Ο διάολος στην Κρήτη είναι γέρος, γιατί μόνο τα γηρατειά ταιριάζουν στην ασχήμια των προθέσεών του. Όπως τα γηρατειά είναι ζαρωμένα και άσχημα εμφανισιακά,μπορεί για κάποιους να είναι πρόστυχα επενδεδυμένα με βρισιές σεξουαλικού περιεχομένου και έκφυλα με πρόθεση πραγματοποίησης των λεκτικών πράξεων των βρισιών άσχετα απ'την υπάρχουσα δυνατότητα. Άρα λοιπόν ο διάολος είναι γέρος, πρόστυχος, έκφυλος και αλλοίμονο σε όποιον τον πάρει (η μόνη που δε θα είχε αντίρρηση θα ήταν η Λουκρητία του Αρκά, άντε και η Βοργία, με τις μεγάλες παρακαταθήκες των Ισπανών βασιλικών στην αιμομειξία). Και μόλις ο διάολος τελειώσει με τα παιδιά του, γυρεύει αλλού θύματα. Πρόκειται για ισχυρή κατάρα. Πιο ισχυρή απ' το να πεις να πάει ο άλλος στο διάολο απλά, γιατί ο νέος είναι ωραίος μπροστά στον παλιό που είναι αλλιώς και ζοφερός. Στο γέρο ν-το διάολο, στην πιο βαθιά και παλιά κόλαση να καταλήξεις δηλαδή, άμα σε πάρει και σε σηκώσει.


- Ήρθε απόψε ο Μανιός και σού'φερε τούτα να σ'ένα ναϋλάκι μέσα...
- Μμμ...
- Και τούτα στα δίνει η Ψήλαινα απ'τσ'ελιές τση, πού'χανε φέτος μπεντέμα...
- ...
- Και παέ μού'δωκε ο Τζήμης τούτο να το γαργαλιστήρι να ξιεις την πλάτη σου όντεν πλένεσαι γή φαγουρίζεσαι...
-Άμε πες τονε στο γέρο ν-το διάολο να πάνε ούλοι τόνε, απού με κάψανε οι έγνοιες τωνε και η καψούρα που μου θέκανε με τα λόγια τωνε ήτονε το ευχαριστώ τωνε. Εδά στα πίσω πίσω μου γερεύγουνε τσι συγχώρεσές μου, μα δεν τωνε τσι δίνω. Την κατάρα μου νά'χουνε να τσι κρατεί γι'αντίδωρο,κι όσο για τούτα να τα κουρκουλούκια απού μου παρουσιάζεις, να πάνε τα τα θέσονε των κώλων τωνε! Στο γέρο ν-το διάολο ούλοι. Μπρος!...

Got a better definition? Add it!

Published

Το «ψόφος!» χρησιμοποιείται ως κατάρα για να εκφράσει εντονότατη οργή στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αλλά και σε πιο συμβατικές μορφές έκφρασης, όπως οι επιγραφές τ. γκράφιτι. Κυριολεκτικά ευχόμαστε να ψοφήσει κάποιος ο οποίος έκανε μια ατυχή δήλωση ή πράξη, λόγω όμως του πληθωρισμού της εκφραστικής σε παρόμοια μέσα απλώς εκφράζει ισχυρό θυμό και αποτροπιασμό με κάτι που δεν μας αρέσει.

Επίσης, χρησιμοποιείται ως λολοπαίγνιο με την ψήφο όταν ένας πολιτικός δεν θεωρείται ως άξιος της ψήφου μας, αλλά μόνο άξιος να ψοφήσει. Συνηθισμένο λολοπαίγνιο είναι λ.χ. το ψόφος εμπιστοσύνης, όταν μια κυβέρνηση είναι για επισκευή και πέταμα, δηλαδή χρειάζεται να λάβει την «εμπιστοσύνη» του κυνοβουλίου και μετά να πάει για πρόωρες εκλογές.

Μεγεθυντικό: κακός ψόφος, ψόφος κακός
Γκρηκλιστί, φωνακλιστί: PSOFOS

1. Ψόφος στο πουλάκι Τσίου!

 1. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 35χρονη Σοφία -γνωστή στους κύκλους του διαδικτύου και με το ψευδώνυμο Σκεπτόμενη Νέμεσις- έχει ευχηθεί «ψόφο» τουλάχιστον 1.410 φορές τον τελευταίο μήνα ενώ συνολικά η λέξη «ψόφος» ή τα παράγωγά της εμφανίζονται περίπου στο 88% των σχολίων της. Στους αποδέκτες της κατάρας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πολιτικοί, δημοσιογράφοι, άλλοι αναγνώστες, δημόσιοι υπάλληλοι, τραπεζίτες, τα μέλη της τρόικας, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, καλλιτέχνες, συγγραφείς, αθλητές, απλοί πολίτες, μετανάστες, μέλη της Χρυσής Αυγής και σταρ του Χόλιγουντ ενώ σε μια περίπτωση, το βράδυ του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου η 35χρονη σχολίασε «ψόφος» κάτω από άρθρο που αφορούσε τη νέα, επετειακή έκδοση του περιοδικού «Μίκυ Μάους» (35χρονη που εύχεται «ψόφο» σε σχόλια στο ίντερνετ κατά τα άλλα πολύ εγκάρδιος άνθρωπος)

3. Θα το παλέψω να είμαι συγκρατημένος και να μη βρίζω. [...] Άντε ρε σιχαμένοι. Κύκλωμα. Τοκογλύφοι. Κλέφτες. Απατεώνες. Ψόφος ρε. Μόνο ψόφος!

Και με πιο γουτσιστική διάθεση. (από Khan, 23/11/14)(από Khan, 18/02/15)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κατάρα βγαλμένη από τις σκοτεινότερες γωνίες των ανά την επικράτεια χριστιανικών ναών. Απευθύνεται σε παιδάκια, κυρίως τα ανυπάκουα.

Επίτροπος ναού: Τα χαϊβάνια ρίξαν τη μπάλα μες την εκκλησία και έφτασε μες την Ωραία Πύλη, γκρέμισε μανουάλια, γκρέμισε εικόνες, τα γκρέμισαν όλα, να τ'ς παρ' ο διάολος την κούνια...!!!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λέξη που χρησιμοποιείται επιφωνηματικά σε περίπτωση κακοτυχίας ή κάποιας άλλης κακής συγκυρίας. Πιθανότατα αυτός που αναφωνεί από τα βάθη της καρδιάς του «κατάρα!», καταριέται την τύχη του, το πρόσωπο ή την περίσταση που του προκάλεσε μια κάποια δυστυχία.

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον βέβαια, δεν είναι τόσο το λήμμα αυτό καθαυτό, όσο η κοινωνική ομάδα που συνηθίζει να το χρησιμοποιεί. Μετά από ένα επιφανειακό πέρασμα από τις τάξεις των Ελλήνων nerds, παρατήρησα πως είναι αυτοί που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη λέξη με αυτόν τον τρόπο, συνήθως με την περσόνα κάποιου χαρακτήρα σε table RPG ή ΜΜΟRPG, αλλά ακόμα και στην πραγματική τους ζωή.

Δυστυχώς η έκφραση χρησιμοποιείται μόνο από τους παλαιοσχολίτες και σκληροπυρηνικούς της δύσκολης ζωής του nerd και συναντάται πλέον σπάνια.

 1. (Κατά τη διάρκεια παιχνιδιού Dungeons & Dragons)
  Dungeon Master: Βλέπεις το σεντούκι του Μοργκούλιον μέσα σε ένα μικρό δωματιάκι. Τί κάνεις;
  Παίκτης: Το χτυπάω με το τσεκούρι μου για να ανοίξει.
  DM: Ενεργοποιείται μία παγίδα με καρφιά που πέφτει από την οροφή και σε σκοτώνει. Είσαι εκτός παιχνιδιού.
  Παίκτης: Κατάρα!

 2. (Στην πραγματική ζωή)
  - Πότε βγαίνει το καινούργιο επεισόδιο Firefly;
  - Δεν τα 'μαθες;!;!
  - Τί να μάθω;
  - Την έκοψαν τη σειρά γιατί δεν έκανε καλή τηλεθέαση και είχε μεγάλο κόστος παραγωγής.
  - ΚΑΤΑΡΑΑΑΑΑΑΑ!!!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πατροπαράδοτη ελληναράδικη μέθοδος κυνηγιού γατόσκυλων με κοπριτολιχουδιές μαριναρισμένες σε ένα κουλί εντομοκτόνων, ποντικοφάρμακου και τριμμένων γυαλιών, με πολλές σλανγκικές εφαρμογές.

Εδώ θα δjούμε δύο ακόμα:

 • H φόλα παρείσφρησε στο πολιτικό ντισκούρ με το παλιό αντιχουντικό σύνθημα για τον Δ. Ιωαννίδη «φόλα στο σκύλο της ΕΣΑ». Έκτοτε πέρασε από πολλά κύματα και αυτονομήθηκε ως μπινελίκι με αποδέκτη πάντα κάποιο σκύλο.
 • Πιο σλανγκικά και λιγότερο ξύλινα, εκσφενδονίζεται και σκέτο ως επιφώνημα κακεντρέχειας ή κατάρας - π.χ. φόλα, πούστη!

Σ.ς. οι εξ ίσου φιλόζωοι με εμάς κινέζοι επίσης προσάπτουν σκυλίσιες ιδιότητες σε πολιτικούς αντιπάλους.

Πάσα από δουπού: malakia.

- Η Κοκκινιά γνωρίζει από προσφυγιά, φόλα στους φασίστες σε κάθε γειτονιά!
(εδώ)

- Φόλα στον Σκύλο του ΔΝΤ!!!
(εκεί)

- Φόλα στους σκύλους της Χρυσής Αυγής
(παραπέρα)

- Φόλα στο σκύλο τον Ραν Ταν Πλάν
(παραδίπλα)

- Φόλα στον σκύλο τον ΡΑΤΑΓΕΝΟΠ
(κατά ΔΕΗ μεριά)

- Αβραμοπουλε θα φας φολα.
(ici)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κυπριακή κατάρα / μπινελίκι με αρχαιότατες Αριστοφανικές ρίζες. Εκ του ῥαφανιδόω, χώνω ῥαφανῖδα (ραπανάκι) εκεί που δεν πιάνει ήλιος. Έτσι τιμωρούσαν τους μοιχούς οι Αθηναίοι: όταν οι βάρβαροι ευρωπαίοι τρώγανε ραπανάκια, εμείς οι Έλληνες τρώγαμε ραπανάκια.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι σε αντίθεση με το αγγούρι που ενίοτε δροσίζει τον αποδέκτη του, ο ράπανος εμπεριέχει ερεθιστικά δια τον πρωκτόν οξέα που αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο παράπλευρης απόλαυσης, τουλάστιχον στην χαρτογραφημένη πλειοψηφία.

Αντιδάνειο: johnblack & khank.

- «τί δ'ἤν ῥαφανιδωθῆι τέφρα τε τιλθῆι» (Ἀριστοφάνους Νεφέλαι, στ. 1083)

sarant: - Φαίνεται ότι και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τα είχαν μακρουλά τα ρεπάνια τους, πάντως, διότι αν θυμάστε από τον Αριστοφάνη, συνήθης τιμωρία των μοιχών ήταν να τους χώνουν μια ραφανίδα εκεί που ξέρουμε όλοι

Τιπούκειτος: - Σχετικά με το αριστοφανικό aside (...) για την τιμωρία των μοιχών στην αρχαιότητα, θα ήθελα να καταθέσω τη σημερινή κυπριακή βρισιά/κατάρα «Στον κώλο σου ρεπάνι», η οποία αποδεικνύει μεταξύ άλλων την αρραγή τρισχιλιετή συνέχεια της φυλής και της γλώσσας μας και των ρεπανιών μας (για τους κώλους μας δεν τίθεται καν ζήτημα) (...) Η αποτελεσματικότης της κατάρας «στον κώλο σου ρεπάνι» δεν απορρέει, νομίζω, από το ευμέγεθες των εν Κύπρω ραφανίδων, αίτινες είναι ήκιστα μακρότεραι των εν Ελλάδι, αλλά μάλλον από τα οξέα τα οποία περιέχονται εις την σάρκα των ορεκτικωτάτων τούτων ζαρζαβατικών.
(δαμαί)

βιλλιές σσιηστές τα μέτρα τους,
στον κώλον τους ρεπάνι
εκάμαν τα σιεσσιέ γιαχνί
τζιαι ο λαός ξιάννει
(τζειαμαί)

- Ε έ; Τζιαί τωρά εκακοφανίστηκεν; Στον κώλον του ρεπάνι. Μα αν ήταν να ειδοποιείται τζι' ο κάθε μούτσιος για τες στρατιωτικές μας ασκήσεις, ήταν νά 'μαστεν για τα παναύρκα. (τζειαχαμαί)

Τιμωρία για τους αντεπαναστάτες (από Vrastaman, 25/06/12)Βασίλης Ράπανος: θα μάς πάει "ρεπάνι και καρότο"? (από Vrastaman, 25/06/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μισοσοβαρή-μισοαστεία κατάρα από Αιτωλοακαρνανία μεριά.
Το παλιούρι είναι ένας γεμάτος αγκάθια θάμνος, εναντίον του οποίου δεν συνιστάται η κατά μέτωπον επίθεση, κοινώς γιούργια. Προφάνουσλυ, ένας αγκαθωτός διάολος που κόβει βόλτες στα σωθικά του αποδέκτη της κατάρας δεν είναι και ό,τι καλύτερο...

Πηγή : Ο φάδερ.

Μωρέ φαταούλα, μισό μπακλαβά είχα φυλάξει να γλυκάνω το δόντι μου, και μόλις γύρισα την πλάτη μου τον σαβούρωσες; Μπα που να 'μπει ο διάολος μέσα σου και να 'ναι φορτωμένος παλιούρια, κερατά!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κατάρα στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, απευθυνόμενη σε σκύλο που σε γαύγιζε ή σου επιτίθετο.

- Γαβ, γαβ!
- Ουστ! Που να σε φάει αυτός που σ' έχει!

Ε, πουνα σε φάει!... (από nikolaosvlas, 15/10/11)(από Galadriel, 28/05/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κρύβουμε όλοι μέσα μας ένα μικρό μάγο που δεν χάνει ευκαιρία να εξαπολύει κατάρες και ξόρκια, ενίοτε σλανγκικά.

Σύμφωνα με τον Richard Dawkins, υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες μαγείας:

 • Τα παραμύθια: καλές νεράιδες καβάλα σε μονόκερους, θεότητες που κάνουν κατακαλόκαιρα πατινάζ σε λίμνες, λυσσάρες που φιλάν βατράχια για να βρουν χαρά στα σκέλια τους.
 • Οι τσαρλατανιές: αστρολόγοι, μέντιουμ, σαμάνοι, ταχυδακτυλουργοί. Εδώ διακρίνουμε δύο υποκατηγορίες: τους έντιμους που παραδέχονται ότι κάνουν μαγικά τρικ και τους μπαγαπόντες τ. Ούρι Γκέλερ που υποστηρίζουν ότι παραβιάζουν φυσικούς νόμους γιατί μπορούν. Πέον να σημειωθεί ότι οι αρχαίοι ημών προγόνjοι επέβαλαν «φόρο βλακείας» – το βλακεννόμιον τέλος – στους τέτοιους απατεώνες, καθώς πλουτιζόσαντε σε βάρος του ευαπάτητου πόμολου.
 • H πραγματική μαγεία: ατενίζεις τα άστρα, θαυμάζεις το ουράνιο τόξο, σκοράρεις ένα καϊνάρι.

Οι κατάρες ανήκουν στην δεύτερη υποκατηγορία των τσαρλαταλιών και ωσεκτουτού έχουν μεγάλη πέραση και προϊστορία στον λαό που εφηύρε το σκατοτάϊσμα. Ευτυχώς όμως «πιάνουν» μόνο εκεί που θα’ πρεπε, δηλαδή σε δεισιδαίμονα και αυθυποβολιάρικα σούργελα.

Ακολουθεί μια σχετική ανθολογία, επιλεγμένη απ'εδώ κι απ'εκεί στο νέτι, καθώς κι από σχόλια σύσλανγκων.

 • Άι σιχτίρ!
 • Άι στα τσακίδια!
 • Άι στον άνεμο!
 • Άι στον κόρακα!
 • Ανάθεμα στο κεφάλι σου!
 • Απ' τα παιδιά σου να τα βρεις!
 • Απ' το θεό θα το βρεις!
 • Διαλέμπαμεσασου!
 • Έτσι να κάνει ο κώλος σου!
 • Κακό σπυρί στον κώλο σου!
 • Καρκίνος σε σένα και στο σόι σου!
 • Κατάρα στον λαδέμπορα!
 • Κόρακας και περίδρομος να σε κόψει!
 • Μ' έκαψες που να καείς, σαν το κεράκι τση Λαμπρής!
 • Μόρα και κασίδα
 • Νέκρα και κασίδα!
 • Όλα είναι δανεικά!
 • Ουναμουχαθείς!
 • Ποτέ σου!
 • Που ανθρώποι να σε θάβουνε και διαόλοι να σε ξεχώνουνε!
 • Που βίδες να θες και παξιμάδια να βρίσκεις!
 • Που κακό χρόνο να 'χεις!
 • Που κακό σπυρί να βγάλεις!
 • Που κακό ψόφο να 'χεις!
 • Που λύκος Σαββατιανός να σε φάει!
 • Που μαλίνα να σε βαρέσει!
 • Που μολύβι στο κατούρημα - μπαμπάκι στο γαμήσι!
 • Που μουνί να πιάνεις και πούτσα να γίνεται!
 • Που μουριά να βγάλει το σπίτι σου!
 • Που να αβέλεις πιασμαντό σε σερμελιά και μουτζό να γίνεται!
 • Που ν' αβέλεις τεκνό και να σου βγεί ρούνα!
 • Που να βουλώσει ο κώλος σου να μη μπορείς να χέσεις!
 • Που να βρεις ξένες παντόφλες κάτω από το κρεβάτι σου!
 • Που να γαμιέσαι χωρίς να το θες!
 • Που να γεννήσει η γάτα σου κουταβάκια!
 • Που να γίνεις γουβί!
 • Που να γίνεις χανταβούλα!
 • Που να δεις τα παιδιά σου να βγάζουν σπυριά στα μάτια!
 • Που να δεις το παιδί σου στην Ομόνοια!
 • «Που να είστε όλοι καλά!» (Μητσοτάκης)
 • Που να ζητάς ψωλή και να μη βρίσκεις ούτε δάχτυλο!
 • Που να θες πούτσα και να μην βρίσκεται ούτε κωλοδάχτυλο!
 • Που να ιδρώνεις χειμώνα καλοκαίρι!
 • Που να λαλήσουν κουκουβάγιες στα κεραμίδια σου!
 • Που να λιώνεις και να παρακαλάς για την αγάπη μου όπως εγώ!
 • Που να λιώσουν πρώτα τα πόμολα της κάσας σου κι ύστερα το κουφάρι σου!
 • Που να λιώσεις όρθιος!
 • Που να μείνεις αγάμητη!
 • Που να μείνεις κουλός και καυλωμένος!
 • Που να μείνεις στ' αζήτητα!
 • Που να μη δεις χαρά στα σκέλια σου!
 • Που να μη σ’ εύρει ο χρόνος!
 • Που να μη σώσεις!
 • Που να μην δεις άσπρη μέρα!
 • Που να μην δεις φράγκο στην τσέπη σου!
 • Που να μην λιώσεις ποτέ!
 • Που να μην μπορείς να χέσεις!
 • Που να μην ξημερωθείς!
 • Που να μην προλάβεις να δεις εγγόνια!
 • Που να μην σώσεις!
 • Που να μη σε θέλει ούτε η μάνα σου!
 • Που να μπει ο διάολος μέσα σου και να' ναι σερνικοθήλυκος!
 • Που να μπερδευτούν η απάνω με την κάτω τρύπα του!
 • Που να μπουν ούλοι οι διαούλοι μέσα σου!
 • Που να ξεράσεις τα άντερα σου και τα συκώτια σου!
 • Που να ξερομαραθείς!
 • Που να πας και να μη σώσεις να γυρίσεις!
 • Που να πεις το μουνί-μουνάκι!
 • Που να πεις το ψωμί-ψωμάκι!
 • Που να πλαντάξεις!
 • Που να σε αγαπήσει κάποιος όπως με αγάπησες εσύ!
 • Που να σε κλάσουν τα παιδιά σου!
 • Που να σε νεκροφιλήσουν
 • Που να σε παίρνουν τηλέφωνο μόνο για φάρσα!
 • Που να σε πάνε τέσσερις!
 • Που να σε πει παπάς στ' αυτί και διάκος στο κεφάλι!
 • Που να σε πιάσει η κακιά η μούντζα!
 • Που να σε πιάσει σιγηνικό!
 • Που να σε πιάσει το ζαλιακό!
 • Που να σε πλύνω! (τα κοκάλα μετά την εκταφή)
 • Που να σε τσιμπήσει κουνούπι στο μουνί!
 • Που να σε φάει ο λύκος ο γκαβός και να΄ναι και φαφούτης!
 • Που να σε φάει το μαύρο φίδι!
 • Που να σε φάει το χώμα!
 • Που να σε φάν' τα σκυλιά και τα όρνια!
 • Που να σε φιλήσει η μάνα σου κρύο!
 • Που να σου βγουν τα μάτια!
 • Που να σου γαμηθεί η αδερφή με δίμετρο αράπη!
 • Που να σου επιτεθούν κατσαρίδες και να σου φάνε τα βυζιά!
 • Που να σου καεί ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου στα Καμένα Βούρλα, βούρλο!
 • Που να σου καεί το βίντεο!
 • Που να σου καεί το iPhone
 • Που να σου καούν οι τρίχες από τις βαφές!
 • Που να σού κολλήσει το status στο msn!
 • Που να σου ξεραθεί η τρύπα!
 • Που να σου 'ρθει κόλπος!
 • Που να σου 'ρθει ταμπλάς!
 • Που να σου σηκωθεί η πέτσα ανάποδα!
 • Που να σου φύγει κλάσιμο στο πρώτο γαμήσι!
 • Που να στα φάνε οι τράπεζες!
 • Που να σταθεί το κάτουρο σου!
 • Που να στο πει ο παπάς στ' αυτί!
 • Που να στουκάρεις στην πρώτη κολώνα!
 • Που να τα κάνεις σάβανα!
 • Που να τα φας για τα στέφανα των παιδιών σου!
 • Που να τα φας για παρθενορραφή!
 • Που να τα φας στους γιατρούς!
 • Που να τα φας στα μνημόσυνα!
 • Που να τρως κωλοδάχτυλο και να λες «πάλι καλά που δεν ήταν πούτσα»!
 • Που να φας τα κόκαλα σου!
 • Που να φας τα μυαλά σου σαλάτα!
 • Που να χαθείς και να μη φανείς!
 • Που να χέσεις διάρροια στο πρώτο ραντεβού!
 • Που να χεστείς σ' επιθεώρηση Ναυάρχου και να' ναι καλοκαίρι!
 • Που να χεστείς σε ίντερβιου!
 • Που να χτυπήσει το τηλέφωνό σου νύχτα!
 • Που να ψοφήσεις και συ και το συσελέκι σου!
 • Που να ψοφολογήσεις από άγνωστη αρρώστια, που θα πάρει τ' όνομά σου!
 • Που ό,τι επιθυμείς να το πάθεις!
 • Που ό,τι πιάνεις στάχτη και μπούλμπερη να γίνεται!
 • Που οχιά να σε φάει!
 • Που σκατά να φας!
 • Που φουστάνι να πιάνει και να γίνεται σώβρακο!
 • Που φωτιά να πέσει να σε κάψει!
 • Που χαΐρι και προκοπή να μην κάνεις!
 • Που χάπια να τα πιείς!
 • Που χρυσάφι να πιάνεις - σκατά να γίνεται!
 • Σκατά να φας, σκατά να πιεις, σκατά να πας να χέσεις, από σκατά να σηκωθείς και σε σκατά να ξαναπέσεις!
 • Σκατά στα μούτρα σου!
 • Σκατά στη γενεά σου!
 • Σκατά στο γονιό σου!
 • Σού εύχομαι, ότι εύχεσαι για μένα επί δέκα!
 • Στα παιδιά σου να τα βρεις!
 • Στο λαιμό να σου κάτσει!
 • Στον κώλον σου ρεπάνι!
 • Στους γιατρούς να τα δώσεις!
 • Στρόφι ντε!
 • Την κακή σου και την ψυχρή σου ημέρα!
 • Τον κακό σου τον φλάρο!
 • Τον κακό σου τον καιρό!
 • Τρεις να είναι οι ώρες σου κι εκείνες στο κρεβάτι!
 • Τρομάρα και λαχτάρα να σου 'ρθει!
 • Υπάρχει θεός και βλέπει!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση-κατάρα που 'λεγαν οι παπούδες μας. Υπονοεί ότι αυτός που την εξακοντίζει επιθυμεί τον θάνατο και μαζί ασθένεια που προκαλεί την τριχόπτωση του υποκειμένου.

Παραλλαγή του μόρα και κασίδα που χρησιμοποιείται ως ανταπάντηση στο «μωρή» και στο «μωρέ». Το νέκρα και κασίδα αντίστοιχα σε «ναι» που σπάει τα νεύρα, ακόμη καλύτερα και σε επαναλαμβανόμενα «ναι» που σπαν' τα νεύρα.

Στη βουλή ψηφίζεται το ειδικό τέλος στα ακίνητα.
Η τηλεόραση μεταδίδει απ' ευθείας:

- Τσουρνόπουλος.
- Ναι.
- Λαμογιόπουλος.
- Ναι.
- Κλεφτοκοτόπουλος.
- Ναι.

Και η γιαγιά μου απ' τον καναπέ:
- Νέκρα και κασίδα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified