Τα Χριστούγεννα, λόγω γιορτινής ατμόσφαιρας και υψηλών εισφορών, είτε από το δώρο των Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους, είτε από παχυλά χαρτζιλίκια για τους νεαρότερους, η αγορά και η χρήση κοκαΐνης / κοκοριού / κοκό είναι συχνό φαινόμενο και λόγω του γαλακτώδους χρώματός της και της εκτεταμένης χρήσης, γίνεται ο συνειρμός με το χριστουγεννιάτικο χιονισμένο τοπίο.

- Λοιπόν ανιψιέ μου, πάρε δω κανά ψιλό να 'χεις τώρα για τις γιορτές.
- (χαμόγελο της Crest) Ευχαριστώ μπάρμπα!
- Καλά Χριστούγεννα να 'χεις λοιπόν, και... ας μην είναι άσπρα ελπίζω!
- (Αθώο βλέμμα) Τι εννοείς;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το αρχετυπικό 70s-80s gay bar, όπως έγινε διάσημο από την ατελείωτη σειρά ταινιών «Η μεγάλη των μπάτσων σχολή» (Police Academy) που από το 1984 ως το 1994 αρίθμησε 6 συνέχειες της αρχικής ταινίας.

Μέσα στο μπαρ Blue Oyster (Μπλε Στρείδι, αλλά και κατά μια άλλη ελληνικότερη μεταγλώτισση Μπλε Σύκο) βρίσκονται σκληρά αν και ευαίσθητα αγόρια με μουστάκλες και δερμάτινες στολές, που έχουν τον τρόπο να μαλακώσουν ακόμα και τον πιο κακό μπάτσο και μάλιστα να τον χορέψουν και ένα ταγκό στον ρυθμό του gay ύμνου El Bimbo (που διασκεύασε και ο Πάριος χωρίς gay πρόθεση με τίτλο «Ποτέ δεν σε ξεχνώ»).

  1. (από ανάλυση του «Relax» από Frankie Goes To Hollywood)
    «Το βίντεο ξεκινά δυναμικά. Ο Holly Johnson καταφθάνει με ταξί τύπου man-slave σε ένα γκέι S&M den, όπου όλοι είναι ντυμένοι σαν τους θαμώνες του Μπλε Στρειδιού της Μεγάλης των Μπάτσων Σχολής. Εκεί, υπό το άγρυπνο βλέμμα ενός χοντρού «bear» με στολή Ρωμαίου αυτοκράτορα, ο τραγουδιστής μπλέκει σε κάτι που μοιάζει με καυγά αλλά δεν είναι και «αναγκάζεται» να μπουσουλήσει στα τέσσερα, face to face με μια τίγρη.»

  2. Άσε τα μούσια!») «Σκέφτομαι να αφήσω μούσι, αλλά δεν ξέρω ποιο στυλ αρέσει στις γυναίκες.
    Μάνος, με e-mail

Ευτυχώς που σε πρόλαβα πριν κάνεις καμιά τρέλα. Οι γυναίκες, κατά πλειονότητα, προτιμούν ένα καθαρό, ξυρισμένο πρόσωπο. Εχουμε και λέμε λοιπόν. Μουστάκια: Blast from the past. Εν τω μεταξύ, υποψιάζομαι πως το έσκασες από το κλαμπ «Μπλε Στρείδι» της Μεγάλης των Μπάτσων Σχολής. Μούσι: «Είμαι ακαμάτης και μ' αρέσει». Γένια: Αν δεν είσαι ο Κάρατζιτς και πρέπει να κρυφτείς από τις μυστικές υπηρεσίες, δεν έχεις λόγο να το κάνεις.»

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η άγια εκείνη μέρα που μια βαθιά και διακαής επιθυμία επιτέλους πραγματοποιείται.

1) Έχε γεια, μην κλαις το μαράζι,
μάθε φυλακτό να μην κρεμάς.
Να λες «Δεν πειράζει,
θα'ρθει η άσπρη μέρα και για μας.»
Γρηγόρης Μπιθικώτσης

2) «Όσοι έχουν αγνές προθέσεις απέναντι στην ομάδα, μπήκαν στο νόημα και αποφάσισαν να κάνουν κάνα μήνα υπομονή, μπας και αναλάβει αυτός ο άνθρωπος για να δει η ΑΕΚ και μια άσπρη μέρα.» - εξ ιστοσελίδος

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η χρονική περίοδος στην ζωή ενός ανθρώπου με ιδιαίτερη, χαρακτηριστική φαινομενολογία στον τρόπο έκφρασης και τις επιλογές του.

Καθώς ο όρος περικλείει την έννοια της αναπόφευκτης παροδικότητας (αφού η περίοδος, εξ ορισμού, κάποτε θα ολοκληρωθεί), λέγεται κυρίως από τους τρίτους, τους αντικειμενικούς παρατηρητές. Ο ίδιος ο άνθρωπος που τη βιώνει, δύσκολα θα αρθεί στο αυτογνωστικό ύψος που απαιτείται για να παραδεχθεί ότι περνά μια φάση. Αντιθέτως, μπορεί να έχει την βέβαιη πεποίθηση ότι πρόκειται για μια ριζική και μόνιμη αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβάνεται πλέον τον κόσμο και προτίθεται να τον διαχειριστεί. Μόνο αργότερα, όταν θα έχει βγει από αυτήν, θα μπορέσει να της δώσει την αναλυόμενη ή οποιαδήποτε άλλη ετικέτα.

Από την προαναφερθείσα έννοια της φάσης αλλά και του μοντ, η μπλε περίοδος διαφέρει πρώτιστα στην χρονική διάρκεια, η οποία εδώ είναι οπωσδήποτε μεγαλύτερη. Εκτός αυτού, όμως, αφορά εκτροπές της ψυχολογίας, της κοσμοθεώρησης και, τελικά, της συμπεριφοράς μας που επισυμβαίνουν ύστερα από την βίαιη παρέμβαση συνταρακτικών και επίπονων γεγονότων: ενός χωρισμού, μιας επαγγελματικής κλπ απογοήτευσης, ενός θανάτου δικού μας ανθρώπου.

Η έκφραση, βέβαια, στην καθημερινή χρήση της, φέρει πάντα ένα χαμόγελο, έστω ειρωνικό, έστω αμφίσημο: αισιόδοξο ή απαισιόδοξο.

Προέρχεται, προφανέστατα, από την μπλε περίοδο του Πάμπλο Πικάσσο: Ευρέως αναγνωρίσιμη, εύκολα διακριτή από άλλα έργα του ιδίου, με αρχή και τέλος και την δική της αύρα, οπωσδήποτε ψυχρή, ενίοτε ζοφερή και απέλπιδα (για αρχή βλ. εδώ).

Πρόκειται για έκφραση της λεγόμενης ποπ κουλτούρας. Σίγουρα της λείπει η βρωμιά και η ανατρεπτικότητα ενώ, ταυτόχρονα, απαιτεί την προΰπαρξη, στον χρήστη και στον αποδέκτη, ελάχιστων εγκυκλοπαιδικών ερεθισμάτων περί της σύγχρονης τέχνης, ώστε να γίνει κατανοητή. Όταν όμως αυτό συμβεί, περνά το νόημά της αρκετά αποτελεσματικά.

Αατα.

  1. - Μ’ έχει σκίσει κολλητέ, από τη στιγμή που βρήκε εκείνο το σουτιέν στο αμάξι, με χορεύει στο ταψί. Τέλειωσε, το πάνω χέρι το ‘χασα οριστικά. Απορώ γιατί δεν με χωρίζει στην τελική.
    - Για να σε δει να υποφέρεις ρε φίλε. Και για να προλάβει να σε κερατώσει κι αυτή.
    - Χθες ξαφνικά, εκεί που έκοβε ψωμί, σταμάτησε κι άρχισε να χαζεύει τη λάμα του μαχαιριού. Τα χρειάστηκα.
    - Τι της είπες;
    - Τίποτα. Αυτή μου είπε: «Η σχέση μας, μωρό, έχει μπει στην μπλε περίοδό της».
    - Και; Καλό είναι αυτό;
    - Πάλι καλά φίλε. Πάλι καλά που δεν έπιασε Βαν Γκογκ, εκεί κοβόντουσαν και αυτιά…

  2. - Πού είσαι ρε καρντασάκι! Τι κάνεις γαμώ το φελέκι μου, χρόνια και ζαμάνια!
    - Αρραβωνιάστηκα φίλε, γάμος τον Δεκέμβριο, κανόνισε!
    - Εσύ ρε; Που μού 'λεγες «όλες πουτάνες είναι» και τέτοια;
    - Νταξ μωρέ, ήταν η μπλε περίοδός μου τότε, είχα φάει την πίκρα από τον μεγάλο έρωτα της ζωής μου, σκατά στα μούτρα μου…

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κοριτσίστικη μαθητική μαλακιούλα η οποία έχει χαράξει ανεξίτηλα μέσα μας και την χρησιμοποιούμε όλοι κατά κόρον και τώρα ακόμα που είμαστε ώριμοι αθρώποι.

Όταν κατά σύμπτωση πούμε ή σκεφτούμε ή κάνουμε το ίδιο πράγμα με τον συνομιλητή μας και μάλιστα την ίδια χρονική στιγμή (μ' ένα στόμα μια φωνή, που λένε), τότε πρέπει αμέσως να ακουμπήσουμε με το δαχτυλάκι μας κάτι, οτιδήποτε, κόκκινο (κι ας είναι μια κόκκινη κουκίδα όλη κι όλη πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί) -το οποίο προφανώς βρίσκεται δίπλα μας, γύρω μας, πάνω μας- και να κάνουμε μια ευχή από μέσα μας. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η ευχή θα πιάσει.

Κάτι αντίστοιχο με το «ένα δύο τρία φλοκ» (ή φλικ) -άμα πούμε συγχρόνως και οι δύο φλοκ (ή φλικ) κάνουμε πάλι μια ευχή. Επίσης υπάρχει και το «μολύβι κοτρώνα χαρτί» και χίλες δυο τέτοιες αηδιούλες.

Βλ. το σχόλιο της βρωμογλωσσούζ (το λέω με συμπάθεια, μην τα πάρεις, ε!) στο λήμμα κομψί κομψά αρ.2

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο Λευκός Οίκος της Ουάσινγκτον DC είναι η κατοικία και ο χώρος εργασίας του Προέδρου και του Αντιπρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Βρίσκεται στην 1600 Pennsylvania Avenue και έλαβε το όνομά του το 1901 λόγω του άσπρου εξωτερικού χρώματός του.

Ο όρος Μαύρος Οίκος είναι πλακατζίδικος όρος που βασίζεται στην «ανάγκη» για εναρμόνιση του ονόματος του κτιρίου διαμονής του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ με το χρώμα του σώματος του. Έτσι ο Λευκός Οίκος, λόγω του επόμενου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ, Ομπάμα, μπορεί να λέγεται χιουμοριστικά και ως Μαύρος Οίκος, για να είναι ασορτί με το χρώμα του Ομπάμα. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται σε ορισμένες χιουμοριστικές εκπομπές της TV (πχ στην εκπομπή Ράδιο Αρβύλα του Αντ1), αλλά και αλλού.

- Ποιο λες να είναι το πρώτο μέτρο που θα κάνει ο Ομπάμα όταν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ;
- Άκουσα πως θα μετατρέψει το Λευκό Οίκο, σε Μαύρο Οίκο, αλλάζοντας το χρώμα του κτιρίου.

Λευκός Οίκος (από GATZMAN, 27/11/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μικροσκοπικά πράσινα πλασματάκια που έχουν βαλθεί να σου κάνουν την ζωή δύσκολη... Τα πράσινα μπίου-μπίου αρέσκονται κατά βάση να σου κάνουν χουνέρια και χαζομαρίτσες για να σε σκαλώνουν όταν δεν πρέπει... Αυτά σου μπερδεύουν τις κάλτσες μεταξύ τους και ψάχνεις σα μαλάκας να βρεις την άλλη κάλτσα, σου κρύβουν τα κλειδιά πριν φύγεις και αργείς μια ώρα, αλλάζουν ξαφνικά το κανάλι ή το κομμάτι που παίζει, όλα αυτά με σκοπό να σκαλώνεις ή/και να βρίζεις την τύχη σου. Αγαπημένα θύματα τους βέβαια είναι οι απανταχού μεθυσμένοι, χασικλήδες, πρεζάκηδες και λοιποί λιωμήδες... Μην γελάτε! Το ξέρετε και σεις ότι υπάρχουν!

  1. - Άσε ρε μια ώρα έψαχνα το πορτοφόλι μου, τα πράσινα μπίου-μπίου το 'χαν κρύψει στο ψυγείο..
    - Τι λες ρε μαλάκα, πόσο μαστουρωμένος ήσουν;

  2. - Ποιον βρίζει ρε τόση ώρα μόνος του εκείνος ο καΐλας;
    - Τα πράσινα μπίου-μπίου μάλλον, κάτι θα του κάναν πάλι.

(από xalikoutis, 14/09/08)Κάτι ανάλογο από τον Μητσικώστα. Στο 1:14. Για να βγάλετε όμως νόημα (αλλά και επειδή αξίζει) δείτε το όλο! (από patsis, 29/09/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ατάκα που λεγόταν από άνδρες για γυναίκες που φορούσαν κόκκινα ρούχα ή αποχρώσεων του κόκκινου με στόχο να ξυπνήσουν τη γυναικεία κοκεταρία και να εισπράξουν κάποιο χαμόγελο, ή να προσπαθήσουν να ξεκινήσουν κάποια κατάσταση.

Υπήρχε βέβαια και η extended εκδοχή: Φωτιά στα κόκκινα και εγώ ο πυροσβέστης , με σαφέστατο σεξουαλικό υπονοούμενο. Βέβαια εδώ ελλόχευε ο κίνδυνος να εισπράξουν ως απάντηση την εξής ατάκα: Και τη σωλήνα να τη βάλεις στον κώλο σου, ατάκα που συνήθως αποθαρρύνει τον άνδρα για οποιαδήποτε συνέχεια και τον τρέπει σε φυγή.

Η ρήση συνδέεται με το γεγονός πως, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το πάθος και τον έρωτα, με αποτέλεσμα, όταν μιλάς για φωτιά στα κόκκινα, να υπονοείς ότι φλέγεσαι από έρωτα, εκρηκτικό πάθος, κλπ.

Η extended version βέβαια («και εγώ ο πυροσβέστης»), εμφανίζει τον ξεχωριστό ρόλο που έχει ο άντρας που εκφωνεί την ατάκα αυτή στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η λέξη πυροσβέστης υποδηλώνει τον επιβήτορα λόγω αναλογιών σχηματος πέους-κάνουλας, λόγω καιριότητος ρόλου σε αυτές τις 2 πυρκαγιές που παίζουν το πέος και η κάνουλα και λόγω της ομοιότητας που παρουσιάζουν το νερό με το σπέρμα (υγρά, σβήνουν πυρκαγιές).

Στην extended version ο άνδρας δεν δηλώνει απλά πυροσβέστης (επιβήτωρ). Δηλώνει πως είναι ο μοναδικός για την περίπτωση («και εγώ ο πυροσβέστης»). Είναι ίσως η ματαιοδοξία του που τον ωθεί να το πει μαζί με την ανάγκη για επιβεβαίωση του ανδρισμού του. Και είναι τόσο γειωτικό γι' αυτόν να ακούσει τη φράση: «και τη σωλήνα να τη βάλεις στον κώλο σου». Ατάκα που υποδηλώνει πως η τύπισσα έχει αποκωδικοποιήσει το υπονοούμενο (του λέει: «βάλε τη σωλήνα στον κώλο σου») και απροκάλυπτα του κουρελιάζει και ανάγκη για επιβεβαίωση και ματαιοδοξία. Τον λέει άχρηστο και το στυλ της είναι πολύ δυναμικό σε σχέση με την εικόνα του αδύναμου φύλου που μπορεί ο άλλος να έχει στο μυαλό του. Αυτό τον τρέπει σε φυγή.

Τύπισσα ντυμένη κατακόκκινα, σκάει μύτη ντάλα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Έντονα προκλητική και λουσάτη. Μια κατακόκκινη γαζέλα που για πολλούς θα πρέπει να βγήκε να βοσκήσει στα λιβάδια του κέντρου.
Ένα χαζοτεκνό που την κόβει, στο σωστό για αυτόν timing της πετάει τη φράση:
- Μάνα μου, φωτιά στα κόκκινα και εγώ ο πυροσβέστης.
Η τύπισσα γυρνάει ,τον σκανάρει από πάνω ως κάτω, ψυλλιάζεται τι μέρος του λόγου είναι και, με αποφασιστική φωνή και σε κοντινή απόσταση από αυτόν, του πετάει:
- Kαι μαλάκα μην ξεχάσεις, τη σωλήνα να τη χώσεις στον κώλο σου.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το καλύτερο καφέ από όλα. Ασφαλής τρόπος να αναγνωρίσει κανείς ποιοι άλλοι είναι στην εκάστοτε παρέα φαν του γνωστού τηλεζωγράφου Bob Ross χωρίς να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

- Πήρα που λες Μάκη μια μπλούζα, άλλο πράμα...
- Έλα ρε, τι χρώμα;
- Καφέ βαν ντάικ.
- Σιγα μην την πήρες και λευκό τιτανίου.
- Ναι ρε είναι σαν εκείνο τον βράχο που «ζούσε» χτες στον πίνακα του Bob.
- Ποιον εκείνο με το ρυάκι, τα 4 δέντρα στα πλάγια, και τα βουνά που ζουνε στο βάθος;
- Γιατί, κάνει και άλλον πίνακα τόσα χρόνια που τον βλέπουμε;

πώς πέθανε ο Bob Ross? (από xalikoutis, 10/02/09)(από popaoua, 25/08/09)aaaarg! (από BuBis, 25/08/09)Εν τω μεταξύ, σε μια παράλληλη πραγματικότητα... (από Mr. Cadmus, 26/03/12)Αυτό Ακριβώς Τίποτα Άλλο. (από Khan, 16/03/15)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified