Selected tags

Further tags

Το «με Μαρξ, ορθοδοξία και μια ζεϊμπεκιά» είναι στίχος του Χάρρυ Κλυνν από το «Ελλάδα, η χώρα του πράσινου ήλιου» στα '80ς. Ο Χάρρυ Κλυνν στα '80ς σατίριζε την τότε νεοεμφανιζόμενη γειτνίαση μαρξιζόντων και ορθοδόξων, που εν μέρει προήλθε εκ των τελευταίων ως αντίδραση για τις κατηγορίες όσον αφορά στον ρόλο της Εκκλησίας κατά την Δικτατορία, και εν μέρει στα πλαίσια γενικότερων ζυμώσεων στην σοσιαλιστική δεκαετία των '80ς. Σήμερα, όμως, το οξύμωρο σχήμα «μαρξορθόδοξος», ως αντιδιαστελλόμενο από αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ως ευρωλιγούρηδες ή φωταδιστές, δηλώνει ότι στην σύγχρονη Ελλάδα πλάι στην κλασική αντίθεση Δεξιά-Αριστερά, υπάρχει ένα παράπλευρο ιδεολογικό δίπολο που μπλέκεται με περίεργους τρόπους στα υπάρχοντα κόμματα. Οι «μαρξορθόδοξοι» είναι αυτοί που πιστεύουν σε ιδανικά της «καθ' ημάς Ανατολής», των ελληνικών «κοινοτήτων», σ' ένα είδος ιθαγενούς σοσιαλισμού. Το οποίο στην πράξη σημαίνει απλώς έντονη κριτική στην Δύση και τον φιλοδυτικισμό, η οποία κριτική τους φέρνει σε στενή γειτνίαση με καθαυτό μαρξίζοντες αντικαπιταλιστές. Από την άλλη, έχει γίνει και μια γειτνίαση μεταξύ δεξιών με την έννοια του φιλοδυτικού φιλελευθερισμού και ορισμένων αριστερών τύπου λ.χ. ΣΥΡΡΙΖΑ, που είτε απλώς διεκδικούν κάποια γενικά δικαιώματα (στην καλύτερη περίπτωση), είτε απλώς θεωρούν ότι είναι τρέντυ να ψηφίσεις ένα αριστερό κόμμα, που να μην βαρύνεται όμως με τον δογματισμό του ΚΚΕ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τόσο οι μαρξορθόδοξοι, όσο και οι ευρωλιγούρηδες διοχετεύονται σε πολλά κόμματα και εξουσίας και εναλλακτικά. Έχω την εντύπωση ότι οι μαρξορθόδοξοι τείνουν να διοχετεύονται περισσότερο σε Ν.Δ. και μετά ΚΚΕ, Παπαθεμελή ή και ΛΑΟΣ, ενώ οι ευρωλιγούρηδες πιο πολύ σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΡΙΖΑ και μετά Ν.Δ. και εναλλακτικά φιλελεύθερα ή οικολογικά κόμματα. Αλλά πιστεύω εξίσου ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν και μαρξορθόδοξους και ευρωλιγούρηδες στις τάξεις τους, κι αυτό τα καθιστά κατάτι αντιφατικά. Βεβαίως και τα δύο άκρα αυτά του διπόλου έχουν καθ' εαυτά τις αντιφάσεις τους. Μερικά φαινόμενα για χάρη παραδείγματος. Βλέπουμε μια γειτνίαση στους «μαρξορθόδοξους» προσωπικοτήτων τόσο ετερόκλητων όσο ο Κώστας Ζουράρις, η Λιάνα Κανέλλη, ο Χρήστος Γιανναράς, ο π. Μεταλληνός, ο Διονύσης Σαββόπουλος (πιο πολύ '80ς - '90ς), ο Γεωργουσόπουλος, ο Παπαθεμελής κ.ά., ενώ η κατά βάση αριστερή εκφραστική τους χρησιμοποιείται και από ακροδεξιούς λ.χ. του Καρατζαφέρη. Από την άλλη, βλέπουμε φαινόμενα, όπως λ.χ. της «συμμετοχικής δημοκρατίας», που επαγγέλθηκε ο Γ. Παπανδρέου το 2004 βάζοντας στο ίδιο κόμμα Ανδρέα Ανδριανόπουλο και Στέφανο Μάνο με Μίμη Ανδρουλάκη και Μαρία Δαμανάκη, πράγμα που του κόστισε τις εκλογές, εν μέρει. Και το άλλο οξύμωρο, που βλέπουμε στις μέρες μας είναι ότι έχουμε μια οιονεί φιλορωσική Δεξιά της Ν.Δ. και μια ας πούμε φιλοαμερικανική Κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ, πολύ σχηματικά βέβαια, και κυρίως σε επίπεδο συμπαθειών των δύο ηγεσιών.

Αυτά. Απλώς διερωτήθηκα μήπως σε σλανγκ λεξιπλασίες μπορεί να βρεθεί ακριβέστερη περιγραφική δυναμική από ό,τι σε κλασικούς όρους, όπως Δεξιά-Αριστερά.

Στο τραγούδι του Χάρρυ Κλυνν εκφράζεται, νομίζω, σαφώς ο όρος που περιγράφει και φαινόμενα τύπου Μαρξ εντ Σπένσερ.

Ελλάδα η χώρα του πράσινου ήλιου
του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, της Καλαμαριάς,
πατρίδα θρησκεία, σουβλάκι με πίτα,
του Datsun, Adidas και χάνι της Γραβιάς.

Τσαρούχι, Rolex, Νακμπάρ,
ρεπόρτερς και Τζέι Αρ,
με Honda η Ελλάδα προς την δόξα τραβά,
με Marx, Ορθοδοξία και με μια ζεϊμπεκιά
να την η Ελλάδα ανάσκελα...

Ελλάδα η χώρα του πράσινου ήλιου
του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, της Καλαμαριάς,
πατρίδα θρησκεία, σουβλάκι με πίτα,
του Datsun, Adidas και χάνι της Γραβιάς.

Ξεσηκωθείτε Έλληνες, ξεσηκωθείτε πατριώτες!
Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους
με Rolex στα χέρια με γούνες στους ώμους.
Ίτε παίδες Ελλήνων υπέρ βωμών και εστιών,
υπέρ πατρίδος και θεών, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών ημών.

Υπέρ αγοράς Super Market Electric,
υπέρ Prisunic Μαρινόπουλος.
Αναφωνήσατε λοιπόν μετ' εμού: «Ζητάω-ζητώ»!
Ζήτω!
Πάντα ζει, ζήτω!
Πάντα ζει με τον Πανταζή. Ζήτω!

Ελλάδα η χώρα του πράσινου ήλιου
του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, της Καλαμαριάς,
πατρίδα θρησκεία, σουβλάκι με πίτα,
του Datsun, Adidas και χάνι της Γραβιάς.

Αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτις
άμα λάχει να ούμε...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ευχαριστώ κατ' αρχήν το Χαλικούτη γι' αυτό το swinging από λήμματα που κάναμε (αντιδάνειο βέβαια το δικό μου προτεινόμενο). Ευχαριστώ και τον Ιησού, ο λόγος του οποίου γίνεται πάντα προσεκτός από τους έχοντες ώτα, όπως και τα θαύματα - λήμματά του.

Λοιπόν, το «κουλτούρα να φύγουμε» είναι ατάκα του Χάρρυ Κλυνν από τον δίσκο «Έθνος Ανάδελφον» το 1985. Ανήκε σε μια σειρά από νούμερα που σατίριζε την (κατά την γνώμη μου αξιόθαυμαστη) προσπάθεια της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη να αναβαθμίσει την πολιτιστική ζωή της Αθήνας. Πλην ο Χάρρυ Κλυνν σατίρισε ένα σχετικό σύνδρομο υπερκουλτουρίασης που κατείχε τους Έλληνες. Και τις τραγελαφικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν. Λ.χ. η «κυρία»-γκόμενα (στον δίσκο) πάει τον Βασίλη (κύριο χαρρυκλυννικό ήρωα) στο Ηρώδειο, κι αυτός νομίζει πως βρίσκεται σε κέντρο με την Ρίτα (Σακελλαρίου) και τον Γιαννάκη (Πάριο). Ή ο γιος πάει την ηλικιωμένη μάνα του στο Ηρώδειο, κι αυτή κάνει πολύ αστείες ερωτήσεις.

Θα αρχίσω κατ΄ανάγκη απ' το τέλος. Το «κουλτούρα να φύγουμε» είναι το άσμα που κλείνει όλο αυτό το αφιέρωμα στην Μελίνα. Προφανώς, το λογοπαίγνιο είναι ανάμεσα στο «κουλτούρα» και το «κατούρα». Αυτό φαίνεται από το σύνολο τετράστιχο, που είναι ως εξής:

«Κουλτούρα να φύγουμε, κουλτούρα να φύγουμε,
και τίναξέ την να πέσει, και η τελευταία σταγών,
κουλτούρα να φύγουμε, κουλτούρα να φύγουμε,
με Μπρεχτ και τσιφτετέλια, θα δικαιωθεί ο αγών!».

Εννοείται ο αγών της Μελίνας Μερκούρη και των Ελλήνων που συντονίστηκαν με το όραμά της. Οπότε την έκφραση την λέμε, όταν δεν έχουμε καταφέρει να αντέξουμε ένα υπερκουλτουριάρικο έργο, όσα αντισώματα υπερκουλτουρίασης κι αν διαθέτουμε. Λ.χ. βλέπεις τον «Αντρέι Ρουμπλιόφ» του Ταρκόφσκι στην ορίτζιναλ βερσιόν των 4,5 ωρών. Ε, κάποτε μετά την τρίτη ώρα, δεν θα πεις το «κουλτούρα να φύγουμε» και θα σηκωθείς να φύγεις; Η παρομοίωση είναι με το ότι κατουράς πριν κάνεις κάποιο εγχείρημα, ας πούμε κατουράς πριν μπεις στο αυτοκίνητο για να πας κάπου, μια εκδρομή, κτλ.

Στο παράρτημα οι υπόλοιπες λεπτομέρειες.

Με πήγε η Μαριλού να δούμε την τελευταία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ε, λοιπόν, ρε πούστη μου, όση ώρα ήθελε ένας αντάρτης να κατέβει από το βουνό στην πραγματικότητα, άλλο τόσο ήθελε και στην ταινία! Τέσσερις ώρες θες να κατέβεις απ' τα Καλάβρυτα; Τόσο έκανε κι ο αντάρτης στην ταινία! Της το πα και της Μαριλούς και τι μου απαντά! «Όχι κάνεις λάθος, στην ταινία θέλει περισσότερο. Είναι η τεχνική της επιβράδυνσης. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό του Αγγελόπουλου που κάνει τις ταινίες του μοναδικές!». Ε, τέλος πάντων, κάπου στην τέταρτη ώρα είπα στην Μαριλού «κουλτούρα να φύγουμε» και την κάναμε για μπουζούκια!

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΡΡΥΚΛΥΝΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το τραγούδι έχει ως εξής:

(Πρώτη στροφή ποπ)

Στο Σχιστό, στο Κερατσίνι,
διευθύνει ο Μαντσίνι,
κι η Γλυφάδα ξεφαντώνει
με Μπεζάρ και Κηλαηδόνη.

(μετά λαϊκά)

Στα Νταμάρια, στην Πεντέλη,
Ντάριο Φο και τσιφτετέλι,
και στο Ρέμα Χαλανδρίου,
οι γυμνόστηθες του Ρίου.

Εσκιμώοι, Εσκιμώοι και Κινέζοι,
Λάπωνες, Λάπωνες και Γιαπωνέζοι.
μωρ' και στου Βά- και στου Βάρβουλα τον λάκκο,
παίζουν Μπρεχτ, παίζουν Μπρεχτ και Μπακαλάκο.

Στο πρώτο μισό δείχνει την παρεξήγηση του Βασίλη με την γκόμενά του. Αυτή του λέει «πάμε να δούμε την »Κάρμεν« (του Μπιζέ), θα είναι και η Μελίνα». Κι αυτός σκέφτεται «δεν μπορεί δυο τραγουδιάρες, Κάρμεν-Μελίνα, καλό μαγαζάκι θα είναι!». Και ρωτάει «έχει η Κάρμεν κανά τραγουδάκι δικό της ή λέει της Ρίτας και του Γιαννάκη κι αυτή;». Μόλις φτάνουν, το Ηρώδειο αρέσει στον Βασίλη και λέει «ωραίο, ρουστίκ με τα κολωνάκια του!». Κι όταν βγάζει την φωνάρα η σοπράνο, λέει ο Βασίλης «Πω πω φωνάρα, κοίτα να δεις, ταλεντάρες και να τραγουδάνε στα νταμάρια! Χαθήκανε ρε παιδί μου τα καλά τα μαγαζά;».

Μετά η σκηνή πάει σε γιο και μάνα του, με την περίφημη ατάκα του την έδοκε του Ορέστη. Και «πω πω τις κάλτσες του έπαιξε ο άνθρωπος. Όταν βγαίνει η πρωταγωνίστρια, η μάνα λέει »πάμε να φύγουμε παιδάκι μου, θα μας φάει η μαϊμού!«. Ο γιος στην αρχή διαμαρτύρεται: »Ποια μαϊμού ρε μάνα, η πρωταγωνίστρια είναι!«. Αλλά μετά συναινεί με το »'ντάξει ρε μάνα, κουλτούρα να φύγουμε, άμα λάχει ναούμ« μετά το οποίο αρχίζει το ομώνυμο άσμα, όπερ παραπάνω!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση που έχει τις ρίζες της σε ατάκα του Μάνου Χατζηδάκι.

Η ατάκα είχε περίπου ως εξής: Μία από τις κάμποσες φορές που ο μεγάλος μας συνθέτης Μάνος Χατζηδάκις βγήκε από την ντουλάπα, αναφέρθηκε σε μία συνήθη προκατάληψη ή και πραγματικό φαινόμενο, ως εξής (στο περίπου): «Για μας τους καλλιτέχνες, λένε ότι είμαστε ή αριστεροί ή ομοφυλόφιλοι. Πάντως εγώ αριστερός δεν είμαι!».

Η ατάκα έμεινε διάσημη για πολλούς λόγους:

α) Περιέγραφε με χιούμορ ένα φαινόμενο, που σκανδαλίζει πολλούς ομοφοβικούς και εθνόκαυλους, ή αποτελεί απλώς προκατάληψή τους, ήτοι την ομοφυλοφιλία και αριστερίστικες τάσεις στους κύκλους της τέχνης.

β) Ήταν ένας πετυχημένος αυτοσαρκασμός του Χατζηδάκι, που αποτελούσε εξαίρεση στον κανόνα ότι οι καλλιτέχνες της γενιάς του ήταν στρατευμένοι αριστεροί, όπως ο έτερος γίγας Θεοδωράκης, ή και ο Σαββόπουλος (ο Θεός να τον κάνει αριστερό!), ο Λοΐζος κ.ο.κ. Ο Χατζηδάκις αντιθέτως αντιπροσώπευε την δεξιά κουλτούρα.

γ) Ήταν ένας πολύ χιουμοριστικός τρόπος να βγει απ' την ντουλάπα.

Από τότε όταν έχουμε αμφιβολία για ύποπτο, και τελικά διαπιστώσουμε ότι έχει αρραγή δεξιά φρονήματα, το τελευταίο αυτό γεγονός λειτουργεί ως το κρίσιμο στοιχείο για να πούμε «πάντως αριστερός δεν είναι!» και να τον εντάξουμε στην χορεία των κιναιδουάρδων.

Σημειωτέον ότι υπάρχει και ψυχολογική βάση: Πολλοί γκέι κάνουν υπεραναπλήρωση για την περιθωριοποίησή τους, με το να ενταχθούν σε κυρίαρχα δεξιά πρότυπα εθνικού καθωσπρεπισμού. Ως προς την ακροδεξιά απόκλιση, το φαινόμενο σχετίζεται με το λήμμα γκεϊστάπο. Παραδείγματα αποτελούν από την μυθοπλασία ο ακροδεξιός του American Beauty και από την πραγματική ζωή ο ακροδεξιός Αυστριακός πολιτικός Georg Heider (Θεός σχωρέστον!), που ύστερα από μια καριέρα άτεγκτης ακροδεξιάς πολιτικής αποδείχθηκε μετά θάνατον ότι «πάντως αριστερός δεν ήταν». Βέβαια ο θάνατός του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ήταν αρκετά περίεργος, -η εκδοχή της δολοφονίας δεν αποκλείστηκε- και οπωσδήποτε πολύ τραγικός.

Η φράση χρησιμοποιείται κι από τους αριστερούς ως επίρρωση του ανδρισμού τους.

- Τι γίνεται με τον Σάκη; Χθες στην «Εθνική» τον είδα να την οπισθογράφει την επιταγή!
- Πάντως αριστερός δεν είναι! Τον είδες ποτέ να διαβάζει «Ελευθεροτυπία» ή «Ριζοσπάστη»; Όλο με την «Βραδινή», τον «Ελεύθερο Τύπο» και την «Χώρα» μου γυρίζει...

Μάνος Χατζηδάκις (από Hank, 13/01/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η πόλωση που δημιουργείται από τα polls, δηλαδή τις δημοσκοπήσεις (κατά το κωλονοσκοπήσεις). Ο σλανγκισμός εστιάζει κυρίως στο πνεύμα μισαλλοδοξίας και τεχνητής δέσμευσης που καλλιεργείται μέσα από τέτοιες pollώσεις. Συνηθίζονται στις μέρες μας να γίνονται συνέχεια δημοσκοπήσεις για το καθετί. Πολλές φορές είναι κατά παραγγελία, και στο ερώτημα, και ενδεχομένως και στην απάντηση. Οπότε εμείς οδεύουμε ως πρόβατα σε τεχνητές pollώσεις μας. Γιατί θεωρούμε μαγκιά και αξία μας ότι κάποιος ζητάει την γνώμη μας, κολακεύεται ο εγωισμός μας, και δεν καταλαβαίνουμε ότι έτσι απλώς εξυπηρετούμε τα συμφέροντα κάποιου. Στην χειρότερη περίπτωση πρόκειται για αυτοεκπληρούμενη προφητεία, δηλαδή κάτι που παρουσιάζεται ότι έχει περιγραφική μόνο δύναμη, αποκτά προκλητική δυναμική (λ.χ. άμα βλέπεις ότι όλοι οι άλλοι θεωρούν κάποιον καλό, λες «δεν μπορεί, δίκιο θά 'χουν»). Στην καλύτερη απλώς τεστάρεται το κοινωνικό σύνολο και η δύναμη των μηχανισμών διερεύνησης και διερμηνείας του.

Οι pollώσεις είναι πολλών ειδών. Θα σταχυολογήσω μερικές. 1. Οι pollώσεις με ερωτήματα «ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός ή για κυβέρνηση», ή «ποιος είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός» που, αναλόγως με το ερώτημα που θέτουν και την στιγμή που το θέτουν, καταλαβαίνεις ποια είναι η σκοπιμότητα του pollωτή. Λ.χ. σε λίγο παλιότερες περιόδους το να θέσεις ερώτημα για «καταλληλότερο πρωθυπουργό» έχω την εντύπωση ότι θα ήταν pollωση δεξιάς εφημερίδας για να βαραθρώσει έτι περαιτέρω τον Παπανδρέου (είπαμε πριν λίγα χρόνια), ενώ το ερώτημα για «καταλληλότερη κυβέρνηση» θα ήταν pollωση κεντροαριστερής για να δείξει την δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση της Ν.Δ. Ομοίως οι pollώσεις αορίστως για πιο δημοφιλή πρόσωπα, γίνονταν στα 00ς σε στιγμές που κάποιος ήθελε να καταδειχτεί η δυναμική του Χριστόδουλου, του Στεφανόπουλου ή του Αβραμόπουλου, ή αντιθέτως να δείξει την πτώση τους. Σ' αυτού του είδους τις pollώσεις, η απάντηση βρίσκεται κατά κάποιον τρόπο μέσα στην ερώτηση, ήτοι στην σκοπιμότητα του εκάστοτε pollωτή.

  1. Οι exit-pollώσεις. Εδώ στήνονται pollωτικές κάλπες ή κάλπικες pollώσεις (όπως προτιμάτε), έξω από τα εκλογικά κέντρα, ώστε τα μύδια να τεκμάρουν μια ώρα αρχύτερα το αποτέλεσμα των εκλογών. Γενικά, είναι αρκετά χρήσιμο, αφού pollωνόμαστε που pollωνόμαστε με τις ίδιες τις εκλογές, τουλάστιχον να ξεpollωθούμε μια ώρα αρχύτερα. Αν και κατά τον ΚΥΡ η βραδιά των εκλογών είναι πάντα η πιο ευτυχισμένη νύχτα του Νεοέλληνα, αφού έχει φύγει ο ένας και δεν έχει προλάβει να έρθει ο άλλος. Τώρα λοιπόν τα μύδια έρχονται να μας κλέψουν κι αυτήν ακόμη την χαρά, σαν άλλος φεουδάρχης που διεκδικεί το jus primae noctis του. Άλλωστε, αυτές οι exit-pollώσεις κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Όλοι θυμούνται τι έγινε το 2000, που η exit-pollωση έδειξε Ν.Δ. και η μέσα pollωση έδειξε μετά ΠΑΣΟΚ, ώστε ο Κωστάκης πιάστηκε Κώτσος! Οπότε οι μεν οπαδοί του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να κάνουν καζούρα στους αντιπάλους τους, οι δε οπαδοί της ΝΔ να αναπτύξουν (από τότε!) τις θεωρίες περί ασύμμετρων απειλών που στέρησαν απ' τον Κωστάκη τον θρίαμβό του, εκπορεύτηκε πολλή φημολογία, που δεν μου επιτρέπεται να σχολιάσω, μπορώ απλώς να το αναφέρω ως παράδειγμα του πώς η exit-pollωση λειτούργησε κι εδώ pollωτικά.

  2. Κι ένα διασκεδαστικό είδος pollωσης. Με την ανάπτυξη του Ιντερνετιού κάθε ιστοσελίδα και κάθε βλόγιο(ν) μπορεί να κάνει και την δική του pollωση, επί παντός επιστητού! Έτσι φτάνουμε σε ένα σημείο να ρίχνουμε καμιά εικοσαριά ψήφους την ημέρα, το οποίο δεν οδηγεί πουθενά, αλλά κολακεύει το αίσθημά μας ότι ζούμε σε μια δημοκρατία, κι όλοι προσμένουν με αγωνία την γνώμη μας. Τελικά, οι διαδικτυακές pollώσεις αποτελούν όντως ένα τεκμήριο δημοκρατικότητας του Διαδικτύου, αλλά με την έννοια που έχει η κοινοβουλευτική δημοκρατία και στην υπόλοιπη ζωή: ότι δηλαδή ζητάνε την επιλογή σου σε προκαθορισμένα από αυτούς ερωτήματα, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αρκούντως καθορισμένα και τα αποτελέσματα.

Σχετικές εκφράσεις: Δεν ξέρω, δεν απαντώ (έκφραση που εκπορεύτηκε από μία προσφερόμενη επιλογή στις pollώσεις και απέκτησε ευρύτερη σλανγκική σημασία).
γκαλοπάρω: δεν σημαίνει να καλπάζεις με άλογο, από το «gallop», αλλά να καλπάσεις στις pollώσεις, σπεύδοντας να ρίξεις όσες πιο πολλές ψήφους μπορείς σε μια μέρα, από το «gallup», το «γκάλοπ», που βγαίνει από το όνομα του πρώτου pollώσαντος George Gallup, που ίδρυσε το Ινστιτούτο Gallup.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα pollωσης τρίτου είδους είναι η pollωση σ' ένα βλόγιο(ν) που ζητούσε την γνώμη μας αν είναι γκέι ο Μπομπ Σφουγγαράκης. Οι επιλογές ήταν: 1) τελειωμένη, 2) straighter than Clint Eastwood.
Οι σλανγκιστές πιστεύω ότι θα ψήφιζαν το πρώτο, αν έχουν διαβάσει το εν λόγω λήμμα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο πολύ ογκώδης, εύσωμος, πληθωρικός, ο ντουλάπας, αλλά περισσότερο με την έννοια του πολύ χοντρού. Ο όρος ήταν και παρατσούκλι - σήμα κατατεθέν του πολιτικού Μιλτιάδη Έβερτ, που έχει μείνει γνωστός για τον πολιτικό του πληθωρισμό και την αγάπη του στις μακαρονάδες.

Συνώνυμο: «Είμαι μακαρονάς, τι να κάνουμε;» (από διαφημιστικό σποτ με τον Γιάννη Μπέζο)

  1. Θα μας αφήσουν να μπούμε στο κλαμπ με τέτοια ρούχα αυτοί οι μπουλντόζες;

  2. (Από «Ριζοσπάστη», το 1998).
    Οδοστρωτήρας και μπουλντόζα.
    Καθόλου ικανοποιημένος δεν είναι από τους ρυθμούς επιβολής αντιλαϊκών μέτρων από την κυβέρνηση Σημίτη ο Μ. Εβερτ. «Σκληρά μέτρα; Πού τα είδατε;», αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς στη χθεσινή συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ. Και για να μην υπάρχει αμφιβολία για το τι εννοεί, έσπευσε να αναφέρει, ως παράδειγμα, ότι το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις όχι μόνο δεν έδωσε λύσεις, αλλά τις έκανε «πιο ανελαστικές απ' ό,τι στο παρελθόν» (!). Ας μην ανησυχεί τόσο. Η κυβέρνηση Σημίτη γνωρίζει πολύ καλά, ότι μπορεί να υπολογίζει πως δίπλα στο δικό της οδοστρωτήρα ισοπέδωσης των λαϊκών κατακτήσεων, βρίσκεται η μπουλντόζα του Εβερτ.

(από Hank, 11/01/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Καθώς λημματογράφησα και για Καραμανλή, και για Τσίπρα, και για Πλεύρη και για Σημίτη (ενώ την Παπαρήγα μου την πρόλαβε άλλος), νομίζω πρέπει να λημματοδοτήσω και τον Γιωργάκη Παπανδρέου, για να μην μείνει παραπονεμένος, αλλά και να μην κατηγορηθώ για μπαγαποντοδότης. Λοιπόν, ως γνωστόν, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διαπρέψει σε δύο πράγματα: Πρώτον, είναι ο πελάτης που κατάφερε να αναδείξει τον Καραμανλή δύο φορές στην πρωθυπουργία, πραγματικά μεγάλο επίτευγμα! Και δεύτερον, είχε μια πανηγυρική (επίτηδες διφορούμενη η λέξη) θητεία ως Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003, όπου λάμβανε συνέχεια τα εύσημα και τα χειροκροτήματα σύσσωμης της ευρωπαϊκής και αμερικανικής ηγεσίας, τα λεγόμενα «Bravo Giorgos!». Προηγουμένως τα είχε λάβει και από τον τουρκικό Τύπο.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι μεταξύ των δύο υπάρχει άρρηκτη σχέση. Ήτοι, αυτό που φταίει για την διπλή ήττα του Παπανδρέου είναι η άψογη προφορά του στα Αγγλικά! Κάπως τον καθιστά ύποπτο αυτή η άνεση με την οποία χειρίζεται την αγγλική ο Giorgos, ενώ η προφορά του Καραμανλή στην αγγλική και γερμανική είναι πολύ πιο hellenarically correct. Φαίνεται ότι η hellenarical correctness μετράει πολύ στον Έλληνα, όταν πάει στην κάλπη: κάπως ο Κωστάκης μιλάει τα αγγλικά σαν να είναι ο δικός μας, ενώ ο Γιωργάκης σαν να είναι ο δικός τους. Κι αυτός ο image-maker του ΠΑΣΟΚ έχει καθυστερήσει απαράδεκτα να κάνει στον Παπανδρέου μαθήματα ελληνάρικης προφοράς των Αγγλικών. Κι επειδή «αρχή σοφίας παρατσουκλίων επίσκεψις», για να παραφράσω τον Αντισθένη, δεν είναι τυχαίο που ο Γιωργάκης έχει μείνει στην συνείδησή μας ως ο Giorgos . Βοήθησαν βέβαια και τα ζεϊμπέκικα με τον Τζεμ και τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου.

Και για να έρθω, έστω με καθυστέρηση, στο σλανγκικό ενδιαφέρον. Η έκφραση « Bravo Giorgos !» αποτελεί ειρωνική επιβράβευση φίλου ή όλης της παρέας σε Γιώργο ή Κώτσο, που λέει μια κοινοτοπία ως μεγάλη σοφία. Κατ' αντιστοιχία προς τα «Bravo Giorgos!» που επιδαψίλευαν σύσσωμοι Ευρωπαίοι, Τούρκοι κι Αμερικανοί στον Giorgos Παπανδρέου, απλά επειδή ήξερε να είναι ο άνθρωπος που έλεγε την κατάλληλη κοινοτοπία στην κατάλληλη στιγμή. Βλέπε πρώτο παράδειγμα για καλύτερη κατανόηση της φράσης.

  1. Γιώργος: - Πάντως, τελικά η Λίλιαν είναι πιο καυλωτική γκόμενα απ' την Λάουρα!
    Μένιος: - Bravo Giorgos! Το βρήκες κι ας άργησες, μαλάκα!

  2. H πολυδιαφημισμένη «καινούργια εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», τα ζεϊμπέκικα με τον κ. Tζεμ, οι προκλητικά υπερεκχειλίζουσες ευαρέσκειες από την κυρία Oλμπράιτ, τα « Bravo Giorgos» του τουρκικού Tύπου, η μανιασμένη προπαγάνδα (επίσημη θέση του ΠAΣOK) να υπερψηφιστεί η Πλεκτάνη Aνάν: το σχέδιο παράδοσης της Kύπρου στην Tουρκία -κοντολογίς, όλα όσα επιβραβεύτηκαν δαψιλώς με την «εκλογή από τον λαό» του φυσικού αυτουργού στην αρχηγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
    (Χολές από Χρήστο Γιανναρά για τον Giorgos στην «Καθημερινή»)

Μυδασίστ: Μπούμπης. (από Khan, 04/10/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η λιγούρα για ευρωπαϊκά κονδύλια. Παράγεται από το «λόρδα» και τον πολιτικό Jacques Delors, γνωστό για την διοχέτευση των ομώνυμων «πακέτων Ντελόρ». Το φαινόμενο ήταν παλιότερο κυρίως στην Ελλάδα, γιατί τώρα με την κρίση είναι σκούρα τα πράγματα. Αλλά σαν νοοτροπία, αίσθημα, αλλά και πρακτική ακόμη, παραμένει.

Η σλανγκενεργός έκφραση χρησιμοποιήθηκε και ως τίτλος επιθεώρησης.

Ορθογραφική παρατήρηση (αφιερωμένη στον Πάνο Β'): Ίσως το «λόρδα» προέρχεται ετυμολογικά από το «λωρίδα», που σημαίνει την ταινία, το παράσιτο των εντέρων. Γι' αυτό λέμε και «με κόβει λόρδα». Οπότε σε αυτήν την περίπτωση, που είναι πάντως αβέβαιη, η σωστή ορθογραφία θα ήταν «λώρδα» και «ντελώρδα».

- Τι έγινε με όλες αυτές τις νέες χώρες, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, κτλ, τις έκοψε κι αυτές ντελόρδα;
- Εμ! Εκεί που είναι ήμασταν, κι εδώ που είμαστε θά 'ρθουν.
- Όχι ακριβώς! Είναι δύσκολες οι συνθήκες τώρα Μήτσο! Κι εμάς μας ένοιαξε μόνο πώς να καλμάσουμε την ντελόρδα μας, δεν κοιτάξαμε να αναβαθμίσουμε μακροπρόθεσμα την οικονομία μας...

Jacques Delors (από Hank, 10/01/09)(από Khan, 25/12/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το σύνθημα για το πολιτικό στίγμα και ύφος της Νέας Δημοκρατίας και του Καραμανλή. Πλην αποδείχθηκε ότι ήταν mea colpa κι έτσι πλέον η έκφραση χρησιμοποιείται:

  1. Ως σαρκαστικός ευφημισμός για να δηλώσει ακριβώς το αντίθετο, όπως στα εξοστρακίζομαι και παράπλευρη απώλεια. Δηλαδή για καταστάσεις Αρσένιε, τα ομόλογα να είναι δομημένα! (βλ. παραδείγματα 1-6).

  2. Για κάποιον που προσπαθεί επιτηδευμένα να προβάλει ένα ύφος σεμνού και ταπεινού για να πετύχει μ' αυτό τον (ενίοτε ύπουλο) σκοπό του (βλ. δύο τελευταία παραδείγματα).

Συνώνυμα: σεμνά και δραμινά
Υπερθετικός: ασκητικά (έκφραση του Γιώργου Αυτιά για το πώς ζει ο Κώστας Καραμανλής).

Γιατί, όπως είπε και ο Τζίμης Πανούσης: «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα, η Ζιμπάμπουε»!

  1. Κρίστιανσον: Σεμνά και ταπεινά μπορούμε. Να μείνουν προσγειωμένοι ζήτησε από τους παίκτες του Ολυμπιακού ο Αντερς Κρίστιανσον. (από αθλητικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής»)

  2. Επιστροφή στο σεμνά και ταπεινά:
    Αμοιβαίες αβροφροσύνες, υπόγειες αψιμαχίες, πικρίες και... δάκρυα είχαν οι χθεσινές τελετές παράδοσης-παραλαβής μεταξύ εισερχόμενων, απερχόμενων και μετακινηθέντων υπουργών, με φόντο στο τέλος ένα διάγγελμα Καραμανλή προς τον ελληνικό λαό που θύμισε άλλες εποχές, σεμνότητας και ταπεινότητας. (από CityPress 10/1/2009)

  3. Σεμνά & ταπεινά οι Τραπεζίτες στις Αλπεις.
    Οι Έλληνες τραπεζίτες προτίμησαν και εφέτος τις Αλπεις- και τις αυστριακές, και τις γαλλοελβετικές, και τις ιταλικές κορυφές- για να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στη ζώνη των πλουσίων παρατηρείται συνωστισμός, καθώς όπως μαθαίνουμε και μπόνους πήραν μέσα στην κρίση, και τα λεφτά της πολιτείας θα μπουν στα ταμεία των τραπεζών άμα τη επιστροφή τους. Νέος ταξιδιωτικός προορισμός η Κορτίνα, η οποία βρίσκεται βόρεια της λίμνης Κόμο, στα Iταλοελβετικά σύνορα.
    (από το «Βήμα», Χριστούγεννα 2008)

  4. Έτσι για να υπογραμμιστεί η έννοια της Δημοκρατίας και αυτή της ευνοούμενης σχέσης κράτους πολίτη αντιμετωπίσαμε τις παρακάτω μεθοδεύσεις, μεθοδεύσεις που εφαρμόζονται ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ όπως το ζήτησε ο κ. Πρωθυπουργός για την ανασύσταση του κράτους. Το έργο έπρεπε να προχωρήσει για να μη χαθούν κοντύλια από το Ταμείο Συνοχής. Σεμνά και ταπεινά ζήτησαν άδεια να γκρεμίσουν εκκλησιά για να προχωρήσουν το έργο της καταστροφής.Σεμνά και ταπεινά υποσχέθηκαν διορισμούς των άνεργων νέων της περιοχής, για να κάμψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων. Σεμνά και ταπεινά διέδωσαν και απείλησαν με εξονυχιστικούς φορολογικούς ελέγχους τους μικροεπαγγελματίες αφού ο Μπέζας έχει τα μέσα στο υπουργείο οικονομικών και όλα αυτά με ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα. Σεμνά και ταπεινά έστειλαν 10.000 ευρώ στον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις. Οι κάτοικοι προφανώς δεν τα δέχθηκαν. Σεμνά και ταπεινά έκοψαν τις πιστώσεις από Νομάρχη που στην αρχή είχε ταχθεί ενάντια στον εμπαιγμό των κατοίκων του Καρβουναρίου λέγοντας ότι αν δεν προχωρήσει το έργο δεν βλέπει δεκάρα. Σεμνά και ταπεινά έστειλαν τις επτά διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων να κοιμηθούν στο ξενοδοχείο του. Σεμνά και ταπεινά έκαναν μήνυση στον παπά του χωριού για δήθεν προσπάθεια εμπρησμού λες και δεν υπήρχαν μάρτυρες και βιντεοκαταγραφή που να αποδεικνύει το αντίθετο. Σεμνά και ταπεινά έλουσαν τον παπά Μιχάλη και τις γυναίκες του χωριού με χημικά. Σεμνά και ταπεινά μήνυσαν την συντονιστική επιτροπή αγώνα κατά του ΧΥΤΑ για παρακώλυση του έργου. Σεμνά και ταπεινά φροντίζουν για τις επανειλημμένες αναβολές της δίκης στο Συμβούλιο Επικρατείας για να καλύψουν το 60% της κατασκευής και να αδρανοποιήσουν κάθε αντικειμενική απόφαση που θα εμποδίζει την καταστροφή που αβασάνιστα αποφάσισαν μόνο και μόνο για να εισπράξουν χρήματα από την Ε.Ε. Ίδια κατάσταση με τον ίδιο Περιφερειάρχη και στα Κατσανοχώρια των Ιωαννίνων. Και στη Λευκίμη της Κέρκυρας ξερίζωσαν δάσος για να εγκαταστήσουν ΧΥΤΑ. Έκλεισαν τις πηγές που πλημμύρισαν το έργο και οι αντιδράσεις των κατοίκων αλίμονο οδήγησαν στο Θάνατο μιας γυναίκας ! Σεμνά και ταπεινά ο αστυνομικής διευθυντής υπεύθυνος για την επίθεση δήλωσε ότι στήριξε την Δημοκρατία αλλά υπήρξαν παράπλευρες απώλειες !Σεμνά και ταπεινά ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι το έργο έχει εγκριθεί από την Ε.Ε δίχως να διευκρινίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τις μελέτες που της υποβάλουν τα κράτη μέλη και ότι έλεγχο κάνει εκ των υστέρων όταν υπάρχει καταγγελία κακής λειτουργίας. Σεμνά και ταπεινά δήλωσε ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι ο θάνατος της γυναίκας ήταν ένα τυχαίο ατύχημα αλλά δεν εξήγησε ότι ο οδηγός του δικύκλου που την παρέσυρε βρίσκεται στο νοσοκομείο με σπασμένο σπόνδυλο από χτύπημα αστυνομικού κτύπημα που έγινε η αιτία του κακού. Εμπνευσμένη διοίκηση που φροντίζει το μέλλον!
    (από το φόρουμ των ecogreens)

  5. Σεμνά και ταπεινά οι μπάτσοι! Βγήκε από την κλινική με γάζες στο κεφάλι και τον ξαναχτύπησαν πάλι τα ΜΑΤ και τον άφησαν με ανοιγμένο κεφάλι κι αιμόφυρτο στην άσφαλτο κι έφυγαν.

  6. Σεμνά και ταπεινά στα ... ουκρανικά.
    Η κυβέρνηση Τιμοσένκο-Γιούσενκο, λέει, διαμφισβητεί και παραπέμπει στα δικαστήρια 22 ιδιωτικοποιήσεις και θα ακολουθήσουν άλλες 194. Οχι, δεν έπαθαν κρίση προσωπικότητας οι υποστηριχθέντες από τις ΗΠΑ και χώρες - κλειδιά της ΕΕ ηγέτες της λεγόμενης «πορτοκαλί επανάστασης». Εξάλλου, η καλλίπυγος πρωθυπουργός της Ουκρανίας, με τα ωραία κοτσιδάκια, υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος του μηχανισμού που αργότερα η ίδια αποκάλεσε «καθεστώς Κούτσμα» και οι φήμες την θέλουν να έγινε πολυεκατομμυριούχος, μέσα από τουλάχιστον σκοτεινές και αδιαφανείς ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες συντόνιζε με ακρίβεια πληρωμένου «εκτελεστή». Η όλη ιστορία της έρευνας για τις ιδιωτικοποιήσεις μοιάζει να αφορά την αναδιανομή της οικονομικοπολιτικής ισχύος στην Ουκρανία. Το θέμα, όπως εξάλλου παραδέχεται η ίδια η Τιμοσένκο, είναι η «επανιδιωτικοποίηση» των εν λόγω επιχειρήσεων. Οπως, για παράδειγμα, του μεταλλουργικού εργοστασίου «Γκριβοριζστάλ», το οποίο «ιδιωτικοποιήθηκε» το 2004, από την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν πλέον είχε αρχίσει η «αντίστροφη μέτρηση» για τον Κούτσμα.
    (από τον «Ριζοσπάστη»)

  7. Νέα μοντέλα αυτοκινήτων: Nissan Tiida: Σεμνά και ταπεινά. Με άφθονο χώρο και κινητήρα 1600άρη 110 ίππων, το Tiida έχει ακριβώς ό,τι χρειάζεται για να ικανοποιήσει.
    (ρεπορτάζ για αυτοκίνητα στον «Ελεύθερο Τύπο»)

  8. Περικλής: Είδες τι χλαπάτσα φάγαμε απ' τον Μένιο; Ήρθε σεμνά και ταπεινά στην παρέα μας, σεμνά και ταπεινά την έπεσε στα κορίτσια, και στο τέλος σεμνά και ταπεινά έφυγε με την Λίλιαν!
    Βαγγέλας: Αλλά δεν θα περάσει έτσι αυτό! Έχει ο καιρός γυρίσματα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

«Καλύτερα να σε φάνε τα λιοντάρια και οι κροκόδειλοι, παρά να σου ευχηθεί ο Μητσοτάκης... Γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε;»

Σημείωση 1: Όση ώρα έγραφα το λήμμα: Με πέταξε δύο φορές εκτός ίντερνετ πριν το σώσω, και μου έπεσε κάφτρα από τσιγάρο στο πληκτρολόγιο. Ελπίζω να μην πάθει ζημιά ο server του slang.gr από την ανάρτηση.

Σημείωση 2: Ένα μεγάλο κομμάτι της ανάρτησης είναι προϊόν clopy paste. Οι ενδελεχείς έρευνες που έκανα αποκάλυψαν πληθώρα από περιστατικά, τα σχόλια και ο πρόλογος είναι δικά μου.

Είναι ο εθνικός μας γκαντέμης με τεράστια εμβέλεια στο εξωτερικό. Οι καταστροφές που φέρνει είναι τόσες που χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες, και φυσικά ο Λιακό ετοιμάζει σχετικό βιβλίο με τίτλο: «Μητσοτάκης ο Εθνικός Γκαντέμης: Πώς και γιατί ζει ανάμεσα μας», γι' αυτό σηκωθείτε από καρέκλες, πολυθρόνες, καναπέδες...

α) Φυσικές καταστροφές: Όταν ήτανε πρωθυπουργός και είχε πάει στην Σαουδική Αραβία... χιόνισε εκεί, και οι Σαουδάραβες για πρώτη φορά έβλεπαν χιόνι!!! Λέγεται ότι πριν γίνει το τσουνάμι στην Ταϋλάνδη τον άκουσαν οι περίοικοι να λέει: «Ωραίες παραλίες έχει εδώ Μαρίκα». Ήταν ο τελευταίος ηγέτης που επισκέφτηκε την Τουρκία πριν το μεγάλο σεισμό. Το καλοκαίρι του '08 επισκέφτηκε τα Χανιά και από 38 βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία πήγε 12 και έριξε χαλάζι που κατέστρεψε θερμοκήπια με καλλιέργειες.

β) Θάνατοι και ασθένειες: Εξερχόμενος του Αρεταίειου νοσοκομείου ο Μητσοτάκης –όπου επισκέφτηκε τον Χριστόδουλο–δήλωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος «είναι καλά στην υγεία του». Τη συνέχεια τη γνωρίζετε...

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Γαλλία το '92 έπαθε καρδιακό επεισόδιο ο τότε Γάλλος πρωθυπουργός.

γ) Πολιτικές καταστροφές: Μαντεύετε ποιος ήταν ο τελευταίος ηγέτης που επισκέφτηκε επίσημα τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης;

δ) Αεροπορικές καταστροφές: Δύο φορές έτυχε στον γνωστό δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ να παρουσιάσει βλάβη το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε. Και στις δύο περιπτώσεις ο Εθνικός Γκαντέμης ήταν μέσα στο αεροπλάνο.

ε) Αθλητικές καταστροφές:

  • Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παρόν», την Τετάρτη που έπαιξε η Ανόρθωση την Βέρντερ έγινε η δεξίωση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Κυπριακή συνοδεία του Προέδρου κ.Χριστόφια. Καλεσμένος ήταν και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν. Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Οι Κύπριοι ενημερώνονταν μέσω κινητών για την εξέλιξη του αγώνα Ανόρθωση-Βέρντερ. Κάποια στιγμή μπαίνει το γκολ των Κυπρίων και αρχίζουν οι χαρές και τα μικροπανηγύρια για 2-1. Ο Μητσοτάκης καθόταν δίπλα όταν... γυρίζει και λέει: «Θέλω να γίνω μέλος της ομάδας σας»! Τι το ήθελε και το είπε; Έγινε κατευθείαν το 2-2 από την Βέρντερ. Γυρίζουν οι Κύπριοι και λένε μεταξύ τους: «Μια ζωή γκαντέμης ο άνθρωπος»!
  • Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει γκολ στο Μιλάνο και κάνει ιστορικό διπλό απέναντι στην Ίντερ.
  • Τις επόμενες μέρες οικονομικό σκάνδαλο πλήττει την Ανόρθωση με τον Πρόεδρό της Ανδρέα Παντελή να κατηγορείται «για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, κλοπής από αντιπρόσωπο, απόσπασης χρηματικού ποσού 418.498,00 ευρώ με ψευδείς παραστάσεις, απόπειρας απόσπασης χρηματικού ποσού 500.000,00 ευρώ με ψευδείς παραστάσεις και αδικήματα κατά παράβαση του περί της παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».
  • Την επόμενη αγωνιστική η Ανόρθωση χάνει από το ΑΠΟΕΛ με 1-0.
  • Στον αγώνα με το Αποέλ εκτός από το παιχνίδι, έχασε και το αστέρι της, τον Σάβιο.
  • Ημέρα Τρίτη (09/12/2008), η Ανόρθωση με χίλια δυο προβλήματα αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Ch. League με στόχο το 2 και την πρόκριση στις 16 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Η Ανόρθωση τελικά γνωρίζει την ήττα με ένα «καταπληκτικής ομορφιάς γκολ» του Καραγκούνη.
  • Την ίδια ώρα στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Βέρντερ νίκησε την Ίντερ 2-1 και πέρασε στο UEFA.
  • Η Ανόρθωση μπορούσε άνετα να περάσει στην επόμενη φάση του Ch. League, τουλάχιστο στο κύπελλο UEFA, αλλά έμεινε εκτός και από τα δυο.
  • Η Ανόρθωση ήταν η μοναδική ομάδα των ομίλων που συγκέντρωσε 6 βαθμούς και έμεινε έξω από όλες τις διοργανώσεις.
  • Και τέλος, το χειρότερο, ο άνθρωπος που οδήγησε την Ανόρθωση σε αυτή την εκπληκτική πορεία στην Ευρώπη, Τιμούρ Κετσπάγια βρίσκεται στην έξοδο από την ομάδα.
  1. (Από τον ονειροκρίτη της γκαντεμιάς)

+ Αν δεις στον ύπνο σου τον Μητσοτάκη να σου χαμογελά, προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις να ετοιμάσεις τη διαθήκη σου και να τακτοποιήσεις τα θέματα της κηδείας σου. Αν είσαι τυχερός και βρούνε το πτώμα σου.
+ Αν δεις τον Μητσοτάκη να μιλάει με ένα κολλητό σου και δεν κάνεις ευχέλαιο την ίδια στιγμή, κλάφτα Χαράλαμπε, θα φας κόλλυβα.
+ Αν δεις τον Μητσοτάκη νεκρό, έχεις προχωρημένη φαντασία.
+ Αν δεις τον Μητσοτάκη σταυρωμένο, δεν θα σου ξανασηκωθεί ποτέ (για τους άντρες).
+ Για τις γυναίκες, αν δουν τον Μητσοτάκη σταυρωμένο, δεν θα ξαναέχουν
οργασμό. 2. (Μεταξύ κολλητών)
– Τον ήπιαμε από τη Macabi εχθές...
– Θα ήταν ο Μητσοτάκης στο γήπεδο.
– Τι σχέση έχει αυτός ρε;
– Μαλάκας είσαι; Αυτός είναι ο εθνικός μας γκαντέμης.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η αρώστεια των φανατικών του Πλεύρη του Πρεσβυτέρου. Καθώς έχουν «ιδεολογία για άρρωστους» για να παραφράσω την παλιά διαφήμιση του Θέμου για τον «Πρωταθλητή».

Η πλευρίτιδα είναι κολλητική αρώστεια, αν και πρέπει να υπάρχει και προδιάθεση αφού κληρονομείται και στους επιγόνους, όπως φαίνεται από την παρουσία του Πλεύρη του Νεωτέρου ως βολευτή στο Κοινοβούλιο και τα παραθύρια...

- Μια χαρά παιδί ήταν ο Επαμεινώνδας, αλλά κάπου κόλλησε πλευρίτιδα. Τώρα δεν μπορείς να τον κάνεις παρέα και να μην σου κάνει κήρυγμα για τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών και τους κινδύνους που κρύβουν για τον Ελληνισμό...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified