Selected tags

Further tags

Τη σήμερον ημέρα τίποτα δεν είναι τζαμπέ. Και όποιος απροσάρμοστος νομίζει το αντίθετο, πρέπει να τον επαναφέρουμε στη ζοφερή πραγματικότητα, λέγοντάς του απλά αυτή τη φράση.

- Κυρ Μιχάλη, μου δίνεις ένα κουτί καπότες βερεσέ; Είμαι ταπί σήμερα θα στα φέρω αύριο.
- Αποκλείεται, δεν δίνω βερεσέδια εγώ.
- Έλα μωρέ τώρα, έχω τη γκόμενα σπίτι και ξέμεινα, δώσε σε παρακαλώ.
- Ο μπαρμπα-Τζάμπας πέθανε, να την κοιτάς και να την παίζεις.

(από gizaha, 11/12/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κανείς δεν μπορεί να υπερβάλλει [sic] τη σημασία και τη χρησιμότητα αυτής της έκφρασης, η οποία έρχεται να βγάλει κάθε κουβέντα από το αδιέξοδο, γνωστό και ως συγκροτημένος διάλογος τεκμηριωμένων απόψεων. Αν και έχει ευρεία χρήση, η φράση ιδανικά λέγεται από τον μέχρι-τότε-σιωπηλό τρίτο μιας παρέας, ο οποίος κάθεται ανακούρκουδα στη στάση του λωτού επί της χρυσής τομής και μοιράζει σωστόστ δεξιά και αριστερά.

Σε αυτό το πνεύμα, σταχυολογώντας, η φράση...

- είναι πολύ πιθανό να ακουστεί «με πλάτη» και δηλωτικό κούνημα κεφαλιού από ταρίφες σε διπλόκουρσα, όταν οι επιβάτες έχουν -με την παρότρυνση του ταρίφα- ανοίξει συζήτηση, την οποία αυτός αυτοηδονίζεται να διευθύνει με μαεστρία προς τη συναίνεση,

- από φιλάθλους που εκτίθενται σε συζήτηση οπαδών διαφορετικών ομάδων. Ο φίλαθλος, μακριά από τα χαρακώματα της οπαδικής ανωριμότητας, διαβλέπει τα μερίδια δίκιου και στις δυο πλευρές.

- σε αμήχανες κουβέντες με αδιάφορους συγγενείς. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία συγγενής χρησιμοποιώντας την έκφραση δείχνει ready made σοφία ζωής προς τους μικρότερους συγγενείς, σε ζητήματα που δεν τον κόφτει κιόλας.

  • Σπανιώτερα, και σε συζητήσεις 2 ατόμων, η φράση εθεάθη να περιφέρεται σε καταστάσεις αυτοκριτικής, όπου ο χρήστης παραδέχεται με ανώδυνο τρόπο μεγάλες αλήθειες για το άτομό του (έτσι, όμως, τοποθετεί το άτομο του σε κάποια αναστοχαστική απόσταση, και έχουμε και πάλι τρία άτομα).

Τελικά, η φράση «κι αυτό σωστό» δεν αποτελεί απόφανση, κρίση κλπ δεν έχει δηλαδή σημαντικό περιεχόμενο, αλλά ουσιαστικά αποτελεί επιφώνημα, δηλωτικό του ότι ο εκφέρων είναι μια χαρά, δεν έχει νεύρα, ζμπούτσατ κι έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα, κι άστους να κουρεύονται.

Περίπου Συνώνυμα: α (να) μπράβο, α (να) γεια σου, έεετσσσι» έεετσσσι, ε, να τα λέμε κι αυτα, έ, τώρα με την παγκοσμιοποίηση....

  1. - (ταρίφας) Εδώ παιδιά που λέτε ήτανε κάποτε κυλινδρόμυλοι, χωράφια...
    - (επιβ. Α) Τα γάμησε ο Καραμανλής τότε με τις αντιπαροχές όλα, ε;
    - (ταρίφας) Αμέ...
    - (επιβ. Β.) Ε, νταξ, που να μείνει τόσος κόσμος. Μια πρωτεύσουσα δε μπορεί να 'ναι χωριό. Και δε φταίει ο Καραμανλής, ο Έλληνας φταίει ο φαταούλας.
    - (ταρίφας) Κι αυτό σωστό!

  2. - (Β) Άιντε, άιντε, φέτος uefaκι, Κοκκαλιστάν τέλος, να ξεβρωμίσουμε...
    - (Γ) Ναι, με τον κουμπουροφόρο καλύτερα ήτανε....να σου θυμίσω ρε φίλε ποιος τα έκανε κανε πρώτος τα αίσχη....
    - (Α) Κι αυτό σωστό!

  3. (Μαμά) Πες του βρε Θανάση κι εσύ μια κουβέντα, να μην παίζει τον υπολογιστή τόσες ώρες
    (Γιος) Ωχ βρε μάνα, άσε μας, ο υπολογιστής δεν είναι παιχνίδι, νομίζεις εσύ πως είναι σαν την τηλεόραση; Τα πάντα κάνεις με τον υπολογιστή, σαν της εποχής σας νομίζεις είναι, τα φλιπεράκια;
    (Θείος Θανάσης) Κι αυτό σωστό... Άσ' το παιδί, κοινωνικοποιείται.

  4. - Ο μαλάκας ο χοντρός, ψήνει τη Λένα και την έχει φλομώσει στο φούμαρο...
    - Ναι αλλά ο χοντρός γαμεί, ενώ εσύ παίζεις τρομπόνι εδώ και πόσο, 4 μήνες;
    - Κι αυτό σωστό...

"Anything goes" Cole Porter (από HODJAS, 24/04/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Φράση που αποδίδεται στην μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τον κόσμο και έχει ως προέκταση την δυσκολία εύρεσης σεξουαλικού εταίρου.

- Πηδάς καμία γκόμενα, ανιψιέ;
- Άσε ρε μπάρμπα. Με δυσκολία βγαίνω.
- Γιατί ρε; Εγώ στην εποχή μου, έξι έξι τις έπαιρνα τις γκόμενες, σαν τ' αυγά.
- Στην εποχή σου, όπως είπες.
- Γιατί σήμερα κώλοι δεν υπάρχουν;
- Κώλοι υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουν.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χαλάρωσε, η κατάσταση είναι αντερ κοντρολ. Από το ισπανικό tranquila.

- Ρε, δεν πιστεύω να αυτοσχεδιάζεις, το θέλω το μηχάνημα ολόκληρο...άστο, θα το πάω στον pc-ίατρο.
- Τρανκίλα! Τό' χω.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κρυφοπρόστυχη έκφραση που λεγότανε/λέγεται στην Κρήτη από γυναίκες για γυναίκες. Πρόκειται για έπαινο προς τις πολύ δουλευταρούδες χωρικές, οι οποίες τα κατάφερναν σε όλες τις αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες (τρύγος, ελιές, άρμεγμα, βοσκή, τυροκομικά, σκάψιμο, κόψιμο ξύλων, πότισμα, κλάδεμα, θέρισμα, αλώνισμα και ξανά από την αρχή) το ίδιο καλά με τους άντρες, ενώ έκαναν φυσικά και όλα τα οικιακά. Έτσι, η μόνη δουλειά που δε μπορούσαν εκ φύσεως να κάνουν ήταν να τον κερνάνε (όχι ρακί, ρακί κερνούσαν).

Η φράση απαρχαιώθηκε όταν διαδόθηκαν και στην επαρχία τα στραπ-ον.

βλ. φωτό

(από xalikoutis, 15/09/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση η οποία σημαίνει ότι για να πετύχει κάποιος κάτι, πρέπει να οργανωθεί και να προσπαθήσει σκληρά. Το καλό και επιθυμητό αποτέλεσμα δεν είναι κάτι που έρχεται ξαφνικά και εύκολα. Ουσιαστικά προσεγγίζει την έκφραση «τα αγαθά κόποις κτώνται». Για να βάψει κανείς αυγά, πρέπει να ακολουθήσει μία ορισμένη διαδικασία, η οποία δεν έχει τίποτα κοινό με το κλάσιμο.
Η έκφραση υπάρχει και στα Αλβανικά «Vezët, nuk ngjyhen me pordhë».

- Πατέρα, αποφάσισα να δώσω για ιατρική. Θα ξεκινήσω διάβασμα σε ένα μήνα, πιστεύω ότι θα τα καταφέρω.
- Χαίρομαι αγόρι μου, αλλά ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Να θυμάσαι πάντα στη ζωή σου, ότι με πορδές δεν βάφονται αυγά!

(από Khan, 06/04/14)

Επίσης και mit porden nicht vafen avgen.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παλιά και κλασσική έκφραση, που σημαίνει ότι δύο άνθρωποι βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον, έχουν πολλά κοινά και ταυτίζονται. Ακριβώς όπως το βρακί αποτελεί βασικό στοιχείο του κώλου (κάτι βέβαια που δεν είναι απόλυτο πια) και δεν μπορούν να υπάρξουν ξέχωρα, έτσι και δυο στενοί φίλοι είναι αχώριστοι.

- Άκουσες για μία νέα θέση στο Υπουργείο Οικονομικών;
- Όχι, αλλά θα ρωτήσω τον πατέρα μου. Ο Γενικός Γραμματέας ήταν συμφοιτητής του και είναι κώλος και βρακί εδώ και πολλά χρόνια. Θα ρωτήσω και θα σού πω.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η φράση αναφέρεται στην ικανότητα εξωτερίκευσης του εσωτερικού διαλόγου με τον οποίο λειτουργεί η συνείδηση (διυποκειμενικότητα)...ή πιο απλά για τον πολυλογά και κατά κανόνα παπαρολόγο ή και μπουρμπούραγα άθρωπο. Στην τηλεόραση βάζει μια άνω τελεία και δίνει το λόγο στον εαυτό του. Στην καθημερινότητα μονοπωλεί τη συζήτηση, τη γνώση και την άποψη (προσοχή, καμιά φορά στην αρχή της συναναστροφής οι συγκεκριμένοι τύποι είναι λιγομίλητοι - τελούν σε φάση φόρτισης).

- Με ζάλισε πάλι ο Αριστοτέλης...τι ήτανε να του μιλήσω, όλα τα είπε πάλι μόνος του...
- Καλά δεν τό ξερες; Ο τύπος διακόπτει τον εαυτό του λέμε...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Οι ειδικοί ερίζουν ακόμη εάν πρόκειται για αξίωμα, μέθοδο, αρχή ή νόμο, αλλά όλα τα πειράματα δείχνουν ότι πρόκειται για το αντίπαλο δέος της άλλης ισχυρής δύναμης που φαίνεται να διέπει το σύμπαν, του νόμου του Μέρφυ. Τώρα ποιος είναι αυτός ο πούστης και τι σχέση έχει με τη θεία πρόνοια, ο θεός κι η ψυχή του...
Εκεί που ο θείος Μέρφυ βεβαιώνει, λοιπόν, ότι όλα θα πάνε στραβά και με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, ο πούστης έρχεται να δώσει κουράγιο, λέγοντάς μας ότι του πούστη, όλα θα πάνε καλά. Συναφής φράση είναι και το «τι στο μπούτσο», επιβεβαιώνοντας την εγγενή αντιφατικότητα της νεοελληνικής διαλέκτου.
Η προέλευση της φράσης πιθανόν να έχει να κάνει με την χαρά και την αισιοδοξία των ομοφυλόφιλων ανδρών. Φήμες, όμως, θέλουν τον Μέρφυ στρέητ, οπότε το αντίπαλον δέος δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο εκτός από τον Πούστη.

Και περίμενα το λεωφορείο μία ώρα, ρε συ, και έλεγα ότι του πούστη, θα έρθει κάποια στιγμή. Και με το που παραιτούμαι και ανάβω τσιγάρο, με χτυπάει ο Μέρφυ και εμφανίζεται το γαμίδι...

Για άλλες χρήσεις του πούστης με επιτατική σημασία, δες και δεν κουνιέται πούστης, σαν πούστης.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κλασσική έκφραση της παπανδρεϊκής εποχής, η οποία ορίζει την περίοδο διακοπών του μέσου Νεοέλληνα. Αν θυμάμαι καλά υιοθετήθηκε γύρω στα μέσα της δεκαετίας του'80 και καλύπτει το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου, με άλλα λόγια τη θερινή ραστώνη.

«Δεν θα χαλάσουμε τα μπάνια του λαού» (απάντηση του Ανδρέα σε εισήγηση συνεργατών του να διεξάγει πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι του 1987).

(από krepsinis, 14/09/08)Τα χρόνια της αθωότητας.. (από Vrastaman, 15/09/08)(από electron, 21/12/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified