Selected tags

Further tags

Χαρακτηρισμός προσώπου ο οποίος είναι άσχετος με το μπάσκετ και χαρακτηρίζεται έτσι ώστε να δείξει ότι ο άλλος είναι εντελώς αδέξιος και δεν πετάει μπάλα, αλλά τούβλα στην μπασκέτα.

- Την Τετάρτη πάμε για μπάσκετ με τον Μήτσο; - Με αυτόν τον τούβλοβιτς, εγώ, δεν παίζω μπάσκετ...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κυρίως fight-clubικός όρος που αναφέρεται στην ενέργεια του τσουρουκάς. Μια ενέργεια δηλαδή από παίκτη χαμηλών ποδοσφαιρικών ικανοτήτων, που είναι όμως τόσο καλή που θεωρείται αδύνατο να έχει γίνει επίτηδες. Έτσι αντί για μαγεία που είναι η ηθελημένη ενέργεια έχουμε την τσουρουκομαγεία.

Γνήσιοι τσουρουκομάγοι μπορούν να θεωρηθούν οι: Ραούλ Μπράβο, Ντομί, Μπρούνο Τσιρίλο, Σαριέγκι κ.α

- Ρε φίλε είδες το γκολ της αγωνιστικής ; - Όχι ρε. Πώς ήταν ; - Τρέχει από δεξιά ο Βύντρα α λα Ντάνι Άλβες και κάνει την σέντρα έξω από την περιοχή όπου πιάνει ένα γυριστό ο Σαριέγκι, άλλο πράγμα. Θύμισε Ζιντάν στον τελικό με την Λεβερκούζεν.
- Τι λες ρε φίλε; Το ένα είναι τσουρουκομαγεία και το άλλο μαγεία.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έτσι αποκαλείται στην ποδοσφαιρική αργκό ο παίχτης που στερείται τεχνικής κατάρτισης, ο αούγκανος ή ζούγκλος της ομάδας. Ενθουσιώδης πλην άμπαλος, αντί να κοντρολάρει ομαλά τη μπάλα με το coup de pied, χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτό το καλάμι του, δηλ. την κνήμη, το δεύτερο μαζί με το βραχιόνιο σε μήκος οστούν του ανθρωπίνου σώματος που υπολείπεται μόνο του μηριαίου και που στην πρόσθια επιφάνεια του βρίσκεται αμέσως κάτωθεν του δέρματος ==> άρα σκληρή, ανένδοτη επιφάνεια ==> ελαστική κρούση της μπάλας ==> γκελάρισμα και απώλεια του ελέγχου της τελευταίας.

Οι καλαμοκοντρόλερς προκαλούν τη θυμηδία της εξέδρας σε κάθε τους ενέργεια, που μεταρσιώνεται σε μπινελίκια, βρισιές, φτυσιές και εκτόξευση κύπελων καφέ μέσα στον αγωνιστικό χώρο, σε περίπτωση που το αποτυχημένο κοντρόλ οδηγήσει σε απώλεια ευκαιρίας ή, αντίστοιχα, σε κίνδυνο για την ομάδα τους.

Χαρακτηριστικοί τύποι καλαμοκοντρόλερ των ελληνικών γηπέδων έχουν υπάρξει οι Τζακ Καλλιτζάκης, Γιώργος -Member of the Parliament - Ανατολάκης, Γιώργος Αμαν-Αμάν Αμανατίδης, κ.α.

- Πήρατε κάνα γκαλό στόπερ ή θα συνεχίζετε να παίζετε με τον καλαμοκοντρόλερ;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση που παίρνει το όνομα της από τον γνωστό ποδοσφαιριστή Frédéric Oumar Kanouté, προσδίδοντας στον όρο την κάνω μια διαφορετική αλλά και αστεία κατάληξη.

Χρησιμοποιείται σε ποδοσφαιρόφιλους πιο συχνά για ευνοήτους λόγους.

- Πώω άργησα να πάω στο ραντεβού!
- Ε και τι κάθεσαι, σήκω γρήγορα.
- Καλά, την κανουτέ, θα τα πούμε το βράδυ ΕΧΕΙ και ματς..

(από Khan, 04/05/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η ομάδα του ΜΠΑΟΚ, όπως και το αεκάκι, καθώς και ο οπαδός τους, επειδή αμφότερες και οι δύο έχουν ως σύμβολο τον δικέφαλο αετό. Ο Ρωμαίικος δικέφαλος αετός λαμβάνεται μειωτικά έως βλάσφημα ως κοτόπουλο (έχει και κορδωμένο στήθος), προκειμένου οι οπαδοί αντίπαλων ομάδων να την πούνε στους λαχαναγορίτες και ΑΕΚάρες ότι και καλά είναι κότες ή ότι πρόκειται να τους ξεπουπουλιάσουν. Απαντάται συνήθως ως το δικέφαλο κοτόπουλο, αλλά και γκρηκλιστί ως the two-headed chicken. Το δε αρκτικόλεξο ΑΕΚ αναλύεται ως Άντε Επιτέλους Κοτόπουλα.

Ασίστ: Ραν-Ταν-Πλάν.

  1. Ο Άρης είναι το αφεντικό και χει για χρόνια τώρα γκόμενα του....ένα δικέφαλο κοτόπουλο«ΛΑΛΑ ΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ .... μας για πάντα καταραμένα χτικιά. (Δώθε)

  2. ΔΙΚΕΦΑΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ Η ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΑΕΚακι !! ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ !!! ΑΕΚ «Αθλητική – Ένωση - Κωνσταντινουπόλεως»Η « Άντε – επιτελούς – κοτόπουλα» για κάποιους, »Ένωση« για κάποιους άλλους,ΑΕΚάκι για τους περισσότερους. η πιο γλοιώδης , ύπουλη , υποχθόνια και άξια της μοίρας της, ομάδα της Ελλάδας μας Αιώνια τρίτη στη βαθμολογία του πρωταθλήματος , και όχι μόνο , φέτος να δούμε γλέντια και μοιρολόγια που θα έχουμε , «κανάρες μου»,μια ζωή στην μιζέρια , στην κλάψα , στο παράπονο και «κλάμα η κυρία ρε παιδάκι μου» !! Κλαψιάρηδες , μίζεροι , και από κόμπλεξ άλλο τίποτα !! Μια ζωή παράπονο και αδικία ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ !! (Κείθε).

  3. ΔΙΚΕΦΑΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ BARBEQUE (Παραπέρα).

  4. Σήμερα τσικνήσαμε δικέφαλο κοτόπουλο! (Παρακείθε).

(από Khan, 06/05/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μπασκετική ορολογία, που σημαίνει ότι κάποιος κάνει ένα μεγαλοπρεπές κόψιμο, τάπα ή φιστίκι. Για να εκφερθεί ο όρος σωστά, πρέπει η τάπα να είναι σαρωτική έως ισοπεδωτική, να αρχίσει από ψηλά και να φτάσει μέχρι χαμηλά παρασύροντας τον αντίπαλο. Πρόκειται προφάνουσλυ για μεταφορά από τα ηλεκτρολογικά, καθώς ο τοιούτος αντίπαλος παρομοιάζεται με μέρος, που έπαθε βλακ άουτ, επειδή έπεσε ο γενικός του ρεύματος.

Υποκοριστικό: σβήνω τα φώτα.

  1. Από το συσιφόνι:

και η μυθικη ταπα του μητσαρα στον ακερ που κατεβασε τον γενικο.Μην το ξεχνας.Βεβαια ακομα γελαω,παρα τα χαλια μας φετος,ακομα πιστευεται οτι θα παρετε ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ;Ελεος..

  1. Από το Βήμα:

...ανέδειξαν σε μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος κατέβασε έξι φορές τον... γενικό στους αντιπάλους του φλερτάροντας με το «triple double figure» (12 π., 15 ρ., 6 τ.)!

(από Khan, 08/05/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στην μπασκετική ορολογία είναι ο παίκτης που μαζεύει σκουπίδια, δηλαδή rebounds. Εννοείται ότι οι σταρ της ομάδας δεν καταδέχονται να ασχοληθούν με την χαμαλοδουλειά του rebounding, απορροφημένοι όπως είναι με το να σκοράρουν ή να κάνουν άλλες δουλειές που τους προσπορίζουν δόξα. Οπότε ο χαμάλης που επιφορτίζεται με το ρημπάουντινγκ λέγεται σκουπιδιάρης, αφενός επειδή θεωρείται υποτιμητική δουλειά, που θέλει περισσότερο δύναμη / στήσιμο παρά ταλέντο, και αφετέρου επειδή οι μπάλες των άστοχων σουτ παρομοιάζονται με απερριμμένα σκουπίδια.

Κι όμως, τα rebounds που απεδοκίμασαν οι μπασκετούντες, πολλές φορές γίνονται εις κεφαλήν γωνίας για να κερδηθεί ένα ματς. Όπως χτες με την Παρτούζαν, που ο Γιάννης Μπουρούσης μάζεψε τρία κρίσιμα επιθετικά σκουπίδια και δύο αμυντικά στο τέλος του αγώνα και καθόρισε τη νίκη του γαύρου.

  1. Ο καλύτερος... σκουπιδιάρης του πρωταθλήματος ήταν ο Τορίν Φράνσις με 185 ριμπάουντ. Στην πρώτη 10άδα υπάρχουν τρεις Έλληνες (Μπουρούσης, Μαυροκεφαλίδης και Καλλινικίδης).
    (Δώθε).

  2. Στον ΠΑΟΚ αντίστοιχα ο Λάζαρος Παπαδόπουλος με 6.9 ριμπάουντ είναι με διαφορά ο καλύτερος «σκουπιδιάρης» της ομάδας.
    (Από το http://www.basketnet.gr εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στην μπασκετική ιδιόλεκτο είναι ένας ψηλός παίκτης που παίζει center ή στην χειρότερη των περιφτώσεων power forward και κάνει τα ακόλουθα: Με το να κάνει screens και μπλόκα ελευθερώνει διαδρόμους απογείωσης για τους συμπαίκτες του, ώστε αυτοί να λεϊαπάρουν ή να κάνουν μια γερή γκαρφωματάρα. Αφεδύο, αν οι συμπαίκτες στην επίθεση ή οι αντίπαλοι στην άμυνα αστοχήσουν, ελέγχει την προσγείωση της μπάλας στο παρκέ ή στα χέρια του με το να κάνει έγκαιρα μπλόκα στο χώρο και να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει άλλος στην περιοχή για να του πάρει το rebound- σκουπίδι. Σε αυτό βεβαίως είναι σημαντικός ο κανονισμός ότι οι επιτιθέμενοι δεν μπορούν να παραμείνουν πάνω από τρία δευτερόλεπτα στην βαμμένη περιοχή κάτω από το καλάθι, οπότε σε αντίθεση με τον επιτιθέμενο, ο αμυνόμενος ψηλός μπορεί να κατασκηνώσει κάτω από το καλάθι και να διεκδικήσει την περιοχή για την πάρτη του αποκλείοντας τους άλλους με το σώμα του και με μπλόκα. Ο ψηλός ελέγχει άλλωστε την εναέρια κυκλοφορία με το να μοιράζει τάπες, αν κάποιος πάει να του αμφισβητήσει την περιοχή του, και με το να τσεκάρει ό,τι μπαλιά περνάει από αυτήν. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι όντως ο ψηλός έχει ρόλο ελέγχου συγκεκριμένης περιοχής εναέριας και επίγειας και ότι είναι μια αποστολή που θέλει και αρκετή ευφυία και προσοχή, μπασκετικό μυαλό, πέρα από κατάλληλο σώμα. Η μεταφορά αυτή είναι προσφιλής στον Βασίλη Σκουντή.

Πάσα: allivegp.

  1. Οι δυο «ψηλοί» της Μπαρτσελόνα έλεγξαν την εναέρια κυκλοφορία, θωράκισαν την ρακέτα και πέτυχαν και κρίσιμα καλάθια στην απέναντι πλευρά. (Δώθε).

  2. Στη δεύτερη περίοδο, η Πρόκομ δε βγήκε στο παρκέ. Οι διάδρομοι στην περιφέρεια έκλεισαν, ο Ολυμπιακός έλεγξε απόλυτα την εναέρια κυκλοφορία και με αιχμή του δόρατος τους ψηλούς (Βούϊτσιτς κυρίως αλλά και Μπουρούση, Πρίντεζη, Σχορτσιανίτη) αύξησε το προβάδισμα. (Κείθε).

Got a better definition? Add it!

Published

Στην μπασκετική ιδιόλεκτο, σημαίνει κάνω κόψιμο, τάπα ή φιστίκι. Είναι περισσότερο σκληρό από το απλό ταπίδι, αλλά λιγότερο από το να κατεβάσεις τον γενικό του αντιπάλου, το οποίο αποτελεί και τον Υπερθετικό. Λέγεται και συνολικά για την πολύ δυνατή άμυνα μιας ομάδας που σβήνει τα επιθετικά φώτα της αντίπαλης.

Πάσα: Mr. Cadmus.

  1. NBA-Έσβησε τα φώτα ο Le Bron James στον Tony Allen (Δώθε).

  2. Και το χθεσινό:

Του έσβησε τα φώτα!
[...] οι Ισπανοί φρόντισαν να... κατεβάσουν τους παριζιάνικους διακόπτες και να βυθίσουν την ελληνική ομάδα στο απόλυτο σκοτάδι!
(Κείθε).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στην μπασκετική ιδιόλεκτο, είναι ένα στυλ παιχνιδιού, όπου η μπάλα δεν ακουμπά καθόλου (δηλ. κατά το δυνατόν λιγότερο, για να το θέσουμε ρεαλιστικά) στο παρκέ, όπως δηλαδή προβλέπουν οι κανονισμοί του βόλεϊ. Το στυλ αυτό παιχνιδιού προϋποθέτει εκρηκτική ταχύτητα, αστραπιαίες πάσες και πουτάνα point guard. Επιτυγχάνεται βέβαια σε λίγες επιθέσεις, και δη αιφνιδιασμούς, ενώ το επικαλούνται θριαμβολογώντας οι οπαδοί της ομάδας στο στυλ «καλά την παίξαμε βόλεϊ την Πρόκομ» κ.ο.κ. ή αστεϊσμών «πάμε να δούμε βόλεϊ» κ.ο.κ. Από τους καλύτερους βολεϊμπολίστες είναι/ ήταν ο Sarunas Jasikevicius.

Τα λεφτά μας πίσω! Πήγαμε να δούμε μπάσκετ με τον γαύρο, και τελικά είδαμε βόλεϊ!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified