Further tags

Ο όρος ανήκει στο ιδίωμα των σύγχρονων «ανθενωτικών» / αντιδυτικών, δηλαδή όσων κινούμενοι από ποικίλες ιδεολογικές αφετηρίες (λ.χ. πατριωτική αριστερά, λαϊκή δεξιά, ορθόδοξη παράδοση, ελληναρισμός, με την έμφαση στα δύο τελευταία) θεωρούν ότι οι αξίες του Διαφωτισμού δεν είναι επίκαιρες για την Ελλάδα του σήμερα.

Πρόκειται για ρεβανσιστική έκφραση, της οποίας το υπόδειγμα είναι όροι που χρησιμοποιούν δυτικόφιλοι/προοδευτικοί/φιλελεύθεροι διανοούμενοι για να καυτηριάσουν τον ασιατικό, καθυστερημένο βυζαντινισμό της ελλαδικής κοινωνίας, όπως Ελλαδιστάν, Γιουνανιστάν, Λαϊκή Θεοκρατία του Ελλαδιστάν, Σταρχιδιστάν κ.τ.ό. Η έκφραση Διαφωτιστάν θέλει αντιθέτως να πει, είτε ότι: α) Οι αξίες του Διαφωτισμού είναι καθ' εαυτές εξίσου σκοταδιστικές/ προκατειλημμένες/ αυταρχικές με τις παραδοσιακές αξίες που επιθυμούν να αντικαταστήσουν, είτε ότι: β) Στην Ελλάδα βιώνουμε μια κακέκτυπη τριτοκοσμική και ανατολίτικη εκδοχή τους. (Με αυτό το δεύτερο, βέβαια, ελάχιστοι θα διαφωνούσαν).

Το Διαφωτιστάν ασφαλώς είναι οξύμωρο σχήμα, αφού περιέχει και την Δύση (Διαφωτισμός) και την Ανατολή (-στάν) και αυτό αποτελεί και το ενδιαφέρον της έκφρασης ως προς τα άλλα πολυάριθμα -στάν, που έχουμε στο σάιτ.

Επίσης, ως Διαφωτιστάν χαρακτηρίζονται οι παρ' ημίν θολοκουλτουριαραίοι που θεωρούνται ότι λειτουργούν ως κράτος εν κράτει (σταν εν στάνει).

Ο γούγλης (γνωστό αμερικλανάκι) δίνει μόνο ένα χτύπημα, όχι ακριβώς ταυτόσημο με τον ορισμό, ωστόσο η λέξη παίζει αρκετά σε κύκλους ελληναράδων.

  1. Σήμερα κάτι αριστεροgay ακαδημαϊκοί ρεπουσοδραγωνιστές του ρεύματος της αχαλήνωτης μαλακοκουλτούρας που θεωρεί σαν καλύτερη Μουσική Συμφωνία τη Συμπαντική σιωπή…βγήκαν να ζητήσουν από του Πολιτικούς μας να μας πούν (σ’ εμάς το πόπολο…) την αλήθεια έστω και τώρα, λίγο πριν την απώλεια του Ευρωπαϊκού κεκτημένου…του κεκτημένου που τους επέτρεψε να τον παίζουν τόσα χρόνια και να κάνουν τέχνη.Το κεκτημένο που χρηματοδωτούσε την πνευματική τους εκσπερμάτωση και αναγώρευε ένα πέος στο Πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού, σε ελέυθερη έκφραση και υψιλή τέχνη. Αυτό το κεκτημένο που πρέσβευε ότι η Ιστορία της Ευρώπης ξεκινάει από το Διαφωτισμό χωρίς να μπορεί να ερμηνέυσει το γιατί λέγεται Ευρώπη και όχι Διαφωτιστάν. (Εδώ).

  2. - Τι να περιμένεις να μάθουν τα παιδιά μας από Ιστορία, όταν την συγγραφή των βιβλίων την έχει αναλάβει το γνωστό Διαφωτιστάν;

  3. - Δε λέω, καλά φιλελεύθερα στοιχεία έχει το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία, αλλά στην ψωρογιώργαινα θα γίνει πάλι του Διαφωτιστάν.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μπορεί να σημαίνει δύο τινά:

  1. Την πρωκτολειχία, το γλειφοκώλι ή γλειφοκωλάδα. Ή, κάπως πιο μεταφορικά, το να κάνεις υπερβολικές φιλοφρονήσεις και χατίρια σε κάποιον με πονηρές σκοπιμότητες.

  2. Κωλογλυφάδα είναι ύβρη για το προάστιο της Γλυφάδας.

Καθώς ο κλασικός ο ανορθόγραφος ο Έλληνας γράφει συχνότατα το γλείφω με ύψιλον σαν το ομόηχο ρήμα που σημαίνει την πράξη του γλύπτη, στην πράξη οι δύο σημασίες διαπλέκονται. Δηλαδή πολλοί επιλέγουν να πουν κωλογλειφάδα αντί για γλειφοκώλι, για να κάνουν χαριτωμενίστικο αστείο με το ομόηχο προάστιο. Ενώ από την άλλη αυτοί που μισούν το προάστιο είτε για ταξικούς ή πολιτιστικούς ή αισθητικούς λόγους, είτε λόγω αθλητικών ομάδων που έχουν εκεί την έδρα τους, επίσης χρησιμοποιούν την λέξη κωλογλυφάδα αφήνοντας υπονοούμενο για πρωκτολειχία.

  1. Και μιας και πιασαμε κωλοσυζητηση
    Υπαρχει σερνικος που να ειναι straight [ουχι σεξυ θεια λολα]
    και να θελει να του κανουν κωλογλυφαδα;;;
    Υπαρχει σερνικος straight που να θελει να του βαζουν κωλοδαχτυλο;
    (Εδώ τα αγωνιώδη ερωτήματα).

  2. Την γυρνάω με βία ανάποδα και επιδίδομαι σε μαραθώνιο κωλογλυφάδας. (Εδώ).

  3. πες μου ρε μαλακα οτι τις παρασκευες τελειωνεις απο την τραπεζα και βγαζεις το κοστουμι και μενεις με τιρκουαζ φωσφοριζε κολαν και θα ρθω για κωλογλυφαδα (παλιοπεριοχη) (Εδώ ο χρήστης μάλλον παίζει και με τις δύο σημασίες).

(από Khan, 10/04/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το μέχρι πρότινος μπακάλικο που δεν είχε πατήσει άνθρωπος από το 1950 και τώρα πλασάρεται σαν ντελικατέσεν.

Πουλάει τυριά Νάξου, σαλιγκάρια από Κρήτη, κάπαρη σε βαζάκι και άλλα λιαστά και μη προϊόντα της Ελληνικής γης. Ψαρώνουν με τέτοια μαγαζάκια όλες οι νεόπλουτες γκόμενες, κυρίες του Κολωνακίου και διάφοροι σαολίν με ράστα γιατί είναι «in».

- Ρε μαλάκα για πες πως ήταν χτες που πήγες σπίτι της Έλλης και σου έκανε το τραπέζι;
- Άσε φίλε ...
- Τι ρε δεν πέτυχε τη μακαρονάδα;
- Ποια μακαρονάδα ρε ... κάτι φύλλα έτρωγα και κάτι τυριά που μύριζαν σαν τα πόδια του Παπαδόπουλου που κοιμόταν από πάνω μου στο στρατό!

Lauren Bacall (από Vrastaman, 26/04/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παράφραση απο το alternative. Τυπάκια με ένα δυο τζίβες, που συχνάζουν σε καφετέριες κουλτουριστικής διάθεσης (π.χ. booze , k-44) αλλά παρόλα αυτά οι γνώσεις τους επί της κουλτούρας είναι μηδαμινές και επιφανειακές. Τα άτομα αυτά συνήθως ανήκουν στην νεολαία του Συνασπισμού.

Ρε φίλε! Λες να πάμε στο πάρτυ στα Εξάρχεια να χωθούμε σε λατέρνατιβ γκομενάκια;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Περιπαικτικός χαρακτηρισμός για το γήπεδο ποδοσφαίρου της ομάδας της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλή.

Προέρχεται από τη μετονομασία του πραγματικού ονόματος του γηπέδου που είναι το Καυτατζόγλειο, αλλάζοντας το γράμμα -λ (λάμδα) σε -ρ (ρο), με αποτέλεσμα το δεύτερο συνθετικό να θυμίζει κάτι από γριά (ο Ηρακλής έχει συσταθεί ως ποδοσφαιρική ομάδα από το 1908 και θεωρείται από τις αρχαιότερες, εξού και το παρατσούκλι).

Χρησιμοποιείται ευρέως σε στέκια φιλάθλων ποδοσφαίρου, σε δρόμους, σε πλατείες και σε γήπεδα.

- Γιαυτό δεν μας έδωσε εισιτήρια η γκόμενα του πύρρου ο ρέμος,για να αλωνίζουν ανενόχλητες οι γριές....γιατί αν είχαμε κόσμο στο καυτατζόγρειο θα είχαμε δράματα! (από εδώ)

Το σπίτι της γριάς... (από PUNKELISD, 12/12/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Περιπαικτικός χαρακτηρισμός για το γήπεδο ποδοσφαίρου της ομάδας του Πειραιά, τον Ολυμπιακό, γνωστό και ως τηγάνι.

Προέρχεται από τη μετονομασία του πραγματικού ονόματος του γηπέδου που είναι το Καραΐσκάκη, αλλάζοντας το δεύτερο συνθετικό από -σκάκη σε -τάβλι.

Χρησιμοποιείται ευρέως σε στέκια φιλάθλων ποδοσφαίρου, σε δρόμους, σε πλατείες και σε γήπεδα.

- Παίζετε με γαύρο την άλλη βδομάδα, ε;
- Ναι, μέσα στο Καραϊτάβλι.
- Έλα ρε! Σας έχει εντός στο τηγάνι;

Το Καραϊτάβλι πριν... (από PUNKELISD, 12/12/10)Το Καραϊτάβλι τώρα. (από PUNKELISD, 12/12/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το Διδυμότειχο.

  1. Σκεψου το και εσυ λιγο και θα τσαντιστεις και εσυ. Δηλαδη ενας που ειναι απο ΚΑΛΑΜΑΤΑ για να παει στο ΔΙΠΛΟΝΤΟΥΒΑΡΟ πρεπει να ξεκινησει απο τωρα για να φτασει τον σεπτεμβρη και για να
    ξαναρθει θελει την μιση χρονια ναναι σε αδεια με οδοιπορικα. (εδώ)

  2. ασχετο λοιπον ποσο απεχει το Διδυμοτειχο απτην Αλεξανδρουπολη (92 χλμ.). Πως τα ξερω ολα αυτα; απλα ειμαι απτο Διπλοντουβαρο σιτυ οπου εμενα για περιπου 14 χρονια. (εδώ).

(από Khan, 07/11/10)Διπλοντούβαρο μπλούζ (από PUNKELISD, 08/11/10)

Got a better definition? Add it!

Published

Το γνωστό εν τη πολυτεχνειούπολη των Αθηνώνε Κτήριο Αντοχής Υλικών, το οποίο επιβάλλεται, όταν αναφέρεται, να προφερθεί ως «καυλί», ειδικά όταν το επισκεπτόμαστε για να δούμε αποτελέσματα μαθημάτων μηχανικής στα οποία έχουμε εξεταστεί.

- Πού' σαι ρε Ακίνδυνε, τί κάνεις; όλα καλά;
- Καλά, μια χαρά. Εσύ;
- Καύλα! Πού πας;
- Άσε, έδωσα παραμορφώσιμο και πάω στο Κ.Α.ΥΛΙ. να δω τα αποτέλεσματα...
- Κουράγιο, φίλε μου, κουράγιο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λογοπαίγνιο που λεγόταν κατά κόρον τις προηγούμενες 2-3 δεκαετίες, τότε που σκάσαν τα πρώτα ενοικιαζόμενα δωμάτια στα νησιά, μικρά, άθλια, ζεστά, υγρά, που ήταν θαύμα το ότι είχαν τουαλέτα. Έτσι λοιπόν, την πινακίδα που έλεγε ROOMS TO LET και που την συναντούσαμε όπου (ή που κραδαινόταν στα χέρια κάποιου ζήτουλα ντόπιου πάνω που βγαίναμε από το πλοίο) την παραφράζαμε ως ROOMS TOILET, καθότι το Ι, παρόλο που δεν γράφεται, είναι σα να το βλέπεις.

Η έκφραση έχει μείνει μέχρι τα τώρα για τους παλιούς, για τους δε νέους δεν λέει μάλλον τίποτα, δεν αποτελεί ούτε καν μπαμπαδισμό.

Τι λες, να κλείσουμε από πριν, ή να κατέβουμε στο νησί και να κάνουμε μια γύρα για κανα ROOMS TOILET του γούστου μας;

Βλ. και ρουμλετάς, ρεντεκάρος και ρεντρούμης

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ανώμαλα παραθετικά του κακός, που προέρχονται από λογοπαίγνιο με τη λέξη «χοίρος» και τα παραθετικά «χειρότερος, χείριστος».

Η έννοια είναι ακριβώς αυτή που καταλαβαίνετε: «πιο γουρούνι», «το απόλυτο γουρούνι». Πβ. και την έκφραση «το μη χοίρων βέλτιστον» (= αυτό που δεν αρμόζει στα γουρούνια είναι το καλύτερο).

Το α΄ συνθετικό «χοιρο-/-χοιρο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλείστες όσες λέξεις, λογοπαίζοντας και με τη λέξη «χειρ-χειρός», π.χ. «χοιρόγραφο», «χοιροτεχνία», «εργόχοιρο», «χοιρούργος», «αυτόχοιρας» (όπου παίζουμε κατά τα γνωστά προπαροξύτονας εις -ας, π.χ. άνθρωπας, έμπορας κ.λ.π.), «χοιραφετημένος», «χοιραφέτηση», «εκεχοιρία»...

  1. Από εδώ:
    «Ήρθε ο καιρός να πάρω το αίμα μου πίσω. Τώρα αρχίζει ο αιώνας μου. Ο χοιρότερος αιών»

  2. (διάλογος σε εταιρεία εκτροφής χοίρων):
    - Άκου, αύξηση από μένα δεν παίρνεις! Βάλ' το καλά στο μυαλό σου! Και τώρα δίνε του!
    - Κύριε διευθυντά, ένα έχω να σας πω: είστε χοιρότερος και από τους χοίρους σας!

Θέλεις και λεζάντα, μωράκι μου; (από Αλάριχος Τεκέλογλου, 24/05/10)(από jesus, 24/05/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified