Selected tags

Further tags

Σύνθετο ουσιαστικό που δηλώνει μια ολόκληρη κατηγορία-κουλτούρα αυτοκινήτων. Προέρχεται από τα ονόματα Saxo και Rallye, γνωστών μοντέλων του ομίλου Peugeot Societè Anonyme, στον οποίον και ανήκουν οι μάρκες Peugeot και Citroen.

Η πλατφόρμα από την οποία παρήχθησαν για συνολικά 18 χρόνια αυτά τα μοντέλα, παρουσιάστηκε το 1985 ως αντικαταστάτης του Citroen LNA (το γνωστό και ως Ελενάκι), και η πρώτη της υλοποίηση ήταn το Citroen AX.

Ακολούθησαν, στην δεκαετία του '90, τα Peugeot 106 και Citroen Saxo.

AX gt, AX le mans, 106 rallye, 106 gti, Saxo vts

Κύριο χαρακτηριστικό όλων αυτών των μικρών αυτοκινήτων δεν ήταν η χρηστικότητα τους στην πόλη, λόγω διαστάσεων, οικονομίας κλπ., αλλά η μεγάλη επιτυχία των σπορτίφ εκδόσεων τους.

Λόγω του χαμηλού βάρους, η χρήση ενός μέτριου κυβισμού κινητήρα επέτρεπε την επίτευξη υψηλών επιδόσεων, που, συνδυαζόμενες με την καλή οδική συμπεριφορά, έκαναν το αυτοκίνητο έναν πύραυλο τσέπης.

Η πραγματική εμπορική επιτυχία επετεύχθη όμως λόγω του χαμηλού κόστους (ιδίως στις γυμνές εκδόσεις), που καθιστούσε την αγορά του εφικτή από νεανικό (χαμηλού εισοδήματος) κοινό.

Tuning

Αυτό που καθιέρωσε τις προαναφερθείσες εκδόσεις στους δρόμους, ήταν το εύκολο και φθηνό tuning, που και τα έκανε αυτοκράτορες της βούτας και της μαύρης.

- Τι κατέβηκε την περασμένη Πέμπτη στα λιμανάκια;
- Τίποτα το ιδιαίτερο. Τα κλασσικα σαξόραλλα και πουντότζιτα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Όταν ο οδηγός χάνει τον έλεγχο του αυτοκίνητου του το οποίο σβουρίζει γύρω από τον άξονά του παίρνοντας αμπάριζα ό,τι βρεθεί στο διάβα του. Διατυπώνεται κι ως «παίρνει σβούρες».

Βλ. επίσης σαβανοκύριακο.

- Τα Χριστούγεννα έγινε ένα τρακάρισμα στην εθνική, η οδηγός του ΙΧ έχασε τον έλεγχο, το αμάξι έφερε σβούρες, τσακίστηκε στο διαχωριστικό και άρπαξε φωτιά! Παρολαυτά η γυναίκα κατάφερε και βγήκε σχεδόν αμέσως ζωντανή από το αυτοκίνητο...για να την παρασύρει και να την σκοτώσει άλλο διερχόμενο αμάξι στην εθνική την επόμενη στιγμή!
(εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published

Το προβληματικό αυτοκίνητο στην γλώσσα των αυτοκινητόκαβλων. Κλασικός αγγλισμός για την περιουσία που προέκυψε ακίνητη. Συντάσσεται συνήθως με το «βγαίνω».

- Γάμησέ με ρε μαλάκα, σε άκουσα και πήρα γιουντάι, ότι και καλά έχει πάρει τα σώβρακα απ' τους γιαπωνέζους στην αξιοπιστία και κάθε δευτέρα πάω και ανοίγω το συνεργείο ναούμ'. Μ' έκαψες.
- Τι σου φταίει η γιουντάι ρε κλάμπανε αν σου βγήκε λεμόνι το αμάξι. Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.

Λεμόνι (από poniroskylo, 12/11/09)1958 Ford Edsel - θεωρείται η μητέρα όλων των λεμονιών (από Vrastaman, 12/11/09)"μετά από αυτό το λήμμα, το μόνο που μου μένει είναι η αυτοκτονία", είπε το λεμόνι (από BuBis, 12/11/09)btw, από τις πιο πετυχημένες διαφημίσεις  (από anchelito, 14/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λέγεται κυρίως στους κάγκουρες οδηγούς που σε προσπερνούν από τα δεξιά χωρίς φλας με 187 km/h στο κέντρο της πόλης. Και ας μην είναι κάγκουρες όμως είναι σίγουρα βλαμμένοι που θέλουν να δείξουν την καινούρια μπέμπα, βρίζουν κάθε γυναίκα οδηγό και κάνουν επικίνδυνα πράγματα. Δε φοβούνται μη φάνε τα μούτρα τους όμως γιατί έχουν μάθει να οδηγούν από τα πέντε τους, όταν ο θείος τους ανέβαζε στο τρακτέρ. Και μην αρνηθεί κανένας ότι δεν έχει δει ποτέ έστω ένα τέτοιο τύπο. Τέλος πάντων, η ατάκα αυτή λέγεται σε αυτούς τους γαμήκουλες της ασφάλτου σε στιγμές τεράστιου επιδειξιακού-καγκουρικού οργασμού για να καταλάβουν ότι δεν οδηγούν μονοί τους σε αυτή τη γη.

Ελπίζω να κάνατε το συνειρμό με τα άλογα του αυτοκίνητου, που είναι παρά πολλά και τέτοια. Όποιος δεν κατάλαβε είναι στόκος.

- Που πας ρε μαλάκα έτσι; Πρόσεχε μη σου φύγει κανένα άλογο!
- Άντε μωρή πατσαβούρα να πλύνεις κάνα πιάτο που θες να μου οδηγάς κιόλας!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παλιά επαγγελματική αργκό για το άχρηστο αυτοκίνητο που είναι διαλυμένο που ενώ προχωρεί ακόμα θα ήταν καλύτερα να δοθεί στην ανακύκλωση.

Το λήμμα ισχύει και στους ανθρώπους. Μόνο που εδώ δεν έχουμε την πολυτέλεια της ανακύκλωσης, άμα γεράσει το σαρκίο τα εξαρτήματα είναι συνήθως άχρηστα.

Εκ του αλβανικού karrute, το ξύλινο τετραγωνικό πατητήρι.

- Πήρα φίλε μου ένα ελαφρά μεταχειρισμένο σχολικό λεωφορείο μούρλια μπορεί να είναι 20ετιας αλαααα!

- Τι λε ρε συνάδελφε αυτή την καρούτα που πάει και δεν πάει τη λες για ευκαιρία; Kαι θα βάλεις και τα παιδάκια μέσα;

(από Jim Blondos, 17/11/09)Καρούτα από το Cars. (από Vrastaman, 25/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Είναι η μυρουδιά που εκπέμπουν τα δίχρονα μηχανάκια όταν λειτουργούν. Για την ακρίβεια είναι η μυρουδιά καμένου λαδιού μίξης μαζί με βενζίνη, που σε πνίγει μόλις πλησιάσεις κάποια παλιά βέσπα, κάποιο ξερό ή οτιδήποτε δίχρονο τέλος πάντων! Να αναφέρω πως είναι άκρως τοξικοί καπνοί, οπότε δεν είναι καλή ιδέα να κάθεστε πίσω από ένα δίχρονο μηχανάκι για πολύ ώρα. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά λάδια μίξης τα οποία όταν καούν μυρίζουν... φράουλα(!) και άλλα τέτοια χαριτωμένα!

  1. - Πήρα ένα σκουτεράκι!
    - Τέλερε; Εκείνο το δίχρονο;
    - Ναι. Η μαλακία όμως είναι πως ο συνεπιβάτης βρομάει διχρονίλα από την εξάτμιση που είναι ψηλά...

  2. - Άκου ήχο που κάνει! (ακολουθεί έντονο μαρσάρισμα δίχρονου)
    - ΓΚΑΧΑ ΓΚΟΥΧΑ! ΓΚΟΥΧ ΓΚΟΥΧΟΥ! Κλείσ' την τήν παπαριά!!! Θα πεθάνουμε από τη διχρονίλα!
    - Ουστ φλώρε! Υamaha Z ρεεεεεε!

(από electron, 21/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ένα απειροελάχιστο αλλά και καλά μαγκιόρικο μηχανάκι, το DAX της Honda, το οποίο ήταν πολύ της μοδός στα τέλη εβδομήνταζ-αρχές ογδόνταζ. Παραδόξως παίζει ακόμα, και υπάρχουν διάφοροι κολλημένοι με δαύτο. Υποθέτω ότι είναι κάτι σαν του κολλημένους με τα ντεσεβό ή τους σκαραβαίους.

- Ρε μαλάκα! Ποιος μου έστειλε μέιλ χθες;;;
- ;;;
- Ο Σίμος! Με βρήκε στο φατσοβιβλίο και μού 'γραψε.
- Ποιος Σίμος;;;
- Ο Σίμος; Από το σχολείο; Με το νταξάκι;
- Αααααααααα! ο Σίμος!

Λέει για πρα πρα! (από Vrastaman, 25/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πολλαπλή εξαγωγής κινητήρα εσωτερικής καύσεως.

Μοντιφάδικος όρος, αναφέρεται κυρίως στην αντικατάσταση της κλασσικής εργοστασιακής πολλαπλής εξαγωγής, στην οποία όλοι οι αυλοί εξερχόμενοι από κάθε κύλινδρο καταλήγουν σε 1, με μία «αρμονική» όπου απαλείφονται καταρχάς οι κλειστές καμπύλες και οι αυλοί υποδιαιρούνται σταδιακά (περίπτωση 4κύλινδρου 4-2-1).

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της πίεσης των καυσαερίων και ακολούθως την αύξηση της απόδοσης του κινητήρα.

- Άσε ψηλέ... πήγα χτες να ρωτήσω για χταπόδι στο δικό σου τον εξατμισά και μόνο που δεν έπαθα εγκεφαλικό από την τιμή!
- Σου είπα φίλε, όμως είναι μερακλής!
- Άσε με λέμε, αγιογδύτης είναι ο άνθρωπας... για μαλάκες ψάχνει;;

(από Abas, 25/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αρκτικόλεξο του Φίλτρο-Πρόγραμμα-Εξάτμιση. Επισήμως γνωστό και ως «1ο στάδιο».

Πρόκειται για το απλούστερο πείραγμα, που μπορεί να κάνει ο κάθε φιλόδοξος κάγκουρας με λίγα σχετικά χρήματα.

Τα 3 σημεία επέμβασης, όπως καταμαρτυρά και το ίδιο το λήμμα είναι:

  1. Εισαγωγή αέρος: αντικατάσταση του υπάρχοντος φίλτρου με ένα ελεύθερης ροής στον εργοστασιακό παπά ή ολόκληρη αφαίρεσή του και τοποθέτηση αντ' αυτού μίας χοάνης, σκούπας κλπ.

  2. Ηλεκτρονικός εγκέφαλος: αναπρογραμματισμός της ηλεκτρονικής διαχείρισης της μηχανής, βελτιστοποίηση της απόδοσης πάνω σε 3 άξονες - αύξηση του αβάνς (προπορεία σπινθήρα σε σχέση με το άνω νεκρό σημειο) μέχρις οριακού σημείου προανάφλεξης, αύξηση παροχής καυσίμου με σκοπό την εκ νέου επίτευξη στοιχειομετρικής καύσης (λόγω της περίσσειας αέρα), αύξηση ορίου στροφών ανά λεπτό.

  3. Εξαγωγή: μερική ή ολική αντικατάσταση του συστήματος εξάτμισης με ένα πιο ελεύθερης ροής, με σκοπό την μείωση της πίεσης των καυσαερίων (backpressure) και κατά συνέπεια την αύξηση της υποπίεσης στην εισαγωγή (δηλαδή μεγαλύτερη ποσότητα εισερχόμενου αέρα).

Πιο συνήθης η εφαρμογή της συγκεκριμένης μοντίφας σε ατμοσφαρικά μοτέρ.

Παραλλαγή της συνταγής α λα κάγκουαρ

  1. Ξηλώνουμε τον παπά (από τη ρίζα) και στη θέση του βάζουμε ένα υποτυπώδες σύρμα-κόσκινο με τρύπες τεράστιας διαμέτρου, έτσι για να μπαίνουν όλα τα σωματίδια μέσα στην μηχανή (φλόκια, χαλίκια κλπ).

  2. Ξηλώνουμε την εξάτμιση (όχι το χταπόδι, γιατί είναι και ακριβό), καταλύτες απαγορεύονται (και αυτοί ακριβοί γαρ), βάζουμε σωλήνα και ένα γκρουπ Ν για τελικό με απόληξη καλαμάκι.

  3. Πάμε για πρόγραμμα στην BarbaΘωμάς tuning o.ε.ο., και βάζουμε τίγκα καύσιμο σε όλο το φάσμα των στροφών και ατελείωτο αβάνς.

Αποτέλεσμα: ανάβουν όλα τα λαμπάκια τύπου check engine, δεν έχουμε ρελαντί, πετάμε ατελείωτη άκαυτη ενίοτε και φλογίδια, και έχουμε τελικά κερδίσει 2,47 ίππους κάπου γύρω στις 7100 με 7150 rpm και από 'κει και κάτω το αμάξι σέρνεται, αλλά όμως κάνει θόρυβο που ξυπνάει και πεθαμένους!!

- Πού είναι το αμάξι ρε Μπάμπη;
- Χειρουργείο! Μπήκε εκτάκτως για ΦΠΕ. Από την πέμπτη που θα είναι 180 δυναμομετρημένα αλογάκια θα τα πούμε αναλυτικά στο ολυμπιακό χωριό!!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

(για το περιοδικό του βισεξουάλα Πετροκωστόπουλου βλ. αλλού)

ουσ., πληθ. τα νίτρα

Μακρινός καγκουροξάδελφος του αρχαιοπρεπέστατου νίτρου (το νίτρον= πέτρα άλατος, εξ ου και νιτρογόνον = nitrogen = άζωτον)

Αποτελεί φωνητική απλοποίηση του Nitrous που αποτελεί συντόμευση της γνωστής αμερικάνικης πατεντιάς Nitrous Oxide Systems γνωστή και με τα αρχικά NOS.

[I]Σχετικές μαστοριλίστικες φωνητικές απλοποιήσεις (για εγκυκλοπαιδικούς λόγους και μόνο):
full thrust bearing = 360 μοίρες θρος
silent block = σινεμπλόκ
κ.α.[/I]

Τι είναι;
Μια σταθερή ένωση του αζώτου με το οξυγόνο (οξείδιο δηλ.) είναι το Ν2Ο, που έχει αναισθητικές ιδιότητες και είναι γνωστό και ως αέριο γέλιου. Το καλό με αυτόν τον κύριο είναι ότι παραμένει πολύ κουλ και σταθερός υπό Κ.Σ. (συνθήκες δωματίου που λέμε), και έχει πολύ χαμηλό σημείο βρασμού, οπότε με άλλα λόγιαάμα τον συμπιέσεις σε μια (νίτρο)μπουκάλα, όταν τον αμολήσεις θα γίνει καπνός.

Ποιος το σκέφτηκε;
Κάποιο από τα άπειρα χαμένα και αδικήμενα από την ιστορία μυαλά του Β' παγκοσμίου πολέμου (αυτά που μετά τροφοδότησαν τα διαστημικά προγράμματα των δύο υπερδυνάμεων του ψυχρού πολέμου) σκέφτηκε να τσοντάρει ένα νίτρο σε κάποιο από τα μοτόρια εσωτερικής καύσεως που κινούσαν τα μυθικά τέρατα της λουφτβάφε ,ούτως ώστε να πηγαίνει τον κώλο του (την ίδια ώρα που άλλοι παίδες εξέλισσαν το αεριοπροωθούμενο Μεσερσμιτ 262 για να μπορεί σήμερα η κυρα-σκάφη να πηγαίνει Λονδίνο για ψώνια στο Χάροντς).

Πώς δουλεύει;
Για να δουλέψει ένας συνήθης κινητήρας εσωτερικής καύσεως χρειάζεται να συντελεστεί το προπατορικό αμάρτημα της συνουσίας του οξυγόνου και του άνθρακος C+O2=CO2. Η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζεται (εκτός από θεόπνευστη) εξώθερμος, δηλαδή εκλύει ενέργεια. Για τους νεότερους υπενθυμίζω όμως ότι στο «εμείς και ο κόσμος» μάθαμε ότι ο ατμοσφαιρικός αήρ είναι φτωχός σε οξυγόνο (21% μόνο, και το υπόλοιπο άζωτο). Όταν λοιπόν μπουκώσουμε τον εισερχόμενο αέρα στο προαναφεθέν μοτόρι με Ν2Ο που δεν είναι εν τέλει και τόσο σταθερό σαν ένωση σε συνθήκες θαλάμου καύσης, γίνεται της επί χρήμασι: Ν2Ο->Ν+Ο2. Και η διάσπαση αυτή είναι εξώθερμη, δηλαδή προσθέτει ενέργεια στην προαναφερθείσα εκλυόμενη. Το ελεύθερο κι ωραίο πλέον Ο2 ταυτόχρονα εμπλουτίζει το μίγμα ατμοσφαρικού αέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό μορίων C και Ο και συνεπώς των αριθμό των συνουσιών στον ίδιο χώρο (... κι άλλη ενέργεια). Τέλος, σε όλα αυτά προσθέτουμε και την ιδιότητα των ενώσεων του αζώτου να ψύχουν κατά την αποσυμπίεση (αμμωνία ΝΗ3 στα πρώτα ψυγεία, πριν σκάσουν μύτη τα φρέοντα), που έχει ως αποτέλεσμα να την ψύξη και συνεπώς πύκνωση όλου του μίγματος (υπερτροφοδότηση). Όλη αυτή την ενέργεια αν την πολλαπλασιάσεις με το μέγεθος του χρόνου μας δίνει την «ισχύς» (κατά το «στην Ιερά Οδός»), δηλαδή αλόγατα.

Υποσημειώνω ότι το άζωτο παραμένει κατά τα λοιπά αδρανές όπως και όταν μπαινοβγαίνει στα πλεμόνια μας.

Η αμερικάνικη πατεντία:
Επειδή ως γνωστόν η αμερικάνικη υποκουλτούρα έχει πολύ αμέρικαν μασκλ, muscle-cars, ευθεία και όχι στροφές (το τιμόνι είναι μόνο για παρκάρισμα), ωμή δύναμη, και γενικώς πίπες του τύπου ποιος την έχει μεγαλύτερη, η τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος στους προϊστορικούς κινητήρες των εσχάτως πτωχευσάντων εταιρειών ήταν επιτακτικότατη.

Πώς το κάνει ο κάγκουρας;
Ο κάγκουρας επειδή δεν του αρέσει να το σκέφτεται και πολύ, πετάει την μπουκάλα στο δεξί κάθισμα, καρφώνει το μπεκάκι όπως να 'ναι πάνω στην εισαγωγή και καθάρισε. Ο ΜπαρμπαΣτάθης racing α.ου.α. του ξεκαθάρισε πως 70 αλογάκια πλας θα τα πάρει ο σουίφταρος. Το θέμα είναι πως μόλις ο χυτοσίδηρος στην πολλαπλή εισαγωγής ή στο καπάκι παγώσει απότομα από το ψύχος θα κοπεί στη μέση, ενώ το μείγμα από την περίσσεια αέρα που δεν μπορεί να καλύψει η προβλεπόμενη παροχή βενζίνης, θα γίνει τόσο στεγνό που, απλά πολύ σύντομα, παίρνεις και τα πιστόνια στο χέρι. Πώς σου φάνηκε;

- Πώς πήγε η κόντρα με το ούνο χτες, την τσίμπησες την 50άρα;
- Στην αρχή μαζί, γύρω στα 180 μου είχε ανοίξει 1,5 καρότσα περίπου, αλλά μετά ανοίξανε τα νίτρα, λέμε, και έφαγε 2 κολώνες!!!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified