Θα σου τηλεφωνήσω.

Δεν πρόκειται απλώς περί συντομογραφίας, αλλά λέγεται πλέον έτσι ακριβώς και προφορικά (παίζει 2-3 χρόνια τώρα σίγουρα, μπορεί και παραπάνω).

-Θα μου πεις όταν είναι η ώρα;
-Ναι ρε, κουλ. Θα σου τηλ.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Οπόσα ονόματα δεν έχει η άμωμος Θεοτόκος παρά τω πιστώ της ποιμνίω και πόσαι και πόσαι φοραί δεν καθιβρύζετο εντόνως παρά το ίδιο ποιμνίω, αλλά τούτο εστί άλλη ιστορία...

Εν τη αυγή της κινητής τηλεφωνίας εις την πατρίδα (όργανα του διαβόλου, εννοείται, αν ο Πανάγαθος ήθελε να συνενοούμεθα μετά κινητών τηλεφώνων θα μας τα έδιδε ωσαν μάνα εξ ουρανουουού!!!) οι εργαζόμενοι εν τω Άγιω Όρος δεν ημπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ των, ίνα δεν υπήρχε σήμα. Η Θεοτόκος όμως, πανταχού παρούσα άλλωστε, έκανε το θαύμα της: οι μοναχοί κάλεσαν την θεάρεστη εταιρία πάναφον ίνα εγκαταστήσει μία κεραία κινητής τηλεφωνίας και, δια λόγους προκαλύψεως καθότι όργανον του Σατανά κτλ, έκτισαν περί της κεραιώς ένα καμπαναριό!

Επειδή όμως δεν εγίνοντο να αναφέρονται εις τη κεραία ως κεραία, ευήυραν την ονομασία «Μονή Παναγίας της Παναφονίτισσας»! Και έτσι εγένετω σήμα κινητής εις τω περιβόλι της Παναγίας! Θαύμα χωριανοί!

Εν κατακλέιδι: Παναΐα μ' Φανερωμένη, φανέρωσέ μου στον ύπνο μου τα διαπιστευτήρια (ήτοι username και password εις την μαλλιάρην) του ασυρμάτου δικτύου του γείτωνος, ίνα εισέρχομαι εις το γουαϊφάιον ελευθέρως, και γω Παναΐα μ', θα σ' ανάψω μία λαμπάδα ίσαμε... ίσαμε... το μπόι της κεραίας του χαλασμένου μου ρούτερ Παναΐα μ'!!! Θα σου φέρω και τάμα με σκαλιστή την εικόνα του ρούτερ Παναΐα μ'!!!

Καυλαγόρας: «Ααααχχχ! Εις το περιβόλι της παναγίας, ξεφεύγωμεν πλέον από τον υλικό πολιτισμό, τα γύνεα και τας τηλεπικοινωνίαν κάθε είδους!»

Φαίδων: «Ναι, αλλά επειδή θα ήθελα να επικοινωνήσω μετά του Λίλιαν, ας μεταβούμε είς την μονή της Παναγίας της Παναφονίτισσας ίνα τηλεφωνήσ... εεε προσκυνήσωμεν εννοώ!»

Καυλαγόρας: «Δια ποίαν ομιλεί... εζαλίσθει ο Φαίδων! Θα οφείλετω εις την θείαν φώτισην ένεκα της επισκέψεως εις το Άγιον Όρος!»

Παναγία η ΠανταNASA! Ένα βήμα παραπάνω τεχνολογικώς. (από Khan, 26/12/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ακουμπώ > touch
Τζάμι οθόνης
> screen
∴ Aκουμπότζαμο --> touchscreen.
Τυχαίο; δε νομίζω.

- ...όλα τα smartphones with ακουμποτζαμο ονομάζονται iPhone...
εδώ

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Θα το πέρναγα βρέξει χιονίσει αλλά το έχωσε και η μαριαηομορφη στο πρόχειρο.

Προέρχεται από διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας και το λέει όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς τις τελευταίες μέρες.

Ο τύπος που το λέει στη διαφήμιση είναι φλωράς και βλακόμετρο αλλά στη σλανγκ το λέμε ειρωνικά όταν είμαστε σίγουροι για ένα συμπέρασμα που βγάλαμε και ειρωνευόμαστε το συνομιλητή μας που μας αμφισβητεί.

Ρε συ σου λέω αφού το ξέρω σίγουρα, η Μαρία δεν έχει γκόμενο.
— Λες μαλακίες, έχει και παραέχει. Χτες βράδυ την πήραμε τόσα τηλ. και δεν απάνταγε. Τυχαίο; δε νομίζω.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Γκεΐστικη έκφραση δανεισμένη από τον κόσμο των ηλεκτρονικών μήντια που τη χρησιμοποιεί ως χαριτωμενιά κάποιος που μόλις αμόλησε κάτι που θεωρεί νόστιμο/κουλό/αυτοσαρκαστικό ή εν πάση περιπτώσει αξιομνημόνευτο αρκετά για να αξίζει να αποθανατιστεί σε ηλεκτρονικό αποθηκευτικό μέσο (ηχητικό ή οπτικό), ωσάν κάποιος από την ομήγυρη να (όφειλε να) εκτελεί χρέη ηχολήπτη ή κάμεραμαν.

- ...και τότε ήρθε και κάθησε στο τραπέζι μας η Τζούλια Αλεξανδράτου και γίναμε πολλές... χμμφφφ χα χα.... τό 'χουμε; τό 'χουμε;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πρόλογος: Η σύγχρονη ζωή, που μας παρασέρνει ώστε να χρησιμοποιούμε αλληλοσυνδεόμενα γκατζετάκια ακόμα και στην τουαλέτα (βλ. σχετική αναφορά στο λήμμα σλανγκοπαθής), με πρώτα και καλύτερα τα κινητά (τα οποία κουβαλάμε πάνω μας, κολλητά με το σώμα μας, ενίοτε δυο-δυο και σπανίως απενεργοποιούμε), μας έχει μπλέξει με την ανοχή μας σε μια, πρωτοφανή για την φυσική ιστορία του πλανήτη μας, πλημμύρα πηγών ύποπτης ακτινοβολίας η οποία δύσκολα θα βγει σε καλό για την υγεία μας.

Η πρωτότυπη σλανγκιά: Ακουσμένη από πιλότο πολεμικής αεροπορίας, η έκφραση αποδίδει την ελαφρώς μοιρολατρική ανησυχία αυτών των ανθρώπων για το γεγονός ότι σε πολλά μαχητικά, κάτω από τη θέση τους στο κοκπιτ, βρίσκονται όργανα ραντάρ που εκπέμπουν ισχυρότατες ακτινοβολίες, προς τα έξω βέβαια, αλλά για μια αμερικλανιά ή μια γαλλικούρα που δεν φτιάχτηκε από χέρια ελληνικά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Έτσι, λοιπόν, φοβάται κανείς πως, μετά από μια περιπολία στο Αιγαίο πέλαγος μπορείς να αρμέξεις τη σαύρα χωρίς ν' ανάψεις το φως, αφού οι όρχεις σου θα φωσφορίζουν από την ακτινοβολία που απορρόφησαν...

Η γενίκευση: Κάθε φορά που κοιμόμαστε σε δωμάτιο απέναντι από μια και καλά διαφημιστική πινακίδα ή κανέναν διώροφο ξεκάρφωτο θερμοσίφωνα, τα οποία κρύβουν φυσικά κεραία κινητής τηλεφωνίας, κάθε φορά που το καλοκαιράκι βάζουμε στην μπανάνα μας ένα και δύο και περισσότερα κινητά να κάνουν παρέα στον παργαλάτσο μας, κάθε φορά που οι καημένοι οι φαντάροι και οι μονιμάδες των διαβιβάσεων μπαίνουν στα ΕΡΜΗΣ και στα παρόμοια (που πιάνουν μέχρι και τα σιμπί των ταξί της Άγκυρας, λέμε τώρα...) η έκφραση έρχεται να προβλέψει και να ξορκίσει ταυτόχρονα το κακό που μπορεί να πάθουν τα ανεκτίμητα αυτά μέλη μας.

Να σημειωθεί ότι στους στρατιωτικούς δίνουν κάτι γάλατα (!) για αντιστάθμισμα. Είναι να μην ανησυχήσεις περισσότερο;

- Νταξ ναούμ, το παράκανες λίγο. Ψυγείο με WiFi και ίντερνετ;
- Για να μην απασχολώ το πισί που κατεβάζει με δορυφορική.
- Ο δεύτερος υπολογιστής;
- Τον έχω με WAN με το πανεπιστήμιο.
- Στα τρία χιλιόμετρα; Καλά τι κεραίες έχεις βάλει;
- Είναι όλα προβλεπέ για να μην παρεμβάλλονται με τα κινητά και τα iridium, ντοντ γόρι.
- Εγώ φίλε σ' αυτό το σπίτι δεν κοιμάμαι. Καλά ρε, δεν φοβάσαι για την υγεία σου; Ουρά θα βγάλεις στο τέλος! Τ' αρχίδια μου φωσφορίζουν εδώ μέσα...

Φωσφοριζέ αρχίδια για το αυτοκίνητo. Τι θα πει πού ακριβώς χρειάζονται; (από patsis, 06/05/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση λαϊκής θυμοσοφίας της εποχής των πανταχού παρόντων κινητών τηλεφώνων που ζούμε και η οποία σημαίνει: αν η κοπέλα σου έκλεισε το κινητό της, είναι για να αφοσιωθεί απερίσπαστη στον μεγαλύτερό σου φόβο, να σου τα φορέσει.

Η προσβασιμότητά μας σε φίλους, συγγενείς και σχέσεις μέσω κινητού έχει γίνει ο κανόνας, μετατρέποντας τις εξαιρέσεις σε κατά τεκμήριο ένοχες.

Παρόλο που προέρχεται από την πρώτη εποχή της διείσδυσης των κινητών και το σχετικό σαβουάρ βιβρ έχει έκτοτε εξελιχθεί, παραμένει κλασική και εύστοχη.

Μεγάλες αλήθειες και μύθοι που τεκμηριώνουν το πραγματικό του λήμματος είναι οι κάτωθι (ακολουθούν σκέψεις και αντικρούσεις εντελώς αντικειμενικές):

- Η κοπέλα μου έκλεισε το κινητό γιατί είναι στη δουλειά και δεν θέλει να την ενοχλήσει κανείς.
- Τότε γιατί το πήρε μαζί της;
- Το χρειάζεται για τη δουλειά της αλλά έχει συχνές συσκέψεις με τα αφεντικά.
- Οι συχνές συσκέψεις είναι ήδη ύποπτες. Κι αν πάρει συνεργάτης;
- Θα το δει όταν το ανοίξει.
- Γιατί δεν το βάζει στο αθόρυβο;
- Μπερδεύεται με τις πολλές λειτουργίες.
- Να το κλείσει όμως ξέρει.
- Αν ήταν να με απατήσει απλά δε θα το σήκωνε.
- Έχεις ευχαριστηθεί εσύ σεξ με ένα κινητό να χτυπά και να μην μπορείς να το σηκώσεις;
- Βγήκε με τις φίλες της, το μαγαζί είναι υπόγειο και με τοίχους από μόλυβδο. Δεν έχει σήμα.
- Το Υπόγειο των Κατσιμιχαίων το έχεις ακούσει; Και τελοσπάντων, πόσο βαθιά πια χώθηκε; Βομβαρδισμό περιμένει;
- Είναι σε αεροπλάνο και έπρεπε να το κλείσει.
- Για να συνεχίζεις να με ακούς, ξέρεις ήδη την πικρή αλήθεια...
- Κινητά-ξεκινητά, εμένα το μωρό μου δεν θα μου έκανε τέτοιο πράγμα.
- Η επιστήμη τελείωσε το έργο της. Από 'δω και πέρα είναι ζήτημα πίστης...
- Θα τη σκίσω...

Σε όλα τα παραπάνω να προστεθεί και ο, εν μέρει παρανοϊκός, φόβος του εντοπισμού του κινητού από το στίγμα του. Ίσως έχει κάποια αξία ειδικώς με τις γκόμενες των ΚΥΠατζήδων.

Πηγή: Ακάλυπτος (Αντώνης Καφετζόπουλος), Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή.

- Καλά πού ήσουνα;
- Με την Μαίρη, δε σού 'χα πει;
- Και το κινητό σου γιατί ήταν κλειστό;
- Ήμασταν κινηματογράφο, ανάκριση μου κάνεις;
- Ναι, ανάκριση. Η Μαίρη γιατί δεν το έκλεισε;
- Κι εσύ πού το ξέρεις;
- Γιατί την έπαιρνα τηλέφωνο αλλά πού να το σηκώσει... Καλά τα κανονίσατε!
- Τι λες ρε, τρελάθηκες;
- Ένα ξέρω εγώ: κλείσανε τα κινητά, ανοίξανε τα πόδια...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πρόκειται για μήνυμα κινητής τηλεφωνίας (SMS) το οποίο αποστέλλεται για να δηλώσει ότι ο γράφων θέλει να διακόψει οποιαδήποτε σχέση. Σκόπιμα δίνεται ένας κάπως τραγικός τόνος. Ο στόχος πάντως του μηνύματος αυτού συνήθως είναι ακριβώς το αντίθετο - να δημιουργήσει δηλαδή νέο ενδιαφέρον στην άλλη πλευρά.

- Πώς πάει με αυτή την γκόμενα που νταλαβερίζεσαι ρε;
- Τελικά ρε φίλε είναι μεγάλη καριόλα. Χτες έστειλα επίλογο.
- Δηλαδή τι έστειλες;
- «Δεν το περίμενα να συμπεριφερθείς τόσο σκάρτα. Αντίο για πάντα.»

Άλλες παραλλαγές:
«Παρασχολήθηκα, επομένως game over.»
«Φέρθηκες σαν κακομαθημένο πιτσιρίκι. Αυτό που είσαι δηλαδή. Από 'δω και πέρα όμως πρέπει να βρεις καινούριο παιχνιδάκι.»

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Από το γνωστό στην κινητή τηλεφωνία μήνυμα «η κλήση σας προωθείται» που ακούμε όταν κάποιος δεν σηκώνει το τηλέφωνό του, οπότε πάει να γίνει σύνδεση με τον αυτόματο τηλεφωνητή.

Προωθώ κάποιον λοιπόν σημαίνει ότι γράφω κάποιον και τον αφήνω να περιμένει, πολλές φορές και ότι τον φτύνω. Συχνά συνοδεύεται από το επίρρημα κανονικά.

  1. - Έστειλες μήνυμα σ' εκείνο το γκομενάκι που γνωρίσαμε, να πάμε για ποτό και να φέρει καμιά φίλη της;
    - Της έστειλα και της ξανάστειλα, αλλά με προώθησε κανονικά...

  2. - Λοιπόν ζητήσαμε να δούμε τον διευθυντή για εκείνα τα λεφτά που μας χρωστάει, αλλά μας προώθησε κανονικά... Είναι απασχολημένος λέει...
    - Παπαριές μανίτσα μου!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Υπονοεί τον άσχετο με την τεχνολογία και ειδικά με την κινητή τηλεφωνία.

Βγαίνει από το χαμηλ(ή) μπαταρ(ία).

Πού 'σαι μεγάλε! Ο Χαμήλ Μπατάρ που σου έστειλε μήνυμα, δεν είναι καποιος άραβας τελικά...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified