Further tags

Η μίζα. Πρόκειται για αναγραμματισμό του Siemens, της γνωστής γερμανικής εταιρείας λιπαντικών.

Η βουλευτική ασυλία επιχειρεί να αποκρύπτει το έτερο αναγραμματισμό της λέξης miesens, nemesis, εκ του «νέμω δίκαια» που σημαίνει «θεία δίκη».

- Το τελικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν έχει ακόμα υπολογισθεί!
- Miesens, γαρ!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σκανδαλίζω κάποιον. Τον πειράζω. Τον προκαλώ. Προέρχεται εκ της αγγλικής λέξης trigger (σκανδαλίζω, σκανδάλη, ερεθίζω, προκαλώ δράση). Είναι πολύ διαδεδομένος ο όρος στα ηλεκτρονικά κυκλώματα (trigger pulse=παλμός σκανδαλισμού), όπου η εκπομπή του συγκεκριμένου παλμού θέτει σε λειτουργία ένα συγκεκριμένο κύκλωμα που ήταν προηγουμένως σε ανενεργή κατάσταση.

-Τι τύπος ο Πέτρος ε; Δεν αφήνει κανέναν ήσυχο. Ξέρει τι απασχολεί τον καθένα και τον τριγκάρει ανάλογα. Μετά κάθεται κι απολαμβάνει το έργο του.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Είναι έτοιμος δια τας αιωνίας μονάδας. Είναι στα τελευταία του. Περιμένει το πασαπόρτι του για την τελευταία κατοικία του. Είναι πολύ χλωμός, το χρώμα του ομοιάζει πολύ με το εκρού του νεκρού, τα χαρακτηριστικά του είναι κομμένα, οι κινήσεις του αργές, το χαμόγελο βγαίνει φαλτσαριστά και γενικότερα είναι ένα κινούμενο λείψανο. Μόνο πτωμαΐνη δεν μυρίζει ακόμα.

- Έχω μέρες να δω τον Άκη.
- Πάει ο δύστυχος. Πέθανε προ μιας βδομάδας. Ξεκουράστηκε. Ήταν όπως ξέρεις χρόνια άρρωστος και περιμέναμε κάποια στιγμή τα μαντάτα του.
- Πάει ε; Τον είδα που λες, πριν δύο βδομάδες. Ήταν χάλια. Σερνότανε ο άνθρωπος. Μάλιστα όταν είπα στη γυναίκα μου πως είδα τον Άκη, σε σχετική της ερώτηση για την υγεία του της απάντησα πως « κουβαλάει του χάρου νερό». Και τελικά απ' ό,τι μου λες πέθανε μια βδομάδα μετά. Αχ ήταν σε εβδομάδα προσαρμογής δια τας αιωνίας μονάδας ο μακαρίτης.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Είναι μία λέξη διαδεδομένη στην ορεινή Κορινθία και σημαίνει σκαλίζω.

- Τι έκανες ρε Γιώργο με το θέμα του ΙΚΑ;
- Άσ' τα Νίκο! Μην τα σγκαρλάς, γιατί είναι μια πονεμένη ιστορία...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

1. Ουσιαστικό: Γυναίκα σε απελπισμένη αναζήτηση ερωτικού συντρόφου.

2. Επίθετο: Κατάσταση υστερίας που πλήττει σεξουαλικά ενδεείς γυναίκες.

Εκ των μουνί και λύσσα.

- Γιατρέ μου, είναι σοβαρό;
- Νομίζω ότι μπορώ να σας θεραπεύσω άμεσα, αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις. Παρακαλώ γδυθείτε.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χρησιμοποιείται μόνο του αντικαθιστώντας την φράση «είναι ώρα να φύγουμε / ώρα να την κάνουμε». Συναντάται σε πολλές παραλλαγές όπως κανετάουα, κανετίδης. Συνώνυμο με το πουλέτα (είναι ώρα να πάρουμε τον πούλο).

  1. - Πω ρε αλάνι βαρέθηκα εδώ στην καφετέρια τόσες ώρες...
    - Κανέτα;
    - Κανέτα!

  2. - Ρε μάγκες ωραία η παρέα σας αλλά νύσταξα, κανετάουα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η παράδοση θέλει τους πλήρεις αερίων να χαίρουν άκρας υγείας! Σκοτεινή παραλλαγή του ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα.

- Κώλος κλασμένος, γιατρός χεσμένος!
- Τότε, στην υγειά σας αδέλφια (πρρρ...)

(από Vrastaman, 07/07/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Φοβήθηκα πάρα πολύ.

Σου λέω, φρέναρα τελευταία στιγμή. Με τύφλωνε ο ήλιος και δεν είδα την διάβαση. Μου πήγε το σκατό στην κάλτσα μέχρι να καταλάβω ότι δεν χτύπησα κανέναν.

Η χαρακτηριστική έκφραση του "πάει το σκατό στην κάλτσα". (από Khan, 30/03/15)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αρχαϊστί, το μποτιλιάρισμα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, το στοίβαγμα των μέσων μεταφοράς στο δρόμο. Η λέξη έχει αναφερθεί, στο περιοδικό Asterix, όπου στον «Γύρο της Γαλατίας», o Αsterix κι ο Obelix είναι εγκλωβισμένοι από μποτιλιάρισμα στον εθνικό καρόδρομο. Το αμφορεάρισμα αυτό ήταν αιτία της μαζικής φυγής στις Γαλατικές παραλίες λόγω καλοκαιρινών διακοπών. Το νόημα της λέξης, προκύπτει από την αναλογία του νοήματος των λέξεων αμφορέας-μποτίλια. Οπότε το αμφορεάρισμα είναι το μποτιλιάρισμα.

Ώρα αιχμής κάποιου καλοκαιρινού μεσημεριού του Ιουνίου, με θερμοκρασία 40 βαθμούς, κάπου στην Κηφισίας:
- Καλά έχουμε κορώσει εδώ μέσα. Και το πούστικο το αμφορεάρισμα καλά κρατεί...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η ρήση βασίζεται στο ομώνυμο μιούζικαλ (La cage aux folles) του Χάρβει Φερστίν.

Ένας χώρος όπου τα μέλη του το παίζουν, δείχνουν ή παρουσιάζονται ως τρελοί και εκκεντρικοί. Ένας τέτοιος προσδιορισμός, θα μπορούσε να δοθεί σε μια οικογένεια, σε μια παρέα, σε ένα τμήμα μιας εταιρείας, σε μια εταιρεία, σε μια τοπική κοινωνία και γενικότερα σε οποιοδήποτε κοινωνικό σύνολο ανθρώπων λειτουργεί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία, από την κουλτούρα των ατόμων του περιβάλλοντα χώρου. Τα άτομα ζουν απομονωμένοι από τις επιδράσεις των άλλων, στον κόσμο τους, με τους δικούς τους κώδικες και τους δικούς τους κανόνες με αποτέλεσμα να προσδίδεται στο χώρο τους μια διακριτότητα. Γι' αυτό οι άλλοι αντιλαμβανόμενοι αυτή τη διακριτότητα, θεωρούν το συγκεκριμένο χώρο ως κλουβί και τους «αυτοεγκλωβισμένους», ως τρελούς.

- Όλα τα άτομα στο λογιστήριο, είναι πάρε τον ένα και χτύπα τον άλλο. Ένα μάτσο ανισόρροποι, που κανείς δεν έχει καλή γνώμη για αυτούς. Αυτοί όμως δένουν αρμονικά μεταξύ τους.
- Έχει να κάνει με τη φύση της δουλειάς τους;
- Όχι. Μιλάω για το χαρακτήρα τους. Είμαστε χρόνια συνάδελφοι και τους έχουμε γνωρίσει προσωπικά.
- Πώς το εξηγείς;
- Απλά, ο διευθυντής του τμήματος που είναι κι αυτός κάπως έτσι και χειρότερα, έχει κάνει τις προσλήψεις. Οπότε καταλαβαίνεις... Όμοιος ομοίω και κοπριά στα λάχανα.
- Εμ...άμα δεν ταιριάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified