του κελαηδάω (βλ. έτερο ορισμό), δηλαδή ρουφιανεύω, καταδίδω, οπότε το Tweeter λαμβάνει έτσι τον χαρακτήρα ενός διαδικτυακού ρουφιανέματος (με την καλή έννοια), όπως αντίστοιχα οι βοηθούντες τα σάιτ τ. Wikileaks έχουν ονομαστεί σφυρίχτρες. Μια τέτοια σύγκριση βέβαια είναι εκ των υστέρων, γιατί δεν νομίζω ότι η παραδοσιακή αργκοτική σημασία έπαιξε σημασία στην προφανή μετάφραση των tweet και nice tweet ως κελαηδάω. Πάντως για ένα σχετικό λολοπαίγνιο βλ. εδώ).

  1. Οι τηλεαστέρες κελαηδούν. (Εδώ).

  2. Το κελαηδάνε οι Έλληνες στο Ίντερνετ. Στο twitter υπάρχουν 85.000 λογαριασμοί Ελλήνων χρηστών που καθημερινά δημοσιεύουν 180.000 αναφορές (σχόλια ή, όπως είναι γνωστά στη γλώσσα του twitter, tweets). Αντιστοιχούν δηλαδή 2 σχόλια ανά χρήστη.(Εδώ).

  3. Πουλάκι είναι και κελαηδεί, Τουίτερ είναι και λέει...
    Με το τουίτερ μπλέχτηκα
    όταν τα μπλογκ βαρέθηκα.
    Παίρνω ύφος τζιτζιφιόγκου,
    κάνω φόλοου τη Τζο Τόγκου.

Άσπλαχνη θα με πεθάνεις,
βρε ανφόλοου μη μου κάνεις.
Ρίξε μου ένα ριτουίτ
να γενώ κι εγώ ελίτ.

Με σαράντα κι εκατό
χαρακτήρες, τι να πω;
“Αχ και βαχ” μόνο σου γράφω,
παίζω προ και πίνω μπάφο. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

To αλαλάζουν με σαδιστική ικανοποίηση μπροστά σε μεσμερίζουσες οθόνες ορμονόπληκτοι και μετέφηβοι εξολοθρεύοντας με το τζόιστικ ανά χείρας εικονικούς τυπωμένους κακούργους που αραβοφέρνουν ή μεταναστοφέρνουν (ή μετανάστες που κακουργοφέρνουν), σαρκοβόρα τέρατα που ποτέ δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καρέτα - καρέτα, ή και οχήματα παντός είδους, καταναλώνοντας τα γνωστά τοξικά πολιτιστικά προϊόντα της σήμερον με μόνο κέρδος τη ματαιόδοξη εγγραφή ενός ευφάνταστου νικάβαταρ σε λίστες φήμης.

Αλλά έχει ξεφύγει, όπως κι αρκετοί που το χρησιμοποιούν.
Τώρα παίζει, όλο και συχνότερα, και για δίποδα σαρκοβόρα, κάθε άλλο παρά εικονικά, μερικά εκ των οποίων αποφεύγουν να πολυκυκλοφορούν εκτός οθόνης, γιατί είναι αλλεργικά σε γαλακτοκομικά, μούντζες, κατάρες και σοδομισμό του ίματζ τους.

Ή έμμεση πλην σαφής καταγγελία του ανυπόφορα κιτσάτου θεάματος που δεν πείθει κανέναν για τις σωτήριες προθέσεις του, η ενσωματωμένη αγανάκτηση, η άτυπη υπόσχεση του επερχόμενου game – over, αλλά και η μυρωδιά από καναπέ, υπόσχονται ένα μέλλον που μπορεί και να είναι ανάλογα επικό.

Άσε που εμπεριέχει και κάτι από Alain Badiou ο οποίος, μάλλον, δεν έχει ιδέα από LoL.

1.
ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΙΕ Π..Ε ΨΟΦΑ,ΨΟΦΑ,ΨΟΦΑ,ΨΟΦΑ,ΨΟΦΑ
(Από σχόλιο στο εδώ βιντεάκι).

2.
- Η Βουγιουκλάκη κατέστρεψε τη νοοτροπία της Ελληνίδας γυναίκας και το συνεχίζει το Sex and the City.
- Ελπίζω να μη βλέπεις.
-Γιατί εσύ βλέπεις;
- Φυσικά! - Και εγώ προσπαθώ να πετάω τα αρνητικά κύματα. Λέω ψόφα, ψόφα, ψόφα συνέχεια. Συνεχίζουν το καταστρεπτικό έργο της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

3.
Έλα βρε ρουφιάνε ματατζή όπα όπα όπα όπα, ψόφα, ψόφα, ψόφα, ψόφα!!!
(Από σχόλιο στο εδώ βιντεάκι).

4.
Το νόημα της συγκεκριμένης λέξης, έτσι όπως τη χρησιμοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση, εξακολουθεί να μου διαφεύγει. Απελπισμένος την κατατάσσω πλέον δίπλα στα άλλα μυστήρια του σύμπαντος. «Μπαμπά τι σημαίνει αυτοσυγκράτηση;». Ίσως τελικά αυτοσυγκράτηση σημαίνει να είναι υποκριτής και να υποκρίνεσαι ότι δεν είσαι. Αυτοσυγκράτηση σημαίνει να δολοφονείς καθημερινά με συνταγή γιατρού. Και ίσως εν κατακλείδι αυτοσυγκράτηση είναι ένας εύσχημος τρόπος για να πεις: Ψόφα επιτέλους! ψόφα, ψόφα, ψόφα.

(όλα απ’ το δίχτυ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified