Sorry!

You do not have permission to view this page!

You may be allowed to view this page if you log in below.

Ο σύζυγος, ο γάτος!
Δεν παίζεται ρε παιδί μου ναούμ', η γυναίκα του δεν μπορεί να τον βρει λάθος, για να του πρήξει τα συκώτια, να του κάνει τη ζωή δύσκολη.

- Ρε φίλε να πούμε, ο Γιώργαρος τι τσακάλι είναι! - Η Καλλιρρόη δε μπορεί να του τη βγει ποτέ και πουθενά... - Ε ναι ρε φίλε, ο Γιωργάρας είναι συζυγάτος.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χαρλέπας:(ο) ουσ, αρσενικό, είναι ο χαζός, φτωχός και άσχημος, τρία σε ένα, λέξη με Λιαπατήτικες ρίζες, της καθομιλουμένης των Λιαπατήτικων άλπειων Φθιώτιδας (χρησιμοποιείται και στον Μώλο).

Α, ρε χαρλέπα! Mου θες και μερσέντες, Seat και πολύ σου είναι.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μπρούφης (ο) ουσ, αρσενικό, είναι ο ξεροκέφαλος, το αγύριστο κεφάλι και ο ολίγον χαζός. Λέξη που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη Ρούμελη και ειδικά στη Φθιώτιδα (συγκεκριμένα στον Μώλο.)

Προφέρεται «μπρούφς».

Του εξήγησα τι να κάνει, αλλά δε λέει να καταλάβει! Τι να λέμε τώρα, το άτομο είναι μπρουφς.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Είναι μια φράση που μοιάζει με βρισιά, κάτι σαν το κανάγιας, δεν είναι όμως, γιατί είναι φαγητό. «Παστό χοιρινό με αυγά». Άλλως και στραπατσάδα.

Τσίφης: Φοβερό παιδί ο κοκοφίκος!
Στρόνκος: Ναι... ναι, τον τρώει τον καγιανά.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο ανίδεος, ο γκέουλας, ο φολκσβάγκεν, ο φλώρος.

- Πολύ έξυπνο και ωραίο παιδί ο Γιάννης.
- Ποιός ρε; Αυτός είναι κοκοφίκος, δεν σκαμπάζει μία, άσε που το κουνάει λίγο το προσόψιο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μια ατάκα που εκφράζει την παρακμή, την κατάντια και την απογοήτευση που νοιώθουμε από μια κατάσταση, από κάποιον η κάποιους ανθρώπους.

Στο νέτι εδώ.

Όταν εκφραζόμαστε λέγοντας: «είναι για τα πανηγύρια» είναι λίγο ρετρό, γι' αυτό μπορούμε να το πούμε: «χέσε θέατρο και κατούρα παράσταση».

Και με ,: χέσε θέατρο, κατούρα παράσταση

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες από γκέουρα:

Πρώτη μεγάλη κατηγορία:

Δεύτερη μεγάλη κατηγορία:

  • Γκέουρο, εκ του Geuro (> Greek Euro): η προτεινόμενη από τον Tom Mayer (επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank) ονομασία του νέου νομίσματος που ίσως αναγκαστούμε να υιοθετήσουμε οσονούπω. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Ελληνικός λαός θέλει σε συντριπτική πλειοψηφία να παραμείνουμε στο Ευρώ, καταγγέλλοντας όμως και το μνjημόνιο. Με το γκέουρο, γράφει ο Mayer, μπορούμε να έχουμε και την πίτα χορτάτη, και τον σκύλο ακέραιο.

Ας τα πάρουμε από την αρχή: Έστω ότι η επόμενη κυβέρνηση καταγγείλει το μνjημόνιο. Οι τροϊκανοί θα σταματήσουν άμεσα κάθε καταβολή της δανειακής σύμβασης, εκτός φυσικά από την δόση που αφορά στην εξυπηρέτηση των δικών τους δανείων. Λόγω γαμοκαταστάσεως, η κυβέρνηση δεν θα έχει σάλιο να πληρώσει μισθούς και συντάξεις σε Ευρώ. 'Η θα αναγκαστεί να τυπώσει Δραχμές (φορ δε σέϊκ οβ άργκιουμεντ, λέμε ότι δεν θα το κάνει) ή θα εκδώσει «υποσχετικές» – τα γκέουρα – προκειμένου να πληρώσει τους αναξιοπαθούντες δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Το γκέουρο θα κυκλοφορεί παράλληλα με το Ευρώ και σύντομα θα χρησιμοποιείται για πληρωμή όλων των εγχώριων συναλλαγών. Η αξία του θα είναι τουλάστιχον 50% χαμηλότερη από του Ευρώ. Ωσεκτουτού, η αγοραστική αξία όσων πληρώνονται με γκέουρα θα είναι αντίστοιχα χαμηλότερη. Τα δάνεια των νοικοκυριώνε θα συνεχίσουν όμως να είναι εκπεφρασμένα σε Ευρώ, αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πόσο θα τσούζει, Σούζη;

ΟMayer πιστεύει ότι εάν η νέα κυβέρνηση καταφέρει από μόνη της (χωρίς μνjηνμόνιο) να συγυρίσει την οικονομία πετυχαίνοντας πρωτογενή πλεονάσματα, τότε θα μπορέσει να ανταλλάξει τα γκέουρα με Ευρώ, και θα επανέλθουμε χαλαρουίτα 100% στο Ευρώ. Εάν όμως στηρίξει την πολιτική της στο να τυπώνει και να μοιράζει γκέουρα με τη σέσουλα, τότε η θα καταντήσουμε Ζιμπάμπουε της Ευρώπης.

Εναλλακτικά: γκαίουρο.

- Αιδοίου θριξ ναύν έλκει... :lol: :lol: :lol: :lol: Ήθελα να΄ξερα όμως τι θα γινόταν αν η κοπελιά έπεφτε σε κάναν γκαίουρα και δη υστερικό.
(εδώ)

- Κάτω η δραχμή, Ζήτω το Γκέουρο!!
(εκεί)

Γκέουρο; τίποτα πιο χαριτωμένο δεν έχουν να προτείνουν;
(στο βάθος)

- πού θα πάμε; σε δραχμή; σε γκέουρο; σε γρόσια; σε φτερά και πούπουλα;
(στη γωνιά)

- GEURO - ΓΚΟΥΡΟ - ΑΓΚΟΥΡΟ- ΑΓΚΟΥΡΙ ...
(στο φουαγιέ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το μέλος ή οπαδός του κόμματος Χρυσή Αυγή. Το Χρυσή Αυγή τρέπεται σε Χρυσά Αυγά, κι από εκεί προκύπτει στον Ενικό το χρυσαύγουλο.

  1. Η ιστορια μαθαινεται στο δρομο. Οσα βιβλια κι αν διαβασεις για την κατασταση π.χ. της δεκαετιας του '60, εαν δεν δεις με τα ματια σου το χρυσαυγουλο να χωνει το μαχαιρι στη σπληνα του αριστερου, δεν μπορεις να καταλαβεις πώς και γιατι δολοφονηθηκε ο Λαμπρακης.
    Το παραπανω ειναι σχηματικο εννοειται. (Εδώ).

  2. - ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΚΟΠΕΛΑ ΣΕ ΚΑΝΑ ΤΕΤΑΡΤΑΚΙ! ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΚΟΨΙΜΟ ΚΑΙ ΠΑΣ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ! ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΟΥΤΕ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ, ΟΥΤΕ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΓΥΑΛΟΧΑΡΤΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ! ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΙ ΣΚΟΥΠΙΖΕΣΑΙ; ΧΑΧΑΧΑΧΑ (ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΑΓΑΝ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ; :Ρ)
    - Καθοτι 'κυρια',θα ειχα ενα χρυσαυγουλο για τα οικιακα μου (κατι σαν τις Φιλλιπινεζες),και σε αυτη την δεδομενη στιγμη θα του εδινα την σημαια να με σκουπισει αυτος! (Ηθικό δίλημμα).

  3. ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΧΟΥΝΤΙΚΟ, ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΟ Ή ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΟ ΤΟ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΟ ΜΠΑΪΡΆΚΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ ΠΡΙΝ ΚΑΛΆ ΚΑΛΆ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΟΎΝ…. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σλανγκιά εστιατόρων που αφορά το μέγεθος της (μικρότερης του κανονικού) μερίδας φαγητού που σερβίρεται στους κουτόφραγκους τουρίστες. Οι τελευταίοι εν τούτοις οφείλουν όχι μόνο να είναι ευχαριστημένοι, αλλά και να μας ξανάρθουν για να μαθαίνουν, εφόσον όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες αυτοί έτρωγαν βελανίδια. Γιατί δηλαδή, άσκημα τους πέφτει ολίγη από γκρηκ μουζάκα ;

Η συγκεκριμένη ορολογία ήταν σε κατά τα φαινόμενα ευρύτατη χρήση (μεταξύ σερβιτόρων, μαγείρων και υπευθύνων καταστήματος) στις τουριστικές περιοχές της χώρας τουλάχιστον κατά την δεκαετία του '90, και το «ξου» δεν προέρχεται από το «ξευτίλα» αλλά από το «ξένος», ήτοι αλλοδαπός.

Εννοείται ότι η αντίθετη της «ξου», «μερίδα -ε» οφείλει το όνομά της στους ιθαγενείς στους οποίους και σερβίρεται.

Σημειωθήτω ότι την ύπαρξη των μερίδων ξου και των ομογάλακτών τους μερίδων ε είχε προ ετών ανακαλύψει και αποκαλύψει στο πανελλήνιο με γνήσια αγανάκτηση αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, από αυτά που είχαν ευνοήσει με ασυντόνιστες πράξεις και συντονισμένες παραλείψεις την καλλιέργεια αυτού του είδους ανθέων ανά την επικράτεια.

(Από μνήμης αυτό το τελευταίο, δεν μπορώ να βρω στοιχεία ρε γαμώ τα καλαμαράκια μου τα κατεψυγμένα).

Όσο για την κουζίνα, α, η μεσογειακή εκτιμάται πλέον παγκοσμίως, γι αυτό κι εμείς την προσφέρουμε στους ξένους στις γνωστές «μερίδες -ξου» για να μην τους κακομαθαίνουμε.
(εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Νεολογισμός για το εφιαλτικό σενάριο της εξόδου μας από το Ευρώ (άκα γκρέξιτ) και τις ολέθριες συνέπειες αυτού: κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας, «μετάδοση» στα άλλα γουρουνάκια, θεομηνία στην Ευρωζώνη, τσουτσουνάμι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τέλος εκθεμελίωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα κώματα εκμεταλλεύονται κάργα το σκιάχτρο του δραχμαγεδδώνα ως μητέρα όλων των καταστροφώνε: αφενός τα μνjημονιακά (Νέα Δημοπρασία, ΘΑΣΟΚ, άντε κι ο Κυρ Φώτης) ισχυρίζονται ότι μόνον αυτά μπορούν να προτάξουν τα στήθη ως νέοι Μπρους Γουίλλις, επαναδιαπραγματευόμενα τα όσα έχουν ήδη συμφωνήσει. Αφεδύο, τα αντιμνjημονιακά (τΣΥΡΙΖΑ, Καμένοι Έλληνες, Χρυσά Αυγά) προτείνουν να το παίξουμε αλάνια, καθώς τα αχαρτογράφητα συνεπακόλουθα του δραχμαγεδδώνα στην παγκόσμια οικονομία αποτελούν ισχυρό αντικίνητρο για τον εκδιωγμό μας από το Ευρώ. Μόνο το Κουκουέ προτείνει ανοιχτά την Δραχμή ως λύση, τι είχε και τι έχασε.

Στην πραγματικότητα το αγγούρι μάλλον θα είναι όλο δικό μας, καθώς η διεθνής τοκογλυφία έχει ήδη αρκούδως θωρακιστεί, ενώ όλο και περισσότερες φωνές τ. «δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η επιστροφή στην Δραχμή» εκπέμπονται εκ του πονηρού τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες.

- «Δραχμαγεδδών» ενδέχεται να είναι ο καινούργιος νεολογισμός που θα προστεθεί στο λεξιλόγιό μας μετά το grexit (ελληνική έξοδος) και έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε ιστοσελίδες ξένων ΜΜΕ. Αναφέρεται στην αλληλουχία των δεινών που συνεπάγεται μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ όχι μόνον για την ίδια, αλλά και για την Ευρωζώνη.
(εδώ)

- Ορισμένοι βλέπουν και την αστεία πλευρά σε όλα αυτά. Η κωμική τηλεοπτική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» παρουσιάζει τη δραχμή ως μετεωρίτη που μετά από 10 χρόνια εξοβελισμού του στο διάστημα επανέρχεται ως «Δραχμαγεδδών» που καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του.
(εκεί)

- Currently, Greece, an EU member state, is having…a little cash flow problem: 100 percent negative cash flow. Threats to expel it from the Euro are becoming more common. If that happens, they’ll have to return to their former currency; the drachma. When that happens, it will be called…drachmageddon, the battle of the Euro’s end times as a Greek currency. With the reintroduction of the drachma, you could probably rent Greece for a few Euros a month.
(over there)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified