Ο κάτοικος του Ορχομενού, λόγω της ενασχόλησής τους με την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.

Πήγε κι έμπλεξε με βλασταρά.

Got a better definition? Add it!

Published

Ο Πρεβεζάνος, επειδή η σαρδέλα είναι τοπικό προϊόν.

Δεν τους άντεξε τους σαρδελάδες.

Got a better definition? Add it!

Published

Ο Πελοποννήσιος που είναι κάτω από το αυλάκι, ήτοι τον Ισθμό της Κορίνθου. Βλ. και απο ’κεί που βγαίνουνε οι καλοί αθρώποι.

Περπατώντας τη γη της Πελοποννήσου, δε γίνεται να μη συναντήσετε το δέντρο σύμβολο των Ελλήνων, την ελιά. Εκεί, το δέντρο αυτό φαίνεται να φυτρώνει παντού. Από τις ορεινότερες πλαγιές ως τις μεγάλες κοιλάδες. Το λάδι μοιάζει να είναι το βασικότερο συστατικό, ενώ δημοφιλή είναι και τα αγροτικά προϊόντα. Η Τσακώνικη μελιτζάνα από το Λεωνίδιο Αρκαδίας και οι αγκινάρες είναι από τα πιο δημοφιλή συνοδευτικά των κρεατικών. Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι το αγαπημένα όσπρια σιγομαγειρεμένα με σέσκουλα, ενώ το λάχανο (στην Πελοπόννησο πιο γνωστό ως μάπα) συνδυάζεται τέλεια με τα παραδοσιακά Πελοποννησιακά πιάτα που περιλαμβάνουν το χοιρινό κρέας. Κάποιες από τις βασικές συνταγές που τιμούν ιδιαιτέρως οι «καταυλακιώτες» είναι οι πολλών λογιών σάλτσες. Σάλτσες ντομάτας με ή χωρίς κανέλα, το κλασικό αυγολέμονο, σκορδαλιά καρυκευμένη με ξύδι, φαίνεται πως συνοδεύουν γευστικά πιάτα, όπως τα χόρτα, το σαβόρο (μικρά τηγανιτά ψάρια), και το παραδοσιακό Μανιάτικο γεύμα, πορτοκάλι μπρεζέ με σπανάκι και σκόρδο.

Got a better definition? Add it!

Published

Ο κάτοικος της Ιστιαίας, επειδή θεωρείται ότι συνηθίζουν να λένε οι Ξηροχωρίτες τη φράση "και που λες". (Δες τα ακληρήματα του Μανόλη Σέργη).

**Κιαπλεδες***(και που λες), κοινώς σκατοχουργιατοι! (Φέισμπουκ)

Got a better definition? Add it!

Published

Φαυλιστικό για τον Πύργο Ηλείας και γενικότερα την Ηλεία ως τόπο μαφιόζων. Εναλλακτικά Άγιοι Τόποι επειδή κάνεις τον σταυρό σου.

Μην περάσουμε από Κολομβία, να πάμε από Τρίπολη.

Got a better definition? Add it!

Published

Ο κάτοικος της Σίφνου, λόγω της εφέσεως των Σιφνιωτών στην κατασκευή τσουκαλιών και σταμνιών. (Δες).

Πάμε απέναντι στους τσουκαλάδες.

Got a better definition? Add it!

Published

Ο κάτοικος της πεδιάδας της Μεσαράς στην Κρήτη, από το πάσπαρος που σημαίνει σκόνη. Και γενικότερα σημαίνει τον καμπίσιο.

Ο πάσπαρος είναι "μαλακή ελαφριά πέτρα λευκού ή υπόλευκου χρώματος, η οποία θρυμματίζεται εύκολα < αρχ.πας + πόρος (δηλαδή γεμάτος πόρους). Η λέξη σπάνια συναντάται και κάποιες λίγες αναφορές της προέρχονται κυρίως από την Κρήτη, αν και αναφέρεται από τον Κοραή στα Άτακτα στον 4ο τόμο, ενώ υπάρχει μία μοναδική αναφορά της λέξης πασπαρογή, επίσης προερχόμενη από την Κρήτη||*πάσπαρο, το, χώμα λευκό και αφράτο. Λέμε: Το χώμα είναι πάσπαρο και τρίβεται σαν παξιμάδι. *πασπαρογή, η, χωράφι από πάσπαρο." (ΑΡΕΣΚΟΥΣΑ ΤΟΜΟΣ Α' -Γ.Ν.Μιχαλέτος "Η γλώσσα των Βατίκων")"

Δες

Καλύτερα πασπαρίτες παρά ψευτοκαπετάνιοι. (Creta Live).

Got a better definition? Add it!

Published

Το ορμητήριο/ άντρο των βρυξελλιωτώνε. Οι Βρυξέλλες είναι μία (1) γιατί.

Η Βρυξέλλα έχει ήδη αναφερθεί από τον Χάνκιο ως ακραίος δημοτικισμός και υπάρχει και το «τρίκαλο» αντί «Τρίκαλα» του johnblack. Ετυμολογία των Βρυξελλών εδώ, ευγενικῇ του Χάνου χορηγίᾳ.

  1. Ωραία όλα αυτά, αλλά έχουν υπολογίσει χωρίς τους Βέλγους που τους τη βάρεσε να γίνουν ανεξάρτητοι και λένε στον Γουλιέλμο πάρε τα κουβαδάκια σου κι άμε να παίξεις αλλού, τη Βρυξέλλα μας δεν θα την πειράξεις! ΕΔΩ

  2. Ο δε Ιωάν(ν)ης ο Νάρκισσος είχε παραφρονήσει και στρωνόταν καταγής σαν τον διακονιάρη. Και εταξίδευε πέρα δώθε Βρυξέλλα, Ρίγα, Αθήνα με την ίδια πουκαμίσα πλύνε βάλε, μέχρι που τα λαχούρια ξεθώριασαν. Και ούτε σ’ ένα καπηλειό για να ξεσκάσει δεν τολμούσε να πάγει, διότι εκεί τον επερίμεναν οι Εξαρχειώται για να τον προγκήξουν και να του αδειάσουν ζύθο στην κεφαλήν. (Μεσαιωνικόν ανάγνωσμα)

  3. [...] το πανηγύρι άρχιζε από την Βρυξέλλα . Δεν έβγαζαν όμως, τσιμουδιά, δεν έφερναν καμιάν αντίρρηση και πήγαινε ο δόλιος της Επιτροπής Ελέγχου, με τον Έλληνα γκαουλάιντερ πάντα από δίπλα, για να ελέγξει Κρητικό κοπάδι εριφίων. Που πα, ρε δόλιε Καραμήτρο. Πήγαινε να ελέγξει, γελάδια στην Τήνο, που στο τελευταίο μαντρί, τα δόλια τα ζωντανά φαίνονταν από μακριά, ότι είχανε κλατάρει, από το πήγαινε έλα. Τα ίδια σε όλα τα μαντριά και οι, ηθελημένα ανόητοι, δε βάζανε και καμιά γελάδα στο σημάδι για να αντιληφθούν ότι είχαν συστηθεί και από κάπου αλλού. ΕΔΩ

  4. -Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας έστειλε μήνυμα στους λαθρομετανάστες ότι "καλά περνάμε εδώ" και αυξήθηκε ο αριθμός τους.
    -Πες ρε Βαγγέλη στη Βρυξέλλα ότι είναι λαθρομετανάστες που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να μη μιλάν τζάμπα για προσφυγική κρίση. ΕΔΩ

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο Έβρος. Χρησιμοποιείται υποτιμητικά από φαντάρους οι οποίοι δεν έχουν και τόσο καλή εμπειρία από την παραμονή τους στο συγκεκριμένο μέρος. Γκάντζος είναι ο γάιδαρος στην τοπική διάλεκτο και φυσικά δεν ήταν δύσκολο να χαρακτηριστεί ολόκληρη η περιοχή από το συμπαθητικό κατά τα άλλα ζώο.

- Μαλάκα, τον ήπιαμε. Φεύγουμε μετάθεση για Γκατζολία...
- Όχι ρε πούστη, εκεί που τα κουνούπια είναι σαν στούκας; Να το χέσω ρε μαλάκα το κωλοβύσμα σου!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified