Selected tags

Further tags

Η λέξη κασίδα αναφέρεται σε δερματοπάθεια της κεφαλής, που προκαλεί τριχόπτωση, δηλαδή φαλάκρα. Κασίδης συνεπώς είναι ο φαλακρός.

Η έκφραση μαθαίνω στου κασίδη το κεφάλι χρησιμοποιείται αρχικά για αρχάριους επαγγελματίες και εν συνεχεία για αρχάριους ή γενικότερα άπειρους, οι οποίοι μαθαίνουν εις βάρος άλλων χωρίς να αναλογίζονται τις συνέπειες. Στην καθημερινή ζωή, όταν κάποιος αποπειραθεί να μάθει ή να κάνει κάτι χωρίς να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα της πράξης του, χρησιμοποιείται η εν λόγω έκφραση.

  1. (Απόσπασμα άρθρου εφημερίδας)
    «Στου κασίδη το κεφάλι λοιπόν, στο κεφάλι της επαιτούσας αυτοδιοίκησης, στήνει τον χορό της αποκέντρωσης η κυβέρνηση».

  2. (Απόσπασμα σχολίου εφημερίδας)
    «Όσο εγώ λοιπόν είμαι έτοιμος να αντικαταστήσω τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τόσο έτοιμος ήταν και ο αγαπητός δήμαρχος. Αποδεικνύεται ότι δεν ήξεραν που τους πάν τα τέσσερα και επιπλέον εκλέχθηκαν με την λογική «θα μάθουμε». Το σοβαρό δεν είναι ότι προσπαθούν να μάθουν «στου κασίδη το κεφάλι». Το σοβαρό είναι ότι 2 χρόνια τώρα αποδεικνύονται ανεπίδεκτοι μαθήσεως».

  3. - Έλα να ανοίξουμε τη δική σου μηχανή, για να δούμε πόσο εύκολο είναι, και μετά να το κάνουμε στη δική μου.
    - Σώπα ρε μάγκα... Δηλαδή θα πειράξουμε τη δική μου μηχανή, για να μη ρισκάρεις και κάνεις ζημιά στη δική σου. Στου κασίδη το κεφάλι θα μάθουμε μηχανολογία, με άλλα λόγια...

Ο Κασιδιάρης... (από joe909, 09/10/11)Μπαρμπέρης στου κασιδιάρη το κεφάλι στο 7:07΄. (από joe909, 10/10/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μονάδα μέτρησης παρέας έφηβων αρσενικών, ή αλλιώς άτυπη στρατιωτική μονάδα σε τσαμπουκάδες σβούρων.
Τα μηχανάκια αντιστοιχούν στους πιτσιρικάδες που είναι έτοιμοι να μπουν στην φωτιά για να υπερασπιστούν την τιμή του συγκεκριμένου σβούρου που τους επικαλείται.
Δεδομένου ότι σε μια ορδή από μηχανάκια, τα περισσότερα κατά κανόνα έχουν δυο επιβαίνοντες, ενώ υπάρχουν σε ίσους αριθμούς μονοκάβαλα και τρικάβαλα, μπορούμε υπεύθυνα να υποθέσουμε πως:
ν μηχανάκια ~ 2ν σβούροι
Τα μηχανάκια δηλώνουν την δημοφιλία, είναι δηλαδή κάτι σαν τους φίλους στο facebook για τα άγρια νιάτα, το offline facebook του τσαμπουκαλή πιτσιρικά, με άλλα λόγια.

- Θα σε κανονίσω ρε....
- Άραξε κουμπαρε, ένα μήνυμα να στείλω, θα' ρθούνε δω τριάντα μηχανάκια...άραξε για δε σε παίρνει σου λέω...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Άκλιτη έκφραση, εν είδει επιρρήματος, για κάτι που διατηρείται από γενιά σε γενιά, ή κατά το γνωστότερο από πάππου προς πάππου.

Προέρχεται από τα τουρκικά, προφανώς μέσω Μικρασιατών, ana (μητέρα), baba (πατέρας).

(Απόσπασμα από την Καθημερινή)
«Γύρω στο 1700 η οικογένεια Πουλή, «αναντάμ- παπαντάμ» Γιαννιώτες, ήρθαν στο Κωστήτσι και μαγεμένοι από το τοπίο αλλά και από το κλίμα έχτισαν εδώ πέτρα την πέτρα, όπως έπρεπε, ένα μεγάλο σπίτι, όπου ζούσαν τα καλοκαίρια.»

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λέγεται και ως: το καλό το δέκα

Ο όρος προέρχεται από τον όρο: 10 το καλό της κολτσίνας (ή κοντσίνας, ή ακόμα και κολιτσίνας). Το 10 το καλό είναι το 10 καρό.

Τα κριτήρια επιτυχίας που αποτιμώνται μετά το τέλος μιας παρτίδας κολτσίνας είναι: το να έχεις το 10 το καλό, το να έχεις το 2 το καλό (2 σπαθί), το να υπερέχεις σε αριθμό φύλλων και σπαθιών.

Έτσι λοιπόν μπορεί με την εύνοια της τύχης να έχεις ένα δεκάρι στα χέρια και μ’ αυτό να χτυπήσεις το δέκα το καλό που βρίσκεται στο τραπέζι, γιατί ο κάτοχος του είχε την ατυχία την ώρα π.χ: που γινόταν το κόψιμο των φύλλων, να κοίταξε τηλεόραση και να 'δε τον Μητσοτάκη και να γκαντεμιάστηκε και να μην κατόρθωσε να το αξιοποιήσει.

Ή ακόμα να ’χει ρίξει ο άλλος κάποιο δεκάρι ως τελευταίο φύλλο μιας χαρτωσιάς και στην επόμενη χαρτωσιά να σου ‘ρθει από κωλοφαρδία το δέκα το καλό και να το πάρεις.

Ωστόσο μπορεί να χρειαστείς με ή άνευ τύχης, μόνος, ή μαζί με αυτόν που είσαστε ομάδα να οργανωθεί σχέδιο, ή και να παιχτεί και μπλόφα ακόμα, προκειμένου να κερδηθεί το δέκα το καλό.

Άρα το δέκα το καλό εκφράζει είτε:

α)μια καλή ευκαιρία, ένα καλό συμβάν, μια καλή κατάσταση που μας έτυχε ώστε να νιώσουμε λίγο σαν τον Γκαστόνε, αφού ως γνωστόν η τύχη είναι τυφλή (η καλοτυχία δεν μας ακολουθεί πάντα).

β)αξιοποίηση μιας ευκαιρίας που μας παρουσιάζεται. Πολλές φορές θα χρειαστεί ακόμα και ολοκληρωμένη στρατηγική, καθώς και καλή κριτική ικανότητα προκειμένου να επιτευχθεί ένας πολύ επιθυμητός στόχος, μια ονείρωξη. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή η επίδραση του παράγοντα τύχη είναι υπολογίσιμη.

γ) Επιλογή της κατάλληλης, ή της περισσότερο κατάλληλης ευκαιρίας από ένα τσούρμο περιπτώσεων που μας παρουσιάζονται.

Σημείωση: Αντίθετα με την τράπουλα, είτε είναι μία η ευκαιρία, είτε πολλές, ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Μπορεί δηλαδή κάποια ευκαιρία να μοστράρει σαν το καλό το δέκα, χωρίς όμως να είναι. Εδώ λοιπόν χρειάζεται και καλή διακριτική ικανότητα, διαίσθηση, εμπειρία, καπατσοσύνη. Χρειάζεται να 'ναι κανείς γριά πουτάνα.

Συνώνυμη έκφραση, από τον αθλητικό χώρο: λίρα εκατό

  1. - Πω ρε, τι γκομενάρα κυκλοφορεί ο Μάκης; Και ξέρεις, ε; Είναι και ματσό η γκόμενα και μου 'πε, που λες, ο Μάκης πως πάνε και για γάμο.
    - Ξέρω...ξέρω. Τον ταλαιπώρησε κάπως στην αρχή βέβαια, αλλά αυτός τό ’βαλε πείσμα και τελικά τα κατάφερε.
    - Εμ… είχε κίνητρο ο άνθρωπος. Το δέκα το καλό τού 'τυχε.

  2. Διευθυντής: - Ανδρεόπουλε, με τα προσόντα σου και με την εξειδικευμένη προϋπηρεσία που έχεις, μας έλυσες τα χέρια. Δεν στο κρύβω, πηγαίναμε για φούντο, μέχρις ότου προσλήφθηκες. Χάρη σε εσένα απογειωθήκαμε. Είσαι το δέκα το καλό της επιχείρησης, γι' αυτό και προάγεσαι άμεσα. Συγχαρητήρια. Ανδρεόπουλος: - Συγχαρητήρια και σε εσάς κύριε διευθυντά, που χάρη στην εμπειρία σας καταλάβατε πως ήμουν ο καλύτερος από τους συνυποψήφιους μου για τη θέση.

  1. Ένα αντρόγυνο λογομαχεί. Άνδρας: - Αχ …είχε δίκιο ο Λεπά όταν, την εποχή της Λεπανάστασης, έλεγε: Να πεθάνουν οι γυναίκες, να πεθάνουνε... Γυναίκα: - Δεν ξέρω τι λέει αυτός. Εγώ ακούω Σόφη Κωνσταντάκη. Κι αυτή λέει: το καλό το δέκα είναι η γυναίκα, από μας γεννιόσαστε και μας παντρευόσαστε, άνδρες που δεν έχετε στην καρδιά σας μπέσα.

1993,Στις 10(εθνικές εκλογές,10/10/93) με το καλό, με το δέκα το καλό,με τον πρωθυπουργό τον Κώστα τον ψηλό...Χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη...  (από GATZMAN, 23/09/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο λόγος για τον παλιό πολιτικό, πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας και πρώην βουλευτή Κοζάνης, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, για την αγάπη του στο ούζο και τα άλλα αλκοολούχα που τον χαλάρωναν, τον αναψοκοκκίνιζαν και, γι' αυτό, αυτός ήταν συνέχεια μέσα στην καλή χαρά και στο τσακίρ κέφι.

Κάπου στην Κοζάνη μετά από λόγο του εν λόγω πολιτικού:
- Είδες τι ωραίο λόγο έβγαλε ο Μιχάλης; Δεν ήταν σφιγμένος σαν τους άλλους. Δεν είχε ξύλινο και τυποποιημένο λόγο. Τα λόγια του έδιναν ελπίδα.
- Ε βέβαια, όταν το ούζο δώδεκα τα πίνει, το αίμα αραιώνει, τα προβλήματα φαίνονται λιγότερο δύσκολα απ 'ο,τι είναι κι έτσι ο λόγος του δίνει ελπίδα.
- Α... γι' αυτό ξεκίνησε τον λόγο του με: «χικ» και τον έκλεισε λέγοντας: «στην υγεία μας».

(από GATZMAN, 23/09/08)(από GATZMAN, 23/09/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ρωσοποντιακή προσφώνηση.

- Ρε μπλιετ, προχώρα να πούμε...
- Καλά ρε μπλιετ...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

«Είμαι στην πούδρα» ή «μ' έχουν στην πούδρα» σημαίνει ότι την έχω καταβρεί σε μια κατάσταση, είμαι άνετος, με περιποιούνται, απολαμβάνω δηλαδή ένα διαρκές μασάζ στα Γιάννενα . Χρησιμοποιείται τόσο για εργασίες χαμηλού συγκριτικά φόρτου εργασίας και γενικά για καβαντζωτικές καταστάσεις.

Πολύ συχνά λέγεται είτε:

α. πειρακτικά προς κάποιον που παραπονιέται κατά συρροή για καταστάσεις που αρκετοί άλλοι θα ζήλευαν

β. με ειρωνική/συμπονετική διάθεση προς κάποιον που βρίσκεται κατά συρροή σε καταστάσεις που κανένας δε θα ζήλευε.

Γενικά, τα πουδροειδή συνδέονται με την τρυφηλότητα, εξ ου και η φράση. Συν τα διάφορα εκλεκτά που έχουν σχέση με ουσίες.

  1. - Αααχ, τι να λέει, στο δυάρι στης μάνας μου από πάνω μένω, στου μπάρμπα μου δουλεύω τσεκαδόρος και βγάζω κανά 1000άρικο, συνεχίζω και τη μουσική και έχω διαβάσματα, άσ' τα άσ' τα...
    - Έλα, έλα, στην πούδρα είσαι και παραπονιέσαι!

  2. - Ε, τι να κάνω, μένω στης μάνας μου, στο ίδιο δωμάτιο με το αδερφάκι μου, δουλεύω αποθήκη στα Dia, πάω και φαντάρος σε ένα μήνα, το καλοκαίρι διακοπές γιοκ....
    - Κατάλαβα, στην πούδρα κι εσύ....

γνωστή πούδρα για ευαίσθητα κωλαράκια (από xalikoutis, 22/09/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Απηρχαιωμένο ευφυολόγημα που έλεγαν οι προπαππούδες μας και διατηρήθηκε για καμιά δυο γενεές ακόμα.

Ως γνωστόν ήρθε το 1917 η μέρα κατά την οποία Τσάρος δεν υπήρχε πια. Οι προπάπποι μας λοιπόν, που έζησαν αυτές τις στιγμές και οι οποίοι δεν είχαν το προστυχολογιό και τόσο εύκολο, έλεγαν, κουνώντας το κεφάλι τους δήθεν νοσταλγικά: «Πού Τσάρος!...» (σα να λέγανε «τώρα πια, πού τσάρος!») όταν ήθελαν να πούνε για κάποιον λόγο ότι πάει, τέλος, το χ πράγμα ανήκει στο παρελθόν κλπ. Φρόντιζαν μάλιστα να τονίζουν κάπως περισσότερο το πού, ακουγόταν «Πούτσαρος» και σκάγανε στα γέλια σαν να λέγανε κάτι το πάρα πολύ αστείο.

Εδώ που τα λέμε, αν η έκφραση διδασκόταν στα σχολεία από το δημοτικό, θα ήταν ο μόνος τρόπος να εμπεδώσουν οι μαθητές την διαφορά μεταξύ που και πού.

- Ρε γαμώτο, ήθελα νά 'κανα κανα μπανάκι ακόμα στη θάλασσα...
- Ε, τώρα, πού τσάρος... Χειμώνιασε.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πριν ουσιαστικοποιηθεί, εχρησιμοποιείτο ως πολεμική ιαχή τύπου «αέρα», δίνοντας το έναυσμα σε επιθέσεις ασύντακτου πλήθους κυρίως κατά συντεταγμένων στόχων (πολιτεία, συμπόσιο, μπάτσοι, τράπεζες, καφέδες, τυρόπιτες, τσιμπούκια, πισωκολλητά).
Παρατίθενται και δύο ανέκδοτα που με σκωπτικό τρόπο σχολιάζουν το κόλλημα των αναρχικών μπαχαλάκηδων με την συγκεκριμένη ιαχή, άρα και πρακτική.

Στην καριέρα της ως ουσιαστικό, προϋπάρχει της εφεύρεσης των MMORPG κατά πολύ, και απλά η έννοια πέρασε καί σε αυτόν τον χώρο.

-Ντου ρε!!!! Κάφτε τα τά μουνιά!!!! ΜΠΑΤΣΟΙ - ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ - ΠΑΛΙΟΧΑΡΑΧΤΗΡΕΣ!!!!!!

Ανέκδοτο νάμπερ ουάν:
Δύο αναρχικοί παίζουν σκάκι:
- Ματ!
- Ντου!!!

Ανέκδοτο νάμπερ τού:
Δύο αναρχικοί κομπιουτεράδες σε πορεία:
- Ντου!!!
- While.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση κατευθείαν παρμένη από την ποδοσφαιρική ορολογία. Σημαίνει ότι είμαι στο τσακ να κάνω κάτι, ότι λίγο ακόμα και θα κάνω κάτι, όπως ακριβώς ο αγώνας στο ενενηκοστό λεπτό λίγο θέλει για να λήξει.

Πολλές φορές χρησιμοποιείται για να δηλώσει αγανάκτηση, οπότε μάλλον λέγεται με διάθεση σαν να θέλει να πλακώσει κανείς τον διαιτητή...

  1. - Πήγες χθες στη συναυλία να ακούσεις τον Τάκη;
    - Πήγα... Άσε, φασαρία, γάμησέ τα! Στο ενενήντα ήμουν να φύγω...

  2. - Έγραψες καλά γιόκα μου στα μαθηματικά;
    - Άσε ρε μάνα, στο ενενήντα ήμουν να τη λύσω την άσκηση και μας πήρε τις κόλλες ο κωλόγερος!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified