Further tags

Ἰατρικὴ καὶ δὴ ἀναισθησιολογικὴ σλαγκολέξι, ποὺ σημαίνει ὅτι ὁ ἀναισθησιολόγος περνάει τὶς διάφορες γραμμὲς στὸν ἀσθενῆ.

Γραμμὲς λέγονται τὰ διάφορα σωληνάκια, μέσω τῶν ὁποίων χορηγοῦνται ὑγρὰ καὶ φάρμακα, μετριέται ἡ κεντρικὴ φλεβικὴ πίεσι, ἡ ἀρτηριακὴ πίεσι κλπ. Πχ φλεβικὴ γραμμή, ἀρτηριακὴ γραμμή, κλπ.

Ἡ προϊσταμένη χειρουργείου:
_Κυρία Μπαρμπούτσογλου, σὲ πόση ὥρα θὰ ἀρχίσῃ ἡ ἐπέμβασι;
_Ἔ, μέχρι νὰ κοιμήσω, νὰ γραμμώσω, βάλε μισὴ ὥρα περίπου...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Είναι ο ορθοπεδικός που πλέον έχει πάψει να κατέχει το άθλημα και αρκείται στην απλοϊκή και φυγόπονη αντιμετώπιση των καταγμάτων με τοποθέτηση γύψου, όπως γινόταν δηλαδή δεκαετίες πριν, και ασφαλώς προτού αρχίσει να εφαρμόζεται η τοποθέτηση υλικών οστεοσύνθεσης.

Ο γυψάς περιέπεσε σε αυτόν τον επιστημονικό πυθμένα είτε λόγω κορεσμού-βαρεμάρας (παίζει πολύ σε ηλικίες άνω των -ήντα), είτε λόγω αδυναμίας να ενημερώνεται και να συμβαδίζει με τις εξελίξεις της επιστήμης.

Οπωσδήποτε, είναι μη σου κάτσει να μοιράζεσαι τη δουλειά μαζί του, γιατί θα καταλήξεις με δεκάδες ώρες ορθοστασίας στο χειρουργείο, ενώ αυτός θα ξύνει πατσές στο εφημερείο βλέποντας Μάκη και τρώγοντας πίτσα-μπύρα.

- Άσε, την κάτσαμε τη βάρκα: Εφημερεύω παραμονή τριμέρου με τον κ. Κηφηνόπουλο. Αναμένεται μεγάλη έξοδος εκδρομέων, καταλαβαίνεις τί έχει να γίνει...
- Όχι ρε πστ μου, με τον γυψά βρήκε να σε βάλει; Πες του να αλλάξει το πρόγραμμα! Διαφορετικά δεν θα βγεις από το χειρουργείο - δεν γίνονται αυτά!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παλιά επαγγελματική αργκό για το άχρηστο αυτοκίνητο που είναι διαλυμένο που ενώ προχωρεί ακόμα θα ήταν καλύτερα να δοθεί στην ανακύκλωση.

Το λήμμα ισχύει και στους ανθρώπους. Μόνο που εδώ δεν έχουμε την πολυτέλεια της ανακύκλωσης, άμα γεράσει το σαρκίο τα εξαρτήματα είναι συνήθως άχρηστα.

Εκ του αλβανικού karrute, το ξύλινο τετραγωνικό πατητήρι.

- Πήρα φίλε μου ένα ελαφρά μεταχειρισμένο σχολικό λεωφορείο μούρλια μπορεί να είναι 20ετιας αλαααα!

- Τι λε ρε συνάδελφε αυτή την καρούτα που πάει και δεν πάει τη λες για ευκαιρία; Kαι θα βάλεις και τα παιδάκια μέσα;

(από Jim Blondos, 17/11/09)Καρούτα από το Cars. (από Vrastaman, 25/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση που προέρχεται από τον λαμπερό κόσμο της μόδας (για την πατρότητά της ερίζουν ο Ζαν Πωλ Γκωτιέ και ο Υβ Σαιν Λωράν).

Σημαίνει ακριβώς ότι δεν γίνεται να έχεις και την πίτα ολόκληρη, και τον σκύλο χορτάτο ή μονά ζυγά δικά σου, όπως λέμε εμείς οι υπόλοιποι, κατώτεροι άνθρωποι.

Για τους αδαείς, ποιμένες και χοιροβοσκούς, μανικοκόλληση γίνεται όταν το μανίκι ενώνεται με το υπόλοιπο ρούχο από τον ώμο και προς τα κάτω, καθέτως.

Ρεγκλάν (από τον Άγγλο στρατηγό, τον 1ο βαρόνο Ρεγκλάν, πέμπτο γιο του δούκα του Μποφώρ) είναι το μανίκι που ενώνεται από το λαιμό προς τη μασχάλη, διαγώνια, εν είδει «σφήνας».

- Θα τρελαθώ! Ο Τάσος έμαθε για μένα και τον Σπύρο και με παράτησε!
- Σ’ τά ’λεγα εγώ χρυσό μου! Και μανικοκόλληση και ρεγκλάν δε γίνεται!
- Αλί μου η βαριόμοιρη!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Φαρμακάδες αποκαλούνται οι κατ’ ευφημισμόν «επιστημονικοί συνεργάτες» ή «ιατρικοί επισκέπτες» φαρμακευτικών εταιρειών.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για πλασιέδες φαρμάκων που προσεγγίζουν γιατρούς, φαρμακεία και ασφαλιστικά ταμεία με δέλεαρ πάσης φύσεως δωράκια όπως συμμετοχές σε «επιστημονικά σεμινάρια» (σ.ς. διακοπές σε εξωτικά τουριστικά θέρετρα) ή ακόμα και πολυτελή αυτοκίνητα εάν πρόκειται για μεγαλογιατρούς.

Ο μόνος που βγαίνει αυτονόητα χαμένος από την συναλλαγή είναι ο ασθενής, ο οποίος θα λάβει ακριβότερα και συχνά υποδεέστερα φάρμακα.

- Τι κάνουν οι φαρμακάδες στο ΙΚΑ Χαλανδρίου; Καθημερινά δεκάδες κουστουμαρισμένοι υπάλληλοι φαρμακευτικών εταιρειών μπαινοβγαίνουν στα ιατρεία του IKA, με την ανοχή της διεύθυνσης και πάρα τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων, τους οποίους δεν υπολογίζουν και μπαίνουν...«σφήνα», όπως λένε και ίδιοι μεταξύ τους. Τι κάνουν όλοι αυτοί καθημερινά στα ιατρεία; Μόνο ενημέρωση για τα νέα προϊόντα των εταιρειών τους;;;; Και γιατί κάθε μέρα;;; Η διοίκηση του IKA γιατί το ανέχεται αυτό και τους «διευκολύνει»;;;;
(από εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πολλαπλή εξαγωγής κινητήρα εσωτερικής καύσεως.

Μοντιφάδικος όρος, αναφέρεται κυρίως στην αντικατάσταση της κλασσικής εργοστασιακής πολλαπλής εξαγωγής, στην οποία όλοι οι αυλοί εξερχόμενοι από κάθε κύλινδρο καταλήγουν σε 1, με μία «αρμονική» όπου απαλείφονται καταρχάς οι κλειστές καμπύλες και οι αυλοί υποδιαιρούνται σταδιακά (περίπτωση 4κύλινδρου 4-2-1).

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της πίεσης των καυσαερίων και ακολούθως την αύξηση της απόδοσης του κινητήρα.

- Άσε ψηλέ... πήγα χτες να ρωτήσω για χταπόδι στο δικό σου τον εξατμισά και μόνο που δεν έπαθα εγκεφαλικό από την τιμή!
- Σου είπα φίλε, όμως είναι μερακλής!
- Άσε με λέμε, αγιογδύτης είναι ο άνθρωπας... για μαλάκες ψάχνει;;

(από Abas, 25/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αρκτικόλεξο του Φίλτρο-Πρόγραμμα-Εξάτμιση. Επισήμως γνωστό και ως «1ο στάδιο».

Πρόκειται για το απλούστερο πείραγμα, που μπορεί να κάνει ο κάθε φιλόδοξος κάγκουρας με λίγα σχετικά χρήματα.

Τα 3 σημεία επέμβασης, όπως καταμαρτυρά και το ίδιο το λήμμα είναι:

  1. Εισαγωγή αέρος: αντικατάσταση του υπάρχοντος φίλτρου με ένα ελεύθερης ροής στον εργοστασιακό παπά ή ολόκληρη αφαίρεσή του και τοποθέτηση αντ' αυτού μίας χοάνης, σκούπας κλπ.

  2. Ηλεκτρονικός εγκέφαλος: αναπρογραμματισμός της ηλεκτρονικής διαχείρισης της μηχανής, βελτιστοποίηση της απόδοσης πάνω σε 3 άξονες - αύξηση του αβάνς (προπορεία σπινθήρα σε σχέση με το άνω νεκρό σημειο) μέχρις οριακού σημείου προανάφλεξης, αύξηση παροχής καυσίμου με σκοπό την εκ νέου επίτευξη στοιχειομετρικής καύσης (λόγω της περίσσειας αέρα), αύξηση ορίου στροφών ανά λεπτό.

  3. Εξαγωγή: μερική ή ολική αντικατάσταση του συστήματος εξάτμισης με ένα πιο ελεύθερης ροής, με σκοπό την μείωση της πίεσης των καυσαερίων (backpressure) και κατά συνέπεια την αύξηση της υποπίεσης στην εισαγωγή (δηλαδή μεγαλύτερη ποσότητα εισερχόμενου αέρα).

Πιο συνήθης η εφαρμογή της συγκεκριμένης μοντίφας σε ατμοσφαρικά μοτέρ.

Παραλλαγή της συνταγής α λα κάγκουαρ

  1. Ξηλώνουμε τον παπά (από τη ρίζα) και στη θέση του βάζουμε ένα υποτυπώδες σύρμα-κόσκινο με τρύπες τεράστιας διαμέτρου, έτσι για να μπαίνουν όλα τα σωματίδια μέσα στην μηχανή (φλόκια, χαλίκια κλπ).

  2. Ξηλώνουμε την εξάτμιση (όχι το χταπόδι, γιατί είναι και ακριβό), καταλύτες απαγορεύονται (και αυτοί ακριβοί γαρ), βάζουμε σωλήνα και ένα γκρουπ Ν για τελικό με απόληξη καλαμάκι.

  3. Πάμε για πρόγραμμα στην BarbaΘωμάς tuning o.ε.ο., και βάζουμε τίγκα καύσιμο σε όλο το φάσμα των στροφών και ατελείωτο αβάνς.

Αποτέλεσμα: ανάβουν όλα τα λαμπάκια τύπου check engine, δεν έχουμε ρελαντί, πετάμε ατελείωτη άκαυτη ενίοτε και φλογίδια, και έχουμε τελικά κερδίσει 2,47 ίππους κάπου γύρω στις 7100 με 7150 rpm και από 'κει και κάτω το αμάξι σέρνεται, αλλά όμως κάνει θόρυβο που ξυπνάει και πεθαμένους!!

- Πού είναι το αμάξι ρε Μπάμπη;
- Χειρουργείο! Μπήκε εκτάκτως για ΦΠΕ. Από την πέμπτη που θα είναι 180 δυναμομετρημένα αλογάκια θα τα πούμε αναλυτικά στο ολυμπιακό χωριό!!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Εκτός των γνωστών ερμηνειών, η λέξη έχει τις επιπλέον χρήσεις:

  1. Τεμάχιο δόσης ηρωίνης, λόγω περιτυλίγματος (βλ. «πίνω ένα χαρτί») αν και σήμερα συνήθως το «τζί» (=gram.) πουλιέται σε ασημόχαρτο, αλλά και αυτούσιο ποτισμένο χαρτί σε ψυχωσιομιμητικά φάρμακα (βλ. «έφαγα ένα χαρτί»=LSD, goof balls, βενζοδιαζεπίνες κλπ).

  2. Επίσημο έγγραφο (βλ. γραφειοκρατική απειλητική έκφραση «θα σε τυλίξω σε μια κόλλα χαρτί», δηλ. θα σε εμπλέξω στα γρανάζια της δημόσιας διοίκησης-δικαιοσύνης κι άντε μετά να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, «έχω χαρτιά με βουλοκέρια», δηλ. είμαι νόμιμος τιτλούχος, «κάνε τα χαρτιά σου», δηλ. κάνε επίσημα μια αίτηση, καθώς και την εύστοχη κρητική παροιμία «τα ζώα τα δένουν με σχοινιά-τους ανθρώπους με χαρτιά» που δηλώνει την δεσμευτικότητα των νομικών εγγράφων).

  3. Τραπουλόχαρτο και μετωνυμικώς η χαρτοπαιξία. Προ αιώνος, η τράπουλα (ιταλ. Trappola = παγίδα, σήμερα carte da gioco / ναπολιτάνικα: piacentine) λέγονταν «χαρτάκια». Βλ. έκφραση «έχω καλό χαρτί», «δώσ' μου χαρτί», «θα παίξω το τελευταίο μου χαρτί» (δηλ. τελική κι αποφασιστική ενέργεια για την έκβαση ενός αγώνα) κ.α.

  4. Κωλόχαρτο. Συγκεκριμένα, όταν κάποιος παράτολμος (όχι τολμηρός) καθ’ έξιν κλανιάρης το παραξηλώσει, οι παριστάμενοι φωνάζουν: «Χαρτί! Δώστε του χαρτί!» (δηλαδή θα χεστείς!) Ανάλογη σημασία, έχει και η ιαχή αγανακτήσεως «σκίσου πούστη!» (= ξεκωλιάστηκες πια)...

  1. - Ψψψτ φιλαράκι! Θες γυναίκα;
    - Όχι!
    - Γουστάρεις να ποιείς κανα χαρτί; -Άσε με ήσυχο ρε φίλε...
    - Κοίτα ’δω, έχω ένα ρολόι χρυσό, ένα πενηντάρικο, το θες;
    - Μη μου γίνεσαι παλτό ρε φίλε! Ξεκουβάλα τ’ άκουσες;
    - Καλά ρε φίλε, πώς κάνεις έτσι; Το ψωμάκι μας πα’ να βγάλουμε...

  2. - Θα σου δείξε εγώ! Θα πάω σε δικηγόρο! Έχω χαρτιά εγώ!
    - Θα μου κλάσεις μια μάντρα λιμουζίνες...

  3. - Μπα-μπα; Τί βλέπω; Χαρτάκι-χαρτάκι; Το στρώσαμε βλέπω...
    - Ουστ από δω βρε κατσικοπόδαρε κι έχω φύλλο σήμερα!

  4. - Ωχ! Μεγάλε, μας την πέσανε... Πού είναι η τουαλέτα;
    - Από κει, αλλά νομίζω δεν έχει χαρτί.
    - Και τώρα;
    - Έχει κονφετί στο πάνω ντουλάπι, αν δε βαριέσαι...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έτσι αποκαλούν απαξιωτικά ορισμένοι αγγλοσάξονες δημοσιοκάφροι και οικονομολόγοι την νότια Ευρωζώνη. Eκ του αρκτικόλεξου «P.I.G.S.» (Portugal, Italy, Greece, Spain).

Στα μάτια των ανέραστων αυτών τεχνοκρατών, τα γουρούνια της Ευρώπης όχι μόνο γουρουνιάζουν στο βούρκο των ελλειμμάτων, της ανεργίας και της διαφθοράς αλλά απειλούν να παρασύρουν και την υπόλοιπη Ευρώπη στο βορβορώδες τους τέλμα. Ποια όμως είναι τα πραγματικά γουρούνια της Ευρώπης αποτελεί θέμα άλλης συζήτας.

Νταξ, ceci n'est pas ιδιαιτέρως slang. Αφορά όλως την χώρα μας και ωσεκτουτού αναρτήθηκε.

- Τα γουρούνια της Ευρώπης έχουν πρόβλημα. Το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών ειναι 10% στην Πορτογαλία και Ισπανία και 14% του ΑΕΠ στην Ελλάδα...
(εδώ)

- Η ισπανική ένωση διευθυντών μέσων ενημέρωσης εξέφρασε σήμερα έντονη διαμαρτυρία στη βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς για τη δημοσίευση μιας επιστολής στην οποία οι χώρες της νότιας Ευρώπης χαρακτηρίζονταν «χοίροι»...
(Ναυτεμπορική, 5/9/08)

- «PIGS»: c’est ainsi que les Anglo-saxons, indécrottablement perfides, désignent l’ensemble constitué par (...) quatre pays méditerranéens de la zone Euro, qui aujourd’hui traversent une bien mauvaise passe...
(Ici)

- Economists have a new theory as to why the porcine economies of Southern Europe are still so sluggish...
(Newsweek)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παρερμηνεία από μεγάλους σε ηλικία για το σημαντικότερο εξάρτημα ενός τρακτέρ. Είναι το εξάρτημα που δίνει κίνηση (συνήθως είναι στο πίσω μέρος) σε όσα μηχανήματα την χρειάζονται.

Όταν ήρθαν τα πρώτα τρακτέρ στην Ελλάδα και οι αντιπρόσωποι των εταιριών 'κάναν τις επιδείξεις τους, ονόμαζαν το εξάρτημα αυτό Power take off. Δεν ήθελε πολύ οι γέροι που δεν ήξεραν από Εγγλέζικα να του δώσουν αυτήν την ονομασία που παραπέμπει σε Ρώσσο επιστήμονα!!!

Πριν περίπου 5 χρόνια με παίρνει τηλέφωνο ο παππούς μου για να τον βοηθήσω σε μία αβαρία του τρακτέρ. «Έσπασε το Παρτικόφ», μου λέει, «Έλα να με βοηθήσεις να το αλλάξουμε»! Ενώ έβγαλα όλες τις βίδες, το αναθεματισμένο δεν έβγαινε με την καμία. Παίρνω το manual του τρακτέρ και ψάχνω να βρω «Partikof»: στην θέση αυτού βρήκα το «Power take off».

-Βάλε λίγο γράσο στο Παρτικόφ, από χθες όλο θόρυβο κάνει.

(από Παπα-Άρης, 26/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified