Η ερώτηση συνοδεύεται από μια χαριτωμένη και γενναιόδωρη δόση ειρωνείας, η οποία αμφισβητεί την από τρίτου μαρτυρία για τα κατορθώματα κάποιου, που αρνούμαστε να πιστέψουμε. Και έχουμε δίκιο, όπως στην -τραγικά απόλυτη- πλειοψηφία των μέχρι τούδε διαπιστώσεων μας.

Με την έκφραση αυτή, μειώνουμε το άτομο που λέει ότι έκανε κάτι, διότι, ως παντελώς άγνωστος και ολίγον παπάρας, αποκλείεται ποτέ να εμφανίστηκε σε εκπομπή.... Όπερ, το να είναι αλήθεια αυτά που μας μεταφέρονται από κάποιον τρίτο, ισοδυναμεί με την πιθανότητα ότι το συγκεκριμένο άτομο τα είπε σε τηλεοπτική εκπομπή.

  1. - Ρε Αντωνάκη, γιατί παιδεύεσαι με τα πηρούνια της μηχανής;
    - Τι θέλεις δηλαδή; Να τα αφήσω αλάδωτα;
    - Δεν πειράζει... Αφού το τυπάκι είπε ότι μόνο σούζα την πάει την μηχανή, άρα δεν χρειάζεται το μπροστινό σύστημα.
    - Έτσι είπε;
    - Έτσι είπε!!!
    - Σε ποια εκπομπή;

  2. - Άκου ρε μαλάκα τι είπε ο Γρηγόρης, ότι έχει γαμήσει 14 Σουηδέζες (sic), 12 νατουραλιζέ Μετανάστριες, 42 Ελληνίδες και την Βούλα την καβλώστρα, την ξαδέλφη της Ελένης της τσούχτρας!!!
    - Έτσι είπε;
    - Έτσι είπε!!!
    - Σε ποια εκπομπή;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Όρος της πολιτικής, και ειδικότερα της αριστερής slang. Πλατύς, αποκαλείται κάποιος που είναι σε ένα κόμμα, αλλά δεν έχει σχέση με τους μηχανισμούς, και εκφεύγει λίγο της κομματικής γραμμής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι περίπου συνώνυμο, είναι το «συνεργαζόμενος».

Ο όρος γεννήθηκε από την αριστερά και ειδικότερα από το ΚΚΕ, που, όντας παράνομο, έψαχνε να βρει τρόπους να κερδίσει αποδοχή και νομιμότητα, συνεργαζόμενο με ευρύτερα αποδεκτές προσωπικότητες, που δεν προέρχονταν από τον σκληρό κομματικό πυρήνα (βλέπε κούτβηδες π.χ.). Για παράδειγμα, η ΕΔΑ είχε στους κόλπους της προσωπικότητες που δεν είχαν άμεση (εκτελούν εντολές του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ) σχέση με το ΚΚΕ. Ένα παράδειγμα ήταν ο Ηλίας Ηλιού, από τους πιο γνωστούς.

Ο όρος σήμερα που οι ιδεολογίες «φθίνουν» τείνει να περάσει στην ιστορία. Για την ιστορία πάλι, να πούμε ότι πλατείς αριστεροί, υπήρξαν και στελέχη του Κέντρου, αλλά ακόμα και στελέχη που μετά πολιτεύθηκαν με τη Νέα Δημοκρατία. Παράδειγμα, ο Πάγκαλος, ή ακόμα και ο Λυκουρέζος. Και οι δύο ήταν μέλη της νεολαίας των Λαμπράκηδων.

Για πρώτη φορά αισθάνθηκαν οργανωτικά τόσο αδικημένοι, αλλά και πολιτικά τόσο δικαιωμένοι, αυτοί που τόσα χρόνια έφερναν στον ΣΥΝ τον πλατύ αριστερό ψηφοφόρο, ...

Βλ. και το μύδι #1

Ο ηθοποιός Νικήτας Πλατής υποδυόμενος το ρόλο του Ενωματάρχα (από allivegp, 25/10/09)Επαγγελματίας αδερφός φτωχής αλλά τίμιας νεανίδος... (από BuBis, 25/10/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σλανγκιά καινούριας κοπής. Το νόημα είναι το ίδιο με την έκφραση «το βλέπω λίγο δύσκολο». Η έκφραση μίκρυνε και πήρε κατάληξη δανεισμένη από τον ποδοσφαιριστή Λέτο. Και εγένετο --> δυσκολέτο!

- Φεύγω σήμερα.
- Θα περάσεις να μας χαιρετήσεις;
- Το αεροπλάνο φεύγει σε μια ώρα, δυσκολέτο εξάδελφε...

(από electron, 21/10/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η ουσία, το φλέγον θέμα, η απάντηση που μας καίει.

Η ταμπακιέρα είναι όρος της πολιτικής slang. Νονός της έκφρασης ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο γέρος), γνωστός για τα τσιτάτα και την ευστροφία του, και λιγότερο για την πολιτική του (θυμηθείτε και τον «ανένδοτο»). Είναι γνωστό το πόσο καλαμπουριτζής και ετοιμόλογος ήταν, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει πολλά ιστορικά ανέκδοτα με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Η έκφραση λέγεται και με τις εξής μορφές:
-Ούτε λέξη (ή κουβέντα) για την ταμπακιέρα.
-Για την ταμπακιέρα τίποτα.
Η σημασία των εκφράσεων έχει να κάνει με την αποφυγή κάποιου να θίξει την ουσία. Δηλαδή ως πολιτικάντης, κάποιος υπεκφεύγει, αλλάζει θέμα, παραπλανά, ώστε να αποφύγει να πάρει θέση επί της ουσίας (δηλαδή για την ταμπακιέρα).

[…] Παπανδρέου, «είστε αλαζόνες», απαντούσε ο κ. Καραμανλής και ούτε μια κουβέντα για την «ταμπακιέρα», δηλαδή για τις σχέσεις της Εκκλησίας με το κράτος, […]
............
[…] «αβάσιμη» και πρόσθεσε ότι αρκέστηκε σε ένα απλό ευχολόγιο χωρίς να μιλήσει για την «ταμπακιέρα» για το πώς η χώρα θα αντιμετωπίσει αυτή τη […]
.............
[…] Και αντί να ομιλήσει για την ταμπακιέρα της προεκλογικής «αντιπαραθέσεως», «τα έχωσε», κατά το κοινώς λεγόμενο, στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος (υποτίθεται ότι) διέπραξε τεράστιο «πολιτικό ολίσθημα» και ως εκ τούτου […]
............
[…] Για την ταμπακιέρα κουβέντα. Γιατί κάποιος κυβερνητικός παράγοντας δεν μπαίνει […]

(από electron, 20/10/09)(από electron, 20/10/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η έκφραση αναφέρεται στις ζάρες που εμφανίζονται στα δάκτυλα, μετά από παρατεταμένη έκθεση σε υγρό περιβάλλον. Αυτές οι ζάρες κάνουν τα χέρια μας να μοιάζουν με τα χέρια του παππού. Δηλαδή παππουδιάζουν.

Σλανγκιά άμεσα συνδεδεμένη με τα νιάτα μας. Το παππούδιασμα ισοδυναμούσε για τις μαμάδες μας, το καμπανάκι για να μας βγάλουν έξω από το νερό!!!

  1. — Νικολάκη παιδί μου, βγες έξω. Καλά είναι πια.
    — Λίγο ακόμα ρε μαμά.
    — Θα παππουδιάσεις ρε παιδί μου, τόση ώρα στο νερό!!!

  2. — Τι έγινε χθες;
    — Με τη Λίλιαν, εννοείς;
    — Όχι, με τις προγραμματικές δηλώσεις ρε σάχλα. Με τη Λίλιαν βέβαια..
    — Πολύ καβλωμένη ρε παιδί μου... Υγρή... Παππούδιασε το πιπί μου...

(από electron, 18/10/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σπαρταράω. Χτυπιέμαι ξεψυχώντας. Αναφέρεται στο τίναγμα των ψαριών, αφότου βρεθούν εκτός της θάλασσας και προσπαθούν να αναπνεύσουν.

Έκφραση συνώνυμη του «μυρίζει θάλασσα», χρησιμοποιούμενη από ψαράδες, στην προσπάθεια να πείσουν τον υποψήφιο αγοραστή για το φρέσκο των ψαριών. Χρησιμοποιείται επίσης, πέραν της φρεσκάδας, για να περιγράψει και ίχνη ζωής, ή το τίναγμα από τον πόνο, ή και τον τελευταίο ρόγχο προ της απογείωσης.

  1. — Πάαααααρτε κερίες μου. Σαφρίδια, κογιούς, μπαρμπούνια, κουτσομούρες. Πάρτε σας λέεεεεεεωωωω...
    — Για να δω τι έχετε κύριε...
    — Ευχαρίστως μαντάμ. Διαλjέχτε παρακαλώ.
    — Είναι φρέσκα τα μπαρμπούνια;
    — Τι λέτε μαντάμ, σπουρδάνε. Με δυσκολία τα κρατάω μέσα στο καφάσι. Δυο τρία πήδηξαν έξω από την καρότσα. Πάρτε τώρα μη φύγουν και τα άλλα...

  2. — Πήγαινε ξύπνησε τον αδελφό σου...
    ...................................................
    Άκυρο μάνα!
    — Τι άκυρο, πρέπει να φύγουμε...
    — Πήγαινε εσύ. Εγώ του 'ριξα δύο χαστούκια. Σπούρδησε, μου είπε κάτι για τη μάνα μου, για σένα δηλαδή, και άλλαξε πλευρό.

(από electron, 18/10/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο όρος αναφέρεται σε ποδοσφαιριστή, του οποίου το πλήρες όνομα είναι Antônio Augusto Ribeiro Reis Junio, ή απλά Ζουνίνιο Περναμπουκάνο. Το όνομα του χρησιμοποιείται όπως παλιότερα του Πελέ ή του Μαραντόνα. Δηλαδή ποιος είσαι ρε μεγάλε; Ο ζουνίνιο; Ο οποίος Ζουνίνιο έχει μετατρέψει τα χτυπήματα φάουλ σε χτυπήματα πέναλτι. Το έχει το παλουκάρι. Επίσης όπως όλοι οι Βραζιλιάνοι είναι θρήσκοι, έτσι και αυτός προτού χτυπήσει τα φάουλ πέναλτι, φιλάει την μπάλα, κάνει το σταυρό του, και εκτελεί.

Η σλανγκιά χρησιμοποιείται από γνώστες του σπορ, αλλά το ωραίο είναι ότι χρησιμοποιείται και σαν έκφραση για να χαρακτηρίσει κάποιον ως γαμαωδέρνουλα σε όλους τους τομείς. Όπως παλιότερα ο Λοσάντα (στη μπάντα στη μπάντα, περνάει ο Λοσάντα, ένα πράμα). Σε αυτό συντελεί το κωμικό της λέξης. Για την ιστορία, το όνομα φανερώνει καταγωγή από το Περναμπούκο, επαρχία της Βραζιλίας.

  1. - Τι έγινε με το δάνειο;
    - Πού να σου τα λέω... Μπαίνω στην τράπεζα, στο γραφείο του υποδιευθυντή, με το σεις και με το σας, με είχανε. Πόσα θέλετε ρωτάνε, ντάκα ντάκα...
    - Ίσα ρε... ο περναμπουκάνο είσαι; Μας δουλεύεις; Εδώ έχουν κλείσει οι στρόφιγγες, κι εσύ μας λες ότι σε ρώτησαν κιόλας;
    - Ναι σου λέω, περιμένουμε την έγκριση.
    - Έτσι πες μου, όχι ότι σου τα μετρήσανε κιόλας!

  2. - Και που λες, χθες με το που μπήκα στο μπαράκι μου την πέφτουν δυο μουνάκια. Ένα 22 χρονών και το άλλο 23, το σύνολο 45. Και τους λέω, ήρεμα ρε παιδιά. Θα με φάτε....
    - Ο περναμπουκάνο είσαι ρε μπούστη; Έλειπα δηλαδή μια μέρα κι έπιασες το ποτιστήρι; Την άδεια μου την πήρες ρε τελειωμένε;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μπαρμπαδισμός που δεν αναφέρεται στο σεξ. Η έκφραση αναφέρεται στο συνωστισμό και στο στρίμωγμα της μαρίδας σε ένα κρεβάτι.

Σε οικογενειακές διακοπές, ή σε επισκέψεις σε γιαγιάδες και παππούδες στο χωριό, δεν υπάρχει επαρκής αριθμός κρεβατιών. Οπότε, τα παιδιά κοιμούνται όλα μαζί, και επειδή είναι και ζωηρά, πολλές φορές καταλήγουν μύτη-κώλο σε ένα κρεβάτι.

- Τηλεφώνησε ο αδελφός σου. Θα φέρουν και τα παιδιά στη Ραφήνα.
- Ωραία να δούμε με τι τρόπο θα χωρέσουμε.
- Οι μεγάλοι στα δύο μονά κρεβάτια, και τα παιδιά μύτη-κώλο στην κουκέτα. Όπως παλιά...

(από electron, 09/10/09)(από electron, 09/10/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χαρακτηρισμός για δύο διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων.

  • Ο άνθρωπος κλειδί. Ο κατάλληλος άνθρωπος για να λύσει απορίες (που ξέρει πολλά), ή ο σημαντικός, αυτός που έχει τα κονέ, και καταφέρνει τα πάντα
  • Ο καρακατατσιγκούνης. Αυτός που χρειάζεται κλειδί για να ανοίξει και να του πάρεις και ένα ευρώ.
  1. - Ρε μαλάκα τραβιέμαι δυο μήνες στην πολεοδομία, και από τον Άννα με στέλνουν στον Καϊάφα. Τι σύστημα έχουν εκεί μέσα;
    - Ότι σύστημα επικρατεί σε όλες τις πολεοδομίες. Πρέπει να βρεις το κλειδί, που θα σε ξαλαφρώσει από κάποια ευρώ, αλλά θα λαδώσει το μηχανισμό για να δουλέψει.

  2. - Από το γραφείο του θείου σου γυρίζω. Τι κλειδί μωρέ αδερφάκι μου; Από τα λίγα!
    - Εμένα μου λες. Την άλλη φορά μου έβγαλε την πίστη να αγοράσει ένα κουπόνι ενίσχυσης για την ομάδα. Και να πεις ότι δεν είχε λεφτά! Κολυμπάει στο χρήμα. Αλλά κλειδί ο πούστης.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λένε ότι είδε ο Θεός τον μεθυσμένο και φοβήθηκε, αλλά όταν είδε τον καβλωμένο, τρομοκρατήθηκε. Η λαϊκή αυτή ρήση, μας βαράει το καμπανάκι για τη σπουδαιότητα των ορμονών και το αντίκτυπό της στην συμπεριφορά. Πέραν της κυριολεκτικής προειδοποίησης, η έκφραση αναφέρεται στην γενικότερη κάβλα που δέρνει κάποιους με κάποια πράγματα. Κοινώς τα χοντρά κολλήματα.

Οπότε προσοχή....

  1. - Ο Μάκης θα έρθει το βράδυ;
    - Όχι, είπε ότι έχει να κοιμηθεί νωρίς.
    - Αφού αύριο δε δουλεύει. Τι νωρίς;
    - Θα πάει με κάτι βατράχια για ψαροτούφεκο, αύριο στις 5 το πρωΐ. - Του βγαίνει ο κώλος όλη τη βδομάδα στη δουλειά, και αντί να βγει να ξεσκάσει, να ξελαμπικάρει, αυτός πάει να κάνει συντροφιά στα ψάρια. Ο άρρωστος. Αλλά να μου πεις, παίζεις με την κάβλα του καθενός;

  2. - Με τι τρόπο τις γλυτώσαμε τις πατσιές, είναι να διερωτάσαι!!
    - Αλήθεια. Μα ο μαλάκας ο Γιώργος έφταιγε. Αφού βλέπει το τερατάκι έτοιμο να επιτεθεί. Τι του λέει ο τελειωμένος; Θα σε κάνω, θα σε δείξω, και ξέρεις ποιος είμαι εγώ;
    - Αφού το ματάκι του γυαλίζει ρε βλάκα. Τι τον πριζώνεις κι εσύ; Με την κάβλα παίζεις;
    - Έπρεπε να τον αφήσουμε μόνο του, να τις φάει, να βάλει μυαλό! Τι θα γινόταν αν δεν ήμασταν εκεί, ένας Θεός ξέρει!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified